Vaappujen ja muiden uistimien valmistaminen

Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
4 875
Ajattelin perustaa foorumille tällaisen keskusteluketjun, kun tuli pitkästä aikaa (yli 10v edellisestä kerrasta) pistettyä hankintalistalle vaapun valmistukseen käytettyjä tarvikkeita. Erinäköisiä verkkokauppoja oli ihan hyvin tarjolla, mutta varsinaista viimeaikaista aktiivista keskustelua en aihepiirin ympäriltä löytänyt. Voisin avata tähän alkuun hieman tuota prosessia siltä osin, kuin on tullut tehtyä ja muut voivat sitten varmasti jatkaa omilla kokemuksillaan. Laitan perään myös muutamia kysymyksiä, koska edellisellä kerralla valmistushommat lähti vanhemman tutun aloitteesta, eikä kaikesta ole yksityiskohtaista muistikuvaan.

Prosessi karkeasti:
1) Veistetään puusta vaapun muotoinen kappale, balsapuu on tyypillinen materiaali, koska se on erittäin kevyttä ja kelluvaa ja helppoa työstää. Käytännössä kuitenkin melkein mikä vaan käy ja luova saa olla.
2) Sahataan vaapun vatsapuolelle nokkalenkin ja vaapun perän koukkupaikan syvyyeen ura, jonne istutetaan ruostumattomasta teräslangasta väännelty runkolanka, jossa on yhdestä langasta väänneltynä lenkki vaapun keulan yli siimaa varten, vaapun perän koukkulenkki ja vatsan koukkulenkki, mielikuvitusta voi käyttää koukkujen määrän ja sijainnin suhteen. Runkolangan voi liimata uraan esim epoksilla.
3) Vatsaura täytetään puuviilulla liimaamalla viilua uraan ja ylimäärinen viilu poistetaan vaapun valmiiseen pintaan asti.
4) Vaappu maalataan ja lakataan, itse muistan, että maalaillessa käytettiin eri tekniikoita kynäruiskusta aina vaapun dippaamiseen maalissa kauttaaltaan ja hileitä tai pensselikuvioita. Lopun lakkapinta otettiin dippaamalla lakassa ja jätettiin virumaan nokkalenkistä roikkuen
5) Sahataan ura uintilevylle ja liimataan se uraan
6) Kiinnitetään koukut, tarkastetaan vaapun uinti ja hienosäädetään nokkalevyä lämmittämällä ja taivuttamalla sitä.

Kysymykset mitä en ihan äkkiseltään muista kuinka toimittiin on lähinä: Onkohan toi vaappu hyvä esim dipata kertaalleen lakkaan enne maalailua, jotta pinnan huokoset ja epätasaisuudet saadaan siloteltua ja toinen, minkälaista lakkaa ja maalilaatuja tuossa kannattaa käyttää.
 
Sivusta seuranneena, dippaavat vaapun monesti valkoisessa maalissa jonkun kerran ennen varsinaisen värin rakentelua. Monet foliot ja maalit toimivat sitten paremmin?

Mikähän se oli se maali, LV-1? ja jotain väriä tehtiien aiemmin sulattamalla raetta liuottimeen. Nykyisin voi tietysti olla vähemmän haitallisia aineita käytettävissä.
 
Mua on kiinnostanut, että käyttääkö kukaan 3d printtereitä uistimien tekemiseen? Voiko niillä mahdollisesti esim. printata vaappuun rungon vai ei kestä/liian kallis?

Omien jigimuottien tekeminen + jigien valaminen kiinnostaisi ihan huvituksen vuoksi.

Karppirigejä tulee viriteltyä, mutta niissä nyt ei ole samanlaista hohtoa/vaikeutta kuin vaappujen tekemisessä. Yllättävän monella eri tapa voi karpillekin viritellä riippuen ja roikkuen siitä mitä tarvii/haluaa. Tänä vuonna tulee todnak. testattua extra paljon vedessä sulavia pusseja joiden sisälle sulloo houkuttimet.
 
Mua on kiinnostanut, että käyttääkö kukaan 3d printtereitä uistimien tekemiseen? Voiko niillä mahdollisesti esim. printata vaappuun rungon vai ei kestä/liian kallis?

Muistan tuosta olleen pari vuotta sitten jotain testiä, tekivät vaapun puolikkaat tulostamalla ja liimasivat yhteen. Materiaalivahvuudet ja pinnan laatu oli ongelmia silloin. Protoiluun ilmeisesti käyttökelpoisempi.
 
Joo, kyllähän 3d tulostamalla varmaan voisi saada aika hyvin toistettavaa tuotetta aikaiseksi, itsellä ehkä lähtökohta hommaan on enemmän tuollanen käsityösetti jota voi harrastella aiheesta kiinnostuneiden kavereiden kanssa esim parin oluen kera turisten kuulumisia.
 
Propionaattirae kirkas 150g| VaappuTarvike tuota tuli käytettyä kun tein vaappuja,taitaa vieläkin olla jossain kaapissa puoli pussia jäljellä.Maaleina muistaakseni käytin pienoismalli,spray ynnä muita maaleja,pensselillä tai spraymaalina,ei tullut koskaan ruiskua hommattua kun omassa käytössä ei pikku virheillä ole mitään vaikutusta kalan saantiin.Langan taivutukseen oli jokin jigiviritys ja osa vaan pyöreäkärkisillä pihdeillä.Koukut tilasin kemiallisesti teroitettuna 100 kpl laatikoissa.Uintilevyt joko taivuttelin tai tilasin valmiina.Taisi tulla iso osa vuoleksittua haapa/abachilaudan hukkapätkistä,myös balsasta tuli osa tehtyä.
 
Kaverin kanssa tuota tuli teini-iässä harrasteltua kun kalastusharrastus oli kuumimmillaan. Vanhoista saunanlauteista (apassi) veistettiin ja hiottiin, RST- tai titaanilankaa koukkulenkeiksi kun sitä jostain oli saatu. Perusmarkettiepoksilla täyttö, turpalevyt leikeltiin alkuun muovipulloista ja myöhemmin ostettiin "oikeita". Maalaus perusspraylla ja venelakkadippaus lopuksi.
Kaverin vanhemmilla oli sisäuima-allas jossa tehtiin koeuitot.

Jotkut toimi, jotkut ei. Yksi parhaista kalareissuista oli itsellä omatekoisilla, ja ottavin oli niistä about rumin mahdollinen Rapalaa muistuttava puikula, 10-12cm, hopeavatsa ja musta selkä. Turpalevy jostain limsapullosta leikelty. Voimakas uinti oli, sen muistan vaikka tuosta on jo yli 20 vuotta aikaa.

Aika simppeleillä vehkeillä noita tekee, eikä kalat ymmärrä (minun näkemyksen mukaan) hienojen muotivärien ja kuviointien päälle. Uinti on tärkeämpi.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
261 700
Viestejä
4 544 593
Jäsenet
74 831
Uusin jäsen
Panasonic

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom