HKultaista hieman lainaavana, miten on mahdollista että näin suuri hyppy tapahtui singlecore-suorituskyvyssä? Vaikka piti olla ne ns. löysät otettu pois. Ihan siis mielenkiinnosta, ihmeen iso hyppäys. Pinta-ala on ilmeisesti iso.
Tässä tullaan siihen, että mihin sitä hyppyä verrataan.
Cove-sarjan ytimet (Ice Lake, Tiger Lake) antoi pari vuotta sitten sen n. 15% IPC-parannuksen Skylalake-johdannaisiin nähden, mutta kun Cove-sarjan ytimiä ei koskaan nähty sekä kunnollisilla kellotaajuuksilla että kunnollisella L3-kakkumäärällä valmistustekniikasta johtuen, niin sitten tätä helposti verrataan kaksi (todellista) sukupolvea, (ei markkinointisukupolvea) vanhempaan mikroarkkitehtuuriin, Skylakeen.
Ja nyt Intel toi samalla kertaa sekä sitä seuraavan sukupolven mikroarkkitehtuurin (joku typerästi nimetty Golden Coveksi vaikkei ole enää Cove-sarjaa) sekä tuo valmistustekniikkakin alkaa olemaan vihdoin kunnossa, että saadaan sekä kunnolla kelloa (vs Tiger lake) että voidaan laittaa kunnolla L3-välimuistia (vs Rocket Lake).
Eli kun Cove-sarja alisuoriutui valmistusprosessiin liittyvistä syistä, tämä hyppäys tuntuu nyt suuremmalta kuin mitä se olisi ollut, jos Cove-sarja ei olisi kärsinyt valmistusprosessin ongelmasta.
Vaikka Intel ei moneen vuoteen julkaissut työpöydälle muuta kuin hiukan viritettyjä Skylakeja, sekä liian pienestä L3-kakusta ja suuresta lämmöntuotosta kärsivän Rocket Laken, ei se tuotekehitys mihinkään pysähtynyt. Kehitettyjä mikroarkkitehtuureita ei vaan pystytty tuomaan (työpöytä)markkinoille valmistustekniikoilla joilla niiden olisi pitänyt tulla, mutta samaan aikaan uusien mikroarkkitehtuurien kehitys jatkui.
Käytännössä tuo koko Cove-sukupolvi markkinoiden näkökulmasta melkein "hypättiin yli" (jäi kunnolla vain läppäreihin Tiger lakena, Rocket Laken ollessa jossain määrin turha työpöydällä ja Ice Laken ollessa vajaa linjasto) , mutta kaikki mitä Cove-sarjasta opittiin oli pohjana sille, mitä tämä Golden sitten on.
Sitten teknisempää näkökulmaa itse arkkitehtuuriin:
Golden Cove-arkkitehtuuri on järeä.
Esim. liukuhihnan leveys joka Skylakessa oli 4-8 käskyä leveä, ja Cove-sarjassa 4-10 käskyä leveä, on nyt 5-12 käskyä leveä(riippuen miten mittaa), ja esim. OoOE-logiikan käskypuskurien koko on skylakeen nähden yli 2.5-kertainen, cove-sarjaan nähden n. 1.4-kertainen, zen2een nähden >2-kertainen, latausyksiköiden määrä puolitoistakertainen aiempiin intelin prossuihin nähden.
Välimuistit on myös kasvaneet, esim. Skylakeen ja Rocket Lakeen ja Rocket Lakeen nähden L2-kakkua 2.5-kertainen määrä, L3-kakkua myös selvästi enemmän.
Tämä järeys sitten tuntuu ytimen pinta-alassa ja lämmöntuotossa, ja lämmöntuottoon tosiaan on ratkaisuna se, että näillä ajetaan pääasiassa koodia, jossa yhden säikeen suorituskyky on kriittinen, ja muu koodi pyritään sitten ajamaan noilla pienemmillä Gracemont-ytimillä (jotka nekin alkaaa olemaan samaa järeysluokkaa Skylaken kanssa, mutta lyhyemmällä lukuhihnalla, pienemmillä kelloilla).