Turing-arkkitehtuurin ja GeForce RTX 20 -sarjan uudet ominaisuudet ja teknologiat

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
21 452



NVIDIA toi eilen kaikkien saataville Turing-arkkitehtuurin whitepaper-julkaisun. Kävimme eilen läpi arkkitehtuuriin perustuvien piirien ominaisuudet ja merkittävimmät muutokset ja nyt on aika paneutua piirien toimintaan ja uusiin teknologioihin.



Ensimmäinen uusista teknologioista on säteenseurannan kiihdytys. Turing-arkkitehtuurin SM-yksikköihin (Streaming Multiprocessor) on lisätty uusi RT-yksikkö, joka mahdollistaa säteenseurannan kiihdytyksen laskemalla erikoistuneilla yksiköillä BVH-hakupuuhun (Bounding Volume Hierarchy) ja säteiden risteämiseen liittyviä laskuja. Yleiskäyttöisille laskuyksiköille kalliit tehtävät voidaan RT-yksiköiden avulla laskea paitsi nopeammin, myös uhraamatta piirin muuta laskentavoimaa niihin. NVIDIA on puhunut kymmenkertaisesta suorituskykyerosta GeForce RTX 2080 Ti:n ja GTX 1080 Ti:n säteenseurantasuorituskyvyssä, mutta tämän on todettu olevan tapausriippuvaista eikä päde kaikissa säteenseurantatapauksissa.

Säteenseuranta tulee saapumaan peleihin pikkuhiljaa ja tähän mennessä NVIDIA on kertonut yhdentoista pelin tulevan tukemaan ominaisuutta ennemmin tai myöhemmin. Käytännössä julkaisuaikataulua sanelee kehittäjän omien aikataulujen ja lisätyön lisäksi Windows, johon DirectX Ray Tracing eli DXR-rajapinta on luvassa lokakuussa julkaistavan October 2018 Update -versiopäivityksen myötä.



Heti säteenseurannan jälkeen eniten keskustelua on herättänyt Turing-arkkitehtuurin uusi Deep Learning Super Sampling -reunojenpehmennys. Yllä olevat vertailukuvat löydät täydessä koossa tästä: TAA vs DLSS, TAA vs DLSS 2X. DLSS on uusi tekoälyä hyödyntävä reunojenpehmennysteknologia, joka vaatii erillisen tuen peliltä ja NVIDIAlta. Kun pelille lisätään DLSS-tuki, opettaa NVIDIA tekoälylleen kyseisen pelin grafiikan ”perustotuuksia” käyttäen peräti 64-kertaista Super Sampling -reunojenpehmennystä. Muutaman megatavun kokoinen tietopaketti jaetaan joko pelin tai ajureiden mukana ja sitä hyödynnetään lopullisen kuvan muodostamisessa.

DLSS:stä on olemassa kaksi eri versiota, DLSS ja DLSS 2X, joiden toiminta eroaa jonkin verran toisistaan. NVIDIAn whitepaper jättää vielä hieman varaa tulkinnalle, mutta mikäli allekirjoittanut ymmärsi sen oikein normaali DLSS, jonka avulla NVIDIA kertoo RTX 2080:n peittoavan GTX 1080:n parhaimmillaan 100 %:n erolla, renderöi pelin todellisuudessa valittua matalammalla resoluutiolla. Tämän jälkeen hyödyntämällä Tensor-yksiköitään tekoäly käyttää ilmeisesti muutamaa edellistä ruutua sekä opeteltuja perustotuuksia luodakseen lopullisen, halutun resoluution kuvan pehmeine reunojeen.

DLSS 2X puolestaan renderöi kuvan asetetulla resoluutiolla mutta parantaa sitä käyttäen samoja 64xSSAA:lla opeteltuja perustotuuksia. DLSS 2X:n tarjoama reunojenpehmennyksen laatu on erittäin korkea ja NVIDIAn mukaan sitä on lähes mahdotonta erottaa aidosta 64xSSAA-kuvasta. DLSS 2X ei kuitenkaan tarjoa nopeusetua DLSS:n tapaan. DLSS 2X on myös käytännössä vapaa kuvan ylimääräisestä pehmenemisestä.



Uusi ominaisuus on niin ikään mahdollisuus suorittaa samanaikaisesti sekä INT(32)- että FP(32)-laskuja, koska Turingissa on erilliset INT32-yksiköt. Käytännössä kyse on siitä, että NVIDIA puolitti FP32-yksiköiden määrän mutta tehtävien jakelua hoitavat warp schedulerit ja lähetysyksiköt ovat edelleen yhtä järeitä kuin ennenkin. Jäljelle jäävä 50 % kapasiteetista voidaan tällöin käyttää INT32-, Load/Store-, SFU-, Tensori- ja FP64-käskyjen lähettämiseen laskettavaksi samanaikaisesti. Muutokset tehtiin jo Volta-arkkitehtuurissa, mutta nyt ne saapuvat ensimmäistä kertaa varsinaisesti kuluttajakäyttöön.

NVIDIA on lisännyt Turing-arkkitehtuuriin lisäksi tuet uusille tehtävä- ja verkkovarjostimille (Task Shader, Mesh Shader). Verkkovarjostimilla voidaan luoda kolmioita rasteroitavaksi, mutta normaalin yhden säikeen sijasta se käyttää useampaa, rinnakkaista yhteistyötä tekevää säiettä. Tehtävävarjostimet puolestaan toimivat runkovarjostimien (Hull Shader) tapaan ennen tesselointivaihetta, mutta toteuttaa tehtävänsä verkkovarjostimien tapaan rinnakkaisella useamman säikeen toteutuksella. Tämän hetkisen tulkinnan mukaan kyse on hyvin vastaavasta ominaisuudesta kuin AMD:n primitiivivarjostimet (Primitive Shader) ja se vaatii kehittäjiltä erillisen tuen ominaisuudelle. Uudet varjostimet mahdollistavat myös eri objektien kulloisenkin LOD-tason (Level of Detail) valinnan täysin grafiikkapiirin sisällä.



Selvästi aiemmasta kehittyneisiin ominaisuuksiin kuuluu puolestaan Variable Rate Shading, joka mahdollistaa eri ruudun osien varjostimien ajamisen eri tarkkuuksilla. Käytännössä kyse on vastaavasta ominaisuudesta kuin aiempi Multi-Resolution Shading, joka mahdollisti ruudun jakamisen yhteensä 16 osaan ja niiden varjostimien ajon eri tarkkuuksilla, mutta tällä kertaa ruutu voidaan jakaa 16 x 16 pikselin kokoisiin alueisiin, mikä esimerkiksi 4K-resoluutiolla tarkoittaa 32 400 erillistä aluetta.

Samaa jatkokehitelmää on myös Content Adaptive Shading, joka antaa kehittäjille mahdollisuuden käyttää edellisen ruudun tietoja päätelläkseen seuraavan ruudun varjostimien tarkkuuden. Jos esimerkiksi yksi 16 x 16 alue on pelkkää yksiväristä seinää tai taivasta voi kehittäjä Content Adaptive Shadingin avulla renderöidä ko. alueen seuraavassa ruudussa matalammalla tarkkuudella. Motion Adaptive Shading puolestaan käyttää samaa logiikkaa liikkuviin objekteihin, jolloin nopeasti liikkuva objekti, jota ei kuitenkaan havaittaisi tarkkana ruudulla, voidaan varjostaa matalammalla tarkkuudella.

Texture Space Shading puolestaan mahdollistaa varjostimien arvojen laskemisen ja tallentamisen suoraan tekseleihin , joiden avulla esimerkiksi tiettyjen pikseleiden näkyvyystestit (z-test, rasterointi) ja ulkonäkötestit (varjostimet) voidaan laskea toisistaan poikkeavilla tarkkuuksilla, mikä voi parantaa suorituskykyä kuvanlaadun kärsimättä. NVIDIAn antamassa esimerkissä VR-käytössä voidaan renderöidä toisen silmän näkymä ensin ja käyttää tässä tallennettuja tietoja oikean silmän kuvan renderöintiin. Teoriassa tällöin oikeaa silmää varten tarvitsisi laskea täysin uudelleen vain ne tekselit, joita ei näy lainkaan vasemman silmän kuvassa.

Suosittelemme syvempää katsausta kaipaaville luonnollisesti itse whitepaperin lukua sekä esimerkiksi AnandTechin artikkelia.

Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
 

Asmola

Molander
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
8 143
DLSS 2X:n tarjoama reunojenpehmennyksen laatu on erittäin korkea ja NVIDIAn mukaan sitä on lähes mahdotonta erottaa aidosta 64xSSAA-kuvasta. DLSS 2X ei kuitenkaan tarjoa nopeusetua DLSS:n tapaan.
Tähän voisi lisätä/korjata että toki DLSS X2 parantaa myös suorituskykyä vs SSAA, mutta ei siinä määrin ja eri tavalla kuin DLSS.
 
Liittynyt
19.02.2017
Viestejä
914
Käyttääkö tuo DLSS pelkästään lopullista värikuvaa reunojen pehmennykseen, vai käytetäänkö myös syvyyspuskuria apuna? Mielenkiintoista, miten koneoppiminen ihan yhtäkkiä työntyy niin monelle alalle...

EDIT: Paperin perusteella näyttää käyttävän pelkästään värikuvaa. Huonoa tuossa taitaa olla se, että vaatii pelikohtaisen tuen, mutta eiköhän tämäkin tekniikka julkaista jossain vaiheessa geneerisenä/avoimena toteutuksena (jonkun toisen yrityksen toimesta). Lähtökohtaisesti en voi itse sietää antialiasointia sen sumeuden takia uusissa peleissä, joten tämä vaikuttaa todella hyvältä ominaisuudelta.
 
Viimeksi muokattu:

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
21 452
Tähän voisi lisätä/korjata että toki DLSS X2 parantaa myös suorituskykyä vs SSAA, mutta ei siinä määrin ja eri tavalla kuin DLSS.
Tarkennan lausetta hieman
edit: en kyllä keksi miten sitä tarkentaisi, mahdollinen perf.hit on vielä tuntematon ja sen nyt pitäisi olla itsestäänselvää ettei mitään 64xSSAA suorituskykyhittejä tule.
 
Liittynyt
10.01.2018
Viestejä
212
Tulin vain sanomaan että erinomainen artikkeli.
Hyvin on nyt selitetty aikaisemmin mystiseltä vaikuttaneet markkinointipuheet.
Kiitos.
 

Hiikeri

Team Intel
Liittynyt
13.12.2016
Viestejä
1 952
Löysin viikkoja vanhan videon jossa katsoja väitti että DLSS:llä ei juurikaan huomaa eroa TAA:n ja silti 2x FPS eli +100% (oli juttua tuolla RTX säikeessä).


Ja kyllä tämän säikeen artikkelissa oleva kuva vertailu näyttää DLSS:llä parammalta kuin TAA. Vaikkakin on kyse kuvan suurennoksista, tuollaista eroa ei silmin huomaa liikkeessä ja varsinkaan jos käytössä 4K resoluutio ellei käytössä ole joku 100" näytin. IMO.
 

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
21 452
Ja kyllä tämän säikeen artikkelissa oleva kuva vertailu näyttää DLSS:llä parammalta kuin TAA. Vaikkakin on kyse kuvan suurennoksista, tuollaista eroa ei silmin huomaa liikkeessä ja varsinkaan jos käytössä 4K resoluuti eikä käytössä ole joku 100" näytin. IMO.
Jos viittaat tuohon DLSS etkä DLSS X2 vertailuun niin en ole missään nimessä samaa mieltä. Jos jätetään pois nuo liikeartifaktit jotka TAA:ssa näkyy (ne näkyvät noin vain pysäytyskuvassa, ei liikkeessä), niin DLSS on monessa kohtaa sumuisempi ja matalammalla resolla renderöinti paistaa paikoin läpi.
Toiseen ketjuun liittämässäni leikkauksessa tuosta näkyy tuo erityisen hyvin (vasen TAA, oikea DLSS):

 

Hiikeri

Team Intel
Liittynyt
13.12.2016
Viestejä
1 952
Tuossa kuvasi kohdassa näkyy kyllä TAA paremmalta, tuossa mustassa vino-osassa.

Vertailu kuvathan ovat framen tai 2 eri kohdasta joten 100% vertailua ei voi tehdä. TAA kuva näyttää olevan kallellaan hieman enemmän vasemmalle kiertyneenä?

Huomasin eron tuosta edellisestä kuvastasi kun toi musta-vino sahalaita kohta on hieman eri kulmassa toisiinsa nähden joten pikselit ovat erikohdissa vertailukuvissa.

Merkkasin tähän pari kohtaa joita vilkuilin ja näyttää mun puusilmään paremmalta, jos 4K:na on merkitystä.
hiku.jpg

Edit. Toi toinen vasemmalta oleva merkkaukseni (vaakatasossa oleva), piipun yläreuna näyttää kyllä TAA kuvassa olevan artefakti, tai sitten johtuu juuri kuvien ollessa hieman eri framesta.

Ko. vertailu kuva on artikkelin ensimmäinen kuva eli pelkkä 4K DLSS.
https://www.io-tech.fi/wp-content/uploads/2018/09/nvidia-turing-dlss-comparison-full-20180915.jpg
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
1 528
Onkohan tässä nyt käynyt niin, että Nvidia on päättänyt alkaa renderöimään pienemmällä resoluutiolla, että uuden kortin tehot näyttää suuremmalta kuin vanhan kortin. Luin tämän ja sen Anandtechin artikkelin ajatuksella läpi ja vaikuttaisi siltä, että renderöivät asioita pienemmällä resoluutiolla ja pehmentävät ne resoluutioerot pois kuvista. tosin tarpeeksi isolla näytöllä esim. 1080p resoluutiolla pelatessa saattaa häiritä se, että vinojen pintojen reunat rasteroituu tms.

Toivottavasti punainen leiri ei lähde tällaiseen toimintaan mukaan, tehoja vaan kortteihin lisää, niin ei tarvitse alle pyydetyn resoluution rendailla ruutuja.
 

Hiikeri

Team Intel
Liittynyt
13.12.2016
Viestejä
1 952
Onkohan tässä nyt käynyt niin, että Nvidia on päättänyt alkaa renderöimään pienemmällä resoluutiolla, että uuden kortin tehot näyttää suuremmalta kuin vanhan kortin. Luin tämän ja sen Anandtechin artikkelin ajatuksella läpi ja vaikuttaisi siltä, että renderöivät asioita pienemmällä resoluutiolla ja pehmentävät ne resoluutioerot pois kuvista. tosin tarpeeksi isolla näytöllä esim. 1080p resoluutiolla pelatessa saattaa häiritä se, että vinojen pintojen reunat rasteroituu tms.

Toivottavasti punainen leiri ei lähde tällaiseen toimintaan mukaan, tehoja vaan kortteihin lisää, niin ei tarvitse alle pyydetyn resoluution rendailla ruutuja.
Yhdessä "testissä" jossa ei ole mtn. Tensoreita käytössä oli 2080Ti 22-55% nopeampi kuin 1080Ti, olikohan jotain 8-10 eri peliä testissä. 55% lisäys oli FarCry5:ssa. Siis jollain alkukantaisilla ajureilla joilla RTX edes toimii, kunhan on julkaistu ja viralliset WHQL ajurit tulevat niin sitten katsellaan... ja kunhan ajurit kehittyvät pari kuukautta.

Eikä tarvitse odotella jtn. lupailtuja GOD-ajureita joilla irtoaa +xx % kuten Vega56/64:jen julkkarissa mutisivat että näillä ajureilla startataan uusi Vega sukupolvi ja lähitulevaisuudessa kyllä lähtee.

 
Liittynyt
14.12.2016
Viestejä
2 767
Kaksipiipuinen juttu. Jos pienemmällä resolla rendaaminen ei huononna kuvanlaatua, niin mikä jottei. Tehoja säästyy muuhun. Mutta jos ja kun heikommalla resolla rendaaminen aina heikentää kuvaa jonkin verran, onkin sitten lopputuloksen paremmin kiinni käyttäjän tarpeista.
Jos peli on esim liian hidas oikealla reunanpehmennyksellä 4K tilassa, niin tuollainen matalamman reson rendaaminen voi olla ihan hyvä ratkaisu jos lopputulos on parempi kuin tavallinen reunanpehmennys vaikkapa 1080p resolla...
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 941
Ai että, siitä onkin aikaa kun on stillframeista pikselinussittu AA-toteutusten eroja.

Ainoa oikea ja tieteellisesti relevantti testausmenetelmä olisi tietty ABX-testaus pelitilanteessa, mieluiten isoilla ihmisjoukoilla jne.
 
Liittynyt
14.12.2016
Viestejä
2 767
Kaksipiipuinen juttu. Jos pienemmällä resolla rendaaminen ei huononna kuvanlaatua, niin mikä jottei. Tehoja säästyy muuhun. Mutta jos ja kun heikommalla resolla rendaaminen aina heikentää kuvaa jonkin verran, onkin sitten lopputuloksen paremmin kiinni käyttäjän tarpeista.
Jos peli on esim liian hidas oikealla reunanpehmennyksellä 4K tilassa, niin tuollainen matalamman reson rendaaminen voi olla ihan hyvä ratkaisu jos lopputulos on parempi kuin tavallinen reunanpehmennys vaikkapa 1080p resolla...
Mutta jep... tekee kyllä vertailun todella hankalaksi, varsinkin jos ja kun ruudun eri osia rebderöidään hyvinkin erilaisilla tarkkuuksilla erilaisista kohdista ruutua ja tulosta ”parannellaan” jälkikäteen jollakin metodilla joka perustuu opetettuun arvaamiseen. Eli kuva paranee, jos AI arvaa oikein, jos taas ei... well kuva ei parane, vaan saattaa jopa huonontua.
 
Liittynyt
16.12.2016
Viestejä
871

Hiikeri

Team Intel
Liittynyt
13.12.2016
Viestejä
1 952
Voikohan molempia tekniikoita käyttää samaan aikaan, todennäköisesti ei koska silloin olemassa olevien Tensor ytimien laskenta teho jouduttaisiin vaikka puolittamaan 2 eri tekniikan kesken.

Mielenkiintoiseksi homman tekee jos peli tukee molempia uusia tekniikoita, taisi olla joku peli siinä tulevien pelien Ray Tracing listassa.

Siis mielessä kävi ajatusleikki joka onkin erittäin epätodennäköistä olisi tekniikoiden saman aikainen käyttö (RT-Lite 50% Tensoreista käytössä), niin Ray Tracingin joku kevennetty versio eli vaikkapa, sanotaan mainittu RT-Lite jolla vain osa RT-tuesta käytössä ollessa päällä saa kuvaa karkimmaksi, ja sitten DLSS:llä tuplataan olemassa oleva fps, tai siis ei tuplata vaan esim. puolet DLSS tuomasta nopeutuksesta koska DLSS:lla olisi käytössä toinen puolisko Tensoreista.

Noin niinkuin teoriassa, vaikka edes FHD resolla.

Edit.
Eli on tuossa myös liikkuvan ruudun selkeys parempaa.
AI.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
12.12.2016
Viestejä
3 930
Tuossa kuva normaali koossa ja suurennokset mukana, vinokohtien sahalaita on kyllä UHD- näytöltä läheltä katsottaessa vasta nähtävissä molemmissa tapauksissa:

Nvidia Turing GPU deep dive: What's inside the radical GeForce RTX 2080 Ti

Figure 22. DLSS 2X Provides Significantly Better Temporal Stability and Image Clarity Than TAA

Lähde: NVIDIA Turing Architecture In-Depth | NVIDIA Developer Blog

Eli on tuossa myös liikkuvan ruudun selkeys parempaa.
Yksi vilkaisu riittää kertomaan DLSS:n poistavan yksityiskohtia kuvasta. Enkä menisi sanomaan DLSS kuvaa edes realistisemmaksi, pikemmin päinvastoin.
 

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
21 452
Tuossa kuva normaali koossa ja suurennokset mukana, vinokohtien sahalaita on kyllä UHD- näytöltä läheltä katsottaessa vasta nähtävissä molemmissa tapauksissa:
Siinähän vasta ihme PPAA olisi jos saisi taiottua kaikki sahalaidat mäkeen, DLSS:llä se matalammalla resoluutiolla renderöinti vain yksinkertaisesti näkyy joistain kohdin pahasti läpi vaikka joissain kohdin onkin myös hoitanut hommansa paremmin.
Pitäisi saada lossless videota noista että voisi tehdä pidemmälle meneviä johtopäätöksiä mutta NVIDIAn julkaisemien kuvien perusteella TAA vaikuttaisi tarjoavan vähän paremman kokonaistuloksen.

@Hiikeri Ei raytracingissa ole pakko tensoreita käyttää yhtään mihinkään. Eikä DLSS:stä voi taikoa "puolta nopeusedusta", se nopeusetu tulee matalammalla resolla renderöinnistä tämän hetkisten tietojen perusteella eikä siinäkään ole mitään tekemistä tensoreiden kanssa, niitä tarvitaan vain parsimaan se kuva lopulliseen muotoonsa skaalaamalla ja paikkaamalla.
 

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
21 452
Nvidia Turing GPU deep dive: What's inside the radical GeForce RTX 2080 Ti

Toinen pienempi ruutu:

Figure 22. DLSS 2X Provides Significantly Better Temporal Stability and Image Clarity Than TAA

Lähde: NVIDIA Turing Architecture In-Depth | NVIDIA Developer Blog

Eli on tuossa myös liikkuvan ruudun selkeys parempaa.
Tämä kuva on siis DLSS 2X:sta joka ei ole vastaavalla tapaa nopea kuin DLSS koska tässä kuva oikeasti renderöidään sillä valitulla resoluutiolla
 
Liittynyt
12.12.2016
Viestejä
3 930
Ti vs Ti ja 80 vs 80 testiä.

Ti:llä reilusta 40% tuonne ~50% lisää perusnopeutta Ultralla sekä 4K nykypeleissä.

NVIDIA GeForce RTX 2080 Ti and RTX 2080 'official' performance unveiled | VideoCardz.com
The data we are sharing with you today comes from official Reviewers’ Guide. The numbers in this guide are only a reference for further benchmarking. It is probably an important thing to say that those numbers should not be taken very seriously. Each reviewer has a different testing methodology (different scenario, different testing equipment, a different list of games).

The graphs are based on values (framerate/scores) provided by NVIDIA for their recommended titles. Yes, the word recommended is rather important here too.
Testiä :rolleyes:
 

Hiikeri

Team Intel
Liittynyt
13.12.2016
Viestejä
1 952
@Hiikeri Ei raytracingissa ole pakko tensoreita käyttää yhtään mihinkään. Eikä DLSS:stä voi taikoa "puolta nopeusedusta", se nopeusetu tulee matalammalla resolla renderöinnistä tämän hetkisten tietojen perusteella eikä siinäkään ole mitään tekemistä tensoreiden kanssa, niitä tarvitaan vain parsimaan se kuva lopulliseen muotoonsa skaalaamalla ja paikkaamalla.
Tiedän, voi olla vaan aika nuhaista Shadereilla tai Cpulla laskea Reaaliaikaista TR peleissä.

Sehän oli selvää spekulointia 50/50 ajatus leikkini.

Yksinkertaistin ja luulin että kaikki ymmärsivät DLSSn toiminnan eli tensoriytimet ne siellä pelatessa laskevat pelistä tai ajureista tulevat "esiopetetun" Deep Learning toiminnan.
 

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
21 452
Tiedän, voi olla vaan aika nuhaista Shadereilla tai Cpulla laskea Reaaliaikaista TR peleissä.
Siellä on ne RT-yksiköt sitä varten. Tensoreita käytetään denoisingissa jos jossain RT-jutussa.
Sehän oli selvää spekulointia 50/50 ajatus leikkini.

Yksinkertaistin ja luulin että kaikki ymmärsivät DLSSn toiminnan eli tensoriytimet ne siellä pelatessa laskevat pelistä tai ajureista tulevat "esiopetetun" Deep Learning toiminnan.
Tensoriytimet siis etsivät esiopetettujen tietojen perusteella tiedot miten kuvaa pitäisi parantaa että se vastaisi tavoitetta. Sen perusteella mitä NVIDIA kertoi nopeusetu ei liity siihen tekoälyosuuteen mitenkään vaan siihen että se peli renderöidään matalammalla resoluutiolla kuin pitäisi (esim 1440p renderöitäisiinkin 1080p tms, resoluutioesimerkit hatusta heitettyjä)
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
162
Tuossa kuva normaali koossa ja suurennokset mukana, vinokohtien sahalaita on kyllä UHD- näytöltä läheltä katsottaessa vasta nähtävissä molemmissa tapauksissa:

Nvidia Turing GPU deep dive: What's inside the radical GeForce RTX 2080 Ti

Toinen pienempi ruutu:

Figure 22. DLSS 2X Provides Significantly Better Temporal Stability and Image Clarity Than TAA

Lähde: NVIDIA Turing Architecture In-Depth | NVIDIA Developer Blog

Eli on tuossa myös liikkuvan ruudun selkeys parempaa.
Mielenkiintoisempi kuin tuo pyssy, mikä on ilmeisesti liikkeessä, on se taustalla näkyvä pilvenpiirtäjä ja sen tarkkuus. Se on ihan yhtä tarkka DLSS, mikä on siis eräänlainen 2x upskaalaus tekoälyllä, kuin 4K natiivina renderöitynä. Tämä on kova juttu. Täytyy myös muistaa, että itse peli voidaan rendata DLSS, mutta pelin staattiset grafiikat voidaan piirtää natiivina 4K, siis erilaiset mittarit, tekstit, scoret jne. jotka lisätään ikäänkuin kuvan päälle. Kun se kuva sitten liikkuu 60hz tai 120hz niin ei siitä ehdi yksittäisiä pikseleitä ja niiden tarkkuuksia paljoa näkemään. Se on yks ja sama onko se aito 4K tai DLSS.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
162
Tuossa kuva normaali koossa ja suurennokset mukana, vinokohtien sahalaita on kyllä UHD- näytöltä läheltä katsottaessa vasta nähtävissä molemmissa tapauksissa:
Siinähän vasta ihme PPAA olisi jos saisi taiottua kaikki sahalaidat mäkeen, DLSS:llä se matalammalla resoluutiolla renderöinti vain yksinkertaisesti näkyy joistain kohdin pahasti läpi vaikka joissain kohdin onkin myös hoitanut hommansa paremmin.
Pitäisi saada lossless videota noista että voisi tehdä pidemmälle meneviä johtopäätöksiä mutta NVIDIAn julkaisemien kuvien perusteella TAA vaikuttaisi tarjoavan vähän paremman kokonaistuloksen.

@Hiikeri Ei raytracingissa ole pakko tensoreita käyttää yhtään mihinkään. Eikä DLSS:stä voi taikoa "puolta nopeusedusta", se nopeusetu tulee matalammalla resolla renderöinnistä tämän hetkisten tietojen perusteella eikä siinäkään ole mitään tekemistä tensoreiden kanssa, niitä tarvitaan vain parsimaan se kuva lopulliseen muotoonsa skaalaamalla ja paikkaamalla.
Ei. DLSS on AI metodi ja AI käyttää tensoreita. DLSS ei ole perinteinen matemaattinen upskaalaus. DLSS ikäänkuin syntetisoi koko kuvan uudestaan tekoälyllä. Se vain 'vaikuttaa' samalta trikiltä kuin jokin bilineaarinen interpolointi, mutta ei ole sitä. Tekoäly tulkitsee alemman resoluution kuvaa pala palalta ja syntetisoi tuon datan ja treenatun neuroverkon avulla uusia palasia, kaksi kertaa leveämpiä ja korkeampia. Niistä sitten muodostuu lopullinen kuva.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
162
Tiedän, voi olla vaan aika nuhaista Shadereilla tai Cpulla laskea Reaaliaikaista TR peleissä.
Siellä on ne RT-yksiköt sitä varten. Tensoreita käytetään denoisingissa jos jossain RT-jutussa.
Sehän oli selvää spekulointia 50/50 ajatus leikkini.

Yksinkertaistin ja luulin että kaikki ymmärsivät DLSSn toiminnan eli tensoriytimet ne siellä pelatessa laskevat pelistä tai ajureista tulevat "esiopetetun" Deep Learning toiminnan.
Tensoriytimet siis etsivät esiopetettujen tietojen perusteella tiedot miten kuvaa pitäisi parantaa että se vastaisi tavoitetta. Sen perusteella mitä NVIDIA kertoi nopeusetu ei liity siihen tekoälyosuuteen mitenkään vaan siihen että se peli renderöidään matalammalla resoluutiolla kuin pitäisi (esim 1440p renderöitäisiinkin 1080p tms, resoluutioesimerkit hatusta heitettyjä)
Tokihan se liittyy tekoälyyn siten, että ilman tekoälyä / tensoreita nopeusetuakaan ei olisi. Mutta varsinainen nopeusetu toki lähtee sieltä alemmalla resolla rendaamisesta + mahdollisesti siitä, että tekoälyä voitaisiin ajaa rinnakkain renderöinnin kanssa. En tiedä mihin kohtaan tuo DLSS pipelineä sijoittuu. Ehkä se on niin nopea operaatio, ettei sitä rinnakkain tarvitse suorittaa.
 

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
21 452
Tokihan se liittyy tekoälyyn siten, että ilman tekoälyä / tensoreita nopeusetuakaan ei olisi. Mutta varsinainen nopeusetu toki lähtee sieltä alemmalla resolla rendaamisesta + mahdollisesti siitä, että tekoälyä voitaisiin ajaa rinnakkain renderöinnin kanssa. En tiedä mihin kohtaan tuo DLSS pipelineä sijoittuu. Ehkä se on niin nopea operaatio, ettei sitä rinnakkain tarvitse suorittaa.
Käsittääkseni kaikkien useampaa peräkkäistä framea käyttävän AA:n on sijoituttava aivan renderöintiprosessin viimeiseksi tehtäväksi, myös DLSS:n.
Mihin tuo sinun tulkintasi DLSS:n toimintaperiaatteesta muuten perustuu? En toki voi vannoa ettetkö ole oikeassa, mutta ainakaan tuosta whitepaperista ei välittynyt minulla tuollaista kuvaa
 

BOT

Liittynyt
14.11.2016
Viestejä
2 404
Eipä mitään kummoista tulossa. Vaatii sen verran työtä kehittäjältä implementoida nämä ominaisuudet, vaikka saattavat ollakin suhteellisen helppoja implementoida, että jää varmaan monelta tekemättä. Resurssien vapauttaminen jättäen turhaa työtä tekemättä renderöinti vaiheessa toki voi tuoda potentiaalisesti lisää graafista karkkia, mutta viehän tuokin taas yhtälailla aikaa toteuttaa.

Käyttääkkö sitten vapautuneita resursseja paranneltuun grafiikkaan vai tukeeko nämä ominaisuudet säteenseurannan esillemarssia, mikä on varsin raskas efekti ja jolle kaikki resurssit ovat tarpeen. Veikkaan että suurinosa kehittäjistä valitsee vain korkeamman ruudunpäivityksen, mikä sitten saattaa hämätä kuluttajaa siltä osin, että Nvidian näytönohjaimet vaikuttavat tehokkaammilta mitä ovatkaan, kun kyse on lopulta ihan renderöintivaiheessa tehdystä kikkailusta. Ei kikkailussa kuitenkaan mitään pahaa ole, mutta harmillista vain jos menee kehittäjiltä aikaa näiden toteuttamiseen ja ne toimivat sitten vain Nvidian raudalla.

Ikävänä pahana AMD:n korteille nämä resurssien säästöt eivät tietenkään näy AMD:n raudalla ja kaikki toimii poikkeuksetta reilusti hitaammin. Olisi paljon mukavampaa että kehittäjät suoraan hylkäisivät nämä Nvidian teknologiat ja lähtisivät ihan suoraan Vulkanin kelkkaan tuomaan ruudulle kaikkea paljon siistimpää, kuten suuria määriä partikkeleita ja vaikka mitä muita hienouksia mitä Vulkan ja tietääkseni ihan DX12 myös mahdollistaa. Tiivistettynä Nvidia ajaa kehitystä mikä taas enempi kampittaa vastustajaa, kun tarjolla olisi jo rajapintoja mitkä mahdollistaisivat paljon siistimpiä asioita ilman mitään erikoistunutta rautaa.

Paremmat reunanpehmennysmetodit ovat tietysti aina tervetulleita, mutta varmaan suurinosa suosii sitä joka vie vähiten tehoja. 4K-resoluution kanssa ei mielestäni pehmennystä edes tarvitse, ainakin mitä 49" television kanssa kokeilin. Monessa pelissä TAA tekee oikein hyvää jälkeä, mutta vaihtelee vähän pelin mukaan. Toivottavasti näitä teknologioita nähdään korkeintaan vain jossain hyvin visuaalisissa "elokuvapeleissä", mitkä eivät muutenkaan tarjoa mitään mielenkiintoista interaktiivista sisältöä.
 
Liittynyt
16.12.2016
Viestejä
871
Yksi vilkaisu riittää kertomaan DLSS:n poistavan yksityiskohtia kuvasta. Enkä menisi sanomaan DLSS kuvaa edes realistisemmaksi, pikemmin päinvastoin.
Jaa-a. Joskus olet moittinut Nvidian käyttävän liikaa ja turhaa tessalointia. :facepalm:

Nyt siis puhut liikkuvan kohteen suurennetusta pysäytyskuvasta, niin lähinnä siinä näkyy korjaukset vrt. TAA: an. Muilla asetuksilla on paljon isompi vaikutus kuvan näkyviin yksityiskohtiin. Tai voit käyttää vaikka DLSS 2x. Itse ottaisin ehdottomasti FPS- lisän tuolla DLSS: llä.:tup:

Tuossa yläkuvassa (ei suurennos) näkyi selvästi lisäsisältöä ruudussa (oikealla DLSS):
Sieppaa1.JPG
TAA
Sieppaa2.JPG
DLSS
Pitäisi saada lossless videota noista että voisi tehdä pidemmälle meneviä johtopäätöksiä
Samaa mieltä.
mutta NVIDIAn julkaisemien kuvien perusteella TAA vaikuttaisi tarjoavan vähän paremman kokonaistuloksen.
Eri mieltä.
Tämä kuva on siis DLSS 2X:sta joka ei ole vastaavalla tapaa nopea kuin DLSS koska tässä kuva oikeasti renderöidään sillä valitulla resoluutiolla
Nopeus (FPS) sitä käytettessä vrt. TAA: an?
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
4 067
Sitten kun testit ohi poistetaan nuo käytöstä ja vain FPS:lla on merkitystä. Nyt kaivetaan kumpi tarkempi pikselin tarkkuudella.
 
Liittynyt
13.12.2016
Viestejä
324
Yksi vilkaisu riittää kertomaan DLSS:n poistavan yksityiskohtia kuvasta. Enkä menisi sanomaan DLSS kuvaa edes realistisemmaksi, pikemmin päinvastoin.
Jaa-a. Joskus olet moittinut Nvidian käyttävän liikaa ja turhaa tessalointia. :facepalm:

Nyt siis puhut liikkuvan kohteen suurennetusta pysäytyskuvasta, niin lähinnä siinä näkyy korjaukset vrt. TAA: an. Muilla asetuksilla on paljon isompi vaikutus kuvan näkyviin yksityiskohtiin. Tai voit käyttää vaikka DLSS 2x. Itse ottaisin ehdottomasti FPS- lisän tuolla DLSS: llä.:tup:

Tuossa yläkuvassa (ei suurennos) näkyi selvästi lisäsisältöä ruudussa (oikealla DLSS):
TAA DLSS
Pitäisi saada lossless videota noista että voisi tehdä pidemmälle meneviä johtopäätöksiä
Samaa mieltä.
mutta NVIDIAn julkaisemien kuvien perusteella TAA vaikuttaisi tarjoavan vähän paremman kokonaistuloksen.
Eri mieltä.
Tämä kuva on siis DLSS 2X:sta joka ei ole vastaavalla tapaa nopea kuin DLSS koska tässä kuva oikeasti renderöidään sillä valitulla resoluutiolla
Nopeus (FPS) sitä käytettessä vrt. TAA: an?
En tiedä minkälaisilla silmällä katselette noita kuvia jos TAA näyttää paremmalle? silmälasit? Kyllä jo tuo perus DLSS näyttää paljon terävämmälle kun TAA, DLSS 2X:stä nyt puhumattakaan. Pitäisi saada samasta pelistä kuvia sekä nopeusmittauksia TAA, DLSS ja DLSS 2X jotta pystyisi vertailemaan.
 
Liittynyt
12.12.2016
Viestejä
3 930
En tiedä minkälaisilla silmällä katselette noita kuvia jos TAA näyttää paremmalle? silmälasit? Kyllä jo tuo perus DLSS näyttää paljon terävämmälle kun TAA, DLSS 2X:stä nyt puhumattakaan. Pitäisi saada samasta pelistä kuvia sekä nopeusmittauksia TAA, DLSS ja DLSS 2X jotta pystyisi vertailemaan.
Terävämpi, realistisempi ja parempi ovat täysin eri asioita. Tulikuuma piippu joka on kliinisen siisti on epärealistinen ja kaiken päälle koomisen näköinen.
 

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
21 452
Jaa-a. Joskus olet moittinut Nvidian käyttävän liikaa ja turhaa tessalointia. :facepalm:
Tämähän on täysin totta, NVIDIA on ollut tunkemassa nimenomaan liikaa ja turhaa tesselointia joihinkin peleihin (se kuuluisa betoniporsas ja hawx2 ainakin tulevat heti mieleen ylimääräisestä tesselaatiosta, muistaakseni tuoreimmassa witcherissäkin sai tesselaatiokerrointa vetää aika tavalla pienemmäksi ennen kuin visuaalisesti tuli mitään eroa. Lisääkin esimerkkejä taitaa löytyä jos jaksaisi kaivaa, nuo tulivat heti mieleen)
Nyt siis puhut liikkuvan kohteen suurennetusta pysäytyskuvasta, niin lähinnä siinä näkyy korjaukset vrt. TAA: an. Muilla asetuksilla on paljon isompi vaikutus kuvan näkyviin yksityiskohtiin. Tai voit käyttää vaikka DLSS 2x. Itse ottaisin ehdottomasti FPS- lisän tuolla DLSS: llä.:tup:

Tuossa yläkuvassa (ei suurennos) näkyi selvästi lisäsisältöä ruudussa (oikealla DLSS):
TAA DLSS
Mitäs näistä kuvista piti vertailla tarkalleen?
Nopeus (FPS) sitä käytettessä vrt. TAA: an?
NVIDIA ei ole kommentoinut DLSS 2X:n nopeutta vielä, eli testejä pitää odotella, mutta minimissään sen pitäisi olla vähän hitaampaa kuin ilman mitään AA:ta koska toisin kuin DLSS, DLSS 2X:ssä renderöidään ruutu oikealla tarkkuudella ennen AI-settejä
 

rusina666

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
10.11.2016
Viestejä
569
Jos tarvitsee suurennoslasia ja kuvankäsittelyohjelmaa erojen havaitsemiseksi, niin silloin erot ovat merkityksettömiä (ellei juuri tuota hae tuotteelta). Jos saisi nämä samat vertailut liikkuvan kuvan muodossa..
 

Tup3x

Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 331
Kiinnostaa kyllä tuo DLSS:n laatu. Luultavasti parempi kuin checkerboard jutut ym. muut kikat. Itse luulen, että DLSS 2X:lla tulee 10% takkiin nopeudessa. Luulisi sen suht nopean olevan.
 
Liittynyt
08.05.2017
Viestejä
1 876
Tulikuuma piippu joka on kliinisen siisti on epärealistinen ja kaiken päälle koomisen näköinen.
Tästä perustelusta sai kyllä päivän naurut :rofl: Tuohan menee täysin pelin visuaalisen suunnittelun piikkiin; käytännössä syytät nyt aa-metodia siitä, että se tekee kuvasta tarkan :D
 

BOT

Liittynyt
14.11.2016
Viestejä
2 404
Semmoinen tuli vielä mieleen että näin monen oikomisen performanssin kanssa, sekä kuvanparannukset vielä päälle, voi käydä niin että kuvasta tulee lopulta sumeampi, pehmeämpi tai siinä voi olla jopa havaittavia pieniä virheitä, jos kehittäjän implementointi ei ole täydellinen, ajurit sekoilee tai ylipäätään tekniikka ei ole viimeisen päälle hiottu. Kannattaa olla arvostelijoiden ja ennakkotilaajien tarkkana peleissä, joissa näitä tekniikoita voi käyttää, että kärsiikö kuvanlaatu jollakin tavalla. Suurempi FPS lukema ei aina tarkoita automaattisesti parempaa ja Turingin kanssa oiotaan monessa kohtaa, mikä on itse asiassa koko arkkitehtuurin ehkäpä merkittävin "teholisäys".

Tiedän jo ennestään että kaikki eivät ole kuvanaladun kanssa niin tarkkoja ja kilpamentaliteetilla pelaavia kiinnostaa lähinnä että vastustajahahmon pikselit näkyvät mahdollisimman selvästi, mutta minä ainakin kun nautin erittäin hyvän näköisistä peleistä haluan parasta kuvanlaatua ilman kompromisseja. Tälläkin hetkellä ihan ilman mitään näytönohjaimesta löytyviä teknologioita toiset pelit vaan näyttävät terävämmiltä kuin toiset, oli sama reunanpehemennysmetodi käytössä taikka pois päältä, mikä kertoo siitä miten niin monin eri tavoin grafiikan piirtämistä voi lähestyä.

Viimeisenä on se huolenaihe että on ilmeisesti hyvin pelikohtaista milloin Turing-korteilla saa reilusti enemmän ruudunpäivitystä ja milloin vain sen verran mihin rauta luonnollisesti kykenee. Parempi toivoa että ne pelit mistä itse on kiinnostunut tukee näitä uusia teknologioita, eikä juuri niistä mitkä eivät tue.
 
Viimeksi muokattu:

mRkukov

Hrrrr...
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 708
Itseä kiinnostaa lähinnä se että kuinka tasalaatuista tuo ai tekee. Jos piiput piirretään joka framessa eri tavalla niin kyllä se liikkuvassa kuvassa nopeasti häiritsee. Kaikki asiat ja pinnat kun muuttuisi väriseviksi pinnoiksi. Stillikuvilla oikeastaan mitään väliä.
 
Liittynyt
21.08.2018
Viestejä
5 527
Itseä kiinnostaa lähinnä se että kuinka tasalaatuista tuo ai tekee. Jos piiput piirretään joka framessa eri tavalla niin kyllä se liikkuvassa kuvassa nopeasti häiritsee. Kaikki asiat ja pinnat kun muuttuisi väriseviksi pinnoiksi. Stillikuvilla oikeastaan mitään väliä.
Kuulemma ihan normaalilta näyttää ilman värinää tms. Fps vaan selkeästi korkeampi.
 
Liittynyt
16.12.2016
Viestejä
871
Mitäs näistä kuvista piti vertailla tarkalleen?
Nuo ympyröidyt kohdat, sulaa metallia tmv. (kun tuolla eräs mainitsi että yksityiskohtia katoaa DLSS: n myötä, nimenomaan kun nyt ei katsota suurennosta). Tuossa DLSS- ruudussa on enempi "tavaraa":
Inked1.jpg
TAA
Inked2.pg.jpg
DLSS
 

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
21 452
Nuo ympyröidyt kohdat, sulaa metallia tmv. (kun tuolla eräs mainitsi että yksityiskohtia katoaa DLSS: n myötä, nimenomaan kun nyt ei katsota suurennosta). Tuossa DLSS- ruudussa on enempi "tavaraa":
TAA DLSS
Siis aseen suuliekkejä tarkoitat? Ne ovat hyvin todennäköisesti dynaamisia joten kahta identtistä on luultavasti mahdotonta saada ylipäätään. Mikäli ne eivät ole dynaamisia, saattaa DLSS taikoa ylimääräistä ruutuun sillä AI:llaan, mutta parempi asia se ei missään nimessä liene
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 020
Itseä kiinnostaa lähinnä se että kuinka tasalaatuista tuo ai tekee. Jos piiput piirretään joka framessa eri tavalla niin kyllä se liikkuvassa kuvassa nopeasti häiritsee. Kaikki asiat ja pinnat kun muuttuisi väriseviksi pinnoiksi. Stillikuvilla oikeastaan mitään väliä.
Huomioiden mitä tuo oikeasti tekee... ei pitäisi olla kovin suuri pelko tuosta pintojen ”värisemisestä”.

Kyseessä on siis hieman kärjistäen paranneltu: (1) reunanpehmennys ja (2) ylöspäinskaalaus terävöittäen (aka. tuo taikaparannus). Lisäksi tuota ylöspäinskaalausta tehdään vain se noin 40 %.

Isoin ongelma on, että tuo ylöspäinskaalaus ei luo oikeasti uusia yksityiskohtia. Se on vähän samankaltainen efektinä kuin (älypuhelinkameroista) tuttu valikoiva terävöitys (oleellisesti siis kuvan korkeiden paikkataajuuksien voimistaminen).

Juuri näin. Itse vain epäilen ettei isojen pelien kaikkia asioita voi opettaa ai:lle riittävän hyvin. Aika näyttää.
Tekoälyksi tuota ei kannata kutsua... älyä prosessissa on hyvin vähän. (Neuroverkkopohjaisista antialiasointimenetelmistä on muutama julkaisu myös muilta kuin nVidia, ja perusperiaate on lopulta hyvin yksikertainen ja mekanistinen.)

Tuo ”DLSS 2X” on näistä ehkä se mielenkiintoisempi. Kun jättää tuon keinotekoisen kuvanparannuksen pois, ja keskittyy vain antialiasointiin, niin tämä saattaa hyvinkin olla ns. paras tapa antialiasoida. (Etenkin kun ne tensoriyksiköt olisi muuten alityöllistettyjä.) Ideaalisesti tämä on tosiaan ns. ilmainen laskutoimitus saada siedettävä jälkikäsittelyantialiasointi (ja siten siis kaiken järjen mukaan tapahtuu piirtoketjun lopussa kuten FXAA, TAA, jne.).

Menetelmälle syötetään siis (oletettavasti, perustuen muutaman muun tahon koneopittuihin neuroverkkoantialiasointidemoihin) (mahdollisesti muutama viimeinen) syvyyspuskuri ja ruutu, ja se tuottaa niistä piirrettävän kuvan (käyttäen luultavasti melko pientä ja yksinkertaista konvoluutioneuroverkkoa).

Pelikohtaisen oppimisen todellisen tarpeen suhteen ole hyvin skeptinen ja toivon jonkun nopeasti ”häkkäävän” tuon rajoitteen pois).

Siis aseen suuliekkejä tarkoitat? Ne ovat hyvin todennäköisesti dynaamisia joten kahta identtistä on luultavasti mahdotonta saada ylipäätään. Mikäli ne eivät ole dynaamisia, saattaa DLSS taikoa ylimääräistä ruutuun sillä AI:llaan, mutta parempi asia se ei missään nimessä liene
Enemmän kyse lienee siitä, että TAA on todella huono nopeissa asioissa. (Koska se käyttää useampaa ruutua ja siten helposti tuhoaa pieniä yksityiskohtia ja aiheuttaa noita aseessa näkyviä artefakteja.)

Miksiköhän vertailu on TAA eikä FXAA, tai jopa joku oikea ei-jälkikäsittely-AA meneltemä kuten MSAA tai jopa se (ideaalinen mutta siksi liian hidas) SSAA.
 
Liittynyt
19.02.2017
Viestejä
914
Menetelmälle syötetään siis (oletettavasti, perustuen muutaman muun tahon koneopittuihin neuroverkkoantialiasointidemoihin) (mahdollisesti muutama viimeinen) syvyyspuskuri ja ruutu, ja se tuottaa niistä piirrettävän kuvan (käyttäen luultavasti melko pientä ja yksinkertaista konvoluutioneuroverkkoa).
Kysyinkin tästä asiasta jo tässä ketjussa ja kävin lukemassa Nvidian paperista, jossa ei mainita syvyyspuskuria sanallakaan. Saa siis sen vaikutelman, että reunat pehmennettäisiin suoraan värikuvan avulla. Noissa esimerkkidemoissakin kun on aika miedosti partikkeleita, niin vähän vieläkin epäilyttää mitenkä tuo oikeasti tulee toimimaan.

Mutuna heittäisin, että (läpinäkyvät) partikkelit jo itsessään voisivat helposti sekoittaa tuon reunanpehmennyksen käytetäänpä syvyyspuskuria tai ei... Voi tietysti olla, että tuo järjestelmä on niin idioottivarma, ettei sitä tarvitse opettaa uudestaan joka kerta kun peliin lisätään uusia partikkeleita.

Toivottavasti io-techin artikkelissa paneudutaan näihin uusiin teknologioihin edes hiukan, jos vain mahdollista. Jos tuo oikeasti toimii niin kuin väittävät, niin onhan tuo aika leuat auki loksauttava edistys reunanpehmennykseen verrattuna nykyisiin...
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 020
Kysyinkin tästä asiasta jo tässä ketjussa ja kävin lukemassa Nvidian paperista, jossa ei mainita syvyyspuskuria sanallakaan. Saa siis sen vaikutelman, että reunat pehmennettäisiin suoraan värikuvan avulla. Noissa esimerkkidemoissakin kun on aika miedosti partikkeleita, niin vähän vieläkin epäilyttää mitenkä tuo oikeasti tulee toimimaan.

Mutuna heittäisin, että (läpinäkyvät) partikkelit jo itsessään voisivat helposti sekoittaa tuon reunanpehmennyksen käytetäänpä syvyyspuskuria tai ei... Voi tietysti olla, että tuo järjestelmä on niin idioottivarma, ettei sitä tarvitse opettaa uudestaan joka kerta kun peliin lisätään uusia partikkeleita.

Toivottavasti io-techin artikkelissa paneudutaan näihin uusiin teknologioihin edes hiukan, jos vain mahdollista. Jos tuo oikeasti toimii niin kuin väittävät, niin onhan tuo aika leuat auki loksauttava edistys reunanpehmennykseen verrattuna nykyisiin...
Ei partikkelit (tai muut osittain läpinäkyvät esineet) ole mitenkään erityisen vaikea ongelma reunanpehmennykselle? (Toki, ilman syvyyspuskuria niitä on melko mahdoton edes yrittää erikseen tunnistaa.)

Pohjimmiltaan ideana on: meillä on tämä sahalaitainen kuva, ja halutaan siitä sahalaidaton versio (menettämättä samalla liikaa yksityiskohtia oikeasti terävistä reunoista esimerkiksi tekstuureissa). Eli, jälkikäsittelyoperaattorina tuo on oleellisesti valikoiva sumennus (tunnista reuna: sumenna keskiarvoistamalla naapurustosta reunan normaalin suuntaisesti, ei reunaa: älä sumenna).

Ideaalisesti tuollainen hyvä reunantunnistin tunnistaa ne reunat hyvin jopa sen puoliksi läpinäkyvän partikkelin läpi ja tekee reunanpehmennystä myös siellä (reunanpehmennysoperaation kannalta partikkelin olemassaololla ei ole sen reunan tunnistuksen jälkeen suuremmin väliä). Pahimmillaan partikkelien alueella leijuu sellainen reunanpehmentämätön kuva kun ne reunat jää tunnistatta (jos esim. tekisi tunnistuksen pelkästään syvyyspuskurista)...
 

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
21 452
Miksiköhän vertailu on TAA eikä FXAA, tai jopa joku oikea ei-jälkikäsittely-AA meneltemä kuten MSAA tai jopa se (ideaalinen mutta siksi liian hidas) SSAA.
Luultavasti koska TAA:n tapaan DLSS käyttää useampaa framea, FXAA:t, MSAA:t sun muut vain yhtä.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 480
Viestejä
4 163 681
Jäsenet
70 414
Uusin jäsen
O&G

Hinta.fi

Ylös Bottom