Uuden läppärin tuulettimet hiljaiseksi?

Liittynyt
30.07.2017
Viestejä
1 023
Moi, kokeillaan tärppäisikö täältä.

Minulla on uusi Asus vivobook 15 x542un läppäri, ongelma on se, että koneen tuulettimet huutaa jatkuvasti sekä käynnistyy ja sammuu minuutin välein, mikä on todella ärsyttävän kuuloista. Vaikka koneen lämmöt ovat 40 - 45 astetta ja cpu:n käyttö näyttää 5-10 % , niin silti tätä tapahtuu jatkuvasti.

Speedfan ei tunnista koneen tuulettimia, joten siitä ei ole apua. Latasin myös notebook fan controllerin ja tällä pystyn säätämään yhtä koneen tuulettimista, mutta esimerkiksi tähän mikä lähtee päälle ja pois jatkuvasti ja pitää meteliä, ei tällä ole mitään vaikutusta. Myöskään muut vastaavat ohjelmat millä pystyisi säätämään tuulettimien nopeutta ja sitä missä lämpötiloissa menisi päälle, ei tunnista koneeni tuulettimia,

Olen päivittäänyt ajurit jne. mitä Asuksen tuki ehdotti ongelman ratkaisuksi, tämä ei auttanut. Bioksesta ei löydy mitään kohtaa mistä pystyisi tuulettimia säätämään myöskään.

Onko mitään ohjelmaa millä pystyisi säätämään näitä koneen tuulettimia? Tai olisiko antaa jotain muuta vinkkiä miten saisi tuulettimet pysymään hiljaisina kevyessä käytössä? Nytkin lämmöt on 38 ja cpu alle 10% silti toi joku tuuletin käynnistyy jatkuvasti ja pitää mekkalaa hetken ja sit taas sama uudestaan... Mielummin vaikka että olisi kokoajan päällä, kun jatkuva on/off...

Kiitos jo etukäteen jos joku osaisi ehdottaa, vinkata tai neuvoa mikä avuksi!
 
Viimeksi muokattu:
Kyllä tuo viittaa siihen, että joku kuormittaa konetta tai mahdollisesti koneeseen on kertynyt pölyä, joka haittaa jäähdytystä, vaikka ei kovin hyvä selitys uudelle koneelle.

Minusta tuulettimien säätö ei ole ongelman ydin, vaan ongelman aiheuttaja tulisi löytää.
Onko koneessa kaikki viimeiset päivitykset, koska niiden lataaminen joskus nostattaa tuulettimien kierroksia.

Biossista pitäisi käsittääkseni löytyä säätö, jolla voidaan vaikuttaa koneen tuulettimien toimintatapaan.

Pidäthän konetta tasaisella alustalla, ettei koneen pohjan ilmanottoaukot tukkeudu.
 
Koneessa on kyllä kaikki viimeisimmät päivitykset jne. Biosta olen tutkaillut ja siellä ei kyllä vaikuta olevan mitään säätöä tuulettimille. Se missä konetta pitää ei vaikuta asiaan, sama tapahtuu jatkuvasti on kone pöydällä, sylissä tai missä tahansa.
 
Tai olisiko antaa jotain muuta vinkkiä miten saisi tuulettimet pysymään hiljaisina kevyessä käytössä?

Tilapäinen workaround voisi olla säätää Control Panelista -> Power Options -> Change Plan settings -> Change advanced power settings ja sieltä Maximum processor state vaikka aluksi arvoon 75 %.

Tehot putoaa mutta ehkä myös tuulettimen äänen tasot? Tai sitten ei...
 
Nyt kun katsellut hieman, niin vaikuttaisi ehkä siltä, että tuuletimen käynnistely ja hurina tapahtuu
resource monitorista katsellen silloin kun maximum frequency nousee "tappiin" tai korkealle. Edit , ei tällä taidakkaan olla mitään merkitystä, taisi olla sattumaa vaan kun katselin.

Noita power optionsin change plan settingsin processor state arvoja olenkin kokeillut laittaa pienemmiksi, mutta ei tunnu auttavan. Välillä myös kone saattaa olla 15 min hiljaa, mutta sen jälkeen sama tuuletin päälle pois sekoilu alkaa. Jos käynnistän esim koneen voi sitä hetken käyttää, ennen tätä rumbaa. Lämmöt ja cpu käyttö silti pysynyt kokoajan alhaisina, niistä ei mielestäni voi johtua. Nytkin lämmöt 40 ja cpu 7% mutta tekee välillä tätä mainitsemaani hommaa.

Ehkä tämä ei vaikuta koneen toimintoihin, mutta todella ärsyttävää , varsinkin kun se tuulettimien käynnistyksen ääni on ärsyttävä. Toinen homma, että taustalla on kokoajan pieni tuulettiminen hurina, mutta sitten ykskaks tuntuu että tämä tuuletin menisi "uudelleen" päälle ja paljon lujempaa ja tapahtuu tätä on/off hommelia. Hieman vaikea selittää kyllä.
 
Viimeksi muokattu:
Pystyykö tuollaista Intel läppäriä mitenkään kellottaan softalla ? Meinaan vaan että pieni prossu jännitteen lasku voisi auttaa.
 
Throttlestop nimisellä ohjelmalla voisi yrittää hiukan laskea prosessorin jännitettä. Mm. Youtubesta löytyy ohjevideoita.
 
Myöskään muut vastaavat ohjelmat millä pystyisi säätämään tuulettimien nopeutta ja sitä missä lämpötiloissa menisi päälle, ei tunnista koneeni tuulettimia
Koneesi Dual Fan -systeemi voi olla vähän hankala. Yksi hyvä softa jolla saa useimmiten koneen anturit ja niiden infot näkyviin on
HWiNFO - Hardware Information, Analysis and Monitoring Tools

Tuollakaan ei kyllä saa tuulettimia säädettyä, mutta näyttääkö edes HWiNFOkaan kuin vain toisen tuulettimen kierrokset? Luultavasti hankalaa säätää kierroksia jos anturia ei saa luettua?
 
Bios kannattaa kokeilla päivitellä jos uudempaa on tarjolla. Josko tuuletin rauhottuisi.
 
Eiköhän sieltä vuodessa tule bios-päivitys, jossa on hystereesit ja muut ylilyönnit säädetty jokseenkin kohdalleen.
 
Bioksen olenkin päivittänyt, ei vaikutusta. Ilmeisesti asialle ei voi tehdä mitään ja uskoisin sen johtuvan tästä Hans Niskatuen kertomasta syystä: "Tuollakaan ei kyllä saa tuulettimia säädettyä, mutta näyttääkö edes HWiNFOkaan kuin vain toisen tuulettimen kierrokset? Luultavasti hankalaa säätää kierroksia jos anturia ei saa luettua?"

Tosiaan fan controllerit jne. ei näe toista tuuletinta ollenkaan, eli sitä mikä tykittelee itsensä päälle ja pois jatkuvasti. Tämmöinen ominaisuus voisi olla valmistajalta asiallista kertoa mahdollisille ostaja ehdokkaille, koska saattaisi todellakin vaikuttaa ostopäätökseen, minun kohdalla olisi ollut 100% varma etten olisi konetta ostanut jos olisin tienyt asiasta. Pitää varmaa soittaa tuonne Asukselle ja kysyä että mites saan koneen joka ei aiheuta mielenterveysongelmia sitä käyttäessä :) Ottaa kyllä päähän jos ja kun asialle ei ilmeisesti mahda mitään.
 
Itsellänikin oli Asuksen R541U läppärin kanssa samanlainen ongelma uutena. Sain ratkaistua sen aikani tapeltuani notebook fancontrollin avulla. Piti selata läpi Asuksen läppärien configgejä kunnes löysin niistä toimivan.
 
Bioksen olenkin päivittänyt, ei vaikutusta. Ilmeisesti asialle ei voi tehdä mitään ja uskoisin sen johtuvan tästä Hans Niskatuen kertomasta syystä: "Tuollakaan ei kyllä saa tuulettimia säädettyä, mutta näyttääkö edes HWiNFOkaan kuin vain toisen tuulettimen kierrokset? Luultavasti hankalaa säätää kierroksia jos anturia ei saa luettua?"

Tosiaan fan controllerit jne. ei näe toista tuuletinta ollenkaan, eli sitä mikä tykittelee itsensä päälle ja pois jatkuvasti. Tämmöinen ominaisuus voisi olla valmistajalta asiallista kertoa mahdollisille ostaja ehdokkaille, koska saattaisi todellakin vaikuttaa ostopäätökseen, minun kohdalla olisi ollut 100% varma etten olisi konetta ostanut jos olisin tienyt asiasta. Pitää varmaa soittaa tuonne Asukselle ja kysyä että mites saan koneen joka ei aiheuta mielenterveysongelmia sitä käyttäessä :) Ottaa kyllä päähän jos ja kun asialle ei ilmeisesti mahda mitään.

Oletko katsonut mitä antureita esim. HWinfo tuosta löytää ja onko kaikki lämmöt järkevissä rajoissa?
En tiedä mitä rautaa tuossa on, mutta jos siinä olisi esim. erillinen näyttispiiri huonolla kontaktilla ja toisen puhaltimen ohjaus tottelisi näyttiksen lämpöjä, niin tuommoinen tuulettimen perseily voisi johtua siitäkin.
Teoriassa voisi olla kyseessä rautavikakin, mutta mielestäni "kiva ominaisuus" on todennäköisempi vaihtoehto.
Lähetä niille video tuosta metelistä sekä tuulettimen rämppäämisestä lämpötilan kera ja valita niin kauan, että kyllästyvät ja ehdottavat vaihtoa toiseen malliin tmv.
Videon uppaaminen Youtubeen saattaa nopeuttaa prosessia.
Ensin toki tarkistaisin, ettei koneeseen ole asennettu jotain Asuksen omaa softaa, mikä voisi tuota aiheuttaa.

Tuskin Asuksellakaan niin vajaita ovat, että tuulettimille (Olkoon niitä sitten vaikka 10 kpl) olisi pelkkä tyhmä ohjaus, jolloin sitä ei pystyisi uudella bios-versiolla korjaamaan.
Riittävän moni kun tuosta mahdollisesta ominaisuudesta valittaa, niin saattavat jaksaa hienosäätää asian kuntoon, mikäli se onnistuu muutaman koodirivin muokkaamisella. Esim, että toinen puhallin käynnistyy vasta 60 asteessa tjs. Tai purkkana joku korjaussofta.
Melko normaalia, että läppäreihinkin julkaistaan useita bios-päivityksiä, ennen kuin siitä tulee ns. valmis tuote.


Kutsun tuota Asus syndroomaksi. Rauta saattaa olla muuten ok, mutta se on pilattu jollain yksityiskohdalla.
Itsekin olin "pakotettu" ostamaan GTX 1060 STRIXin, kun ei muutakaan järkihintaista ollut saatavilla. Normaalisti jätän Asukset kauppaan muiden ostettavaksi.
Korttihan on toiminut toistaiseksi hämmästyttävän hyvin. (No yksi tuuletin piti sirinää kädellä pyörittäessä jo silloin kun tuotteen otti paketista eli laakeri paskana, mutta ei ole toistaiseksi alkanut käytössä ääntämään.)
Mutta... Joku toinen saman mallin ostanut valitteli, että hänen kopassaan kortin idlatessa tuuletin rämppää muutaman sekunnin välein päälle ja pois. Eli sopivan kuuma koppa, niin tuo omakin alkaisi idlenä rämppäämään, koska hystereesisäätö on mitä todennäköisemmin juosten kustu. Itseänihän tuo ei vaivaa, mutta jos olisi esim. kuumempi koppa, niin saattaisi alkaa vituttamaan.
Enkä ole täysin varma auttaako tuohon Afterburnerilla säätäminen, koska tuo default curvekin väittää, että tuuletin pyörii koko ajan ja hystereesiä ei voi tietenkään säätää. Tuuletin sammunee säädöstä huolimatta Asuksen määrämässä lämpötilassa?
 
biosista säädöt katseltu? ainakin always on pitäisi löytyä lähes jokaisesta.
 
Ota se perhealbumi pois CD-asemasta, niin lakkaa ääntämästä. Prossua alikellottamalla tai laskemalla jännitettä saattaisi just jäädä tuuletin käynnistymättä. Asuksella on myös omia tuuletinohjelmia, joten kannattaa vilkaista toimisiko sellainen ohjaukseen.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
257 630
Viestejä
4 479 202
Jäsenet
73 961
Uusin jäsen
askor

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom