Valokuvaus: Työnkulku / kuvien käsittely

Vee

Liittynyt
27.10.2016
Viestejä
384
Mitä teette kuvien(RAW) ottamisen jälkeen? Työnkulku?

Olen käyttänyt Lightroomia joka hoitaa kaiken mallikkaasti, mutta en halua maksaa kk maksua. Jotain pitäisi keksiä tilalle, mutta mitä?

Millä kuvat koneelle? Millä ensimmäinen karsinta/huonot pois? ja millä sitten kuvien tarkempi säätö?

Kertokaa miten teette? Mitä ohjelmia käytössä?

EDIT: Sen verran vielä että löytyy Lightroom 5, mutta se ei tue uutta kameraa, joten joutuisi erikseen vielä konvertoimaan RAW kuvat lr5:lle sopivaksi. Ei hyvä ja on se muutenkin jo aika vanha softa.
 
RawTherapee ja GIMP.
Ensin mainittu raakakuvien työstämiseen mikäli alkuperäinen jpg ei ole riittävän hyvä.
Jälkimmäistä harvemmin käytän, mutta jos pitää saada joku roska pois kuvasta, niin tuo on siihen mitä soveliain.
.
Aloittelijalle helppo vaihtoehto on kameravalmistajan omat softat.
 
Viimeksi muokattu:
Voit hyvin käyttää vielä "vanhaa" Lightroom 5:sta jos konvertoit kuvat DNG:ksi jollain mikäli et jaksa opetella uusiksi jotain toista ohjelmaa. Tällä ei häviä mitään eikä kuvat menetä mitään tietoa (raw -> dng muutoksessa).

Adobe Digital Negative Converter
 
Voit hyvin käyttää vielä "vanhaa" Lightroom 5:sta jos konvertoit kuvat DNG:ksi jollain mikäli et jaksa opetella uusiksi jotain toista ohjelmaa. Tällä ei häviä mitään eikä kuvat menetä mitään tietoa (raw -> dng muutoksessa).

Adobe Digital Negative Converter
Kiitos tästä, taitaa tosiaan ollakin paras pysyä tuossa lr5:ssa. Ei tuolle lightroomille taida olla varteenotettavaa kilpailijaa.
 
Ja aina voit päivittää LR6:seen jos haluat. Mutta oletko koittanut päivittää raw tukea eli camera rawia? Mikä tämä kamera on millä kuvailet? Täältä näet minkä version tarvitset, LR5 tukee 8.7 saakka ja LR6 10.1
 
Joo, tuollahan on hyvä lista. Riittäisi näköjään tuo lightroom 6.6. Onkohan sitäkään järkeä enään ostaa. Täytyypä tuota miettiä.
 
Päivityksiähän tuolle ei enään tule, eli sen puolen ei, mutta ei se huono silti ole. Jos haluaa halvalla päästä niin käyttää tuota @juzu mainitsemaa conventteria ja sen jälkeen sitä olemassa olevaa lightroom 5:sta. Itse ehkä tekisin juurikin näin tuossa tilanteessa.
 
Itte päivittelin vielä LR5-->LR6 kun hommasin uuden kameran. Se on kuitenkin aika edullinen päivitys kun noihin kk-maksullisiin vertaa niin sitä voi käyttää niin pitkään kun se tukee omaa kameraa ainakin. Joskin nyt capture one 11 sais fujifilmille (ja kaiketi sonylle) ilmaisena versiona mutta en oo jaksanu vielä opetella uutta ohjelmaa.

Eniweis, tuon kuvat koneelle ja teen jokaiselle importille kansion rakenteeseen jotenkin tapahtuman tai aiheen mukaan "2018"-->"11-2018"-->"15-11-2018 Vaellus lapissa" noin esimerkiksi. Sitten päivitän lightroomin kirjastossa kansoin 2018 niin se päivittää kaikki allaan olevat kansiot ja tuo siellä olevat kuvat ja kansiorakenteen. Sitten käyn kuvat läpi, selvästi hyvät ja ok kuvat liputan "pick" (P-näppäin) ja selvästi epäonnistuneet "discard" (X-näppäin). Sitten rajaan kuvat ainoastaan pickttuihin ja niistä vielä selvästi parhaille annan tähdet millä saa edelleen rajattua jos yhdessä importissa on satoja kuvia. Käsittelyssä mulla on aika paljon itse tehtyjä presettejä mitä tykkään käyttää pohjana.
 
Jäin käyttämään toistaiseksi LR5:sta. Tein powershell skriptin joka hakee kuvat kortilta (vuosi/kk_[nimi] kansioon)ja käyttää digital negative convertterin läpi ne siinä samalla eli muuntaa dng:ksi jota lr5 tukee. Samalla skripti lajittelee mahdolliset videot omaan kansioon.

Eipä tuo siis tuonut työtä jatkossa sen enemää kuin normaalisti kun sai tuon skriptin tehtyä.

Pitäisi tehdä applescriptillä vielä sama.
 
Onko kukaan alkanut miettiä Lightroomille korvaajaa? Macci alkoi herjata, että LR6 lakkaa toimimasta jossain vaiheessa eikä kk-maksullinen softa huvita.
 
Itse kaipailisin iOS:lle jotain järkevää valokuvien trimmausohjelmaa ilman kuukausimaksua.

Kaipa tuolla iphoton säätimelläkin jotain tekee, mutta ei se kauhean kätevä ole käyttää.

Sekä iPhone Xs:ää, että iPadia taloudessa.

Kuvia otetaan sekä luurilla, että työkulun ollessa säädyllinen olympuksen m4/3:lla josta wifillä saa ainakin periaatteessa muutaman kuvan editoitavaksi pädiin.
 
Bonuksena toimivuus niin Linuxilla, Windowsilla kuin Macillakin.
Ja miinuksena ettei tue (vieläkään) Canonin CR3 tiedostoja, ellei muuta niitä ensin DNG:ksi. Muuten on kyllä todellakin kokeilemisen arvoinen ohjelma, vaikka alkuunsa voi olla himpun verran luontaan työntävä.
 
Tuote: Affinity Photo, Designer, Publisher jne.
Hinta: 30% off EVERYTHING for Black Friday
Kauppa: Affinity Store. Löytyy myös Applen App Storesta
Linkki: The Affinity Store – Award-winning Apps, Resources & More

Oisko tämä paras korvaaja Lightroomille 39€ hintaan?

Käyttö on sen verran vähäistä/epäsäännöllistä, että en enää ensi vuotta viitti Lightroomia maksella. Huomasin, että yllä on jo keskusteltu tästä ja mm. darktablesta, mutta onko hiljattain jollain ollut Affinity käytössä ja voisi suositella? :) En taida ehtiä nyt tuota trialia testata.
 
Minusta tuo ei käy ollenkaan lightroom korvaajaksi. Tai en osannut käyttää. Luminar 4 parempi...
 
Oisko tämä paras korvaaja Lightroomille 39€ hintaan?

Käyttö on sen verran vähäistä/epäsäännöllistä, että en enää ensi vuotta viitti Lightroomia maksella. Huomasin, että yllä on jo keskusteltu tästä ja mm. darktablesta, mutta onko hiljattain jollain ollut Affinity käytössä ja voisi suositella? :) En taida ehtiä nyt tuota trialia testata.

Jos ei ole jo sujuvaa työskentelytapaa LR+PS niin kyllähän tuo kannattaa hinnan puolesta opetella käyttämään. Kuvat voi arkistoida manuaalisestikin. Itse koitin demoversiota ja totesin ettei riitä aika kokonaan uusiksi opetteluun. Darktable on myös yksi hyvä varteenotettava vaihtoehto jos haluaa Adobesta eroon ja on ilmainen.
 
Itsellä koko työnkulku menee jotakuinkin näin. Karsin kuvia jo suoraan kamerassa. Selkeät heikot tai ns. tuplat suoraan kamerassa roskikseen. Lopulliset kuvat sitten pääasiassa kortinlukijankautta copy-pastella koneelle jonka jälkeen ihan vain thumbnaileja / windows valokuvat sovelluksella selailemalla valitsen ne mitä haluan jatkokäsitellä. En ole koskaan kaivannut mitään parempaa kuvien organisointiin tarkoitettua softaa. Oma kuvien organisointi menee jokseenin näin: vuosi -> kategoria-> setin nimi + mahdollinen päiväys. Jatkokäsittely tapahtuu sitten Affinity Photossa.

Afiinityn käyttäjäksi hyppäsin vuosien adobe käytön jälkeen. Aluksi kaikki oli vähän hukassa mutta lopulta melko nopeasti hommaan pääsi kiinni enkä oikeastaan photaria enää kaipaa. Adoben tuotteista en ole itse lighroomia juurikaan käyttänyt vaan aina editoinnit suoraan photarilla (Ennen siis affinity leiriin hyppäämistä). Yritin aikoinaan kovasti ottaa mukaan workflowhun lighroomin mutta ei se koskaan tuntunut mielekkäältä. Korostetaan vielä, että Affinity photo ei varsinaisesti siis ole korvaaja lighroomille vaan photarille.
 
Olisko ilmaista ohjelmaa, millä voi nippuna muuntaa vaikka kansiollisen .webp kuvatiedostoja jpegeiksi tai PNG:ksi halutuin laatuasetuksin?
 
Oma työnkulku:

- kuvaan raw+jpegiä. Kaikki mikä OK jepginä suoraan kamerasta menee sellaisenaan kokoelmaan. Ihan windows explorerista ja picture viewerillä selaan ja seulon.
- Jos vaatii säätöä, niin sitten DNG-converterin läpi ja auki CS6 fotarin Camera RAWlla, koska kuukausimaksulliset versiot ei huvita ja uudemmissa ei ole mitään mitä olisin valmis maksamaan satasia vuodessa.

Verkkolevyllä on erikseen kolme kuva-arkistoa; raakakuvat, editoidut kokoelmat, ja filmihommat. Kansiorakenteet tyyliä "\\verkkolevy\raakakuvat\vuosi\kuukausi+teematarkennenimi.


Tykkään siitä että kokoelma on helposti saavutettavissa sekä pöytäkoneelta että läppäriltä ja siirrettävissä/selattavissa/muokattavissa ihan näin tiedosto-perustasolla ilman että tarvitsee naittaa itseään jonkun tietyn valmistajan softaan. Fotarissakin pysyn lähinnä siksi, että inhoan opetella uutta.

Lightroomin ensimäisiä versioita käytin ennen fotariin siirtymistä, kunnes joskus tajusin että fotarissa on oikeastaan kaikki samat jutut kuin mitä käytän LR:ssä, ja että en oikeastaan juuri käyttänyt LR:n arkistointi-ominaisuuksia, mutta olin jäännyt kaipaamaan LR:stä uupuvia fotarin stackaus- ja panoraama -ominaisuuksia, jonka lisäksi adjustment brush-säätely on kaikin puolin tönkömpi käyttökokemus kun fotarin selkeästi eritettävissä olevat tasot.
 
Onko kokemusta seinätaulujen teettämisestä? Mietinnässä materiaalit ja värihallinta.

Vuonna miekka ja kivi jotkut kuvapalvelut tarjosivat tulostimiensa väriprofiilit ladattaviksi. Muistaakseni isommistakin toimijoista tämä oli valikoimissa Ifolorilla, jossa noita kutsuttiin pro-kuviksi ja maksoivat vähän enemmän. Tuo hävisi joskus reilusti yli 10 vuotta sitten ja nyt kaikki kuvat käsittääkseni vedetään automaatisen väri"korjauksen" läpi.

Mietin tauluasiaa viimeksi koronan alkaessa (meni jäihin ja ollut jäissä tänne asti). Tuolloin löysin Helsingin keskustasta liikkeen joka mainosti värihallittua taulujen tulostusta eri materiaaleille. En muista liikkeen nimeä, mutta googlella en moista enää löydä.

En tiedä myöskään tulostusmateriaaleista. Jotain kanvas-taulua ohuempaa hakusessa, joten ehkä kapalevylle pinnoitettuja ja sitten näkyy olevan myös alumiinitauluja.

Kokemuksia, suosituksia? Optimaalitilanteessa löytyisi joku pääkaupunkiseudun liike, jossa tiskin takana raudanluja ammattilainen antaisi suosituksensa kuvamateriaalin toimituksesta ja tulostusmateriaalista.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 634
Viestejä
4 494 251
Jäsenet
74 265
Uusin jäsen
Oranta

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom