Ulkomaille muuttaminen, asuminen, sekä työnteko

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja intelops79, 13.01.2017.

Tagit:
 1. intelops79

  intelops79

  Viestejä:
  141
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei taida olla vielä tällaista threadia täällä?

  Haaveissa siintää ulkomaille muutto, erityisesti Kanadan länsirannikko (Vancouver, Victoria) kiinnostaa, koska tätini asuu Victoriassa. Asuuko kukaan tekkiläinen sielläpäin, tai ylipäätänsä Kanadassa?

  Halpaa asuminen tuollapäin ei taida olla, mutta eiköhän se aina jotenkin järjesty.
  Mielessä kävi mennä ensiksi turistiviisumilla, koska työnhaku/asunnon etsiminen Suomesta käsin on vaikeaa.
  Voiko tuolta mennä vaikka jenkkeihin ja tulla uudestaan kun on saanut työviisumin, vai tarviiko palata suomeen odottamaan paperien selvittelyä?

  Jos tällainen lanka jo löytyy, voisiko modet siirtää tämän sen jatkoksi?
   
  KoessiKenguru tykkää tästä.
 2. KoessiKenguru

  KoessiKenguru

  Viestejä:
  533
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Samaa aluetta Kanadassa on tullut itsekin katseltua. Työhönpääseminen tuntuu olevan hankalaa, koska Kanadan lakien mukaan työhön pitäisi valita aina ensisijaisesti kanadalainen ja mikäli jostain syystä Kanadasta ei löydy sopivaa jamppaa, voi perustellusti palkata ulkomaalaisen. Käsittääkseni firmojen lakimiehet hoitavat siis nämä selvittelyt miksi on palkattu ulkomaalainen, joten luulisin mutuillen että isoihin firmoihin (joilla on osaavat lakimiesarmeijat) on helpompi päästä hommiin. Siksi helpoin tie päästä maahan töihin taitaa olla saada firma "sponssaamaan" sut maahan sisään, jolloin firman lakimiehet hoitaa tarvittavat paperit. Kanadassa saa etsiä töitä turistiviisumilla, mutta samalla kertaa ei voi saada työlupaa. Työluvan saadakseen pitää poistua maasta, eli helpointa varmaan käydä Yhdysvaltojen puolella kääntymässä ja sitten esittää takaisin tullessa kaikki tarvittavat paperit ja hakea työlupaa siinä rajatarkastuksen yhteydessä.

  Vancouverin alueella asuntojen hintakupla on kyllä aivan jäätävä, pienellä palkalla sieltä ei näköjään ole juuri toivetta asuntoa saada, ellei firmalla ole jotain asuntoja tarjota osana työsopimusta.
   
  Viimeksi muokattu: 13.01.2017
  juggis_ ja intelops79 tykkäävät tästä.
 3. anonyymi

  anonyymi Vieras (tunnus poistettu)

  Kuulostaa melko syrjivältä maalta. Mitäs sitten kun saa vaikka potkut niin eikö vieläkään pääse normi hakuun vaikka olisi ollut aiemmin töissä?
   
 4. Primusol

  Primusol

  Viestejä:
  436
  Rekisteröitynyt:
  01.11.2016
  Itse olen asunut muutaman vuoden Sveitsissä ja olen tykännyt kovasti. Muutamia poimintoja:

  + Verotus olematon
  + Palkat nettopalkkatasolla akateemiselle tutkinnolle 4-5x ja perusduunarille 2-3x Suomen taso
  + Ostovoima aivan eri tasolla Suomeen verrattuna, lisäksi pääsee helposti Saksan hintoihin kiinni jos ei asu kaukana rajasta
  + Terveydenhuolto voittaa Suomen 100-0, vielä ihan kohtuuhintainenkin jos tukea työnantajalta
  + Eurooppalainen sosiaaliturva
  + Keskellä Eurooppaa joten helppo ja halpa matkustella ympäriinsä
  + Lomat 5-6vko ja juhlavapaat, eli Suomen tasoa
  + Suomalaisena on täällä helppo olla, pohjoismaalaisiin luotetaan ja monesti asunnon etsimisessä menee muiden kansalaisten edelle
  - Työviikot aika hardcorea Suomeen verrattuna, minimi 42-45h väkisinkin
  - Hieman sisäänpäinkääntynyt kansa joten enemmän aikaa tulee vietettyä muiden ulkomaalaisten kanssa
   
 5. zepi

  zepi

  Viestejä:
  4 333
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Paljonko vaikka 100k CHF vuosibrutosta jää käteen Zürichissä tai muissa kaupungeissa jos sillä on väliä? Entä 120k?

  En meinaan tahdo oikein uskoa 4-5x nettoansiotasoa kyllä Sveitsille, tai sitten verrataan jo aika rautaisen Sveitsi-osaajan ja suomalaisen AMK-inssin aloituspalkan eroja.

  Mitä nyt itse katselin, niin minusta näytti, että aika kova osaamistaso pitää olla jos meinaa 10k CHF tienata kuussa ja pientenkään verojen jälkeen siitä ei mitenkään jää viisinkertaisesti sitä mitä Suomessa jää.

  Minkälaisella kokemuksella tuo 100k CHF vuosiliksa irtoaa?
   
 6. Tatuks

  Tatuks

  Viestejä:
  572
  Rekisteröitynyt:
  21.12.2016
  Itellä tässä semmonen lähivuosien tavoite on muuttaa Saksaan ja viedä sinne oma pieni yritys mukana jolla pärjää jos ei palkkatöitä löydy. Kieltä olen nyt opiskellut päivittäin noin puolisen vuotta ja perus keskustelut alkaa sujumaan joten kuten. Kahden vuoden sisällä jos osaisi puhua niin että pystyy toimimaan työympäristössä niin olisin tyytyväinen ja uskaltaisi hakea palkkaduuneja sieltä. Toki vaihtoehtoina on myös Itävalta ja Sveitsissäkin käsittääkseni Saksalla pääsee pitkälle.

  Muuttaminen Saksaan käytännön osalta ei kyllä pitäisi olla ongelma, itellä vielä muutamia paikallisia kavereita siellä niin saa hyvin neuvoja.

  Kyllähän englannilla jotenkuten Saksassa pärjää mutta työmarkkinoita kun on tutkinut niin kyllä se Saksa aika monessa on vaatimuksena. Ja eipä kielen osaamisesta Suomessakaan haittaa ole.

  Asuntojen hinnat isommissakin kaupungeissa joten kuten kohtuullisia, ruoka ja muut perustarpeet on halpoja joten toimeen kyllä tulee aika helposti (tai näin olen ainakin asiasta lukenut).
   
 7. Tatuks

  Tatuks

  Viestejä:
  572
  Rekisteröitynyt:
  21.12.2016
  mean salary in switzerland | myScience / living here / salary of researchers in Switzerland

  Onhan siellä aika kovat palkat.
   
 8. Primusol

  Primusol

  Viestejä:
  436
  Rekisteröitynyt:
  01.11.2016
  Bruttopalkassa erot todellakaan eivät ole noin isoja.

  Tuossa esimerkki laskurista Zurichin kantonin alueella... Tax statistics and Documentation Tax calculation

  Nyrkkisäätönä nettopalkka on bruttopalkasta -10-20% riippuen tulotasosta, täällähän veroprosentin nousu ei ole erityisen jyrkkä.

  Esim oletetaan että bruttotulot 100CHF joka pitäisi olla kaikkien akateemisentutkinnon omaavien saavutettavissa todella helposti (riittää 1-2v työkokemusta) niin käteen taitaa jäädä jotain 80kCHF.

  Sanotaanko sitten että olet tehnyt 5v hommia ja keskijohdon tehtävissä niin palkka onkin sitten lähempänä 200kCHF bonuksineen.
   
 9. Lifeless

  Lifeless

  Viestejä:
  868
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En ole itse Canadassa asunut, mutta montakin frendia on sinne muuttanut. Ainakin graafisen ja video alan "specialistit" (kunhan joku koulu on kayty) saavat toita sielta heittamalla, ilman etta jalallakaan on astunut maahan. Useampikin tuon alan kaveri sinne on paatynyt.

  Mita muihin maihin tulee, niin EU:ssa kaikki on helppoa. Kaytannossa ilmoitus paikalliselle viranomaiselle etta asuu pysyvasti kohteessa. Sitten riippuen maasta, niin jonkun verran byrokratiaa etta saa hommat rullaamaan, tosin monissa maissa kaiken voi tehda epavirallisiakin teita.
   
  KoessiKenguru ja intelops79 tykkäävät tästä.
 10. KoessiKenguru

  KoessiKenguru

  Viestejä:
  533
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Näin olen itsekin ymmärtänyt näin graafisella alalla työskentelevänä. Kyllä tuonne kannattaa ehdottomasti laittaa hakemusta sisään mikäli tuntuu että osaamista ja halua löytyy - monet firmat kyllä saavat handlailtua nuo työluvat ja muut kuntoon jos oikeasti haluavat jonkun sinne töihin.
   
  Lifeless tykkää tästä.
 11. Lexy

  Lexy Team R&T

  Viestejä:
  377
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Voin tänne jossakin vaiheessa taiteilla enemmänkin aiheesta ja vinkkejä mutta lyhykäisyydessään ulkomaille muutto kannattaa.Ainoa asia mikä on syytä huomioida on tietenkin se, että jos perheen kanssa lähtee niin kaikilla pitää olla sama into.

  Ulkomailla voi myös hakea töitä ihan siinä missä Suomessakin ja Linkedinin kautta tuo on helpointa (jos ei ole suoria kontakteja firmoihin, kavereihin tai headhuntereihin).

  Verotus tietenkin vaihtelee paikkojen välillä, mutta esim. täällä max veroporsentti on 20% ja sen maksat jos vuositulot on yli 320000 SGD (noin 206000€).

  Asuminen täällä on kallista mutta palkat on kovat ja verotus pieni. Ruoka on halpaa jos ei kokkaa itse vaan syö ulkona*. Paras puoli on tietenkin ilmasto (spoilerin takana kotialueen lenkkipolulta napsaistu)
  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]

  * sillä varauksella että ei nyt hae länkkäriruokaa 24/7 koska se on hintavaa
   
 12. sono-thermism

  sono-thermism

  Viestejä:
  1 141
  Rekisteröitynyt:
  18.11.2016
  Muuta mieluummin USA:han. Se on parempi ja lämpimämpi maa.
   
 13. Tatuks

  Tatuks

  Viestejä:
  572
  Rekisteröitynyt:
  21.12.2016
  Voi sitä lähteä Itävaltaan tai Sveitsiin jos Saksa näyttää huonolta. On vielä niin perkeleen iso maa että en kyllä viimeisillä visiiteillä ole nähnyt yhtään pakolaiseen viittaavaa tyyppiä.

  Tosin olen kyllä sitä mieltä että pilaavat tehokkaasti maataan ottamalla vitusti pakolaisia. Onneks Merkel on sentään jo sanonu että määrän pitää pienentyä, tosin tuskin tekee asialle yhtään mitään.
   
 14. KoessiKenguru

  KoessiKenguru

  Viestejä:
  533
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Varmaan osittain mielipidekysymys kumpaa kohdetta pitää miellyttävämpänä, mutta väittäisin silti että Kanada olisi ainakin pohjoismaiseen hyvinvointivaltioon tottuneelle jotenkin helpompi kohde muuttaa. Näin ainakin itse olen mutuillut, vaikka Washingtonin ja Oregonin alueeltakin on tullut töitä katseltua. USA:n puolella vakuutuksissa ja muissa lienee oma projektinsa? Tietysti jos tänne kirjoittelee Yhdysvalloissa asuvia niin valaiskaa ja korjatkaa mutuni :)

  Katselin tuossa eilen illalla vähän lisää tuota ylempänäkin mainitun Vancouverin asuntojen hintoja Craigslistista. Olen jostain syystä aina ajatellut hintoja Yhdysvaltain dollareina, mutta kun ottaa huomioon että asuntojen vuokrahinnat ovat Kanadan dollareina ei asunnot varsinkaan Vancouverin laitamilla / ympäröivissä kaupungeissa kuten Surrey tai Burnaby ole enää lainkaan niin kalliita. Kun ottaa huomioon, että palkat ovat ainakin omalla alalla helposti melkein kaksinkertaiset saa Suomen isompien kaupunkien vuokrahinnoilla tuoltakin alueelta ihan siedettävän näköisiä kämppiä.
   
 15. HMN

  HMN

  Viestejä:
  51
  Rekisteröitynyt:
  10.01.2017
  New Yorkissa ilmasto on jees, etenkin kesä. Vakuutukset hoituu työnantajan kautta ainakin isommissa firmoissa. Omassa tapauksessa rasti ruutuun että minkä työnantajan kautta tarjolla olevista sairausvakuutuksista haluaa, ja se oli siinä. Muuta maahanmuuttoon liittyvää byrokratiaa nyt aina on EU:n ulkopuolelle mennessä. Ymmärtääkseni yleensä korkeakoulutettujen hommissa työnantaja subventoi ison osan vakuutuskuluista, vapailta markkinoilta jos joutuisi katselemaan niin helposti $500/kk ei riittäisi läheskään.

  Vaikka kyseessä ei ole New York City niin asuminen on kallista, käytännössä tuplahinta ~samankaltaisesta asunnosta verrattuna Suomeen. Toki bruttopalkkakin on sitten reilusti parempi. Verot eivät ole niin pienet kuin millainen kuva oli alunperin syntynyt, mutta toki pienemmät kuin Suomessa. Niin kauan kun ei ole lapsia joiden koulutuksesta yms. pitäisi huolehtia niin taloudellisesti ihan hyvä diili. Plussaa että osaa alusta alkaen paikallisten kieltä.

  Osavaltioiden välillä voi sitten olla isojakin eroja.
   
 16. AION

  AION

  Viestejä:
  351
  Rekisteröitynyt:
  09.12.2016
  Avataan vanha kettinki uudestaan...

  Olisi muutto rapakon taakse tiedossa. Firma ilmeisemmin hoitaa viisumit ja muut eli niistä ei tarvii nii huolehtia. Paikka on kuitenkin niinkin hohdokas kuin Atlanta Georgia. Ilmeisesti uuden aborttilain takia kannattaa ainakin vasektomia ottaa mutta onko jotain rokotuksia tms mitä kannattaisi hoitaa kuntoon?

  Toinen kysymys on sitten pankki asiat. Marssin vaan ensimmäiseen uskottavan näköiseen paikkaan ja avaan tilin ja pyydän pankkikortin vai miten tämä toimii tuolla rapakon takana?
   
 17. chrisekh

  chrisekh

  Viestejä:
  51
  Rekisteröitynyt:
  06.11.2016
  Jos on yhtään älyissään oleva firma niin uskoisin HR jeesaavan paikalliset pankki ja vero asiat.
   
  AION ja Bladekill tykkäävät tästä.
 18. Jälkiruoka

  Jälkiruoka

  Viestejä:
  90
  Rekisteröitynyt:
  08.07.2017
  Vähän voi olla nollapostaus, kun en jenkkejä niin tunne, mutta validi viisumi/oleskelu-/työlupa tarvitaan hyvin luultavasti, mahdollisesti myös joku "proof of address."
  Kun komennus kyseessä, niin vaadi firmalta että järjestää/jeesaa nuo, kuten myös veroneuvonnat.
   
 19. HMN

  HMN

  Viestejä:
  51
  Rekisteröitynyt:
  10.01.2017
  Voi riippua jossain määrin pankeista kuinka tuttuja ovat käsittelemään ulkomaalaisia. Itsellä aukesi ihan passilla (jossa viisumi) + työnantajan kuvallisella henkkarilla, sosiaaliturvatunnuksen tarvitsivat sitten luottokorttia varten. Mutta kyseinen konttori hoiti ulkomaalaisia asiakkaita paljon. Lähtökohtaisesti tarvitsee kaikkeen viralliseen asiointiin mahdollisimman paljon "henkilöllisyydentodistuspisteitä", passin lisäksi juurikin esim. työnantajan kulkukortti/kaasulasku/vastaavia. Mitä enemmän sitä parempi, esim. pelkkä ulkomaan passi ei riitä kun hakee paikallista ajokorttia (jolla sitten myöhemmin onnistuu kaikki henkilöllisyyden todistamiset)

  Oletettavasti sellainen työpaikka jossa et ole ensimmäinen Euroopasta tuleva, kannattaa kysellä kokemuksia ympäriltä mikä juuri kyseisellä seudulla on helpointa.

  Rokotuksista perus rokotusohjelman päälle varmaan riittää normaalit hepatiitit jotka reissaavalla kannattaa muutenkin olla kunnossa.
   
  AION tykkää tästä.
 20. ?..

  ?..

  Viestejä:
  618
  Rekisteröitynyt:
  06.04.2018
  Noi pankkien kulut yms vaihtelee joten kannattaa googlailla niitä paikallisia pankkeja ja katsoa paljonko maksaa, vai maksaako mitään, normi debit kortti, checking account ja shekit. Monessa pankissa täysin ilmaista joten en suosittele maksamaan ellei sitten juurikin jostain syystä halua jonkun tietyn. Sosiaaliturvatunnus kannattaa hakea heti ja tarkista mitä dokumentteja tarvitset.
   
  AION tykkää tästä.
 21. Taika-Jim

  Taika-Jim

  Viestejä:
  811
  Rekisteröitynyt:
  01.12.2016
  Amerikka, tuo amerikan Ranska. Kuullostaa aika tutulta.