Urban exploration - urbaani löytöretkeily

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Lare
  • Aloitettu Aloitettu

Lare

Error 404
Liittynyt
13.11.2016
Viestejä
4 399
Muita kyseisen lajin harrastajia täällä?

Itse harrastellut valokuvaamisen ohella muutaman vuoden enemmän ja vähemmän aktiivisesti tuota. Täysin laillistahan tuo touhu ei yleensä ole, mutta harrastuksen ideana on, että ota vain valokuvia ja jätä vain jalanjälkiä, eli mitään ei rikota tai varasteta. Sijainteja ei myöskään levitetä eteenpäin tuntemattomille.

Huikea harrastus tuo on omasta mielestäni. Etenkin hyvin säilyneet kohteet, joissa on paljon tavaraa jäljellä ovat todella kiehtovia. Lajiin kuuluvat myös esimerkiksi tunnelit ja hylätyt ajoneuvot. Kerran pääsin istumaan uutena 200 000€ maksaneen hylätyn auton etupenkille ja kerran käynnistelin Fiatia, jossa oli vielä akussa virtaa ja avain oli virtalukossa.

Kuvia on niin perkeleesti kymmenistä eri paikoista, mutta laitetaanpa muutama esimerkiksi tänne.

Hylätty omakotitalo meren rannalla, Uusimaa:

l9STLZF.jpg


zxLPDdQ.jpg


Samalta alueelta toinen:

iJZ9sgz.jpg


mj0ENni.jpg


Hylätty koulu Keski-Suomesta:

DSC_0971.jpg


Hylätty maatila Keski-Suomesta:

IMG_20160909_184054.jpg


IMG_20160909_181641.jpg


Vähän uudempi hylätty koulu ennen vandaalien tuhoamista Keski-Suomesta. Tuolla reissulla jäin muuten kiinni ja kuvia tuli vähän:

YNLr21E.jpg


qsF4w1P.jpg


Sama koulu vandaalien jälkeen:

5qw40Pm.jpg


0YohpK0.jpg
 
Tätä on kyllä tullut joskus nuorempana harrastettua. Mitään kuvia en ole koskaan ottanut, koska ei mitään kännykameroita ollut silloin. Silloiset kohteet purettu ja tuhottu jo nykyään.
Oli kyllä mielenkiintoista mennä paikkoihin joihin aika oli pysähtynyt johonkin vuoteen x, oli kirjeitä, kortteja, mappeja. Hieman kuin ydintuhon jäljiltä chernobylista, joku kalenteri vuodelta jolloin kaikki toiminta loppui.

Jossain edesmennessä tietsikassa oli suosikeissa joku blogi tai sivusto missä pari jannua kierteli ympäri suomea Samaralla ja materiaalia oli ihan kiitettävästi. Muistais edes jonkun avainsanan, niin voisi löytyä.
 
Kyllähän tuo on kiellettyä mutta onko se kriminalisoitua? Eli siis säädetty rikoslaissa rangaistavaksi?

Kai useimmiten rangaistus on jonkin vartijan tai paikan omistavan tahon urputuksen kuuntelu.
 
Jos menee lukitsemattomasta ovesta selvästi hylättyyn paikkaan sisään, eikä varasta tai riko mitään, niin tuskinpa tuosta mitään seuraisi. Kerran tosissaan jäinkin kiinni ja silloin selvisin puhumalla ja kameraa esittelemällä.
 
Rikollinen joka laittaa nettiin todisteet rikoksistaan ei pelaa täysillä muumeilla.

Rikos jossa ei ole uhreja. Luvatta kyllä, mutta mitään ei sotketa, viedä, tuhota. Kukaan ei edes tiedä että paikalla on käyty - toki jos kuvia. Mutta hylättyä paikkaa ei kukaan kaipaa noin kärjistetysti, taasen jos jotain dataa jää menneestä, niin sehän melkein historiallinen teko.
Itsekin törmäsin netissä paikoihin missä itsekin vieraillut.
 
Nuorempana tuli kierreltyä hylättyjä taloja/kouluja/raunioita sun muita paikkoja. Osa on kadonnut iäksi, osa katoamassa. Jos jotain positiivista, niin noi hylätyt koulut ovat saaneet uuden elämän. Erikoisempia paikkoja on ollu varmaan hylätty tukkikämppä, eräs keskellä korpea ollut 60-luvulla tyhjentynyt talo, jossa oli ollut todella hyvä katto ja näin säilynyt erinomaisessa kunnossa ( sekin kunnostettu myöhemmin paikallisen rhy:n toimesta, onneksi). Vanha sotavankileirin rakennus oli myös erikoinen näky, sisälle ei vaan enää päässy, kun oli romahtanut. Nykyään varmaan jo melkein kadonnut. Samoin vanha piilopirtti oli erikoisempia, vaikkei nyt mielenkiintoisempia tutkimisen kannalta.

Ikinä ei ole tullu mitään niissä hajotettua tai vietyä, ja ko. rakennukset ovat olleet hylättyjä yli 10 vuotta. Sellaisessa tutkimusmatkailussa en itse näe mitään väärää.
 
Junnuna käytiin jännitystä hakemassa juurikin erilaisista hylätyistä asunnoista, toimistotiloista, tehtaista ym. Intissä pääsi omissa hommissa kiertelemään sota-ajan osin tuhottujakin bunkkereita ja rannikkotykkejä.
Mm. aloitusviestissäkin olevien asuntojen historia kiinnostaa, mikä on saanut ihmiset lähtemään niin kiireellä, että suurin osa omaisuudesta on jäänyt jälkeen?
Nykypäivänä on jäänyt kyseiset hommat kiertelemättä, mutta aina herää pieni kiinnostus esim hylättyjä huoltoasemia, motelleja sun muita kohtaan, joita näkee yllättävän paljon.
 
Joskus esiteini-ikäisenä Lahden satamassa ollut rämistynyt lasitehdas oli huippu paikka. Harmi kun silloin ei kameroita pahemmin ollut.
Lahdessa noita purkutuomion saaneita kouluja on ollut jonkin verran: Kiveriö, Kujala ja Kivimaa. Kaikki olivat graffittitaiteilijoiden ahkerassa käytössä, hienoja mestoja, vapaasti pääsi kulkemaan. Kivimaalla oli aidattu, mutta portit oli auki.

Lankarullatehdas radanvarrella oli hieno ja iso paikka, lopulta ikkunat ja ovet teljettiin ja sitten purettiin. Virenojan tiilitehdas Lahden ja Orimattilan nurkilla on hieno vanha paikka, siellä käy airsoftaajat sotimassa.

Jonkinverran on kuvia, mutta koneella ja kännyä räplään enkä jaksa koneelle mennä.
Tykkäisin enemmän seikkailla, vaan kun ei ole enää Lahdenseudulla juurikaan hylättyjä isoja kiinteistöjä. Jotain hylättyjä pieniä omakotitaloja varmaan jokapuolella.
 
Kiinnostavaa, mutta ite en uskaltasi mennä ku ei tiedä mitä narkkeja ja pulsuja siellä tulee lataamaan pataan ku häiriköi niiden nukkumista.
 
Kiinnostavaa, mutta ite en uskaltasi mennä ku ei tiedä mitä narkkeja ja pulsuja siellä tulee lataamaan pataan ku häiriköi niiden nukkumista.

Itse kyllä tullut käytyä vain riittävän syrjässä eli kaukana kaikesta olevissa kohteissa, mihin on jopa hankala päästä. Ei siellä ketään muita ole.

Sitten vähän kummitusjuttuilua: eräässä hylätyssä tehtaassa oltiin kaverin kanssa joskus kesällä illalla, aamuyöllä. Toisen kerroksen tilassa oltiin. Alakerrasta alkoi kuulumaan jotain ääniä. Siinä sitten hyvin hiljaa oltiin, ei ollut hyvä ajatus että mentäisiin takaisin samaa ja ainoaa reittiä. Joten pakollinen poistuminen ikkunan kautta toisesta kerroksesta. Mitään tai ketään ei alueella tasan varmasti ollut, mutta eipä jääty ottamaan selvää. Mopot tulille ja menox.
 
@Lare111 Onko tuosta valkeasta kartanomallisesta talosta lisää kuvia esim. sisältä? Lienee ollut aikoinaan melkoisen hulppea paikka.
 
Eräästä hylättyä teollisuuskiinteistöä iltamyöhään kolutessani törmäsin juuri makuupussiaan avaavaan ulkomaalaisherraan joka hetken jutustelun jälkeen osoittautui romanialaiseksi. Puhui aivan kohtalaisen hyvää englantia. Kun sanoin hänelle pian jatkavani matkaa hän osoitti tilan toista sohvaa ja sanoi että voin mä sielläkin yöpyä, mutta kerroin meneväni mielummin kotiin nukkumaan. Sen ilme oli aika hyvä: "wow, sulla on koti, siis ihan oikea koti. Oooooo"
Tuli siinä mieleen, että olisi ehkä aika uusia vähän jo kulahtamaan päässyttä vaatepartta..
 
Löytyykö enää urbexaajia? Harmi ettei urbexaajilla ole omaa foorumiaan missä voisi keskustella varustuksesta yms turvallisuus vinkeistä.
Itseä kyseinen harrastus kiinnostaisi.
 
Muita kyseisen lajin harrastajia täällä?

Joskus lapsena/nuorena tuli harrastettua tuotakin touhua mutta se oli silloin vain yksi tekeminen muiden joukossa joka ei ollut laji ja jolle ei ollut siistiä nimeä. Se oli tosin silloin jännempää, kuin nykyään kun silloin oli vielä kuria ja järjestystä ;-D
 
Onko ketään joka on käynyt Porin Pietniemen / Vanhakartanon nurkissa pyörimässä? Tai tietääkö tämän tilasta joku jotain?
Tuli ajeltua siitä ohitse, en ole aiemmin huomannut koko mestaa kun on ollut niin tiheä kasvusto, mutta nyt se näkyi aika hyvin kun puissa ei ole lehteä. Oli sen verran hienon näköinen rakennus että oli pakko googlettaa mitä kaikkea siitä löytyy ja vaikuttikin olevan oikein mielenkiintoinen paikka ja historia. Kartanon suunnitellut joskus sama kaveri joka on Imatran valtionhotellin suunnitellut. Lisäksi ko. paikka on ollut sisällissodan aikaan punaisten/valkoisten taisteluiden näyttämönä. ( Porin lyseon joukkomurha )

Nykyään kartano on ilmeisesti hylätty asumuksena, mutta joltain osin kuitenkin valvottu / ylläpidetty. Parveke näyttää olevan jo romahtanut. Monenlaisia tarinoita netin foorumeilta tästä löytyy mutta ei juurikaan mitään kuvia. En viitsi sinne itse lähteä toisten nurkkiin enkä suosittele sitä kenellekään muullekaan mutta pakko myöntää että jonkinlainen kiinnostus paikkaa kohtaan heräsi, on sen verran mystistä tarinaa.

Ehdoton lempparini on että legendan mukaan 60-luvulla kartano on keskeltä jaettu kahtia muurilla ja edelleen siellä asuu joku vanha pappa kahden koiran kanssa. Sen verran kyllä epäilen että tuskinpa nykypäivänä siellä enää asukkaita on.

Yksityinen hautausmaa näyttää olevan myös ohitse kulkevan kirkkokankaantien reunassa jossa ainakin nettikirjoitusten mukaan myös melko tuoreita (viimeisin 2005) hautoja. Ilmeisen traagista sukuhistoriaakin kartanoon liittyy, Simon Nikolai Johansson Vanhakartano tästä selaamalla näytti olevan jonkun verran hyvinkin nuorena kuollutta porukkaa suvussa.

Melkoiset tilukset olleet aikoinaan ja sukua pikaisen googlettelun mukaan edelleen hengissä. Mikähän tämän oikea tarina on ja miksi jäänyt hylättynä rapistumaan?

Kuva(t) liittyy



Vanhakartano_2.jpg


Wanhakartano.jpg
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
261 751
Viestejä
4 545 864
Jäsenet
74 840
Uusin jäsen
jousam

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom