USB-C:n avulla liittäminen telkkariin tai ulkoiseen näyttöön

Viestiketju alueella 'Kannettavat tietokoneet' , aloittaja masatin_, 07.12.2018.

Tagit:
 1. masatin_

  masatin_

  Viestejä:
  19
  Rekisteröitynyt:
  14.01.2018
  Hommasin tuossa kuukausi takaperin Lenovon tuliterän Yoga S730 -läppärin opiskelukäyttöön sillä oletuksella, että voisin liittää sen halutessani 4K-telkkariin/vahvistimeen 60 hertsin virkistystaajuudella adapterin avulla. Lopputulos oli, ettei oletukseni oikein toteutunut ja päädyin palauttamaan koneen kauppaan toissapäivänä. Kirjoitin koneesta pitkän arvostelun Verkkiksen sivuille, jonka pitäisi olla luettavissa heti kun se hyväksytään. Ajattelin tehdä tänne ketjun aiheesta, koska USB-C-liittimillä olevat koneet yleistyvät koko ajan ja olisi kiva kuulla muidenkin kokemuksia kyseisestä standardista ja sen erilaisista toteutuksista (onnistuneista ja vähemmän onnistuneista).

  Oma kokemukseni oli siis kirjoittamastani arvostelusta kopioituna seuraavanlainen.

  Koneessa on siis vain USB-C-liittimiä, jotka ovat kiistatta tulevaisuuden liittimiä läppäreissä. Ongelma on kuitenkin se, että ainakaan kuvan siirtämiseen TV:en/vahvistimeen ne eivät vielä oikein sovellu. Koneen Thunderbolt 3 -liittimistä vain alempi toimii kuvan siirtämisessä, vaikka molempien pitäisi olla toiminnaltaan identtisiä. Verkkokauppa.com laittoi Lenovon pojille mailia asiasta, mutta vastaukset olivat kuulemma ympäripyöreitä eikä porttien erilaisuuteen saatu selitystä.

  Tämä ei ollut vielä deal breaker - se sen sijaan oli, ettei alempikaan portti toiminut kunnolla. Käytin liittämiseen Club 3D:n USB-C HDMI 2.0 -adapteria ja HDMI 2.0 -piuhaa. Full HD -vahvistimeen (Marantzin NR1504) homma toimi vielä jotenkuten ok. Kone siis tunnisti liitännän ja kuva tuli alkuun oikein. Myös ääni oli aluksi hienosti monikanavaista sekä PCM:nä että bitstreamattuna, DTS:n ja Dolbyn HD-kodekit mukaanlukien. Välillä ääni rupesi kuitenkin pätkimään, mikä ilmeni vahvistimen PCM/DTS/Dolby-logojen vilkkumisena riippuen siitä, mitä yritti toistaa ja äänen kuulumattomuutena. Kaapeli irti ja takaisin kiinni ja homma rokkasi taas. Spotifya kuunnellessa koneelta (suoraan HDMI:n kautta, ei siis Spotify Connectilla) kuva ja ääni putosivat kokonaan usein, noin vartin välein.

  4K ei sitten toiminut edes niin hyvin (=huonosti). Liitettäessä Marantzin NR1508:in etu-HDMI-porttiin (ks. BTW-osio) kone välillä tunnisti vahvistimen, välillä ei ja tällöin vahvistimen HDMI Diagnostics ilmoitti, ettei HDMI-signaalia havaittu (virhekoodi V1-03 tai V1-02). Silloin, kun kuva sitten ilmestyi vahvistimen näytölle, se saattoi olla omituisella resolla (näytti 21:9-kuvasuhteelta, en harmi kyllä ottanut ylös mikä se oli) eikä oikeaa resoluutiota voinut valita. Silloin taas, kun kuva oli oikein, kone ei tunnistanut vahvistinta äänilähteeksi vaan äänet toistuivat koneen kaiuttimilla tai sitten ääni oli rajoitettu Stereoon Windowsin puolelta (5.1, 7.1 ja Dolby Atmos mustattuna ääniasetuksissa). En tainnut saada konetta liitettyä kertaakaan 100% toimivasti vahvistimeen. Suoraan telkkariin (Sonyn KD-55XF9005) homma toimi vähän paremmin eli kuva ja ääni tuli useammin oikein kuin vahvariin liitettäessä. Näin kuitenkaan HD-kodekit tai pakkaamaton monikanava-PCM ei siirry HDMI ARCin rajoitteiden takia vahvariin, joten suoraan TV:seen liittäminen ei ole riittävän hyvä ratkaisu. Välillä kävi myös niin, että kuva oli ihan yläreunaa lukuunottamatta (joka vilkkui niin, että näki juuri ja juuri mitä siellä on, kuten Chromen välilehtipalkki) kokonaan pinkki tai vaaleansininen (handshake-ongelma?).

  Muista 4K-vahvistimista kokemukset olivat vähintään yhtä huonoja. Marantzin SR5012, joka on liitettynä Sonyn Full HD -telkkariin, toimi vielä huonommin, sitä kone ei tunnistanut kertaakaan. Marantzin SR5013:n liitettäessä (sama Sonyn Full HD TV kuin edellä) kuva meni Full HD:na siten, että telkkariin jäi mustat palkit kaikille puolille eli kuva ei täyttänyt koko näyttöä ja TV valitti signaalin olevan jollain tavalla tuntematon. Kaikin puolin 4K-kokemus jonkun komponentin ollessa 4K-yhteensopiva oli siis käyttökelvoton. Ongelmat eivät korjaantuneet kokeillessa toista samanlaista Club 3D:n adapteria tai HDMI-piuhaa.

  BTW, huomasin näissä aika kattavissa testeissäni sellaisen seikan, että Marantzin 4K-vahvistamien edessä oleva HDMI-portti ei ole vastaavanlainen kuin takana olevat HDMI-portit. Kytkettäessä takana oleviin portteihin NR1508 tunnistui resoluution puolesta oikein, samoin SR5013 näytti kuvan ilman palkkeja takana oleviin portteihin liitettäessä. Äänen kanssa oli kuitenkin yhä ongelmia. Kahlatessa NR1508:n ohjekirjaa selviää, ettei etuportti tue 4K60p-sisältöä kuin alinäytteistettynä 4:2:0:aan. SR5012:n ja SR5013:n ohjekirjoissa tai muussa dokumentaatiossa mitään mainintaa ei ollut.
   
  Viimeksi muokattu: 07.12.2018
 2. KLF

  KLF

  Viestejä:
  520
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Hiukan erilaiset kokemukset meillä töissä, iso läjä T470 läppäreitä ja usb-c liitäntäisiä telakoita. Kaikissa työpisteissä 2x 1440p monitorit, toimii kutakuinkin ongelmitta (ja lataa läppäriä samalla). Koska suurin osa noista telakoista on usb3, ei graafinen suorituskyky sovi kuin 2D käyttöön mutta sehän riittää. On siellä myös muutama TB3 telakka joukossa, omalla kohdalla sellainenkin on toiminut ihan hyvin.
   
 3. masatin_

  masatin_

  Viestejä:
  19
  Rekisteröitynyt:
  14.01.2018
  Hyvä, että jollain toimii pelit ja vehkeet. :)

  Tässä oma teoria siitä, miksi ulkoiseen näyttöön liittäminen toimii paljon paremmin kuin telkkariin. USB-C-standardi sisältää useita Alt-Modeja, joista läppäreissä käytetyimmät ovat DisplayPort-Alt-Mode, jonka avulla USB-C-liittimestä saa pihalle natiivia DP 1.4 -signaalia sekä Thunderbolt 3 -Alt-Mode, jonka avulla saa puolestaan pihalle TB3-signaalia ja natiivia DP 1.2 -signaalia tai DP 1.4 -signaalia uudemmalla TB-ohjainpiirisarjalla nimeltään Titan Ridge. Näytöt ymmärtävät DisplayPort-signaalia hyvin, koska se menee natiivina koko ajan eikä muunnosta toisenlaiseen signaaliin (HDMI 2.0) tapahdu. Telkkarin ja vahvistimen tapauksessa välissä on aktiivinen muunnin, jonka täytyy muuntaa signaali oikein JA huolehtia, että HDCP-kopiosuojaussignaali yms. kulkee oikein. Sitten tulee ongelmia handshaken kanssa jne.

  Kuulostaako järkevältä vai olenko aivan hakoteillä asian suhteen? :D

  Alt-Modeista puheenollen on käsittämätöntä, miksi HDMI-Alt-Mode työntää pihalle pelkkää HDMI 1.4 -signaalia 2.0:n sijaan. Lisäksi kyseistä Alt-Modea ei hyödynnä mikään läppäri tällä hetkellä AFAIK, korjatkaa jälleen jos olen väärässä.