Testissä Thermal Grizzly Kryonaut Extreme - Markkinoiden varmaan kallein lämpötahna

Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
3 240
pikkukuva2.png


Eli aina tulee katseltua uusia innovaatioita mitä tulee näiden lämpötahnojen suhteen ja erityisesti tavallisten piitahnojen. Nestemetallit ovat oma lukunsa ja niitä ei voi käyttää yhtä laajasti tavallisiin piitahnoihin verrattuna. Nestemetallit johtavat poikkeuksetta sähköä, ne eivät ole yhteensopivia kaikkien jäähdyttimien kanssa, ja niitä voidaan käyttää vain normaalissa huoneen lämmössä. Pitkään vihjailtu uusi vaaleanpunaisen värisävyn omaava tahna Thermal Grizzlyltä on ollut tulossa, ja nyt elokuussa se hiljaisesti julkaistiin ilman sen kummempia julkaisuja tai mainintoja. Vahingossa näin että tämä uusi Kryonaut Extreme on listattu valmistajan sivuilla, joten katsoin saisiko sitä mistään ostettua. Aiemmin olin kysellyt tahnasta suoraan valmistajalta, mutta vastauksia ei tullut.

kryoweb.png


Pääeroina tavalliseen Kryonauttiin taitaa olla tuo ainutlaatuinen pinkki värisävy, korotettu lämmönjohtavuusarvo (14,2W/mk vs 12,5W/mk) ja ilmeisesti parempi kestävyys kylmissä lämpötiloissa, ettei murru niin helposti. Hinta on erittäin suolainen ja on saatavilla tällä hetkellä vain yhdessä pakkauskoossa eli tuossa 9 millilitran purkissa (vajaa 34 grammaa), ja hintaa on tässäkin kokoluokassa noin 3 euroa per gramma, eli tuo vajaan 34 gramman purkki kohoaa hinnan osalta yli 90 euroon + posti. Ebaysta löysin yhden saksalaisen kaupan myyvän tätä, ja sain tingittyä hinnasta noin 5 euroa. Oletettavasti päämarkkinoija tahnalle on Caseking, mutta sitä ei ollut vielä saatavissa sieltä.

ebay.png


Mutta antaako näin tyyris tahna etulyöntiasemaa suorituskyvyn saralla tavalliseen Kryonauttiin verrattuna, tai muihin lippulaivatahnoihin muilta valmistajilta? Oma lemppari on ollut pitkään Kingpincooling KPx aina alkuvuodesta 2017, vaikkakin saatavuus Euroopassa on edelleen melko huono. Omalla kohdalla oleellisinta on paras suorituskyky kaikilla jäähdytysmenetelmillä, ja hyvä kestävyys kylmemmissäkin lämpötiloissa ettei murru herkästi. Päätin ostaa tuoreen satsin omasta mielestä markkinoiden kovimpia tahnoja vertailuun tätä vastaan. Kryonaut Extreme testattiin tavallista Kryonauttia, Kingpin Cooling KPx:ää ja Gelidin GC Extremeä vastaan. KPx on ostettu kingpincooling.comista kesän aikana, GC Extreme ja tavallinen kryonaut ihan jimmssiltä menneellä viikolla. Hinnoissa KPx on tavallaan edullisin, mutta posti vain lämpötahnan osalta on melko kallis ja herkästi tulee ALV päälle jäädessään tulliin. Taiwanin päässä grammahinta on 1-1,5 euroa ja Euroopan varastosta 30g purkki irtoaa noin 49 eurolla. Tavallinen Kryonaut ja GC Extreme kustantavat reilut 2 euroa per gramma suurimpien tuubien osalta.

P1010386.JPG


Tuloksien osalta meno oli varsin odotettua, eikä tahnojen välille syntynyt merkittäviä eroavaisuuksia. Jokaisella tahnalla tein 3 erillistä mounttia virheiden poissulkemiseksi, ja jokaisella mountilla ajoin kolme kertaa Cinebench R15 -testin ja puoli tuntia Prime95:sta ilman AVX-käskyjä. Yhteensä jokaisella tahnalla tuli siis Cinebench tuloksia 9 kappaletta, ja puolen tunnin Prime95 tuloksia 3 kappaletta, ja jokaista lämpötilatulosta verrattiin sen hetken huoneen lämpötilaan. Testikokoonpanona oli Intel 10900K + Z490 Dark Kingpin ja kokoonpanoa ajettiin 5.2GHz/4800 CL18 -arkiprofiililla, eli prosessorin osalta 5.2/4.8 Core/Cache kaikkien ytimien osalta 1.3v ja muistit 4800mhz 18-24-24-36 2N myös kaikkien alijännitteiden ollessa identtiset kaikilla tahnoilla, sillä ne voivat vaikuttaa lämpötilamittauksiin. Jäähdytyksenä oli Custom vesijäähdytys tuttuun tyyliin.

delta1.png


Erot ovat varsin marginaalisia kuten odottaa saattoi. Testien "voittaja" oli Kingpin Cooling KPx 39,62 celciusasteen lämpötilaerolla keskimäärin huoneen lämpötilaan. Kryonaut Extreme on kuitenkin Cinebenchin osalta "vain" 0,12 astetta jäljessä, ja tavallinenkin Kryonaut vain 0,73 astetta takana. Testien kummajainen oli tuo 10 gramman purkki GC Extremeä, sillä sen suorituskyky oli jotain erittäin kummallista ja huonoa. Yleensä GC Extreme on aina ollut hyvää ja suorituskyvyltään tasaista käytettyäni sitä vuodesta 2009 asti, mutta tämä purkki oli erittäin heikko suorituskyvyltään. Jo ihan ensimmäisillä sekunneilla kuormassa pystyi näkemään, kuinka se on selvästi muita tahnoja jäljessä noin 4-6 astetta. Epäilen syyksi huonoa erää, tai sitten kyseinen purkki on ollut jossain varaston perukoilla iät ajat ja alkanut kuivua. Varmistin tämän kun löysin vanhan 3,5g tuubin GC Extremeä yhden laatikon pohjilta, josta sai vielä yhden aplikaation aikaiseksi ja suorituskyky oli todella priimaa, vaikka tuubi on ostettu noin 6 vuotta sitten. Vanha 3,5g tuubi GC Extremeä jopa päihitti tavallisen kryonautin Cinebenchin osalta, vaikkakin sillä ajettiin vain yksi mountti, kun taas muilla sarakkeilla 3 mounttia. Nyt taitaa tapahtua ensimmäisen kerran lämpötahnan takuupalautus :D .

Prime95:n osalta meno aika samanlainen. KPx paras 44,8 asteen erolla, Kryonaut Extreme 45,0 ja tavan Kryonauttikin 45,15c. FAIL GC Extreme:llä tulos oli 49,7 astetta, eli noin 5 astetta heikompi kuin vertailun ykkönen. Vanha tuubi GC Extremeä sai 46,1, mikä on melkolailla oikea tulos GC Extremelle, eli reilun asteen huonompi kuin KPx ja noin asteen verran tavallista Kryonauttia jäljessä.

Eli johtopäätöksenä voi sanoa, ettei uudella Kryonaut Extremellä saavuteta mitään selvää etua tavallisella ilma- tai vesijäähdytyksellä. Samasta syystä voisi melkein todeta, ettei tarvetta monelle eri tilavuusvaihtoehdolle sillä lailla ole. Kovemman luokan käyttäjä, joka tätä tahnaa aikoo ostaa hankkii sitä useimmiten isommissa määrin, sillä kovemmassa ylikellotuskäytössä lämpötahnaa kuluu usein huomattavasti enemmän kuin tavallisissa PC-kokoonpanoissa. Korkeimmalla määrävaihtoehdolla saadaan kuitenkin myös halvin grammahinta. Voihan tällä uudella tahnalla olla etulyöntiasemaa extreme ylikellotuskäytössä, mutta se on testattava erikseen.

KPx on edelleen hyvin pärjäävä tahna, mutta saatavuus saisi olla etenkin Euroopassa parempi. Esim jos se saapuisi vaikka Casekingin retail kanaviin, niin se saavuttaisi sitä kautta myös Suomen markkinat esim Jimm'sin hyllyt. Yleisesti ottaen ei ole niin suurta merkitystä minkä näistä ostaa tavalliseen kokoonpanoon, kunhan ei menetä 5-6 astetta lämpötiloissa huonon tahnan vuoksi, kuten tässä testissa tuon 10g GC Extremen osalta. @Sampsa @Kaotik @Juha Kokkonen @Hiikeri

Tarkempi video testeisä ja tuloksista:

 
Viimeksi muokattu:

459

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 256
@Luumi oliko nää testit ajettu ihan korkkaamattomalla 10900K:lla? Itseäni kiinnostaisi nuo vanhat 478/479-mobiiliprossujen rääkkäykset silmällä pitäen, miten tahnat vertautuvat keskenään direct die –viritelmissä.
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
466
Direct diestä puheenollen, voisiko näistä vetäistä jonkinlaisen testisession myös gpu-käytössä jollain kohtuullisen energiasyöpöllä näytönohjaimella, kuten 2080ti tai vaikkapa 3080-sarjalaiset?
 
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
3 240
@Luumi oliko nää testit ajettu ihan korkkaamattomalla 10900K:lla? Itseäni kiinnostaisi nuo vanhat 478/479-mobiiliprossujen rääkkäykset silmällä pitäen, miten tahnat vertautuvat keskenään direct die –viritelmissä.

IHS:n päällä juu.
Direct diestä puheenollen, voisiko näistä vetäistä jonkinlaisen testisession myös gpu-käytössä jollain kohtuullisen energiasyöpöllä näytönohjaimella, kuten 2080ti tai vaikkapa 3080-sarjalaiset?

Sit kun saadaan kortti...
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
240 345
Viestejä
4 195 192
Jäsenet
70 897
Uusin jäsen
Miigu

Hinta.fi

Ylös Bottom