TP-Link TL-MR3420 - halpa 3G-reititin

sl06bhytmar

♻ SER Rescue ♻
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
860
[IMG]


TP-Linkin MR3420 on tällä hetkellä markkinoiden halvimpia 3G-reitittimiä. Britanniasta tämän saa tilattua 30-35€ hintaan posteineen. (Amazon.co.uk). Ominaisuuksina reitittimessä on N-luokan standardin mukainen 300Mbps nopeus 2.4GHz alueella, joka on taaksepäin yhteensopiva B- ja G-luokan langattomien laitteiden kanssa, varayhteys 3G:n tai WAN portin avulla, jos ensijainen yhteys häviää syystä tai toisesta, tärkeänä ominaisuutena voidaan myös pitää IP/MAC pohjaista kaistanhallintaa, jolla voidaan helposti rajoittaa nopeudet kaikille käyttäjille sopiviksi eikä yksittäinen käyttäjä vie kaikkea kaistaa itselleen. Liitäntöinä takana on USB 2.0 portti, 4x 10/100 LAN-portit ja 10/100 WAN portti sekä kaksi ympärisäteilevää antennia. MR3420:llä on myös pikkuveli, MR3220, ainoa ero taitaakin olla WLAN:n nopeus on 150Mbps ja siinä on vain yksi antenni.

[IMG]



[IMG]


Pakkaus

Laite toimitetaan vihreässä pakkauksessa, jossa on isolla fontilla painettu valmistajan nimi vasempaan yläkulmaan ja heidän sloganinsa (The Reliable Choice). Laitteesta on suuri ja selkeä kuva heti etukannessa, jossa mainostetaan kolmea tärkeää ominaisuutta. 3G toimivuus lennosta, 3G/WAN varayhteys ja erittäin nopea langaton yhteys. Oikeassa yläkulmassa mainostetaan 3 vuoden takuuta ja Windows 7 tukea.
Takana on taas mainostajan nimi ja heidän sloganinsa. Oikeaan ylänurkkaan on liimattu tarra jossa mainostetaan 24/7 teknistä tukea joko puhelimen tai sähköpostin kautta. Takana kerrotaan tarkemmin varayhteyden toiminnasta ja miksi siihen on päädytty, mitä heidän tuotteesa pystyy tekemään, sekä tietenkin ominaisuudet ja hyödyt. Pienellä fontilla on painettu ominaisuudet myös seuraavilla kielillä: saksa, italia, turkki, ranska, espania, puola, portugali, venäjä ja kreikka. Takana on kaksi kuvaa, joista toinen näyttää reitittimen takaa löytyvät liittimet ja toinen taas tyypillisen käyttökohteen topologisen kaavion.

[IMG]


Vasemmalla sivustalla on sijoitettu valmistajan nimi ja slogan, sekä kerrottu speksit laitteen toiminnasta. Standardeina: IEEE.802.11n/g/b, IEEE 802.3.3u ja USB 2.0. Langattoman toimintataajuus: 2.4GHz-2.4835GHz. Antennit: kaksi irroitettevaa antennia, joissa RP-SMA liitin. Langattoman verkon nopeus: jopa 300Mbps. Suojaukset: WEP, WPA/WPA2, WPA-PSK/WPA2-PSK salaus. Liitännät: USB 2.0 portti 3G-modeemeille. 10/100 WAN-portti ja 4 kpl 10/100 LAN-portteja jotka tukevat nopeuden automaattisen valinnan ja automaattisen MDI/MDIX valinnan. Internet yhteyskäytännöt: PPPoE, Dynaaminen IP, Staattinen IP, PPTP, L2TP, BigPond kaapeli-internetyhteys. Edistyneet ominaisuudet: VPN Pass-through, SPI palomuuri, Domain-nimi suodatus, MAC-osoite suodatus. käyttölämpötila: 0°C-40°C (32°F-104°F) ja -ilmankosteus: 10%-90%, ei-kondensoiva.

Oikealla sivustalla on myös laitettu valmistajan nimi ja slogan, malli- ja sarjanumerokoodit viivakoodeineen, tuettuja 3G-modeemeja, joista laajempi ja tarkempi lista valmistajan kotisivuilla (www.tp-link.com).
Ylhäällä ei ole kuin valmistajan nimi ja slogan. Pohjasta taas löytyy pakkauksen sisältö, (reititin, virtalähde, manuaali cd, pika-asennusohje, RJ45 ethernetkaapeli) laitevaatimukset (laajakaista internetyhteys RJ45 liitännällä [Ethernet-yhteys], tietokone jossa: Windows 2000/XP/Vista/7 tai Mac OS tai Linux-pohjainen käyttöjärjestelmä, Internet selain ja verkkokortti) ja myös suositellut lisätuotteet (ADSL/Cable Modem TD-8616 ja Wireless N USB Adapter TL-WN821N).

[IMG]


Sisältö

Pakkauksen avauksen jälkeen eteen avautuu paperi nippu ja cd-levy. Paperian alta paljastuu itse reititin, virtalähde mallia britannia. Reitittimen alta löytyy kaksi isoa antennia ja harmaa cat5 ethernetkaapeli. Mukana tulevat lappuset: pika-asennusohje, kaksi TP-link tuotteiden mainoslappusta, GNU General Public License huomautuslappu, kirje TP-linkiltä, jossa huomautetaan, että laitteeseen tehdään kokoajan uusia firmiksiä 3G-tikkujen lisääntyessä ja kehoittavat ennen käyttöönottoa päivittämään uusimman firmwaren ja kytkemään 3G-modeemin pin-kyselyn pois päältä, koska reitittimen oletusfirmis ei tue pin-koodin syöttöä. Viimeisenä taas huomatus erimaiden langattomien verkkojen rajoituksia koskevista säädöksistä.

[IMG]


Reititin: Reititin on enimmäkseen valkoinen päältä, johon on tosin kohokuvioitu harmaalla TP-LINK logo, etupuolella taas on ledvalotaulu mustalla pohjalla ja QSS-nappi (Quick Secure Setup), jonka tarkoitus on salata wlan liikenne automaattisesti reittimen ja asiakkaan välillä. Nappi ei ole rimpula, joka on vain hyvä asia. Usein miten kun omaan verkkoon ei pääse enää kirjautumaan johtuu juurikin, että siivotessa on tullut vahingossa painettua nappia. Ongelma on erittäin yleinen reitittimissä, jossa nappi on laitteen päällä. Onneksi tämän saa kytkettyä pois päältä reitittimen hallinnan kautta Pohjassa neljä 1cm halkaisijan kokoisia kumitassuja, yksi jokaisesssa kulmassa. Laitteen sivuilla on seinäasennusta varten ruuvikolot. Keskellä reitittimen pohjaa on tyyppitarra, josta ilmenee valmistaja, sarjanumero, malli, standardit jne. Pohjassa on kolme aukkoa tuuletusta varten. Reitittimen kummallakin sivulla on ritilikkö jota kautta lämmennyt ilma siirtyy pois laitteesta. Takana on taas vasemmalta oikealla luettuna: antenniliitin virtaliitin, WAN-portti, LAN-portit, USB 2.0 portti, reset-nappi ja toinen antenniliitin.

[IMG]


Virtalähde: reititin käyttää 12V ja 1A virtalähdettä, valitettavasti mukana tullut virtalähde oli itselläni mallia britannia, joten otin toisen 12V virtalähteen kaapelimodeemistani. Liitin on normaalin kokoinen DC-liitin, jota useimmat 9-15V virtalähteet käyttävät. Reitittimen mukana tullut virtalähde on Leader Electronicsin valmistama malliltaan MU12-2120100-B2. Ottojännite on 100-240Vac 50-60Hz 0.5A ja tulojännite 12Vdc 1.0A. Virtalähteen saa helposti käyttöönsä ostamalla UK to EU adapterin. Suomesta ostetut reitittimet toimitetaan suomen pistokkeisiin käyvällä virtalähteellä. Britanniasta tilaajat tosin joutuvat adapterin hankkimaan, jos ei ole ylimääräistä 12V virtalähdettä.

[IMG]


Käyttöönotto

MR3420:n käyttöönotto on erittäin helppoa. QSS-näppäintä en ole testannut, mutta uskon sen toimivan aivan oikein kuten pitääkin. Aluksi piti kuitenkin käydä lataamassa uusin firmware, TP-linkin sivulta. TL-MR3420_V1_100901 firmware tukikin suoraan jo E1820 3G-modeemiani, niin parempi on päivittää uudempaan suoraan heti alkaessa mahdollisten bugikorjausten takia. TL-MR3420_V1_101104 on tällä hetkellä uusin firmware ja silläkin ikää kirjoitushetkellä alle kuukausi. Sanotaan suoraan, että yllätyin suuresti, sillä TP-linkin oletus firmwaressa on suurimmat 3G-yhteyden tarjoajat suomessa listattuna, joten valitsemalla listasta operaattorin 3G-modeemin pitäisi toimia sen jälkeen.

[IMG]


Päivitys on erittäin helppoa. 192.168.1.1 osoitteessa sijaitseva reititin on erittäin helppokäyttöinen. Lisäksi valikot ja kaikki toimivat erittäin nopeasti. Päivityksen jälkeen reititin tunnisti 3G modeemin mallin: E1820 ja näyttää valikossaan 3G alueen signaalin vahvuuden. Erittäin kätevä toiminto, kun haetaan reitittimelle parasta sijoitus paikkaa.

[IMG]


Organisointi on järkevää: vasemalla valikot, keskellä valikon säätömahdollisuudet ja tiedot, oikealla taas on kyseisen valitun valikon kaikki toiminnot selitetty erittäin yksinkertaisesti. Erittäin käyttäjäystävällinen, jos ei ole ennen käyttänyt reitittimiä ennen. Jokaisen painikkiin toiminta on selitetty oikealla olevassa help-ruudussa, joten erilaiset lyhenteetkään eivät jää epäselviksi.


Viimeksi muokattu: 27.11.2010
Pelastettu 11.4.2022 | Vastauksia: 304 Luettu: 199 583
 
[IMG]


Itse hankin modeemin sen takia, että haluan jakaa 3G-yhteyteni myös muille, mutta en halua jäädä ilman kaistaa itsekkään. IP/MAC-pohjainen kaistanhallinta on erittäin kätevä tähän tarkoitukseen. Testasin toimintoa asettamalla downloadin 512 ja uploadin 128. Download oli speedtestin mukaan 0.55Mbits ja upload 0.13Mbits, joten toimii erittäin hienosti. Burstien takia hetkellinen nopeus saattaa nousta yli rajoituksen, mutta kyseessä on vain hetkellinen.

Yön ajaksi laitoin jatkuvan rasituksen päälle nähdäkseni kaatuuko reititin yöllä, mutta toistaiseksi minkäänlaista nykimistä yhteydessä ei ole näkynyt, joten reititin tuskin kaatuu 3G:n takia liialliseen kuormaan, mutta tulevat viikot kertovat enemmän.

[IMG]


Loppusanat

Vaikka testi oli aika pikainen, niin voin todeta että rahat eivät menneet hukkaan. Tällä hetkellä 3G:llä on erittäin nopea laittaa netti pystyyn minne haluaa ja paikkoihin joihin ei normaalisti pääse. Tämä reititin on juuri sopiva jakamaan muille laitteille myös netti, joilla sitä ei ole ilman 3G-modeemia. Tämmöisiä paikkoja on esimerkiksi armeijan kasarmi, johon tämä tulee käyttöön jaettavaksi tupakavereiden kesken.
TP-Link tulee myös tulevaisuudessa olemaan enemmän näköpiirissäni, kun hankin verkkolaitteita. Joskus jäänyt vain huono maku laitteista, jotka toimivat vaihtelevasti.

Tulen myöhemmin testaamaan WLAN to WLAN, WLAN to LAN ja LAN to WLAN, LAN to LAN. Tällä hetkellä ei ole mahdollisuutta testata LAN to WAN tai WLAN to WAN nopeutta, sillä itselläni ei ole enää 110/2 kaapeliliittymää. Jos tulevassa opiskelijakämpässäni on 100/100 yhteys, niin testailen sillä miten purkki jaksaa käsitellä yhteyksiä. Vaikka minulla on saunalahden rajoittamaton yhteys, mutta en rupea testailemaan paljonko mokkulan kautta pystyy siirtämään tavaraa.

[IMG]


Hyvää:
  • Hinta, suomesta irtoaa posteineen alle 50
  • Erittäin laaja 3G-modeemien tuki + Suomen laajimmat operaattorit valmiina
  • Varayhteys mahdollisuus
  • IP/MAC pohjainen kaistanhallinta
  • Reitittimen käyttöliittymän selkeys ja toimivuus
  • Monipuoliset säätömahdollisuudet
  • QSS-napin poiskytkentä
Huonoa:
  • Gigabitin porttien puute (en usko, että ovat kalliita enää nämäkään)
  • USB 2.0 portin ainoa käyttö 3G-modeemeille (ei mahdollista kytkeä vaikka tulostinta)
  • Ei-keep-alive toimintoa 3G-modeemille (tipahtaa hitaampaan 3G nopeuteen HDSPA nopeudesta, jos idlaa)


Viimeksi muokattu: 27.11.2010
Pelastettu 11.4.2022
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
262 270
Viestejä
4 550 495
Jäsenet
74 950
Uusin jäsen
Kampamaneetti

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom