Työelämäkeskustelu

Liittynyt
04.09.2018
Viestejä
2 210
Onko jollakin työpaikalla tuollainen käytäntö, että keväällä kelloja siirrettäessä maksetaan vain 7 tunnin palkka 8 tunnin palkan sijaan. Ainakin oma työnantaja maksaa 8 tunnin palkan vaikka vuoro kestääkin 7 tuntia, syksyllä maksetaan ylimääräinen tunti ylitöinä ja ylimääräiseltä tunnilta sunnuntaityökorvaus päälle.
Meillä kk-palkka, mutta tuo kellojen siirto mielestäni vaikuttaa työaikakertymään eli laskee tai nostaa saldon määrää tunnilla.
 
Liittynyt
24.11.2020
Viestejä
87
Niin vain meilläkin siirrytään avokonttoriin tässä vuoden sisällä. Nykyisessä rakennuksessa jokaisella työntekijällä on oma työhuone, (työntekijöitä yksikössäni noin 80) mikä on ollut tähän mennessä suorastaan luxusta. Itsellänikin sellainen 4m x 3m koppi jossa on tilaa isolle sähköpöydälle, kirjahyllylle ja mukavalle nojatuolille :comp:... Nyt tosiaan on varmistunut että uuteen avokonttoriin siirrytään koska toimintoja halutaan keskittää yhteen rakennukseen ja sinne siirtyy noin 400 työntekijää työskentelemään. Alustavien tietojen mukaan maksimissaan 300 henkilölle on työpiste eli jatkossa ei enää ole omia työpisteitä vaan aamulla konttorille tullessa pitää yrittää metsästää työpiste jostain kerroksesta tai olla kotona etätöissä. Työnantaja ei ole vielä ottanut kantaa siihen että aikooko se mitenkään tukea työntekijöiden kotitoimistoon tehtäviä hankintoja mutta huhujen mukaan erittäin vastahakoisesti suhtautuvat asiaan ja kuulemma pelkkä läppäri kotona riittää hyvin. Oma työni vaatii luonteensa puolesta vähintään 2 näyttöä, mielellään kolme sekä ison pöydän johon levittää papereita sekä karttoja. Pelkällä läppärillä en pysty mitenkään töitäni hoitamaan joten ihmettelenkin että eikö työnantajalla ole mitään vastuuta huolehtia siitä että työntekijät pystyvät myös kotona tekemään töitään aivan normaalisti? Varsinkin nyt jos työnantaja ei voi itse tarjota varmasti työpistettä jossa työskennellä? Onko muilla kokemuksia vastaavasta? Onko teillä työnantaja kuinka tukenut etäkonttorin varustelua?
 
Liittynyt
19.06.2018
Viestejä
640
huhujen mukaan erittäin vastahakoisesti suhtautuvat asiaan ja kuulemma pelkkä läppäri kotona riittää hyvin.
Jos teet sitten jatkossa töitä hieman pienemmällä työteholla pelkästään sillä läppärillä :D

Ei kyllä kuulosta kovin hyvälle. TA saa todella mehevät säästöt ja työntekijöiden työolot heikkenevät radikaalisti. Ja tuohon vielä päälle jos ei tueta kotiin hankittavia välineitä työnteolle. Oikeasti aika harva voi esimerkiksi tehdä pidempään töitä pelkällä läppärin näytöllä...
 
Liittynyt
21.11.2016
Viestejä
6 108
Oma työni vaatii luonteensa puolesta vähintään 2 näyttöä, mielellään kolme sekä ison pöydän johon levittää papereita sekä karttoja. Pelkällä läppärillä en pysty mitenkään töitäni hoitamaan joten ihmettelenkin että eikö työnantajalla ole mitään vastuuta huolehtia siitä että työntekijät pystyvät myös kotona tekemään töitään aivan normaalisti? Varsinkin nyt jos työnantaja ei voi itse tarjota varmasti työpistettä jossa työskennellä? Onko muilla kokemuksia vastaavasta?
Jos sun työ oikeasti vaatii tollasen tilan ja varustelun niin kai ne sulle kiinteän riittävästi varustellun työpisteen järjestää, tai sen työhuoneen uusiinkin tiloihin, mikäli mielivät että sä pystyt työs hoitamaan jatkossakin? Käsittääkseni yleinen tapa on ollut, että erikoisvarusteita vaativat työpisteet järjestetään silloinkin kun siirrytään noihin "roaming desk" malleihin. Tai jos ei niin työnantaja on ymmärtänyt asian väärin ja tulee yllättymään vähemmän iloisesti kun todellisuus iskee avokämmenellä poskelle ensimmäisen kvartaalin jälkeen...

Onko teillä työnantaja kuinka tukenut etäkonttorin varustelua?
Kun korona-hässäkkä alkoi firmasta sai evakuoida oman näytön ja työtuolin kotiin jos siirtyi tekemään suht täysin etää, mutta sitten ei ollut niitä käytettävissä konttorilla. Niille jotka teki 50-60 koska oli pakko pystyttiin antamaan jotain vanhoja tai uusia perus 24" näyttöjä kotiin vietäväksi jotta saivat tehtyä hommia paremmin. Myöhemmin tuli vielä mahdollisuus tilata firman piikkiin esim. työtuolia tai pöytää pienehkön budjetin puitteissa, sillä sai tilattua sopimuskumppanilta joko hyvän tuolin tai pöydän, tai ei-niin-hyvän tuolin ja pöydän. Rahaa kai oli mahdollisuus käyttää esim,. näyttöön tms. jos pöydät ja tuolit oli omasta takaa. Itsellä oli muuten kotona kaikki hanskassa niin käytin budjetin kunnon tuolin ja seisomamaton hankkimiseen kotitoimistolle.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
999
Jos ja kun tosiaankin näin on, että menette samaan paskaan kuin me aikoinaan (tosin järjestely lopetettiin toimimattomana ja kalustettiin vaikka kotitoimistot uusiksi työnantajan piikkiin), niin luonnollisesti alat kulkemaan mahdollisten liukumien puitteissa toimistolle niin myöhään kuin mahdollista ja toteat, että ei vapaata työpistettä. Missään nimessä sen työpisteen hommaaminen, maksaminen tai järjestely ei ole sinun homma edes kotiin. Kukaan ei varmasti estä ja kiellä sinua hommaamasta tiettyjä kalusteita ja työkaluja kotiin, jos niin haluat.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
352
Itsellä on konttorilla kaksi näyttöä ja läppäri. Kotona on yksi lisänäyttö ja läppäri. Kaikki näytöt on kyllä firman, ei niitä itse tarvinnut ostaa.
Koronan tuoma Teams-palaverien käyttö on toisaalta tosi hyvä juttu, mutta toisaalta niitä taas on toisinaan ihan liikaa. Toki aikasemminkin oli niitä päiviä kun kalenteri oli täynnä palavereja ja silloin joutui juoksemaan neukkarista ja hallista toiseen palaverien välillä, että sitä puolta en kyllä kaipaa yhtään. Ja joskus voi tehdä niinkin, että jos joskus on sellainen palaveri johon ei tarvi ihan 100% osallistua ja sattuu olemaan päivän viimeisillä tunneilla, voi leimata itsensä etätyölle ja osallistua kännykällä jo kotimatkalla ja jatkaa kotona. Esim. tänään on just sellainen päivä. Klo 12 alkaa kolmen palaverin putki ja viimeinen loppuu kun periaatteessa päivä on jo ohi joten lähden tästä leimaamaan itseni etätyölle ja kännystä teams auki ja kotia kohti.
 
Liittynyt
03.12.2016
Viestejä
1 575
Tuli mieleen tuosta teams palaverien määrästä. Se on ihan uskomattoman haastava välillä järjestää monien sidosryhmien kanssa palavereja. Kaikilla kalenterit aivan tukossa 1-3vkoa eteenpäin . Jos järjestät kuukauden päähän niin tuurilla saat siten, että kaikilla vapaa slotti. Sitten jos yhdelle osuu, että siinä on jotain muuta niin pyydetään siirtämään ja voidaanko vaihtaa yms. Aika usein pitää olla jyrkkä ei, koska ei onnistu kaikilla. Projekteissa et toki voi varata aina kuukauden päähän vaan pitäisi käydä nopeammin. Se sumplimisen määrä vaatisi oman työntekijän saamaan ne ajat sovittua. Tuohon tuhraantuu kyllä paljon aikaa vaikka kyse on "vain" varaa palaveri. Pienellä porukalla järkätessä ei onneksi niin paha tilanne. Jatkuvat kestopalaveritkin täyttävät kalentereita.

Merkkaatteko muuten lounaan kalenteriin? Itsellä lounas vaihtelee 11-12 välillä, joten pohdein jos tuohon vain lykkäisi jokapäivälle varauksen lounaalle. Saa siinä sitten keskittää ajatuksia lounaan jlk eikä heti alkaisi palaveri. Miten ne kalenterit ovatkin niin täysi nykyään.
 
Liittynyt
21.11.2016
Viestejä
6 108
Merkkaatteko muuten lounaan kalenteriin? Itsellä lounas vaihtelee 11-12 välillä, joten pohdein jos tuohon vain lykkäisi jokapäivälle varauksen lounaalle. Saa siinä sitten keskittää ajatuksia lounaan jlk eikä heti alkaisi palaveri. Miten ne kalenterit ovatkin niin täysi nykyään.
Itse en, koska harvat varaa palavereja yleisimpään lounasaikaan, mutta monilla kollegoilla näyttää olevan kalenterissa joko puolen tunnin ”lounas” tai tunnin ”lounas + sähköpostit” siinä 11-12 välillä.

Jos alkais ongelmaksi muodostumaan niin varmaan tuuppaisin kalenteriin itsekin.

Mulla on jotenkin sellanen mutu, että teamsiin kutsutaan ja osallistutaan matalammalla kynnyksellä koska ”on niin helppoa” ja samalla voi vähän multipaskata muuta. Jos tulis kutsu tunniks tai kahdeks neukkariin istumaan niin katsotaan vähän tiuhemmalla kammalla mihin osallistitaan ja kihin ei…
 
Liittynyt
06.02.2017
Viestejä
2 775
Itsellä kun on kollegoita ympäri maailmaa, niin tuppa tulemaan palaverikutsuja klo 17 tai 18 alkaen. Välillä tökkii, kun itse nousen ja aloittelen ennen klo 8 useimmiten. Toki 100% etätyö, niin teen sitten päivällä muuta. Harvoin tulee kuitenkaan noista iltapalavereista kieltäydyttyä.

Sama ton lounaan kanssa. Vaikka Suomessa se lounasaika on monilla 11-12, niin eipä se päde mun työympäristössä, jossa pääosa kollegoista on -1 tai -2 tuntia perässä. Aina tuntuu olevan 11-12 palaveri :) Vaan ei se mua haittaa kun syön joustavasti 1130-14 välillä muutenkin.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
655
Täysin hypoteettinen tilanne. Oma esimies kertonut jo läheisille työkavereilleen, että uusi työpaikka on sovittuna ja aloituspäivä tiedossa muutaman kuukauden päästä. Hänen rooli ja hommathan tulevat luonnollisesti kaatumaan jonkun alaisen niskaan hyvinkin todennäköisesti. Ajatuksena ollut ilmoittaa jo hyvissä ajoin työnantajalle tilanteesta ja niin sanotusti irtisanoutua etukäteen pidemmällä irtisanomisajalla kuin työntekijän minimi, jotta hommien siirtämisen ym saisi hoidettua mahdollisimman jouhevasti. Nyt kuitenkin tullut pelko siitä, että työnantaja ilmoittaa irtisanomisen yhteydessä, että kahden viikon päästä se on moro eikä pidempi irtisanomisaika täten onnistuisi. Tästä jollakin siis kokemusta omassa historiassa, minkä takia tämä mahdollisuus siis noussut myös keskusteluun.

Itse yrittänyt nyt kaivella tietoa, miten asia oikeasti menee ja onko etukäteen irtisanoutuminen mahdollista ilman pelkoa siitä että työt loppuvat sitten selvästi liian aikaisin mitä itse haluaa. Tällaisen jutun löysin asiaan liittyen: Irtisanoutumisesta saa ilmoittaa etukäteen

Täällä kenelläkään kokemuksia tai ajatuksia asian suhteen?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 077
Itsellä kun on kollegoita ympäri maailmaa, niin tuppa tulemaan palaverikutsuja klo 17 tai 18 alkaen. Välillä tökkii, kun itse nousen ja aloittelen ennen klo 8 useimmiten. Toki 100% etätyö, niin teen sitten päivällä muuta. Harvoin tulee kuitenkaan noista iltapalavereista kieltäydyttyä.

Sama ton lounaan kanssa. Vaikka Suomessa se lounasaika on monilla 11-12, niin eipä se päde mun työympäristössä, jossa pääosa kollegoista on -1 tai -2 tuntia perässä. Aina tuntuu olevan 11-12 palaveri :) Vaan ei se mua haittaa kun syön joustavasti 1130-14 välillä muutenkin.
Täällä täysin sama homma...

Ja sama Teamsin kanssa, nykyään tuntuu menevän suurinosa päivästä palavereissa... Pitäisi joskus varsinainen käytännön työkin vain tehdä :)

1668773325343.png
 
Liittynyt
21.11.2016
Viestejä
6 108
Täällä kenelläkään kokemuksia tai ajatuksia asian suhteen?
Itse tein näin kun vaihdoin viimeksi duunipaikkaa, olis ollu 1kk irtisaika, mutta irtisanouduin reilun puolentoista kuukauden irtisajalla eikä tästä ollut työnantajalla kuin positiivista sanottavaa kun oli yksi projekti vielä kesken ja hoidin sen loppuun ennen lähtöä.

Eihän sitä koskaan tiedä jos irtisanoituminen johtaa johonkin kiukkupyllyreaktioon johtoportaassa, lisämaustetta voi tuoda vielä se jos menee suoralle kilpailijalle tms. jollin työnantaja saattaa päättää työvelvoitteen välittömästi, silloin ei varmaan napusta maksella kahden kk liksaa kotona makaavalle duunarille.

Jos lähtevät oikeasti tuolle linjalle niin aika paljon pokkaa vaatii lähteä tappelemaan tuosta kun vinkkaa työnantajalle että asiasta on käräjä- ja HO tuomio joka on työntekijän kannalla asiassa, eli TES/sopimuksessa/laissa määritelty irtisanoutumisaika on minimiaika. Tuskin lähtevät kokeilemaan onneaan riitelemällä asiasta KKO:een saakka vain saadakseen lopettaa palkanmaksun muutamaa viikkoa aikasemmin.

Toki jos liipasimella on esim. kymppitonnien vuosibonukset tms kuten tuossa linkin jutussa, niin en ehkä ottais riskiä laittaisin sen irtiksen menemään vakioajoilla kun se on ajankohtaista.

Jos työnantaja haisee niin mulkulle että tuollaisia oikeasti joutuu miettimään, niin lienee viisainta tehdä asiat vähimmän potentiaalisen hankaluuden tietä ja irtisanoutua sitten tasan kaksi viikkoa ennen kuin lähtee lompsimaan.
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
113
Rannekanavan ahtauman takia saikulla kotona, pari viikkoa vielä edessä ja soittelivat töistä. Pitämättömät lomat sun muut pitoon saikun perään ja jos ei vielä sen jälkeenkään (tammikuun puoltaväliä) ole töitä, YyyTeet ja lomautuksille. Antaisivat suoraan potkut mutta se 3 kk irtisanomisaika taitaa kaivella liikaa. Firman tapa (talotekniikka, duunari-osasto) tainnut ollat saada porukka lähtemään lomauttamalla sopivasti.

7 v ehtii tullakkin vuoden alussa täyteen. Täytyy setviä miten edetä. Yrittääkö työllistyä jo "lomilla" vai odottako oikeaa lomautuslappua ja sanoakko itensä irti vai odottaako firman näin tekevän. Sinsän uusi tilanne vaikka työelämää onkin takana. Edellinen firma ajettiin rahattomaksi ja mentiin palkkaturvan kautta mutta siitäkin jo se 8 v aikaa.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
655
Otetaan tuosta tuo ensimmäinen lause pois ja tilanne ihan reaalimaailmaan. Tässä on siis asiantuntijatyöstä kyse ja oma esimies on siis lähdössä, suoralle kilpailijalle vielä toki. Hänen hommiaan tullaan melko varmasti sovittamaan minulle. Keskenämme olemme hyvää pataa, mutta esimies ei nyt uskalla tuon riskin takia vielä ilmoittaa asiasta ylöspäin. Itse toki toivoisin tätä, että hänen tehtäviään voitaisiin alkaa siirtää ja muutenkin ajaa minua sisään tuohon hommaan rauhassa, mutta ymmärrän toki tämän toisenkin näkökulman tässä.

Vielä kun tässä oma tilauskanta alkaa todella uhkaavasti täyttyä melko pitkälle ensi vuoden puolelle, niin jos tuohon lyödään nuo hommat kahden viikon varoitusajalla vielä päälle vasta sitten kiireellä, niin ei tule onnistumaan. Kaiken muun hyvän lisäksi tässä on integraatio toiseen yritykseen käynnissä yrityskaupan myötä samaan aikaan käynnissä ja siihen liittyvät kaikki hässäkät ja uusi organisaatiokaavio jne. niin tämä tulee varmasti aiheuttamaan myös sen suhteen ongelmia.
 
Liittynyt
16.04.2022
Viestejä
293
Rannekanavan ahtauman takia saikulla kotona, pari viikkoa vielä edessä ja soittelivat töistä. Pitämättömät lomat sun muut pitoon saikun perään ja jos ei vielä sen jälkeenkään (tammikuun puoltaväliä) ole töitä, YyyTeet ja lomautuksille. Antaisivat suoraan potkut mutta se 3 kk irtisanomisaika taitaa kaivella liikaa. Firman tapa (talotekniikka, duunari-osasto) tainnut ollat saada porukka lähtemään lomauttamalla sopivasti.

7 v ehtii tullakkin vuoden alussa täyteen. Täytyy setviä miten edetä. Yrittääkö työllistyä jo "lomilla" vai odottako oikeaa lomautuslappua ja sanoakko itensä irti vai odottaako firman näin tekevän. Sinsän uusi tilanne vaikka työelämää onkin takana. Edellinen firma ajettiin rahattomaksi ja mentiin palkkaturvan kautta mutta siitäkin jo se 8 v aikaa.
Etsit uutta työtä ja jos ei tärppää, niin odotat firman hoitavan irtisanomisen. Pääsee ilman karenssia sitten nauttimaan ansiosidonnaisesta. :D
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 077
Aikoinaan, yli 10v sitten, yli puolentoista vuoden liksa kultasella kädenpuristuksella... Työvelvoite loppui sillä sekunnilla kun paperi allekirjoitettiin.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 077
Liittyykö näihin kilpailukielto vai mikä on yleensä peruste vuoden palkanmaksulle ilman työvelvoitetta?
Itsellä.ei ollut mitään kieltoja.
Mutta jos moinen klausuuli on työsopparia tehdessä tehty, toki se pitää jo silloin ottaa huomioon erilaisissa skenaarioissa kun tiet joskus eroavat
Ei kilpailukieltoa oikein jälkikäteen sinne paperiin öaoteta.
 
Liittynyt
08.04.2018
Viestejä
1 207
Liittyykö näihin kilpailukielto vai mikä on yleensä peruste vuoden palkanmaksulle ilman työvelvoitetta?
Ei, vaan työnantajan halu päästä jostain tyypistä nopeasti eroon. Jos on 6 kk irtisanomisaika, niin 9kk ilman työvelvoitetta on monesti ihan hyvä porkkana.
 
Liittynyt
04.09.2018
Viestejä
2 210
Ei, vaan työnantajan halu päästä jostain tyypistä nopeasti eroon. Jos on 6 kk irtisanomisaika, niin 9kk ilman työvelvoitetta on monesti ihan hyvä porkkana.
Luulin et näitä on vaan telkkarissa. Mitä pitää ryssiä, ettei voi antaa lopputiliä, mut on valmis maksamaan kymmeniä tuhansia ettei kaveri tuu enää töihin? :smoke:
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 077
Luulin et näitä on vaan telkkarissa. Mitä pitää ryssiä, ettei voi antaa lopputiliä, mut on valmis maksamaan kymmeniä tuhansia ettei kaveri tuu enää töihin? :smoke:
Omalla kohdallani se oli työnantaja joka ryssi hommansa. Käräjille oltaisiin menty ja tajusivat että häviävät jos sinne tosiaan mentäisiin.
Molemmille osapuolille nöin oli helpompi. Lopuksi käteltiin ja no hard feelings :)
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 304
Kuulostaa nokialta. Siellä taidettiin jakaa aika paljon 12kk mittaisia ködenpurostuksia.
Jos omistaja on ajamassa vauhdilla alas koko liiketoiminnan ja työntekijöillä on 6kk irtisanomisaika, voi olla kannattavaa maksaa 12 kk palkka vapaaehtoisesti heti irtisanoutuvalle. Tuohon 12kk:een ei kuulune esimerkiksi eläkemaksut. Kun taas 6kk irtisanomisaika on kuten normaali työ, jossa eläke ja lomat kertyvät. Siihen päälle kaikki muut kulut toimipaikan ylläpidosta, työterveyshuollosta, jne.
 
Liittynyt
06.11.2018
Viestejä
1 878
Niin vain meilläkin siirrytään avokonttoriin tässä vuoden sisällä. Nykyisessä rakennuksessa jokaisella työntekijällä on oma työhuone, (työntekijöitä yksikössäni noin 80) mikä on ollut tähän mennessä suorastaan luxusta. Itsellänikin sellainen 4m x 3m koppi jossa on tilaa isolle sähköpöydälle, kirjahyllylle ja mukavalle nojatuolille :comp:... Nyt tosiaan on varmistunut että uuteen avokonttoriin siirrytään koska toimintoja halutaan keskittää yhteen rakennukseen ja sinne siirtyy noin 400 työntekijää työskentelemään. Alustavien tietojen mukaan maksimissaan 300 henkilölle on työpiste eli jatkossa ei enää ole omia työpisteitä vaan aamulla konttorille tullessa pitää yrittää metsästää työpiste jostain kerroksesta tai olla kotona etätöissä. Työnantaja ei ole vielä ottanut kantaa siihen että aikooko se mitenkään tukea työntekijöiden kotitoimistoon tehtäviä hankintoja mutta huhujen mukaan erittäin vastahakoisesti suhtautuvat asiaan ja kuulemma pelkkä läppäri kotona riittää hyvin. Oma työni vaatii luonteensa puolesta vähintään 2 näyttöä, mielellään kolme sekä ison pöydän johon levittää papereita sekä karttoja. Pelkällä läppärillä en pysty mitenkään töitäni hoitamaan joten ihmettelenkin että eikö työnantajalla ole mitään vastuuta huolehtia siitä että työntekijät pystyvät myös kotona tekemään töitään aivan normaalisti? Varsinkin nyt jos työnantaja ei voi itse tarjota varmasti työpistettä jossa työskennellä? Onko muilla kokemuksia vastaavasta? Onko teillä työnantaja kuinka tukenut etäkonttorin varustelua?
Meille ilmoitettiin heti koronan alussa että kotiin voi viedä oman näytön, työtuolin tai muuta tarpeellista. Toki ne ei sitten ollut toimistolla ja oletus oli varmaan että jos tulee paikan päälle niin etsii jostain käyttöönsä (mikä oli helppoa kun ei ollu paljoa porukkaa paikalla).

Nyt toimisto järjesteltiin uudestaan. Vähemmän työpisteitä, pöydät väljemmin, aika paljon semmosta sosiaalista hengailutilaa. Meilläkin poistui ”omat paikat” mitä pidin aina kauheana ajatuksena. Nyt se tuntuu aika luontevalta, kuitenkin on niin tyhjää. Käytännössä mä olen kypsynyt aika pahasti kotona istumiseen ja mennyt toimistolle lähes päivittäin. Olen sitten vaan jättänyt kamat yhdelle pöydälle eikä siitä ole tullut mitään sanomista.

Mukavaa että ne jotka haluavat olla kotona saavat tehdä niin. Monessa asiantuntijatehtävässä se vaikuttaa tehokkaalta ja jos ihmisille maistuu niin mikäs siinä. Palaverien osalta se ei kyllä toimi läheskään niin hyvin kuin kasvotusten - mutta kai kaikkeen sitten tottuu.
 
Liittynyt
27.10.2017
Viestejä
1 841
Tuohon 12kk:een ei kuulune esimerkiksi eläkemaksut. Kun taas 6kk irtisanomisaika on kuten normaali työ, jossa eläke ja lomat kertyvät.
Olettaisin, että kerryttää eläkettä ja vaatii myös työnantajan eläkemaksut. Palkkaan rinnastettavaa rahaahan se on, josta työntekijä kuitenkin maksaa verot ja eläkemaksut sun muut.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 304
Olettaisin, että kerryttää eläkettä ja vaatii myös työnantajan eläkemaksut. Palkkaan rinnastettavaa rahaahan se on, josta työntekijä kuitenkin maksaa verot ja eläkemaksut sun muut.
Se voi olla sopimusasia. Tiedän tapauksia, joissa ei kerryttänyt eläkettä. Täällä todetaan samaa.

Lisäksi työttömyyskassa ei maksa työttömälle ansiosidonnaista heti, mikäli työtön on ottanut irtisanomispaketin. Eroraha jaksotetaan palkan tavoin ja vasta jakson jälkeen saa työttömyyskorvausta. Tuloveroissakin pakettia kohdellaan hieman eri lailla. Siinä on joku kohtuullistaminen, mutta se koskee vain valtionverotusta ja siinä on ehtoja: tulontasaus
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
2 306
Eroraha jaksotetaan palkan tavoin -> Tässä taitaa olla jotain konkurssiriskiä mukana potentiaalisesti ?
Siis firma yleensä maksaa paketin könttänä, mutta summa jaetaan laskennallisesti normikuukausipalkan mukaan "näin monta kuukautta se olisi normipalkkana" ja vasta sen jälkeen alkaa ansiosidonnainen. Eli et saa esim. puolen vuoden palkkaa erorahana ja sen lisäksi voisi nostaa samanaikaisesti myös ansiosidonnaista.
edit. tuskin konkurssikypsä firma muutenkaan paketteja jakaisi, en ihmettelisi jos velkojat veisivät päättäjät oikeuteen jos firman loput rahat jaettaisiin työntekijöille :think:

Paketilla pääsee eroon myös takaisinottovelvoitteesta jne. velvollisuuksista yt-neuvotteluiden jälkeen irtosanotuista tulee...
 
Liittynyt
21.11.2016
Viestejä
6 108
Onkos täällä kokemuksia sertifikaateista?

Ei ole itsellä, vielä.
Meillä firma tarjoaa noita IPMA serttejä/koulutuksia projektihommissa toimiville, niin projektipäälliköille kuin projektiryhmien jäsenillekin jos tekee paljon projekteissa töitä. Käsittääkseni nämä on firmassa ihan hyviksi koulutuksiksi todettu kun joka vuosi pyörivät meillä.

Itsellekin tiedossa ensi vuonna tuo serttikoulutus kun tulee projekteissa toimittua aika paljon enemmän kuin ”reliability engineer” tehtäväluokan henkilönä olis etukäteen arvannut :whistling:
 
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
1 683
Kuulostaa nokialta. Siellä taidettiin jakaa aika paljon 12kk mittaisia ködenpurostuksia.
Kuulin joskus näistä Nokian koodareista sellaisen jutun, että siellä parhaat ottivat 12 kk kädenpuristuksen ja ne "ei niin hyvät" jäivät edelleen talon kirjoille.
Eli homma meni juuri niin kuin ei pitänyt.

Parhaat näistä sankareista olisivat sitten olleet parin viikon loman jälkeen tekemässä vanhoja hommiaan, mutta konsultteina omalla firmallaan ja paremmalla laskutuksella.

Tiedä sitten tämän jutun todenperäisyyttä, mutta ainakin sen kertoja oli silloin Nokian alihankkijana.
 
Liittynyt
01.09.2018
Viestejä
800
Kuulin joskus näistä Nokian koodareista sellaisen jutun, että siellä parhaat ottivat 12 kk kädenpuristuksen ja ne "ei niin hyvät" jäivät edelleen talon kirjoille.
Eli homma meni juuri niin kuin ei pitänyt.
Näinhän se usein menee jos paketin saa ottaa kuka vaan. Lähtee ne ekana jotka työllistyy helposti muualle.
 
Liittynyt
03.12.2016
Viestejä
1 575
Onkos täällä kokemuksia sertifikaateista?

Meillä sai AMK:n kautta tuon projektitoiminnan sertifointi D tason. Sai 3 OP kun sen suoritti. Tais maksaa normisti jotain yli 600e et ehdottomasti jonkun toimijan tarjoamana tuo kannattaa ottaa. Linkediniin pistin ja 5v voimassa, mutta lähinnä noiden opintopisteiden vuoksi nappasin. Mitä muutamia Projektipäällikön työpaikkoja selaillut niin tuota C-tasoa katsotaan eduksi. Pitänee kysyä jossain vaiheessa haluaako firma sen sponssata.
 
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
1 683
Näinhän se usein menee jos paketin saa ottaa kuka vaan. Lähtee ne ekana jotka työllistyy helposti muualle.
Näinhän se monesti menee, kun tulee jotain suurempaa mylläystä kuten YT:eet, ulkoistus tai firman siirtyminen kilpailijan omistukseen.

Yleensä kirkkain kärki lähtee muualle ja jäljelle jää se kohta eläköityvä tai ei niin tehokas porukka, joka ei joko pysty tai halua työllistyä ( enää ) muualle.


Reilut 15 vuotta sitten yhdessä pienemmässä automaatiofirmassa pidettiin "siivous YT:eet", joilla oli tarkoitus saada laiskempia ( huonoa laskutusta tekeviä ) huollon ja projektoinnin kavereita pois taloutta rasittamasta.

Ennen neuvotteluiden aloitusta päälliköt pitivät lähes kaikkien tehokkaiden tekijöiden kanssa "kehityskeskustelut", joissa kerrottiin, ettei tarvitse olla huolissaan ja että työt jatkuvat normaalisti.
Vähemmän yllättäen ne joidenka kanssa "kehityskeskusteluja" ei pidetty olivat irtisanottavien listalla.

Moraalisesti todella väärin, mutta eipähän lähtenyt yhtään hyvää laskutusta tekevää kaveria.
Yhteishenki otti tuosta jonkinlaisen kolauksen, koska osa näistä laiskemmista kavereista oli kyllä hyviä seuramiehiä ja jopa hyviä kavereita osan kanssa.
Pientä lievitystä tilanteeseen toi seuraavan vuoden reilu tulospalkkio, kun laiskempien kavereiden palkkakulut ja huono laskutus eivät enää rasittaneet tulosta.
 
Liittynyt
24.02.2017
Viestejä
1 953
Meillä sai AMK:n kautta tuon projektitoiminnan sertifointi D tason. Sai 3 OP kun sen suoritti. Tais maksaa normisti jotain yli 600e et ehdottomasti jonkun toimijan tarjoamana tuo kannattaa ottaa. Linkediniin pistin ja 5v voimassa, mutta lähinnä noiden opintopisteiden vuoksi nappasin. Mitä muutamia Projektipäällikön työpaikkoja selaillut niin tuota C-tasoa katsotaan eduksi. Pitänee kysyä jossain vaiheessa haluaako firma sen sponssata.
Onhan ne kalliita.

Minkälainen taso D oli vaikeusasteeltaan? Menikö läpi lähes lukematta vai pitikö kovastikin lukea jotain materiaaleja?
 
Liittynyt
06.11.2018
Viestejä
1 878
On kyllä huomannut viime vuosina eron YT’eissä - kaikissa viime vuosien aikana on kättelyssä ilmoitettu ettei koske teknistä porukkaa (sysadmin / koodaajat). Kauas on tultu ajoista jolloin ne nimenomaan lähtivät.
 
Liittynyt
03.12.2016
Viestejä
1 575
Onhan ne kalliita.

Minkälainen taso D oli vaikeusasteeltaan? Menikö läpi lähes lukematta vai pitikö kovastikin lukea jotain materiaaleja?
Itse vedin sen kummemmin lukematta, joitain PRY:n sivuilla olevia materiaaleja kävin läpi. Mielestäni koe ei silti ollut "helppo" sillä iso osa meni myös arvalla, vaikla useamman vuoden olenkin tehnyt projarin hommia niin tälläinen kirjallinensyvempi tuntemus puuttuu. Ohessa esimerkki kysymyksiä/sample kokeesta. Kysymyksiä taisi olla vajaa sataa monivalintaa.
Screenshot_20221122-200925.png
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
655
Otetaan tuosta tuo ensimmäinen lause pois ja tilanne ihan reaalimaailmaan. Tässä on siis asiantuntijatyöstä kyse ja oma esimies on siis lähdössä, suoralle kilpailijalle vielä toki. Hänen hommiaan tullaan melko varmasti sovittamaan minulle. Keskenämme olemme hyvää pataa, mutta esimies ei nyt uskalla tuon riskin takia vielä ilmoittaa asiasta ylöspäin. Itse toki toivoisin tätä, että hänen tehtäviään voitaisiin alkaa siirtää ja muutenkin ajaa minua sisään tuohon hommaan rauhassa, mutta ymmärrän toki tämän toisenkin näkökulman tässä.

Vielä kun tässä oma tilauskanta alkaa todella uhkaavasti täyttyä melko pitkälle ensi vuoden puolelle, niin jos tuohon lyödään nuo hommat kahden viikon varoitusajalla vielä päälle vasta sitten kiireellä, niin ei tule onnistumaan. Kaiken muun hyvän lisäksi tässä on integraatio toiseen yritykseen käynnissä yrityskaupan myötä samaan aikaan käynnissä ja siihen liittyvät kaikki hässäkät ja uusi organisaatiokaavio jne. niin tämä tulee varmasti aiheuttamaan myös sen suhteen ongelmia.
Tämä homma edennyt nyt siihen, että nykyinen esimies on ilmoittanut, että ei ota esimiesroolia vastaan uudessa organisaatiossa ja tästä positiosta käydään kanssani ensi viikolla keskustelua. Paikka sinänsä kiinnostaa minua, kunhan korvaus tehtävän kuvan muutoksesta ja vastuiden lisääntymisestä on riittävä.

Tähän liittyen lähinnä kysymys muille, mikä olisi itsellesi riittävä korvaus tehtävän kuvan muuttumisesta ns. perus asiantuntijasta esimiesrooliin? Tiedossa on, että oma palkkani nykyiseen tehtävänkuvaani nähden on hyvä, jopa melko korkea, joten epäilen keskustelujen tämän suhteen olevan melko mielenkiintoiset, koska millään ihan nimellisellä korotuksella en itse olisi tuohon alustavasti kyllä suostumassa. Vaikka toki merkintänä CVssä ja esimieskokemuksena olisi toki hyvä lisä joka tapauksessa; vaikea vaan perustella itselle selvä vastuun kasvu, jos sitä ei korvata riittävästi.
 
Liittynyt
04.09.2018
Viestejä
2 210
Itse ajattelen, että riippuen siitä mitä esimiehen vastuuseen on sisällytetty niin hyvä palkka esimiehelle olisi n. 1,5 x alaisten palkka. Ehkä hiukan vähemmänkin, jos hommat pyörii pääsääntöisesti hyvin ja työ leppoisaa. Sama kääntäen.
 
Liittynyt
06.11.2018
Viestejä
1 878
Mulla on useita alaisia jotka tienaa paremmin kuin minä enkä näe että siinä olis mitään ongelmaa. Meillä on siis kovimmat tekniset tyypit samoissa työn vaativuusluokissa Director ja VP (näitä ainakin yksi) kanssa ja minä alempana.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
655
Mulla on useita alaisia jotka tienaa paremmin kuin minä enkä näe että siinä olis mitään ongelmaa. Meillä on siis kovimmat tekniset tyypit samoissa työn vaativuusluokissa Director ja VP (näitä ainakin yksi) kanssa ja minä alempana.
Jep, sillä en itsekään lähtisi vertaamaan tätä alaisten palkkaan vaan suoraan siihen mitä itselle tällä hetkellä maksetaan ja mikä olisi palkka uudessa roolissa. Koska fakta on kuitenkin se, että nykyiseen rooliin nähden vastuu tulisi selvästi kasvamaan, niin myös tästä syystä korvaus tästä on myös nähdäkseni perusteltu. Koska vaihtoehtona on toki myös jatkaa nykyisellä palkalla nykyisellä tehtävänkuvalla. Nyt käyn vaan omaa pohdintaa siitä mikä olisi riittävä ja myös jollakin tavoin perusteltu korvaus, jos tuohon uuteen rooliin lähden.
 
Liittynyt
08.04.2018
Viestejä
1 207
Mulla on useita alaisia jotka tienaa paremmin kuin minä enkä näe että siinä olis mitään ongelmaa. Meillä on siis kovimmat tekniset tyypit samoissa työn vaativuusluokissa Director ja VP (näitä ainakin yksi) kanssa ja minä alempana.
Meillä on VPt n. 10 vaativuosluokkaa ylempänä kuin tavalliset (ylemmät) asiantuntijat. Näistä asiantuntijoista n. 10 vaativuusluokkaa alempana on joku vahtimestari.
 
Liittynyt
04.09.2018
Viestejä
2 210
Mulla on useita alaisia jotka tienaa paremmin kuin minä enkä näe että siinä olis mitään ongelmaa.
Omaan korvaan kuulostaa vähän erikoiselta, mutta kai tämä on alasidonnaistakin. Eihän se esimiehen työ aina raskasta ole, jos esim. hommat pyörii itseohjautuvasti ja riittää, että on lähinnä paikalla.


Oma kysymys:

Käytännössä koko aikuisikäni olen tehnyt pitkää päivää vuorotyössä. Nykytilanteessa oikeastaan vapaita on reilusti enemmän kuin työpäiviä. Työmatkan osuus tässä skenaariossa näyttelee pienempää roolia, kun käy töissä harvemmin. Lisäksi palkka on melko hyvä vuorotyön ansiosta. Kääntöpuolena vapaapäivisin tulee oltua usein väsynyt, viikonloppuisin on usein töissä ja kaikenlainen säännöllisyys esim. nukkumisen, syömisen ja harrastusten kanssa on hankalaa. Eikä tämä taida terveellistäkään olla.

Nyt olisi ohut mahdollisuus päästä päivätyöhön nykyiseen työpaikkaani. Tehtäväkohtainen palkka nousisi sen verran, että kuittaisi tuon lisien menetyksen. Työmatkoihin menisi noin 2½ h päivässä joka ikinen arkipäivä. Kysymykseni lähinnä kuuluukin, että miten porukka kokee esim. klo 7-17 työpäivät (sis. työmatkat)? Ja onko joku tehnyt vastaavan muutoksen ja miltä se on tuntunut?

Matka-aika laskettu julkisilla, koska laskin oman auton kuluihin verrattuna säästöksi n. 20 €/h nettona joka tunnille, jonka istun linkkarissa. Omalla autolla matka-aika olisi 1 h 40 min / päivä. Ehkä siinä bussissa istuessa pystyy sitten jotenkin valehtelemaan itselleen, että se on sitä omaa aikaa, joka jäisi pois kun arkivapaat loppuu :D
 
Liittynyt
06.11.2018
Viestejä
1 878
Jep, sillä en itsekään lähtisi vertaamaan tätä alaisten palkkaan vaan suoraan siihen mitä itselle tällä hetkellä maksetaan ja mikä olisi palkka uudessa roolissa. Koska fakta on kuitenkin se, että nykyiseen rooliin nähden vastuu tulisi selvästi kasvamaan, niin myös tästä syystä korvaus tästä on myös nähdäkseni perusteltu. Koska vaihtoehtona on toki myös jatkaa nykyisellä palkalla nykyisellä tehtävänkuvalla. Nyt käyn vaan omaa pohdintaa siitä mikä olisi riittävä ja myös jollakin tavoin perusteltu korvaus, jos tuohon uuteen rooliin lähden.
Kun mua yritettiin joskus nostaa seniorista asiantuntijasta esimieheksi tarjottiin muutaman satasen nimellistä korvausta. Vanhassa positiossa oli päivystystä hyvillä korvauksilla jonka vuoksi reaaliansiot olisivat tippuneet merkittävästi.

”Uudessa positiossa ei ole päivystystä joten eihän siitä voi maksaa” -> käytännössä olin ainoa joka tunsi tietyt järjestelmät ja joutuisin edelleen fiksaamaan ne öisin.

”Mutta kuvittele miten hienoa, susta tulee esimies ja uusi ura aukeaa” -> olin just siinä missä halusin ja ylpeä työnkuvastani

Mun onneksi joku korkealla halus just mut siihen, joten sain kiristettyä tosi kovan korvauksen. Sitä ennen piti kuitenkin kattoa yksi bluffi jossa ilmoitin mielummin irtisanoutuvani kuin hyväksyväni. Loppujen lopuksi toimarilta haettiin hyväksyntä ”liian korkeaan palkankorotukseen”. Samalla työpaikalla oli hyvä kaveri johon oltiin niin tyytyväisiä että haluttiin antaa ylennys. Se oli valmiiksi palkkakuopassa (sai ehkä 1500/kk vähemmän kuin minä vaikka vaativuusluokka oli ennen ylennystä sama - ja alue vastuullisempi), mutta silti ei suostuttu antamaan kuin 500€ korotus, se sitten irtisanoutu.

On tosi erilaisia esimiespositioita, voivat vaihdella puhtaasta paperin pyörityksestä vaativaan päätöksentekoon (jossa päätöksillä on myös merkitystä). Suurin osa esimiehistä ei edes sovi positioonsa, siinähän pitäisi oikeasti olla tosi kiinnostunut alaisistaan ja heidän kehityksestä / hyvinvoinnista (usein ympäristössä jossa siihen ei voi paljoa vaikuttaa). Samaan aikaan pitäisi antaa tilaa ja sopivasti ohjailla…
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 520
Viestejä
4 165 050
Jäsenet
70 419
Uusin jäsen
KukkoPärssinen

Hinta.fi

Ylös Bottom