Thermalright TFX -lämpötahna, testi ja vertailu

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Luumi
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
3 292
Noin vuosi sitten Thermalright julkaisi sarjan uusia lämpötahnoja markkinoille, niin perinteisiä piitahnoja kuin nestemetalliakin. Itsellä heräsi kiinnostus kun jokaisella näistä uusista piitahnoista oli erittäin korkea lämmönjohtavuusarvo jo suoraan pakkauksen kyljessä, joten päätin testata huvin vuoksi.

Hinta ja saatavuus on erittäin huono näiden suhteen. Paras malli TFX on saatavilla Euroopasta mutta ei täältä Suomesta. Ja hinnat alkaavat 13 eurosta ylöspäin 2 gramman tuubille + posti, ja noin 30 euroa 6,2 gramman tuubille + posti, joten grammahinta taitaa olla markkinoiden korkein tällä tahnalla.

Muutoin pakkaus ei eroa muista tahnoista mitenkään, TFX:lle luvataan hyvä 14,3 watin per m-k lämmönjohtavuus ja käyttölämpötila alueeksi 250 pakkasasteesta +300 celciusasteeseen.

IMG_5237.jpg



Paperiarvot ovat kuitenkin aina teoreettisia, joten tuotteiden käytännön suorituskyky on nähtävä itse. Esimerkiksi Thermal Grizzly Kryonautilla on melkein 50% korkeampi lämmönjohtavuus paperilla Gelid GC Extremeen verrattuna, mutta suorituskyky on käytännössä lähes identtinen.

Päätin myös koittaa erilaista testimenetelmää tällä kertaa. Tulokset ovat usein varsin identtisiä testatessa IHS:n päällä, joten päätin tehdä vertailun korkatun 9900K:n prosessorin sirun ja vesiblokin välissä eli direct die -jäähdytystilanteessa. Näin muuttujana on vain yksi lämpötahna kerros ja toisinaan erot ovat olleet näkyvämpiä prosessorin sirun päällä testatessa.


TFXresults.png


Testatessa tahnoja 5.2/4.8 taajuuksilla 1.3v asetetulla käyttöjännitteellä suorituskykyero näkyi käytännössä välittömästi TFX:n ja Kryonautin ja KPx:n välillä. Kryonautilla ja KPx:llä lämpötilat olivat jo ensimmäisillä sekunneilla muutaman asteen viileämmät kuin TFX:llä. Testissä verrattiin tuloksia huoneen lämpötilaan, joka oli jokaisessa skenaariossa noin 15 minuutin Prime95 26.6 version small FFT -ajon jälkeen 22,5-23,0 astetta. Tarkempi menetelmä olisi seurata nestekierron veden lämpötilaa, mutta tähän ei minulta mittausmenetelmää tähän testiin löytynyt.

Lopputulemana Kingpincooling KPx ja Kryonaut liquid helium -hyväksytty versio olivat molemmat muutaman asteen suorituskykyisempiä kuin TFX, pienemmistä lämmönjohtavuusarvoista huolimatta. KPx:llä suorituskyky oli testien paras, ollen noin 4 astetta TFX:ää suorituskykyisempi ja noin asteen edellä Kryonauttia. Kryonautin ja KPx:n tulokset mahtuvat virhemarginaalin sisään joten selvää voittajaa on näiden kahden välillä usein valita. Tulokset ovat testistä toiseen hyvin identtiset ja esim maksimi taajuus kylmätesteissä vaikka 9900K:lla on lähes identtinen mitä tulee maksimi taajuuksiin vaikka cinebenchissä.

TFX on moniin tahnoihin verrattuna varsin kuivaa, joten aion testata sen vielä kylmällä esim 7970:lla tai 2080ti Kingpinillä. Jos TFX kestää murtumatta maksimi lämpötiloihin asti, on se tässä suhteessa muita tahnoja parempi hieman huonommasta lämmönjohtavuudesta huolimatta.

KPx:n ja Kryonautin etuina ovat myös Thermalrightin tahnoihin nähden edullisempi hinta ja etenkin kryonautin osalta parempi saatavuus. Kryonautin 11,1 gramman tuubin saa Jimmssiltä reilun 20 euron hintaan posteineen ja myös KPx:n isoin 30g purkki on saatavilla suoraan Kingpincoolingin verkkokaupasta 44 dollarin hintaan + posti, jolloin grammahinnat ovat selvästi Thermalrightia alhaisemmat. Toki KPx:n saatavuutta ei voi näin suomalaisittain millään tavoin kehua, jos pienenkin määrän saamiseksi on tilattava toiselta puolelta maailmaa.

@Sampsa @Kaotik @Hessu @Noxit

Testien video alla:

 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
258 667
Viestejä
4 495 498
Jäsenet
74 270
Uusin jäsen
Jautio

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom