Testissä Asus ZenFone Zoom S

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Pekko
  • Aloitettu Aloitettu

Pekko

Diginatiivi
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
33
ZenFone-Zoom-S-001-15092017-1024x849.jpg



Asus ZenFone Zoom S tuli tutuksi io-techin toimitukselle jo kesäkuussa, kun Asus järjesti lanseeraustapahtuman Helsingin Elisa Kulma -liikkeessä. Tuolloin julkaistussa Ensituntumat-artikkelissa lupasimme paneutua puhelimeen tarkemmin myöhemmin tänä kesänä.

ZenFone Zoom S on pääasiallisesti kameraan ja akunkestoon keskittyvä 5,5-tuumaisella näytöllä varustettu noin 600 euron hintainen "uutuus". Varsinaiseksi uutuudeksi sitä ei voi kutsua, sillä laite esiteltiin alunperin tammikuussa ja se tuotiin Suomessa myyntiin selvästi myöhemmin kuin muilla markkinoilla.

Tämän testiartikkelin pääasiallinen tarkoitus on ottaa selvää ZenFone Zoom S:n kaksoiskameran kuvanlaadusta sekä 5000 mAh:n akun ja Snapdragon 625 -järjestelmäpiirin yhdistelmän tuottamasta akunkestosta.

Laitteen Suomen lanseerauksen yhteydessä ilmoitettu 599 euron suositushinta pätee edelleen pari kuukautta julkaisun jälkeen. Laitteesta on olemassa myös muita värivaihtoehtoja, mutta pikaisella vilkaisulla Suomessa myydään ainoastaan nyt testiin saapunutta Navy Black -väriä.


Rakenne ja tekniset ominaisuudet & yleisiä huomioita




ZenFone Zoom S on kooltaan 154,3 x 77 x 7,99 millimetrin kokoinen ja painoa löytyy 170 grammaa. Yleiseltä tuntumaltaan laite vaikuttaa suhteellisen jämäkältä, mutta kevyesti väännellessä laite antaa kuitenkin hieman periksi vrt. viime aikojen lippulaivat ja edullisemmatkin puhelimet, jotka ovat olleet käytännössä niin jämäköitä, että mitään liikettä ei saa aikaiseksi kevyellä vääntelyllä. Lisäksi testijakson aikana havaittiin, että laitteen näytön vasenta reunaa käytettäessä kuuluu ajoittain pieni naksahdus, ikään kuin jokin olisi hieman irti (voi olla vain testikappaleen ongelma).

Näyttö on kooltaan 5,5-tuumainen ja se perustuu AMOLED-tekniikkaan. Sen tarkkuus on 1080 x 1920 pikseliä ja sen luvataan kykenevän 500 nitsin kirkkauteen. Näyttö on suojattu reunoiltaan kaarevalla (2,5D-lasi) Gorilla Glass 5:llä. AMOLED-näytöille tyypillisesti värit toistuvat korostetun pirteinä ja mustat ovat oikeasti mustaa. Näytössä ei ole moittimista esimerkiksi katselukulmien tms. kohdalla.

ZenFone Zoom S:n tekniset ominaisuudet:
  • Qualcomm Snapdragon 625 -järjestelmäpiiri
  • 4 Gt RAM
  • 64 Gt eMMC-tallennustila, muistikorttipaikka (microSD-kortit tuettuna 2 teratavuun asti)
  • Cat.13-luokan LTE-yhteydet (600/150 Mbit/s), CA3, Dual SIM
  • Pääkamerassa 12 Mpix Sony IMX362 -kuvasensori (1/2,55″; 1,4 um pikselikoko), 25 mm f1.7 OIS objektiivi. Optisen zoomin mahdollistavassa kamerassa 12 Mpix sensori 59 mm f2.6 teleobjektiivilla. Tarkennustekniikat: Dual Pixel PDAF- ja lasertarkennus
  • 4K-videotallennus
  • 13 Mpix etukamera, f2.0, Sony IMX214 -sensori
  • 5000 mAh akku, USB Type-C
  • Android 7.1.1 Nougat & ZenUI 3.0

Speksilistausta silmäilemällä voi todeta, että laitteen selkein heikkous on järjestelmäpiiri, muutoin listaus kuulostaa erittäin houkuttelevalta. Pienempiä puutteita/heikkouksia ovat valmistajan kustomoima Android ja se, että microSD-korttia ei voi käyttää yhdessä kahden nanoSIM-kortin kanssa (vain yksi korttikelkka, jossa valitaan joko nanoSIM tai microSD-kortti).



Painikkeiden ja liittimien sijoittelussa on luotettu perinteiseen kaavaan. Virtapainike ja äänenvoimakkuuden painikkeet sijaitsevat oikealla kyljellä, microSD- ja nanoSIM-kelkka vasemmalla. Painikkeet tuntuvat jämäköiltä, mutta niiden painallustuntuma "huijaa" ajoittain siten, että käyttäjä luulee lisäävänsä äänenvoimakkuutta, mutta painallus ei rekisteröidy ellei painiketta paina kunnolla pohjaan.





Laitteen yläpääty on puhdas liittimistä, sinne on sijoitettu ainoastaan toinen laitteen mikrofoneista.

Alapäädyssä tavaraa on näin ollen enemmän: kaiutin, USB Type C -liitin sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Kapasitiivisissa näppäimissä ei ole taustavaloa, mutta ikonit kiiltävät, kunhan tilassa on edes jokin valonlähde. Laitteen USB Type C -liitin tukee Reverse Charging -ominaisuutta, jonka ansiosta sillä voidaan ladata toista mobiililaitetta.



Takapuolelle mentäessä kameran lisäksi oleellisimmat huomioitavat asiat ovat ylä- ja alalaidassa sijaitsevat muoviset antenniraidat sekä yläosassa sijaitseva sormenjälkitunnistin. Sormenjälkitunnistin on nopea ja luotettava, laitteen lukitus aukeaa käytännössä viiveettä ilman ylimääräisiä animaatioita tai hidasteluja. Takakuori on valmistettu hiekkapuhallutetusta alumiinista.



ZenFone Zoom S:ssä käytetään Androidin 7.1.1 Nougat -versiota sekä sen päälle asennettua ZenUI 3.0 -käyttöliittymää, joka on nykymittapuulla ulkoisesti melko raskaasti kustomoitu vakio-Androidiin verrattuna. Asus on hillinnyt ylimääräisen "tauhkan" määrää Android-kustomoinnissaan ja mitään ärsyttävää pop-up-pakottamista ei esiintynyt testijakson aikana. Kuitenkin esimerkiksi Galleria-sovellukset yms. arkikäytön ohjelmistot ovat Asuksen omaa käsialaa ja niiden käyttöä ehdotetaan Googlen tekeleiden sijaan niitä ensimmäistä kertaa tarvittaessa.


Kaksoiskamera ja kamerasovellus




ZenFone Zoom S rakentuu nimeä myöden kameran ympärille. Laitteen takapuolen yläosaan on sijoitettu kaksoiskamera, joka mahdollistaa 2,3-kertaisen häviöttömän zoomauksen.

12 megapikselin pääkamera perustuu Sony IMX362 -kuvasensoriin (1/2,55" kuvakenno & 1,4 um pikselikoko) ja sen parina on 25 mm:n objektiivi f1.7-aukolla.

Pääkameran viereen on sijoitettu toinen 12 megapikselin kamera, jonka tarkempaa kuvasensoria ei ole määritelty valmistajan toimesta. Se on varustettu 59 mm:n objektiivilla (f2.6-aukko), jonka ansiosta käyttäjä voi "siirtyä lähemmäs" kuvauskohdetta häviöttömästi.





Kamerasovellus on automaattinäkymässä melko simppeli, vasemmalta voidaan valita salaman tila, vaihtaa etu- ja takakameran välillä, valita HDR:n tila ja siirtyä tarkempiin asetuksiin. Oikealta voidaan siirtyä Galleria-sovellukseen katsomaan otettuja kuvia, vaihtaa Portrait-tilaan, ottaa kuva, siirtyä videotilaan ja viimeisimpänä valita sopiva lukuisista kuvaustiloista.

Ympyröidystä 1.0 x -ikonista voidaan vaihdella 1.0-, 2.3- ja 5.0-kertaisen zoomauksen välillä. Kun ikonia painaa pohjassa ruudulle saa portaattoman zoomauksen, 1.0:n ja 12.0:n välillä (2.3 ylöspäin ohjelmallisesti = laatu kärsii).

Kamerasovelluksen voi käynnistää näytön ollessa sammutettuna näpäyttämällä kaksi kertaa äänenvoimakkuus alas -painiketta. Sovellus ei käynnisty salamannopeasti, mutta kuitenkaan erityisen pitkää viivettä käynnistymisessä ei ole. Kuvia voi napsia sarjassa suuremmitta viiveittä. Kamera tukee RAW-kuvausta, valinta löytyy tarvittaessa sovelluksen vasemman alakulman tarkemmista asetuksista (kameran oltava manuaalitilassa).

Mikäli automaattitila ei tunnu riittävältä, tarjoaa Asus sovelluksessaan rehdin määrän kuvaustiloja. Valittavana on yhteensä 19 eri tilaa, joista suurin osa on tuttuja muidenkin valmistajien sovelluksista. Oleellisimmat kuvaustilat lienevät kuitenkin Automaatti, Manuaalinen sekä Portrait. Portait jäljittelee järjestelmäkameroista tuttua bokehia.

Manuaalitila mahdollistaa täysiverisistä kameroista tutut säädöt valkotasapainon, ISO-arvon, suljinajan ja manuaalitarkennuksen muodossa.



Kuvanlaadun todentamiseksi valitsimme asetuksista korkeimman mahdollisen resoluution (3928 x 2944) ja otimme erilaisissa olosuhteissa kuvat sekä pääkameralla että 2,3-kertaisella optisella zoomilla. Testikuvat on kuvattu automaattitilassa peräkkäin liikuttamatta puhelinta.

ZenFone Zoom S:n kaksoiskamera tallentaa vaikeissakin valotusolosuhteissa kiitettävän määrän yksityiskohtia. 2,3-kertaisen zoomauksen hyödyn näkee parhaiten testikuvissa, joissa 2,3-zoomattuna kylttien tekstit ovat luettavissa, kun taas pääkameralla kuvatussa kuvassa ne eivät ole luettavassa kunnossa, kun zoomataan täysikokoista kuvaa. Värimaailma tallentuu reaalimaailmaa vastaavana heikossakin valossa. Pimeissä tilanteissa automaattitila tekee kuvista mielellään hieman todellisuutta valoisampia.









Videolaadun tarkastelemiseksi kuvattiin neljä videota. Ohikulkevia autoja kuvattiin 4K-asetuksella ja 1080p 60 FPS -asetuksella. Kuvanvakaimen toimintaa tarkasteltiin kuvaamalla video kävellessä ja äänenlaatua puolestaan meluisassa ympäristössä keikkavideolla.

Sekä 4K 30 FPS että 1080p 60 FPS -video tallentuvat H.264-pakkauksella noin 42 Mbit/s bittivirralla ja molempien kuvaustilojen ääniraita 99 kbit/s stereoäänellä.

Videokuvaus tallentaa valokuvien tavoin kuvattavan kohteen värit aitoina. Ympäröivän kasvillisuuden sävyerot ovat hyvin nähtävissä ja ne vastaavat silmällä nähtäviä värejä. Kuvanvakain tasaa kuvan mallikkaasti, mutta vakautuksesta jää muistoksi ajoittain aaltoileva lopputulos. Kuvattu musiikkiesitys tallentui äänen osalta hyvin kuunneltavana, mutta mitään poikkeuksellisen hyvää laatua mikrofonit eivät tallenna.


Akunkesto ja suorituskyky


Yksi ZenFone Zoom S:n oleellisimmista myyntivalteista on sen suuri 5000 mAh:n akku. Kirjasimme ylös seuraavia screen on time -lukemia kahden päivän käyttöjaksoilta:

Jäljellä oleva akun varaus ja SOT (Screen On Time) 2 päivän jälkeen:
  • 25 % - 7 h 3 min
  • 20 % - 7 h 29 min
  • 29 % - 6 h 32 min
  • 38 % - 6 h 10 min
  • 22 % - 6 h 42 min

Heikomman järjestelmäpiirin ja suuren akun yhdistelmä tuottaa hyviä tuloksia ja käyttäjä voikin odottaa saavuttavansa noin 9-10 tunnin screen on timen käytöstä riippuen. Allekirjoittaneen melko aktiivisella käytöllä laitetta tarvitsi ladata joka toinen päivä, mutta maltillisemmin luuria näpräävä käyttäjä voisi päästä jopa 3-4 päivän käyttöaikoihin melko kevyesti.

Testijaksolla käyttöön kuului internet-selausta, Youtube-videoiden katsomista, Skype-, Discord- ja WhatsApp-viestittelyä sekä muutama päivittäinen puhelu. Laitteessa oli kaksi SIM-korttia testijakson ajan.

Suorituskykyä testattiin io-techin testeistä tutulla lajitelmalla synteettisiä testejä.



Taulukossa verrokkeina kaksi noin 600 euron hintaluokkaan osuvaa aiemmin tänä vuonna testattua laitetta, OnePlus 5 ja Nokia 8. ZenFone Zoom S ottaa selkeän tappion etenkin graafista suorituskykyä vaativissa testeissä.


Yhteenveto




Asus ZenFone Zoom S on mielenkiintoinen vaihtoehto mobiilimaailmassa, jossa valmistajat tavoittelevat täydellistä suoritusta kaikille osa-alueilla etenkin lippulaivojen kohdalla. Suuri akku ja hyvä kamera olisivat kuitenkin monille käyttäjille todellisuudessa ne oleellisimmat ominaisuudet.

Ongelmaksi muodostuukin laitteen korkea suositushinta. Vuonna 2017 on julkaistu noin 600 euron hintaluokkaan useampi laite, joissa jokainen osa-alue on hyvällä mallilla. Parin viikon käyttökokemuksella ZenFonesta jää positiivinen tuntuma, mutta laitteen hinnan vuoksi kuluttajan on helppo taipua toisen valmistajan tuotokseen.

Osaltaan laitteen houkuttelevuutta heikentää Suomessa myös se, että Asus ei ole aikaisemmin juurikaan panostanut Suomen mobiilimarkkinoihin. Vahvasti leiriuskovaisessa markkinassa täytyisi onnistua tuomaan jotain aidosti kilpailukykyistä myyntiin, jotta ihmiset olisivat valmiita vaihtamaan kulutustottumuksiaan.

ZenFone Zoom S:n suurimmiksi heikkouksiksi osoittautuivat järjestelmäpiirin heikko suorituskyky, ylimääräisellä sisällöllä varustettu käyttöjärjestelmä, pikalatauksen puute ja kilpailijoita heikompi laatutuntuma.



Hyvää
  • Kaksoiskamera
  • Suuri akku
  • Simppelin tyylikäs ulkonäkö
  • Näyttö
  • Nopea ja luotettava sormenjälkitunnistin

Huonoa
  • Rakenne ei laatuvaikutelmaltaan aivan kilpailijoiden tasolla
  • Järjestelmäpiirin heikko suorituskyky
  • Rahalle ei tarpeeksi vastinetta hintaluokassaan
  • Tauhkalla varustettu, ei-puhdas Android
  • Äänenvoimakkuuspainikkeiden painallustuntuma epäselvä
  • Ei pikalatausta

Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Tuossa konserttivideossa on ainaki äänessä sellainen outo kihinä, sellane "kiehuva" ääni. Tiedä sitten mistä johtuu, mut kyl ylävalot palavat myös puhki. Ympäristö toki haastava.
 
Aika kallis.... Ostin tuossa noin vuos sitten Asus Zenfone Maxin mikä on aika sama kuin tuo ilman tuota parempaa kameraa.
Niin se makso silloin n. 130€ että hyvin se hinta on pompsahtanut paremman kameran myötä.
Onhan tuossa uudempi snapdragon (Maxissa on 410) prossu mutta kuitenkin.

Nykyään tuo Zenfone max on rouvan käytössä ja hyvin ollut tyytyväinen kun ei tarvi jatkuvasti akkua ladata.
Itselläni taas tuolla samalla snapdragon 625:lla varustettu Xiaomin Mi Max 2 5300mAh akulla.
Tuo snapdragon 625 on kyllä riittävän tehokas jokapäiväiseen käyttöön ja mukavan virtapihikin.
 
Tässä voi olla artikkelin mukaisesti todella monelle se juuri passeli puhelin, missä akku kestää ja kamera on todella hyvä, mutta omaan makuun niin ulkopuoli kuin käyttöliittymä ovat halvan ja ankean näköisiä, mikä on todella harmillista muuten näin järkevästi kategorisoidun tuotteen puolesta.

Suosin kyllä muokattua Androidia vakion sijaan, jota ei itse voi tarpeeksi muokkailla, eikä välttämättä ulkonäkönsä puolesta soinnu laitteen ulkonäön kanssa hyvin yhteen, mutta tässä Asuksessa on menty hieman metsään. Sitten tulee kysymykseen vielä Asuksen Android-päivitykset, että miten niiden kanssa käy.

Kamera kyllä todella vakuuttava. Tykkään todella paljon konstailemattomasta jäljestä. Värejä ei turhaan korosteltu, vain terävöitys hieman aggressiivista.
 
Näitä puhelimia aktiivisesti ihmettelevänä (täytyisi hommata joku kunnon luuri Honor 7Liten tilalle) törmään jatkuvasti pariin seikkaan, joko android on modattu ja bloatattu piloille, runko on huonoa materiaalia (liian pehmeä tai liikaa lasia), tai sitten hinta ja rauta eivät kohtaan.

Tämäkin olisi ihan hyvä luuri jossain 300-400€ hintaluokassa, muttei 600€.
 
Speksilistausta silmäilemällä voi todeta, että laitteen selkein heikkous on järjestelmäpiiri, muutoin listaus kuulostaa erittäin houkuttelevalta.
Järjestelmäpiirin lisäksi laskisin myös hitaan tallennustilan (eMMC) laitteen heikkoudeksi. 600€ hintaluokassa on mielestäni perusteltua odottaa jo UFS2.1-nopeuden muistia, vaikkei sen nopeus niin konkreettisesti kaikessa käytössä näykään (toisin kuin järjestelmäpiirin).

edit: On näköjään järjestelmäpiirin rajoitus tuo eMMC 5.1 tallennustila. Tuki UFS 2.1:lle löytyy ilmeisesti vasta vain SD630, 660, 820/821 ja 835 malleista. (muut valmistajat toki erikseen)
 
Viimeksi muokattu:
Sitten tulee kysymykseen vielä Asuksen Android-päivitykset, että miten niiden kanssa käy.
ASUS on ainakin luvannut ZenFone 4 ja 3 sarjan luureille Android Oreo päivityksen. Facebookin perusteella Zoom S saa päivityksen "lähitulevaisuudessa". Ihan mielenkiintoinen lupaus markkinointitiimiltä ottaen huomioon, että Nougat päivitys tuli viime kesänä :think:.



No joka tapauksessa ASUS on kuitenkin parantanut hurjasti Lollipop ajoista, jolloin mukana tuli vielä Clean Masterin kaltainen haitake. Vaikka kustomointi on edelleen aika rajua, niin testin perusteella mitään tuputtamista ei enää ole. ZenUI 4.0:n myötä ollaan ilmeisesti siirtymässä entistä cleanimpään suuntaan:
ZenUI 4.0 features the lightest Android UI skin to date yet, according to ASUS. Featuring up to % increase in overall performance when using popular apps. ZenUI 4.0 also gets rid of unnecessary bloatware, shaving down the 35 pre-installed apps on ZenUI 3.5 to just 13 apps. It will also improve the UI for more intuitive operation, and will have new features such as Twin Apps (two social media accounts on one device), Page Marker (a bookmarks app), and more.

201112vmlmb9nam9axszah.jpg.thumb.jpg
Suuntaa ollaan selkeästi muuttamassa parempaan päin mutta jää nähtäväksi, kuinka hyvin siinä lopulta onnistutaan.

Itse puhelimesta täytyy vielä sen verran kompata edellisiä, että hyvin on löydetty avainominaisuudet, joihin keskittyä, mutta hintaa on auttamatta liikaa. SD625 riittää omasta mielestä varsin hyvin mutta tuohon hintaan odottaisi jo vähintään uudempaa rautaa (SD630).
 
  • Tykkää
Reactions: BOT
Umm, kun yrittää avata itse artikkelin, aukeaa vain valitus "Kirjoitat kommentteja liian nopeasti. Otahan rauhallisesti." ?
 
Samankaltainen juttu, valittaa että identtinen kommentti on jo olemassa vaikka yritän avata artikkelia enkä kommentoida.
 
Umm, kun yrittää avata itse artikkelin, aukeaa vain valitus "Kirjoitat kommentteja liian nopeasti. Otahan rauhallisesti." ?

Samankaltainen juttu, valittaa että identtinen kommentti on jo olemassa vaikka yritän avata artikkelia enkä kommentoida.

Eilen tehtiin vähän päivityksiä ja tämä kyseinen viestiketju jouduttiin luomaan uudelleen, sen jälkeen ilmeisesti vain tässä uutisessa/artikkelissa/ketjussa on joillain ilmennyt häröilyä, mutta mennyt ohi. Kenties uloskirjautuminen voisi auttaa.
 
Toi UI näyttää aivan oksennukselta, se siitä tuli ensimmäisenä mieleen.
Ei jatkoon!
 
Eilen tehtiin vähän päivityksiä ja tämä kyseinen viestiketju jouduttiin luomaan uudelleen, sen jälkeen ilmeisesti vain tässä uutisessa/artikkelissa/ketjussa on joillain ilmennyt häröilyä, mutta mennyt ohi. Kenties uloskirjautuminen voisi auttaa.
Juu ei toimi minullakaan tämä artikkeli nyt ollenkaan, avatessa näkyy vain pieni osa sivua "Kirjoitat kommentteja liian nopeasti. Otahan rauhallisesti."-kommentilla varustettuna. Kokeilin kirjautua ulos, poistaa browsing historysta kaiken mahdollisen ja refreshata Ctrl+F5, mutta aina tulee sama sivu... ehkä jokin verkon oma cache/proxy vaikuttaa.
 
Tuossa konserttivideossa on ainaki äänessä sellainen outo kihinä, sellane "kiehuva" ääni. Tiedä sitten mistä johtuu, mut kyl ylävalot palavat myös puhki. Ympäristö toki haastava.
Kihinä johtuu rajusta bittivirran pakkauksesta. Eli luulen, että videoaudion bittivirta on jotain reilusti alle 100 kbps, kun esim. Samsungin puhelimissa se on 256 kbps, mikä kuulostaakin jo CD-laatuiselta detaljeineen.

Mulla ihmetyttää, että miksi tästä paskasta videoaudion pakkauksesta ei päästä eroon, ei vissiin yhdessäkään älypuhelimessa? Nimittäin, miksei sinne kamerasoftaan voida laittaa vapaasti valittavaa audion bittivirtaa? Tai vaikka linear PCM, eli pakkaamaton audio? Pakkaamaton videoääni vie noin 1400 kbps. Tarkoitan tällä lähinnä sitä, että käyttäjä voisi säätää haluamansa videoäänen laadun. Esim. liukusäätimellä 100 kbps --> pakkaamaton.

Ihan sama ongelma on myös videossa. Miksi käyttäjien ei anneta säätää haluamaansa videon bittivirtaa? Siinäkin samanlainen bittivirran säätö, eli liukusäädin alkaen vakiobittivirrasta --> ehkä 100 mbps. Videossa ei tarvitse pakkaamatonta siksi, kun H.264 tai 265 ovat aika eteviä. Lisäksi onhan jo 100 mbps aivan älytön bittivirta, mutta laadultaan jo pakkaamattoman veroista. Videoissa bittivirran suurentaminen aiheuttaa syvyysterävyyttä, parempaa liiketoistoa ja muutenkin yksityiskohtaisempaa laatua.

Valokuvissahan voi jo ottaa monilla älyluureilla RAW-kuvia, mikä varmasti on hyvä juttu. Itse kännykkäkameroihin vielä yksi kannanotto. Miksi älypuhelinten kameroissa ei päästä eroon tuosta valotuksen, valkotasapainon ja tarkennuksen pumppaamisesta? Varsinkin valotus on tosi ärsyttävä. Tässäkin Asuksen kamerassa näkyy tuo häiritsevä valotuksen portaittainen muuttuminen!

Ja vielä artikkelin kirjoittajalle: Mikä oli puhelimen kameran videoäänen bitrate, kun olit unohtanut kertoa sen meille! :D
 
Kihinä johtuu rajusta bittivirran pakkauksesta. Eli luulen, että videoaudion bittivirta on jotain reilusti alle 100 kbps, kun esim. Samsungin puhelimissa se on 256 kbps, mikä kuulostaakin jo CD-laatuiselta detaljeineen.

Kun noita olen sokkona arvioinut ja arvioituttanut eri näytteytystaajuuksilla, niin voin todeta, että 128kbps päästään jo todella vaikeasti aidosta erotettavaan ääneen suurella osalla näytteitä, KUNHAN pakkaus tehdään oikein, oli sitten monitorikalusto mitä tahansa ja kuuntelijat kuinka harjaantuneita tahansa.

Eli sanoisin, että se suurin ongelma on, että siru/softa-tasolla on käytössä huonoin/nopein ja/tai mahdollisimman paljon akkua/SoC-tehoa säästävä pakkaaja. Sille ei joko ole tajuttu tai haluttu antaa lisää arvoa ja tehoa.

96kbps saa vielä AAC:n parhaalla versiolla ihan kelpoa ääntä jopa stereona, ilman mitään kihinöitä, kunhan pakkaus tehdään oikein.

Siitä olen samaa mieltä kanssasi, että suuressa osassa moderneja 4K-HDR-Uber-zoom-Best-EVER älypuhelimia tuo videon ääni on todellakin jätetty lapsipuolen asemaan. Surullistahan se on.

Ja olen myös samaa mieltä siitä, että jos sitä pakkaajaa ei jakseta/voida/osata optimoida, niin se bittivirran kasvattaminen olisi helppo ratkaisu. Miksi sitä ei anneta käyttäjän valittavaksi? Koska ei näköjään kiinnosta. Nokiaa vielä kiinnosti joskus vuonna 1020, sen jälkeen ollaan tultu kyllä aika lailla alaspäin.
 
Kun noita olen sokkona arvioinut ja arvioituttanut eri näytteytystaajuuksilla, niin voin todeta, että 128kbps päästään jo todella vaikeasti aidosta erotettavaan ääneen suurella osalla näytteitä, KUNHAN pakkaus tehdään oikein, oli sitten monitorikalusto mitä tahansa ja kuuntelijat kuinka harjaantuneita tahansa.

Eli sanoisin, että se suurin ongelma on, että siru/softa-tasolla on käytössä huonoin/nopein ja/tai mahdollisimman paljon akkua/SoC-tehoa säästävä pakkaaja. Sille ei joko ole tajuttu tai haluttu antaa lisää arvoa ja tehoa.

96kbps saa vielä AAC:n parhaalla versiolla ihan kelpoa ääntä jopa stereona, ilman mitään kihinöitä, kunhan pakkaus tehdään oikein.

Siitä olen samaa mieltä kanssasi, että suuressa osassa moderneja 4K-HDR-Uber-zoom-Best-EVER älypuhelimia tuo videon ääni on todellakin jätetty lapsipuolen asemaan. Surullistahan se on.

Ja olen myös samaa mieltä siitä, että jos sitä pakkaajaa ei jakseta/voida/osata optimoida, niin se bittivirran kasvattaminen olisi helppo ratkaisu. Miksi sitä ei anneta käyttäjän valittavaksi? Koska ei näköjään kiinnosta. Nokiaa vielä kiinnosti joskus vuonna 1020, sen jälkeen ollaan tultu kyllä aika lailla alaspäin.
Vaikkei liity Motorolaan, niin eipä ole tullut Nokia 8 :in Ozoa vielä testattua. Sitä ainakin on hypetetty...
 
Ja vielä artikkelin kirjoittajalle: Mikä oli puhelimen kameran videoäänen bitrate, kun olit unohtanut kertoa sen meille! :D
Bitratet lisätty nyt artikkeliin.

Sekä 4K 30 FPS että 1080p 60 FPS -video tallentuvat H.264-pakkauksella noin 42 Mbit/s bittivirralla ja molempien kuvaustilojen ääniraita 99 kbit/s stereoäänellä.
 
@Pekko Olisiko mahdollista jatkossa käyttää esim. PCMark for Androidin Battery life testejä akkutestien osalta ainakin Android testeissä? Noi SOT ajat ovat käytännössä niin käyttäjä, puhelin kuin tapauskohtaista lottoa. Jonkun hattuvakioon perustuvan kuvan niistä voi saada mutta käytännössähän ne ovat hyvin vahvasti riippuvaisia käyttäjän käyttötavoista eikä siitä saa mitään vertailukelpoisuutta eri arvoistelujenkaan välillä. PCMark for Android ajaa erilaisten appsien normikäyttöä ja surffausta emuloivaa käyttöä 100->20% ja sitä kautta saa paljon selkeämmän ja vertailukelpoisemman kuvan akkukestosta. Samalla voi benchmarkata suhteessa omaan puhelimeen.

Lisäkysymyksenä onko teille tulossa ZenFone 4 Pro lähiaikoina testiin?
 
Viimeksi muokattu:
@Pekko Olisiko mahdollista jatkossa käyttää esim. PCMark for Androidin Battery life testejä akkutestien osalta ainakin Android testeissä? Noi SOT ajat ovat käytännössä niin käyttäjä, puhelin kuin tapauskohtaista lottoa. Jonkun hattuvakioon perustuvan kuvan niistä voi saada mutta käytännössähän ne ovat hyvin vahvasti riippuvaisia käyttäjän käyttötavoista eikä siitä saa mitään vertailukelpoisuutta eri arvoistelujenkaan välillä. PCMark for Android ajaa erilaisten appsien normikäyttöä ja surffausta emuloivaa käyttöä 100->20% ja sitä kautta saa paljon selkeämmän ja vertailukelpoisemman kuvan akkukestosta. Samalla voi benchmarkata suhteessa omaan puhelimeen.

Lisäkysymyksenä onko teille tulossa ZenFone 4 Pro lähiaikoina testiin?
Joo, siis käytännössähän noista SOT ajoista ei ole mitään iloa kun käyttö ei ole samaa. Tuo olisi selvästi parempi ratkaisu ja tulokset olisivat kutakuinkin vertailukelpoisia (olettaen, että näytön kirkkaus on sama ym. ym.).
 

Statistiikka

Viestiketjuista
257 000
Viestejä
4 465 826
Jäsenet
73 879
Uusin jäsen
Torvelo

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom