Tällainen
paketti lähti nyt tilaukseen (toivottavasti linkki tällä kertaa toimii).
Hyvin toimii linkki ja varmasti rautakin.
Prossu on tosiaan aika överi et kannattanee kaikki mahdolliset low power asetukset laittaa biosista päälle. Ei tuossa nyt ihan överein kuitenkaan virrankulutus ole kun TDP on 65W.
Itsellä on tällä hetkellä tuollainen emoon integroitu Celeron N5105. Hankin kun sen TDP on vaivaiset 10W ja sen pitäis silti olla suht kyvykäs ainakin hardware transcodingissa, kun tarkoitus pystyttää Plex mediaserveri omaan nassiin. Vielä jää nähtäväksi miten pelittää. On optioina pari muutakin prosessoria i3-4433TE, jossa TDP 35W mutta saattaa olla liian mopo. Ja toinen varaprossu Pentium G3258. Noissa kaikissa on Intelin Quick Sync eli median striimaamiskelpoisia. Ja tuo Celeron ja i3 ssa myös AES-NI niin Truenasasin datasettien salaus pitäisi toimia erinomaisesti. Tämäkin vielä testaamatta.
Tuo Corsair RM650 on erinomainen valinta! Siinä on 20Wteholla hyötysuhde lähes 80% Löytyy tämän listauksen ihan kärkipäästä.
PSU Low Idle Efficiency Database by Wolfgang's Channel
Katselin tuota TrueNassia, mutta taidan kuitenkin päätyä vetämään siihen Ubuntu serverin 24.04 kun se julkaistaan huhtikuussa. Jotenkaan en kaipaa freebsd aikoja, tuo linux on sen verran helppo ylläpitää tänä päivänä, että mieluumin käytän sitä.
Itse päätin tän langan jälkeen antaa TrueNas SCALE lle uuden mahdollisuuden ja siitä on näemmä tullut uusi versio, jossa uudempi kernel. Lisäksi kun otti toisen DDR4 32GB muistikamman irti niin loppui kernel panickit. Sinänsä omituista kun Memtest86 ajoissa noilla kammoilla yksinään ja yhdessä ei tullut mitään virheitä. Ja TrueNAS CORE ssa tuo 64GB toimi aivan erinomaisesti. Eli edelleen ei tuo supportoi ilmeiseti omaa rautaa ihan täysin. SCALE ssa vaan kutkuttaa tuo dockereiden helppous vs CORE:n jailiien kanssa säheltäminen.
Ubuntuun saa KVM virtualisoinnin QEMU/libvirt kanssa triviaalisti ja niitä virtuaaleja voi etähallita virt managerilla, joka tarjoaa sangen näppärän GUI:n tuohon hommaan. Jos haluaa traditionaalista pilveä, niin NextCloud tarjoaa helpon AiO -paketin ja siihen eteen nginx ja certit Let's encryptistä, niin toimii https ja selainkaan ei varoittele itse allekirjoitetuista certeistä. Samba-jaot ei oikein sytytä, mutta NFS/ftp/sftp/rsync onnistuu hyvin myös Ubuntulla. Ja ZFS on levyjärjestelmänä ihan ylivoimainen ja todella helppokäyttöinen ihan komentoriviltäkin.
Testasin myös tuota Ubuntu Server 24.04 mutta, koska Linux taidot nollassa niin totesin, että en tähän hätään sitä jaksa opetella kun juuri päässyt tuohon FreeBSD hen vähän kiinni.
ZFS on kyllä mahtava. Datan hävittäminen on lähes mahdotonta vahingossakaan ja levyjä voi siirrellä koneesta toiseen ja aina vaan toimii. Eikä toi munkaan zpool ollut mitään korruptoitunut. Truenas CORE ssa kun sen importtasi niin kaikki aivan priimaa. SCALE jotain sekoilii vaan kun sellaisia väitti.
ZFS minus on, että levyjä voi listätä ainoastaan erillisinä vdeveinä eli kun zpoolin tekee niin kannattaa vetää kunnolla överiksi.
Tuo Node 304 vetää 6 HDD / SSD eli laita sinne 4 kpl 8TB Raid-Z2 niin on tilaa pitkäksi aikaa. sit jää vielä paikat kahdelle SSD:lle. Toki sulla loppuuu emolevystä SATA paikat mutta jos laitat tuon NVMe levyn tilalle SATA adapterin niin saat lisää paikkoja. Vieolä parempi vaihtoehto sata porttien lisäämiseen olisi HBA kortti tuohon PCIe hen. Siihen voi toisalta laittaa myös 2.5 tai jopa 10Gbps verkkokortin tietenkin sillä oletuksella et kodin muu laitteisto ja kaapelointi tukee sitä. Tämä on se mikä ärsyttää ITX:ssä että vaihtoehdot on niin rajalliset aina. Omassa emolevyssä ei ole PCIe korttipaikka ollenkaan mutta RJ 45 NIC t ovat valmiiksi 2,5Gbps. SATA paikkoja laitoin lisää juurikin tuollaisella NVMe adapteriila. Tämä ei kylläkään ole suositus ZFS:ssä vaan suositus on nimenomaan se HBA kortti. kun noissa SATA adaptereissa on se SATA controller siinä levyn ja prosessorin välissä. Tuosta löytyy paljon infoa Truenassin foorumilta. Iselläni on sata adapterit ja zfs toimineen kyllä ihan hyvin. Ja Sata adapterina asm1166 on parempi kuin jmb585. Mutta HBA on sulle ilmeinen valinta, jos et verkkokorttia laita eli 1Gbps ethernet riitää.
Voisin tuosta ehkä jonkun treadin tehdä, jos kiinnostuneita löytyy tuollaisen tunkkaamiseen Ubuntun päälle?
Kiinnostaa itseä ainakin.