Ratkaistu Uusi kone postaa vain satunnaisesti

Viestiketju alueella 'Ongelmat' , aloittaja ammonia, 26.05.2018.

 1. ammonia

  ammonia

  Viestejä:
  82
  Rekisteröitynyt:
  20.04.2018
  Speksien mukainen uusi kone, ei välillä boottaa. Eli kasattu eilen ja ekalla käynnistyksellä toimi moiteettomasti, meni UEFIin. Kaikki komponentit tunnistuu (prossu, muistit jne). Sitten restarttaus ja Win 10 asentumaan. Käyttiksen asennuksen aikanahan tuo käynnistyy pariin kertaan uudestaan, niin toisinaan uudelleenkäynnistyksessä jumittuu. Eli kun virta katkeaa ja kone käynnistyy uudestaan, niin tuulettimet pyörii, kovalevy rutisee (normaaliin tapaan), mutta näppäimistön valot ei syty ja kuvaa ei tule. Tästä sitten painamalla etupaneelin reset-nappia pari sekuntia, tuulettimista kuulee että käynnistyy uudelleen ja joskus tulee kuva ja joskus ei. Emolevyssä ei ole mitään diagnostiikkaledejä eikä vikakoodinäyttöä, myöskään ruutuun ei tule mitään (virheilmoituksiakaan).

  Fastboot disabloitu ja vakiokelloilla juoksee (jos näillä nyt mitään merkitystä)

  Bios flashattu uusimpaan versioon, poweri ostettu kaksi viikkoa sitten uutena Jimmsiltä. Toista poweria ei valitettavasti juuri nyt kokeiltavissa.
   
 2. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  6 423
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Virtalähde on laadukas. Valitettavasti näyttää muistiongelmalta. Koeta ajella muisteja 2133MHz tai 2400MHz pari päivää, jos se ratkaisisi ongelman.

  Toinen ongelman potentiaalinen lähde on kiintolevysi, jota ei ole tehty sitten, kun Seagate osti Samsungin 2011.. Uuden 1TB kiintolevyn saa ~50€ , joten sen sijoituksen voisi tehdä. Tosin valojen syttymättä jääminen ja kuvan tulematta jättäminen eivät viittaa kiintolevyongelmiin.

  --

  Oma Asrock kyllä käynnistyi muistella kuin muisteilla, mutta minulla ei ollut 3000MHz+ toimivia muisteja viime vuonna. Ryzen 1:n muistituki on vähän vajavainen, ja jos muistit ei ole b-die, niin yli 3000MHz voi jäädä haaveeksi.
   
 3. K4R1

  K4R1

  Viestejä:
  261
  Rekisteröitynyt:
  25.04.2018
  Ongelma on joko RAM / Emolevy ja joissakin tapauksissa osittain viallinen CPU myös voi aiheuttaa tuota. Mulla oli pari viikkoa sitten sellanen ongelma että kone toimi muuten ok mutta asennukset ei onnistunu. aluksi syytin RAM:ia mutta lopulta auttoi kun CPU:n vaihtoi uuteen.

  Ootko muuten kokeillu vielä emolevyä resetoida? siellä jossakin on ne kaksi uloketta joihin pitää aiheuttaa oikosulku vaikka ruuvimeisselillä (silloin kun on virta katkaistu). Manuaalista löytyy CLRT jumper tai CMOS clear tai vastaava.

  Itse menin ratkaisemaan ongelmani kalliimman kautta eli käytin RAM:it huollossa, ostin uuden emolevyn ja kun sekään ei auttanut niin piti sitten ostaa uus prossu. 450€ meni siinä. Suosittelen käyttämään kokoonpano-huollossa jos sielläpäin jokin firma asioita hoitaa.


  Tiivistettynä: Tarkista ensin RAM:it vaikka Memtest86:lla tai muulla testillä. ja vaikka ne näyttäs virhettä niin ne voi olla "väärä hälytys" ilmoituksia eli ongelma olisi yhtä hyvin emossa tai CPU:ssa. Jos sulla testit näyttää virhettä niin käytä takuu-huollossa jos on takuuta jäljellä. Jos tulevat takaisin ilman ongelmia, niin seuraavana tarkista prossu jos AMD:llä on jokin prosessorin diagnoosi-työkalu olemassa tai jos löydät jonkin luotettavan testi-softan.
  Intelillä on Intel Processor Diagnostic Tool -softa joka testaa CPU:n ja tällä tavalla itse löysin oman ongelmani juuren. Ja jos CPU on OK, niin jäljellä on sitten emolevy. ja siihen et saa mitään testiä muuta ku ostamalla uuden ja kasaamalla koko laitoksen uudelleen.
   
 4. K4R1

  K4R1

  Viestejä:
  261
  Rekisteröitynyt:
  25.04.2018
  Ja jos RAM-tikuille ei oo takuu voimassa, niin voit yhtä hyvin testata jossakin toisessa koneessa (kaveri, sukulainen jne....)
   
 5. Jamo66

  Jamo66 Tukijäsen

  Viestejä:
  341
  Rekisteröitynyt:
  26.09.2017
  Kokeile beta biossit myös, itellä pari samaa emoa ja erilaisilla muisteilla käyttäytyi juuri näin
   
 6. ammonia

  ammonia

  Viestejä:
  82
  Rekisteröitynyt:
  20.04.2018
  CMOS nollattu, BIOS fläshätty betaversioon, muistien kellotaajuutta laskettu 2400 MHz:iin ja nyt MemTest86+ ajossa. Toistaiseksi tilanne pysynyt muuttumattomana.

  Edit: Ryzen ostettu siis muuten käytettynä, ja myyjän mukaan pitäisi olla täysin toimiva. Tosin takuuta tähänkin vielä löytyy, mutta tällä tiedolla rajaisin CPU:n viallisuuden toistaiseksi pois(?)

  Edit2: Tässä olisi Memtestiä 13 tunnin ajon jälkeen

  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]

  Onko tuo muuten poikkeuksellisen hidas? 5 passia ja 13 tuntia? Kuinka luotettavasti tämä virheettömyys poissulkee muistien viallisuuden?

  Edit3: Testattu vuosia toimineella Corsairin 600W virtalähteellä, muistipaikat yksitellen kummallakin kammalla läpi, kaikki ylimääräiset laitteet irtikytkettynä (WLAN-kortti, kiintolevyt, etupaneeli, tuulettimet). Ongelma jatkuu samanlaisena.
   
  Viimeksi muokattu: 27.05.2018
 7. K4R1

  K4R1

  Viestejä:
  261
  Rekisteröitynyt:
  25.04.2018
  Ei voi vielä sulkee prossua pois, varsinkin jos käytettynä ostettu.
  Vaikea ajaa diagnoosi-softaa jos ei pääse windowsiin asentamaan.

  Käytä muistikammat takuu-huollossa jos pystyy.
  Mikäli tulevat ilman virheitä takas niin se rajaa vaihtoehdot sitten emolevyyn ja prossuun.

  Hieman arveluttaa tuo käytetty prossu. ja tuo että emolevyssä ei oo diagnoosi-ledejä niin tekee hommasta kyllä turhan vaikeaa.

  Itse olen Intel/Nvidia -ihminen, niin vaikea ottaa kantaa noihin AMD-laitteisiin. Intelin prossuille on se diagnoosi-työkalu. AMD:llä on joku AMD System Monitor -softa, mutta en tiedä voiko sillä tehdä testejä.

  Näkyykö muuten kuvaa jos laitat näytön emoon etkä näyttikseen? voi olla jonkinlainen näytönohjain-ongelmakin. ja jos ei, niin sanoisin omalta kokemukselta että viallinen prossu. Jos kerta prossu on takuu-voimainen, niin siitä vaan sitten liikkeeseen testiin. ja joskus voi olla että eivät edes testaa vaan antavat hyvityksen suoraan uutta prossua varten. se olisi ihanteellinen tilanne. tämä tietenkin vaatii että sulla on jotain todisteita ongelmista.

  vie molemmat prossu ja muistit takuu-huoltoon/testiin. hyvällä tuurilla saa hyvityksen toisesta jos ongelmia ilmenee. Ainakin Verkkokaupan kanssa asiat hoituu sujuvasti. en tiedä sitten noista Jimm'sistä ja muista.
   
 8. ammonia

  ammonia

  Viestejä:
  82
  Rekisteröitynyt:
  20.04.2018
  Windows on siis asennettu jo ja on pelivakaa, kun vain pääsee käyttikseen asti. Ongelma on, että tosiaan boottaa vain noin joka viidennellä-kymmenennellä käynnistyksellä. Tässä Ryzenissä ei ole integroitua grafiikkapiiriä, niin ei valitettavasti voi ilman näytönohjainta kokeilla. Muistit Jimm'siltä, niin niitä on vähän nihkeä lähteä ekaksi kokeilemaan takuuseen, kun veloittavat 30 € + postit, jos turha palautus. Koko ongelman kuva on melko outo, miten voi ylipäätään buutata noin epäsäännöllisesti.

  edit: tietty ainahan tässä voisi vain hammasta purra ja kestää, että aina käynnistäessä joutuu reset-nappia hakkaamaan :think:.
   
  Viimeksi muokattu: 27.05.2018
 9. K4R1

  K4R1

  Viestejä:
  261
  Rekisteröitynyt:
  25.04.2018
  Tästä syystä itse suosin aina Verkkokauppaa, varsinkin jos löytyy ajomatkan päästä. (riippuen tietenkin asuinpaikasta)

  No voitko kokeilla kaverin/tutun koneella niitä muisteja? tai lainata kaverin muisteja omaan koneeseen? selviäisi sitten onko vikaa RAM:issa. ja Ryzen ilman mutinoita takuu-huoltoon jos onnistuu. mieluummin se +30€ ja hyvityksenä (jos vikaa siis löytyy) uus "ilmainen" prossu kuin että uusi +250€ prossu.

  En oo ite tykänny AMD:stä koskaan (ei sillä että valmistajassa vika, mutta jotenkin Intelin tuki ja ohjelmistot on parempia).

  Voit myös kokeilla sitä kokoonpano-testiä eli koko kone sinne liikkeeseen (ei välttämättä Jimm's, mutta jos läheltä löytyy jokin muu huoltoja tekevä firma)

  Tai sitten suosiolla puret sitä hammasta kunnolla ja laitat kielen väliin eli ostat uuden emon ja prossun eli about 450€ ja rukoilet että ongelma korjaantuu.
   
 10. K4R1

  K4R1

  Viestejä:
  261
  Rekisteröitynyt:
  25.04.2018
  Ellei sitten ole virtalähteestä kiinni. oothan katsonu että se riittää tolle kokoonpanolle? ja että ei jokin johto ole huonosti kiinni / puoliksi irti?
   
 11. ammonia

  ammonia

  Viestejä:
  82
  Rekisteröitynyt:
  20.04.2018
  No niin, aivan uskomattoman räpellyssession päätteeksi sain koneen postaamaan ainakin kymmenen kertaa putkeen normaalisti. Purin koko laitoksen pöydälle, jossa ongelma vielä jatkui. Mutta nyt kaikkien BIOS-asetusten räpläämisen jälkeen ja muistien nopeus säädettynä alimpaan mahdolliseen kellotaajuuteen toi näemmä vakautta. Selkeyttääkö tuo nyt yhtään missä vikaa? Muisteissako?

  Edit: jaa-a, taisi tulla hätiköityä. Eipä enää postaile. Tässähän alkaa kohta oikeasti kasetti olemaan kovilla.
   
  Viimeksi muokattu: 27.05.2018
 12. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  6 423
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tämä on todella ikävä tilanne. Muistit melkein on suljettu pois virheen aiheuttajana, mutta vika voi olla vielä virtalähteessä, emolevyssä tai prosessorissa.

  Koeta Fedorassa ajaa Ryzen killer ja jos sieltä tulee segfaulttia, niin saat ainakin uuden prosessorin, jolla testata..
  suaefar/ryzen-test
   
 13. ammonia

  ammonia

  Viestejä:
  82
  Rekisteröitynyt:
  20.04.2018
  Täytyy kokeilla tuota testiä, jos tästä saisi nyt Fedoran asennettua kovolle. Taidan tässä vaiheessa kiikuttaa koko serrin Verkkokaupan vianetsintäpalveluun, heillä on siellä varmaan muisteja, prossuja ja emolevyjä, joilla testata kunkin komponentin toimivuus. Eipä ole itselle ennen tullut näin kinkkistä ongelmaa vastaan.

  Edit: Ihan vain hämmennyksen lisäämiseksi: testasin velipojan GTX650-näytönohjaimella ja jälleen postaa komeasti. Tällä näyttökortilla ei ole kertaakaan kieltäytynyt postaamasta. Sen sijaan tuo GTX980 näyttää toimivan hänen i3-kokoonpanossa lähes moitteetta. Ensimmäisellä käynnistyksellä kaatui kesken Windowsiin boottamisen, mutta sen jälkeen toiminut moitteetta.

  Edit2: Anteeksi tämä floodaus, mutta eipä toiminut niin hyvin i3-kokoonpanossakaan. Windows 10 -asennus korruptoitui käyttökelvottomaksi, kun alkoi bluescreenata Windowsia ladatessa. Mene ja tiedä johtuiko sitten oikeasti tuosta näytönohjaimesta, mutta eipä siinä kokoonpanossa mikään muu muuttunut kun ongelmat alkoivat.
   
  Viimeksi muokattu: 27.05.2018
 14. K4R1

  K4R1

  Viestejä:
  261
  Rekisteröitynyt:
  25.04.2018
  Verkkokaupan kokoonpano-huoltoon koko roska ja katsotaan sitten mitä tapahtuu.
   
 15. K4R1

  K4R1

  Viestejä:
  261
  Rekisteröitynyt:
  25.04.2018

  hmmm... se voi olla näyttis tai sitten prossu/emolevy joka ei pysty tunnistamaan tarvittavia laitteita.
   
 16. ammonia

  ammonia

  Viestejä:
  82
  Rekisteröitynyt:
  20.04.2018
  No voe... Eihän Verkkokaupalla olekaan Pirkkalassa huoltopalveluita, eikä millään muulla paikallisella IT-pajalla ole kuulemma rautaa tuon kokoonpanon testaamiseen. Mitenkäs sellainen kikkailu, että tilaa Verkkiksestä uuden emolevyn, mutta noudolla myymälästä. Sitten kokeilisi sillä lankulla pelittääkö setti, ja jos toimii niin ASRock takuuseen Jimm'sille. Lasketaanko tuollainen "etämyynniksi" ja siihen sitten palautusoikeus?

  Yksi PC-nikkari osasi kertoa, että hänelle oli joskus tullut vastaan samantapaista vikaa juuri tuolla kyseisellä lankulla, eli sitä epäili eniten.
   
  Viimeksi muokattu: 29.05.2018
 17. K4R1

  K4R1

  Viestejä:
  261
  Rekisteröitynyt:
  25.04.2018
  Voit ostaa Verkkokaupasta uuden emon ja testata sitä. ja jos oikeesti sitten jaksat purkaa (siinä tapauksessa että ei auta emon vaihto) niin voit sen 30 päivän aikana palauttaa takaisin.

  Mutta en tiedä antavatko sitten koko hyvitystä. Jos säilytät kaiken siitä emolevyn pakkauksesta etkä hajota mitään, niin voit ehkä saada koko summan takaisin ja sitten kokeilla ostaa se uus prossu.

  Helpointa olisi jos ostat molemmat uuden prossun ja emon yhtäaikaa. itse vaihdon ensin emon ja kun ei auttanut niin annoin olla sen uuden emon koneessa ja vaihdoin prossun.
  Viallinen komponentti takuuseen ja ylimääräisen toimivan komponentin (oli se sitten prossu tai emolevy) voi sitten myydä eteenpäin (vaikka jäätkin ite tappiolle siinä pari sataa euroa).
   
  ammonia tykkää tästä.
 18. K4R1

  K4R1

  Viestejä:
  261
  Rekisteröitynyt:
  25.04.2018
  ja yritä vielä katsoa onko mitään prosessori -testiä saatavilla että selviäis onko prossussa vikaa?
   
 19. ammonia

  ammonia

  Viestejä:
  82
  Rekisteröitynyt:
  20.04.2018
  Testattu uudella emolevyllä Asus PRIME B350-PLUS AM4 ATX-emolevy 99,90 € vika jatkuu identtisenä. Uudella prossulla en saanut testattua, kun ei ollut kaupassa hyllyssä eikä saatavuudesta ollut tietoa. Upea tämä Asuksenkin lankku, hirveästi ledinauhaa pitkin poikin emolevyä, mutta virhekoodiledejä ei saatu mukaan :facepalm:. No aika harvoinhan niitä tosin tarvitseekaan.

  Jostain syystä epäilen itse ihan hirveästi tuota näytönohjainta. Sen kun kytkee irti niin johan postaa. Käytettynähän se on ostettu ja en tiedä mitä sillä on rävelletty, mutta kaikki piirilevyssä olevat (coolerin?)ruuvit on nylpätty kelvottomiksi ja muovikuori irvistää aika isosti piirilevyyn nähden. Tässä kerran kun pääsin Windowsiin asti niin ajoin Furmarkia, mutta ihan normaaleja tuloksia näytti ja esim. näyttökortin lämmöt sinänsä ok. Harmi kun en tiedä mitään yksiselitteistä konstia millä testata tuon näyttiksen. Prime95:sta ajelin jokusen tunnin ja jotain pyöristyserroria nakkeli, mutta googlettelun perusteella saattaa olla kuulemma ihan normaalia.

  Nyt emolevyä vaan asiakaspalautukseen ja uutta matoa koukkuun... :dead:

  Edit: nyt sain toisen kerran postaamaan tuolla Asuksen lankulla, noin 20. käynnistyskerralla ja postinäyttö ilmoittaa, että käynnistyi vikasietotilassa järjestelmän epävakauden takia. Voiko tuo sitten johtua näytönohjaimesta?

  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 31.05.2018
 20. K4R1

  K4R1

  Viestejä:
  261
  Rekisteröitynyt:
  25.04.2018
  no jos ilman näyttistä menee ilman ongelmia, niin eiköhän siinä sitten jotain ole. osta uus ja kokeile, jos ei auta niin palautukseen sekin.
   
 21. ammonia

  ammonia

  Viestejä:
  82
  Rekisteröitynyt:
  20.04.2018
  Noniin, homma ratkesikin sitten näytönohjaimen vaihdolla. Kiitokset kaikille auttaneille ja @JMH :lle nopeista näytönohjainkaupoista!