Tietoturvajärjestöt vaativat Googlea poistamaan bloatwaren Android-laitteista

Nokia 9 vähän poikkeus noista niiden luureista. Muut on ihan päteviä laitteita. No 9:kin hyvä mutta kamera jäi vähän beta vaiheeseen.

Tuttavilta kuullut että hyvin toiminu kaikki. Malleja mm: 6, 7 plus, 7,2, 8, 8.1 (itellä), 8 Scirocco

En kyllä itse hanki enää yhtäkään puhelinta missä ei ole puhdasta androidia tai sitten roottaus mahdollisuutta. Toinen vaihtoehto on sitten Apple. Kolmas on Sony mihin laittaa Sailfishin.

Nokian (HMD) puhelinten isoin ongelma on se, että käyttävät vastaavat ohjelmien ja päivitysten beta-testauksesta ja samalla raudan laadunvalvonta on olematonta, ja tuo yhdistettynä paskoihin takuu- ja korjauskäytäntöihin jotka selvästi heikommat kuin kilpailijoilla, niin en vaan keksi miksi kukaan ostaisi Nokian puhelinta enää.

Meillä on perheessä 5 ihmistä ja sukua sitten laajemmaltikin joten aika monta merkkiä ja laitetta olen pienen elämäni aikana nähnyt ja ylivoimaisesti heikoin puhelinmerkki on Nokia. Meidän muksujen Nokioiden (Nokia 6) jälkeen ei omaan perheeseen ole Nokialaisia hankittu, mutta suvussa niitä valitettavasti on. Ei ole pitkääkään aikaa kun automaattinen päivitys rikkoi Nokian puhelimet lähes käyttökelvottomiksi (niitä ei voinut ladata hetkeen ollenkaan).

Samanlaista paskaa ei länsimaissa tarjoa kovinkaan moni muu puhelinfirma (tai no Jollan vittupäät toki, joka kusetti rahaa tablettihuijauksella, mutta se oli sentään tyylipuhdas kusetus ja rahan varastaminen, ei paskojen tuotteiden tekeminen niinkuin HMD)

Ja luonnollisesti myös muita viallisia puhelimia on vuosien saatossa ollut kuin Nokialaisia, mutta ne on olleet joko yksittäistapauksia jotka hoituneet takuun puitteissa.
 
Viimeksi muokattu:
Jännä homma, meillä on ainakin 6, 6.1, 7.?, 8.? Nokialaiset eikä mitään ongelmia ollut yhdessäkään. E7 oli susi julkaisussa aikoinaan mutta ihan luuri siitäkin Bellen jälkeen tuli. Kait se on vähän tuuripeliä millainen kapula osuu.
 
Noi päivitysten yhteydessä pakolla asennettavat sovellukset ovat kyllä raivostuttavia. Tietoturvan kannalta hankalaa on se, että jos niillä on toi RECEIVE_BOOT_COMPLETED -oikeus manifestissä, niin ne ehtivät käynnistämään ekan intentin ennen kuin käyttäjä voi tehdä asialle mitään.
Omakohtaisesti ikävin kokemus näiden kanssa on ollut, kun vaihdoin aikanaan Windows Phonesta Androidiin. Ostin Sony Xperia M4 Aquan, joka oli uutena niin täynnä bloatwarea (8GB sisäinen tallennustila, Android vei 4GB ja Sonyn bloatware yli 3GB), ettei puhelimelle voinut enää asentaa juurikaan omia softia. Sitten yhdessä päivityksessä tuli vielä joku What's New softa, joka näytti mainosti joka päivä ilmoituksissa jotain softaa, eikä sitä saanut millään disabloitua.

Nyt on ollut kaksi Motorolan puhelinta, joissa tilanne sentään selvästi parempi ja bloatwaren määrä on pienempi ja päivitykset ei ole puskeneet mitään häiritsevää kakkaa.
 
Sellainen tunne, että tahallaan noiden pakettien nimiä myöskin vaihtavat päivitysten yhteydessä, kun jotkut tykkää ADBn kautta poistella nuo turhuudet (poistuu jopa ne joita ei itse luurista saa pois tai edes disabloitua, ellei ole laitettu systeemi tasolle) ja kun kerran on tehnyt omalle luurille valmiin listan poistettavista, niin helppo ajaa skriptillä pois. Nyt sitten kuitenkin joutuu päivitysten jälkeen tarkistamaan apps listan uudelleen, että mitähän sinne on lisätty tällä kertaa...
 
Myös Sonyn luureissa on melko puhdas Android, ainakin oma xperia 1 ja kaverin Xperia 10 II tuli hyvin vähillä turhilla ohjelmilla, toki jotain voipi olla mutta esim Samsungiin verrattuna tuntui aika kevyeltä esiasennettujen määrä.

Lähinnä pari peliä taisi omassa olla joita ei saa poistettua
 
Itsellä tuli vastaan omakohtainen kokemus uutisen ongelmasta. Minulla on ZenFone 8 puhelin, jossa oli alunperin esiasennettuna Netflix ja Facebook. Netflixiä ei saanut poistettua (ainoastaan disabloitua) mutta Facebookin onneksi pystyi poistamaan. Sen sijaan Facebook App Installer, Facebook App Manager ja Facebook Services eivät olleet poistettavia sovelluksia mutta otin ne kuitenkin pois käytöstä.
Screenshot_20211207-084956496_1.jpg
Jossain vaiheessa Asus ilmeisesti toi laitteelle päivityksen, joka asensi automaattisesti Facebook Messengerin puhelimeen (Facebook App Manager luonut kansion 21.9.2021). Kaiken lisäksi kyseinen Messenger versio on eri kuin Play Kaupasta ladattavissa oleva versio, joten sitä ei ole todennäköisesti tarkistettu Play Kaupan tarkistusten kautta.
  • Esiasennettu Messenger: stub (67.3.0)
  • Play Kaupan Messenger: 340.0.0.11.119
Screenshot_20211207-084339939_1.jpg

Screenshot_20211207-084242447_1.jpg

Screenshot_20211207-093027293_1.jpg
Sinällään "Messenger stub (67.3.0)" ei näytä tehneen mitään erikoista, kun ei ole sovellussivun perusteella lähettänyt dataa minnekään. Jostain syystä käyttöoikeusvalikko on kuitenkin harmaana eikä käyttäjä voi niihin vaikuttaa toisin kuin Play Kaupan versiossa. Sovellus ainakin väittää, että mitään käyttöoikeuksia ei ole pyydetty (onko ne sitten annettu suoraan? :hmm:). En jäänyt asia enempää ihmettelemään vaan poistin sovelluksen, kun oli poistettavissa.
Screenshot_20211207-084228551_1.jpg
Samassa yhteydessä Netflix on näköjään poistettu ja tilalle on tullut "PartnerNetflixActivation", joka on tietenkin aktiivisena, vaikka Netflix-sovelluksen disabloin aiemmin. Uutta sovellusta ei voi poistaa mutta disabloiminen onnistuu.
Puhelin on vaihtunut Zenfone 9 malliin mutta edelleen jonkinlaista häröilyä bloatwaren kanssa. Zenfone 9:ssä oli esiasennettuna Netflix mutta käyttäjä pystyi sen poistamaan, kuten itse myös tein. Kuitenkin jonkin päivityksen yhteydessä Netflix tuli takaisin pyytämättä ja yllätyksenä. Kaiken lisäksi Netflix alkoi heti tuputtamaan ilmoituksia tarjonnastaan.
Screenshot_20230203-120244_Settings_1.jpg

Screenshot_20230203-181146_Settings_1.jpg
Sinällään kyseessä ei nyt ole iso ongelma, kun Netflixin pystyy edelleen poistamaan ja kyseessä näyttää olevan Play Kaupan validi versio. Käyttökokemus on kuitenkin pahasti rikki, kun käyttäjä joutuu uudelleen ja uudelleen poistamaan sovelluksia, mitä ei halua eikä tarvitse, ja niistä tulee turhia ilmoituksia. Ymmärrän jossain määrin sen, että käyttöönoton yhteydessä näitä joutuu poistamaan/disabloimaan mutta se menee yli hilseen, että joutuu koko ajan tekemään aktiivisesti hommia sen eteen, ettei turhaa bloatwarea hypi silmille.

Tai ehkä vaan olen tottunut liian hyvälle custom ROMien kanssa :comp:
 
Toi tosiaan vaatisi Androidiin uuden rajapinnan, että saisi noissa suuremmissa päivityksissä estettyä niiden vakiona tulevien extrasoftien asentumisen uudelleen. Nykyisellään kun ne ovat osa sitä imagea niin niiden pysyvä poistaminen ennen asennusta on hieman haastavaa.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
264 468
Viestejä
4 577 655
Jäsenet
75 456
Uusin jäsen
Taitz

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom