Tässäpä vähän omaa putsauskalustoa ja muutamia puhdistusvinkkejä.
Tuo IT Dusters CompuCleaner Xpert on aika lyömätön peli varsinkin kaltaiselleni pölyisen serrin roplaajalle. On tehokas vehje ja sillä on helppoa puhallella irtopöly pois, mutta jos oikein viimeisen päälle puhdasta haluaa, niin monesti joutuu vielä harjaamaan että saa kaiken pölyn irtoamaan. Tämän vehkeen mukana tuli tuo pieni musta harja, jonka ei pitäisi aiheuttaa ESD:n vaaraa. Ja tietenkin ennen puhaltamista on viisaampaa pyyhkiä tai imuroida enimmät pölyt pois mikäli mahdollista, eikä pölläyttää kaikkia pölyjä huoneilmaan. Kerran tein sen virheen, että rupesin puhaltelemaan erästä konetta suoriltaan ja voi hyvän tähden mikä pölypilvi sieltä pöllähti silmille. En tee toiste samaa virhettä. Puhaltelut teen aina kylppärissä ovi kiinni ja sitten odottelen hetken pölyn laskeutumista ennen paikkojen imurointia. Näin pyrin välttämään pölyn leviämisen takaisin huoneilmaan.
Koteloista on parasta pyyhkiä pölyt kostealla rätillä tai sitten imuroida ja vasta ne pienimmät koloset kannattaa puhaltaa. Asiaa auttaa paljon se, että purkaa edes jotain pois tieltä, mutta itse kyllä puran monesti kotelot lähes viimeistä ruuvia myöten. Muoviosat voi vaikka huuhtoa vedellä ja rätillä pääsee paremmin käsiksi ahtaisiin kolosiin.
Enimmät tahnat on helppo pyyhkiä vessapaperilla ja vanupuikoilla ja puhdasta vanupuikkoa voi dipata tuossa apteekista ostetussa isopropyylialkoholissa ja pyyhkiä sillä tahnojen jäämät tai siten voi töpötellä vähän ipaa vessapaperiin ja pyyhkiä sillä. Kuivuneet muruset kannattaa toki röpöstellä suoraan roskikseen. Eräs emolevy oli sen verran töhnäinen, että sitä varten ostin tuota sumutettavaa elektroniikan puhdistusainetta ja sillä kyllä lähti mönjät. Tuo sumutettava aine soveltuukin paremmin laajempien alueiden tai pienien kolosien liotteluun. Ja olen huomannut senkin, että joskus piirilevyillä olevat roiskeet irtoavat paremmin kun vanupuikon kostuttaakin ipan sijaan vedellä. Lisähuomiona vielä se, että joissakin emolevyissä käytetään piirisarjan ja siilin välissä todella vaikeasti irrotettavaa lämpöpurkkaa, joka ei lähde oikein edes ipalla.
Kostealla hammasharjalla on hyvä putsailla tuulettimet ja voi sillä siilejäkin koittaa harjailla. Ja jos jotain pesee vedellä, niin kannattaa puhaltaa kuivaksi tai pyyhkiä kuivalla rätillä, ettei jää pisarajälkiä. Jos taas on pessyt ruostumiselle alttiita osia, niin ne kannattaa puhaltaa kuivaksi hiustenkuivaajalla, jonka lämpö auttaa myös vesijäämiä kuivumaan nopeasti, mikä ehkäisee ruostumista.
Joitakin coolereita koitin putsailla etikalla, mutta siitä on huonoja kokemuksia. Eräässä coolerissa huomasin pesun jälkeen vaaleita täpliä, joita luulin kalkiksi ja ajattelin liottaa ne pois etikalla. No, etikkahan oli raakana liian vahvaa tai sitten annoin aineen vaikuttaa liian kauan ja tuloksena oli rumia tummia läiskiä. Kuparicooleria taas koitin kirkastaa etikalla ja suolalla ja se vaikutti toimivan ja pinta kirkastui, mutta ilmeisesti liian pitkän vaikutusajan vuoksi kuparin pinta menikin kirkkaasta sameaksi. Likaisimpia alumiinicoolereita sen sijaan olen pessyt ihan vedellä ja Fairylla ja ne eivät ole menneet miksikään.
Näppäimistöt, hiiret ja muut kosketeltavat osat ja laitteet olen purkanut osiin ja pessyt muoviosat Fairylla, joka liottaa hyvin rasvaa. Työlästä, mutta vaivan arvoista kun kaikki möhnä lähtee pois ja vehkeet näyttävät jälleen ihan uusilta.
Omien kuulokkeideni (Sennheiser HD 598) korvatyynyt ovat irrotettavat ja niitä olen pessyt useita kertoja normaalin pyykin joukossa 30 asteessa. Eivät ole menneet miksikään.
On myös hyvä pyrkiä estämään likaantumista. Kun pesee omat kätösensä eikä näpelöi rasvaisilla näpeillä näppäimistöä ja hiirtä, niin toki se auttaa niitä pysymään puhtaana pidempään. Ja kannattaa imuroida usein, niin ilmassa leijailee vähemmän pölyä, joka tahtoo kertyä koneen sisuksiin ja pölysuodattimiin. Näyttö taasen pysyy puhtaana kun sitä ei töki sormilla eikä availe näytön vieressä mitään sihahtavia juomia, koska ne räiskäyttävät pieniä pisaroita ympäriinsä. Ja jos tykkää syödä koneen ääressä, niin näppäimistö kannattaa nostaa vähän sivummalle, ettei sinne putoile leivänmuruja ja muuta moskaa. Kynttilät, tupakointi ja sähkötupakka tuottavat aika paljon partikkeleita ilmaan ja ajan myötä nekin päätyvät koneen sisälle muodostaen tahmean kerroksen, johon pöly tarttuu kiinni. Eli jos haluaa pitää koneen sisukset puhtaana, niin on parempi savutella ja höyrytellä vaikka ulkona. Lemmikkitalouksissa taas ei oikein auta muu kuin tiheä imurointi ja pölysuodattimien puhdistaminen siivouksen yhteydessä. Mitä puhtaampi sisäilma, sitä vähemmän pölyä ja muita epäpuhtauksia kertyy koneen sisuksiin.