Testissä MSI GT62VR 7RE Dominator Pro -pelikannettava 4k-näytöllä

Sampsa

Sysop
Ylläpidon jäsen
Team Tesla
Liittynyt
13.10.2016
Viestejä
12 529



MSI GT62VR 7RE on 15,6-tuumaisella näytöllään ja vajaalla kolmen kilon painollaan hieman kannettavampi, kuin io-techin edellisessä peliläppärivertailussa nähdyt 17-tuumaiset Asus ROG G701VIK ja HP Omen 17. Pienemmästä näyttökoostaan huolimatta testiin saapunut 231NE-konfiguraatio on varustettu 4k- eli tässä tapauksessa 3840x2160-resoluution paneelilla, joka kuulostaa jo teoriassa varsin erikoiselta ratkaisulta pelikannettavaan.

Tutustumme tässä artikkelissa MSI:n kannettavan ominaisuuksiin sekä vertaamme suorituskykyä, tehonkulutusta, lämpötiloja ja melutasoa io-techin kevään läppärivertailussa mukana olleisiin Asuksen, HP:n ja Levonon vastaaviin Kaby Lake + GeForce GTX 10 -malleihin.



Testiin saapui Suomessa noin 2550 euroa maksava GT62VR 7RE 231NE- eli Dominator Pro 4k -malli, johon on konfiguroitu Core i7-7820HK -prosessori, GeForce GTX 1070 -näytönohjain, 32 gigatavua keskusmuistia sekä 512 gigatavun SSD ja teratavun kiintolevy.
  • Ulkomitat: 39 x 27 x 4,5 cm
  • Paino: 2,9 kg
  • Laturin paino ja johdon pituus: 624 g & 1,8 m



GT62VR 7RE:stä on myynissä myös noin 2200 euron hintainen Full HD -näytöllä ja G-Sync-ominaisuudella, Core i7-7700HQ -prosessorilla ja 16 gigatavun keskusmuistilla varustettu 225NE-konfiguraatio.



Hyper-Threading-ominaisuutta tukevan 7820HK-prosessorin perustaajuus on 2,9 GHz ja yhdellä ytimellä Turbo-taajuus voi nousta maksimissaan 3,9 GHz:iin. Käytössä on kaksi muistikanavaa eli kaksi DDR-2400-nopeudella toimivaa 16 gigatavun DDR4-muistikampa.

GeForce GTX 1070:ssä on käytössä 2048 CUDA-ydintä ja GP104-grafiikkapiiri toimii 1645 MHz:n Boost-taajuudella. 256-bittisen muistiväylän jatkeena on kahdeksan gigatavua 8 Gbps:n siirtonopeudella toimivaa GDDR5-näyttömuistia.



Core i7-7820HK -prosessorin lämpötila nousi 100 % käyttöasteella Handbrake-rasituksessa parissa minuutissa 89 asteeseen ja Package TDP 45 watin tuntumaan. Prosessori alkoi tällöin throttlata lämpötilan takia ja kellotaajuus laski rasituksen aikana reilusta 3,5 GHz:stä noin 3,25 GHz:iin, mutta suorituskyky säilyi silti hyvällä tasolla. Peleissä prosessorin kellotaajuus oli 3,55 GHz. GP104-grafiikkapiirin kellotaajuus heilui 3D-rasituksessa 1366-1468 MHz:n välimaastossa.



Takakansi on metallia ja punaiset vauhtiviivat sekä MSI:n logo ovat valaistu. Kannettavan takaosassa on kaksi isoa lämpimän ilman ulostulo-aukkoa molemmin puolin. Keskelle sijoitetusta liitinrivistöstä löytyy laturin nelipinninen DIN-liitin, näyttöulostuloina on mini-Displayport- ja HDMI-liittimet, niiden vieressä Type-C-mallinen USB-liitin ja RJ-45-verkkoliitin.

620 gramman painoisesta ulkoisesta virtalähteestä/laturista lähtevä 1,8 metriä pitkä johto on riittävän pitkä ja yltää helposti lattialta pöydälle. Kannettavan pohjassa on iso punainen rei'itetty ritilä jäähdytysilmaa varten.



Aivan mahtavana yksityiskohtana kannettavan koko muovinen pohja aukeaa kuudella ruuvilla, mutta valitettavasti ruuvien avaaminen evää laitteen takuun. Näkyvillä on koko kannettavan sisuskalut ja kaikkiin komponentteihin pääsee tarvittaessa käsiksi.



Prosessoria ja näytönohjainta jäähdytetään kuparilevyillä, joista lämpö johdetaan lämpöputkilla kahteen erilliseen kuparisiiliin ja radiaalituulettimelle. Kuvasimme kannettavan FLIR One -lämpökameralla noin 10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen. Lämpimin kohta mitattiin näytön alareunasta noin 45 astetta. Jäähdytys oli hoidettu sen verran hyvin, ettei näppäimistö tai kosketuslevy tuntunut pelikäytössä käsien alla häiritsevän lämpimältä ja lämpö oli saatu johdettua lämpöputkilla hyvin laitteen nurkkiin.



RGB-valaistu näppäimistö on SteelSeriesin käsialaa ja kirjaimet ovat väriltään valkoiset. Suoraan näppäimistöstä pystyy säätämään valaistuksen kirkkautta tai valaistuksen pois päältä. Näppäimet ja näppäimistöä ympäröivän alueen materiaali on muovia. Kosketuslevy on kohtalaisen kokoinen, mutta se on sijoitettu puoliksi ASWD-näppäinten alapuolelle ja pelatessa ranne nojaa sen päällä. Fyysiset hiirennäppäimet tuntuvat melko muovisilta, vasteessa ei ollut kehumista ja ne pitivät äänekkään klikkausäänen.



Oikeassa kyljessä on rivissä kolme USB 3.0 -liitintä ja muistikortinlukija. Vasemmalle kyljelle on sijoitettu Kensington-lukkoportti, neljäs USB-liitin, kullatut mikrofoni- ja kuulokeliittimet (SPDIF) sekä linja sisään- ja ulostulot.

Mallinimensä mukaisesti GT62VR on varustettu yhteensä neljällä USB-liittimellä, joka on tarpeeksi esim. VR-lasien käyttöä ajatellen ja vapaita liittimiä jää vielä muillekin oheislaitteille.



Kannettavaa pystyy hallitsemaan MSI:n Dragon Center -ohjelmistolla, josta voi muun muassa ylikellottaa prosessoria ja näytönohjainta manuaalisesti sekä säätää tuulettimien nopeuksia. Erillisellä SteelSeriesin ohjelmalla kontrolloidaan valaistuksen efektejä ja ohjelmoidaan makronäppäimet.



Miinusta on pakko antaa aivan tolkuttomasta määrästä (yli 20) valmiiksi asennettuja ohjelmia, jotka muun muassa hidastavat kannettavan käynnistymistä. Lisäksi useita kannettavan omia ominaisuuksia hallinnoidaan useilla erillisillä esiasennetuilla sovelluksilla. MSI on luvannut jatkossa tehdä mahdolliseksi poistaa esiasennetut ohjelmat helposti.


Suorituskykytestit




Suorituskykytesteissä MSI:n kannettavaa verrattiin io-techin kevään Kaby Lake + GeForce 10 -peliläppäritestin osaanottajiin eli mukana ovat Asuksen ROG G701VIK, HP Omen 17 ja Lenovo Legion Y720. Testeissä keskityttiin vertailemaan keskenään prosessorin, näytönohjaimen, keskusmuistin ja tallennusratkaisun osalta.

Testit ajettiin kannettavat verkkovirtaan kytkettyinä. Kaikkiin kannettaviin asennettiin NVIDIAn uusimmat GeForce 382.05-ajurit.

MSI:n kannettavassa on natiivi 3840x2160-resoluution näyttöpaneeli ja peleissä käyttöön sai valittua vain 1920x1200-resoluution 1920x1080-resoluution sijaan.

Cinebench R15



MSI:n GT62VR 7RE oli Cinebench-renderöintitestissä hieman suorituskykyisempi kuin Lenovo ja HP, mutta jäi Asuksen ROG G701VIK:lle selvästi.



Handbrake 1.0.7



Pidempikestoisessa Handbrakessa MSI:n suorituskyky oli samaa tasoa Lenovon ja HP:n kanssa.



AIDA64 v5.90



Kahden muistikamman ja kaksikanavaisen muistiohjaimen hyödyntämisen ansiosta MSI:n muistiväylän kaistanleveys oli samalla tasolla HP:n ja Lenovon kanssa.



CrystalDiskMark 5.2.1



MSI on käyttänyt M.2 SSD:nä Samsungin 512 gigatavun SATA-väyläistä PM871-asemaa, jonka perättäinen luku- ja kirjoitusnopeus oli päälle 500 Mt/s tasolla. Edellisessä peliläppäritestissä kaikilla Asuksella, HP:lla ja Lenovolla oli käytössä PCIe SSD -asema ja siirtonopeudet olivat huomattavasti paremmat eli noin 3000 Mt/s.



Battlefield 1



Battlefield 1:n tulokset eivät valitettavasti ole enää taaksepäin vertailukelpoisia keväällä ajettujen tulosten kanssa sillä hiljattain julkaistu iso päivitys peliin paransi suorituskykyä merkittävästi.

Keskityimmekin Battlefield 1:ssä testaamaan, miten MSI:n kannettava suorutui pelistä näytön 3840x2160-natiiviresoluutiolla verrattuna alhaisempaan 1920x1200-resoluutioon.

1920x1200 -resoluutiolla MSI:n kannettava jaksoi pyörittää Ultra-asetuksilla peliä sulavasti ja erittäin pelattavasti 75 FPS:n keskimääräisellä ruudunpäivitysnopeudella. Natiivilla 3840x2160-resoluutiolla oli kuitenkin pakko laskea kuvanlaatuasetuksia ja Medium-asetuksilla suorituskyky oli vajaassa 60 FPS:ssä.



The Witcher 3



The Witcher 3:ssa MSI oli samalla GTX 1070 -näytönohjaimella 6 FPS:ää eli noin 9 % suorituskykyisempi kuin HP:n Omen 17.


3D-suorituskyky akulla




Kun MSI:n kannettavasta irrotettiin laturi, grafiikkapiirin kellotaajuus tippui 785 MHz:iin, GDDR5-muistit 6 Gbps:n nopeudelle ja ruudunpäivitysnopeus lukittui 30 FPS:ään.


Akkukesto 3D-rasituksessa




3D-rasituksessa The Witcher 3 -pelissä MSI:n akku kesti 67 minuuttia eli reilun tunnin, joka oli testijoukon heikoin suoritus.


Tehonkulutus, lämpötila ja melu




Kannettavien tehokulutusta mitattiin seinästä Etech PM-300 -mittarilla ja tehonkulutus mitattiin Handbrake-ohjelmalla prosessorirasituksessa ja Rise of the Tomb Raider -pelillä 3D-rasituksessa.

Prosessorirasituksessa MSI:n tehonkulutus oli hieman korkeampi kuin HP:lla, mutta 3D-rasituksessa samalla GTX 1070 -näytönohjaimella HP:n tehonkulutus oli 24 wattia korkeampi.





Prosessorin ja grafiikkapiirin lämpötila mitattiin Handbrake-ohjelmalla prosessorirasituksessa ja Rise of the Tomb Raider -pelillä 3D-rasituksessa.

Handbrake-rasituksessa MSI:n prosessorin lämpötila nousi muutamassa minuutissa 89 asteeseen. 3D-rasituksessa prosessorin lämpötila pysyi 70 asteessa ja grafiikkapiirin lämpötila nousi 79 asteeseen.



A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän näytöstä. Ympäristön melutaso testikokoonpano pois päältä oli 32,3 desibeliä. Kannettavan melutaso mitattiin lepotilassa Windowsin työpöydällä, prosessorirasituksessa Handbrake-ohjelmalla ja 3D-rasituksessa Rise of the Tomb Raider -pelillä. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten io-techin mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

MSI oli niin prosessori- kuin 3D-rasituksessa selvästi testijoukon hiljaisin. Kun lämmötkin vielä pysyivät hyvin kurissa, on jäähdytysratkaisulle pakko antaa kehut.


Loppuyhteenveto


MSI:n GT62VR 7RE Dominator Pro -pelikannettavan erikoisuus on isolla 3840x2160-resoluutiolla varustettu näyttö, mutta sulavaan pelaamiseen kyseessä on kuitenkin vähintäänkin merkillinen ratkaisu. Kannettavissa käytettyjen GeForce GTX 10 -sarjan näytönohjaimien puhti riittää parhailla kuvanlaatuasetuksilla hyvin Full HD -resoluutiolle, mutta isommalla 3840x2160-resoluutiolla kuvanlaatuasetuksia täytyy väkisinkin tiputtaa reippaasti Medium- tai Low-tasolle. Peliläppäriin olisi tuonut lisäarvoa isomman resoluution sijaan esimerkiksi G-Sync-tuki, joka nyt puuttui ominaisuuksista kokonaan. GT62VR:stä onkin saatavilla edullisempi Full HD -näytöllä ja G-Sync-ominaisuudella varustettu konfiguraatio, jota allekirjoittanut suosittelee pelikäyttöön tämän 4k-mallin sijaan.

Vajaan kolmen kilon painoinen GT62VR 7RE on kompaktin kokoinen, mutta sen jäähdytysratkaisu hoitaa hommansa tehokkaasti ja hiljaisesti. Läppärin koko pohja aukeaa esimerkillisesti ja kaikkiin komponentteihin pääsee helposti käsiksi, valitettavasti kuitenkin takuun kustannuksella. Liitinvalikoimaa on riittävästi ja SteelSeriesin RGB-valaistu näppäimistö on tarjoaa hyvän tuntuman. Tasohiiren näppäimet ovat kuitenkin tuntumaltaan turhan muoviset ja äänekkäät.

Suorituskyvyn osalta GT62VR 7RE pärjäsi prosessoritesteissä vastaavasti kuin io-techissä aiemmin testatut HP:n ja Lenovon pelikannettavat, mutta 3D-suorituskyvyn osalta The Witcher 3:ssa se oli pykälän nopeampi. Ilman laturia ruudunpäivitysnopeus tippui 30 FPS:ään ja akkukesto 3D-rasituksessa oli testijoukon heikoin hieman reilulla tunnin käyttöajalla.

Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
13.12.2016
Viestejä
56
Kiitos hyvästä artikkelista. Tämä MSI:n pienempi 15,6" malli on form factorina sellainen, joka itseä kiinnostaisi. Tämän testin perusteella pystyisi jo ostopäätöksiä jopa tekemään, koska tästä sai vihdoin kattavasti tietoa jäähdytysjärjestelmän riittävyydestä ja toimivuudesta. 4K-näytöllä en ehkä tätä valitsisi tosin :D

Mikä funktio noilla muilla 3,5mm liittimillä on? Tukeeko tämä esim. 5.1 kaiuttimia?
Siis tässä näkyvät https://www.io-tech.fi/wp-content/uploads/2016/11/msi-gt62vr-05.jpg
 

Sampsa

Sysop
Ylläpidon jäsen
Team Tesla
Liittynyt
13.10.2016
Viestejä
12 529
Kiitos hyvästä artikkelista. Tämä MSI:n pienempi 15,6" malli on form factorina sellainen, joka itseä kiinnostaisi. Tämän testin perusteella pystyisi jo ostopäätöksiä jopa tekemään, koska tästä sai vihdoin kattavasti tietoa jäähdytysjärjestelmän riittävyydestä ja toimivuudesta. 4K-näytöllä en ehkä tätä valitsisi tosin :D

Mikä funktio noilla muilla 3,5mm liittimillä on? Tukeeko tämä esim. 5.1 kaiuttimia?
Siis tässä näkyvät https://www.io-tech.fi/wp-content/uploads/2016/11/msi-gt62vr-05.jpg
Jäähdytysjärjestelmä on tosiaan tässä varsin esimerkillinen, mitä on näissä kannettavissa tullut vastaan niin jäähdytysteholta kuin hiljaisuudelta. Voin suositella.

Siinä on vielä linja sisään- ja ulostulo, päivitetty artikkeliin.
 
Liittynyt
29.01.2017
Viestejä
1 609
Näissä artikkeleissa joissa verrataan suorituskykyä toisiin laitteisiin, voitaisiin testattavaa laitetta jotenkin korostaa että huomaisi helpommin miten se suoriutuu :think:
Esim punaisella tekstillä.
 

Sampsa

Sysop
Ylläpidon jäsen
Team Tesla
Liittynyt
13.10.2016
Viestejä
12 529
Näissä artikkeleissa joissa verrataan suorituskykyä toisiin laitteisiin, voitaisiin testattavaa laitetta jotenkin korostaa että huomaisi helpommin miten se suoriutuu :think:
Esim punaisella tekstillä.
Hyvä huomio, katotaas mitä keksitään
 
Liittynyt
03.04.2017
Viestejä
6 190
Kiitoksia artikkelista.
En kyllä ymmärrä 4K näyttöä noin pienellä koolla, onko siitä jotain todellista hyötyä?
Ymmärsin varmaan väärin, että jos haluaa vaihtaa kovalevyn (10h 4K /100Mbit/s videota vie tilaa n. 45OGt) takuu menee??
 

Sampsa

Sysop
Ylläpidon jäsen
Team Tesla
Liittynyt
13.10.2016
Viestejä
12 529
Kiitoksia artikkelista.
En kyllä ymmärrä 4K näyttöä noin pienellä koolla, onko siitä jotain todellista hyötyä?
Ymmärsin varmaan väärin, että jos haluaa vaihtaa kovalevyn (10h 4K /100Mbit/s videota vie tilaa n. 45OGt) takuu menee??
4k-näyttö on tosiaan vähän markkinointihifistelyä, on tästä olemassa myös konfiguraatio Full HD -näytöllä, mutta meille tuli testiin 4k-malli.

MSI Gaming GT62VR 7RE(Dominator Pro)-225NE, 2195€ | Hinta.fi

Pohjan aukaistessa tosiaan joutuu rikkomaan yhdestä ruuvista tarran, jolloin takuu menee. Eli itse sisuksiin sorkkiminen on mahdollista, mutta takuuaikana ei kannata uhrata sitä.
 
Liittynyt
09.04.2017
Viestejä
105
Pro-tip VR-läppäriostajille: Etsikää laite jossa on 4 USB-porttia (joissa vähintään 3x USB 3:a), kuten tämä. HP Omenin kanssa kävi niin että Rift söi kaikki 3 porttia millekään oheislaitteille ei enää tilaa jäänyt. Onneksi sattui olemaan MX Master bluetooth-hiiri ja yhden sensorin voi iroittaa esim. rattia varten, mutta useamman USB-portin lisäohjaimia käyttäessä vaaditaankin jo aktiivihubi, joka on taas lisä-ärsyke johtoviidakkoon.

PS. Nämä pyörittävät VR-pelejä varsin loistavasti, minkä joku voisi nimestäkin arvata, ja on helppo ottaa mukaan myös kaverin luo.
 

Sampsa

Sysop
Ylläpidon jäsen
Team Tesla
Liittynyt
13.10.2016
Viestejä
12 529
Pro-tip VR-läppäriostajille: Etsikää laite jossa on 4 USB-porttia (joissa vähintään 3x USB 3:a), kuten tämä. HP Omenin kanssa kävi niin että Rift söi kaikki 3 porttia millekään oheislaitteille ei enää tilaa jäänyt. Onneksi sattui olemaan MX Master bluetooth-hiiri ja yhden sensorin voi iroittaa esim. rattia varten, mutta useamman USB-portin lisäohjaimia käyttäessä vaaditaankin jo aktiivihubi, joka on taas lisä-ärsyke johtoviidakkoon.

PS. Nämä pyörittävät VR-pelejä varsin loistavasti, minkä joku voisi nimestäkin arvata, ja on helppo ottaa mukaan myös kaverin luo.
Hyvä huomio, tosin eikös HTC Vive muistakseni jo pärjännyt vähemmillä USB-porteilla?
 
Liittynyt
04.02.2017
Viestejä
26
Hyvä artikkeli, kiitos. Mainittakoon, että tuossa 2200e FullHD versiossa on G-sync-tuki. Itse ostin puolisen vuotta sitten tämän ja hyvin tyytyväinen olen ollut.
 

Sampsa

Sysop
Ylläpidon jäsen
Team Tesla
Liittynyt
13.10.2016
Viestejä
12 529
Hyvä artikkeli, kiitos. Mainittakoon, että tuossa 2200e FullHD versiossa on G-sync-tuki. Itse ostin puolisen vuotta sitten tämän ja hyvin tyytyväinen olen ollut.
Noniin, sekin vielä eli itse suosittelisin ehdottomasti sitä pelikäyttöön vs tämä 4k-malli.
 

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 268
Näissä artikkeleissa joissa verrataan suorituskykyä toisiin laitteisiin, voitaisiin testattavaa laitetta jotenkin korostaa että huomaisi helpommin miten se suoriutuu :think:
Esim punaisella tekstillä.
Omissa artikkeleissani on ollut tapana himmentää hieman verrokkien tulospalkkien väriä.
 
Liittynyt
01.12.2016
Viestejä
671
Nämä MSI:n koneet on tosiaankin jäähdytykseltään mainioita. Puolisen vuotta nyt dataillut GT73vr 6RE Titanilla, jonka konepellin alta löytyy kutekuinkin samaa rautaa, eroina lähinnä 17,3" näyttö, prosessorina 6820HK sekä SSD ratkaisu, joka muodostuu kahdesta raid0:ssa olevasta 128 gigaisesta m.2 asemasta. Niin, ja 17,3" 4K ruutuun on tuupattu myös se 15,6" mallista puuttuva g-sync.

Tuo skylake sarjan prosu pysyy viileämpänä vs. kabylake ja sitä on vaikea saada throttlaamaan missään tilanteessa, tässä toki avittaa suurempi runkokin. Ylikellotustakin kestää aika rankasti. Niin, ja tämä toki siis koneen ollessa erittäin hiljainen. Tuulettimissa piisaa kapasiteettia huomattavan kovillekin suhinoille, mutta alle 50% nopeuksilla pärjää. Yleensä 30-40% tietämillä.

Miinuksia toki on koneessa kun koneessa, ja näissä tämän sarjan MSI:ssä ne on juurikin artikkelissa mainitut seikat, itseäni eritoten häiritsi, etenkin alkuunsa, hiiren painikkeiden jäykkyys ja huono tuntuma. Näppäimistöasettelukin kaipaisi parantelua, matala jenkki-enter on toki makuasia, mutta nuolinappuloita olisi voinut hieman erotella irti, nyt on aika helppo hapuilla vääriä nappuloita, ellei katso mihin näppinsä tunkee.

4K resoluutio on vähän kaksiteräinen miekka. Pelit jotka jaksaa rullailla 1070:n tehoilla tällä resoluutiolla, näyttää toki kivoilta.. paitsi silloin, jos peli ei kunnolla skaalaa esim UI elementtejä tälle resoluutiolle; käytännön esimerkkinä, Lord of The Rings Onlinen UI räppänät ja tekstit ovat niin pieniä, että tarvitsee kiikarit. Peleistä löytyy kyllä skaalaus optioita eri asioille, mutta ei läheskään kaikkeen. Ja joojoo, LotRO on antiikkipeli, mutta sitä tulee pelailtua edelleenkin paljon.

SWTOR taasen taittuu erittäin nätisti 4K resoluutioon pienelläkin ruudulla, ja pyörii ongelmitta 60fps. Skyrim SE:tä pelailisi myöskin mielellään 4k:na, mutta tahtoo 1070:n tehot hieman loppua kesken tietyissä tilanteissa, etenkin ulkotiloissa riehuessa.

Mass Effect Andromeda hyydyttää koneen jo melko pahasti maksimidetaileilla 4K:na. Käytännössä piti pudottaa 1440p resoluutiolle ja pätkäistä pari pahinta tehojuoppoa gfx optioista maltillisemmille asetuksille.

Pisti vielä silmään yksi seikka, että kannen "vauhtiraidat" on valaistu .. lie lisätty tuohon kabylake-sukupolven mallistoon, omassani pelkkä MSI:n logo loistaa.
 
Viimeksi muokattu:

Sampsa

Sysop
Ylläpidon jäsen
Team Tesla
Liittynyt
13.10.2016
Viestejä
12 529
Nämä MSI:n koneet on tosiaankin jäähdytykseltään mainioita. Puolisen vuotta nyt dataillut GT73vr 6RE Titanilla, jonka konepellin alta löytyy kutekuinkin samaa rautaa, eroina lähinnä 17,3" näyttö, prosessorina 6820HK sekä SSD ratkaisu, joka muodostuu kahdesta raid0:ssa olevasta 128 gigaisesta m.2 asemasta.

Tuo skylake sarjan prosu pysyy viileämpänä vs. kabylake ja sitä on vaikea saada throttlaamaan missään tilanteessa, tässä toki avittaa suurempi runkokin. Ylikellotustakin kestää aika rankasti. Niin, ja tämä toki siis koneen ollessa erittäin hiljainen. Tuulettimissa piisaa kapasiteettia huomattavan kovillekin suhinoille, mutta alle 50% nopeuksilla pärjää. Yleensä 30-40% tietämillä.

Miinuksia toki on koneessa kun koneessa, ja näissä tämän sarjan MSI:ssä ne on juurikin artikkelissa mainitut seikat, itseäni eritoten häiritsi, etenkin alkuunsa, hiiren painikkeiden jäykkyys ja huono tuntuma. Näppäimistöasettelukin kaipaisi parantelua, matala jenkki-enter on toki makuasia, mutta nuolinappuloita olisi voinut hieman erotella irti, nyt on aika helppo hapuilla vääriä nappuloita, ellei katso mihin näppinsä tunkee.

4K resoluutio on vähän kaksiteräinen miekka. Pelit jotka jaksaa rullailla 1070:n tehoilla tällä resoluutiolla, näyttää toki kivoilta.. paitsi silloin, jos peli ei kunnolla skaalaa esim UI elementtejä tälle resoluutiolle; käytännön esimerkkinä, Lord of The Rings Onlinen UI räppänät ja tekstit ovat niin pieniä, että tarvitsee kiikarit. Peleistä löytyy kyllä skaalaus optioita eri asioille, mutta ei läheskään kaikkeen. Ja joojoo, LotRO on antiikkipeli, mutta sitä tulee pelailtua edelleenkin paljon.

SWTOR taasen taittuu erittäin nätisti 4K resoluutioon pienelläkin ruudulla, ja pyörii ongelmitta 60fps. Skyrim SE:tä pelailisi myöskin mielellään 4k:na, mutta tahtoo 1070:n tehot hieman loppua kesken tietyissä tilanteissa, etenkin ulkotiloissa riehuessa.

Mass Effect Andromeda hyydyttää koneen jo melko pahasti maksimidetaileilla 4K:na. Käytännössä piti pudottaa 1440p resoluutiolle ja pätkäistä pari pahinta tehojuoppoa gfx optioista maltillisemmille asetuksille.
Saman huomion tein näppäimistöstä, eli num pad, nuolet jne tuosta enteristä oikealla puolella on aika hakuammuntaa mistä löytyy.. muuten näppäimistön tuntuma oli ihan hyvä.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 345
Viestejä
4 157 942
Jäsenet
70 410
Uusin jäsen
Eycte

Hinta.fi

Ylös Bottom