Eihän Apple missään monopoliasemassa edes ole. Taisi tässä jokin aikaa takaperin olla uutinen, että 20% kaikista älypuhelimista on Applen valmistamia. Eli n. 20% älypuhelimista on AppStore, ja lähes tulkoon kaikissa lopuissa on oletuksena se Googlen Play. Kyllä valinnanvaraa on, jollei Applen orjana halua olla. Sitten jos 100% älypuhelimista olisi Applen ja AppStore ainoa kauppakanava niissä, niin voisi mielestäni puhua monopolista.
Mika__ tuossa myös perusteli hyvin, miksi tässä tapauksessa vain yksi sovelluskauppa on hyvä asia ja selkeä Applen etu. Ja siitä aasinsiltana tuohon ylihintaisuuteen ja paskalaatuun. Ylihintaa Applen tuotteissa ei ole niin kauaa, kuin ne menevät kaupaksi. Ja itse omakohtaisella kokemuksella sekä iOS ja Android puolelta voin todeta maksavani mielellään tonnin iOS:stä ja iPhonesta, mutta tonnia en ikimaailmassa maksaisi Android-luurista. Käyttäjäystävällisyys on edelleen se suurin Applen etu. Yksi suurimpia huonoja puolia on nimenomaan tuo Google Play -viritelmä, josta tulee sattumanvaraista laatua. Esimerkkinä oli eräs 59,99€ maksava sovellus, jonka ostin Samsungin tablettiin. Tabletti meni takuuvaihtona pykälän uudempaan malliin, ja kas kummaa maksamani sovellus ei ollutkaan yhteensopiva uuden tabletin kanssa vaikka molemmissa oli sama Android-versiokin.
Ja paskalaadustakin voi olla montaa mieltä. Pian kymmenen vuotta rullattu toisella iMacillä ja toinen täytti kuusi vuotta. Macbook Air kesti 7 vuotta ennen eläköitymistä. iPhonet kestävät sen 2-3 vuotta, mitä olen pitänyt sopivana käyttöikänä ennen piironginlaatikkoon varapuhelimeksi siirtymistä. iPhone 6 kävi aikoinaan akun vaihdossa takuun puitteissa ja homma oli alle viikossa ohi, ilmaiseksi. Ei siis omakohtaista kokemusta heikosta laadusta, yhtä akkua lukuunottamatta.
Ja kuten aiemmin kirjoitin, niin useamman sovelluskaupan tuleminen iOS:lle voisi heikentää ajan saatossa sovellusten laatu ja tuki heikkenisi. Sovellukset tietenkin löytäisivät sinne kilpaileviin sovelluskauppoihin, eivätkä enää välttämättä olisi saatavilla Applen AppStoresta. Tämä ongelma on nimenomaan Macin puolella, tai no aikaisemmin Macille ei ollut AppStorea, mutta mielestäni kaikki Mac-sovelluksetkin voisivat käydä vastaavan seulan läpi. Omakohtaisena kokemuksena Macin AppStoresta hommatut sovellukset ovat toimivuudeltaan ja ulkoasultaan miellyttävämpiä käyttää, mitä netistä perinteisiä teitä pitkin ladatut. Pakko kuitenkin sillon tällöin Macin puolella tyytyä niihinkin sovelluksiin, joita Storesta ei saa..
Oma mielipide on siis se, että AppStore ei varsinaisesti täytä edes monopoliasemaa, johtuen Applen asemasta älypuhelinmarkkinoilla. Täyttä monopolia vastustan, mikäli olisi vain yksi älypuhelinvalmistaja, jolla oma sovelluskauppa. Nykyinen AppStore takaa hyvän tietoturvan ja miellyttävän käyttäjäystävällisyyden helppoudellaan ja yksinkertaisuudellaan.