Testissä Jonsbo CR-2100 -prosessoricooleri

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 577


Juha Kokkonen kirjoitti uutisen/artikkelin:
io-techin ylemmän keskiluokan ilmajäähdytteisten prosessoricoolereiden testauskimara jatkuu Jonsbon CR-2100 -mallin parissa. Tietokoneharrastajille etenkin houkuttelevasti hinnoitelluista alumiinikoteloistaan tunnetuksi tulut kiinalainen Jonsbo esitteli CR-2100:n runsas vuosi sitten 2020 lopulla ja se sijoittuu valmistajansa malliston yläpäähän hieman runsaammalla RGB-loistolla varustetun CR-2000 GT -mallin rinnalle. Aivan Jonsbon huippumallista ei ole kyse, sillä yrityksen mallistosta löytyy myös vieläkin jykevämpi HX7280-malli, joka ei tosin ole saatavilla Suomessa.

Valmistajan suositushintaa coolerille ei ole tiedossa, mutta Suomessa se on saatavilla edullisimmillaan 45 euroon, eli 10-20 euroa halvemmalla kuin pahimpiin kilpailijoihin lukeutuvat Scythe Fuma 2, Deepcool AK620 ja SilentiumPC Grandis 3. Juuri tätä halvemmalla ei 120 mm tuulettimia käyttävää kaksitornicooleria saa.

Testikappaleen toimitti ystävällisesti Jimm’s.


Pakkaus ja oheistarvikkeet
Jonsbo toimittaa CR-2100:n hyvin tavanomaisen kokoisessa pahvipakkauksessa. Yleisilmeeltään hieman sekavassa kuvituksessa on kotikutoinen vaikutelma, sillä mm. päädyn ominaisuuslistauksen violetti fontti ei erotu kunnolla tummasta taustasta. Taustapuolen speksilistauksen valkoinen fontti on sen sijaan selkeästi luettavissa.

Pakkauksen sisällä itse cooleri on suojattu vaahtomuovikehyksillä ja oheistarvikkeet on pakattu pieneen pahvirasiaan. Eri kiinnitystarvikkeet on helppo erottaa toisistaan, sillä kaikki on pakattu omiin uudelleensuljettaviin pusseihinsa.

Pakkauksen toimitussisältö on varsin pelkistetty:
 • CR-2100-prosessoricooleri
 • 2 kpl 120 mm tuulettimia esiasennettuna
 • lämpötahnaa
 • AMD- ja Intel-kiinnitystarvikkeet
 • Käyttöohjeet


Tuotteen ominaisuudet ja rakenne
[gallery link="file" size="medium" ids="71227,71226,71228,71229,71230,71231"]

Tekniset tiedot:
 • Ulkomitat: 120 x 134 x 159 mm (tuulettimien kanssa)
 • Massa: 900 grammaa
 • Materiaalit: kuparilämpöputket, alumiinirivastot, muoviset kansilevyt
 • 6 kpl 6 mm kuparilämpöputkia
 • Alumiinilamellien määrä: 40 kpl per torni
 • Ripojen väli 2,4 mm, ripojen paksuus 0,4 mm
 • Yhteensopivuus:
  • AMD FM2+/FM2/FM1/AM4/AM3+/AM3/AM2+/AM2
  • Intel LGA1200/775/115X/1366/2011/2011-3


 • Takuu: 2 vuotta

Hiljattain testattuihin kilpailijoihin nähden hieman edullisempi hinta näkyy ja tuntuu välittömästi coolerin ensi kertaa käsiin ottaessa. CR-2100 on luokassaan kevyt ja myös viimeistelyn taso on tutumpaa edullisemmista 25-30 euron coolereista. Varsinaisesti huonosta laadusta ei kuitenkaan voi puhua – CR-2100 ei vain ole yhtä jämäkkä ja ”hiottu” kuin esimerkiksi Deepcool AK620 ja myös SilentiumPC Grandis 3 on rakenteeltaan jykevämpi.

Fyysisiltä mitoiltaan CR-2100 on kaksitornicoolerien sirommasta päästä ja paino on jopa yllättävän alhainen. Rakenne on sinällään tuttua kauraa – kuuden U:n muotoisen kuparilämpöputken molempiin päihin on sijoitettu alumiinirivastot ja keskikohta toimii kontaktipisteenä prosessorin kanssa suoraan lämpöputkien kautta. Kaksitornirakenne on symmetrinen, eli kumpikin torni sijaitsee yhtä kaukana pohjaosasta. Rivaston otsapintoihin on toteutettu hammastettu reuna. Ripaväli on hieman tavanomaista suurempi 2,4 mm, joka ainakin teoriassa helpottaa suorituskykyä pienillä tuulettimien pyörimisnopeuksilla, mutta vastapainona pienentää coolerin jäähdytyspinta-alaa ja sitä kautta maksimijäähdytyspotentiaalia suorituskykyisillä tuulettimilla.

Molempien rivastojen päällä on musta muovinen ”kansi”, joka peittää alleen lämpöputkien päät. Irrotimme mielenkiinnosta toisen kannen, joka on kiinni päällimmäisissä lamelleissa muovitapeilla sekä kynsillä. Irrottamisen myötä kävi selväksi, että alumiinilamellit ovat kiinni lämpöputkissa vain puristusliitoksella, sillä päällimmäinen lamelli irtosi reunimmaisen putken ohenevasta päästä. Puristusliitos on edullisempi ja nopeampi valmistaa, mutta ei rakenteellisesti niin tukeva sekä lämpöä johtava kuin juotettu liitos.

[gallery link="file" columns="2" size="large" ids="71232,71233"]

Jonsbo käyttää CR-2100:ssa yleisemmin edullisissa coolereissa käytettyä suorakontaktitekniikkaa, jossa lämpöputket toimivat pohjan kontaktipintana prosessorin kanssa. Lämpöputket on kerätty alumiinisen tukirakenteen avulla yhteen kahdeksi kolmen putken ryhmäksi, joiden välille on jätetty jostain syystä pieni alumiinikaistale. 41 x 36 mm kokoisen kontaktipinnan viimeistely on jätetty melko karkeaksi ja siinä on selvästi sormella havaittavissa olevat hiontajäljet. Kontaktipinta on mittaustemme mukaan melko lailla täysin suora.Tuulettimet:
 • 2 kpl 120 x 120 x 25 mm RGB-tuuletin
 • Kierrosalue: 700-1500 RPM
 • Ilmavirta: 25,5-62,8 CFM (maksimi)
 • Äänenpaine: 18,1-29,5 dBA

Vaikka CR-2100:n molemmat tuulettimet ovat kooltaan 120 mm, sisempi ja ulompi tuuletin eroavat toisistaan. Nimittäin vain ulompi (ja paremmin näkyvillä oleva) tuuletin on varustettu RGB-valaistulla roottorilla ja sisempi tuuletin on väriltään musta. Kyseessä on ilmeisesti tätä cooleria varten muokatut versiot FR-502-tuuletinmallista. Valitettavasti RGB-valaistuksen toteutus on sieltä yksinkertaisimmasta päästä, eli valoja ei voi ohjata mitenkään, vaan niissä pyörii jatkuvasti kiinteä rauhallisesti väristä toiseen vaihtuva efekti, eikä käyttäjä voi vaikuttaa mitenkään asiaan. Jos valot eivät ole mieleen, on kyseessä harmillisempi juttu.

Tuulettimet ovat PWM-ohjattavat ja niiden kierrosalueeksi ilmoitetaan 700-1500 RPM. Ilmoitetut speksit ovat varsin tyypilliset tämän hintaluokan tuulettimelle. Tuulettimista ulompi on varustettu haaroitusjohdolla, joten keskituuletin saa virtansa samasta liittimestä. Kierroslukusignaali tulee sisemmältä tuulettimelta.

Tuulettimien kiinnitys cooleriin tapahtuu jämäkän tuntuisilla metallilankakiinnikkeillä, jotka mahdollistavat tarvittaessa myös toisten standardikokoisten 120 mm tuulettimien kiinnittämisen cooleriin. Pienenä miinuksena kiinnikkeet eivät pysy itsellään kiinni tuulettimessa, jonka hankaloittaa hieman tuulettimen asentamista. Tuulettimien kulmissa kiinnitysreikien ympärillä on rivastoa vasten asettuvat vaimennuskumit. Kolmannelle tuulettimelle ei toimiteta kiinnikkeitä.[gallery link="file" size="medium" ids="71235,71236,71237"]

Asennusohjeet on painettu kasaan taitellulle noin A3-kokoiselle paperille. Kuvitus on mustavalkoista ja tekstiä on vähän – yleisilme on selkeä ja helppolukuinen.

Intelin uudelle LGA 1700 -kannalle ei ollut suoraan pakkauksesta yhteensopivuutta, eikä valmistaja ole vielä tiedottanut mahdollisista päivityssarjoista. Tiedustelin asiaa valmistajalta ja saamieni tietojen mukaan vuoden 2022 puolella toimitetuissa coolerierissä LGA 1700 -kiinnikkeet ovat mukana pakkauksessa. Jos coolerin mukana ei tule kiinnikkeitä, niitä voi tiedustella valmistajalta. Tarkempia tietoja mm. mahdollisiin kustannuksiin liittyen Jonsbo ei kuitenkaan antanut, joten asia on toistaiseksi hieman puolivillaisesti hoidettu.

Sekä Intel- että AMD-alustoille kiinnitys periaatteeltaan hyvin samankaltainen. Molempien kanssa käytetään samaa taustalevyä, jossa on erilliset reiät Intel- ja AMD-kannoille. Prosessorikannan ympärille asennettavat kiinnityspalkit eroavat prosessorivalmistajan mukaan.

Kiinnityksen toteutus on melko helppokäyttöinen ja lopputulos on tukeva. Pienenä huomiona taustalevyyn asetettavat kierretapit istuvat paikalleen vain yhdessä asennossa, jonka hahmottaminen saattaa olla hieman hankalaa. Tappien pyöreä juuriosa on viistetty yhdeltä reunalta suoraksi, joten asettuminen kunnolla taustalevyyn vaatii tismalleen oikean asennon. Emolevyn etupuolelle asetettavat muoviset korokeholkit ovat toteutukseltaan fiksut, sillä niiden sovitus on tiukka ja täten taustalevy ei pääse putoamaan pois paikaltaan seuraavia kiinnitystarvikkeita asennettaessa.

Yhteensopivuuden kannalta CR-2100 ei aiheuta mainittavia ongelmia. Alle 160 mm korkeus on yhteensopiva useimpien miditornikoteloiden kanssa. Coolerin rivasto ei yllä muistipaikkojen päälle ja ulomman tuulettimen asennuskorkeutta voi tarvittaessa säätää, joten muistien kanssa ei pitäisi syntyä ylitsepääsemättömiä ongelmia.

Huomioita asennuksesta:
 • Coolerin kiinnitysratkaisu on kokonaisuudessaan fiksusti toteutettu ja tukeva
 • Taustalevyn kierretappien asennus oikeaan asentoon vaatii tarkkuutta
 • 159 mm korkeus mahdollistaa yhteensopivuuden useimpien miditornikoteloiden kanssa
 • Tuulettimien kiinnitys on toimiva, tosin kiinnikkeet saisivat pysyä myös avattuina kiinni tuulettimissa
 • Coolerin kiristämiseen tarvitaan ristipäämeisseli
 • LGA 1700 -kiinnitystarvikkeita ei vielä pakkauksessa, niitä voi tiedustella valmistajalta
Testikokoonpano
Käyttämämme Cooler Master MasterCase H500P Mesh –koteloon rakennettu testikokoonpano perustuu Gigabyten Z370 Aorus Gaming 7 ATX-emolevyyn sekä ”korkattuun” Intelin Core-i7 8700K –prosessoriin ja sen ensisijaisena ja ainoana tarkoituksena on toimia mahdollisimman hyvänä lämmönlähteenä coolereille. Rasituksena käytetään nykyään Prime95-sovelluksen custom-tilaa pienellä vakioidulla FFT-koolla. Verrokkeina testeissä ovat saman hintaluokan hyväksi todettu Scythe Fuma 2 ja hiljattain testattu Deepcool AK620 sekä pykälää kalliimpi high-end-luokan kärkinimi Noctua NH-D15.

Lisää testikokoonpanosta ja testimetodeista voi lukea erilliseltä tietosivulta.
 • Intel Core i7-8700K, delidded, kaikki ytimet 4,6 GHz (46 x 100 MHz) 1,34 V
 • Gigabyte Z370 Aorus Gaming 7 (Intel Z370 -piirisarja)
 • Kingston HyperX DDR4 2666 MHz CL15 HX426C15FBK2/16 16 Gt kit
 • Intel SSDSA2MH080G1GN 2,5″ SSD 80 Gt SATA 3Gb/s
 • be quiet Straight Power 10 700W –virtalähde
 • Gigabyte Radeon R9 285 -näytönohjain
 • Cooler Master MasterCase H500P Mesh -kotelo
 • Jonsbo CR-2100, Deepcool AK620 (verrokki), Noctua NH-D15 chromax.black (verrokki), Scythe Fuma 2 (verrokki)


 • Windows 10 64-bit
 • Prime95 30.7 build 9 (12 worker threads, custom, Min & Max FFT 16, Run FFTs in-place)
 • HWInfo 7.16
 • Intel Extreme Tuning Utility 7.6.0.37
 • Gigabyte EasyTune
 • Gigabyte System Information Viewer


Suorituskykytestit
Mittasimme coolerin mukana toimitettujen vakiotuulettimien kierrosnopeudet koko toiminta-alueella ja koko PWM-ohjausvälillä (0-100 %) kymmenen prosenttiyksikön pykälin.

Jonsbon ilmoittama 700-1500 RPM:n kierrosnopeusalue on moniin kilpailijoihin nähden kapeampi kattaen kuitenkin melu-suorituskykysuhteen kannalta keskeisimmän alueen. Käytännössä alue ulottui mittaustemme mukaan hieman ilmoitettua alemmas noin 630 RPM:ään, joka on hyvä asia. 0 ja 10 % PWM-asetuksella pyörimisnopeus pysyy lähes samana ja lähtee melko loivaan lineaariseen nousuun sitä suuremmilla arvoilla. Maksiminopeudeksi mittasimme noin 1530 RPM, eli suunnilleen valmistajan ilmoittaman arvon.Melumittauksissa CR-2100 ei tarjoillut varsinaisia yllätyksiä. Maininnan arvoisena seikkana desibelimittarin näyttämät lukemat olivat kautta linjan ehkä hieman alhaisempia, mitä korvakuulolta olisi saattanut olettaa.

Yli 1100 RPM:n nopeuksilla melutaso voimistuu varsin nopeasti ja sitä leimaa melko voimakas humina ja selkeä roottorin ilmaa repivä suriseva ääni. Lisäksi ylärekisterissä ääni aaltoilee jonkin verran. Alle 1000 RPM nopeuksilla cooleri alkaa olla jo varsin hiljainen ja ääniprofiilissa on jäljellä lähinnä tasaista ilmavirran huminaa, joka vaimenee pyörimisnopeuden laskiessa kohti minimitasoa. Miniminopeudella cooleri on jo hyvin hiljainen, muttei äänetön.

Kokonaisuutena Jonsbon tuulettimia voi kuvailla melultaan varsin keskitasoisiksi. Ne eivät ole erityisen äänekkäät, mutta eivät myöskään huippuhiljaiset. Ääntä leimaa roottorin lapojen surina sekä korkeammilla kierrosnopeuksilla pieni aaltoilu.Rasitustesteissä prosessorin kuutta ydintä kuormitettiin Prime 95 -rasitusohjelmalla 12 työsäikeen avulla 30 minuutin ajan (tai kunnes lämpötilat lopettivat nousemisen). Huoneenlämpö liikkui mittausten aikana noin 23 asteessa. Testicoolerit asennettiin puhaltamaan ilmaa kotelossa vaakasuuntaisesti, jolloin ne käyttivät pääosin etutuulettimilta tulevaa ”tuoretta ilmaa” ja puhalsivat sen kohti kotelon 140 mm takatuuletinta sekä takapaneelin poistoaukkoja. Lämpötahnana käytettiin Noctuan NT-H2:ta.

Vakiokokoonpanossaan Jonsbo CR-2100 pistää kovasti kampoihin hieman hinnakkaammille kilpailijoilleen, mutta ei yllä aivan yhtä alhaisiin lämpötiloihin. Maksiminopeudella prosessorin lämpötila on asteen korkeampi kuin Fuma 2:lla ja kaksi astetta korkeampi kuin AK620:lla, mutta samalla on hyvä huomioida, että kummatkin kilpakumppanit ovat hiljaisempia, Fuma 2 jopa todella selkeällä viiden desibelin erolla.

Vakioidulla 38 desibelin melutasolla CR-2100 pyörii noin 1150 kierrosta minuutissa, joka on samaa luokkaa Fuma 2:n ja NH-D15:n kanssa. Tällä osa-alueella ero verrokkeihin on 2-3 astetta kilpailijoiden eduksi.

Noin 630 RPM:n miniminopeudella CR-2100 jää jälleen peränpitäjäksi, mutta tällä kertaa yhdessä AK620:n kanssa. Positiivista on, että ero muihin ei tällä lämpökuormalla vieläkään repeä älyttömäksi. Ero Noctuaan on neljä ja Fuma 2:een kaksi astetta.Toisessa testivaiheessa vaihdoimme coolereihin erillisellä testikokoonpanosivulla tarkemmin esitellyt Noctuan referenssituulettimet (NF-F12 iPPC 2000 PWM). Ajoimme testit referenssituulettimien maksimi- (PWM 100 %, 2000 RPM) ja alhaisella (PWM 30 %, ~600 RPM) nopeudella, minkä avulla saimme hahmoteltua coolereiden jäähdytysrivastojen tarjoaman suorituskykyalueen ääripäiden välillä. Yhteneväisillä tuulettimilla ajettavat testit tuovat esiin coolereiden tuulettimien ja jäähdytysrivasto-osan välisiä eroja ja antavat hieman osviittaa siitä, onko coolerin mahdollinen heikko kohta tuulettimissa ja kannattaako käyttäjän mahdollisesti vaihtaa tuulettimet toisenlaisiin lisäsuorituskyvyn toivossa. Huomionarvoisena seikkana Noctua NH-D15:n testit ajettiin suuremmalla NF-A14 iPPC 2000 PWM -tuulettimella, koska se joukon ainoana käyttää 140 mm tuuletinkokoa.

Referenssituulettimia käytettäessä CR-2100:n voimasuhteet verrokkeihin pysyy pitkälti samoina. Se jää peränpitäjäksi sekä maksimi- että alhaisilla kierroksilla. Ero Fuma 2:een on kolmisen astetta, kalliimpaan Noctuaan vielä hieman enemmän. Erot vakiotuulettimiin nähden ovat pieniä, alhaisella nopeudella Jonsbon omat tuulettimet näyttäisivät toimivan jopa paremmin.Yhteenvetona suorituskyvystä CR-2100 ei aivan pärjää ylemmän keskiluokan parhaimmistolle, mutta erot eivät ole kuitenkaan mullistavan suuria käytetyllä noin 150 watin lämpökuormalla. Vielä tehokkaammilla prosessoreilla ja suuremmilla lämpökuormilla eron voi odottaa kasvavan jonkin verran mm. coolerin kilpailijoita pienemmän massan myötä. Myöskään melun suhde suorituskykyyn ei yllä parhaiden kilpailijoiden tasolle.


Yhteenveto

Jonsbo CR-2100 on edullisin tähän asti testaamistamme tuplatornicoolereista ja se myös näkyy paikoin coolerin toteutuksessa. CR-2100 on kilpailijoitaan kevyempi ja myös laatuvaikutelma on hieman karkeampi. Säästölinja jatkuu myös tuulettimissa – RGB-valot on ollut selvästikin pakko saada, mutta sellaiset löytyvät vain ulommasta tuulettimesta, eikä valoja voi säätää eikä sammuttaa.

CR-2100:n tuulettimet ovat melutasoltaan ja ääniprofililtaan keskitasoiset – ei huonot, mutta ei erityisen hyvätkään. Nopeusalue on useimpiin kilpailijoihin nähden hieman suppea, tosin ei haittaavissa määrin. Suorituskyky ei ole alle 50 euron hintapisteessä lainkaan hassumpaa, vaikka Fuma 2:n ja Deepcool AK620:n kaltaisille toimituksen valinnoille CR-2100 ei aivan pärjääkään.

Yksi CR-2100:n vahvuuksista on kiinnitysratkaisu, joka on toteutukseltaan melko helppokäyttöinen ja tukeva. Tämä on hyvä esimerkki siitä, että kilpailukykyisestikin hinnoitellussa coolerissa voi olla fiksusti toteutettu kiinnitys. Samaan aihealueeseen liittyen ropisee kuitenkin myös miinusta, sillä LGA 1700 -kiinnikkeitä ei ole vielä toistaiseksi pakkauksessa, eikä valmistaja ole julkisesti tiedottanut niiden saatavuudesta. io-techin tietojen mukaan kiinnikkeet on kuitenkin päivitettynä mukaan pakkaukseen tulevissa tuote-erissä ja niitä voi myös tiedustella valmistajan kautta.,

Tiivistettynä Jonsbo CR-2100 on tuplatornicooleriksi todella kilpailukykyisesti hinnoiteltu, mutta se näkyy myös hieman lopputuloksessa. Scythe Fuma 2 ja Deepcool AK620 ovat ylemmässä keskiluokassa kaikin puolin parempia coolereita, mutta jos budjetti on tiukilla ja haluaa mahdollisimman hyvää suorituskykyä, ei CR-2100:aa kannata unohtaa.

Plussaa:
 • Suorituskyky hintaan nähden varauksin
 • Selkeät asennusohjeet
 • Fiksusti toteutettu kiinnitys
 • FORCE RGB! (Sampsan vaatima lisäys)
 • Hinta kaksitornicooleriksi

Miinusta:
 • Tuuletinäänen pieni aaltoilu tietyillä kierrosalueilla 1000 RPM yläpuolella
 • Ei kiinnitystarvikkeita kolmannelle tuulettimelle
 • Tuulettimen RGB-valaistusta ei voi säätää eikä sammuttaa
 • Laatuvaikutelma ja viimeistely varauksin

Huomioitavaa:
 • LGA 1700 -kiinnikkeiden saatavuudesta ei toistaiseksi tarkkaa tietoaLinkki alkuperäiseen juttuun
 
Viimeksi muokattu:

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 577
En viitsinyt varsinaiseen artikkeliin laittaa, mutta cooleri on tällä hetkellä lyhytaikaisessa tammiale-tarjouksessa Jimmsissä 35,90 euroa, joka on jo todella hyvä hinta tästä coolerista, jos vain coolerin miinuspuolet ei haittaa.
 
Liittynyt
03.04.2017
Viestejä
5 029
En viitsinyt varsinaiseen artikkeliin laittaa, mutta cooleri on tällä hetkellä lyhytaikaisessa tammiale-tarjouksessa Jimmsissä 35,90 euroa, joka on jo todella hyvä hinta tästä coolerista, jos vain coolerin miinuspuolet ei haittaa.
Kiitos artikkelista. Tohon hintaan vaikuttaa hyvältä hinta-laadulta (puuttuvat kiinnikkeet?), varsinkin jos ei kellottele.
Tuota asennuksen tarkkuutta vaativaa kohtaa en oikein tajunnut yhdellä lukemisella, ehkä kuva (nuolella) siinä olis ollut hyvä lisäinformaatio, vai oliko se siinä?
FORCE RGB! (Sampsan vaatima lisäys) toi sulussa oli hyvä :) Eikös sen saa pimeäksi, kun katkoo johdon?
 
Liittynyt
20.03.2017
Viestejä
365
Kiitos artikkelista. Tohon hintaan vaikuttaa hyvältä hinta-laadulta (puuttuvat kiinnikkeet?), varsinkin jos ei kellottele.
Tuota asennuksen tarkkuutta vaativaa kohtaa en oikein tajunnut yhdellä lukemisella, ehkä kuva (nuolella) siinä olis ollut hyvä lisäinformaatio, vai oliko se siinä?
FORCE RGB! (Sampsan vaatima lisäys) toi sulussa oli hyvä :) Eikös sen saa pimeäksi, kun katkoo johdon?
Mitähän mahtaa laitteen takuu sanoa siihen että katkot johtoja?
Eikö olisi helpompaa ostaa vain joku noctuan jäähy jos rgbtä niin kovasti kammoaa, tai kotelo missä ei ole ikkunaa?
 
Liittynyt
27.11.2016
Viestejä
340
Verrokkijäähyistä ei ollut kuvaa. Kaikki jäähyt olisi hyvä saada samaan joukkuekuvaan, helpompi verrata kokoa ja näköä, ja saa visuaalista vinkkiä, onko tuommoisen aiemmin nähnyt jossain.
 
Liittynyt
11.03.2017
Viestejä
256
Melutaso- ja RPM-kuvaajat eivät suoraan kerro, että kuinka suoirtuskykyinen cooleri on jäähdytystehon osalta. Toki korrelaatiota on ja kiva se on nämäkin tiedot ilman muuta nähdä. Monia kiinnostanee tietää ja vertailla coolereiden suorituskykyä suhteessa niiden tuottamaan ääneen. Miten tätä voisi selkeästi vertailla ja esittää mahdollisimman havainnollisesti? Asia lienee mittasjärjstelyiden osalta vaativa ja monimutkainen.

Noise vs perf.png
 
Liittynyt
03.04.2017
Viestejä
5 029
Mitähän mahtaa laitteen takuu sanoa siihen että katkot johtoja?
Eikö olisi helpompaa ostaa vain joku noctuan jäähy jos rgbtä niin kovasti kammoaa, tai kotelo missä ei ole ikkunaa?
Tuskin se Suomessa takuuta kaataisi muun kuin tuon tuulettimen osalta? ja eipä ole itseltä yhtään kuuleria muuten hajonnut. Toisaalta saahan se siellä umpikotelossa RGB:tä sykkiäkin :) . Hintahan tossa on se myyntivaltti.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
03.04.2017
Viestejä
5 029
Melutaso- ja RPM-kuvaajat eivät suoraan kerro, että kuinka suoirtuskykyinen cooleri on jäähdytystehon osalta. Toki korrelaatiota on ja kiva se on nämäkin tiedot ilman muuta nähdä. Monia kiinnostanee tietää ja vertailla coolereiden suorituskykyä suhteessa niiden tuottamaan ääneen. Miten tätä voisi selkeästi vertailla ja esittää mahdollisimman havainnollisesti? Asia lienee mittasjärjstelyiden osalta vaativa ja monimutkainen.

Tossa joutuu luottamaan testaajan subjektiiviseen kokemukseen siitä millä kierroksilla melu alkaa olla häiritsevä ja sitä sitten vertailla noihin ym. käyriin. Kun sama kaveri tekee testejä siitä saanee aika hyvän käsityksen, varsinkin jos itsellä on jo joku noista "verrokiksi".
 

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 577
Kiitos artikkelista. Tohon hintaan vaikuttaa hyvältä hinta-laadulta (puuttuvat kiinnikkeet?), varsinkin jos ei kellottele.
Tuota asennuksen tarkkuutta vaativaa kohtaa en oikein tajunnut yhdellä lukemisella, ehkä kuva (nuolella) siinä olis ollut hyvä lisäinformaatio, vai oliko se siinä?
FORCE RGB! (Sampsan vaatima lisäys) toi sulussa oli hyvä :) Eikös sen saa pimeäksi, kun katkoo johdon?
Eli siis tuo emolevyn rei'istä läpi tuleva tappi on juurestaan poikkileikkaukseltaan pyöreä, paitsi että yhdeltä sivulta se on koneistettu suoraksi. Taustalevyn reikä on saman muotoinen, joten tappi sopii siihen vain yhdessä asennossa. Tuota mustan tapin muotoa voi kuitenkin olla hankala havaita ja sen vuoksi osa saattaa tunkea sitä väkisin väärässä asennossa taustalevyn rei'istä läpi.

Ei saa pimeäksi johtoja katkomalla, koska valot sijaitsevat tuulettimen keskiössä piirilevylle juotettuna, eikä niille siis mene minkäänlaista johtoa.
Verrokkijäähyistä ei ollut kuvaa. Kaikki jäähyt olisi hyvä saada samaan joukkuekuvaan, helpompi verrata kokoa ja näköä, ja saa visuaalista vinkkiä, onko tuommoisen aiemmin nähnyt jossain.
Ei ollut ei. Linkit on, joiden kautta pääsee tutustumaan tarkemmin. Tuleviin artikkeleihin voin koittaa muistaa napata myös verrokkikuvan, jos verrokkicoolerit ovat vielä käsillä.
Melutaso- ja RPM-kuvaajat eivät suoraan kerro, että kuinka suoirtuskykyinen cooleri on jäähdytystehon osalta. Toki korrelaatiota on ja kiva se on nämäkin tiedot ilman muuta nähdä. Monia kiinnostanee tietää ja vertailla coolereiden suorituskykyä suhteessa niiden tuottamaan ääneen. Miten tätä voisi selkeästi vertailla ja esittää mahdollisimman havainnollisesti? Asia lienee mittasjärjstelyiden osalta vaativa ja monimutkainen.

Ihan mielenkiintoinen tutkailla tuloksia myös tuollaisessa kuvaajassa. En ehkä näe mieltä vertailla puhtaasti pelkän desibelilukeman perusteella, koska sama mitattu desibeliarvo saattaa välillä poiketa kuultuna yllättävänkin paljon coolereiden välillä. Melutaso on siis todellisuudessa lähinnä suuntaa-antava, testaajan pitää sitten myös itse arvioida kokonaisuutta havaintojensa perusteella.
 
Viimeksi muokattu:
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
193 452
Viestejä
3 496 279
Jäsenet
62 343
Uusin jäsen
rick_sanches

Hinta.fi

Ylös Bottom