TSMC:n Fab 14 B -tuotantolaitoksella on tapahtunut onnettomuus

Viestiketju alueella 'io-tech.fi uutiset' , aloittaja Kaotik, 28.01.2019.

 1. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  9 479
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  [​IMG]


  Maailman suurimpiin puolijohdevalmistajiin kuuluvan TSMC:n tuotantolaitoksella on tapahtunut merkittävä onnettomuus. Onnettomuuden vuoksi yhtiön Fab 14 B -tuotantolaitoksella on jouduttu pysäyttämään useita tuotantolinjoja.

  Kiinalaisen ETToday-julkaisun mukaan TSMC on ilmoittanut Fab 14 B -tuotantolaitoksella tapahtuneesta onnettomuudesta, joka johtui huonolaatuisista valmistusprosessissa käytetyistä kemikaaleista. Huonolaatuisten kemikaalien aiheuttamia vahinkoja on toistaiseksi mahdotonta arvioida tarkasti, mutta sen myötä yli 10 000 piikiekkoa on jouduttu hylkäämään täysin, jonka lisäksi itse tuotantolinjat on jouduttu sulkemaan. Fab 14 B:n tuotantolinjoilla valmistettiin ainakin NVIDIAn, MediaTekin ja Huawein (HiSilicon) piirejä. TechPowerUpin mukaan hylättyjen piikiekkojen määrä saattaa nousta jopa 30 000:een.

  Fab 14 B kuuluu yhtiön Gigafab-tuotantolaitoksiin, jotka kykenevät prosessoimaan kuukausittain yli 100 000 piikiekkoa. Toistaiseksi ei ole varmuutta aiheuttaako onnettomuus merkittävää haittaa yhtiön asiakkaille tai kuinka kauan tuotantolinjoja joudutaan pitämään suljettuina.

  Lähde: ETToday

  Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

  Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
   
  Viimeksi muokattu: 28.01.2019
 2. BNo1

  BNo1

  Viestejä:
  305
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Onko kenelläkään tietoa paljonko tuollaisen 300mm kiekon arvo on nykyään? Taidetaan pyöriä viisinumeroisissa summissa?
   
 3. JeppeXD

  JeppeXD

  Viestejä:
  220
  Rekisteröitynyt:
  24.08.2017
  Ahneus ei koskaan opi..
   
 4. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  9 479
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Toistaiseksi ei käsittääkseni ole mitään viitteitä siitä että ko. kemikaalierä olisi ollut huonolaatuinen TSMC:n ahneuden tms vuoksi
   
  Pultsetti ja JeppeXD tykkäävät tästä.
 5. spede

  spede Köyhä

  Viestejä:
  2 084
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Ei nyt sentään, realistinen hintahaitari $100-$200 välissä per kiekko. Pari vuotta sitten liikkui jonkun kiinalaisvalmistajan dia't netissä, missä kiekot maksoivat silloin ~$75 per kipale.

  Enemmän tossa varmasti se aika maksaa, kun kapasiteetti on jo myyty ja pitäisi ne roskattavat kiekot tehdä uusiksi.
   
 6. ossid

  ossid

  Viestejä:
  512
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos pitäisi arvata, niin joku kemikaalit toimittavan firman jamppa on nähnyt kiinalaiseen tapaan sopivan tienaamisen paikan ja myynyt sekundaa priimana.

  On kuitenkin kyse maasta, jossa äidinmaidonkorviketta jatkettiin tappavalla melamiinimuovilla vain koska piti saada maksimi profitit.

  ps. Lisäksi otsikon perusteella odotin onnettomuutta, jossa asioita on tuhoutunut ja ihmisiä loukkaantunut.
   
  Taneli-, tsönäri, mRkukov ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 7. BNo1

  BNo1

  Viestejä:
  305
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Siis valmista kiekkoa tarkoitin, jos nyt ymmärrän uutista oikein niin ei ne tyhjiä kiekkoja roskiin ole pistämässä. Joskus aikanaan valmiin kiekon arvo oli jo tonneja, kuvittelisin että nykyään se on vieläkin enemmän.
   
 8. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  9 479
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Wikiä lainaten
  (myönnän sen verran miettineeni tuota ennen kirjoittamista että piti tarkistaa onko sana sovelias tähän)
   
 9. ovastu02

  ovastu02

  Viestejä:
  444
  Rekisteröitynyt:
  01.11.2016
  Väärinkäsityksen tuosta otsikosta saa, mutta en kyllä keksi parempaakaan sanaa.
   
  L2K2 tykkää tästä.
 10. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 081
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Mites olisi ollut?
  ...Tapahtui häiriö tuotannossa, joka pilasi xxx määrän piikeikkoja. Syyksi on paljastunut epäkelpo kemikaali.
   
  Sargo, mRkukov, Wibe ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 11. discjet

  discjet

  Viestejä:
  18
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Jos niiden kemikaalien sijainti kuitenkin pysyi hallinnassa eikä tyyliin tynnyrit kaatunu pitkin tuotantolinjoja, niin itse mieltäisin tuon enempi tuotanto-ongelmaksi kuin onnettomuudeksi (mistä itselleni tulee kemikaalien kanssa äkkiä mielikuva että siellä on hätäisesti evakuoitu tiloja jne)
   
  mRkukov ja L2K2 tykkäävät tästä.
 12. L2K2

  L2K2

  Viestejä:
  810
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kymppitonnia olen kuullut ihmisten käyttävän hyvänä suuntaa-antavana ylärajahinta-arviona. Ainakaan paljoa sen päälle se ei millään voi olla, ihan lopputuotteiden hinnoista päätellen. Alle toki voi olla vaikka kuinka paljon.

  (Koska tämä arvio antaa kiekolle valotetuille siruille hinnaksi noin 10000 € / (3,14159 × (150 mm)^2) = 0,14 €/mm². Jos siis unohdetaan, että ihan koko kiekon pinta-alaa ei saa käyttöön. Tämä tarkoittaa puolestaan sellaista 80 euron luokkaa per vaikkapa TU104-piiri, siis olettaen täydellinen saanto ja unohtaen ne kiekon reunan käyttämättömät neliömillit.)

  Itse sanoisin, että hinnan on melkeinpä pakko olla vain nelinumeroinen, koska sen verran halpoja nuo mikroprosessorit ovat vielä tuotantoketjun päässä kaikki katteet sisään luettuna kaupassa..

  Joo, se valottamaton kiekko ei tosiaan ole kuin tuota 100–200 euron luokkaa. Mutta tuo valotus onkin se selvästi suurin lisäarvon tuottava prosessi, jossa piikiekosta tulee mikroprosessoreita. Joten raaka-ainetta ei välttämättä mennyt paljon rahalliseti hukkaan, mutta lukujen valossa (heh-heh) ainakin viikon tuotanto on mennyt roskiin (joka siis maksaa ja paljon). Jos tilauskirja on jo valmiiksi täynnä, niin tappion tosiaan voi laskea olevan paljon lähempänä sitä valmiin kiekon hintaa (kuin raaka-aineiden hintaa, joka on siis myös sekin enemmän kuin sen pelkän piikiekon hinta).

  Valmiita kiekkoja (tai mahdollisesti keskimäärin puolivalmiita) nuo varmaan tässä tapauksessa tosiaan ovat, koska muuten menetys ei varmaan edes olisi uutiskynnyksen ylittävä.
   
 13. L2K2

  L2K2

  Viestejä:
  810
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Sanalla onnettomuus on kyllä minunkin mielestäni hieman eri painotus kuin mitä tässä kuvataan tapahtuneen. Onnettomuudelle tyypillinen äkillisyys puuttuu kokonaan? (Vaikka tämä äkillisyys onkin joissain onnettomuustyypeissä hyvin suhteellista, mutta viikkoja jatkunut tekninen vika ei kyllä oikein millään mahdu tuohon kategoriaan.)

  Nyt siis on tapahtunut puhtaan taloudellinen menetys, ilman mitään muita sivuvaikutuksia? Tosiaan tuotanto-ongelma, tai häiriö tuotannossa (etenkin kun vika on kestänyt sen yli viikon). Tai ehkä jopa ”vakava tuotanto-ongelma” jos tuota taloudellista menetystä arvioi. Itse en siis tätä kanssa oikein onnettomuudeksi voi mieltää, jos ja kun vieläpä vahinko on puhtaan rahallinen (eikä esim. ympäristöonnettomuus tehtaan ympärillä).

  PS. Ihan tahallaan laitan näin kaksi erillistä viestiä peräkkäin, kun niin selvästi kahta eri asiaa kommentoin.
   
  WanhaPatu, ovastu02 ja mRkukov tykkäävät tästä.
 14. JeppeXD

  JeppeXD

  Viestejä:
  220
  Rekisteröitynyt:
  24.08.2017
  Itsellä oli enemmän mielessä se että luulisi tuon kokoisen firman vain ja ainoastaan tekevän kauppaa firmojen kanssa joilta tulee aina se 100%, eikä yhtään vähempää, vaikka olisi kalliimpaa. Tiedä sitten kuka koittanut välistä vetää tai oliko vaan onnettomuus mille ei kukaan mitään mahtanut.
   
 15. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  4 977
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  TU104 on aika huono esimerkki käyttää laskelmissa jos puhutaan mikroprosessorien hinnoista, koska se on todella iso piiri, paljon isompi kuin normaalit mikroprosessorit.

  Raven Ridge on kooltaan alle 40% TU104n koosta, Zeppelin n. 40% TU104n koosta, Apple A10 alle neljäsosa TU104n koosta, 4-ydin-coffee lake alle neljäsosa TU104n koosta.
   
 16. lanttu

  lanttu

  Viestejä:
  321
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Olettaen että kemikaalit kuljetetaan säiliö-autolla, niin riittää säiliöiden huolimaton pesu edellisen kuorman jäljiltä.
   
 17. L2K2

  L2K2

  Viestejä:
  810
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tavallaan joo, tavallaan ei. Ymmärrän näkemyksesi siitä, että TU104 ei ole edustava tyypilliselle piirille. Mutta kun tuo iso piiri on erityisen hyvä siihen, että sen perusteella saadaan hihavakiolta tiukempi yläraja-arvio (koska sen isonkin piirin pitää olla riittävän halpa suhteessa lopputuotteen hintaan – en usko Nvidian noita hyväntekeväisyyttään myyvän – tai TSMC:n noita isoja piirejä Nvidialle erityisesti subventoivan).

  Toki jos käytetään tuota Raven Ridgeä (jossa lopputuotteen hinta kaupassa selvästi alta 200 € ja mukana ei ole oleellisesti mitään muuta kuin se piiri), niin saadaan kanssa aika hyvä tiukka hintaraja vaikka piirejä tuleekin kiekolta yli 2,5 kertainen määrä (ja puoliksi toimimattomille piireille on selvempi myyntitapa). Toki, enemmän tai vähemmän yllättäen, se hinta-arvio on oleellisesti sama.

  Apple A10 -piiri esimerkiksi olisi tosi huono tähän laskuun, koska se ei ole merkittävä osa sen tunnetun tuotteen hinnasta.

  Lisäksi uutisessa puhuttiin Nvidian piireistä, joten... valinta oli helppo, ensimmäinen uusimman sukupolven Nvidia jonka pinta-ala osui silmään.
   
 18. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 222
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itsellä kyllä särähtää korvaan tuo "onnettomuus" otsikossa.

  Tuo mainitsemasi wiki lainaus... samalla wikipedian sivulla maininta:
  Onnettomuus – Wikipedia

  Mielestäni olisi kyllä punnerrusten paikka. Mitä mieltä @Sampsa ?

  Onnettomuus sanan tilalle kävisi vaikka "pilaantuminen". Silloin käyttäjä kiinnostuisi lukemaan, että mikä aiheutti pilaantuneen erän (kemikaali).
   
  Viimeksi muokattu: 29.01.2019
 19. antero

  antero

  Viestejä:
  2 738
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Tästä tuleekin vetoapua kaikkien komponenttien hinnan nostolle.

  "On ennalta-arvaamaton vahinkotapahtuma, joka voi aiheuttaa muun muassa omaisuusvahinkoja, tuhoa, kuolemantapauksia tai loukkaantumisia taikka muutoin haittaa tai vahinkoa esimerkiksi ihmisille, luonnolle tai infrastruktuurille."

  Tuskin he on etukäteen tienneet että noin tapahtuu ja varmasti on tapahtunut talodellisia vahinkoja, eli täyttää onnettomuuden määritelmän.
  Se että wiki puhuu myös suuronnettomuudesta ei koske tätä juttua.
   
  Viimeksi muokattu: 29.01.2019
 20. antero

  antero

  Viestejä:
  2 738
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  While wafer price increases have moderated, “I expect to see pricing through 2019 to grow modestly 3-5% every quarter,
  The average selling price per inch of silicon wafers declined from $1.40 in 2007 to $.74 in 2017
  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 29.01.2019
 21. eternality

  eternality

  Viestejä:
  418
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
  Itsekin otsikon perusteella odotin ihmisuhreja, esim. vahinko tai muu vastaava sana olisi mielestäni tarkempi kuvaus.

  Itse asiaan liittyen, mitäkohän prosessia tämä ongelma koskee? Ei ilmeisesti ainakaan 7nm?
   
 22. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  9 479
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Tässähän tosiaan puhuttiin kahdesta eri asiasta nyt ristiin, eli itse piikiekon arvo vs lopullisen valmiin kiekon arvo täynnä piirejä.
   
 23. ANTI_L

  ANTI_L

  Viestejä:
  686
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Kemikaalivahinko, ei onnettomuus.

  Tuossa kyllä palaa aika hyvin koko kuun voitot kun tuollainen kämmähdys tuli. Saattaa olla, että joku saa tuon takia potkutkin, mutta tuskin kukaan iso pomo, ehkä joku vähän pienempi kemikaalivastaava tms.

  Kiinnostaisi tietää, että onko kyseessä inhimillinen erehdys vai jonkin mittalaitteen vika tms. En ainakaan omalle tuotantolinjalle haluaisi tällaista "Nokian vesi" mokaa, joten varmasti olisi moninkertaiset tarkastukset materiaaleille.
   
 24. kime1980

  kime1980

  Viestejä:
  208
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Taitaa laadun varmistuksessa olla puutteita jos 100000 piikiekkoa kuukaudessa valmistetaan ja 10000-30000 piikiekkoa ennätetään ajaa epäkuranttia ennen kun vahinko huomataan. Sehän tarkoittaa karkeasti että 3-9 päivää on valmistettu viallisia ennen kun kemikaalin viallisuus on huomattu. Itse teollisuudessa työskentelevenä kuulostaa melko uskomattomalle varsinkin tuon kokoisessa firmassa.
   
 25. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  9 479
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  IMO "vahinko" ei terminä ole riittävä kuvaamaan 10-30% kuukausituotannosta tuhoavaa tapahtumaa
   
 26. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 222
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Saastuminen? Siitähän tuolla tompan sivulla puhutaan.
   
 27. Inehmo|

  Inehmo| #73

  Viestejä:
  437
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  TSMC:n tuotantolaitoksella häire, todella pahalta näyttää nyt tässä kyllä.
   
  FireFly Renaissance tykkää tästä.
 28. Nerkoon

  Nerkoon Se ainoa oikea Platinum-jäsen

  Viestejä:
  3 523
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ja taas juuri Huawei ottaa osumaa. Olikohan oikeasti vahinko? Tietysti tämä on pelkkää spekulaatiota, mutta osuu turhan sopivasti.
   
 29. Raikku

  Raikku

  Viestejä:
  2 167
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Jenkkien operaatio?
   
 30. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  3 533
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Yhdyn metakeskusteluun:

  Teknisesti ottaen sana on oikein, mutta käytettävässä kontekstissa se ei ole kyllä ollenkaan kuvaava tai vakiintunut. Tämä sopisi hyvin esimerkiksi dramaattiseen kaunokirjallisuuteen:

  "Suuri onnettomuus oli kohdannut TSMC:tä, piikiekot olivat pilalla."

  Mutta taas tapahtumaa suoraan kuvaavana uutisotsikkona tämä ei oikein toimi. Tuossa olikin jo hyviä ehdotuksia kuten (tuotanto)virhe, (tuotanto)häiriö, (tuotanto)vahinko jne. Tai vaikka toisinpäin virhe tuotannossa.
   
 31. BlackWolf

  BlackWolf Suomen Michael Jackson

  Viestejä:
  646
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ihan sama hinta sillä valmiilla kiekolla on kuin raa'alla. Jotain muutama dollari kemikaaleihin, siinä kaikki.

  Ei nyt vaikka ravintolassakaan lasketa hävikkiä sen mukaan mitä valmis tuote maksaa, vaan sen mukaan paljon raakatuotetta menee roskiin ja mitä siitä raakatuotteesta on maksettu.
   
  Viimeksi muokattu: 29.01.2019
 32. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  3 533
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Jos ravintolassa ei kyetä myymään asiakkaille, kyllä siitä syntyy muutakin tappiota kuin pilaantunut ruoka.
   
 33. greenlight

  greenlight BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  1 636
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Hevonpaskaa. Jos valmis ja toimiva tuote lentää roskiin, niin sen arvo on sama kuin mitä myymällä levyllisen verran piirejä olisi saatu. TSMC on kuitenkin vain valmistaja, jolta muut tilaavat piirejä, joten mikään kiekko ei ole menossa varastoon odottamaan sitä mahdollista päivää, kun asiakas kävelee ovesta sisään ja ilmoittaa haluavansa ostaa vähän prosessoreja.
   
 34. TuBBe

  TuBBe

  Viestejä:
  422
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Huhhuh, pelästyin jo että onko kukaan vielä muistanut tulla nillittämään otsikosta. Onneksi io-techin käyttäjiin voi aina luottaa että tälläistä ei varmasti päästetä läpi ilman helvetin tarkkaa seulaa.
   
  OD. ja ovastu02 tykkäävät tästä.
 35. BlackWolf

  BlackWolf Suomen Michael Jackson

  Viestejä:
  646
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Mitä helvettiä. Se ei tee siitä tuotteesta silti yhtään kalliimpaa sille TSMC:lle kuin sen raaka-aineen osuus siitä on. Ihan sama mikä tehdas on kyseessä missä jatkojalostetaan. Hävikin hinta on raaka-aineiden, siihen käytetyn energian ja ajan (palkat) summa. Lopputuotteen summassa taas on mukana mm. tehtaan kuoletusta R&D:tä yms. ja tietysti se kate millä tehdään voitot, mitä ei luonnollisestikkaan lasketa mukaan hävikkiin. Joskus nyt vaan käy vaikka onnettomuus on se vaikka autotehdas tai mikä tahansa muu paikka. Kannattaa nyt ihan vähän tutustua ensin ihan perusasioihin, ennen kuin tulee huutelemaan hevonpaskoja.

  Nyt TSMC:n toimitukset vähän viivästyy ja sillä hyvä, mitään maata mullistavaa ei ole tapahtunut ja tilaajatkin saa tuotteensa vain vähän myöhässä. Tuo voi maksaa hieman sakkopina, mutta nekään mitään merkittäviä summia ole.
   
 36. edup

  edup

  Viestejä:
  2 136
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kyllähän tää nyt on punnerrusten paikka. Kyse nyt on lähinnä melko pienestä määrästä tavaraa (0,5-2 vko tuotanto) jossa on laadullinen poikkeama. Kaikenlaisia tuotantoerien takaisinvetoja (ennen myyntiä tai sen jälkeen) laadullisiin poikkeamiin vedoten tapahtuu ihan jatkuvasti, eikä niiden osalta milloinkaan uutisoida että tehtaalla sattui onnettomuus.
   
 37. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  9 479
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Ilmaistako sen kiekon yli kuukauden kestävä prosessointi ja valottaminen on?
   
 38. BlackWolf

  BlackWolf Suomen Michael Jackson

  Viestejä:
  646
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  No mainitsinhan minä tuossa raaka-aineet, energian ja ajan. Enkö? Ei se lopputuotteen myyntihinta ole sama kuin valmistuskustannus, kun suunnittelu, markkinointi, tehtaat yms. maksaa nykyisellää miljardeja. Kyllä ne kaikki on mukana lopputuotteen hinnassa, mutta ei ne ole mukana hävikissä.
   
 39. apinavesi

  apinavesi

  Viestejä:
  14
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Sinun logiikallasi lakko ei olisi ammattiliitoille mikään ase, koska parin viikon seisokki ei aiheuta materiaalikuluja (paitsi jos materiaali pilaantuu nopeasti kuten elintarvikealalla) eikä palkkakuluja. Hävikki määritellään varmasti noin kuin sanoit, mutta firman todellinen kustannus on tietenkin menetetty myynti eikä hävikki, jos kaikki menee kaupaksi mitä tehdas ehtii valmistaa, kuten tässä tapauksessa menee. Ei voi olla noin vaikea ajatusharjoitus vertailla kahta skenaariota:

  a) firma maksaa materiaalikustannukset (ym.) ja myy tehdyt tuotteet x dollarilla
  b) firma maksaa materiaalikustannukset (ym.) ja heittää tehdyt tuotteet roskikseen saaden 0 dollaria.

  Eli tuhoutuneiden kiekkojen osalta tappiota on menetetyt myyntitulot sellaisenaan, ja seisokin osalta myynnin ja muuttuvien kustannusten erotus. (Ja päälle jotain sopimussakkoja, imagotappiota, vian selvittelyn kustannuksia ym.)
   
 40. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  5 222
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tässähän siis menetettiin myyntitulot ja silti maksettiin materiaali ja palkkakulut. Lähempänä se myyntihinta on menetyksen suuruutta.
   
  hkultala tykkää tästä.
 41. BlackWolf

  BlackWolf Suomen Michael Jackson

  Viestejä:
  646
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Väitteesi pitää vain jos se myynti jäisi tämän takia kokonaan toteutumatta. Ei pikein sovi samaan juttuun sen kanssa että itse väität että kaikki menee mitä tekee. Katsos se lakkokin on huono ase jos samaan aikaan kilpaileva naapuritehdas voi toimittaa tuotteet. Ei nyt perus liiketalouden jutut voi olla tällä palstalla ihan näin vieraita asioita?!

  Suosittelen aloittamaan ihan vaan kiinteistä ja muuttuvista kustannuksista ja siitä kumpaan hävikki menee. Liiketalouden peruskursseja moiset.

  Täällä varmaan uskotaan sekin kun telkkarissa joku sanoo miten työnantaja menettää niin ja niin monta miöjoonaa päivässä, saati miten kullankaivajat menettää, kun koneet seisoo jossain Gold Rushissa. Niin ja jokainen waretettu peli/ohjelma on menetetty myynti.
   
  Viimeksi muokattu: 29.01.2019
 42. E.T

  E.T

  Viestejä:
  3 220
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  Suorien kulujen lisäksi voi sitten tulla jotain mahdollista hyvitystä/sakkoa viivästyksistä.
   
 43. Ademeion

  Ademeion

  Viestejä:
  99
  Rekisteröitynyt:
  26.07.2017
  Otsikon sanavalintaan liittyvä keskustelu on kyllä mielestäni ollut myönteisen järkevää, asiallista ja hyvähenkistäkin (sinun kommenttiasi lukuun ottamatta, täytyy sanoa).
   
 44. E.T

  E.T

  Viestejä:
  3 220
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  Käyhän katsomassa peiliin!
  Ei niitä pilalle menneitä kiekkoja voi myydä, vaan piirit pitää tehdä uudestaan kaikkine kustannuksineen.
  Ja mahdolliset hyvitykset/sakot viivästyksestä voivat alentaa saatavaa hintaa.

  Eli kulut per myytävä tuote vähintään tuplaantuivat, todennäköisesti paljon enemmänkin johtuen tuotantokatkoksesta.
  Ja sitten on hyvin epävarmaa tuleeko saantipuolelle edes sitä alkuperäistä myyntihintaa.

  Ainoa millä tästä ei tule merkittävää taloudellista tappiota on huijarikapitalistien kirjanpito.
   
  hkultala tykkää tästä.
 45. Marti77

  Marti77 Team H2O

  Viestejä:
  1 246
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2016
  No sinne minun TU102 piiri meni taas niin gigantilla on taas syy lykätä tilaustani pari kolme viikkoa eteenpäin.
  Aikat heikko on RTX 2080Ti saatavuus suomessa tällä hetkellä eikä tuo varman auta tilannetta yhtään.
   
 46. Engineerer

  Engineerer

  Viestejä:
  148
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Vai että on tuotantolaitoksella sattunut mittava vahinko.
   
  ANTI_L tykkää tästä.
 47. Requiem

  Requiem For You

  Viestejä:
  443
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuotantolaitoksilla tapahtuu tuotantohäiriöitä. Onnettomuuksiksi niitä ei kutsuta, kestipä häiriö sitten päivän tai kuukausia. Tappiot voi laskea monella tavalla riippuen siitä kenelle niitä raportoidaan.
  Olisi ihan mielenkiintoista kuulla mikä meni vikaan.
   
  ANTI_L tykkää tästä.
 48. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  3 533
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Investointi ja poisto ovat nimenomaan niitä liiketalouden perusasioita.

  Ne myynnit nimenomaan jäävät toteutumatta, koska koko tuotantonkapasiteetti on myyty. Se tehdas maksaa paljon rahaa, ja ne piirit ovat arvokkaita vain niin kauan kuin tehtaan tuotantoteknologia on relevanttia. Ei niistä piireistä silloin enää mitään rahaa saa, kun kukaan niitä ei enää tarvitse. Puolijohdevalmistajan on ns. taottava rauta silloin kun se on kuumaa, jos haluaa päästä voitoille.
   
 49. greenlight

  greenlight BANNATTU BANNED

  Viestejä:
  1 636
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Se, että kaikki menee mitä tekee, tarkoittaa tässä tapauksessa juuri sitä, että nyt syntynyttä aukkoa tuotannossa ei voida kuroa umpeen esimerkiksi ylitöitä tekemällä, koska tuotanto pyörii jo täydellä kapasiteetilla. Siten ,jos hetkellisen häiriön vuoksi tuotanto hidastuu, niin erotusta normaaliin ei voida kuroa kiinni, koska ei ole vapaita resursseja tuotannon kiihdyttämiseen.

  Ja onnettomuus tarkoittaa tilannetta, joka aiheuttaa vaaran ihmisille, ei elottomille esineille. Jos autiossa talossa puhkeaa vesiputki, niin se ei ole onnettomuus vaan vahinko. Jos asutetussa talossa puhkeaa vesiputki ja joku meinaa hukkua tai on vaarassa vahingoittua kuuman veden purkautumisen vuoksi, niin se on onnettomuus. Otsikon nähtyäni luulin, että tehtaalla olisi räjähtänyt tai sattunut kemikaalivuoto.
   
 50. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  9 479
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Onnettomuus ei tarkoita vain ihmisille vaaraa aiheuttavaa tilannetta
  Wikiä lainaten
   
  stica ja Hessu tykkäävät tästä.