Ratkaistu Vähän BSODia, vähän resettejä yms. kivaa

Liittynyt
26.02.2017
Viestejä
106
Tuli tosiaan tuossa abauttiarallaa kuukausi sitten päiviteltyä aateekoota. Hieman vaan epävakaaksi tuntui jäävän, enkä meinaa syytä keksiä niin maan piru millään.
Kuormitus ei suoraan vaikuta - joskus kuormassa, joskus ilman kuormaa tilttaus.
Peleissä ei vielä ole kaatunut, melkein aina työpöytäkäytössä. Ja sori pitkästä postauksesta, mutta pyrin kertomaan tehdyt temput parhaani mukaan, ettei tarvitse samoja ehdotella uusiksi...

Ensin olin BSOD:sta varma, että olis joku ajurivika. Mutta Memtest86:sta ajaessa kone vetäs 15min kuluessa resetit... Ja sitten uusintayrityksellä 7.5h täysin ongelmitta, useampi passi läpi ja kaikki OK.
Sitten ajelin Windowsin muistidiagnostiikkaa läpi siten, että otin vielä lisäksi cachetetut (vai oliko peräti cachettamattomat?) lisätestit käyttöön. 2 passia ilman ongelmia - en jaksanut enempää odotella, kun oli jo joku 10h mennyt tuossakin.

Sitten olen ajellut Prime95:sta blendillä. Lämmöt pysyy kurissa ja 3,5h putki ei aiheuttanut mitään ongelmaa.

Ennen kuin disabloin BIOS:sta mitään, syynä tilttiin oli useimmiten nimenomaan BSOD. Sitten kun sieltä alkoi napsimaan palikoita pois käytöstä tai vaihtoi asetuksia, muuttui kaatumisen luonne.
Seuraavan vaiheen tekemällä en muuttanut edellistä vaihetta vanhaksi, jos erikseen en mainitse. Eli jos jotain on tehty ykkösenä, sitä asetusta ei muuteta kakkoskohdassa.

1) SMT:n disabloimalla tuntui saavan ehkä puoli tuntia vakautta lisää... Tai sitten ei. Otin tämän takaisin käyttöön, kun en ole saanut merkittäviä erovaikutuksia päälle/pois
2) HPET:n disabloimalla BSOD:t loppuivat (So far), tilalle tuli täydellinen jäätyminen
3) IOMMU:n disabloimalla jäätymiset loppuivat - nyt tilalle tulee sitten resetti

Olen kokeillut ylikellotusta prossulle (ei vaikuta), muisteille (vaikuttaa Prime95:een) ja alikellotusta muisteille (ei vaikuta). Lämmöt pysyy kurissa; CPU 62c täydellä kuormalla 3.4GHz:llä (Ryzen Masterin näyttämä lämpötila) ja VRM MOS 71-73c kuormasta riippumatta - muut osa-alueet nätisti speksien sisällä tai alle.

Joten nyt kaipais hieman ideointia. Voisko poweri olla antautunut, vaikka vanhan raudan olisi pitänyt syödä reilusti enempi (95W TDP CPU vs 65W)? Vanhalla raudalla oli myös aikasemmin GeForce GTX 560Ti, nykyään GTX 1060, joten reilustikin kovemman virrankulutuksen kanssa on pelattu.

Olen jo Gigabyteen ollut asian tiimoilta yhteydessä, josko heiltä jotain ajatusta löytyy - mutta eipä sieltä varmaan ihan heti ole vastausta odotettavissa.

PS.
Bios on F6-versiota, eli tuorein minkä tällä hetkellä saa. Tässä vielä tarkemmat speksit raudasta;

Emo: Gigabyte GA-AB350 Gaming 3 (rev1.0)
CPU: AMD Ryzen R7 1700 + Wraith Spire-cooleri (vakio)
RAM: G.Skill Flare X (for AMD) F4-2400C15D-16GFXR (R tiettävästi tulee kamman väristä, koska G.Skill ei moista edes tunne)-16gigan setti, eli 2x8GB-kampoja
GPU: Asus GeForce DUAL-GTX1060-3GB O.C
SFX: Asus Xonar DGX
1xSSD
2xHDD
1xOptinen

Powerina Corsair GS-700 vuodelta 2011 tai 12.

Vanha rauta erosi toki emolevyn, muistien ja prossun kohdalta;
Asus P8Z77-V
Intel Core i5-2500K @ 4.3GHz (lopussa @4.7)
HyperX Genesis DDR3 1600MHz 4*4GB
 
Ja käyttiksenä tietysti bugisten päivitysten raiskaama Windows 10 - vai mitä?
 
@tyyta, Windows 10 Pro 64, tottakai.
Mutta se ei vaikuta missään muotoa Memtestin resettiin - joka itseäni ainakin eniten häiritsee. Jos tätä ei olisi tapahtunut, epäilisin ajuriongelmaa edelleen - siis sitä, mitä ihan ensimmäisenä epäilinkin. Nyt on vaan ns. pelko persiin alla, että vika on raudassa - mut pitäis vaan keksiä jokin keino eliminoida palikoita. Valitettavasti ei ole toista näytönohjainta tarjolla, saatika emoa, prossua tai muisteja. Eikä edes tarpeeksi järeää poweria.
Huomenissa yritän hakea tuon kulutusmittarin ja tökkään sen kiinni seinään. Jos rauta alkaa imeskelemään 500W nurkilla seinästä, eikös se kertoisi paukahtaneista konkista powerissa (nousee lämpö, hyötysuhde heikkenee jne.)? Sittenhän tuo olisi selvä tapaus...

Sinänsä myös outoa, että ainakin sensoridatan perusteella jännitteet pysyy siellä missä pitääkin - +12V on 11.987-12.015V, mikä on enemmän kuin hyvin spekseissä. Ainoa missä heittoa on (ja on aina ollutkin) on +5FSB, missä on 4.89-5.15V välillä pyörinyt nuo arvot. Ja jotenkin kuvittelin mielessäni, että vanhentunut tai kärsinyt poweri ei kestäisi täyttä kuormaa murheitta?

@jhalmu, en ole historian lehtien havinan aikana kertaakaan uusinut poweria samalla, kun muun raudan. Tämä poweri tuli hankittua siksi, että epäilin edellisen powerin kuolleen - syynä olikin muistikampa. Tosin se sekoilikin sitten monella tavalla etenkin muistia kuormittavassa hommassa ja Memtest86 näytti enemmän kuin pari virhettä jokaisella passilla.
Siksi en päivittänyt (vielä), mutta kai sekin on pakko pistää haisemaan... Testaisin toisella powerilla, jos löytyisi yli 350W vehkeitä varastosta.
 
Vähän updatea: So far so good. Gigabyte ehdotti korjaukseksi vähän tuoreempaa BIOSia. Nyt on asennettuna siis F7a, joka on vähän niinku "Beta-7-alpha" ;) (F=Beta, T=Testing, oletus on et F#a = kyseisen version a-yritys).
Toki samalla otin äänikortin irti. Liekkö tuolla väliä - jännä sinänsä, että samalla emolla äänikortit tuntuu ylipäätään olevan ongelma. Toisilla ei tunnistu lainkaan, toisilla joka n-bootissa löytyy ja joka n2-bootissa taas ei ... Jos ei tänään tilttaa, laitan illalla äänikortin takas paikallensa ja katsotaan onko vaikutusta.
 
Onko muuten joku syy, miksi käytät erillistä äänikorttia?
Eikö emolevyn oma äänilaite riitä?
 
@Copra, laatu.
Lisäksi Xonar tarjoaa samaan aikaan sekä analogista, että optista. Ja se tekee sen HYVIN. Pelkkä analoginen on korvin eroteltava laadultaan integroitu vs. Xonar (Xonarin eduksi). S/PDIF toki on laadultaan varsin jees tilanteesta riippumatta, ongelmana on vaan se, että iso osa äänilähteistä ei ole DD/DTS:ää ja silloin vaihtoehto on analoginen. Integroidussa en saa optisesti pihalle yhtään mitään järkevää ilman, että lähde on DD/DTS. Tämä integroitu ei osaa enkoodata lennosta, joten optisen läpi tulee vain stereota... Mikä on aika surku.
 
Täysin omiin kokemuksiin perustuen syyttäisin emolevyä (valmistajaa). Ennen Gigabyten hommaamista oli aina ollut Asuksen levy eikä kummallisia BSODeja yms. esiintynyt tyyliin viikottain. Eli melkolailla samanlaisia ongelmia kuin sinulla. Vaimolle hommasin samoihin aikoihin myös uuden emolevyn (Gigabyte) eikä hänkään ole ongelmilta välttynyt.

Mutuahan tämä kaikki tosiaan on. En ole varsinaisesti saanut ongelmia suoraan emolevyyn liitettyä, mutta kun taloudessa on kaksi Gigabyten emoa ja molemmissa koneissa BSODeja ajoittain, niin ei oikein vakuuta.
 
@divension, syyllisestä en tiedä.

Paitsi sen, että 20h Memtest-sessio viimein antoi jotain tulosta, jossa vähän rautalankaa paksumpaa tarjotaan.
Eli ilmeisesti voisi päätellä toisen muistikamman (tai ainakin toisen) olevan viallinen. Nyt laittelen yön yli ajoon pelkästään toisella kammalla ja katsotaan, kuinka käy... Toivottavasti saan toistettua tuloksen, helpottaisi elämää.
PS.
Ja on kokeiltu jo eri sloteissa muisteja. Ei ole kokeiltu laittaa muistikampaa yksinään kiinni vielä - enkä taida tuloksen takia viitsiäkään (paitsi testiä varten). Vika-alue parin megan luokkaa testin perusteella, joten aika huono tuuri oltava, jotta siihen osutaan. Voi hyvinkin selittää sen, miksi kaatuminen yleensä kestää 10+ tuntia.

Tässä vielä shotti tuloksesta;
Qj9bZhjl.jpg
 
Kokeile löysätä muistien ajoituksia eli pää latenseja pykälän isommiksi.
 
Voi olla myös rasvaa sormista ko. kamman kontakteissa, kun olet muisteja räplännyt, joten kokeile puhdistaa muistikampojen
kullatut kontaktipinnat isopropyylialkoholilla (isopropanoli), jota esim. bensiinimoottorien polttoaineen jäätymisenestoaine 99,99%:sti yleensä on.
 
En tiedä, mutta jotkut vähän kritisoi että ostetaan uudet hienot raudat & kappaleet ja sitten ne poltetaan kaikki vanhalla powerilla.
Ei viisi vuotta nyt olisi mikään ikä powerille jos se on kunnollinen.
Tuo brändi-halpis Cors'ass on toisen luokan elkoilla täytetty.
Pl. 5Vsb ja Chemiconin verkkoelko jonka hajoaminen ei aiheuttaisi paljoa vaaraa komponenteille...
Olettaen että kyseessä on sama versio, koska Cors'ass vaihtaa alustaa halpissarjoissa kuin jotkut sukkia.
 
@JuSiZ, mietin ensin, mutta sitten totesin "en". Ensinnäkin siksi, että kyllä muistin täytyy toimia sillä nopeudella/niillä asetuksilla, jotka valmistaja niille on määritellyt. Toisekseen rikkinäiset batchit ei ole millään muotoa mitään ihmeellistä, harvinaista tai edes odottamatonta. Mutta pääasiassa, koska toinen kampa samassa slotissa antaa erroria ja toinen ei olen aika vissi siitä, että kyseessä on muistikamman sisäinen vika. Se siitä Hynixin uskomattomasta laadusta. Taitaa itseasiassa olla jopa toinen kerta, kun Hynixin piireillä mulla muistiongelmia... Edellisen kokoonpanon eka setti oli ehjiä, toka setti (ostettu vuosia tms. myöhemmin ekaan nähden) omasi yhden kamman joka toimi ~aina, jos oli vain 2 tai 3 muistikampaa emolla... Neljännen kanssa tuli Memtestissä erroria aina. Joutui pyörittämään kanssa todella kauan memtestiä, ennenkuin tuli edes se yksi vaivainen virhe sieltä. Enää muista, mutta taisi olla n. kahden megatavun kokoinen alue, jota ongelma kosketti silloinkin. Kitin vaihto uuteen korjasi ongelman.

@tyyta, ... No, toisaalta aika moni noita onnistuu rikkomaan ihan omilla toimillaan. En ole koskenut - edes siis vahingossa - näiden muistien kontaktipintoihin. Enkä yleensäkään.
Jotkut ottaa ESD-seikat tosissaan ja vakavissaan, toiset ei... Tosin maadotusranneketta en ole ikinä käyttänyt. Aika monelle tulee yllätyksenä myös se, että muovi on erittäin huono alusta pitää piirikortteja. Tekee todella nopeasti ja todella voimakkaita staattisen sähkön kenttiä, jotka aiheuttaa hyvin herkästi jos jonkinlaista valokaarta.
Itse jopa vedän tämän niin pitkälle, että mieluummin "kahvia uivalle" puupöydälle ko pyyhitylle muovipinnoitteelle. (** tietenkään mihinkään nesteeseen noita ei kannata upottaa, jos se ei ole alunperin tarkoituskin)

@E.T, tämä kyseinen korssu on ilmeisesti - jos revikoita uskominen. On Chemiconit sisällä (en tosin tiedä, missä kaikkialla...) ja ylijännite/alijännite/yms. suojauksia enempi kuin olis ollu sertifikaattiin vaadittu - eikä jännitetasot heijannut testatessa juuri yhtään eikä mihinkään suuntaan ja vaikka ja mitä.

PS. En ole *ikinä* onnistunut rasvaamaan muistien kontaktipintoja, vaikka sen parikymmentä vuotta näiden kanssa kohta puljannut kotonakin. Enkä kyllä minkään muunkaan komponentin. Toisaalta kerran olin todistamassa livenä, kuinka Pentium 4:n prossu tipahti lattialle.
Eikä sille käynyt yhtään mitään, vaikka puolet pinneistä menikin kunnolla solmuun ja oikasu ei ollut ihan helppo juttu...

Töissä myös käsittelen jatkuvasti komponentteja, jotka on ESD-suojaustasoltaan ihan jotain muuta, kuin nämä kuluttajakamat. Enkä ainakaan myönnä onnistuneeni niitä koskaan särkeneeni... Tietty näissä vielä vois käyttää ESD-hanskoja lisäturvaksi.

Anyways, kiitoksia kaikille kommenteista ja jään nyt odottelemaan replyä jimmyltä.

Tässä vielä shottia tuosta uudesta memtest-ajosta, pelkästään toisella kammalla - huomatkaa myös jännä efekti, eli vika havaittu muistialueella, jota ei ole edes olemassa (tällainen tapaus tullut muutaman kerran vastaan elämäni aikana. Kingston kertoi todennäköiseksi syyksi sisäisen oikosulun vioittuneen piirin sisällä) - oliko vaan keino päästä valittavasta asiakkaasta eroon vai ei, en tiedä.



Ja tässä sitten pitkää testiä samassa muistislotissa kitin toisella kammalla;
 
Viimeksi muokattu:
Taisi dementia iskeä G.Skilliin...


Ja ei halpis Cors'asseissa ole vuosiin ollut enää laatuelkoja.
Sen jälkeen kun saatiin maine pystyyn niin halpissarjalaisten elkot vaihdettiin riittävän halpoihin.
Corsair GS700 Bronze Power Supply Review - Page 2 of 12 - Hardware Secrets (tuo siis yksi GS700:n kolmesta eri versiosta)
Ja jos tavis sinne sisälle katsoo niin eihän niitä toisioelkoja sieltä nähdä, vaan se iso verkkoelko.
Jonka hajoaminen olisi koneen osielle se vähiten riskialtis poksaus.
5Vsb:ssä taas jos on halpiselko, niin se voi kypsyä liian aikaisin ja aloittaa kylmäkäynnistysoireilun.
Toisioelkojen kunto ei ole niin selvä, koska rippelin kasvua ei näkisi kuin oskilloskoopilla.

Noita Samxoneita olen nähnyt naapurin vanhassa 20" 1600x1200 näytössä...
Kaksi kolmesta taustavalon invertteriä syöttävän linjan elkosta turvonneina, vaikka käytön perusteella ei olisi siihen ollut mitään lupaa.
Oireita vain ei vielä ollut, koska tilalle tuli ajoissa uudelleen elkotettuna oma entinen näyttö.
Laatuelkojen sisään laittamisen jälkeen ko näyttö sitten meni isälle korvaamaan 17v vanhan Nokia 449Xi CRT:n. (jonka elkojen laadun voinet arvata)
 
@E.T, voi olla dementia. Lisäksi havaintona: G.Skillin Flare X (For AMD) tulee muovipakkauksessa, jossa pohjalla on pinnoitettua kartonkia (eli ehkä jopa muovia). Missään ei mitään viitettä ESD-suojuksista.
Verrokkina Kingston HyperX Genesis esim. oli ESD-muovissa pakattuna siten, ettei pintamuoviin kovin herkästi päässyt osumaan edes - G.Skillin kammat oli muovipaketissa irtonaisena. Pienet asiat, jotka saattaa vaikuttaa (tai sitten ei). Ja tosiaan en tiedä, onko G.Skillin paketit ESD-muovia vai ei, muttei niitä ainakaan ole sellaiseksi merkattu.

Ja tuon arvostelun luin, ymmärsin ilmeisesti liian positiivisena kehut? Mut nyt on koneen hinta atm. sen tuhannen euroa, joten jos nyt hetken selviäis ilman lisäkuluja... Eikä ole vielä koppa edes saapunut 8) Ihan kova on ns. perusduunarin palkalla jo kulutaso.
 
Jos hynixiä niin ei ihme..... onneksi g.skillillä takuut pelaa jouhevasti. Kannattaa tosin suoraa g.skillille tehdä rma noista. Ainakin omalla kokemuksella tulee viikossa uudet tilalle.
 
Noh, eiköhän tää ollu selkee keissi kuitenkii. Uudet muistit koneessa ja (nuo ongelmat) poistui. Toinen muistikampa antaa erroria, toinen ei - pistin takuuseen. Odottelen korvaavaa settiä, sillä välin kävin ostamassa Corsairin Vengeance LPX 3000MHz:t tilalle. Manuaalisesti täytyy vähän ajotuksia säädellä biossista, jotta ei mene 5mnuuttia memtrainingiin aikaa, mut tällä hetkellä näyttäs olevan kaikki muuten hyvin. :)
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 441
Viestejä
4 535 445
Jäsenet
74 809
Uusin jäsen
Jekko551

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom