Testissä Asus ROG Swift PG27UQ -näyttö (4K UHD & 144 Hz)

Viestiketju alueella 'io-tech.fi artikkelit' , aloittaja mehari, 03.12.2018.

 1. mehari

  mehari Mehumies Ylläpidon jäsen Team Stream Team Apex Legends

  Viestejä:
  77
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  [​IMG]


  Asus julkaisi markkinoille tämän vuoden heinäkuussa ensimmäisen 144 hertsin virkistystaajuuteen yltävän 4K UHD- eli 3840x2160-resoluution näyttönsä. 27-tuumaisella IPS-paneelilla varustetun ROG Swift PG27UQ -mallisen näytön ominaisuuslistasta löytyy korkean virkistystaajuuden lisäksi muun muassa HDR- sekä G-Sync-tuki ja neljän millisekunnin vasteaika.

  Otamme tässä artikkelissa selvää, mistä tässä 2600 euron hintalapulla varustetussa näytössä on oikein kyse ja mittaamme näytön ominaisuudet Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteilla. Emme ole io-techissä aiemmin testanneet näyttöjä, joten tämä artikkeli toimii samalla myös pelinavauksena kyseisellä osa-alueella.

  [​IMG]

  27-tuumainen 4K UHD 144 Hz -näyttöpaneeli on AU Optronicsin käsialaa ja tuettuna on NVIDIAn G-Sync-ominaisuus. Ensimmäisenä paneeli on käytössä Asuksen ja Acerin lippulaivapelinäytöissä. Näytön LED-taustavalaistus on jaettu 384 alueeseen, joita voidaan ohjata paremman kontrastin ja mustemman mustan saavuttamiseksi. Lisäksi alueellisen taustavalaistuksen ansiosta näytön valotasaisuus on erittäin hyvä ja Quantum Dot- eli kvanttipisteteknologia ja tarkemmin ottaen QDEF-kalvo (Quantum Dot Enhancement Film) mahdollistaa tuen elokuvien käyttämälle DCI-P3-väriavaruudelle.


  Näytön ominaisuudet, rakenne ja OSD-valikko


  [​IMG]
  • Paneelin koko: 27" (16:9)
  • Natiiviresoluutio: 4K Ultra HD (3840 x 2160)
  • Virkistystaajuus: 120 Hz (144 Hz ylikellotettuna)
  • Taustavalaistus: 384 säädettävää LED-aluetta (Full-array local dimming)
  • Vasteaika: 4 ms
  • VESA DisplayHDR: 1000
  • Ulkomitat (ilman jalkaa): 63,4 x 38,1 x 9,4 cm
  • Paino: 9,2 kg
  • Takuu: Onsite swap 36 kk

  Asus tarjoaa PG27UQ:lle kolmen vuoden onsite swap -takuun, joka tarkoittaa että viallinen näyttö tullaan vaihtamaan kotiin. Lisäksi takuu kattaa kolmen vuoden ajan näyttöpaneelissa kaikki jumiutuneeet värilliset pikselit ja yli viisi kuollutta pikseliä.

  Näyttö seisoo Asuksen uusimmista näyttömalleista tutulla kolmijalalla, jonka alaosa on metallia ja runko-osa muovia. Keskellä jalkaa on kolo, joka auttaa johtojenhallinnassa. Näyttö on poikkeuksellisesti aktiivisesti jäähdytetty tuulettimella, jonka melu on selkeästi kuultavissa hiljaisessa tilassa. Tuulettimen pitämä ääni ei ole kovinkaan häiritsevä, mutta asiasta on syytä mainita hiljaisuutta arvostaville käyttäjille.  Pöydällä seisoessaan 27-tuumainen näyttö vie leveyssuunnassa tilaa noin 63 cm ja syvyys jalkoineen on noin 29,5 cm. Paneelin reunat ovat sivuilta 1,5 cm leveät ja ylä- ja alaosasta 2 cm leveät. Näytön korkeutta säädettäessä paneelin keskiosa on alimmassa asennossa 25 cm korkeudella ja ylimmässä asennossa 35 cm korkeudella, joten säätövaraa korkeussuunnassa on noin 10 cm verran. Näytön kääntymiskulma (pivot) on 90 astetta, kääntökulma (swivel) 35 astetta ja kallistuskulma (tilt) -5 asteesta +20 asteeseen.  Näytön takaosasta löytyy suurehko RGB-valaistu ROG-logo, jonka värejä voidaan hallita näytön omista valikoista tai Aura Sync -ohjelmistolla. Tämän lisäksi logo voidaan heijastaa punaisena myös jalustan alle sekä seinään tai kattoon jalustan päällä olevan säädettävän kytkimen avulla. Kaikki valot ovat myös erikseen kytkettävissä päälle tai pois.  Näytön valikkoja hallitaan takaosasta löytyvillä napeilla ja ohjaussauvalla, jotka testien aikaisen käyttökokemuksen perusteella toimivat hyvin. Liitinosastolta löytyy yksi DisplayPort 1.4- ja yksi HDMI 2.0 -näyttöliitin, 3,5 mm kuulokeliitäntä, kaksi USB 3.0 Type-A porttia, yksi USB 3.0 Type -B sekä virtaliitin.  Näytön valikoista voidaan säätää kirkkauden ja kontrastin lisäksi mm. sinisen valon tasoa, jonka on tarkoitus vähentää silmiin kohdistuvaa rasitusta. Valikoiden kautta kytketään myös päälle tai pois päältä ylikellotettu 144 hertsin virkistystaajuus. Valikoista löytyy myös kuusi eri GameVisual-esiasetusta eri käyttötarkoituksia varten, joista oletuksena päällä on Racing Mode. Kaiken tämän lisäksi valikoista löytyy vielä GamePlus-ominaisuudet eli FPS-mittari, ajastin, tähtäin sekä näyttöjen kohdistus, joista viimeisimmästä voi olla hyötyä useamman näytön kokoonpanoissa.


  Mittaus- ja testitulokset


  [​IMG]

  Näytön eri mittaukset suoritimme Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro -näytönkalibrointilaitteiden avulla. Kaikki muut mittaukset suoritettiin Spyder 5 Elitellä paitsi kontrastisuhde, johon käytettiin i1 Display Prota ja DisplayCAL-ohjelmistoa tarkempien tuloksien saavuttamiseksi.

  Koska kyseessä on io-techin ensimmäinen puhtaasti näyttöön perehtyvä artikkeli, vertailukohtia mittausten osalta ei vielä ole tarjolla. PG27UQ toimitetaan tehtaalla valmiiksi kalibroituna ja se voidaan todeta myös testituloksista. Ajoimme siis samat testit tehdasasetuksilla sekä suorittamamme näyttökalibroinnin jälkeen. Tulokset eivät tämän näytön kohdalla kalibroinnin jälkeen juurikaan muuttuneet, joten alla olevat mittaustulokset ovat ajettu tehdasasetuksilla ja samalla tulokset kuvastavat hyvin pitkälle sitä, mitä kuluttaja saa katsottavaksi suoraan myyntipaketista.  Värintoistoalue  Värintoistoaluemittauksessa (Gamut) mitataan kaikki näytön toistamat värisävyt eli laitteen väriavaruus. Niinsanottu sRGB-värialue (kuvissa yllä kuvattuna vihreällä kolmiolla) on yleisin näyttöjen ja digikameroiden käyttämä väriprofiili, kun taas AdobeRGB on suunniteltu kattamaan mahdollisimman hyvin kaikki CMYK-tulostuksen värisävyt (kuvattu kuvissa violetilla kolmiolla). CMYK-väriavaruutta käytetään yleensä tulosteiden ja painettavan aineiston kuvankäsittelyssä. PG27UQ toistaa RGB-värialuetta 99 % tarkkuudella, jonka lisäksi näytöstä löytyy myös erillinen Wide Gamut -asetus, joka pyrkii toistamaan värit mahdollisimman lähelle AdobeRGB-väriavaruutta ja onnistuukin tässä oikein hyvin 98 % tarkkuudella. Ilman kyseisen asetuksen käyttöönottoa AdobeRGB-värialue jää 75 %:iin.  Gammavastaavuus  Gamma-arvolla säädetään harmaasävy- ja RGB-arvot näytölle sopiviksi. Oikein säädettynä pienet sävyerot erottuvat toisistaan mahdollisimman hyvin. Windows-ympäristössä oletusgamman arvo on 2,2, kun taas Mac OS:ssä se on 1,8. Yleensä PC-näyttöjen tehdasasetus on pyritty saamaan mahdollisimman lähelle arvoa 2,2. PG27UQ:ssa on viisi eri gamma-asetusta (1,8, 2,0, 2,2, 2,4 & 2,6). Mittaustuloksissa jokainen gamma-arvo oli 0,1 yläkanttiin eli esimerkiksi gamma-arvolla 2,2 tulokseksi saatiin 2,3. Mittausten perusteella voidaan kuitenkin todeta, että näytön gammavastaavuus on hyvä.  Väritarkkuus

  [​IMG]

  Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Arvon ollessa pienempi kuin yksi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 5, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti. Turkoosin värin tarkkuus ampui hieman yli viiden Delta-E:n 5,6 arvolla, mutta PG27UQ:n Delta-E keskiarvo oli 1,28, jota voidaan pitää erittäin hyvänä tuloksena.  Kontrastisuhde, kirkkaus ja mustan taso  Näytön kirkkaus on tehdasasetuksilla säädetty 80 %:iin, jolloin mitattu luminanssi eli valon voimakkuus oli 300 kandelaa per neliömetri (cd/m²) ja kontrastisuhde 1061:1. Korkeimmalla kirkkausasetuksella näytön luminanssi ylsi 378 cd/m² ja mustan taso 100 prosentin kirkkaudella mitattiin 0,40 cd/m². Näytössä on tehdasasetuksilla dynaaminen taustavalo kytketty päälle, jolloin näytön kontrastisuhde sekä mustan taso paranevat huomattavasti. Dynaaminen taustavalo mahdollistaa 100 prosentin kirkkaudella 0,17 cd/m² mustan tason ja 6900:1-kontrastisuhteen. Mittauksissamme kontrastisuhde mitattiin Xrite i1 Display Pro -kalibrointilaitteella ja DisplayCal-ohjelmistolla, koska yllä olevat kuvat Spyder 5 Eliten testiohjelmasta olivat kontrastisuhteen osalta liian alhaisia todelliseen arvoon nähden.

  PG27UQ:n VESA DisplayHDR -standardin mukainen kategoria on 1000.  Valovuoto  PG27UQ on varustettu 384 alueeseen jaetulla LED-taustavalaistuksella, jota voidaan dynaamisesti ohjata paremman kontrastin ja mustemman mustan saavuttamiseksi. Ominaisuuden virallinen nimi on Local Dimming tai tarkemmin ottaen Full-array local dimming eli FALD, mutta Asus on nimennyt sen OSD-valikkoonsa Variable Backlight -nimellä. Ominaisuus on vakiona käytössä ja kuten yllä olevista kameralla otetuista kuvista voidaan todeta, sen avulla saavutetaan lähes täysin musta musta. Paneelin reunoilla ei silmämääräisesti havaittu pimeässä merkittäviä valovuotoja  Väritasaisuus  Näytön väritasaisuudella ilmaistaan kuinka hyvin näyttöpaneelin eri osat toistavat värejä Delta-E-arvoon nähden. Testaamamme PG27UQ-näyttöpaneelin yläosassa on havaittavissa selkeää poikkeamaa erityisesti vasemmassa ylänurkassa 9,3 Delta-E-lukemalla, kun näytön kirkkaus oli säädetty 100 prosenttiin. Poikkeama pienenee alle viiteen näytön kirkkautta laskemalla. Selkeistä mittaustuloksista huolimatta testien aikana tätä ilmiötä ei kuitenkaan ollut helposti silmin havaittavissa.  Valotasaisuus  Valotasaisuudella ilmaistaan näyttöpaneelin kirkkauden tasaisuutta sen eri osissa. Tästä testistä PG27UQ suoriutui alueellisen taustavalaistuksensa ansiosta erinomaisesti, suurimpien erojen ollessa alle 10 % luokkaa.  Tehonkulutus

  [​IMG]

  Mittasimme näytön tehonkulutusta seinästä Etech PM-300 -mittarilla neljässä eri tilassa eli täysin mustalla näytöllä 0 % kirkkaudella, täysin valkoisella näytöllä 100 % kirkkaudella, Windowsin työpöydällä 80 % kirkkaudella (tehdasasetus) sekä Battlefield 1 -pelissä 4K UHD -resoluutiolla HDR- ja G-Sync-ominaisuudet päällä. Pelatessa tehonkulutus vaihteli ruudun tapahtumista riippuen melko paljon, joten pyrimme löytämään mahdollisimman kirkkaan kohdan pelistä, jossa suoritimme mittauksen. PG27UQ:n aktiivijäähdytys sekä HDR- ja G-Sync-ominaisuudet näkyivät selvästi tuloksissa 90 watin tehonkulutuksella.

  Asus ROG PG27UQ vs Asus MG24U


  [​IMG]

  Ajoimme mittaukset vertailun vuoksi myös Asuksen 24-tuumaisella IPS-paneelilla varustetulla 4K UHD-resoluution pelinäytöllä. Siinä missä 2600 euron ROG Swift PG27U edustaa Asuksen kalleinta 4K UHD -lippulaivanäyttöä, MG24U edustaa noin 500 euron hinnallaan toista ääripäätä. Kolme tuumaa pienemmän paneelin lisäksi maksimivirkistystaajuus on 60 hertsiä sekä HDR- ja G-Sync-tuki puuttuvat.

  Tulemme jatkossa täydentämään taulukoita aina, kun testaamme io-techissä uusia näyttöjä. Kontrastisuhteen ja mustan tason tulokset PG27UQ:n kohdalla on mitattu ilman dynaamista taustavaloa, vaikka kyseinen ominaisuus on yksi merkittävä tekijä näytön hinnassa, jotta testitulokset pysyvät vertailukelpoisina muiden näyttöjen kanssa.

  [​IMG]

  Asus ROG PG27UQ:sta löytyy kaksi eri asetusta väriavaruuden osalta, MG24U:ssa väriavaruutta ei saa vaihdettua. Normaalitilassa PG27UQ:n väriavaruus kattoi 99% prosenttia sRGB:stä ja MG24U:n täydet 100 %.

  [​IMG]

  Kun PG27UQ asetettiin Wide Gamut -tilaan, se kattoi 98 % AdobeRGB-väriavaruudesta, kun MG24U jäi 80 %:iin.

  [​IMG]

  Molempien näyttöjen paneelit olivat värintoistotarkkuudeltaan hyvää tasoa Delta-E-keskiarvon ollessa alle kaksi.

  [​IMG]

  PG27UQ:n maksimikirkkaudeksi mitattiin 378,3 cd/m² eli se oli noin 27 % kirkkaampi kuin MG24U.

  [​IMG]

  Molempien näyttöjen kontrastisuhde mitattiin reiluun 1000:1:een. Dynaamisella taustavalolla PG27UQ:n kontrastisuhde nousi 6900:1:een.

  [​IMG]

  Näyttöjen mustan luminanssi mitattiin kirkkauden ollessa 100 %. MG24U:n musta oli hieman PG27UQ:ta mustempi. Dynaamisella taustavalolla PG27UQ:n mustan arvo tippui erittäin alas 0,17 cd/m²:een.

  [​IMG]

  Vertailun tehonkulutus mitattiin työpöytätilassa näytön tehdasasetuksien kirkkaudella, joka PG27UQ:lla on 80 % ja MG24U:lla 90 %. PG27UQ:n tehonkulutus oli 49 % MG24U:ta korkeampi.

  Valotasaisuudessa PG27UQ on huomattavasti parempi MG24U:n monin paikoin yli 15 % eroavaisuuksiin nähden. Väritasaisuudessa taas MG24U suoriutuu keskimäärin PG27UQ:ta paremmin suurimman eroavaisuuden ollessa alle neljän Delta-E:n.  PG27UQ:n paneelissa reunoilla ei silmämääräisesti havaittu pimeässä merkittäviä valovuotoja, kun taas MG24U:n vasemmassa ylänurkassa valovuotoa oli selvästi näkyvillä.


  4K UHD ja 144Hz
  Tämän hetkisen DisplayPort 1.4 -standardin kaistanleveys on 25,92 gigabittiä sekunnissa ja se aiheuttaa pullonkaulan PG27UQ:n maksimipotentiaalille. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että käytettäessä 10-bittistä väriavaruutta (High Dynamic Range eli HDR) ja 4K UHD -resoluutiota, maksimivirkistystaajuus on 98 hertsiä. 8-bittisellä väriavaruudella (Standard Dynamic Range eli SDR) ja 4K UHD -resoluutiolla maksimivirkistystaajuus on 120 hertsiä. Kun käytössä on 144 hertsin virkistystaajuus ja 4K UHD -resoluutio, käytössä voi olla 10-bittinen väriavaruus, mutta kuvan väri-informaatio joudutaan joka tapauksessa pudottamaan 4:2:2-alinäytteistykselle, jossa vaakasuuntainen väri-informaatio on puolitettu värisyvyydestä riippumatta.

  [​IMG]

  Emme pystyneet silmämääräisesti huomaamaan alinäytteistetyssä kuvassa pelien aikana mitään eroa, mutta esimerkiksi työpöytäkäytössä sen huomasi pikakuvakkeiden tekstien kellertymisenä. Huomattavin seikka on siis se, että vaikka näytön ominaisuuksissa listataan 4K UHD, HDR ja 144 hertsin virkistystaajuus, todellisuudessa DisplayPort 1.4 -standardin kaistanleveys ei yksinkertaisesti riitä 4K UHD -resoluutiolla ja 144 hertsin virkistystaajuudella tuottamaan kuvaa täydellisellä väri-informaatiolla edes 8-bittisellä väriavaruudella.

  Tulevan DisplayPort-standardin (1.5?) kaistanleveyden pitäisi tulla kattamaan täydellinen väri-informaatio 10-bittisellä väriavaruudella (HDR) 4K UHD -resoluutiolla 180 hertsin virkistystaajuudella ja 8-bittisellä väriavaruudella 200 hertsin virkistystaajuudella. Tämä uuden version piti tulla alunperin julki jo vuonna 2017, mutta tällä hetkellä varmaa tietoa julkaisuajankohdasta ei ole.


  Loppuyhteenveto


  Asus Swift ROG PG27UQ:n näyttöpaneeli on erittäin laadukas väritarkkuudeltaan ja 384 alueeseen jaettu LED-taustavalaisu mahdollistaa erittäin tasaisen valotasaisuuden, hyvän kontrastisuhteen ja erittäin mustan mustan. Mitattu väriavaruus on sRGB:n kohdalla oli 99 % ja valikoista löytyy myös erillinen Wide Gamut -tila, jonka avulla päästään lähelle (98 %) AdobeRGB:n väriavaruutta. Näyttö toimitetaan tehtaalta kalibroituna, eikä testiemme perusteella erillisellä kalibroinnilla saavutettu juuri mitään hyötyjä. Paneelin ainoa suurempi heikkous oli väritasaisuus, joka varsinkin korkeilla kirkkauksilla heitti näytön yläreunassa melko paljon. Silmiin nähtävää eroa ei pelatessa kuitenkaan huomattu. Vaikka PG27UQ on brändätty ROG-pelinäytöksi, se soveltuu myös ammattimaisempaan kuvien ja videoiden kanssa työskentelyyn paneelinsa suorityskyvyn puolesta. Tosin 4K UHD -resoluutio ei pääse 27-tuumaisesessa näytössä kunnolla oikeuksiinsa ja näyttökoko saisikin olla huomattavasti isompi.

  Uusimmilla hittipeleillä 4K UHD -resoluutiolla ja parhaimmilla kuvanlaatuasetuksilla pelaaminen niin, että ruudunpäivitysnopeus nousee yli 60 FPS:ään vaatii tällä hetkellä vähintään GeForce RTX 2080 -sarjan näytönohjaimen ja silloinkin ruudunpäivitysnopeus on todennäköisesti pelistä riippuen alle 100 FPS. Suorituskyvyn osalta PG27UQ -näytön kohdalla suurin kysymys onkin, kannattaako maksaa 2600 euroa 144 hertsin virkistystaajuudesta ja HDR-tuesta, jota tällä hetkellä tukee vain kourallinen pelejä, kun saman kokoluokan 60 hertsin 4K UHD -näyttöjä on saatavilla jopa yli 2000 euroa halvemmalla.

  Swift ROG PG27UQ on kaikin puolin laadukas näyttö, mutta puhtaasti pelaamiseen sen hinta on valitettavasti tällä hetkellä aivan liian korkea ja DisplayPort 1.4 -standardin kaistanleveys kaikenlisäksi rajoittaa väri-informaatiota yli 100 hertsin virkistystaajuuksilla, jotka ovat näytön avainominaisuus. Kolmen vuoden onsite swap -takuu ja jumiutuneiden tai kuolleiden pikseleiden takuukäytäntö ovat kuitenkin erittäin arvokas lisäetu kuluttajalle.


  Hyvää

  • Laadukas näyttöpaneeli
  • 144 hertsin virkistystaajuus 4K UHD -resoluutiolla
  • NVIDIA G-Sync -tuki
  • HDR-tuki
  • Jalassa hyvät säätömahdollisuudet
  • Toimitetaan kalibroituna
  • Takuu  Huonoa
  • Posketon hinta
  • Alinäytteistetty väri-informaatio 4K UHD -resoluutiolla korkeilla virkistystaajuuksilla (DisplayPort 1.4 -standardin rajoitus)
  • Tuulettimen ääni mahdollisesti häiritsevä
  • Korkea tehonkulutus

  Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

  Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
   
  Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen: 05.12.2018
  mRkukov ja Digimonkey tykkäävät tästä.
 2. -SD-

  -SD-

  Viestejä:
  1 813
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Hyvä pelinavaus, mutta jäin kaipaamaan kokemuksia ja valokuvia valovuodosta ja IPS-hohdosta.
   
 3. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 606
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Tuulettimen on pakko olla huono vitsi. Eikö vain?

  Edit: ei hitto, totta se on. Kyllä on littunäyttöjen tekniikka edistynyt. Edes kuvaputkinäytöt eivät tarvinneet tuuletinta :btooth:
   
  mRkukov tykkää tästä.
 4. Jopii

  Jopii

  Viestejä:
  20
  Rekisteröitynyt:
  27.11.2017
  Typo. Xrite i2 Display pro => X-Rite i1Display Pro

  Kiitos artikkelista, mielenkiintoista luettavaa!
   
 5. afterii

  afterii Intel vai AMD?

  Viestejä:
  81
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  On muuten helvetin ruma näyttö:lol:

  Ei hassumpi avaus näyttöjen testaamisen osalta:tdown:Jatkoartikkeleita odotellessa.
   
 6. Sampsa

  Sampsa Sysop Ylläpidon jäsen Team PUBG Team Stream Team H2O

  Viestejä:
  7 055
  Rekisteröitynyt:
  13.10.2016
  Kiitos (typot palautelomakkeen kautta jatkossa sotkemasta kommentointia, kiitos)
   
 7. Hannibal

  Hannibal

  Viestejä:
  1 469
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Kuinka niin? Tuolla kulutuksella käynee varsin kuumana... eli aktiivijäähdytys on tarpeen jollei halua nopeasti pimenevää kuvaa...

  Mutta Yep. isompi 34-36” 4K näyttö olisi sopivampi. Mutta ehkä joka tapauksessa kannattaa tämänkin tuotteen osalta odotella seuraavaa sukupolvea ja dp 1.5sta ja pientä hintojen laskua.

  Näkyikös artikkelissa minkä Vesa hdr tason tämä näyttö täyttää?
   
 8. Sampsa

  Sampsa Sysop Ylläpidon jäsen Team PUBG Team Stream Team H2O

  Viestejä:
  7 055
  Rekisteröitynyt:
  13.10.2016
  VESA DisplayHDR 1000, tieto päivitetty mukaan artikkeliin :tup:
   
 9. Marti77

  Marti77 Team H2O

  Viestejä:
  1 022
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2016
  Ensimmäiseksi näyttöarvostelusta ihan kattava artikkeli harmi vain että nämä 4k 100+hz hdr näytöt ovat keskeneräisiä vielä mutta parin vuoden päästä voi jo harkita.
  Myös tuuletin näytössä ei lupaa kovin pitkää ikää jos se rikkoutuu niin siitä tulee ser jätettä aika nopeasti.
  Vielä jos on pelamista varten suunniteltu niin saisivat julkaista 1440p näytön missä on hdr ja g-sync ja sammalla saisi korotettu virkistystaajuuden ilman turhia virityksiä.
   
 10. TeKi

  TeKi

  Viestejä:
  90
  Rekisteröitynyt:
  06.12.2016
  Mikäs tässä on idea käyttää kahta kalibrointi laitetta? Mahdollisesti huonompi laite jää arvosteluista pois?

  Kalibrointi laitteista erillinen arvostelu myöhemmin kiitos. Spyder 5 kiinnostais varsinkin hinnan puolesta kotikäyttöön.
   
  Viimeksi muokattu: 04.12.2018
 11. eretux

  eretux

  Viestejä:
  94
  Rekisteröitynyt:
  06.01.2017
  Onhan tuo ihan jees laitos, mutta hinta on kyllä suorastaan törkeä. Mutta brändi maksaa, brändi maksaa... Ja jos kyljessä on ROG ja etenkin nVidian logo, niin joku erehtyy ostamaan anyway. Toivottavasti saa myös rahoilleen vastiketta :D
   
 12. minnis

  minnis

  Viestejä:
  75
  Rekisteröitynyt:
  11.04.2018
  "Nykyinen DisplayPort 1.4 -standardi aiheuttaa valitettavasti pullonkaulan PG27UQ:n maksimipotentiaalille sillä yli 100 hertsin virkistystaajuuksilla väriavaruus täytyy laskea 8-bittiseksi ja 144 hertsin virkistystaajuudella väri-informaatio täytyy pudottaa 4:2:2-alinäytteistykselle."

  Tämä ja korkea hinta ovat hyviä syitä odotella nyt rauhassa pari kolme vuotta. Varmasti hinnat tippuu ja tarpeeksi kaistaa sisältä ä displayportkin on tullut.
   
 13. Technarchy

  Technarchy

  Viestejä:
  1 896
  Rekisteröitynyt:
  10.11.2016
  "Nykyinen DisplayPort 1.4 -standardi aiheuttaa valitettavasti pullonkaulan PG27UQ:n maksimipotentiaalille sillä yli 100 hertsin virkistystaajuuksilla väriavaruus täytyy laskea 8-bittiseksi ja 144 hertsin virkistystaajuudella väri-informaatio täytyy pudottaa 4:2:2-alinäytteistykselle."
  Tuoko ei koske HDMItä?
   
 14. Sampsa

  Sampsa Sysop Ylläpidon jäsen Team PUBG Team Stream Team H2O

  Viestejä:
  7 055
  Rekisteröitynyt:
  13.10.2016
  Tuossa on HDMI 2.0 -liitäntä, joka tukee 3840x2160-resoluutiota vain 60 hertsiin asti.
   
 15. Naama

  Naama

  Viestejä:
  347
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuntuu, että tietokonepuolella ei olla ihan vielä valmiita HDR tuloon.

  Samoin 4K ainakin omasta mielestä on liian iso resoluutio näin pienelle näytölle. Tai tietenkin resoa aina voi olla, mutta tradeoff on liian suuri. Näyttiksistä ei löydy tarpeeksi potkua.
   
 16. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 089
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Toinen laite on parempi mittaamaan tiettyjä asioita kuin toinen. Sampsa tai Niko osannee kertoa tarkemmin mitä.
   
 17. Taneli-

  Taneli- ☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣ Premium-jäsen

  Viestejä:
  2 347
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  "Nykyinen DisplayPort 1.4 -standardi aiheuttaa valitettavasti pullonkaulan PG27UQ:n maksimipotentiaalille sillä yli 100 hertsin virkistystaajuuksilla väriavaruus täytyy laskea 8-bittiseksi ja 144 hertsin virkistystaajuudella väri-informaatio täytyy pudottaa 4:2:2-alinäytteistykselle."

  Olisiko ideaa tehdä erillinen artikkeli termistöstä mihin olisi linkkiä? Tiedän että ensimmäinen reaktio on "googlaa, idiootti" mutta miettien ns. "normaalia" käyttäjää joka vain etsii suomenkielistä tietoa uutta näyttöä varten. Sanotaan että hän googlaa eikä ole idiootti, mitä hän löytää?

  Esim. haulla "4:2:2-alinäytteistys wikipedia" ei oikein tule mitään hyödyllistä, ehkä hän yrittää sitten hakua: "alinäytteistys wikipedia" ja saa tulokseksi sivun: Laskostuminen – Wikipedia

  Nyt siis satunnainen käyttäjä tajuaa että tuolla näytöllä voi nähdä "lännenelokuvissa usein näkyvä kärrynpyörien näennäinen väärä pyörimisnopeus" efektiä.
   
 18. Naama

  Naama

  Viestejä:
  347
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Juu mullakin kiinnostais tietää mitä tämä 8-bittisyys käytännössä tarkoittaa? Jääkö kokemus niinkö kuinka paljon vajaaksi?
   
 19. mehari

  mehari Mehumies Ylläpidon jäsen Team Stream Team Apex Legends

  Viestejä:
  77
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuolla Spyderin ohjelmistolla saa paremmin pureskeltua dataa mittauksista kuin Display Pro:lla, ainoastaan tuon kontrastisuhteen se laskee virheellisesti alakanttiin. Molemmat laitteet on näytön kalibrointiin kyllä ihan soivia pelejä, mutta tosiaan jos puhutaan laitteiden omista softista niin Spyderin analyysidata on paremmassa muodossa.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 20. mehari

  mehari Mehumies Ylläpidon jäsen Team Stream Team Apex Legends

  Viestejä:
  77
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos englanninkieli ei ole ongelma, niin täältä löytyy kattavasti tietoa tuosta alinäytteistyksestä -> Chroma subsampling - Wikipedia

  Kuvista se ehkä havainnollistuu helpoiten... @Naama kysymykseen sanoisin, ettei kokemus ei alinäytteistyksen takia jää erityisesti vajaaksi. Alinäytteistystä on peleissä, leffoissa jne. hankala huomata, enkä ainakaan omilla silmillä eroa havainnut. Informaationa se on kuitenkin tärkeää tietää, että vaikka laatikon kyljessä lukee HDR, niin yli 98 hz virkistystaajuudella kyse ei ole enää ihan täydellisestä HDR:stä.
   
  Hessu, Juha Kokkonen ja Sampsa tykkäävät tästä.
 21. Mendel

  Mendel RTX ON

  Viestejä:
  390
  Rekisteröitynyt:
  21.09.2017
  Tuossa hintaluokassa näytössä ei kyllä saisi olla hinnan lisäksi mitään muuta miinusta tai muuta mikä saisi katumaan ostopäätöstä pitemmän päälle. Tuuletin on siksi melkonen deal breaker.
   
  Fozyzy, Threadripper ja Naama tykkäävät tästä.
 22. HMCIndie

  HMCIndie

  Viestejä:
  77
  Rekisteröitynyt:
  25.10.2016
  Semmoinen lisä artikkeliin, että 120hz:llä 8-bit toimii myös HDR ja kuvanlaadullisesti siinä ei ole käytännössä mitään eroa 10-bit moodiin. Ilmeisesti näyttikset ditheröivät signaalia valmiiksi jolloin se, että signaali tulee 8-bittisenä kortilta näytölle ei ole mitään eroa. Tätä kantsii siis käytännössä pitää melkeinpä aina 120hz moodissa ja unohtaa loput.

  Sinällään jännää että kukaan ei tätä ikinä jaksa testata, kaikki vain olettavat, että 8-bit moodi on väreiltään huonompi.
   
 23. Sampsa

  Sampsa Sysop Ylläpidon jäsen Team PUBG Team Stream Team H2O

  Viestejä:
  7 055
  Rekisteröitynyt:
  13.10.2016
  Oliko mielessä miten tätä käytännössä testata muuten kuin todeta, kuten artikkelissa ettei silmämääräisesti eroa havaittu muuten kuin 4:2:2-alinäytteistetyksellä työpöydän kuvakkeet kellertää?
   
 24. HMCIndie

  HMCIndie

  Viestejä:
  77
  Rekisteröitynyt:
  25.10.2016
  Artikkelissa annettiin ymmärtää että HDR ei toimisi 8-bit moodissa 120hz asetuksella. Se toimii.

  Sen lisäksi kohta "... kaistanleveys ei yksinkertaisesti riitä 4K UHD -resoluutiolla ja 144 hertsin virkistystaajuudella tuottamaan kuvaa täydellisellä väri-informaatiolla edes 8-bittisellä väriavaruudella."
  antaa ymmärtämään, että tämä "täydellinen väri-informaatio" (outo termi?) olisi jotenkin näkyvillä oleva asia.'

  Lisäksi testissä olisi voinut käydä läpi vähän tuota taustavaloa tarkemmin, varsinkin sen osalta että kuinka pahasti se halottaa kun esitetään mustaa. Kaikki nuo mittaustulokset on ihan jees joo, mutta sitä kaipaisi enemmän vähän käytännön jutuista mainintaa.
   
  Viimeksi muokattu: 04.12.2018
 25. TeroP

  TeroP

  Viestejä:
  316
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Kyllä on kompromissien kompromissi tämä näyttö, juurikin tuon kaistan loppumisen takia. Ja kaiken tämän saa vieläpä hyvinkin halvalla...

  Aikanaan kun sain tietää tästä näytöstä, niin odottelin aika pitkään sen tulemista. Sitten kun tämä näyttö julkaistiin ja luin ensimmäisiä testejä, niin olipahan muuten aika pettymys. Itse en ainakaan pysty perustelemaan tuota hintaa (tai edes puolta siitä pelimonitorille), varsinkin kun 144Hz ei ole irtoamassa täydellä "kuvanlaadulla".
   
 26. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 089
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nämä on juuri niitä juttuja, mitä on hyvä tuoda esiin, jotta voi sitten seuraavassa artikkelissa ottaa paremmin huomioon :tup:
   
 27. halcyon

  halcyon

  Viestejä:
  605
  Rekisteröitynyt:
  09.07.2017
  Pikaisesti katsottuna en löytänyt pikseleiden vasteajan tai näytön kokonaisviiveen suhteen mitään mittauksia tai edes subjektiivisia arvioita. Onko näitä harkinnassa tulevaisuudessa?

  Kuvittelisin, että aika moni Io-Techin kuluttajista on pelaajia ja myös nuo ominaisuudet merkitsevät. Perustason yleisviive, UFO Motion test ja G2G -vasteajat kertoisivat jo paljon.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 28. Wilfa

  Wilfa

  Viestejä:
  451
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  kaksi tuuletinta näytön sisällä prrrrrrrrrrrrrr

  RGB 8bit 120hz työpöydälle eikä tätä 10 bit käytetä edes HDR sisältöön.

  AMD kuluttaja näytönohjaimista löytyy 10bit tuki :cool:
  Nvidian vastaavista sitä ei löydy.
   
 29. CryptoKid

  CryptoKid Jonkun tarttis varmaan tehrä jottain Make ATK Great Again

  Viestejä:
  83
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Olisi voinut testata myös jollain järkevällä kirkkaudella noita värien yms. tasaisuuksia. 50 % polttaa silmät puhki ainakin omissa näytöissäni illemmalla.
   
 30. Sampsa

  Sampsa Sysop Ylläpidon jäsen Team PUBG Team Stream Team H2O

  Viestejä:
  7 055
  Rekisteröitynyt:
  13.10.2016
  Kyllähän GeForce-näytönohjaimelta signaali saadaan lähtemään nykyään 10-bittisenä näytölle? Ja tosiaan kun vaihtaa 120 hz niin tuo tippuu 8 bpc eikä 10 bpc ole valittavissa:

  nv-10bpc2.jpg
   
 31. Sampsa

  Sampsa Sysop Ylläpidon jäsen Team PUBG Team Stream Team H2O

  Viestejä:
  7 055
  Rekisteröitynyt:
  13.10.2016
  Tuolla Spyder 5 Elite -ohjelmalla ei ainakaan vakiona ole mahdollista mitata alle 50 % kirkkaudella ja kun 100 -> 50 % kirkkaudella jo erot tasoittuvat melkoisesti niin alle 50 % varmaan entisestään.
   
  CryptoKid tykkää tästä.
 32. Sampsa

  Sampsa Sysop Ylläpidon jäsen Team PUBG Team Stream Team H2O

  Viestejä:
  7 055
  Rekisteröitynyt:
  13.10.2016
  Näitä voidaan mahdollisesti tutkia ja ottaa mukaan tulevaisuudessa, jo tähän ensimmäiseen artikkeliin mittaukset ja testit näissä määrin veivät aika kiitettävästi aikaa opetella, järjestää, tutkia ja analysoida.

  Mahtaisiko sulla olla tiedossa jonkun saitin testirutiini, missä esim. UFO Motion test olisi käytössä ja miten ja missä formaatissa tulokset on esitetty?
   
  Viimeksi muokattu: 04.12.2018
  halcyon tykkää tästä.
 33. halcyon

  halcyon

  Viestejä:
  605
  Rekisteröitynyt:
  09.07.2017
  Spyder ei kolorimetrina ole ehkä kaikista tarkin. Sama Display Pro:n suhteen. Hankkikaa, jos pystytte, aito fotospektrometri kalibroituna ja tarkkuus nousee ihan eri tasolle ja pystytte tekemään mittauksia, mitä noilla kolorimetreilla ei pysty tekemään. Pt ät iki piste fi on ihana guru näissä, tunnet tyypin.
   
  antero ja Sampsa tykkäävät tästä.
 34. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 606
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Tuolla kulutuksella juu, joka vetää vertoja kuvaputkinäytöille. Aikanaan selitettiin littunäyttöjen ylivoimaisuutta viileällä toimimisella, nyt sekin etu on mennyttä.

  Teknisesti vanhentunutta juurikin liitännän takia ja hirveä hintalappu. Rahat pois jne.
   
 35. sra2010

  sra2010

  Viestejä:
  164
  Rekisteröitynyt:
  24.12.2016
  Tästä voisi katsoa mallia, mikäli haluaa tehdä perusteellista testausta.

  Asus ROG Swift PG27UQ Review - TFT Central

  En ole tuota kyseistä testiä lukenut, mutta tuon sivuston aiempia testejä olen lukenut ja käyttänyt näytön valinnan apuna.

  Tuohon näyttöjen mittaamiseen kannattanee luoda tavoitteet joihin pyritään kaikilla testattavilla näytöillä, esim sRGB ja tietty maksimi kirkkaus (120 cd/m2) johon näyttö kalibroidaan, jonka jälkeen ilmoitetaan saadut tulokset.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 36. Sampsa

  Sampsa Sysop Ylläpidon jäsen Team PUBG Team Stream Team H2O

  Viestejä:
  7 055
  Rekisteröitynyt:
  13.10.2016
  Saitin nimi on TFT Central eli fokus aikalailla pelkästään näytöissä, meidän ei missään nimessä ole tarkoitus testata näyttöjä näin perusteellisesti, vaan kohtalaisen teknisesti, mutta samalla lukijaystävällisesti luettavuudeltaan ja työmäärältään järkevällä konseptilla.
   
  RHead ja Subv1sa tykkäävät tästä.
 37. sra2010

  sra2010

  Viestejä:
  164
  Rekisteröitynyt:
  24.12.2016
  Ymmärrän, tuo oli tarkoitettu tuohon esimerkiksi, koska sellaista kyselit :)
   
  Taneli-, Juha Kokkonen ja Sampsa tykkäävät tästä.
 38. Sampsa

  Sampsa Sysop Ylläpidon jäsen Team PUBG Team Stream Team H2O

  Viestejä:
  7 055
  Rekisteröitynyt:
  13.10.2016
  Jotain tälläistä?

  [​IMG]

  PG27UQ (Local Dimming eli Variable Backlight päällä)

  [​IMG]

  PG27UQ (Local Dimming eli Variable Backlight pois päältä)


  [​IMG]

  500 euron hintainen MG24U

  (Nämä päivitetty mukaan artikkeliin)
   
  Viimeksi muokattu: 04.12.2018
  Taneli- ja -SD- tykkäävät tästä.
 39. antero

  antero

  Viestejä:
  2 360
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Ilmeisesti Qdot on 3M kehittämä kalvo, ainakin jossakin Au-opcticsin mallissa oli mainittu.
  Sitä mukaa kuin näitä uusia "omia" kalvoja tulee, voisi selittää tekstin yhteenvedossa Qled ym kalvot.

  https://multimedia.3m.com/mws/media/985375O/3mtm-quantum-dot-enhancement-film-qdef-white-paper.pdf

  Aika paljon testissä on mittaustuloksia joten juttu vaatii syventymistä.
  Tarkeää olisi että eri testit olisi aikalailla samalla pohjalla jotta tarvitsemansa tiedon löytäisi helposti, ehkä jotain linkkejä jutuun tms.
  Tagit ainakin olisi hyvä olla.

  Taulukot ainakin nyt kaipaa parannusta, osa zoomattu liian suureksi jolloin kirjainten pykälät näkyy.
  Osa liian pieniä jotta saisi mitään selvää.
  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
   
  Viimeksi muokattu: 04.12.2018
 40. -SD-

  -SD-

  Viestejä:
  1 813
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kiitoksia.

  PG27UQ:ssa hiukan valovuotoa Local Dimming ollessa pois päältä. Paljaalla silmällä katsottuna selvimmin vasemmassa laidassa keskellä.

  Paint.Netissä Adjustments > Auto-level, niin näkee paljon selvemmin:

  asus4k-pg27uq-bl2-1_autoadjustcolors.png

  LD päällä ja ei mitään vuotoa. Harmi kun on hinnalla ja tuulettimen metelillä pilattu.

  Sivuhuomautuksena... katsoin ensin, että onpa MG24U:ssa ja PG27UQ:ssa mielenkiintoisesti kuolleet pikselit samassa muodostelmassa ja periaatteessa samassa kohtaakin paneelia. Sitten hoksasin, että "kuolleet pikselit" johtuvatkin kamerasta.
   
 41. Jupeli29

  Jupeli29 Team AMD

  Viestejä:
  41
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2017
  Uutta näyttö artikkelia odottamaan innolla. Ei huono artikkeli ensimmäiseksi näyttö artikkeliksi. Olisiko myös mahdollista saada Freesync näyttöjäkin jatko artikkeleihin ja vaikka pientä vertailua samantapaisiin Freesync ja G sync näyttöihin?
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 42. Requiem

  Requiem For You

  Viestejä:
  351
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mites tämä suoriutuu alemmilla tarkkuuksilla, vai jäädäänkö samoihin hertseihin. DP pullonkaula poistuu kuitenkin. Muutenkin 4k 27" koossa on mielestäni liikaa, tai siis turhaa, pelinäytölle.
   
 43. Sampsa

  Sampsa Sysop Ylläpidon jäsen Team PUBG Team Stream Team H2O

  Viestejä:
  7 055
  Rekisteröitynyt:
  13.10.2016
  Jep, meillä on täällä jo odottamassa testivuoroa Asus ROG PG258Q ja AOC Agon AG251FZ, jotka molemmat varustettu 24,5-tuumaisella 240 hertsin ja Full HD -resoluution TN-paneelilla. Ominaisuuksien puolesta näytöt ovat identtiset, mutta Asus on varustettu G-Sync-tuella ja hintaa n. 550€ ja AOC varustettu Freesync-tuella ja hintaa n. 350€.
   
  FlyingAntero tykkää tästä.
 44. Sampsa

  Sampsa Sysop Ylläpidon jäsen Team PUBG Team Stream Team H2O

  Viestejä:
  7 055
  Rekisteröitynyt:
  13.10.2016
  Tottakai pystyy ajamaan normaalisti esim. 1440p ja 144 hz, mutta edelleen tällöin on käytettävissä vain 4:2:2-alinäytteistys.

  + eihän siinä ole mitään järkeä maksaa näytöstä 2600€ kun tuollaisen 27", 1440p, 144hz, G-Sync -näytön saa 700 eurolla.

  edit: tarkennettu
   
  Viimeksi muokattu: 05.12.2018
 45. Requiem

  Requiem For You

  Viestejä:
  351
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tiedän. Mutta eipä siinä järkeä ole muutenkaan kun näytön spekseihin ei näyttikset yllä vielä parhailla asetuksilla niin jostain joutuu tinkimään.
  Saako tuohon hintaan FALD + HDR-näytön? Kysyn mielenkiinnosta kun itse olen paremmin perehtynyt telkkuihin. En siis ollut edes tietoinen että FALD-pelinäyttöjä on olemassa.
   
 46. Hannibal

  Hannibal

  Viestejä:
  1 469
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Thänks!
  Sehän yltää oikeasti korkeisiin kirkkauslukuihin. Varsin vaikuttavaa!
   
 47. Hannibal

  Hannibal

  Viestejä:
  1 469
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Jos ei olis pikkurahasta kiinni, niin olisihan 4K näytöltä paljon parempi lukea terävämpää tekstiä kuin nykyisestä 1440p näytöstä. Mutta jep, pelaamiseen 4K on muussa kuin pasianssissa liian vaativa jollei rahaa polta muuhun laitteistoon isosti. Mutta isolla 34-36" ruudulla olisi kyllä varsin mukava tehdä töitä!
   
 48. Naama

  Naama

  Viestejä:
  347
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Juu joku tollanen reilusti yli 30” olis makia 4K näyttö. Jopa 40”. Sitten tarpeeksi liitäntöjä, että sen voi splitata lähteiden kesken.
   
 49. Urpola77

  Urpola77

  Viestejä:
  439
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Tuota taustavalon humppaa( dynaaminen kontrasti ) voisi testata laajemminkin. Esimerkiksi kuinka nuo dimmingit pelaa yksinäisen kirkkaan pisteen vaeltaessa random rataa mustalla taustalla.
   
 50. jar-fin

  jar-fin

  Viestejä:
  89
  Rekisteröitynyt:
  03.01.2018
  hirveä hinta.
  on selvää ettei näyttö ole tuon rahakasan arvoinen.

  ihan hyvä testi.