Uptime ennätyksesi

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja ssg
  • Aloitettu Aloitettu

ssg

Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
2 065
Muinoinaan se jonka kone oli ollut pisimpään päällä oli kovin jätkä. Viikko, pari kuukautta. PTHYI! Amatöörien hommia. Kyllä kunnollinen uptime laskettiin vuosissa.

Vieläkö tätä harrastetaan? Miltä näyttää lukemat nykyään? Mitä rautaa ja softaa koneessa on?

Keskustella voi myös pidätkö nykyistä modernia konetta päällä 24/7. Jos muinoinaan pidit ja nyt et, miksi et?
 
Kolmisen viikkoa näyttäisi nyt olevan. Yleensä 2-4 vko on ollut ja sitten on tullut jotain ongelmia/kaatumisia niin on pitänyt bootata.

Kone on 24/7 päällä tai sitten yöllä standbyssä jos muistan laittaa. Ennen ei ollut koska kone oli samassa huoneessa missä nukuttiin :)
 
Tais joskus aikoinaan olla kolmisen vuotta, kun ircistä latailtiin vielä pelitkin paketti kerrallaan jonotus systeemillä. Nykyään menee kone lepotilaan kun on 15min käyttämättä.
 
Pisin omalle kohdalle osunut uptime oli firman sisäverkossa pönöttäneellä P3-aikakauden IBM-serverillä, malli taisi olla Netfinity 3000 ja laskuriin oli kerääntynyt 869 päivää ennen boottia. Joku Redhatti siinä silloin oli ja UPS varmisti ettei sähkökatkot pilanneet suoritusta.

Omien toosien maksimi uptime on vähän päälle 200 vrk:n luokkaa, saavutus jostain vuosituhannen alkupuolelta.

Oma kotiserveri, NAS-purkki ja verkkolaitteet ovat päällä 24/7, mutta jos lähden useammaksi päiväksi pois, niin sitten sammutan kaikki koneet. Lisäksi ajan päivityksiä nykyään vähän säännöllisemmin, joten yhtäjaksoista päälläoloaikaa ei tule senkään takia samaan tahtiin kuin ennenvanhaan.
 
Koitin kaivella omia statseja 2000-luvun alusta, mutta en muista mitä palvelua käytin uptimen laskemiseen. Sen verran muistan että käytin myös IRC:ssä jonkinlaista uptime RPG peliä. Se oli kyllä pähee. Sai valita oman classin ja sitten sai leveliä sitä mukaa kun uptime kasvoi ja pystyi tekemään jonkinlaisia yksinkertaisia questejakin. Jos kone boottasi niin hahmo kuoli ja piti aloittaa alusta.

Omalla kohdalla ei kyllä kovin kummoisista luvuista puhuttu. Maksimissaan viikkoja tai kuukausi pari kun silloin sähköverkko omakotitalo alueella jossa elin oli erittäin epävakaa. Kaverit jotka pyörittivät palvelimia saivat kyllä melko päheitä tuloksia aikaiseksi ja niitä katellisena aina katselin. Harkitsin jopa UPSin hankkimista. Onneksi ei karannut mopo ihan niin käsistä.

SSD:n tulon myötä olen kiltisti kyllä sammuttanut koneen kun en sitä käytä. Aluksi ehkä oli päällä koko päivän, nykyään sammutan jos käyn kaupassa tai joskus jopa jos vain poistun koneelta sohvalle vähäksi aikaa. Kone kun käynnistyy parissa sekunissa täysin virrattomata tilasta niin ei paljoa ole tarvetta pitää sitä päällä. Jos vielä opettelisi sleeppiä käyttämään niin ei katkeaisi edes edellinen sessio.
 
Töissä olen nähnyt Windows 2000 serverin, jolla oli uptime yli 800 pv. tarkkaa lukemaa en muista. Täysin ylläpitämättä jätetty palvelin, vaikka siinä oli AD :) Taisi toimia myös tiedostopalvelimena ja joku pieni tietokantakin siellä oli. Täysin suositusten mukainen konfiguraatio siis muutenkin :D Rautana oli joku Dellin pieni torni. Pisin ylläpidetyn pannun uptime 157 pv Debian taisi olla käyttis, se oli ajossa ESXi:n päällä.

Oma kone sammuu aina kun en käytä, uptimen tavoittelu työasemalla ei mielestäni ole nykyaikaa. Kotipalvelin on 24/7 tulilla mutta siinä olen panostanut mahdollisimman pieneen sähkönkulutukseen. Jos olen pitempään poissa niin sekin sammuu. Reititintä en sammuta, koska lämmitysjärjestelmä on kytketty nettiin ja hälyttää jos tulee vikatilanne. Voi lämmötkin laskea poissaolon ajaksi ja laittaa isommalle ennen kotiin tuloa.
 
En kyllä muista tarkemmin mitään uptime ennätyksiä, ehkä muutama viikko joskus 2000-luvun alkupuolella kun konetta tuli pidettyä 24/7 päällä. Ja sekin silloin sen takia kun oli eräs silloinen MMO jossa pystyi omaa ukkoansa levuttamaan sellaisella training ground hässäkällä. Näin SSD aikakaudella en ole kokenut tarvetta pitää konetta päällä edes koko päivää, paitsi joskus harvoin kun on kasa välilehtiä auki ja haluaa jatkaa seuraavana päivänä mihin jäi. Tuonkin tosin selaimella saisi talteen ilman koneen päälle jättämistä.
 
Koodi:
      #               Uptime | System                                     Boot up
 ----------------------------+---------------------------------------------------
      1   320 days, 08:04:29 | Linux 2.6.18-4-686        Thu Jul 26 08:28:45 2007

Uprecordsit on kadonnut mutta irclogeista onnistuin kaivamaan tämän. Kone oli 233mhz Pentium 2 ja sijaitsi vaatekaapissa.
 
7vrk = win98 ja DC++ sun muut rallattamassa. Siitä on aikaa :D Eikä kaatunut, hidastui vain valtavasti
 
pfSense (FreeBSD) 2019-06 uptime 505 Days 22 Hours and counting...
Uptimee olisi varmaan tullut lisää vaikka kuinka ja paljon, mutta piakkoin tuon lukeman jälkeen tuo purettiin pois kun sille ei enää ollut tarvetta. Rautana joku vanha Thinkpad laptop
 

Liitteet

  • pfSense.jpg
    pfSense.jpg
    20 KB · Luettu: 73
HyperV kone oli jonkun aikaa putkeen päällä. Käyttiksenä w2008r2. UPSin perässä ja toikin katkes siihen kun tuli muutto eteen.
 

Liitteet

  • uptime.jpg
    uptime.jpg
    28,4 KB · Luettu: 377
Kun Windowsit ei ollu näin vakaita ja koneen käynnistäminen kesti ikuisuuden, uptime oli tärkeässä roolissa. Nykyään kun koneet käynnistyy hyvin nopeasti työpöydälle asti, asialla ei ole enää merkitystä.
 
Muistissa oleva ennätys on Raspberryllä 1584 päivää, vaihdoin upsin niin joutui sammuttamaan :(
 
Ei ole tallessa vanhan nassikoneen lokeja, jotain 1.5 vuoden paikkeilla.
Nykyisellä max 170 päivää, päivitetty/säädetty sen verran tiheämmin ;)
 
HyperV kone oli jonkun aikaa putkeen päällä. Käyttiksenä w2008r2. UPSin perässä ja toikin katkes siihen kun tuli muutto eteen.

Muistelen että jollain sama tilanne mutta matka sopivan lyhyt niin pysys päällä UPSin ansiosta.

Linuxin päivitykset eivät taida nykyään onnistua buuttailematta? Ennen ei tarvinut kuin kernelin vaihdossa ajaa alas.
 
Eräällä tehtaalla oli vanha Windows NT -palvelin minkä uptime oli muistaakseni yli 2000 päivää. Se oli osana tuotantoketjua tekemässä jotain asiaa.

Itse sammutan oman Windows -pöytäkoneen aina kun tiedän, että en tunteihin sitä käytä (esim. yöt). Ei mitään järkeä pitää päällä, kun käynnistyy ~20 s virtanapista työpöydälle. Nopeampaa kuin oma Android -puhelin käynnistyy sammutuksen jälkeen.
 
  • Tykkää
Reactions: eba
Yhdessä edellisssä työpaikassa oli komerossa NT3.5 (tms) palvelin jolla oli uptime logien mukaan vuosia. Se löytyi kun ups hajosi ja palvelimen sammuttua loppui myymälässä tulostus... :D Ennen sitä en edes tiennyt että meillä oli paikallinen palvelin ja olin siellä sentään töissä useamman vuoden ennen tuota.

Oma 2k16 serverikone näyttää tällä hetkellä 294d uptimeä. Jossain välissä pitäisi kai katsoa päivityksiä siihenkin.
 
Ilmeisesti Windows-koneissa ei pahemmin oo päivityksiä tullu asennettua noilla joissa uptime on enemmän kuin joitakin kuukausia. Ei varmasti ongelma, jos koneella ei oo pääsyä nettiin mitään kautta, mutta muuten...
 
Vuosia vuosia sitten W2000 Server myllyn uptimet oli aika tarkalleen 850pv.
 
Omilla rauta ja virtuaalipannuilla on menty parhaimmillaan useampia vuosia. Eipä tullut ikinä laitettua ylös sen kummemmin, mutta jossain tuhannen päivää luokassa mentiin, olisiko ollut jotain 900 päivää. Peli-PC on ollut päällä parhaimmillaan kuukausia, käytännössä aina päivityksien takia reboot.
 
Linux-kone pyöri huoneen nurkassa yhtäjaksoisesti ainakin 1047 päivää (tuolloin olen ottanut kuvan). UPS:ia ei ole käytössä, mutta kerrostalossa oli melko vakaat sähköt. Tämä kone on toiminnassa edelleen. Tällä hetkellä uptime 180 päivää. Koneessa (PC Engines alix1d) on muistia 256 Mt, joka hieman rajoittaa käyttöä nykyään. En muista milloin hankin koneen, mutta on siitä ainakin 10 vuotta.

Alix_uptime_1047_days.png


Nykyään kaapissa pyörii myös Windows 10 kone yötäpäivää. Monitori, näppis, hiiri ja äänet ovat HDBaseT-ekstenderin päässä. Saan työpisteen minne tahansa, jossa on verkkorasia.

Nykyinen.png
 
Viimeksi muokattu:
Olohuoneen htpc kone on saattanut olla päällä 4-5 kuukauttakin, mutta ei sen enempää. Jokin syy on aina ollut sammuttamiseen. 120-130 päivää muistan joskus (useinkin) uptime ajoista löytäneeni. Muiden koneiden käynnistämiseen löytyy muita syitä, yleensä olen mennyt niitä ronimaan ja pitänyt viisaana sitten käynnistää ne uudestaan. Vanha tapa tuokin.

T -.-
 
Linuxin päivitykset eivät taida nykyään onnistua buuttailematta? Ennen ei tarvinut kuin kernelin vaihdossa ajaa alas.
Nykyään kerneli voidaan joissakin tapauksissa päivittää ilman boottia (live patching.)

Linux pystyy korvaamaan tiedoston uudella versiolla, vaikka tiedosto olisi käytössä. Tämän mahdolistaa tiedostojärjestelmän inodet. Siksi Linuxia ei tarvitse boottailla yhtä paljon kuin Windowsia.

Jos päivitetään vaikka joku palvelu, on se uudelleenkäynnistettävä päivityksen jälkeen, jotta saadaan käyttöön päivitetty versio. Tämä tehdään yleensä automaattisesti päivityksen asennuksen jälkeen. Jos päivitetään vaikkapa joku kirjasto, jota 1 tai useampi palvelu käyttää, täytyy kirjastosta riippuvaiset palvelut käynnistää uudelleen. Tätä ei yleensä tehdä automaattisesti ja usein tähän tarjotaan lääkkeeksi boottia. Tähän on kuitenkin työkaluja olemassa. Esim. Debian-johdannaisissa voi asentaa debian-utils paketin, joka sisältää needrestart komennon. Se etsii uudelleenkäynnistystä tarvitsevat palvelut ja voi uudelleenkäynnistää nämä palvelut.

Systemd on tapaus erikseen, sitä ei voi uudelleenkäynnistää samalla tavalla kuin normaaleja palveluita. Systemd:n man page sanoo kuitenkin, että daemon-reload hoitaisi homman. Komennolla systemctl daemon-reload siis pitäisi myös Systemd:n päivityksestä selviytyä ilman boottia. Pitää testata tämä kunhan seuraavan kerran tulee eteen.
 
Ei ihan kone kyseessä mutta foorumin aiheeseen liittyvä vehje kuitenkin. Hyvin on toiminut, mitä sitä turhaan boottailemaan.

Device Model: Cisco Catalyst 6509
Runtime: 4990 day(s) 0 hour(s) 15 minute(s) 40 second(s) 0 millisecond(s)
 
Oma ESXi mylly: NAS, pfsense, Win10. Uptime nyt 163 päivää. Onpa tuo joskus ollut käynnissä päälle vuodenkin putkeen.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 694
Viestejä
4 544 094
Jäsenet
74 831
Uusin jäsen
Panasonic

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom