Uusi "Nostalgia" lanka, sisällytetään keskustelu (mIRC, CS 1.5/1.6, @Quakenet yms..) linjalle.

Liittynyt
29.11.2019
Viestejä
64
Kiinnostais paljonko jengillä muistoja verestettävänä ja aikaa takana kyseisetä kultaisesta 90/milleniumin vaihdoksessa olevasta kulttuurista, etenkin mIRC puolen juttuja ja tuttuja kaipaillen sekä kynärin kulta ajoilta, tuli itselle mieleen erään pitkän keskustelun jälkeen ja jäi sellainen aivomato näistä hyvistä ja kultaisista ajoista et pakko lyödä kyl topic pystyyn. :geek: :x3:

Waretus kulttuuri oli myös omassa kuplassaan erinäisten ohjelmien, valtaosa varmaan muistaa DC++, WinMX ja Emule/Kazaa viritykset. Torrent mihin opittiin ja se tuli jäädäkseen, näin vielä nykyäänkin. :sfist:


Tuli joinailtua Qnetiin ja luonnollisestikaan Bouncerit (BNC:t) ei toiminu, mut kannuilta löytyi kyllä silti muutama yksityinen idlaaja siitä huolimatta @Qnet mikä herätti hilpeyttä ja ja arvostusta sinnikkäille.



Edit: Jonnet ei muista! (edes tiedä)
 
Viimeksi muokattu:
Myöhempänä tuli mieleen et onhan toi (IRC) Internet Relay Chat vieläkin yleisesti käytetty hakkereiden piireissä jokseenkin sen salattavuuden vuoksi ja helppokäyttöisten serverien luomisen vuoksi.
Ei tosin varmaan paljolti enää käytössä, mutta elää ja on voimissaan yhä mikä on ymmärrettävää.

Parissa minuutissa luo TOR salatun palvelimen missä täysin salattu käyttäjäkunta ja kanavat salasanoilla. Esim cardaajat käyttää vieläkin kyseistä protokollaa jakaakseen kortteja ja automaattisia card "checkereitä" ja checkerit runataan osittain mIRC sripteillä.
Puhumattakaan DDoS hyökkäyksiin valjastetuista verkoista, etenkin Linux OS:n kesken mikä on järkevää ja luontevaa.
 
Viimeksi muokattu:
Mielessä on erityisesti yksi kesä parinkymmenen vuoden takaa, kun uutta olivat digipokkarikamerat optisella zoomilla, Napster, digitaalinen televisio ja tosi-tv (Selviytyjät). Silloin tuntui, että mennään kovaa vauhtia kohti tulevaisuutta.
 
Pelailuhan tuli aloitettua joskus -82-83, tuolloin meille tuli Philips Videopac G7000. Mukana oli kolme peliä.
Näyttökuva 2023-09-14 074303.jpg


Myöhemmin oli sitten Amiga 500 se kovin juttu. Parhaiten mieleen jääneet pelit North & South, Aaaargh ja Barbarian.
Näyttökuva 2023-09-14 074511.jpg
Aaargh%21_Arcade_Gameplay_Screenshot.png
Barbarian_%28Palace_Software%29_-_Gameplay.png


Itsehän käytin nettiä ekan kerran vasta joskus -93-94 ja selaimena tietenkin Netscape. Tällöin oli ammattikouluun tullut netti (taisi olla joku ISDN koko oppilaitoksen kesken jaettu, niin hidas oli) ja kun olin linjalla jossa käytettiin tietokoneita joka päivä pääsi siellä myös nettiä käyttämään. mIRC tuli tuolloin tutuksi myös ja siellä tuli aika paljon roikuttua.

01-netscape.png


Eka oma puhelin oli tietysti Nokia ja malli oli 1610.
Tekstarit ei tainnut tuossa versiossa vielä toimia.
Nokia_1610.jpg


Olihan nuo teinivuodet kultaisella ysärillä aika huoletonta aikaa ja maailma on noista ajoista tavallaan muuttunut paljon ja toisaalta taas ei. Kerkisin vielä 20 vuotta täyttämään viime vuosituhannen puolella ja tulee jotenkin vanha olo kun voi sanoa, että on elänyt kuudella eri vuosikymmenellä vaikka päässä asuu ehkä hieman vastuullisuutta oppinut pojan kloppi.
 
mIRC ja nonamescript oli ihan pakollinen. Tätä tuli harjoitettua aika paljon kultaisina 56k modeemin aikoina. Tuolloin oli vielä näitä hienoja diilejä, kun klo. 18:00 jälkeen sai yhdellä puhelinsoitolla käyttää nettiä johonkin aamukuuteen ilman mitään minuuttimaksuja ja viikonloppuna pe klo. 18:00 - ma 06:00 oli sama - pelkällä soiton hinnalla hehkui kuparilanka punaisena 5.2kt/s siirtovauhdeilla (ei sillä että thehun.com ois tarjonnut digitaalist sisältöä, mut ehkä tarjosi), oli se vaan hienoa. Qnet oli se missä kaikki kivat oli, sitten oli tää toinen... joku... missä oli edgympää kaveria maksimit. Ircnet? En muista. Se oli kovaa aikaa, kun aamukolmelta Counter-Strike beta 5.2 pyöri 300ms latenssilla, samalla kun Winamp huusi 128kbps laatuista mp3 rainaa taustalla ja Telewellin ulkoinen modeemi huusi armoa (yhdessä sen AMD K6-2:n kanssa). Ai saamari, nykyjonnet pääsee liian helpolla.
 
Tähän ketjuun vois kirjoittaa menneiltä vuosilta yhden romaanin verran muistoja mut koitanpa vähän typistää kohokohtiin aihetta.

Veljen kanssa aloitettiin joskus 90 luvun taitteessa pelailemaan Bentech nimisellä klooni Famicomilla? Koneeseen kävi väliadapterilla NES pelit. Kovimmat pelit tuolloin oli Turtles, Super Mario Bros 1 sekä 3, Wrestlemania ja Ducktales. Sitten oli pari kasettia jossa oli kokoelmia NES peleistä, joku tyyliin "100in1". Noilta kaseteilta löytyi sitten mm. Excitebike, Tanks, Popeye, Galaga.. muita legendoja. Hienoa aikaa oli se.

Ala-asteen aikaan kaverillani kotimatkalla oli 486 PC jolla sitten veljen ja kaverin veljen kanssa käytiin pelailemassa välillä turhankin innokaasti. Peleinä oli Minebombers, Triplane, Jazz Jackrabbit, Molez, Slicks, Wacky Wheels.. kaikenlaisia moninpelejä.

-97 meille rantautui sitten ensimmäinen PC, hurja 233mhz MMX. Tällä päästiin sitten pelailemaan Duke3D, Wolf3D, Doom, Doom2, Jazz Jackrabbit ja mitä ikinä. Modeemiyhteys hommattiin aluksi DLC:ltä mutta myöhemmin vaihtui MBnet tilaukseen kuuluneeseen 1 tunnin mittaiseen "ilmaiseen" yhteyteen. En nyt enää muista miten tuo meni, varmaan paikallisverkkomaksu piti maksaa mut yhteydestä ei muuten tarvinnut maksaa muita kuluja. En muista surffailleeni oikeastaan muualla kuin MBnetin tilaajanurkassa katselemassa pelejä mitä pystyisi latailemaan ja mitähän muuta lueskelin.

Ensimmäisen puhelimen sain rippilahjaksi, matopelipuhelin eli Nokia 5110. Se oli hyvä puhelin ja tuntui hienolta kun suurimmalla osalla ei vielä luokkalaisilla ollut puhelimia. Teknisen työn tunneilla luokkatoverilla oli Nokia 6110, olin kateellinen vähän, hauska muuten että tuo toveri oli Aki Keskitalo joka oli myös Diilissä mukana :D

Ensimmäisen oman PC:ni sain 1999 alkuvuodesta, se oli Pinus Computer merkkinen entinen opetuskäytössä ollut tietokone. 166mhz MMX, 32mb rammia ja 1,7Gb kovalevyllä. Myöhemmin tuota sitten jumpereilla ylikellotin 233mhz ja vaihdoin isomman Titanin prosessoricoolerin tilalle. Seuraavana kesänä ostin kesätyörahoilla Data-infosta Creativen valmistaman Voodoo 2 12mb lisäkortin. Sen jälkeen ei ole paluuta ollutkaan PC-maailmasta.
1999 loppukesästä mentiin sitten ensimmäisille Assemblyille kun tapahtuma siirtyi Hartwall Arenalle. Assyillä tuli ensikosketus QuakeWorldiin eli nettipelaamiseen. Muistot jäi tästä, keskelle klaanisotaa, maksimissaan 4 sekunttia hengissä ku aina tuli rakettia naamaan :DDD
Mutta tuli kyllä selväksi minkälaista se nettipelaaminen oli.

mIRC(Käytin mm. Invision lisäpakettia), DC++, Napsteriakin jonkun hetken. Kyllä tippa silmäkulmaan tulee kun näitä muistelee :cry:
IRC:ssäolin lähinnä QuakeNet kanavilla. Oli peliryhmää ja autoryhmää, ties mitä ikinä muita.

Ensimmäinen kosketus PC:n rakentamiseen tuli ammattikoulun ekana vuonna, vuosi 2000. Ostin AMD K6-2 500mhz prosessorin ja Asus P5A-B ja 64mb SDRAM:ia. En ymmärtänyt tuolloin vielä mitä ongelmia Ali Aladdin piirisarja tuo ja toi tullessaan. mm. Ensimmäisen sukupolven Riva TNT näytönohjain ei suostunut toimimaan tässä. Joutui myymään sen ja ostamaan myöhemmin Riva TNT2 M64 näytönohjaimen(ei ollut rahaa täysveriseen TNT2 näyttikseen). Eihän se Ali piirisarja siis mikään kovin vakaa alusta ollut eikä varmaan tuo prosessorikaan :D

Pohdiskelen hieman muistin syövereitä niin voi olla että tarina jatkuu vielä...

Jatkoa..

2000 vuoden alussa innostuttiin broidin kanssa CS Beta 4.0:sta. Oli jotenki "WOW" fiilis ku sitä alettiin pelaa, vaikutti "realistiselta". Lanitettiin ja harjoiteltiin alkuun ihan kotiverkossa useammalla koneella pelaten.
Se CS tie vei aina läpi Clanbase aikojen aina CS1.6 saakka. Pitkä ja vaiherikas oli matka CS:n kanssa. Hienoja ja kultaisia muistoja.
The all-seeing eye oli kovassa käytössä kun matseja haettiin:thumbsup: :D

Samaan aikaan pyöri Quaket mukana, Quake 3 aina näihin päiviin saakka(Höntsäpelejä kaveriporukassa -> Kivaa!)

StarCraftia lanitettiin, samoihin aikoihin oli myös Total Annihilation ja muita pelejä.

IRC:stä vois sanoo et mulla oli vielä pari vuotta sitten käytössä IRC Shelli missä kaveriporukka pyöri mutta sekin siirtyi pitkälti Discordiin.
 
Viimeksi muokattu:
-90 luvun loppu, K6-2, Celeron 300@450mhz, 3DFX voodoo 2, mIRC, KISS FM Chat (:D) Nic-nettiyhteys (juurikin tämä 18:00 -> minuuttimaksuton), unreal

2000-2005 oli kyllä parasta aikaa, opiskelijakämpässä kiinteä netti, DC++, emule, sittemmin torrentit, edelleen mIRC, silloin taisi tulla "irk" eli irc-galleria?
Athlon XP, josta keroinlukko poistettiin lyijytäytekynällä? Radeon 9700, X1800. Jossain tuolloin tuli itselleni ulkomailta hommattua ensimmäinen älypuhelin, joku motorola jossa joku windows käyttis.
Joka asiasta ei nillitetty ja loukkaannuttu, valtio laski alkoholiveroa reilusti. Oli big brotherit ja muut, koneelta kuva putkitelkkarille PS/2 liittimestä.
 
Se tunne kun uusin mikrobitti löytyy postilaatikosta. Tiedostojen siirto ja kimppapelit com-portin ja myöhemmin lpt -kaapelin kautta. Siitä evoluutio lanit, jossa verkon päihin tarvittiin terminaattorit. Nopeus oli päätähuimaava. TV-kortti tietokoneessa. Quakea kaverin autotallilaneissa.
 
Mobiili-internettiä tuli ekaa kertaa kokeiltua joskus 2003 paikkeilla junamatkalla, puhelimena Nokian N-Gage ja joku IRC-sovellus josta sitten kavereiden kanavalle yhteys. :D Datapaketti maksoi muistaakseni 9,90€/kk ja siinä oli 128kbit/s nopeudet, tosin saattoi olla että tuo oli vasta myöhemmin ja alussa mentiin kilotavupohjaisella tai peräti minuuttihinnalla.
 
Kun ekaa kertaa ajoit koneella AdAwaren ja olikon Spybotin ja mitä kaikkea satoja eri pöpöjä sun muita löyty koneelta kun vähän Kazaata rallatellut :D
 
Voi tsiisus, että on vanha. @Focus0 innoittamana jotain nostalgisia nostoja vuosikymmenten varrelta.

1980
Ensimmäinen kosketus tietotekniikkaan oli naapurin Atari 2600 ja lunar buggy. Sen vuoksi sitten roikuin turhakin paljon siellä. Tämän vuoksi tipahi joulupukilta syliin C64 viisivuotiaana ja siitähän se sitten lähti. Täti oli ostanut sen työpaikan yhteistilauksesta kalliimman diskettiaseman vuoksi, koska eivät osannet arvata, mikä kokoinen se kasettiasema olisi ollut. Ainut vertailukohta kun oli työpaikan kaapin kokoiset nauha-asemat. Ainut juttu oli, että yhteystilausta oli myyty argumenteilla, jotka oikeasti lunastettiin kotitietokoneiden toimesta jossain vuoden 2000 tietämillä. No niinpä täti myi sen sopuhintaan vanhemmilleni joulupukille.

Olihan se päheetä ala-asteella kun muilla oli korkeintaan isoveljellä kuusnepa niin minulla oli tietokone omassa huoneessa jo ekalla luokalla, mikä oli kasarilla todellinen harvinaisuus.

NES tuli hankittua säästetyillä lahjarahoilla kolmisen vuotta myöhemmin. Sieltä jäi erityisesti mieleen Mariot, Zeldat. Metroid ja Gradius. Tästä johtui tietenkin se, että olen Nintendo fanboi edelleen. Hauskasti tässä vuosien saatossa AVGN:ää seuratessa pitää todeta, että valtaosa esitellyistä huonoista peleistä on sellaisia, jotka on tullut pelattua läpi lapsuuden kiukulla - ilman mitään vinkkilinjaa tai savestateja.

1990

Amiga-aika tuli hypättyä täysin yli, koska silloin ei ollut nuorella lapsiperheellä varaa laittaa niin paljoa esikoisen harrasteluihin.

Tämä oli tavallaan hyväkin asia, koska sen sijaan sain kulmakunnan ensimmäisen 486:n -94. Tämä IBM:n PS/1 (2168, tornimalli) tuli taloon 486DX25, 80Mt, 4Mt ram ja eläköityessään oli DX75 (kiitos Intelin overdrive -piirin) ja rammiakin oli kertynyt peräti 12Mt.

28 800 baudinen modeemi tuli hankittua vuoden sisään tuosta ja illat roikuttua MBnetissä ja muissa purkeissa. Päivittäispelit (LoRD, yms.), laudat etälukimella ja chättäys S-modemilla oli ihan kultaa. Internetiin en päässyt, kun oli minuuttivelotuksella kallista. Pelipuolelta mieleen jäänyt erityisesti kaikennnäköiset moninpelit samalla näppäimistöllä. Niin monen klassikoksi muodostuneen pelisarjan ensimmäiset pelit julkaistiin näihin aikoihin, että en lähde listaamaan edes suosikkeja. Moninpeleistä itse tykkäsin eniten luolalentelynstä (V-wing ja kumppanit), eikä se lierokaan huono ollut.

Tämän lisäksi muistan lämmöllä koneen tunkkausta ja tuunausta (olen edelleen ylpeä perusbootin yli 620kt perusmuistista muistimanagerin sekä äänikortti- ja hiiriajureiden kanssa) sekä koodauksen opetteleminen kunnolla Turbo Pascalin kanssa. Voi sitä riemua kun kysyin voiko tehdä array:n jonka kokoa vaihtaa lennosta ja ATK opettaja yritti teekkaripoikansa muistiinpanojen pohjalta selittää mikä on linkitetty lista, itsekään sitä kunnolla ymmärtämättä. Olisi ehkä kannattanut aloittaa siitä, että mitä on muistinhallinta ja miten se turbopascalilla tehdään.

Ekoista kesätyörahoista (olin sisäisen IT tuen apuhessuna) ostin hinnat alkaen Pentium 2 266Mhz (muistaakseni 128Mt muistia ja 4Gt levyä). Mikromafiassa taisivat vähän antaa säälistä alennusta, että sain käytettävän PII tason koneen enkä vanhempaa pentiumia. Pitkän etsikkoajan jälkeen päädyin käyttämään pääkäyttiksenä NT4:sta, myös pelaamiseen. Service Pack 6:n myötä tuli DX tuki ja sillä pystyi pelaamaan mm. Starcraftia, joka kolahti kuin metrinen halko. Muuten pelipuolelta 3d iski läpi ja piti itsekin ostaa näyttis eli päivärahoista Voodoo3. Sillä sitten räimittiin menemään CS, DoD ja kumppanit sekä naurettava määrä tunteja erilaisten avaruuslentelyiden parissa. Quaken nopeatempoinen rakettihippa ei oikein sopinut itselle ja se jäi välistä, mitä nyt joskus lukion ATK-luokassa. NT:n kallistuminen ja siihen syventyminen loi muuten järkyttävän hyvän pohjan tulevalle uralle IT alalla.

Näihin aikoihin vanhemmat kyllästyivät puhelimen jatkuvaan varattuna olemiseen, joten meille hankittiin ISDN heti kun se oli saatavilla. Käytännössä tämä tarkoitti sekä rajatonta nettiä ilta-aikaan sekä omaa puhelinnumeroa ja linjaa teinille omaan huoneeseen. Kauhun tasapainon säilyttääkseen käytin tuplalinjaa datalle vain kun kaikki muut olivat nukkumassa. Internetissä alkoi olemaan jo mielekästä sisältöä ja illat meni netissä ja irkissä roikkuen. Kaikista clienteistä mIRC oli vähiten omaan mieleen. Monien muiden tavoin päädyin ensin BitchX:ään ja sittemmin irssiin.

Toisena kesänä kesätöistä sain myös käyttöön samantasoisen kannettavan (!), joka oli teinipojalle aivan älytön lottovoitto. Vielä isompi oli se, että sain pitää sen myös opiskelujen ajan. Tulihan sitä käytettyä hyväksi mm. tallentamalla MP3 kirjasto sille, ja kuuntelemalla niitä levyjaon yli sitä tarkoitusta varten luodun lähiverkon kautta. Tutustuinpa tuon läppärin kanssa myös ensimmäiseen MFA tuotteeseen SecurID:n luottokorttitokenin kanssa. Rajaton matkanetti oli jo vuonna 1999 kiitos HPY:n 1800MHz alueen citypuhelimen (lankapuhelinhinnat 09 alueelle soitettaessa) sekä TKK:n paikallisnumerossa toimivan sisäänsoittosarjan kanssa.

Tänä aikana puhelimet päivittyivät suunnilleen näin:

1610 (jotta vanhemmat saivat teinipoikansa kiinni tarvittaessa) -> 5110 (joka siirtyi melko nopeasti pikkusiskolle) -> kesätyörahoilla ostettu 6150 -> Noutajat.net:in säälipalkinnolla lunastettu 7110, joka kantoi sitten Symbianeihin asti. 7110:n WAP oli kyllä ihan kiva, mutta ainoaksi käyttötarkoitukseksi sille jäi Otaniemen ruokalistojen tarkistus.


Jatketaan seuraavat pari vuosikymmentä seuraavassa postauksessa.
 
Viimeksi muokattu:
Meillä oli ysärin lopussa Internet TV joka oli sellainen pömpeli mikä laitettiin telkkuun kiinni ja sai selattua nettiä minuttiveloituksella.
 
Olikohan se jotain 1991 kun sain SupraModem 2400:n ja latailin purkeista tissikuvia. Ai ettien että!
Rauma Mailbox Rambo taitaa olla ainoa noista purkeista mikä on jäänyt mieleen.

Vuosi-pari myöhemmin oli ainakin X-ray BBS, joka oli yhen mäntsäläisen jätkän pitämä purkki jonka kanssa vaihdeltiin "tiedostoja" aika paljon.
Itsekin pyöritin purkkia legendaarisella SuperBBS 1.17:lla jonkun aikaa. Modeemin olin jo päivittänyt ubernopeeseen 56k:n.

Ekan nettiyhteyden sain kaverin kautta varmaankin joskus 1993? Siitä se sitten ns. lähti.

news-ryhmät oli se kova juttu vielä ainakin vuoteen 99, ellen ny ihan väärin muista.

2000-luvulla sitten kaikki meni pilalle. Tähän vapaavalintainen hymiö.
 
Jäi nuo internet-ajan alun kokemukset ehkä vähän vajavaisiksi kun vanhemmat eivät nettiä hankkineet kotiin ennen kuin olin jotain 15 vuotias, hyvin oltiin jo 2000 luvun puolella siinä. Ensimmäinen tietokone jota sai käyttään muihin kuin isän pankki/työasioihin tuli sekin vasta kun olin reilusti yli 10v. Omaan koneeseen piti itse säästää rahat, ei puhettakaan että olisi tullut vanhemmilta sellaista tai mitään tukea sen ostoon.
Näkyikö tämä sitten myöhemmin jossain ja näkyykö vieläkin, en tiedä. :dead: Mitä sitten olisi tapahtunut jos olisin saanut surffata ja pelata mielin määrin nuoremmasta asti.

Jotain muistikuvia noista mainituista jutuista kuitenkin on enkä muistele nostalgisesti mitään paitsi jotain pelejä, ehkä.
En warettanut paljoa mutta muistan kyllä kazaan ja jotain muita mitä silloin käytettiin, hyi helvetti sitä adwaren määrää. :sick: Limewire tuli jossain vaiheessa ja mites se oli, laittoiko se oletuksena jakoon kaiken mitä koneelta löysi, onnea vaan kaikille jotka sitä käyttivät. :rofl2: Ja se feikki/virus/muun paskasisällön määrä mitä noissa verkoissa pyöri. :dead: Torrenteissa oli perseestä kun joudut ensin joltain nettisivulta hakemaan minitiedoston jonka sitten avaat torrentsoftassa mutta trackereilla oli sentään jotain kontrollia tai edes ryhmäpainetta siihen mitä siellä jaetaan.

Ircciä tuli joskus käytettyä, aika jälkijunassa varmaan mutta kuitenkin, ei juuri mitään positiivista muisteltavaa siitäkään. Ehkä se olisi pitänyt kokea 90 luvulla niin voisi olla toisenlaisia muistoja. Alkeellinen protokolla, olematon tietoturva, softissa oli yleensä aina jotain vituillaan. Bonuksena se että suurin osa irkkikanavista tuntui olevan todella sisäänpäin lämpiäviä. Ei sellaista näe nykyään ollenkaan samalla tavalla.

Ei sillä että discordista tykkäisin paljon enemmän mutta ennemmin kuitenkin käytän sitä.

Newsryhmiä en oo koskaan käyttänyt, ne taisi olla vielä vanhempaa kuin ircci. Muistan kyllä että ihmettelin nyyssien hehkutusta silloin kun foorumit olivat jo valtavirtaa hyvinkin.

Tietoturva oli ihan ripulia sen ajan systeemeissä, no toisaalta pankkitroijalaiset ja tiedostojen kryptaajat eivät olleet onneksi vielä juttu silloin, enemmän oli vaan sitä että oksennettiin mainoksia käyttäjän syliin tai kone päätyi lähettämään penislääke mainoksia lujaa 180 postia/min :rofl2:

Peleistä voisi jotain nostalgiaa löytyä juuh mutta jotenkin ällöttää koko pelimaailma nykyään. Jos sattuisin jotain tosi vanhoja kavereita tapaamaan niin mitä me muisteltaisiin, jotenkin tuntuu että ei ehkä ensimmäisenä muisteltaisi pelejä mitä pelattiin. Nettipelien kulttuuriin en ehkä päässyt koskaan oikein sisälle, sellainen hukattujen kokemusten metsästämisen fiilis siinä oli vähän jatkuvasti. Nyt en ole pelannut mitään pitkään aikaan, välillä on jotain kaipuuta mutta viimeksi kun yritin niin parin tunnin jälkeen kysyin itseltäni että miksi tätä teen.
 
Se tunne kun uusin mikrobitti löytyy postilaatikosta. Tiedostojen siirto ja kimppapelit com-portin ja myöhemmin lpt -kaapelin kautta. Siitä evoluutio lanit, jossa verkon päihin tarvittiin terminaattorit. Nopeus oli päätähuimaava. TV-kortti tietokoneessa. Quakea kaverin autotallilaneissa.
Se tunne kun naputat koko päivän mikrobitissä olevaa koodilistausta C64:een, ja lopulta kun yrität käynnistää pelin, homma tökkää virheilmoitukseen, koska jossain tuli virhe. Eipä tarvinnut toista kertaa kokeilla. Nykymaailmassa kun kodissa on 10-20 laitetta netissä, ajatus lehteen painetusta koodista on absurdi.

Bonuksena harmaantuneista aivosoluista tipahti sanat Putrefaction of Perfection... anyone?
 
Mobiili-internettiä tuli ekaa kertaa kokeiltua joskus 2003 paikkeilla junamatkalla, puhelimena Nokian N-Gage ja joku IRC-sovellus josta sitten kavereiden kanavalle yhteys. :D Datapaketti maksoi muistaakseni 9,90€/kk ja siinä oli 128kbit/s nopeudet, tosin saattoi olla että tuo oli vasta myöhemmin ja alussa mentiin kilotavupohjaisella tai peräti minuuttihinnalla.
DNAhan oli ensimmäinen operaattori mikä tarjosi kiinteähintaista (myöhemmin rajoitettu 100megaan) datapakettia. Toki mitä googlailee asiaa, nähtävästi oli epäselvyyttä kyseisen paketin kanssa: DNA ja DNA:lla hyvin hallinnassa oleva GPRS.
Muuten nuo datapaketit tulivat yleiseksi vasta 3G-puhelimien myötä.
 
Junnuna pelailtiin Half-Lifea ja olin porukan ensimmäinen joka kokeili sitä netissä. Seuraavat viikot ja vuodet kuluikin pelatessa. Ensimmäisen kerran kokeilin CS beta 7.1, siinä oli CT "coltissa" vielä scope, 1.0 poistui. Kovia klaaneja oli z ja a.

Irkissä tuli oltua vain quakenetissä, muistan että Q bottia oli vaikea saada kanaville. Tätä helpottamaan tuli L.

2000-luvun alussa tuli hakattua Ultima Onlinea pääosin freeshardeilla, mm. suomalaisella Fallenrealmilla. EasyUO:lla duunailin makroja ja odottelin että pääsen koulusta katsomaan paljonko hahmo on mainannut ja pankittanut kamaa. Ohjelmistorobotiikkaa oli siis jo silloin

Aivan huikeita aikoja.
 
Junnuna pelailtiin Half-Lifea ja olin porukan ensimmäinen joka kokeili sitä netissä. Seuraavat viikot ja vuodet kuluikin pelatessa. Ensimmäisen kerran kokeilin CS beta 7.1, siinä oli CT "coltissa" vielä scope, 1.0 poistui. Kovia klaaneja oli z ja a.

Ei oo tarkoitus päteä, mutta CT coltissa oli scope beta 6.1 aikoihin ja se poistui beta 6.5:ssa. Se oli mun mielestä jotenkin harmi, koska se scope colt vaan jotenkin sopi koko peliin. Ehkä sitten scope colt ja scope aug CT:lla oli vähän liikaa. Jollain kummalla tavalla mä tykkäsin enemmän CS:n betoista, kuin 1.6:sta jne. Jotenkin se koko pelin betaisuus viehätti ja ihan kiva aikamatka siihen, miten asiat muuttuivat betojen saatossa siihen suuntaan, mitä se 1.6:ssa / nykyään on. Z ja a olivat kovia klaaneja ja oisko niillä ollut vielä jotkut ihan omat public serverit, missä sattuivat pelaamaan? Oisko ollut joku kpqnwest, millä oli useampikin servu?

Irkissä tuli oltua vain quakenetissä, muistan että Q bottia oli vaikea saada kanaville. Tätä helpottamaan tuli L.

Quakenet oli kyllä mielenkiintoinen paikka, kerran sain sinne bännit kun mun väitettiin harrastavan kanavien valtausta (näin ainakin dokumentaatio väitti kun kyseistä vikailmoitusta alkoi tutkimaan) ja asia ratkesi vasta kun otettiin yhteyttä qnetin "asiakaspalveluun". Mitään vastausta ei koskaan tullut, mutta parin päivän bännien jälkeen yhtäkkiä portit aukesi taas quakenettiin. Tosin se quakenetin asiakaspalvelu oli sitä luokkaa, että kysymällä kysymyksen väärässä paikassa saatoit saada helvetin vihaisen vastauksen ja bännit perään. L tosiaan taisi tulla kun Q:n saaminen vaikeutui ja välillä saattoi olla pitkiäkin aikoja ilman mitään bottia, kun mitään ei tapahtunut.


Mielestäni tuossa 2000-luvun alkupuolessa Internetin osalta oli se, että sinne pääsy ei ollut niin helppoa kuin mitä se nykyään on. Piti vähän nähdä vaivaa ja piti olla laitteet, jotta sinne edes pääsi ja sitten joku, joka osasi säätää ne laitteet siten, että pääsy oli edes mahdollista. Ehkä siitä johtuen tätä nykyajan some oksennusta ei ollut, vaikka aika hyviä vääntöjä ja väittelyjä silloinkin saattoi jossain irc-galleriassa saada aikaan :D Mikrobitin tilaajien se oma sivu, mistä sai ladattua pelejä ja sen sellaista, oli kyllä parhautta. Ihan muutamat mapit tuli sieltä ladattua Duke Nukemiin, Red Alerttiin ja oisko joku modi gp2:seen, jolla sai uudemmat autot ja kuljettajat, kuin ne mitä pelissä alun alkujaan oli.
 
Mielestäni tuossa 2000-luvun alkupuolessa Internetin osalta oli se, että sinne pääsy ei ollut niin helppoa kuin mitä se nykyään on. Piti vähän nähdä vaivaa ja piti olla laitteet, jotta sinne edes pääsi ja sitten joku, joka osasi säätää ne laitteet siten, että pääsy oli edes mahdollista. Ehkä siitä johtuen tätä nykyajan some oksennusta ei ollut, vaikka aika hyviä vääntöjä ja väittelyjä silloinkin saattoi jossain irc-galleriassa saada aikaan :D Mikrobitin tilaajien se oma sivu, mistä sai ladattua pelejä ja sen sellaista, oli kyllä parhautta. Ihan muutamat mapit tuli sieltä ladattua Duke Nukemiin, Red Alerttiin ja oisko joku modi gp2:seen, jolla sai uudemmat autot ja kuljettajat, kuin ne mitä pelissä alun alkujaan oli.
Eri mieltä. Aikoinaan oli paljon enemmän "fuck your mother faggot" kuin "gg" vastauksia matseihin.
 
Hieno nostalgia topic!

Laitan lyhyesti että kyllä Quakenet on tuttu ja siellä tuli pyörittyä "late 90s ja early 2000" kun MegaTF (ihan alkuperäisestä quake1 Team Fortressista jatkojalostettu pienemmän piirin moninpeli) oli kova sana. mIRC oli käytössä silloin ja on käytössä vielä tänä päivänäkin tosin oon IRCNetissä ollut kaikki nämä vuodet!! aito lifetime mIRC reggaus toimii vielä yhdessä vanhassa windows koneessa kunnes se hajoo tai pitää reinstalloida. Ja niin siis itse mIRC ohjelmakin vielä on elossa ja se alkuperäinen koodari edelleen ylläpitää ja tekee uusia versioita mIRC:stä.

Ja siis kyllä IRC vieläkin on hengissä, vanhojen partojen siellä idlaillessa. Uusia käyttäjiä ei varmaan enää juuri ketään sinne eksy.

Ja loppuun rispektit vieläkin minulta 90-luvun (Quakeworld) Team Fortress huippusnipulle Guidolle, kun nimi näkyi serverilistalla se herätti pelonsekaista kunnioitusta. Ei ketään muuta yhtä hyvää tai sellaista jonka nimi olisi jäänyt niin hyvin mieleen ole tullut sen jälkeen missään pelissä vastaan.
 
Se tunne kun naputat koko päivän mikrobitissä olevaa koodilistausta C64:een, ja lopulta kun yrität käynnistää pelin, homma tökkää virheilmoitukseen, koska jossain tuli virhe. Eipä tarvinnut toista kertaa kokeilla. Nykymaailmassa kun kodissa on 10-20 laitetta netissä, ajatus lehteen painetusta koodista on absurdi.

Bonuksena harmaantuneista aivosoluista tipahti sanat Putrefaction of Perfection... anyone?
Minä käytin sitä tarkistin-ohjelmaa joka pisti jokaisen basic-rivin perään hexana 2-numeroisen checksumman, jota sitten vertaili MikroBitin listauksessa olevaan. Jos ei täsmännyt niin k.o. rivillä oli virhe jota sitten ihmeteltiin. Ja ekana vuotena kun C64 oli talossa niin ei ollut varaa edes kasettiasemaan, puhumattakaan 1541-lerppuasemasta. Joten naputteli bitistä sen pelin, pelaili aikansa ja kun oli pakko sammuttaa kone niin sinne meni. Jos ei mennyt jo aiemmin sähkökatkon takia (joita oli maaseudulla usein).
 
Minä käytin sitä tarkistin-ohjelmaa joka pisti jokaisen basic-rivin perään hexana 2-numeroisen checksumman, jota sitten vertaili MikroBitin listauksessa olevaan. Jos ei täsmännyt niin k.o. rivillä oli virhe jota sitten ihmeteltiin. Ja ekana vuotena kun C64 oli talossa niin ei ollut varaa edes kasettiasemaan, puhumattakaan 1541-lerppuasemasta. Joten naputteli bitistä sen pelin, pelaili aikansa ja kun oli pakko sammuttaa kone niin sinne meni. Jos ei mennyt jo aiemmin sähkökatkon takia (joita oli maaseudulla usein).
Se tarkistaja ei vaan huomannut jos kaksi kirjainta vaihtaa paikkaa. Siinä kun naputteli Minidium pelin heksakoodia varmaan toistasataa riviä luokkaa DATA ABFC00DE... vahingossa DATA ABCF00DE... niin kooditarkastaja antoi oikean tarkistussumman, mutta kun pelin käynnisti niin kaatui. Ja ei kun käymään kaikki rivit uudestaan läpi merkki merkiltä... Ja toinen ongelma oli sitten komentojen lyhenteet. esim. PRINT"HELLO WORLD" pystyi lyhentämään joko pR"HELLO WORLD" tai ?"HELLO WORLD". Koodia tulostaessa se kuitenkin korvaa lyhenteet oikeilla komennoilla eli se näkyy tuossa ensimmäisessä muodossa. Koodintarkistajalle on kuitenkin voitu syöttää mikä tahansa noista kolmesta muodosta ja ne kaikki antaa eri tarkistuskoodin (vaikka siis koodilistausta lehteen tulostaessa tulostuu samanlaisena). Eli jos tarkistuskoodi oli väärä vaikka rivi näytti oikealta niin joutui kokeilemaan noita lyhenteitä olisiko se vika siinä.
 
Eri mieltä. Aikoinaan oli paljon enemmän "fuck your mother faggot" kuin "gg" vastauksia matseihin.
Johtui varmaan siitä, että suuri osa pelaajista oli todella nuoria vs. Mitä nyt.

Sitten taas isommassa kuvassa kaikki elämänkoululaiset sekä muut häiriintyneet pääsevät suoltamaan paskaa joka paikkaan. Ja se massa on paljon suurempi.
 
Eri mieltä. Aikoinaan oli paljon enemmän "fuck your mother faggot" kuin "gg" vastauksia matseihin.

Okei, en muista, että tuollaista olisi paljoakaan ollut. Mulle on jostain jäänyt kuvitelma, että toi "fuck you mother faggot" olis lisääntynyt vasta vihapuhe aikakaudella (noin 10 vuoden aikajänteellä). Toki mun kynäri seikkailuista alkaa olla pian 20 vuotta aikaa ja en koskaan ollut siinä niin hyvä, että olisin saanut moisia kunnianosoituksia osakseni. Viime vuosina on sentään huijariksi syytetty, mutta sekin on joskus ja jouluna ja ei sentään kynäristä ole kyse. Hain tuolla postauksellani enemmän sitä mitä akse kirjoitti, eli kaiken maailman muu some törky on kasvanut.

Sitten taas isommassa kuvassa kaikki elämänkoululaiset sekä muut häiriintyneet pääsevät suoltamaan paskaa joka paikkaan. Ja se massa on paljon suurempi.

Tätä hain. Ja koska kaikkien laitteiden käyttäminen on niin helppoa, niin se on myös helppoa kirjoittaa mitä päähän ensimmäisenä juolahtaa. Ei tarvita montaa painallusta kun voit facebookissa mennä toiselle toivomaan heinäsirkkoja ja muita raamatun vitsauksia.
 
Itellä sellainen muistikuva monesta pelistä, että aikanaan yhteisöt ja niiden henki oli todella hyviä.

Pelaajamäärät oli pienempiä ja jossain CS esimerkiksi,kun pelaili paljon samoilla, vaikka paikallisen teleyhtiön ylläpitämällä servulla niin siellä pyöri paljon samaa porukkaa ja kaikki about "tunsi" toisensa.
Monissa peleissä sitten myös hengattiin irkissä pelin tai yhteisön kannulla, missä asioita sitten jatkettiin pelin ulkopuolella.

Nyt kun joku uusi peli julkaistaan , pelaajia heti miljoonia ja discordi servuja on satoja mistä valita. Tuntuu että kaikki on vaan randomeita.
Pelitkin käyttää paljon matchmaking systeemeitä, jotka laittaa sut usein aina randomeiden kanssa peliin.
 
Okei, en muista, että tuollaista olisi paljoakaan ollut. Mulle on jostain jäänyt kuvitelma, että toi "fuck you mother faggot" olis lisääntynyt vasta vihapuhe aikakaudella (noin 10 vuoden aikajänteellä). Toki mun kynäri seikkailuista alkaa olla pian 20 vuotta aikaa ja en koskaan ollut siinä niin hyvä, että olisin saanut moisia kunnianosoituksia osakseni. Viime vuosina on sentään huijariksi syytetty, mutta sekin on joskus ja jouluna ja ei sentään kynäristä ole kyse. Hain tuolla postauksellani enemmän sitä mitä akse kirjoitti, eli kaiken maailman muu some törky on kasvanut.



Tätä hain. Ja koska kaikkien laitteiden käyttäminen on niin helppoa, niin se on myös helppoa kirjoittaa mitä päähän ensimmäisenä juolahtaa. Ei tarvita montaa painallusta kun voit facebookissa mennä toiselle toivomaan heinäsirkkoja ja muita raamatun vitsauksia.
Jep, samaa mieltä kummankin kanssa.
Ja saattaa myös olla vaan minä että peleissä olisi nykyään sivistyneempää käytöstä kuin ysärillä, niin ja se että en enää pelaa Action Quakea tai kynäriä vaan ennemmin jotain simulaattorimaisia pelejä joita jonnet ei välttämättä pelaa niin paljoa.

Internet kyllä osoittaa kuinka helvetin tyhmiä ja sivistymättömiä ihmiset on, ei tarvitse tosiaan kuin facebook tai twitter avata niin sen huomaa. Täällä onneksi on aika vähän elämämkoululaisia.
 
Monissa peleissä sitten myös hengattiin irkissä pelin tai yhteisön kannulla, missä asioita sitten jatkettiin pelin ulkopuolella

Kyllä. Mulla on paljon kavereita jotka olen "tavannut" peliservulla 2000-luvun alussa. Monien kanssa pidetään yhteyttä edelleen. Parin kaverin häissä olen ollut ja yksi on mun lapsen kummisetä. Ja kaikki asuivat/asuviat ihan eri paikkakunnalla kuin minä silloin. Oli wanhan_liitom miittejä joissa tutustuttiin sitten livenä lähinnä viinan eikä niinkään pelaamisen voimalla.

Internet kyllä osoittaa kuinka helvetin tyhmiä ja sivistymättömiä ihmiset on, ei tarvitse tosiaan kuin facebook tai twitter avata niin sen huomaa.

tämä
 
Olin peliyhteisössä, ja kai sen nimenkin voi sanoa, Aseveljet, ja ollut miiteissä. Uskomattoman hienoa tavata pelikavereita ja miten mielikuva ihmisestä eroaa kun tapaa.
 
2000-luku:
- mIRC. Pöydällä 2 putkinäyttöä, toisessa pyöri peli, toisessa pyöri mIRC
- ClanBase
- Day Of Defeat (dodfi.net) ja CS 1.6 (csfi.net)
- Unreal Tournament 2003, Battlefield 2
- Natural Selection, Battle Grounds, The Specialists, ja muut "pienemmät" HL-modit.
- TeamSpeak. Jossain vaiheessa vaihtui Ventriloon. Heliumeja ei jaksettu kuunnella, oma ääni madaltui vasta myöhemmin mutta tuli väkisin madallettua äänihuulet kipeäksi että pystyi keskustelemaan ilman vinoilua.
 
Ei nyt kynäriä mutta medal of honoria ja ekaa Codia (United Offencivea) aikaa ennen Steamia, The All-seeing-Eye piirtyi muistoihin pelejä hakiessa.
Taisin Soldier Fortune 2:stakin netissä tuota kautta pelailla. Codia hakkasin hollantilaisessa Mobster-klaanissa tuon softan kautta ynm.

Oi niitä aikoja, 20 vuotta näistäkin jo...
6r2zd6bfawn21.gif
 
Ei nyt kynäriä mutta medal of honoria ja ekaa Codia (United Offencivea) aikaa ennen Steamia, The All-seeing-Eye piirtyi muistoihin pelejä hakiessa.
Taisin Soldier Fortune 2:stakin netissä tuota kautta pelailla. Codia hakkasin hollantilaisessa Mobster-klaanissa tuon softan kautta ynm.

Oi niitä aikoja, 20 vuotta näistäkin jo...
6r2zd6bfawn21.gif
No niinpäs olikin, kovassa käytössä tämä all-seeing-eye! Viekäku muistais että mitä verkkopeliä sillä tuli pelattua...
 
Unohtanut jo ihan koko All-Seeing-Eyen :D Tulipas lämmin ja pörrönen olo.
mircin bafe-script oli maailman kovin juttu ja "kanavien valtaus".
 
987824814099a6e1025084c8b53486a4.jpg

Olikos Audiogalaxyn käyttäjiä? Tuo oli itsellä kovassa käytössä 2000-luvun taitteessa, ja sen avulla pystyi ennenkaikkea löytämään itselle täysin uusia artisteja ja -musiikkigenrejä. Laniporukoissa kun pyöri enemmän ja vähemmän samat mp3:t.
 
Muistanpas hämärästi kun ekaa kertaa menin INnnttTernettiin: kirjaston koneella, varmaankin netscape, olin ottanut kaksi osoitetta paperille ylös: altavista ja lycos. Vaivalloisen osoitteen kirjoittamisen jälkeen muistan miettineeni, että okei, mitä minä nyt haluaisin hakea? Jotain tietoa? En kyllä halua mistään mitään tietoa, ja hämmentyneenä taisin päätellä, että ei tällä netillä mitään tee :rofl2::shy:
 
Viimeksi muokattu:

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
261 703
Viestejä
4 544 646
Jäsenet
74 831
Uusin jäsen
Panasonic

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom