Uusi buildi, kerran päässyt biosiin (ongelmat jatkuu)

Liittynyt
09.02.2019
Viestejä
659
Kotelo: Cooler Master MasterBox NR200P
PSU: Corsair SF600 80 Plus Platinum (uusi)
Emolevy: ASRock X570 Phantom Gaming-ITX/TB3 (ostettu täältä)
CPU: AMD Ryzen 5 3600 (tuli emon mukana)
RAM: Kingston Fury Beast 2x8Gb KF432C16BBK2/16 (tuli emon mukana)
GPU: MSI RTX 3060 TI Gaming Z Trio 8G LHR (ostettu täältä)
SSD: Samsung 1TB 970 EVO PLUS (uusi)
Näppis: PS2-portissa kiinni olevan Keytronic
Hiiri: joku vanha Microsoftin usb-liitännäinen

Uusi buildi ja ongelmana tosiaan se, että olen bootannut koneen useamman kymmenen kertaa tässä ja ehkä kolmesti nähnyt Asrockin logon sekä ne tekstit, että "paina F2 tai DEL tai F12 to enter bios jne.". Löin tosiaan äsken SSD:n paikalleen sekä windowsin sisältämän usb-tikun koneeseen kiinni ideana mennä ensin biosiin ja sitten asentamaan windows, mutta näyttöön ei tullut mitään kuvaa kun käynnistin koneen. Boottasin pari-kolme kertaa uudestaan (pidin kotelon virtanappia pohjassa tämän tekemiseen), vaihdoin hdmi-piuhan displayporttiin mutta ei mitään. Tässä vaiheessa olin jo varmaan painanut emossa olevaa "clear cmos" nappiakin pariin otteeseen. Istuin sohvalla ja mietin missä mättää, kun yhtäkkiä näyttöön tuli alas windowsin pallurat pyörimään ja näyttöön ilmestyi windowsin asennusvalikko. Tämä siis varmaan muutaman minuutin kuluttua, kun näytössä ei ollut ollut mitään.

Valitsin sitten win 11 asennuksen, mutta installer herjasi ettei kone tue win 11:stä. En ollut tässä vaiheessa vielä biosissa käynyt ja arvelin vian olevan siellä niin poistuin installerista ihan vain rastia painamalla ja tämän jälkeen taisi tulla ihan normaalisti Asrockin logo ja pääsin biosiin. Siellä tarkistin, että kaikki oli ok (cpu näkyi, asetin muisteille xmp-profiilin päälle, säädin tuulettimien nopeuksia jne.).

Yritin kytkeä secure bootia päälle, mutta herjasi että "Secure Boot can be enabled when Platform is in User Mode. Repeat operation after enrolling Platform Key (PM)". En oikein täysin ymmärtänyt mistä on kyse (olen ehkä kerran tehnyt saman operaation, kun päivitin win 10 -> win 11) ja muistaakseni valitsin jonkin asetuksen mikä generoi avaimet tjs. Kokeilin kytkeä secure bootin uudelleen päälle tämän jälkeen ja seuraavaksi virheviesti käski disabloida CSM:n tjs. ja bootata. Tuo kohta löytyikin sitten boot-valikon takaata, disabloin sen, tallensin asetukset ja restarttasin. Tämän jälkeen en ole Asrockin logoa nähnyt, saati päässyt windowsin asennukseen tai biossiin vaikka miten olet boottaillut ja hakannut heti F2:ta, DEL-nappia tai F12:sta.

Todistettavasti kone siis "toimii", kun olen kerran biosiin päässyt ja varmaan olisin saanut myös win 10 asennettua. Nyt olen taas painanut clear cmos -nappia pariinkiin kertaan ja bootannut moneen otteeseen, mutta ei mitään. Ei edes Asrockin logoa. Olen kokeillut ilman hiirtä, ilman windowsin usb-tikkua ja ilman näppistä mutta ei tunnu mitään vaikuttavan. Nyt ollut varmaan puoli tuntia päällä usb-tikku kiinni, mutta eipä ole sinnekään itsestään bootannut.

Tänään en hirveästi enää ehdi tutkiskelemaan, mutta mitähän sitä huomenna kokeilisi? Tuskin emossakaan mitä oikosulkua on, kun kerran olen tosiaan jo biosissa ollut ja kerran windowsin asennusvalikossa. CPU + emo + muistit tulivat tosiaan myyjältä pakettina niin, että kaikki olivat omissa paikoissaan enkä ole siis esim. muisteja kertaakaan irrottanut. Yhdellä tikulla voisi varmaan ainakin kokeilla.

Summa summarum, käynnistän koneen ja näyttöön ei tule mitään. Emon ja GPU:n ledit syttyy, tuulettimet pyörii ja hiireen tulee valo, mutta siinä kaikki elonmerkit tällä hetkellä. Kerran päässyt biossiin ja kerran bootannut itsestään usb-tikulle.
 
Liittynyt
09.02.2019
Viestejä
659
Äsken nappasin SSD:n irti, kytkin vain näppäimistön ja boottasin. Näyttö kyllä heräsi eli sai jonkin signaalin, mutta siinä kaikki ja sitten "going to sleep".
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
21 879
Päivitä se BIOS nyt ensitöiksesi.

Voi myös koettaa koota tuon pöydälle pahvilaatikon päälle. Ei sitä pussia väliin.

--

Lisäksi voi olla semmoinen, että sinulla on jäähy huonosti kiinni, jolloin se lämpötila vaan nousee ja nousee ja kone sammuttaa itsensä turvatoimena.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
18.04.2019
Viestejä
708
Valitsin sitten win 11 asennuksen, mutta installer herjasi ettei kone tue win 11:stä.
Sen jälkeen kun on annettu tuoteavain tai valittu asennettava Windows-versio tulee virheilmoitus "Windows 11:tä ei voida käyttää tässä tietokoneessa. Tämä tietokone ei täytä tämän Windows-version asentamisen vähimmäisvaatimuksia." Jos kone täyttää W11 järjestelmävaatimukset (esim. biosissa TPM 2.0 on päällä), silloin virheilmoitus johtuu siitä että W11 USB-tikku on käynnistetty BIOS-käynnistystilassa eli boot menussa on valittu ilman UEFI-etuliitettä oleva USB-tikku.

edit: Jos bios versio on vähintään 3.20, silloin TPM 2.0 eli "AMD CPU fTPM" on oletuksena biosissa päällä.

ASROCK emolevyn biosin oletusasetuksilla Windowsin USB-tikun voi käynnistää sekä UEFI- että BIOS-käynnistystilassa. Käynnistä W11 USB-tikku UEFI-käynnistystilassa eli boot menussa valitse UEFI-etuliitteellä oleva USB-tikku.

Kuvassa ASROCK emolevyn boot menu (F11-näppäin).

ASROCK emolevyn boot menu F11-näppäin.png

Kokeilin kytkeä secure bootin uudelleen päälle tämän jälkeen ja seuraavaksi virheviesti käski disabloida CSM:n tjs. ja bootata. Tuo kohta löytyikin sitten boot-valikon takaata, disabloin sen, tallensin asetukset ja restarttasin.
W11 koneessa on oltava Secure Boot -toiminto, mutta Secure Boot ei välttämättä tarvitse olla päällä, silloin kun W11 asennetaan.

W11 on asennettava UEFI/GPT asennuksena, mutta CSM (Compatibility Support Module) ominaisuutta ei välttämättä tarvitse poistaa käytöstä, silloin kun W11 asennetaan.

edit:

ASRock X570 Creator - How to update BIOS without a CPU to enable support for AMD Ryzen 5000 CPUs - YouTube
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
09.02.2019
Viestejä
659
No niin... Syypää selvisi, pci-e riser kaapeli. En ole ennen tuollaista käyttänyt niin en osannut sitä edes eilen epäillä :facepalm: Nyt kun nappasin sen pois välistä niin on bootannut biosiin joka käynnistyksessä. Täytyykin nyt sitten kokeilla käynnistää tuo windowsin asennustikku tuon valikon kautta, eilen se tosiaan ihan itse sinne boottasi.

Ja bioskin näyttäisi olevan versiota 2.60 eli aikasta vanhaa. Kannattaakohan tuo nyt sitten päivittää uusimpaan (3.50: ASRock X570 Phantom Gaming-ITX/TB3) ja kokeilla vielä tuuriaan sen kanssa? :rofl2: Kun ainahan biossin päivityksessä omat riskinsä ilmeisesti on :think:
 
Liittynyt
18.04.2019
Viestejä
708
Ja bioskin näyttäisi olevan versiota 2.60 eli aikasta vanhaa. Kannattaakohan tuo nyt sitten päivittää uusimpaan (3.50: ASRock X570 Phantom Gaming-ITX/TB3) ja kokeilla vielä tuuriaan sen kanssa? :rofl2: Kun ainahan biossin päivityksessä omat riskinsä ilmeisesti on :think:
Kyllä bios kannattaa päivittää, koska emolevyllä on silloin "Support Microsoft Windows 11". Tosin tuo luultavasti tarkoittaa vain sitä että biosissa on enabloitu TPM 2.0, mutta muita muutoksia ei ole tehty (näin ainakin Asuksen emoissa).
 
Liittynyt
09.02.2019
Viestejä
659
Vielä sen verran päivitystä, että päivitin biossin tuohon 3.50 versioon niin ei bootannut enää sen jälkeen windowsiin. Heitti "blinitializelibrary failed 0xc0000001" tjs. erroria ASRockin logon päälle eikä antanut mennä kuin biossiin. Googlettelin asiaa ja törmäsin tähän ketjuun: r/techsupport - "blinitializelibrary failed 0xc0000001" sen ansiosta huomasin, että omassakin biosissa aikana oli jotain mahdotonta. Useamman kerran sitä yritin vaihtaa, mutta ei suostunut tallentamaan muutosta vaan aina bootin jälkeen palasi väärään aikaan.

Löysin onneksi sitten tämän ketjun: r/ASRock - X570 ITX TB3 BIOS time/date resetting after 3.20 bios flash jossa oli samoja ongelmia samalla emolla ja siellä mainittiin, että paluu 3.10 versioon korjaa asiat ja niin se onneksi teki. Ehkä 3.20 olisi toiminut, mutta en jaksanut kokeilla enää tuuriani ja pistin 3.10 ja sillä toimii niin enää en säädä :hammer:

Edit: eiku tuossa ketjussahan olikin juuri 3.20 mikä aiheutti ongelmia eli kyllä se tuo 3.10 sitten uusin on mikä toimii.
 
Liittynyt
09.02.2019
Viestejä
659
No eihän ne ongelmat vielä tähän päättyneet. Melkolailla tosiaan samoja mitä täällä: r/ASRock - X570 ITX TB3 BIOS time/date resetting after 3.20 bios flash

- Bios ei suostu tallentamaan aika-asetuksia ollenkaan, resetoituu aina "save changes and exit" -valinnan jälkeen aikaan 01/01/2017, 13:13:22. Eli aivan kuten tuossa ketjussa: " That said, my board has also developed an issue where it always resets the date/time to Jan 1 2017 1300 - this started a little while ago on an earlier BIOS revision, I think 3.00, after a power loss. It's definitely not the CMOS as the board saves all other settings. "

- Bios tallentaa esim. muistin XMP-profiilin kyllä, mutta tämäkin resetoituu satunnaisesti. Näiden asetusten resetointi vaikuttaisi tapahtuvan silloin, kun kone ei boottaa ekalla kerralla kunnolla (virrat päälle, näyttö sanoo "no input signal", menee tovi ja kone ikäänkuin vaikuttaisi boottaavan uudelleen ja sitten tulee ASRockin logo). Tämän sain itse toistettua niin, että sammutin koneen, irrotin virtajohdon, odotin että emon valot sammuivat ja kytkin koneen päälle -> muisteissa ei enää XMP-profiilia.

- Windows näyttää login-ruudussa usein sitä aikaa, koska olen koneen viimeksi sammuttunut -> tämä saattaa korjaantua oikeaksi kun kirjautuu sisään ja odottaa jonkin aikaa, mutta ei aina. Esim. tänään windows näytti ajaksi eilistä päivää ja kun yritin syncata asetuksista niin valitti ettei saa yhteyttä palvelimille ja käski tarkistamaan verkkoyhteyden (tämä oli kunnossa). Synkkaus toimi taas bootin jälkeen.

Ei se varmaan auta kuin kokeilla uutta paristoa emoon ja biosin downgradea tuohon versioon 2.60, mutta en kyllä yhtään odota näiden auttavan mitä olen tuolta keskustelusta lukenut kokemuksia näistä "korjauksista".

Mitään raskasta en ole tällä koneella vielä tehnyt, mutta 3DMarkin benchmark ja Rogue Legacy 2:n pelaamisessa ei ole ollut mitään ongelmaa eikä ole mitään kaatuiluja ollut.
 
Liittynyt
09.02.2019
Viestejä
659
Kokeilin 2.60 biossilla, ei vaikutusta -> ajan asettaminen ei tallennu ja biosin muut asetukset resetoituvat kun koneesta häviää virrat (irrotan virtajohdon). Redditissä joku taisi mainita, että resetoituvat myös jos konetta ei ole käyttänyt muutamaan päivään, mutta tämän testaaminen tietysti vaatii aikaa.

Pariston vaihtaminen ei olekaan niin simppeliä kuin ajattelin, koska tämä emo ilmeisesti käyttää CR2032W-paristoa eli tällaista johdon nokassa olevaa:

Jos joku tietää mistä tuollaisen saa muualta kuin Aliexpressistä kahden kuukauden odottamisella niin saa vinkata. Ja mitä olen Redditistä tai muualta lukenut niin en kyllä odota tuon vaihtamisen ihmeitä tekevän, mutta jos tuollaisen nyt helposti jostain saisi edullisesti niin kyllähän sen vaihtamista kokeilla voisi.
 
Liittynyt
09.02.2019
Viestejä
659
Mittasin nyt yleismittarilla tuon pariston johdoista, kun siihen pääsi helposti käsiksi: 2,99 volttia eli sen pitäisi olla ihan kunnossa niin kuin arvelinkin. Kasasin koneen nyt lisäksi pahvilaatikon päälle ja kytkin eri virtalähteen kiinni (Corsair RM650x): ei vaikutusta. Huomasin että bios muistaa kyllä RGB LED -asetukset virtakatkon jälkeen, mutta ainakin XMP-, AMD fTPM- ja tuuletinasetukset resetoituvat virtakatkon aikana (ja ehkä muinakin aikoina) :think:. Kokeilin myös vain yhdellä muistikammalla, mutta ei vaikutusta.

Oikeastaan ainoa mitä en ole kokeillut on eri prosessori tai nykyisen prosessorin käyttäminen irti levystä (tämän teen, kun vaihdan prossujäähdyn). Redditistä lainaus: " It seems to reset the CMOS after every failed boot as a design feature, rather than a bug. Sometimes it resets everything, other times only the frequencies/timings." Eihän tuo nyt saatana mikään ominaisuus voi olla, olisi aika ikävä sellainen erityisesti kun käyttää langatonta näppistä niin sillä ei edes pääse biossiin :rolleyes:

Tuntuisi aika tyhmältä laittaa RMA-lotto vetämään Jimmsille tällaisen "vian" takia kun toimii muuten normaalisti, mutta tiedä sitten. Erityisesti jos nuo asetukset resetoituvat muulloinkin kun virtakatkon jälkeen niin se on kyllä rasittavaa.

Edit: emo tosiaan ostettu noin kolme kuukautta sitten.
 
Liittynyt
09.02.2019
Viestejä
659
Nyt tämä on alkanut tekemään sitä aina välillä, että kuvaa ei tule ollenkaan kun koneen käynnistää eikä kotelon virtanapin pohjassa pitäminen tai reset-napin painaminen tee mitään. Tuulettimet pyörii ja valot palaa, mutta siinä kaikki. On pakko käyttää virtajohtoa irti koneesta, jotta sen saa sammumaan. Tämän jälkeen on aina kuva tullut. Oudosti kyllä kun olen tuon virtajohdon vetäissyt powerista irti niin koneeseen tulee heti virrat kun johdon on laittanut kiinni, ei siis tarvitse painaa kotelon etupaneelin virtanappia ollenkaan :hmm:

Uutta biosiakin on emolle tullut, mutta eipä ainakaan ilmeisesti korjaa väärää aikaa biosissa: r/ASRock - Comment by u/sous_schiff on ”X570 ITX TB3 BIOS time/date resetting after 3.20 bios flash” itsellähän on siellä edelleen se 01/01/2017 mitä ei voi vaihtaa ja bios-asetukset nollaantuvat virrattoman jakson aikana.

Voi kun pääsisi tästä saatanan AssRockista eroon, ei enää ikinä...
 
Liittynyt
25.02.2022
Viestejä
377
Mittasin nyt yleismittarilla tuon pariston johdoista, kun siihen pääsi helposti käsiksi: 2,99 volttia eli sen pitäisi olla ihan kunnossa niin kuin arvelinkin. Kasasin koneen nyt lisäksi pahvilaatikon päälle ja kytkin eri virtalähteen kiinni (Corsair RM650x): ei vaikutusta. Huomasin että bios muistaa kyllä RGB LED -asetukset virtakatkon jälkeen, mutta ainakin XMP-, AMD fTPM- ja tuuletinasetukset resetoituvat virtakatkon aikana (ja ehkä muinakin aikoina) :think:. Kokeilin myös vain yhdellä muistikammalla, mutta ei vaikutusta.

Oikeastaan ainoa mitä en ole kokeillut on eri prosessori tai nykyisen prosessorin käyttäminen irti levystä (tämän teen, kun vaihdan prossujäähdyn). Redditistä lainaus: " It seems to reset the CMOS after every failed boot as a design feature, rather than a bug. Sometimes it resets everything, other times only the frequencies/timings." Eihän tuo nyt saatana mikään ominaisuus voi olla, olisi aika ikävä sellainen erityisesti kun käyttää langatonta näppistä niin sillä ei edes pääse biossiin :rolleyes:

Tuntuisi aika tyhmältä laittaa RMA-lotto vetämään Jimmsille tällaisen "vian" takia kun toimii muuten normaalisti, mutta tiedä sitten. Erityisesti jos nuo asetukset resetoituvat muulloinkin kun virtakatkon jälkeen niin se on kyllä rasittavaa.

Edit: emo tosiaan ostettu noin kolme kuukautta sitten.
Se lotto ei kyllä koskaan osu kohdalle:) Joka kerta kun emon kanssa on sinne suuntaa ollut ongelmaa niin joku pinni on vääntynyt matkan varrella itsekseen alkuperäisessä paketissa:)
 
Liittynyt
09.02.2019
Viestejä
659
Se lotto ei kyllä koskaan osu kohdalle:) Joka kerta kun emon kanssa on sinne suuntaa ollut ongelmaa niin joku pinni on vääntynyt matkan varrella itsekseen alkuperäisessä paketissa:)
Heh, sopivasti juuri aamusta laitoin Asus ROG STRIX B550-I GAMING emon tilaukseen siinä mielessä, että laitan tuon tähän koneeseen käyttöön ja testaan tuota asrockia eri kokoonpanossa (prossu ja muistit pitää vain hommaa) ja jos ongelmat pysyy samana niin sitten takuuseen :nb: tai jos nuo ongelmat ovatkin oikeasti jotain yhteensopivuusongelmia niin myyn sitten vain pois ja jatkan Asuksella.
 
Liittynyt
06.10.2017
Viestejä
675
tuo että käynnistyy itsestään meinaisi, että sinulla on emolevyn etupaneeli pinneissä virtapainikkeeseen menevät johdot/virtapainike jostain syystä "oikosessa" (tai virtalähteestä tulevassa johdossa 4 ja 5 pinnit, klipin puolella). Ota virtanapin piuhat pois emolevyn pinneistä ja yhdistä virta painikkeen pinnit emolevyllä hetkeksi muuten käynnistääksesi/sammutaaksesi tietokone.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
09.02.2019
Viestejä
659
tuo että käynnistyy itsestään meinaisi, että sinulla on emolevyn etupaneeli pinneissä virtapainikkeeseen menevät johdot jostain syystä "oikosessa" kokoajan (tai virtalähteestä tulevassa johdossa 4 ja 5 pinnit, klipin puolelta) = sama kuin virta nappi olisi kytkettynä.
Huomasin tuossa viimeksi, että jos odotti hieman kauemmin (ehkä joku viisi sekuntia) ennen kuin laittoi virtajohdon takaisin virtalähteeseen niin sitten ei käynnistynyt itsestään.
 
Liittynyt
09.02.2019
Viestejä
659
WhatsApp Image 2023-01-04 at 16.38.45.jpeg

Hieman päivitystä taas tähän uuden prosessorin myötä eli nyt kokeilin emon laatikon päällä 5600G-prossulla ja RM 650x -virtalähteellä, muistit ja cpu-jäähy samat ja ei näyttistä. Kertaakaan ei BIOS nollannut itseään vaikka lähemmäs kymmenen kertaa katkaisin virrat powerista ja muutaman kerran irrotin virtajohdon powerista lisäksi. Mitä tästä ajatella? En tiedä. Voiko näyttiksen puuttumisella olla vaikutusta tähän? Vaikea uskoa. Eri prossulla vaikutusta? Voin uskoa. Kotelon puuttumisella vaikutusta? Voin uskoa.

Ihan aluksi kokeilin lisäksi eri muisteilla (ADATA GAMMIX D20 16GB 2x8GB DDR4 3600MHz U-DIMM 18-22-22 Black), mutta kone jäi bootloopiin (kokeilin sekä yhdellä että kahdella kammalla + näyttiksellä). Tiedä mistä tuossa sitten taas oli kyse :hmm:
 
Liittynyt
09.02.2019
Viestejä
659
No nyt kasasin osat koteloon SF600-virtalähteellä (muuten samat osat kuin yllä, ei näyttistä kiinni) ja heti alkoi perinteiset ongelmat. Painoin kotelon virtanapista -> ei kuvaa (eikä bootloopia, vain musta ruutu) -> painoin kotelon reset-painikketta -> kone boottasi (aiemmin reset-painike ei ole tehnyt mitään ja siksi on pitänyt aina virtajohto irrottaa) -> nyt tuli kuva ja pääsin biosiin, bios nollannut itsensä -> latasin asetukset tallennetusta käyttäjäprofiilista (näitä se ei nollaa) ja boottasin -> kone bootlooppasi pari kertaa (ihan normi jos on ollut ongelmia) kunnes windows latautui.

Eli hyvin perinteinen kaava mitä tähänkin asti, sillä erolla että reset-painike toimi nyt. Kovasti nämä ongelmat nyt viittaisivat virtalähteeseen tai koteloon. Voisi ehkä seuraavaksi kokeilla tuolla RM 650x powerilla niin, että osat ovat kotelossa paikallaan.

Edit: tuo kokeilu ei kyllä siltikään oikeastaan rajaa kumpaakaan vaihtoehdoista pois, koska NR200P-kotelossa on oma virtajohtonsa virtalähteelle. Pitäisi siis kytkeä se kotelon virtajohto RM 650x poweriin kiinni tai jaksaa repiä tuo SF600 pois kotelosta ja kokeilla sen kanssa ilman koteloa.
 
Liittynyt
09.02.2019
Viestejä
659
En tiedä mitä on tapahtunut mutta huomasin äsken, että emolevy on itsestään päivittänyt BIOSissa näkyvän ajan oikeaksi :eek:
WhatsApp Image 2023-01-05 at 10.19.26.jpeg
Tuotahan ei tosiaan voinut itse muuttaa (tai muutokset eivät tallentuneet) vaan se oli aina vuodessa 2017, ja oli vielä eilen testaillessakin väärässä ajassa. Ainoa mitä olen eilisten komponenttimuutosten lisäksi tehnyt on se, että kytkin reitittimen piuhalla koneeseen wifin sijaan geforce now -palvelun takia :hmm:
 
Liittynyt
09.02.2019
Viestejä
659
Postataan nyt toivottavasti vielä viimeisen kerran tähän ketjuun ihan vain ilmoitusluontoisesti siitä, että mitään ongelmia ei ole esiintynyt sitten viime postausten. Juuri äsken vielä irrotin koneen verkkovirrasta, kun vaihdoin virtalähteen ja näytönohjaimen eli kone oli ilman virtaa jokusen tunnin ja biosissa oli kaikki asetukset ja kellonajat säilyneet, kun kytkin koneen takaisin päälle. Tiedä sitten mistä oikein on alunperin ollut kyse, mutta ei kenkkuile enää :thumbsup:
 
Liittynyt
09.02.2019
Viestejä
659
Ei saatana tätä. Vaihdoin eilen illalla prossucoolerin (!) ja oli aivan työn ja tuskan takana saada taas kone sen jälkeen käyntiin. Meni varmaan kymmenen bootauskertaa ja niin, että kone oli välillä ilman virtoja boottauskertojen välissä ja välillä ei ja välillä cmos-nappia hakatessa. Vähemmän yllättäen myös bios oli taas resetoitunut tuon aikana. Vaihdoin saatana muistitkin tuossa yksi päivä aivan eri merkkisiin ja silloinkin boottasi nätimmin vaikka ei silloin heti ekalla (jonka ajattelin olevan normaalia muistien vaihdon jälkeen).

Nyt aamusta vaati taas kaksi tai kolme käynnistystä, että kuva tuli. Nyt oli sentään biossin asetukset säilyneet, ne eivät taida enää resetoitua muutoin kuin jos on painanut cmos-nappia (ennenhän bios resetoitui jos kone oli ilman verkkovirtaa).
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 361
Viestejä
4 158 387
Jäsenet
70 411
Uusin jäsen
allun90

Hinta.fi

Ylös Bottom