- Liittynyt
- 21.04.2021
- Viestejä
- 77
90-luvullahan tämä olisi ollut kova juttu.
Tämä? Oletan, että kysymys-vastauspalsta.
Kyllähän nykyään kaikessa nettiin liittyvässä voittaja vie kaiken, joten vaikea odottaa tuonne suuria kävijämääriä ja tuskinpa itsekään muistan käydä.
Toisaalta kyse on siitä, että foorumin käyttö vaatii käyttäjältä vähän enemmän kuin sosiaalinen media. On eräs foorumi, jonka aihe ei ole mitenkään tietotekniikkaa sivuava, missä käyttäjät jatkuvasti tunaroivat lainausten kanssa. Lainaavat sivun mittaisia edellisen käyttäjän viestejä, joissa välillä on kaksi tai kolme kerrosta edellisiä keskustelijoita. Sitten jättävät tageja pois. Tai kirjoittavat vahingossa tagien sisään niin, että oma teksti näyttää lainaukselta.
Sosiaalinen media on sellainen alin yhteinen nimittäjä kaikelle. Foorumien vaatima taitotaso on jotain samaa luokkaa kuin sulkeiden määrän pitäminen oikeana matematiikassa. Silti se on liikaa suurelle osalle väestöä, koska enemmistö ei ole ensisijaisesti tieteen tai tekniikan ihmisiä.
Taidon lisäksi kyse on asenteesta. Paljon on sitäkin, etenkin tuolla huonosta lainaamisesta kärsivällä palstalla, että ihmiset eivät ajattele keskustelua asiapohjalta, vaan lähinnä tilaisuutena olla jotain mieltä tai ilmaista oma reaktionsa.
Toivotan kyllä tervetulleeksi ja toivon jatkuvuutta, olihan se vuosituhannen vaihde hienoa, kun kaikenlaista harrastesivustoa ja foorumia tuli kuin sieniä sateella.
Vähän sama juttu kuin linux-distroissa, että muodostuu joku perussetti, mikä on helppo kaikkien yrittäjien tehdä. Joten useampi lähtee yrittämään sillä pelkällä perussetillä. Sitten jotkut erikoistuvat ja jotkut pärjäävät koolla.
Keksin joskus sellaisen periaatteen, että jos idea on erinomainen, niin toteutus saa olla keskinkertainen, ja se voi silti menestyä. Mutta jos idea ei ole mitenkään ihmeellinen, niin menestymiseen tarvitaan erinomainen toteutus.
Uutissivusto ja tekniikkafoorumi ei ole ideana enää mullistava, jos on koskaan ollut. Erinomainen toteutus taas tarkoittaa jotain, mikä on selvästi ylitse muiden samaa tekevien. Mutta uutissivusto ja foorumi on vähän kuin ruokalusikka, että jossain vaiheessa siitä löytyy kaikki tarvittava, ja siihen on vaikea lisätä mitään. Silloin merkitys on brändillä tai tuotemerkillä, joka taas rakentuu ajan ja käytön myötä.
Vaalea tausta olis lukukelpoisempi, suurempi ongelma on fonttikoko ainakin mun on vaikea lukea.
Useimmissa selaimissa on zoomi kätevästi saatavilla. Olin pitkään niin puhdasoppinen, etten halunnut käyttää sitä missään. Mutta nyt, kun selaimet tallentavat sen sivustokohtaisesti, sitä tulee käytettyä melkein huomaamattaan.
Olen silti samaa mieltä tuosta sillä perusteella, että oletusarvon on hyvä olla mahdollisimman monelle sopiva.
Tuossa on ehkä syynä pienelle fontille se, että halutaan saada koko sisältö yhteen listaan. Ratkaisu olisi lisätä hierarkiaan yksi taso, joka jakaisi etusivun kolmeen tai neljään alueiden ryhmään. Viisitoista samanarvoista elementtiä listassa näyttää olevan vähän liikaa.
Sitten vaalean taustan kanssa toivon, että eivät mene toiseen ääripäähän. Esimerkiksi OpenWRT:n foorumi on niin kirkkaan valkoinen, että se joko rasittaa silmiä, tai sitten yhden sivuston vuoksi pitää alentaa näytön kirkkautta.
Mustan taustan idea on, että OLED-näytöt säästävät sähköä sillä. Kirkkaan valkoisen taustan idea on, että TFT-pohjaiset mobiililaitteet säästävät sähköä. Mielestäni jotain on pielessä jos käytetty tekniikka joutuu sanelemaan näin olennaisen osan sisällöstä.