Ubuntu DNS - Bind9 ongelma

Liittynyt
18.03.2019
Viestejä
585
Yritän virittää ns private DNS:ää kotilabraan seuraavalla ohjeella.

Kotilabrassa on kaksi konetta; Dell Poweredge ja Threadripper PC.
Molemmissa on VMWare ESXI 6.7 ja kummassakin on Ubuntu 22.04 virtuaalikone.

Aluksi yritin konfata .local päätteellä, mutta ilmeisesti se on varattu johonkin DNS multicastiin, joten vaihdoin .private päätteeksi.
Dell:
- ESXI: esxi-dell.private / 192.168.2.90
- Ubuntu: ubuntu-dell.private / 192.168.2.93
Threadripper:
- ESXI: esxi-zen.private / 192.168.2.80
- Ubuntu: ubuntu-zen.private / 192.168.2.83

Toi Dell Ubuntu olisi tarkoitus olla Primaari DNS serveri (ns1) ja TR Ubuntu Secondary serveri (ns2).
Dell:issä pyörii myös PfSense virtuaalikoneessa, jos tällä on merkitystä.

TR koneessa toimii vain oman hostnamen DNS kysely, eli nslookup ubuntu-zen.private, mutta myös vanha ubuntu-zen.local, sekä pelkkä ubuntu-zen kyselyt toimivat.
Olen kasvattanut sarjanumero ja käynnistänyt bind9 serverin uudestaan useampaan kertaan, mutta silti toi .local jäänyt kummittelemaan. Myös koko Ubuntu käynnistetty useasti.
Kaikista muista DNS kyselyistä tulee virhe;
>nslookup esxi-zen.private
> Server: 127.0.0.53
> Address: 127.0.0.53#53
>** server can't find esxi-zen.private: NXDOMAIN

Dell koneessa ei toimi edes uusi .private kysely, ainoastaan .local ja ilman päätettä omaan hostnameen.
Private päätteen kyselyssä tulee virhe:
> Non-authoritative answer:
> *** Can't find ubuntu-dell.private: No answer.

Onko mitään ideaa miksi DNS ei toimi?
Ja onko mitään hyvää dokumentaatiota Ubuntu DNS konffaukseen?
 
Liittynyt
06.10.2017
Viestejä
685
Tämä taitaa olla sisällöllisesti sama ohje (aiempaan ubuntun versioon) - linkki.
Muitakin ohjeita näyttää olevan runsaasti netissä.
Tämä haku tulos ilmeisesti ubuntu clientien configurointi ongelmille:
poisto/uudelleen nimeys:
  • Default configuration file: /etc/systemd/network/05-eth0.network
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
18.03.2017
Viestejä
509
Onko virtuaalikoneen softapalomuurissa sallittu portit 53/TCP ja 53/UDP sisäänpäin? DNS tarvitsee molempia: lyhyet kyselyt hoidetaan nopeasti UDP:llä, mutta jos vastaus ei mahdu yhteen UDP-pakettiin ja kysyjä tarvitsee koko vastauksen, sitten avataan TCP-yhteys. Tarvittava komento saattaisi olla Ubuntussa "sudo ufw allow dns", taikka "sudo ufw allow 53/tcp; sudo ufw allow 53/udp".

Nslookup-komennon tulosteessa näkyvä osoite 127.0.0.53 kertoo että kone käyttää systemd-resolved:tä, ja /etc/resolv.conf:issa on rivi "nameserver 127.0.0.53" joka ohjaa wanhaa resolv.conf-tiedostoa suoraan lukevat softat (kuten nslookup-komennon) systemd-resolved:n hoidettavaksi. Komennolla "resolvectl" pitäisi nähdä minne systemd-resolved kyselyt lähettää. Jos /etc/nsswitch.conf-tiedoston hosts-rivillä on uusi avainsana "resolve" ennen klassista avainsanaa "dns", silloin tavalliset ohjelmat eivät käytä /etc/resolv.conf-tiedoston määrityksiä ollenkaan silloin kun paikallinen systemd-resolved on toiminnassa.

Jos haluat testata nimenomaan tuota Dellin Ubuntu-VM:n BINDiä tai mitään erillistä nimipalvelinsoftaa, kerro nslookupille myös IP-osoite johon kysymys pitää lähettää, niin koneen paikalliset nimenselvitysasetukset eivät sekoita pakkaa: "nslookup esxi-zen.private 192.168.2.93".

.local-zone on tosiaan varattu multicast-DNS:lle, jota hoitamassa saattaa olla Linuxissa tiedon tuottajana avahi-daemon ja kyselijänä /etc/nsswitch.conf-tiedoston hosts-rivillä "mdns" tai "mdns-minimal", tai sitten systemd-resolved osaa myös käyttää mDNS:ää jos se ominaisuus on konfiguroitu päälle.

Sitten vielä jos jommassa kummassa tai molemmissa koneissa on /etc/nsswitch.conf-tiedoston hosts-rivillä sana "myhostname" tai systemd-resolved on käytössä, silloin ko. koneen omaa hostnamea koskevaan kyselyyn (kaikissa kelvollisissa muodoissa) saadaan aina vastaus riippumatta siitä onko mitään ulkoista nimipalvelinta tavoitettavissa vai ei - katso "man systemd-resolved" ja sieltä kappale SYNTHETIC RECORDS, ja/tai "man nss-myhostname".

Näistä seikoista johtuen en ole viestisi perusteella varma oletko oikeastaan onnistunut vielä kysymään siltä asentamaltasi BINDiltä yhtään mitään. Linuxin DNS-kyselyjen toteutuksessa on menossa jonkinasteinen muutos, ja moni vanha tuttu asia ei toimikaan ihan tismalleen niin kuin on totuttu: Yodan sanoin "you must unlearn what you have learned..."
 
Viimeksi muokattu:

dmn

Liittynyt
07.11.2016
Viestejä
1 666
Ja jollei jaksa tapella niin yksi vaihtoehto on asentaa ZeroConf/Boujour/Rendezvous, minkä ainakin windows-kokeille yleensä teen heti. Silloin jokainen kone näkyy automaattisesti <koneennimi>.local .

dnsmasq suosittelen muussa tapauksessa.
 
Liittynyt
18.03.2019
Viestejä
585
Kiitokset vinkeistä! Olen aika newbie Linux puolella ja ideat loppui kesken kun ei toiminut ohjeiden mukaan. Mitään pakkoa ei ole saada tota DNS toimimaan, mutta koska kyseessä ns kotilabra niin tarkoitus on vain opiskella uusia asioita kuten Linux, eri verkkotekniikat jne.
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
242 425
Viestejä
4 237 051
Jäsenet
71 209
Uusin jäsen
Liftari

Hinta.fi

Ylös Bottom