Vanheneeko ajokortti, kun syventävää vaihetta ei ole suoritettu (vanha tutkinto)?

Viestiketju alueella 'Autot ja liikenne' , aloittaja maybe, 12.11.2017.

 1. maybe

  maybe

  Viestejä:
  3
  Rekisteröitynyt:
  12.11.2017
  Suoritin kuljettajatutkinnon alkuvuodesta 2015, tämän jälkeen Trafi luopui lyhytaikaisesta ajokortista. Ajo-oikeus menee kahdessa vuodessa, mutta ei kai koko ajokorttia tarvitse uusia? Voinko vain ilmoittautua kursseille kuten kaikki muut perusvaiheen suorittaneet ja saada ajo-oikeuden takaisin?
   
 2. Armatt

  Armatt

  Viestejä:
  508
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Omassa linkissäsi lukee: "Tammikuusta 2016 alkaen, jos kuljettaja ei ole toimittanut hsv-todistusta kahden vuoden määräajassa ja jatkaa autolla ajamista, poliisi määrää kuljettajan ajokieltoon toistaiseksi. Kuljettaja pysyy ajokiellossa siihen asti, kun hän on suorittanut harjoitteluvaiheen ja syventävän vaiheen hyväksytysti ja toimittanut todistuksen. Asiakas voi suorittaa harjoitteluvaiheen ja syventävän vaiheen koulutuksen, vaikka hän olisi edellä mainitusta syystä ajokiellossa."
   
 3. CafeRacer

  CafeRacer

  Viestejä:
  88
  Rekisteröitynyt:
  26.10.2017
  Jos kortti menee vanhaksi, eli ajo-oikeus loppuu. Joudut käymään uudestaan vain kirjalliset sekä inssin hyväksytysti.
   
 4. maybe

  maybe

  Viestejä:
  3
  Rekisteröitynyt:
  12.11.2017
  Mitä tarkoittaa "jos kuljettaja ei ole toimittanut hsv-todistusta kahden vuoden määräajassa ja jatkaa autolla ajamista"? Onko tämä vain epäselvästi ilmoitettu? En tietenkään ole ajanut autolla sen jälkeen kun tutkinnosta kului kaksi vuotta, sanatarkasti vain sääntöä rikkoneet määrätään ajokieltoon.
   
 5. maybe

  maybe

  Viestejä:
  3
  Rekisteröitynyt:
  12.11.2017
  En todellakaan halua suorittaa inssiä ja teoriakoetta uudelleen - toki oma vika, jos näin täytyy tehdä, mutta rahaa ei ole paljoa käytössä ja 150 euroa tuohon varmaan menee (jos pääsen sekä teoria- että ajokokeen ensimmäisellä yrityksellä läpi).
   
 6. Jan13

  Jan13

  Viestejä:
  183
  Rekisteröitynyt:
  10.04.2017
  Mulla meni ABC kortti pitkäksi, piti suorittaa henkilöauto kirjallinen sekä inssi. Tämän jälkeen kuorma-auto kirjallinen ja inssi. Tais siinä olla joku 30-60min pakollinen (maksullinen) ajoharjoittelukin ennen inssiä. En tarkkaan muista kun on pari vuotta jo mennyt siitä.
   
 7. mustekylpy

  mustekylpy Vieras (tunnus poistettu)

  Jos et toimira todistusta ja et aja, kumpikaan ehto ei täyty joten ei tule ajokieltoa. Jos toimitat todistuksen ja jatkat ajamista, ensimmäinen ehto ei täyty eli ei vieläkään ajokielto. Ajokortti on voimassa 15v ja pysyy, 2v jälkeen vaan tarvii lisäksi hsv-todistuksen. Vaikka sen toimittaisi vasta 14v jälkeen, on kaikki ehdot täytetty ja saa ajaa sen viimeisen vuoden ennen uusimista.

  Finlexitä sanoo selvemmin.
  Ajokorttilaki 386/2011 - Ajantasainen lainsäädäntö - FINLEX ®
  Tuolla viimeisen kysymyksen esimerkki 2 vihjaa lisäksi, että 2 vuoden määräaika alkaa uudesta pitkäaikaisesta ajokortista, ei siitä alkuperäisestä lyhyestä. 2 vuoden määräaika alkaa siis siitä mikä kortissa lukee.
  Trafi.fi - Usein kysyttyä - Tieliikenne - ajokortti 1.1.2016 alkaen

  Eli saatat parhaassa tapauksessa saada ajaa ilman mitään vielä tovin, mutta missään tapauksessa 1-vaiheen kokeita ei pitäisi joutua uusimaan.
   
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 13.11.2017
  maybe tykkää tästä.
 8. Tommy Goldfish

  Tommy Goldfish BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  2 194
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Jos inssi on ajettu ennen 19.01.2013 niin 2 vuodessa kortti vanhenee ja joutuu suorittamaan teoriakokeen ja ajokokeen uusiksi.

  Jos inssi on ajettu 19.01.2013 tai sen jälkeen niin 2 vuodessa kortti vanhenee vaikka siinä lukeekin pidempi voimassaoloaika. Ajo-oikeus ei ole voimassa kun on mennyt 2 vuotta inssistä. Eli käytännössä tämä tarkoittaa ajokieltoa, eli ei saa ajaa.
  Kun käy suorittamassa harjoitusvaiheen ja syventävän vaiheen ja todistuksen siitä menee ajovarmalle, niin ajo-oikeus palaa.

  Nyt en ehdi hakea tuota viimeistä kohtaa, mutta ei kannata todellakaan jättää liian pitkäksi aikaa käymättä noita loppuvaiheita jos taskussa on uudentyyppinen ajokortti. Olikohan se nyt 4 vai 5 vuotta kun myös ajokoulutus menee vanhaksi, sitten joutuu hoitamaan kaiken alusta asti uusiksi.