Toksinen feminiinisyys

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Zvona
  • Aloitettu Aloitettu
Tila
Keskustelu on suljettu.

Zvona

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
276
Heti alkuun totean, että toivon tämän keskustelun säilyvän asiallisena eikä lähtevän sivuraiteille misogynian muodossa.

Valtaosa meistä tuntee määritelmän “toksinen maskuliinisuus”. Sillä viitataan siihen kuinka “patriarkaatti vahingoittaa miehiä”. Eli ihannoidaan miehistä kovuutta, aggressiivisuutta ja tämä sitten vuorostaan jonkin teorian mukaan vahingoittaa miehiä ja miehuutta.

Sen sijaan “toksinen feminiinisyys” on jätetty määrittelmättä (paitsi ehkä vauva-foorumilla). Toivonkin nyt toveri tekkiläisten ottavan asiaan kantaa.

Itse olen tässä lähiaikoina törmännyt kolmeen tilanteeseen, jotka ovat omiaan ilmentämään sitä, mistä toksisessa femiinisyydessä on kyse. Eli pohjimmiltaan ongelmakohdat liittyvät siihen, mitä naiset luulevat oletettavan heidän toiminnaltaan muiden naisten ja naisellisen yhteiskunnan suhteen.

Esineellistäminen
Tämä on selkeää useiltakin osin. En nyt lähde vatvomaan aikakauslehtien esineellistävää mieskuvaa vaan nostan hiljattain vastaan tulleen tapauksen: nimeäminen esim. yhteystietoihin. On “Kalu-Kallea”, “Muskeli-Masaa”, “<työtehtävä>-Pasia” jne. Eli miehet eivät ole vaikka “Pasi Lehtinen”, vaan “Nörtti-Pasi”, joka kiltisti tulee ratkomaan naisen tietokone-ongelmat. Pahempana tietenkin tuo luonnollisten ominaisuuksien mukaan nimeäminen - etenkin kun kyseessä on seksuaalisuuteen viittaavat ominaisuudet.

Ja mitä enemmän olet kerännyt “trophyja” eli eri nimeämiskäytäntöjen läpikäyneitä miehiä, sitä arvostetumpi olet muiden naisten keskuudessa.


Body-shameaminen
Oletko koskaan miettinyt rannalla tai muulla julkisella paikalla ollessasi, että voitko esim. ottaa paidan pois? Luultavasti olet. Ja tämä ei johdu suinkaan siitä, että rennosti footbagia potkivasi kaverit alkaisivat osoittelemaan vatsaasi, että “paita päälle! sulla ei ole six packia”. Mutta silti tämä keskustelu käydään naisten voimin joka kevät ja kesä niin julkisesti kuin yksityisestikin. Hunksit voivat notkua ilman paitaa vaikka missä, mutta heti kun keskivertomies vähän nostaa paidan helmaa, niin on tehtävä selväksi, että naisellinen katse ja mieli ei sitä siedä.

Samaan kategoriaan putoaa myös yleinen arvosteleva silmäily, mikä on yllättävän yleistä. Siinä, missä miehet “tuijottavat tisseihin”, niin naisilla on omat keinonsa mittaroida sitä, kuinka kelvollinen mies on fyysisten ominaisuuksien puolesta. Osa tästä käytöksestä tulee ihan luonnostaan suvunjatkamisen näkökulmasta, mutta nykyinen yhteiskunta alleviivaa sitä, että naisen tulee olla kriittinen miehen fyysisyyden suhteen.


Mitätöiminen
“Ei se koko, vaan miten sitä käyttää”. Tuttu hokema, mikä kuuluu naisten repertuaariin. Siinä on oikeastaan kaksi viestiä: joko miehellä on liian pieni tai sitten se ei osaa käyttää sitä. Tai pahimmassa tapauksessa molemmat. Kun yhden illan hoito osoittautuu siaksi (99% tapauksista), niin tämä on tärkeä asia alleviivata muiden naisten läsnäollessa. Heidän tulee tietää erinäisten kiertoilmaisujen kautta, että mies oli ja on mitätön heidän silmissään.

Näitä hokemia on paljon enemmän, mutta tämä lienee se kärjistetyin esimerkki.


Yhteenveto
Tästä tuli liian pitkä aloitus jo näillä muutamilla, pintaa raapaisevilla esimerkeillä. Toivon kuitenkin, että jos meinaat ottaa osaa keskusteluun, niin käytät sen kaksi minuuttia aloitusviestin lukemiseksi.

Ja tavoitteena ei siis ole luoda naisvihaa vaan keskustella siitä, että miksi julkinen narratiivi on rajoittunut ainoastaan toksisen maskuliinisuuden ympärille. Ja yhtä lailla siitä, että ”mikä teistä on miehenä tuntunut henkilökohtaisesti pahalta yhden tai useamman naisen toimesta?”
 
En nyt jotenkin pystynyt peilaamaan tätä termiin toksinen feminiinisyys.

Oon ymmärtänyt että toksinen maskuliinisuus liittyy enemmä siihen miesten sisäiseen maailmaan ja siellä pyörimiseen, että kovuuden, agressiivisuuden ym. ihaileminen ja arvostaminen vahingoittaa miehiä kokonaisuudessaan, koska he eivät oikeasti olisi sellaisia.

Tuon käsityksen pohjalta nuo sun esittämät kohdat tuntuu ihan vaan yleisesti mulkulta ja kusipäiseltä toiminnalta. Toksista feminiinisyyttä voisi mielestäni olla esim. ulkonäköpaineet tai muu rinkirunkkaus vaikkapa sosiaalisessa mediassa. Saa korjata toki, ehkä en ole tarpeeks perillä kummastakaan termistä.

Tuo nimeämishomma on kyllä ihan uus juttu mulle, missä olet törmännyt siihen?
Voi olla, että tuo termi on vähän hakusessa, siksi halusinkin aloittaa keskustelun. Mutta yhteneviä kohtia "naisten sisäisessä maailmassa" toimimiseen kyllä on.

Mutta tässä viimeisin esimerkki nimeämisestä:

 
Monethan noista menis paremmin "toksinen suhtautuminen vastakkaiseen sukupuoleen" -termin alle, kun tuota tapahtuu molempiin suuntiin.
 
No enpä ihan ekana olis odottanut tuommoiselta tasa-arvon perikuvalta (Miisa) noin naurettavaa postausta. Huhhuh.

Oikeastaan Miisa on täydellinen esimerkki ihmisestä, joka löytää muista aivan helvetisti vikaa, mutta itsessä ei ole ikinä mitään vikaa. Jos joku jopa asiallisesti yrittää antaa hyvin mietoa kritiikkiä, niin Miisa on samantien "nyrkit pystyssä" antamassa verbaalisesti turpaan.

Miisa lienee toksisen feminiinisyyden täydellinen ilmentymä. Koska hän on nainen, niin hänellä on jopa maailmankatsomus, mikä oikeuttaa naisille kaiken mahdollisen kusipäisyyden eli ehta feministi.
 
feministi.jpg


Tälläinen ylimielinen suhtautuminen kuulunee otsikon alle?
 
Harvoinpa olen muussa, kuin valtion yliverotetuissa ostoksissa kuullut syytöksen kohteena olevan kysyntä. Se lihava ryhävalas ei sellaisenaan käy, jos ei ole käynnyt aiemminkaan. Myönnän toki olevani ulkonäön suhteen ripittäväinen, mutta myös joustava, mikäli henkinen puoli on kondiksessa ja tämä suorastaan määrää. Aina kun fyysinen puoli ei määritä, miten ihmisen kanssa henkisesti jaksaa ja miten siihen muodostuu riippuvaisuus.
 
Oikeaa toksista feminiinisyyttä olisivat asiat, jotka pakottavat naista johonkin muottiin. Siis jos nyt halutaan puhua toksisen maskuliinisuuden vastineesta naisten puolella. (Nuo mainitut esimerkit eivät sitä vastaa.)


Esim. äitiys ja siihen liittyvät paineet voisivat olla sellainen naisena olemisen osa-alue, joka voi saada jonkun tuntemaan itsensä "epänaiseksi".
 
En nyt jotenkin pystynyt peilaamaan tätä termiin toksinen feminiinisyys.
Sama. Logiikka ei nyt aukea.
Oon ymmärtänyt että toksinen maskuliinisuus liittyy enemmä siihen miesten sisäiseen maailmaan ja siellä pyörimiseen, että kovuuden, agressiivisuuden ym. ihaileminen ja arvostaminen vahingoittaa miehiä kokonaisuudessaan, koska he eivät oikeasti olisi sellaisia.
Jep. Ja kyllähän he ovat. Tai heidän pitäisi olla. Tai siis pitää olla, jotta voi olla miesoletettu.

Yleensähän kaikki vähänkään maskuliinisuuteen viittaava leimataan toksiseksi maskuliinisuudeksi, siis niiden keskuudessa jotka tällaista käsitettä käyttävät. Eivät edes kaikki miesvihaajat käytä.

Sellainen typerän suuhengitysöyhötys sis. kakaroiden pakottaminen jalkapalloon jne. voisi olla ihan oikeasti sitä toksista maskuliinisuutta, mutta eihän tuollainen pierunhajuinen sosialidemokratia kaipaa lisää nimikkeitä.

Esim. äitiys ja siihen liittyvät paineet voisivat olla sellainen naisena olemisen osa-alue, joka voi saada jonkun tuntemaan itsensä "epänaiseksi".
Juuri tämä voisi olla. Lapsettomien naisten jatkuva härnääminen tai vääristä harrastuksista vittuilu, peräti vaino.

Ja tavoitteena ei siis ole luoda naisvihaa vaan keskustella siitä, että miksi julkinen narratiivi on rajoittunut ainoastaan toksisen maskuliinisuuden ympärille.
Tähän voi vastata, jos voi vastata seuraavaan kysymykseen:

Miksi julkinen narratiivi demonisoi miehiä ja glorifioi naisia?

Ja siihenhän ei ole välttämättä helppo vastata, en minä sitä sano. Minä en ainakaan oikein osaa tehdä kovin hyvää esseetä aiheesta.
Ja yhtä lailla siitä, että ”mikä teistä on miehenä tuntunut henkilökohtaisesti pahalta yhden tai useamman naisen toimesta?”
Sen verran olen tästä yhdestä femakkovouhotuksesta käsittänyt, että toksinen maskuliinisuus ei kuvaa sitä, mitä pahaa miehet nyt just tällä kertaa naisille tekevät. Se kuvaa sitä, miten pahoja miehet jo muutenkin ovat ennen ensimmäisenkään naisen kohtaamista, eli mitä pahaa miehet tekevät toisille miehille olemalla miehiä ja koetusti pakottamalla näitä muita miehiä miehisyyteen, mikä todellakaan ei nykyisessä cuck-vässykkä-hipster-kulttuurissa toteudu.
 
Viimeksi muokattu:
Oikeaa toksista feminiinisyyttä olisivat asiat, jotka pakottavat naista johonkin muottiin. Siis jos nyt halutaan puhua toksisen maskuliinisuuden vastineesta naisten puolella. (Nuo mainitut esimerkit eivät sitä vastaa.)


Esim. äitiys ja siihen liittyvät paineet voisivat olla sellainen naisena olemisen osa-alue, joka voi saada jonkun tuntemaan itsensä "epänaiseksi".
Eikö feminismi sitten pakota naista tiettyyn muottiin?

Yksi toksisen feminiinisyyden muoto netissä on myös vihaiset "vitsit". Ne pitäisi muka ymmärtää sarkastisiksi tai että tässä vaan vitsaillaan, mutta ei kyllä aukene. Minulle ne ovat vain päänaukomista ja piiloudutaan vitsailun taakse, kun ei muka oikeasti olla niin törkeitä.
 
Joo, ei tää nyt ihan vertautunut. Feminiinisyyden "sisäisiä" asioita pitäis miettiä varmaan, joissa naiset asettavat toisille naisille paineita ja rajoitteita sillä verukkeella, että toinen olisi jotenkin vähemmän nainen jos ei niin toimi. Ehkä ulkonäköjutut, meikkaus ja laittautuminen, äitiyden odotukset ja roolimallit, keskinäinen "slut shaming" jne menisi tähän kategoriaan?
 
Toksinen kuuluu maskuliinisuuteen, mutta ehkäpä feminiinisyyteen voidaan liittää jokin toinen adjektiivi. Miten maistuisi vaikkapa ...lipeäinen feminiinisyys (vrt. lipeä eli natriumhydroksidi)?
 
Amnesty internationalin feissarit jakaa toksisia feminiinisiä näkemyksiä väittämällä että vain miehet pahoinpitelevät ja että vain naiset tarvitsevat turvaa.


Ei mene kyllä määritelmään tuo. Harmi ettet lukenut edeltäviä viestejä, olisi säästynyt kirjoittamisen vaiva.



Joo, ei tää nyt ihan vertautunut. Feminiinisyyden "sisäisiä" asioita pitäis miettiä varmaan, joissa naiset asettavat toisille naisille paineita ja rajoitteita sillä verukkeella, että toinen olisi jotenkin vähemmän nainen jos ei niin toimi. Ehkä ulkonäköjutut, meikkaus ja laittautuminen, äitiyden odotukset ja roolimallit, keskinäinen "slut shaming" jne menisi tähän kategoriaan?


Nämä kuulostavat hyviltä esimerkeiltä. Harmillisesti täällä ei ole montaa naista, joten keskustelusta ei todellakaan tule kovin runsasta siinä mielessä.
 
Tila
Keskustelu on suljettu.

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
261 846
Viestejä
4 548 982
Jäsenet
74 856
Uusin jäsen
Acceli

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom