Väriformaatti - Full RGB vai YCbCr444?

Viestiketju alueella 'Näytönohjaimet' , aloittaja Mestaritonttu, 29.10.2017.

Tagit:
 1. Mestaritonttu

  Mestaritonttu

  Viestejä:
  1 476
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Mitkä preferenssit teillä on, itse olen niin tottunut tuohon jälkimmäiseen koska se näyttää antavan kaikissa käyttämissäni näytöissä rikkaamman punaisen, vaikka en tiedäkkään että onko kyseessä "totuudenmukainen" väripresentaatio juuri käyttämilläni näytöillä. Mitä mieltä olette, onko tuo full RGB useimmille näyttölaitteille se suositus, ja tuo toinen jättää värikylläisyyden kustannuksella myös väritietoa pois?
   
  Viimeksi muokattu: 09.11.2017
 2. Chloe

  Chloe AMD Tukijäsen

  Viestejä:
  7 226
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Lähinnä Resident Evil 7:ssa noita vertaillut ja siinä ainakin tuo jälkimmäinen tuntuu paremmalta.
   
 3. Fenotype

  Fenotype Tukijäsen

  Viestejä:
  811
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Lähes samat värit on , ycbcr:ssä on white point kelvini hieman eri mitä fullRGB. Jos on pakko käyttää sitä HDMI liitintä niin käyttää sitte.
  https://pcmonitors.info/wp-content/uploads/2014/06/Nvidia-colour-accuracy.png

  itsellä on full RGB ja monitorissa on displayport sekä monitorissa löytyy säätöjä, black levelin jos säätää 0 niin musta on kyllä aika mustaa, näyttää ihan että olisi jopa mustapikseli sammuksissa. Ja jos haluaa huijata pelissä niin black level 5 niin näkee pelissä vaikka pitäisi olla pilkkopimeää.

  Juu nvidian kuvan mukaan YCbCr444 näköjään on sinistä ja punaista hieman enemmän mitä RGB.
   
 4. Mestaritonttu

  Mestaritonttu

  Viestejä:
  1 476
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Ryhdyin vaan pohdiskelemaan YCbCr444 järkevyyttä kun tuli win10 Fall Creators Update asennettua, ja nykyisessä "fluent"- muotokielen pintagradientissa näkyy
  melko voimakas color banding, vaikka näytön paneeli on aidosti 8-bittinen ja värisyvyys tietenkin täysi 32 bittiä. Veikkaan että väriformaatti ei vaikuta tuohon esteettiseen
  haittaan mitenkään mutta vaikka vaikuttaisikin, ottaisin mieluummin YCbCr444:n vaikka tämä ei olekkaan 0-255. Magentan korostuma näyttää hyvältä siinä mielessä
  että punainen on oikeasti punaista eikä vivahda oranssiin oli väri totuudenmukainen tai ei, itse pidän viileästä värilämpötilasta ja lasken windowsin värikalibraattorillakin aina vihreän tasoa
  yhden pykälän verran alas vaikka näytössä ei ole värikorostumaa.
   
 5. Kirvasto

  Kirvasto

  Viestejä:
  151
  Rekisteröitynyt:
  03.06.2017
  Asiaa voisi ajatella myös siitä näkökulmasta että näytöt ovat natiivisti RGB:tä joten jos sille syöttää YCbCr formaatin signaalia näyttö joutuu muuntaamaan sen RGB:ksi. Joten teoriassa RGB signaalin pitäisi olla objektiivisesti parempi, mutta konversiossa voi toki aina tapahtua jotain, esimerkiksi värien korostumista, jonka katsoja kokee subjektiivisesti paremmaksi. Lisäksi näyttöjen kalibrointi voi olla hieman erilainen eri signaaleilla joten se voi olla myös yksi syy miksi toinen formaateista näyttää kyseisellä näytöllä paremmalta. Formaatin paremmuus on siis tapaukskohtainen eikä yhden näytön perusteella voi yleistää asiaa koskemaan kaikkia näyttöjä.
   
 6. Mestaritonttu

  Mestaritonttu

  Viestejä:
  1 476
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Keskiverto-monitorien kanssa on varmaan lähinnä makuasia kumpaa käytää. Riippuu kumpaa arvostaa enemmän, suurempaa skaalaa mustan ja harmaan sävyissä, vai rikkaampia punaisen sävyjä.
  Itse olen sitä mieltä että jälkimmäinen pääsee etenkin peleissä oikeuksiinsa. Tietysti jotkut voivat huolestua siitä että formaatin muunto lisää input lagia mutta se on varmasti täysin huomaamatonta.