Testissä Nokia 8

Arvostele artikkeli

  • 5 - Erinomainen

    Ääniä: 22 43,1%
  • 4 - Hyvä

    Ääniä: 29 56,9%
  • 3 - Keskinkertainen

    Ääniä: 0 0,0%
  • 2 - Huono

    Ääniä: 0 0,0%
  • 1 - Täydellinen rimanalitus

    Ääniä: 0 0,0%

  • Ääniä yhteensä
    51

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 359



Sisällysluettelo...
Pakkaus ja sen sisältö
Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma
Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat
Kamera
Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä
Suorituskyky
Akunkesto
Yhteenveto

Alkuperäisten Nokian matkapuhelintoimintojen viimeisimmäksi lippulaivapuhelimeksi jäi Lumia 930, joka julkistettiin keväällä 2014. Sitä seurasi vielä Lumia 950 –mallit, jotka olivat kuitenkin jo Microsoftin logoilla varustettuja. Lumia 950 oli kelvollinen puhelin, mutta se kärsi pahasti keskeneräisestä Windows 10 Mobile –käyttöjärjestelmästä.

HMD Global Oy:n toimesta alkuvuodesta paluun älypuhelinmarkkinoille tehnyt Nokia-brändi sai ensimmäisen uuden sukupolven lippulaivamallinsa elokuun 16. päivä Lontoossa järjestetyssä julkaisutilaisuudessa, jossa myös io-tech oli paikanpäällä ottamassa ensituntumat julkaistusta Nokia 8 –puhelimesta.

Uuden huippumallinsa osalta HMD Global korostaa pitkälti samoja ominaisuuksia kuin edullisemmissakin malleissaan. Laadukas rakenne, helppokäyttöisyys ja puhdas Android-käyttöjärjestelmä ovat konseptin keskiössä. Lisäksi yritys luottaa kilpailukykyiseen hinnoitteluun.

Nokia 8:n myynti alkoi Suomessa elokuun 28. päivä ja sen suositushinta on 579 euroa. Hieman myöhemmin saataville tulevat kiiltäväpintaiset versiot, joiden hintaa ei ole vielä ilmoitettu. Kilpaileviin lippulaivapuhelimiin nähden Nokia 8:n hinnoittelu on hyvin kilpailukykyinen. Suomen markkinoilla Snapdragon 835 –piirillisen älypuhelimen saa halvemmalla vain OnePlus 5:n muodossa ja muiden kilpailijoiden mallit maksavat 100-300 euroa enemmän.

Tutustumme tässä artikkelissa Nokia 8:n 4 & 64 Gt:n muistilla varustettuun versioon, joka on Suomessa myyntiin tulevista laitteista poiketen väriltään kiiltävän sininen ja varustettu vain yhdellä SIM-korttipaikalla. Testasimme laitetta kattavasti runsaan kahden viikon käyttötestijakson muodossa. Artikkelissa perehdytään puhelimen fyysiseen toteutukseen ja tuntumaan, teknisiin ominaisuuksiin, kameran toimintaan ja kuvanlaatuun, ohjelmistoon, akunkestoon ja suorituskykyyn.



Pakkaus ja sen sisältö






Nokia 8 toimitetaan melko litteässä pahvipakkauksessa, jonka ruskeansävyisessä kansikuvassa on käytetty menneiltä ajoilta tuttua käsisymboliikkaa.

Paketin sisällä on puhelimen ohella 18 watin pikalaturi, USB Type-C-kaapeli, SIM-korttikelkan irrotustyökalu, perustasoa laadukkaammat tulppamalliset nappikuulokkeet sekä pikaohjeet ja takuutiedot.

io-techin saama testikappale oli brittiläistä mallia, josta johtuen laturi ei vastaa Suomessa toimitettavaa mallia ja käyttöohjeet olivat vain englanniksi.

Muotoilu, materiaalit ja käsituntuma






Ulkoisesti Nokia 8:lla on selvästi havaittavaa sukunäköä edullisempien Nokia-älypuhelimien kanssa ja muotoilu onkin siis melko hillittyä ja jopa aavistuksen persoonatonta. Muodot ovat solakan pyöristettyjä ja ne tuntuvat kädessä pidemmälle hiotummilta kuin edullisemmissa sisarmalleissa. Muodoissa on myös havaittavissa viitteitä joihinkin menneiden vuosien Lumia-malleihin.

Fyysiset mitat:
  • Ulkomitat: 151,5 x 73,7 x 4,6-8,3 mm
  • Paino: 160 grammaa
  • Näytön ja ulkomittojen suhde: 69,4 %

5,3-tuumaisen näyttönsä puolesta Nokia 8 sijoittuu useimpien markkinoilla olevien kilpailijoidensa välimaastoon. Riippuu lähinnä käyttäjästä, onko kompromissi onnistunut vai ei. Toisin kuin edistyneimmät kilpailijansa, Nokia 8 ei käytä poikkeuksellisen kapeareunaista näyttöä, joten näytön ja ulkomittojen välinen suhdeluku on nykymittapuulla heikon puoleinen. Galaxy S8:aan verrattuna Nokia 8 on 2,6 mm pidempi sekä jopa 5,6 mm leveämpi. OnePlus 5:een nähden Nokia 8 on puolestaan 2,7 mm lyhyempi, 0,6 mm paksumpi ja vain 0,4 mm kapeampi.

Nokia 8 painaa 160 grammaa, joka on hyvin tasapainossa laitteen ulkomittojen ja käsituntuman kanssa. Laitteen 4 & 64 Gt:n muistilla varustettu perusversio tulee Suomessa saataville teräksen ja mattasinisen värisenä. Myöhemmin saataville tulevien kiiltävän sininen ja kiiltävän kuparin värivaihtoehdon muistimäärä on ennakkohuhujen mukaan 6 & 128 Gt. Testikappaleemme väri edustaa kiiltävän sinistä vaihtoehtoa, vaikka siitä löytyikin pienempi muistiyhdistelmä.



Kuten jo aiemmin hieman vihjasin, Nokia 8:n muotoilu tuntuu paremmalta kuin miltä se näyttää. Takakuoren sulavan pyöristetyt ja joka suuntaan kaarevat muodot istuvat käteen erittäin mukavasti ja saumatonta vaikutelmaa korostaa reunoiltaan pyöristetty Gorilla Glass 5 –näyttölasi, joka yhdistyy suoraan metallirungon kanssa. Lasin ja metallin välissä ei siis ole monissa puhelimissa käytettyä kapeaa muovilistaa, joka saattaa vaikuttaa negatiivisesti näyttölasin pudotuskestävyyteen.

Nokia 8:n unibody-kuorirakenne on koneistettu 6000-sarjan alumiinista ja se tuntuu kädessä erittäin hyvin viimeistellyltä ja todella tukevalta. Puhelin ei elä tai nitise kovakouraisemminkaan väänneltäessä. Rakenteella on IP54-tason suojaus, eli sille luvataan pölyn- ja roiskevedenkestävyys. Nokia 8:n yhden käden käytettävyys on kohtalainen, joka on siltä osin hyvä asia, ettei puhelimen ohjelmistosta löydy sitä helpottavia ominaisuuksia.



Testikappaleemme alumiinikuori oli väriltään kiiltävän sininen, joka on viimeistelynä siltä osin vakuuttava, ettei pintaa pysty suoralta kädeltä tunnistamaan alumiiniksi, vaan sen saattaisi epäillä olevan esimerkiksi lasia. HMD Globalin mukaan kiiltäväpintaisten värivaihtoehtojen kuoren viimeistely käsittää 40-vaiheisen prosessin, jonka toteuttamiseen kuluu yhteensä 20 tuntia. Mattapintaisissa versioissa alumiini on hiekkapuhallettu ja anodisoitu.

Testikappaleemme kiiltäväpintainen takakuori osoittautui erittäin herkäksi sormenjäljille, eli se sopii ennemminkin katsottavaksi kuin koskettavaksi. Testijaksolla pintaan ilmestyi myös useita pieniä sopivassa valaistuskulmassa erottuvia hiusnaarmuja. Mattapintaisen alumiinin kanssa näitä ongelmia ei luonnollisestikaan pitäisi esiintyä. Pidoltaan kiiltävä pinta osoittautui varsin liukkaaksi ja siitä sai pitävän otteen lähinnä erittäin rasvaisilla tai nahkeilla sormilla.

Vaikka takakuori onkin koneistettu alumiinista, on puhelimen ylä- ja alapääty käytännössä lähes kokonaan rakenteeseen sulautettua muovia. Muoviosien taakse on sijoitettu laitteen antennit ja HMD Globalin mukaan sijoituksella on pyritty minimoimaan käsien vaikutus signaalien vastaanottoon. Vaaka-asennossa perustelu ei kuitenkaan toimi, sillä silloin antennit jäävät juurikin käsien alle peittoon. Muovipäätyjen sulautuminen alumiinikuoreen riippuu hieman puhelimen väristä ja vallitsevasta valaistuksesta. Kiiltävän sinisessä testikappaleessamme muovialueet eivät erottuneet erityisen näkyvästi, mutta esimerkiksi teräksenharmaassa mattavärissä ne ovat varsin selvästi havaittavissa.

Tekniset ominaisuudet ja –yksityiskohdat




Teknisesti Nokia 8:n ei tarvitse juuri häpeillä pahimmille kilpailijoilleen. Järjestelmäpiirinä on markkinoiden ehdotonta huippua edustava Snapdragon 835, jota käytetään myös mm. Samsungin, Sonyn ja HTC:n lippulaivamalleissa. Nokia kertoo toteuttaneensa järjestelmäpiirin yhteyteen lämpöputkea ja grafiittikerrosta hyödyntävän jäähdytysratkaisun, joka levittää piirin tuottaman lämmön tasaisesti koko alumiinisen takakuoren alueelle.

Tekniset ominaisuudet:
  • Snapdragon 835 -järjestelmäpiiri (8 x Kryo CPU, Andreno 540 GPU, X16-LTE-modeemi)
  • 4 Gt LPDDR4X RAM
  • 64 Gt UFS 2.1 –muistia, josta vapaana noin 50 Gt
  • micro-SD-muistikorttipaikka (max. 256 Gt)
  • LTE Cat.9 (450/50 Mbit/s), 3CA (carrier aggregation), Dual SIM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, MIMO
  • Bluetooth 5.0, NFC, GPS, Galileo, GLONASS, BDS

Neljän gigatavun RAM-muisti on riittävä, joskin 2-4 Gt vähemmän kuin edullisemmassa OnePlus 5:ssä. Sen suhteen ei kuitenkaan pitäisi koitua kovinkaan näkyviä ongelmia. Tallennustilaa löytyy 64 gigatavua, josta vapaana on noin 50 Gt.

LTE-yhteyksien osalta HMD Global on tyytynyt 9. kategorian nopeuksiin, vaikka järjestelmäpiiriin integroitu X16-modeemi pystyisikin yli kaksinkertaisiin lukemiin. Suomessa myytävät Nokia 8 –mallit ovat varustettu aina kahdella SIM-korttipaikalla.



Nokia 8:n alapääty on oikeastaan kokonaan muovia ja sinne on koneistettu aukot mikrofonille, USB Type-C-liitännälle sekä monokaiuttimelle. USB-liitäntä tukee viiden gigabitin siirtonopeutta (USB 3.1).

Kuvassa USB-liitännän yläpuolella näkyvä pieni valkoinen viiru ja kolhu tulivat puhelimeen heti testijakson alussa, kun testikappale putosi istuessa taskusta ja osui valkoiseksi maalattuun puutarhatuolin jalkaan. Valkoinen maali ikään kuin kiilautui muovin ja alumiinin saumaan, eikä sitä saatu rapsutettua kaikilta osin pois.

Kaiuttimen äänenlaatu ei ansaitse suurempia kehuja, vaikka se tuottaakin tekemissämme mittauksissa aivan kärkipäähän sijoittuvan äänenpaineen (mitattu 30 cm päästä 79,5 dBA). Taajuudet toistuvat yläpainotteisesti ja ajoittain kaiutin saattaa hieman särkeä maksimivoimakkuudella.

Nokia 8:n navigointipainikkeet ovat sijoitettuna näytön alapuolelle jäävään nykymittapuulla varsin leveään kaistaleeseen. Painikkeiden toteutus on kapasitiivinen ja reunanäppäimissä on mukavan kirkas taustavalaistus. Fyysisten navigointinäppäinten etuna on, etteivät ne vie tilaa näytön puolelta, mutta HMD Globalin toteutuksen haittapuolena on, ettei näppäinten sijainti ole vaihdettavissa, eli paluupainike sijaitsee aina kotinäppäimen vasemmalla puolella.

Kotinäppäimeen sijoitettu sormenjälkitunnistin on tunnistustarkkuudeltaan varsin luotettava ja riittävän nopea, joskaan ei aivan markkinoiden nopeimpien toteutusten tasoa. Tunnistin on upotettu aavistuksen näyttölasin pinnan alapuolelle, joten se löytyy melko helposti myös näppituntumalla. Tunnistin havaitsee sormen myös näytön ollessa poissa päältä.



Nokia 8:n IPS LCD –näyttöpaneeli on siis läpimitaltaan hieman harvinaisemmat 5,3 tuumaa ja se on tarkkuudeltaan 1440 x 2560 pikseliä, joka tarkoittaa mukavaa 554 PPI:n pikselitiheyttä. Valmistaja lupaa näytölle erittäin korkean 700 nitin maksimikirkkauden, mutta kilpailijoiden puhelimissa tänä vuonna yleistyneitä HDR- tai muun laajemman väriavaruuden tukea siinä ei mainosteta olevan.

Näyttö tukee herättämistä kaksoisnapauttamalla, mutta ei useista vanhemmista Nokia-puhelimista tuttua korkean herkkyyden tilaa (ns. käsinetila). Aiemmista Nokia-älypuhelimista tuttu ominaisuus on sen sijaan ”Glance” (eli ns. vilkaisunäyttö), joka näyttää kellonajan, päivämäärän, akun varauksen, seuraavan herätyksen, kalenterimuistutukset, vastaamattomat puhelut sekä lukemattomat sähköpostit ja viestit sammutetun näytön yläosassa. Glance-näkymä sammuu itsekseen puhelimen oltua hetken paikallaan ja tulee taas näkyviin, kun puhelinta liikutetaan. Ominaisuuden saa haluttaessa kytkettyä pois päältä.

Näytön tekniset ominaisuudet:
  • 5,3-tuumainen IPS LCD –näyttöpaneeli
  • RGB-alipikseliasettelu
  • 1440 x 2560 pikseliä, 554 PPI
  • Gorilla Glass 5 –lasi, pyöristetyt reunat (2.5D)
  • Glance-vilkaisunäyttö, herätys kaksoisnapautuksella

Kuvanlaadultaan Nokia 8:n näytöstä ei ole juuri pahaa sanottavaa, kuten high-end-luokan puhelimelta voi nykypäivänä jo odottaa. Kuva on miellyttävän terävä ja tarvittaessa erittäin kirkas. Myös tummien sävyjen toisto on varsin hyvää. Valkotasapainon tai väriavaruuden säätöön näytön asetuksista ei valitettavasti löydy työkaluja – värintoisto on varsin hyvää, mutta valkotasapaino hieman sinertävään päin kallellaan. Katselukulmat ja näkyvyys auringonpaisteessa ovat hyvät.



Myös puhelimen yläpääty on muovia, mutta sinne on sijoitettu vain yksi toiminto – monien edelleen arvostama 3,5 mm ääniliitäntä. Vasemman kyljen yläosassa sijaitsee korttikelkka, joka pitää Suomessa myytävissä malleissa sisällään kaksi nano-SIM-korttipaikkaa, joista toiseen voi sijoittaa vaihtoehtoisesti micro-SD-muistikortin.

Näytön yläpuoleiseen kaistaleeseen sijoitettu kuulokeaukko on lasiin tehty lovi, jonka pohjalla on tiheä muoviverkko. Ainakaan testijaksolla kuulokkeeseen ei kerääntynyt mainittavasti likaa tai pölyä, vaikka toteutus saattaisi olla siihen taipuvainen. Ilmoitusvaloa Nokia 8:ssa ei valitettavasti ole, joka on harmillinen juttu. Ilmeisesti valmistaja on ajatellut Glance-vilkaisunäytön korvaavan sen, vaikka niin ei kuitenkaan täysin ole. Sitä ei nimittäin pysty tarkastelemaan hieman kauemmalta etäisyydeltä ja puhelimeen koskematta.

Kuulokeaukon vasemmalla puolella sijaitsevan etukameran toteutus on mielenkiintoinen, sillä valmistaja on päätynyt käyttämään siinä samaa 13 megapikselin kuvasensoria kuin takakamerassa. Kooltaan sensori on 1/3 tuumaa, eli pikselikoko on 1,12 mikrometriä. Sen parina on f2.0-aukkosuhteen objektiivi, jonka kuvakulma on 78,4 astetta. Etukamerasta löytyy myös vaiheentunnistukseen (PDAF) perustuva automaattitarkennus sekä näytön taustavaloa hyödyntävä salama. Etukameralla onnistuu myös 4K-videokuvaus.



Nokia 8:n alumiininen unobody-kuorirakenne on tehty umpinaiseksi, eli käyttäjällä ei ole nykypäivän puhelimille tyypilliseen tapaan pääsyä akkuun. Sisäisen akun kapasiteetiksi ilmoitetaan 3090 mah, joka on nykypäivänä tämän kokoluokan puhelimissa keskitasoa. Akku tukee Qualcommin Quick Charge 3.0 –pikalatausta maksimissaan 18 watin latausteholla.

Puhelimen kaikki fyysiset painikkeet löytyvät oikean kyljen yläpuoliskosta. Alimpana sijaitsee virta-/lukitusnäppäin ja sen yläpuolelta tapahtuu äänenvoimakkuuden säätäminen. Metallisten näppäinten tuntuma on metallisen naksahtava, mutta silti aavistuksen tahmaava.

Kamera




Nokia 8 on ensimmäinen uuden sukupolven Nokia-älypuhelin, jonka kamera on toteutettu yhteistyössä Nokian vanhan kumppanin ZEISS:in kanssa. HMD Globalin edustaja kertoo kameran olevan kehitetty yhteistyössä ZEISS:in kanssa jo ennen kuin yhteistyökuviosta tiedotettiin virallisesti, mutta ei paljastanut tarkemmin mitä kyseinen yhteistyö on pitänyt sisällään.

Takakuoren yläosan keskelle sijoitettu pitkulainen kromireunainen kamerakehys muistuttaa hieman ensimmäisten Lumia-puhelimien kamerasta ollen kuitenkin ulkoisesti varsin hillityn näköinen. Kaksoiskameran linssien alapuolelta löytyy ZEISS-logo, infrapunaa hyödyntävä etäisyyssensori sekä kaksisävyinen LED-salama. Kamerakehyksen yläpuolella sijaitsee puolestaan yksi puhelimen kolmesta mikrofonista.

Kameran tekniset tiedot:
  • 13 megapikselin värillinen kuvasensori (1,12 um pikselikoko, 1/3 tuumainen kenno), 76,9 asteen f2.0 –objektiivi, OIS
  • 13 megapikselin mustavalkoinen kuvasensori (1,12 um pikselikoko, 1/3 tuumainen kenno), 76,9 asteen f2.0 –objektiivi
  • Tarkennus: PDAF
  • Infrapuna-etäisyystunnistus
  • Kaksivärinen LED-salama
  • Videokuvaus: 4K 30 FPS, 720p 120 FPS

Nokia 8 käyttää siis kaksoiskameraratkaisua, jossa toisen kameran ideana on tuoda kuviin lisää valoa sekä auttaa syvyysterävyysefektin luomisessa. Molemmat kamerat perustuvat samaan 13 megapikselin sensoriin, joista toinen on kuitenkin värillinen ja toinen mustavalkoinen. Mustavalkosensorin datalla kuviin pyritään tuomaan lisää yksityiskohtia, dynamiikkaa sekä etenkin hämäräolosuhteissa valoa.

Kuvasensorit ovat kooltaan 1/3 tuumaisia, eli ne ovat pienempiä kuin useimmissa kilpailijoissa. Pikselikooksi muodostuu 1,12 mikrometriä, joka edustaa melko lailla perustasoa. Kameroiden parina on f2.0-aukkosuhteen objektiivit 76,9 asteen laajakulmalla. Värisensorin objektiivissa on myös optinen kuvanvakain.

Videotallennus onnistuu parhaimmalla laadulla 4K-tarkkuudella ja 30 FPS ruudunpäivitysnopeudella. Vaihtoehtoisesti tarjolla on myös hidastettu 720p 120 FPS –kuvaustila. OZO Audio –tekniikan avulla videoihin on mahdollista taltioida 360-asteisen tilaäänen.





Nokia 8:n kamerasovellus on pitkälti edullisemmista sisarmalleista tuttu niin hyvässä kuin pahassa. Hyvänä puolena käyttöliittymä on melko suoraviivainen ja yksinkertainen. Huonona puolena ominaisuudet ovat tietyiltä osin hieman karsittuja.

Nopeudeltaan Nokia 8:n kamera ei pärjää pahimmille kilpailijoilleen. Käynnistyminen tapahtuu vielä suht nopeasti ja se onnistuu tarvittaessa näppärästi virtapainiketta kahdesti painamalla. Tarkennus ja kuvan ottaminen sujuvat myös kohtalaisen ripeästi jos ympärillä vallitsevat valoisat optimiolosuhteet, mutta vähänkin haastavammissa valaistusolosuhteissa alkaa kumpaankin toimenpiteeseen ilmestyä viivettä. Sarjakuvaus onnistuu tarvittaessa erittäin nopealla tahdilla suljinpainiketta pohjassa pitämällä.

Valokuvaustilassa uutena valintana sivuvalikosta löytyy kaksoiskameran kuvaustilan valinta, eli käyttäjä voi valita otetaanko kuvat värillisellä, mustavalkoisella vaiko molempien kameroiden yhdistelmällä. Pelkän värikameran käytön etuna saattaa HMD:n edustajan mukaan olla joissain tilanteissa parempi kuvausnopeus, jonka voimme allekirjoittaa. Toisena uutuusominaisuutena etu- ja takakameran välillä valittaessa tarjolla on myös kolmas Dual-Sight-vaihtoehto, joka ottaa kuvaan sekä etu- että takakameran näkymän.

Videokuvaustilassa sivuvalikossa uusina ominaisuuksina ovat puolestaan äänitallennuksen mikrofonivalinta (etu-, taka- tai surround-äänet) sekä mahdollisuus YouTube- tai Facebook-livelähetykseen suoraan kamerasovelluksen välityksellä. Etu- ja takakameraa hyödyntävä Dual-Sight-ominaisuus on hyödynnettävissä myös videokuvauksessa, jolloin tallentuvan videon tarkkuus on 1080p.



Manuaalikuvaustila löytyy Nokia 8:ssa onneksi näppärästi suljinpainikkeen vierestä avautuvasta kuvaustilavalikosta, toisin kuin esimerkiksi Nokia 6:ssa, jossa se on haudattuna kameran asetusvalikkoon. Valitettavasti säädöt ovat yhtä suppeat, eli tarjolla on ainoastaan valotuksen mittaustavan valinta, tarkennustavan valinta (automaattinen, ääretön, makro), valkotasapainon säätö sekä valotuksen kompensointi. Kaikki tärkeimmät nykypäivän high-end-puhelimista löytyvät säädöt, kuten tarkennuksen manuaalivalinta, suljinaika sekä herkkyys ja mahdollisuus kuvata RAW-kuvia puuttuvat. Tähän HMD Global tarjoaa toivottavasti lähitulevaisuudessa parannuksen.



Ylle on liitetty testipuhelimen kameralla otettuja muokkaamattomia kuvia erilaisista käytännön tilanteista ja valaistusolosuhteista. Kuvat saa avattua alkuperäiseen kokoonsa klikkaamalla suurennettua kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja avaamalla kuva sen jälkeen uuteen välilehteen.

Nokia 8:n kamera piirtää hyvässä valaistuksessa mukavan terävää ja yksityiskohtaista jälkeä. Värintoisto on eläväisen näköistä, mutta ei kuitenkaan ylikorostunutta. Perusautomatiikka pyrkii olemaan polttamatta kuvaa puhki, ennemmin kuin valottamaan kuvien tummia kohtia.

Lähikuvauksessa kamera ei ole aivan parhaimmillaan, sillä lähin tarkennusetäisyys tuntuisi olevan suurempi kuin useimmissa kilpailijoissa, joka aiheutti testijaksolla useampana otteeseen tarkennusrumban lähikohteiden kohdalla.

HDR-tilassa kamera tuo hyvin esiin kuvan tummat osat, mutta lopputulos ei ole aivan luonnollisimman näköisestä päästä. HDR-tilan käyttöä kannattaa siis hieman harkita ja säästää lähinnä haastavimpiin olosuhteisiin. Vaihtoehtoisesti kamerassa on tarjolla myös automaatti-HDR, joka ei mielestäni aktivoitunut erityisen herkästi.



Valon määrän vähentyessä Nokia 8:n kameran reaktio on varsin tyypillinen. Kuvien yksityiskohdat alkavat hiljalleen pehmetä ja värit haalenevat pikkuhiljaa. Jos valoa on tarjolla edes kohtalaisesti, jälki on kuitenkin kuvia kokonaisuutena katsottaessa kohtalaisen hyvää. Kuvien tärähtämisen kanssa saa kuitenkin olla melko tarkkana optisesta vakaimesta huolimatta. Häiritsevä kohina pysyy kuvissa hyvin hallinnassa. Nokia 8:n kamera ei pysty taltioimaan kuviin yhtä paljon valoa, kuin markkinoiden pahimmat kilpailijat, vaan etenkin heikossa valossa kuvista tulee usein todellista hämärämpiä.

Kameran automatiikka alkaa nostaa kuvien herkkyyttä yhdessä suljinajan kanssa suljinajan venyessä yli 1/100 sekunnin. Testijaksollamme suljinaika venyi pisimmillään 1/11 sekuntiin ja herkkyys ISO 1600 –arvoon. Suljinaika on lyhyempi, kuin monissa muissa markkinoilta löytyvissä optisella kuvanvakaimella varustetuissa kamerapuhelimissa.



Nokia 8:n kaksoiskamera tarjoaa mahdollisuuden kuvien ottamiseen myös pelkällä mustavalkokameralla, jonka etuna on parempi dynamiikka sekä suurempi valoherkkyys ja sen myötä kamera-automatiikka voi käyttää lyhyempiä suljinaikoja sekä pienempiä ISO-arvoja. Samassa tilanteessa otettujen väri- ja mustavalkokuvan välillä havaitsimme 2,5-3-kertaisia eroja suljinajassa sekä ISO-arvossa mustavalkokuvan hyväksi. Mustavalkokuvaus ei sovi kaikkiin tilanteisiin, mutta mahdollistaa erittäin tunnelmallisten ja laadukkaiden kamerapuhelinkuvien ottamisen.



Nokia 8:n syväterävyystehoste löytyy kuvaustilavalikosta ”Live Bokeh –efekti” nimellä ja se tarjoaa käyttäjälle mahdollisuuden syvyysterävyysefektin voimakkuuden säätämiseen. Vain harva valmistaja on onnistunut efektin toteuttamisessa hyvin, eikä Nokia 8:kaan ansaitse tältä osin erityisemmin kehuja.

Parhaiten efekti toimii selkeästi taustasta erottuvien objektien, kuten ensimmäisen kuvan osterin tapauksessa. Kyseinen otos on onnistunein bokeh-efektillä otettu kuva, jonka Nokia 8:lla saimme aikaan. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kyseisessä tilanteessa kuvaan muodostui varsin voimakas syvyysterävyysefekti myös peruskuvaustilassa.

Melko usein korostettavien kuvauskohteiden reunojen rajaus ei osu aivan nappiin ja pehmennysefekti leviää osittain kohteen päälle. Vaihtoehtoisesti kohteen reunoilla on havaittavissa ”hohtoefekti”. Myös eri syvyysetäisyyksillä sijaitsevat objektit saattavat aiheuttaa hieman vaikeuksia, sillä esimerkiksi kahdesta eri aukosta läpi näkyvä kohde saattaa sumentua toisen aukon osalta mutta, pysyä terävänä toisen aukon kohdalla.



Otimme testijaksolla myös pari vertailukuvaa samasta tilanteesta Nokia 8:lla, OnePlus 5:llä sekä Samsung Galaxy S8:lla. Tilanteista toinen on otettu päivänvalossa pilvisellä säällä sekä toinen kesäyönä hyvin pimeissä olosuhteissa. Hyvässä valaistuksessa Nokia 8:n kuva on värimaailmaltaan luonnollisimmasta päästä ja yksityiskohdiltaan kärkeä. Nokia 8:n kuvassa suljinaika on joukon pisin, joskin erot eivät ole merkittävän suuria. Hämäräkuvaustilanteessa Nokia 8:n kuva on kolmikon tummin ja se käyttää lyhintä suljinaikaa. Sen otoksessa on vähiten kohinaa, mutta kuva on samalla maalausmaisen pehmeä. Värimaailma on kolmikosta lähimpänä todellisuutta.



Nokia 8:n 13 megapikselin etukamera käyttää samaa kuvasensoria kuin takakamerat, jonka myötä kuvanlaatu on selfieiden osalta markkinoiden terävintä kärkeä. Otokset ovat teräviä, yksityiskohtaisia ja värimaailmaltaan onnistuneita. Hämäräolosuhteissa (oikeanpuolimmainen kuva) näyttöä voi hyödyntää täytesalamana.







Nokia 8:n kamera tallentaa videota korkeimmillaan 4K-tarkkuudella. Ruudunpäivitysnopeusvaihtoehtona on ainoastaan 30 FPS, joskin erillisessä ”hidastusvideo”-kuvaustilassa video tallentuu 120 FPS ruudunpäivitysnopeudella ja 720p-tarkkuudella.

H.264-pakattuun .mp4-kääreeseen tallentuva 4K-video taltioituu melko alhaisella 42 Mbit/s bittivirralla ja vastaavasti hyvällä 256 kbit/s stereoäänellä. Vaihtoehtoisesti käyttöön voi ottaa myös OZO Audio –sorround-äänen, joka tallentaa kolmen mikrofonin avulla 360 asteen äänimaailman. Tilaäänet on havaittavissa videosta varsin hyvin etenkin kuulokkeilla kuunneltaessa. Emme päässeet testijaksolla testaamaan äänenlaatua erittäin meluisassa ympäristössä, mutta kaikissa testaamissamme tilanteissa äänenlaatu todettiin hyväksi.

Kuvanlaadultaan Nokia 8:n 4K-videossa ei ole valittamista ja se tarjoaa melko hyvän värintoisto ja dynamiikan sekä sujuvan ruudunpäivityksen (30 FPS videoksi). Jälki ei kuitenkaan ole huipputerävää tai yksityiskohtaista parhaimpiin kilpailijoihin nähden, joka on myös helppo ymmärtää alhaisemman bittivirran puolesta.

Käyttöjärjestelmä & käyttöliittymä




Windows-aikakausi on takanapäin ja HMD Global vannoo Nokia-älypuhelimissaan puhtaan Androidin nimeen. Puhtaalla tarkoitetaan siis sitä, ettei valmistaja ole lisännyt käyttöjärjestelmään omia kustomointejaan, vaan se on sellainen kuin Google sen on tarkoittanut olevan.

Käyttöjärjestelmänä testaamassamme Nokia 8:ssa pyöri Androidin uusin laitevalmistajien saatavilla oleva versio, eli 7.1.1 Nougat elokuun tietoturvapäivityksillä. Myöhemmin loppuvuoden aikana luvassa on luonnollisestikin Android 8.0 Oreo –päivitys ja tietoturvapäivityksia HMD on luvannut tarjota kuukausittain.



Aivan pilkuntarkasti lupaus puhtaudesta ei kuitenkaan pidä paikkaansa, mutta valmistajan pienet viilaukset ovat laskettavissa yhden käden sormilla. Soppaan on heitetty mukaan omat pyöreät sovelluskuvakkeet, Nokian omat tuki- ja kamerasovellukset sekä muutamat asetusvalikon lisätoiminnot, kuten taustatoimintojen hallinta ja Glance-näytön asetukset. Perussovellusten (puhelin, viestit, yhteystiedot, kamera, asetukset, kello) kuvakkeiden värivalinta ei ole mennyt aivan nappiin, sillä yhtenäinen sininen väri ei ainakaan helpota niiden erottamista toisistaan.

Käytännön tasolla Nokia 8 tarjoaa kuitenkin sitä mitä luvataan (puhdas Android) ja ohjelmistovalikoima perustuu yksinomaan Googlen vakiotarjontaan, joka on pääosiltaan varsin toimivaa.

Suorituskyky


io-tech sai Nokia 8:n testikappaleen matkaansa suoraan julkaisutilaisuudesta ja pääsi aloittamaan runsaat pari viikkoa kestäneen käyttötestijakson lähes välittömästi sen jälkeen. Laitteessa ei havaittu ongelmia testijakson aikana. Puhelimeen saapui yksi ohjelmistopäivitys heti testijakson alussa (koontinumero 00WW_3_03A).

Jokapäiväisessä peruskäytössä Nokia 8:n käyttöliittymän sujuvuudesta ja nopeudesta on hankala keksiä poikittaista sanaa. Android pyörii ripeästi ja takkuilematta, kuten lippulaivapuhelimelta sopiikin odottaa. Vertailimme laitetta myös rinnatusten mm. OnePlus 5:n ja Samsung Galaxy S8:n kanssa ja erot laitteiden välillä olivat käyttöliittymän toiminnan, sovellusten avautumisnopeuden sekä sovellusten välillä siirtymisen osalta minimalistisen pieniä.

Pelisuorituskyvyn totesimme lippulaivapuhelimelle sopivaksi Asphalt Xtreme-, Need For Speed No Limits- ja Modern Combat 5 –peleillä sekä parhailla grafiikka-asetuksilla, emmekä havainneet hidastelua tai muutakaan valitettavaa. Pidemmän rasitusjakson jälkeen puhelimen takakuori lämpenee vain hyvin vähäisesti ja varsin tasaisesti.



Ajamissamme synteettisissä suorituskykytesteissä Nokia 8 sijoittui odotusten mukaisesti aivan markkinoiden kärjen joukkoon. Grafiikkasuorituskyvyssä laite taipuu ymmärrettävästi alhaisemman tarkkuuden näytöllä varustetuille puhelimille, kun suorituskykyä tarkastellaan näytön natiiviresoluutiolla. Snapdragon 835 –piiristä löytyy kuitenkin sen verran rajusti vääntöä, ettei käytännön hidastelua pitäisi juurikaan esiintyä.

Akunkesto




Ennakko-odotukset Nokia 8:n akunkeston suhteen olivat varovaisen positiiviset. Käytännössä akunkesto sijoittui testijaksolla hyvään keskiluokkaan.

Runsaan parin viikon testijaksolla sekaan mahtui myös kolmen päivän ulkomaanreissu, jonka aikana puhelin oli tavallista raskaammalla käytöllä. Tyypillisen päivän (noin klo 8-24) aikana akku tyhjeni täydestä noin 35-50 %:n varaustasoon näytön päälläoloajan ollessa 1,5-2,5 tunnin haarukassa. Parhaimmillaan saavutimme yhdellä latauksella yli neljän tunnin näytön päälläoloajan, jolloin akkua oli illalla jäljellä viitisentoista prosenttia.

Testijaksolla emme päässeet yrittämään yhdellä latauksella kertaakaan kahden päivän ylitystä. Sen sijaan tavanomaista raskaammassa reissukäytössä puhelin jouduttiin kytkemään laturiin pari kertaa kesken iltapäivän, jotta selviäminen päivän loppuun saatiin varmistettua. Kevyemmällä käytöllä noin tunnin näytön päälläoloajalla akun varaus kului 60-70 %:n tasoon.

Testijakson puhelimenkäyttöprofiiliin kuului mm. WhatsApp-viestittelyä, Twitterin ja Instagramin selailua, sähköpostien lukemista, karttasovelluksen selailua ja navigointia, nettiselailua, muutamia puheluita, lyhytjaksoista pelailua ja kameran käyttöä mobiiliverkkoyhteyden, Bluetoothin, WLAN:in ja synkronointien ollessa jatkuvasti päällä. Lisäksi ulkomailla puhelimella roamattiin paikallisessa verkossa.



Ajoimme Noki 8:lla myös io-techin testirutiiniin kuuluvat virrankulutusta ja akunkestoa mittaavat testit, joista ensimmäinen sisälsi YouTube-videon pyörittämistä WiFi:n yli tunnin ajan 1080p-tarkkuudella ja 50 % näytön kirkkaudella sekä 50 % äänenvoimakkuudella kuulokkeiden kautta. Tässä testissä akun varausta hupeni 10 %, joka on tuloksena hyvää keskitasoa ja tarkoittaa sitä, että Nokia 8:lla YouTube-videota olisi ollut mahdollista pyörittää noin kymmenisen tuntia.

Toisena ja kolmantena testinä toimivat synteettiset pelikäyttöä simuloiva GFXBenchin akkutesti raskaampana Manhattan-versiona sekalaista yleiskäyttöä simuloiva PCMark Work 2.0 Battery test. GFXBenchissä Nokia 8 sai 205,4 minuutin tuloksen, joka on toiseksi paras mittaamamme tulos tänä vuonna. Myös PCMarkin runsaan kahdeksan tunnin tulos sijoittautuu testaamiemme puhelimien joukossa parempaan keskikastiin.



Nokia 8:n lataaminen tapahtuu nopeimmillaan Quick Charge 3.0 –tekniikalla 18 watin (9 V 2 A; 12 V 1,5 A) latausteholla. Kyseessä ei ole aivan markkinoiden tehokkain pikalaturi, eikä käytännön latausnopeuskaan yllä aivan markkinoiden nopeimpien tasolle. Testissämme akku latautui tyhjästä täyteen noin tunnissa ja 50 minuutissa. Ensimmäinen vartti sujui hyvällä vauhdilla ja varaus täyttyi noin kolmannekseen. Puolessa tunnissa akku oli vähän yli puolillaan ja tunnin kohdalla noin kolmessa neljänneksessä. 90 % varaustasosta alkanut todella hidas latausvaihe kesti yli puoli tuntia. Langatonta latausmahdollisuutta Nokia 8 ei valitettavasti tue.

Yhteenveto




Uutta Nokia-lippulaivapuhelinta odottaneet voivat nyt huokaista helpotuksesta, sillä odotus on päättynyt. Uusi Nokia 8 täyttää varmasti monien pitkään odottaneiden tarpeen, vaikka se ei toisaalta pystykään täyttämään joidenkin kuluttajien haaveita ja toiveita uudesta superkamerapuhelimesta.

Muotoilultaan ja rakenteeltaan Nokia 8 on varsin onnistunut kokonaisuus. Kyseessä ei ole ehkä markkinoiden näyttävimpiin kuuluva älypuhelin (varsinkaan mattapintaisissa väreissä), mutta muotoilultaan puhelin istuu erittäin miellyttävästi käteen ja on rakenteelliselta toteutukseltaan todella tukevan tuntuinen. Pieni plussa tulee myös roiskevedenkestävyydestä, joskin puhelimessa olisi mieluusti nähnyt myös vesiupotuksen kestävän suojauksen monien kilpailijoiden tapaan.

Teknisen toteutuksen osalta Nokia 8 tarjoilee high-end-puhelimelle sopivan perusvarman kattauksen loistamatta suoranaisesti millään osa-alueella, mutta ylittämällä vaadittavan riman ongelmitta oikeastaan kaikilta osin. Snapdragon 835 –piiri on nopeudeltaan markkinoiden huippua, 5,3-tuumainen näyttö hoitaa hommansa melkolailla moitteetta ja muistimäärätkin täyttävät vähimmäisvaatimukset. Akku on puolestaan niin kooltaan kuin kestoltaankin kelpo keskitasoa.



Yhdet suurimmista Nokia 8:aan kohdistuneista odotuksista liittyivät uuden ZEISS:in kanssa yhteistyössä kehitetyn kaksoiskameran kuvanlaatuun. Lopputulemaa ei voi sanoa pettymykseksi, mutta kokonaisuuteen jäi silti edelleen parantamisen varaa. Päivänvalossa Nokia 8:n kaksoiskamera tekee markkinoiden parhaimpaan päähän sijoittuvaa jälkeä, mutta hämärässä paukut tuntuvat loppuvan ajoittain kesken. Nokia 8 ei pysty tuottamaan aivan yhtä teräviä ja valoisia hämäräkuvia, kuin pahimmat kilpailijansa. Lisäksi kamerasovelluksessa olisi vielä parantamista niin manuaaliasetusten kuin toimintanopeudenkin suhteen. Etukamera Nokia 8:ssa on erittäin hyvä.

Käyttöjärjestelmä lukeutuu uusien Nokia-älypuhelimien ehdottomiin vahvuuksiin, sillä HMD Global on tehnyt onnistuneen päätöksen pitää Googlen luomus lähes muokkaamattomassa asussaan. Tämä pitää käyttöliittymän suorituskyvyn ripeänä, puhelimeen asennetun sovellusvalikoiman käyttäjän hyppysissä ja käyttöjärjestelmä- sekä tietoturvapäivitysten julkaisuaikataulun nopeampana.

Yhteenvetona HMD Global on onnistunut hiomaan ensimmäisestä lippulaivapuhelimestaan varsin houkuttelevan kokonaisuuden, vaikka kyseessä ei olekaan täysin virheetön tai yksittäisiltä ominaisuuksiltaan etevimpiin kilpailijoihin nähden ylivertainen laite. Nokia 8 on kuitenkin varsin tasavahva kokonaisuus, joka on hinnoiteltu siihen nähden suorastaan erittäin houkuttelevasti. Sen pahin kilpailija on satasen halvempi OnePlus 5, johon verrattaessa päätös riippuu lähinnä käyttäjän painotuksista eri ominaisuuksien suhteen. Toinen kilpailija on operaattorien pitkät osamaksusopimukset, joiden puitteissa Samsungin, Sonyn ja HTC:n huippumallien kalliimpi hinta ei tunnukaan enää niin pahalle. Niin tai näin, Nokia 8 tarjoaa 579 euron hinnalleen hyvän vastineen ja haluammekin palkita sen ”Toimituksen valinta” –kunniamaininnalla.

Plussaa
  • Hyvä ja tarkka näyttö
  • Erittäin tukevan ja laadukkaan tuntuinen metallirakenne
  • Miellyttävästi käteen sopiva sulavan pyöristetty muotoilu
  • Roiskevesisuojaus (IP54)
  • Suorituskykyinen Snapdragon 835 –järjestelmäpiiri
  • Hyvä kameran kuvanlaatu varauksin
  • Laadukas etukamera
  • OZO Audio -tallennus ja videon striimausmahdollisuus suoraan kamerasovelluksesta
  • Dual SIM
  • Quick Charge 3.0 –pikalataus
  • Kaiuttimen äänenvoimakkuus
  • Lähes muokkaamaton Android 7.1.1 -käyttöjärjestelmä
  • Kilpailukykyinen hinta

Miinusta
  • Kiiltäväpintaiset mallit keräävät sormenjälkiä ja tuntuvat liukkaalta kädessä
  • Ei stereokaiuttimia
  • High-end-puhelimelle heikohko näytön ja ulkomittojen välinen suhde
  • Paikoin hitaasti toimiva kamera/kamerasovellus
  • Kameran suppeat manuaalisäädöt ja RAW-kuvauksen puute
  • Ei 1080p 60 FPS -videokuvausta
  • Navigointipainikkeiden kiinteä asettelu
  • Ei IP-suojausta vesiupotukselle
  • Akku ei käyttäjän irrotettavissa





Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
475
Hieno artikkeli! Jos olisi tarvetta uudelle puhelimelle, voisi Nokia olla hyvinkin se, jonka kanssa kävelen kaupasta pihalle. Hienoa kyllä nähdä Nokian palaavan kärkipuhelimien kastiin. Viimeinen Nokia itsellä oli N8, jota olisin pitänyt kauemminkin, mutta valitettavasti symbianin ohjelmavalikoima oli aika rajallinen.

Artikkelin alussa on muuten hintana 579€ ja yhteenvedossa 599€. Olikos se oikea hinta nyt 579€?
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
2 133
H.264-pakattuun .mp4-kääreeseen tallentuva 4K-video taltioituu melko alhaisella 42 Mbit/s bittivirralla ja vastaavasti hyvällä 256 kbit/s stereoäänellä. Vaihtoehtoisesti käyttöön voi ottaa myös OZO Audio –sorround-äänen, joka tallentaa kolmen mikrofonin avulla 360 asteen äänimaailman. Tilaäänet on havaittavissa videosta varsin hyvin etenkin kuulokkeilla kuunneltaessa. Emme päässeet testijaksolla testaamaan äänenlaatua erittäin meluisassa ympäristössä, mutta kaikissa testaamissamme tilanteissa äänenlaatu todettiin hyväksi.

Kuvanlaadultaan Nokia 8:n 4K-videossa ei ole valittamista ja se tarjoaa melko hyvän värintoisto ja dynamiikan sekä sujuvan ruudunpäivityksen (30 FPS videoksi). Jälki ei kuitenkaan ole huipputerävää tai yksityiskohtaista parhaimpiin kilpailijoihin nähden, joka on myös helppo ymmärtää alhaisemman bittivirran puolesta.
On kyllä alhainen bittivirta UHD:lle.

Mutta nyt artikkelista jäi puuttumaan profiili ja taso tiedot mikä on minun mielestäni oleellista tietoa
GSMArenan sampleista ongittuna:
2160p30 Baseline@L5.1
1080p30 Baseline@4

Eli :facepalm:. Sama munaus kuin minkä OnePlus teki kolmosen kanssa viime vuonna. (Eikä OnePlus siitä mitään oppinut, näköjään vitosessakin baselinet käytössä..)
Molemmat pitäisi olla High profiililla herran vuonna 2017, varsinkin UHD. FHD:lle toki riittää mainkin mutta ei siitä haittaa ole. Esim Samsungilla (S8) on High käytössä molemmilla resoluutioilla.
H.264/MPEG-4 AVC - Wikipedia
Toivottavasti HMD Global lukee näitä kommentteja tai @Juha Kokkonen saisit viestittyä että tämä on tärkeä asia.
 
Viimeksi muokattu:

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 359
Hieno artikkeli! Jos olisi tarvetta uudelle puhelimelle, voisi Nokia olla hyvinkin se, jonka kanssa kävelen kaupasta pihalle. Hienoa kyllä nähdä Nokian palaavan kärkipuhelimien kastiin. Viimeinen Nokia itsellä oli N8, jota olisin pitänyt kauemminkin, mutta valitettavasti symbianin ohjelmavalikoima oli aika rajallinen.

Artikkelin alussa on muuten hintana 579€ ja yhteenvedossa 599€. Olikos se oikea hinta nyt 579€?
Siellä oli näemmä jäänyt globaali suositushinta. Suomen suositushinta on 579 euroa.
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
1 529
Mikäs on Juhan kokemus Nokia vs. Samsung vs. OP5 4K videokuvauksesta nyt kun OP5 sai päivitetyn softan? Onko kokeiltu rinnakkain? Olisi kiva tietää, mikä näistä on mielestäsi toimivin. Itseäni kiinnostaa toki eniten OP5 vs. Nokia 8 taistelu kamerapuolella, koska hintaluokat ovat hyvinkin lähellä toisiaan. Jotenkin meni luotto vaan tuohon OP5 puhelimen tulevaisuuden kestävyyteen, kun ei tuohon OP3:seenkaan saanut pitkään android-päivityksiä.

Onko HMD:n kanssa ollut puhetta pitkän ajan android-tuesta? Eihän tuo häviä OP5:lle raudan puolella oikeastaan yhtään, vähän vähemmän muistia, mutta "parempi" näyttö, hieman pienempi kameramoduli, mutta kummatkin modulit samankokoisia. Pahin moka tässä puhelimessa taitaa olla 1080P 60fps kuvauksen puute ja itselleni RAW kuvauksen puute. Laittaa mietityttämään, haluanko tätäkään puhelinta. Mistäs saisi puhtaalla androidilla olevan puhelimen hyvällä prossulla ja kameralla, sekä muistikorttipaikalla?
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
511
Mikäs on Juhan kokemus Nokia vs. Samsung vs. OP5 4K videokuvauksesta nyt kun OP5 sai päivitetyn softan? Onko kokeiltu rinnakkain? Olisi kiva tietää, mikä näistä on mielestäsi toimivin. Itseäni kiinnostaa toki eniten OP5 vs. Nokia 8 taistelu kamerapuolella, koska hintaluokat ovat hyvinkin lähellä toisiaan. Jotenkin meni luotto vaan tuohon OP5 puhelimen tulevaisuuden kestävyyteen, kun ei tuohon OP3:seenkaan saanut pitkään android-päivityksiä.

Onko HMD:n kanssa ollut puhetta pitkän ajan android-tuesta? Eihän tuo häviä OP5:lle raudan puolella oikeastaan yhtään, vähän vähemmän muistia, mutta "parempi" näyttö, hieman pienempi kameramoduli, mutta kummatkin modulit samankokoisia. Pahin moka tässä puhelimessa taitaa olla 1080P 60fps kuvauksen puute ja itselleni RAW kuvauksen puute. Laittaa mietityttämään, haluanko tätäkään puhelinta. Mistäs saisi puhtaalla androidilla olevan puhelimen hyvällä prossulla ja kameralla, sekä muistikorttipaikalla?
Eikös tos noksussa ole usb 3 datasiirto?
jos HMD tuo vanhan kamerasovelluksen näihin uusiin luureihin niin avot. manuaalitila ihan ylivoimainen oli näis vanhois.
 

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 359
Mikäs on Juhan kokemus Nokia vs. Samsung vs. OP5 4K videokuvauksesta nyt kun OP5 sai päivitetyn softan? Onko kokeiltu rinnakkain? Olisi kiva tietää, mikä näistä on mielestäsi toimivin. Itseäni kiinnostaa toki eniten OP5 vs. Nokia 8 taistelu kamerapuolella, koska hintaluokat ovat hyvinkin lähellä toisiaan. Jotenkin meni luotto vaan tuohon OP5 puhelimen tulevaisuuden kestävyyteen, kun ei tuohon OP3:seenkaan saanut pitkään android-päivityksiä.

Onko HMD:n kanssa ollut puhetta pitkän ajan android-tuesta? Eihän tuo häviä OP5:lle raudan puolella oikeastaan yhtään, vähän vähemmän muistia, mutta "parempi" näyttö, hieman pienempi kameramoduli, mutta kummatkin modulit samankokoisia. Pahin moka tässä puhelimessa taitaa olla 1080P 60fps kuvauksen puute ja itselleni RAW kuvauksen puute. Laittaa mietityttämään, haluanko tätäkään puhelinta. Mistäs saisi puhtaalla androidilla olevan puhelimen hyvällä prossulla ja kameralla, sekä muistikorttipaikalla?
En oo kyllä ehtinyt kokeilemaan rinnatusten ja uusimmalla softalla. Muutenkin täytyy myöntää, ettei tuo videokuvan arvioiminen ole itsellä syvemmällä tasolla mitenkään vahvinta osaamisaluetta.

Eikös HMD ole muistaakseni luvannut kahden vuoden päivitystuen luureilleen - sen tarkemmin eivät ole luvanneet mitään tiettyjä Android-versioita tuleviksi Android O:n jälkeen.

Uskon ja toivon, että HMD:ltä tulee päivityksiä tuohon kamerasoftaan, jonka myötä on mahdollista paikata paljon noita puutteita. Tällaista epävirallista ja epäsuoraa vihjailua sain myös HMD:n korkean tason edustajan suunnalta.
 

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 359
Eikös tos noksussa ole usb 3 datasiirto?
jos HMD tuo vanhan kamerasovelluksen näihin uusiin luureihin niin avot. manuaalitila ihan ylivoimainen oli näis vanhois.
USB 3.1 -siirtonopeutta tukee, kyllä. En usko että mitään Lumia-aikaista vanhaa kamerasoftaa ovat tuomassa, koska tämän nykyisen ovat kuitenkin erikseen tehneet, vaan ennemminkin kehittävät tätä nyt käytössä olevaa paremmaksi.
 

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 359
On kyllä alhainen bittivirta UHD:lle.

Mutta nyt artikkelista jäi puuttumaan profiili ja taso tiedot mikä on minun mielestäni oleellista tietoa
GSMArenan sampleista ongittuna:
2160p30 Baseline@L5.1
1080p30 Baseline@4

Eli :facepalm:. Sama munaus kuin minkä OnePlus teki kolmosen kanssa viime vuonna. (Eikä OnePlus siitä mitään oppinut, näköjään vitosessakin baselinet käytössä..)
Molemmat pitäisi olla High profiililla herran vuonna 2017, varsinkin UHD. FHD:lle toki riittää mainkin mutta ei siitä haittaa ole. Esim Samsungilla (S8) on High käytössä molemmilla resoluutioilla.
H.264/MPEG-4 AVC - Wikipedia
Toivottavasti HMD Global lukee näitä kommentteja tai @Juha Kokkonen saisit viestittyä että tämä on tärkeä asia.
En kyllä enää muistanut noita tietoja tarkistella, vaikka näistä taisi joskus aiemmin ollakin puhetta. Kiitos huomiosta, voin lisätä kyllä artikkeliin. En ole mikään videonpakkausvelho, joten pystytkö vielä vähän avaamaan mihin nuo profiilit vaikuttavat? Tuolta Wikipediasta löytyy lähinnä mihin eri profiileita käytetään, mutta ei sitä miten ne konkreettisesti näkyvät/vaikuttavat. Jospa vaikka tulevaisuudessa osaisin huomioida noitakin videon osalta paremmin.
 
Liittynyt
14.12.2016
Viestejä
2 768
Pääsin käpistelemään kaverin kasia ja se tuntui noin isoksi puhelimeksi yllättävän hyvältä kädessä pidettynä. Tulee mieleen menneiden vuosien kaarevatakareunaiset motorolat. Eli ei paha, ei!
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
1 248
"Neljän gigatavun RAM-muisti on riittävä, joskin 50-100 % vähemmän kuin edullisemmassa OnePlus 5:ssä."

Ei näin voi sanoa. 100% vähemmän kuin X on 0.
Joo, oikeat prosenttimäärät noin ilmaistuna olisi 33-50.
Vaihtoehtoisesti: "Neljän gigatavun RAM-muisti on riittävä, mutta edullisemmassa OnePlus 5:ssä sitä on 50-100% enemmän."
Tai sitten puhuu vain gigatavuista prosenttien sijaan.
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
2 133
En kyllä enää muistanut noita tietoja tarkistella, vaikka näistä taisi joskus aiemmin ollakin puhetta. Kiitos huomiosta, voin lisätä kyllä artikkeliin. En ole mikään videonpakkausvelho, joten pystytkö vielä vähän avaamaan mihin nuo profiilit vaikuttavat? Tuolta Wikipediasta löytyy lähinnä mihin eri profiileita käytetään, mutta ei sitä miten ne konkreettisesti näkyvät/vaikuttavat. Jospa vaikka tulevaisuudessa osaisin huomioida noitakin videon osalta paremmin.
En ole asiantuntija videopakkauksen tai esim h264 suhteen mutta..

Lyhyesti ja yksinkertaisesti se profiili kertoo h264 enkooderille että mitä "bells and whistles" se voi käyttää pakkauksessa.
Suurin juttu taitaa olla CABAC entropy coding.
Seuraavana sitten B freimit Video compression picture types - Wikipedia jotka mahdollistaa kaikkea jännää.

Pakkauksen monimutkaisuus/kuinka raskas se on yksinkertaisesta monimutkaiseen/kevyestä raskaaseen: Baseline > Main > High
Jos hakee esim Baseline vs Main keskusteluita niin joissakin puhutaan ~15% edusta pakkauksessa. Tosin se vaikuttaa myös siihen itse enkoodauksen laatuunkin..
Mutta jos otetaan ensin vain tuo 15% etu pakkaussuhteessa, niin se on vähän sama kuin puhuttaisiin pienemmästä valmistusprosessista ja mihinkä sen tuomat hyödyt voidaan laittaa.
sama laatu mutta pienempi bittivirta/koko
sama bittivirta mutta parempi laatu​
Tässä tapauksessa kuitenkin se koko on jo päätetty etukäteen (constant bitrate) niin siinä ei tule olemaan eroa.
Mutta, koska se enkooderi voi käyttää edistyneempiä pakkaus ominaisuuksia niin se videon laatu on korkeampi esim main profiililla koska se kykenee tunkemaan enemmän informaatiota siihen samaan tilaan.

Minulla oli tässä hieman tekemisen puutetta niin ajoin muutamat testienkoodaukset.
Tavoitteena vertailla tiedostokokoa laadun pysyessä (suurinpiirtein) samana.
Eli lähdetiedostona on park_joy 2160p50 raw sample ja työnnän sen Handbraken läpi erilaisilla asetuksilla.

Perus asetukset on constant quality 28.00 RF, x264 medium preset ja tune film.
Profiili main ja taso 5.2.

Sitten itse testit:
1) ei CABAC tai B-freimejä (eikä myöskään Pyramidal B-Frames, Adaptive B-Frames tai Adaptive Direct Mode)
2) CABAC päälle muttei B-freimejä
3) B-freimit presetin mukaiset 3kpl (sekä yo. asetukset) muttei CABACcia
4) presetin oletus asetukset eli CABAC on käytössä, B-freimit 3kpl ja yo. B-freimeihin liittyvät asetukset on myös käytössä
Tulokset:
1) 54869KB
2) 48294KB
3) 48977KB
4) 43383KB

Summarum:
jos otetaan vain CABAC käyttöön (1>2) niin tiedostokoko pieneni 12%
Jos otetaan vain B-freimit käyttöön (1>3) niin tiedostokoko pieneni 11%
Jos otetaan molemmat käyttöön (1>4) niin tiedostokoko pieneni 21%

Mutta, se itse enkoodauksen laatukin on erilainen.. Tein noista muutaman kirahvin (100% zoomi), screenshottien laatu tietenkin meni vessanpöntöstä alas kun tein nuo giffit mutta ympäripyöreästi esim puiden rungoissa on yllättävän suuri ero, ilman CABAC+B-frames rungot yhtä ruskeaa mössöä.
Tässä yhdestä freimistä
Ja toisesta
Ja kolmannesta
Heitin nuo enkoodatut tiedostot Dropboxiin jos jotakuta kiinnostaa.

Main (4)
Koodi:
[00:57:22] scan: 10 previews, 3840x2160, 50.000 fps, autocrop = 0/0/0/0, aspect 16:9, PAR 1:1
[00:57:22] libhb: scan thread found 1 valid title(s)
[00:57:22] starting job
[00:57:22] job configuration:
[00:57:22]  * source
[00:57:22]    + D:\Videoarkisto\park_joy_2160p50.y4m
[00:57:22]    + title 1, chapter(s) 1 to 1
[00:57:22]    + container: yuv4mpegpipe
[00:57:22]  * destination
[00:57:22]    + D:\Videoarkisto\2main.m4v
[00:57:22]    + container: MPEG-4 (libavformat)
[00:57:22]  * video track
[00:57:22]    + decoder: rawvideo
[00:57:22]    + filters
[00:57:22]      + Framerate Shaper (mode=1:rate=27000000/540000)
[00:57:22]        + frame rate: 50.000 fps -> constant 50.000 fps
[00:57:22]      + Crop and Scale (width=3840:height=2160:crop-top=0:crop-bottom=0:crop-left=0:crop-right=0)
[00:57:22]        + source: 3840 * 2160, crop (0/0/0/0): 3840 * 2160, scale: 3840 * 2160
[00:57:22]    + Output geometry
[00:57:22]      + storage dimensions: 3840 x 2160
[00:57:22]      + pixel aspect ratio: 1 : 1
[00:57:22]      + display dimensions: 3840 x 2160
[00:57:22]    + encoder: H.264 (libx264)
[00:57:22]      + preset:  medium
[00:57:22]      + tune:    film
[00:57:22]      + profile: main
[00:57:22]      + level:   5.2
[00:57:22]      + quality: 28.00 (RF)
[00:57:22] sync: expecting 0 video frames
[00:57:22] encx264: min-keyint: 50, keyint: 500
[00:57:22] encx264: encoding at constant RF 28.000000
[00:57:22] encx264: unparsed options: level=5.2:deblock=-1,-1:8x8dct=0:psy-rd=1,0.15:vbv-bufsize=240000:vbv-maxrate=240000
x264 [info]: using SAR=1/1
x264 [info]: using cpu capabilities: MMX2 SSE2Fast SSSE3 SSE4.2 AVX
x264 [info]: profile Main, level 5.2
[00:57:22] sync: first pts video is 0
[00:57:22] sync: Chapter 1 at frame 1 time 0
[00:58:22] reader: done. 1 scr changes
[00:58:38] work: average encoding speed for job is 7.394828 fps
[00:58:38] vfr: 500 frames output, 0 dropped and 0 duped for CFR/PFR
[00:58:38] vfr: lost time: 0 (0 frames)
[00:58:38] vfr: gained time: 0 (0 frames) (0 not accounted for)
[00:58:38] rawvideo-decoder done: 500 frames, 0 decoder errors
[00:58:38] sync: got 500 frames, 0 expected
[00:58:38] sync: framerate min 50.000 fps, max 50.000 fps, avg 50.000 fps
x264 [info]: frame I:1     Avg QP:33.65  size:244112
x264 [info]: frame P:125   Avg QP:33.89  size:201637
x264 [info]: frame B:374   Avg QP:36.58  size: 50713
x264 [info]: consecutive B-frames:  0.2%  0.0%  0.6% 99.2%
x264 [info]: mb I  I16..4: 52.3%  0.0% 47.7%
x264 [info]: mb P  I16..4:  1.2%  0.0%  4.8%  P16..4: 36.4% 18.6% 10.2%  0.0%  0.0%    skip:28.9%
x264 [info]: mb B  I16..4:  0.1%  0.0%  0.2%  B16..8: 42.6%  4.3%  1.2%  direct: 3.9%  skip:47.8%  L0:38.3% L1:56.5% BI: 5.2%
x264 [info]: coded y,uvDC,uvAC intra: 67.5% 82.1% 61.7% inter: 13.9% 16.5% 2.7%
x264 [info]: i16 v,h,dc,p: 36% 22% 12% 30%
x264 [info]: i4 v,h,dc,ddl,ddr,vr,hd,vl,hu: 16% 18% 23%  9%  8%  6%  8%  6%  7%
x264 [info]: i8c dc,h,v,p: 64% 15% 13%  8%
x264 [info]: Weighted P-Frames: Y:0.0% UV:0.0%
x264 [info]: ref P L0: 66.5% 15.2% 13.7%  4.7%
x264 [info]: ref B L0: 95.9%  3.3%  0.8%
x264 [info]: ref B L1: 99.1%  0.9%
x264 [info]: kb/s:35532.23
[00:58:38] mux: track 0, 500 frames, 44415241 bytes, 35461.27 kbps, fifo 256
[00:58:38] libhb: work result = 0

# Encode Completed ...
Main ilman b-frames jne (3)
Koodi:
[01:47:52] scan: 10 previews, 3840x2160, 50.000 fps, autocrop = 0/0/0/0, aspect 16:9, PAR 1:1
[01:47:52] libhb: scan thread found 1 valid title(s)
[01:47:52] starting job
[01:47:52] job configuration:
[01:47:52]  * source
[01:47:52]    + D:\Videoarkisto\park_joy_2160p50.y4m
[01:47:52]    + title 1, chapter(s) 1 to 1
[01:47:52]    + container: yuv4mpegpipe
[01:47:52]  * destination
[01:47:52]    + D:\Videoarkisto\2mainnobframes.m4v
[01:47:52]    + container: MPEG-4 (libavformat)
[01:47:52]  * video track
[01:47:52]    + decoder: rawvideo
[01:47:52]    + filters
[01:47:52]      + Framerate Shaper (mode=1:rate=27000000/540000)
[01:47:52]        + frame rate: 50.000 fps -> constant 50.000 fps
[01:47:52]      + Crop and Scale (width=3840:height=2160:crop-top=0:crop-bottom=0:crop-left=0:crop-right=0)
[01:47:52]        + source: 3840 * 2160, crop (0/0/0/0): 3840 * 2160, scale: 3840 * 2160
[01:47:52]    + Output geometry
[01:47:52]      + storage dimensions: 3840 x 2160
[01:47:52]      + pixel aspect ratio: 1 : 1
[01:47:52]      + display dimensions: 3840 x 2160
[01:47:52]    + encoder: H.264 (libx264)
[01:47:52]      + options: level=5.2:vbv-bufsize=240000:vbv-maxrate=240000:bframes=0:8x8dct=0:psy-rd=1.0,0.15:deblock=-1,-1
[01:47:52]      + quality: 28.00 (RF)
[01:47:52] sync: expecting 0 video frames
[01:47:52] encx264: min-keyint: 50, keyint: 500
[01:47:52] encx264: encoding at constant RF 28.000000
[01:47:52] encx264: unparsed options: level=5.2:vbv-bufsize=240000:vbv-maxrate=240000:bframes=0:8x8dct=0:psy-rd=1,0.15:deblock=-1,-1
x264 [info]: using SAR=1/1
x264 [info]: using cpu capabilities: MMX2 SSE2Fast SSSE3 SSE4.2 AVX
x264 [info]: profile Main, level 5.2
[01:47:52] sync: first pts video is 0
[01:47:52] sync: Chapter 1 at frame 1 time 0
[01:48:38] reader: done. 1 scr changes
[01:48:49] work: average encoding speed for job is 9.797396 fps
[01:48:49] vfr: 500 frames output, 0 dropped and 0 duped for CFR/PFR
[01:48:49] vfr: lost time: 0 (0 frames)
[01:48:49] vfr: gained time: 0 (0 frames) (0 not accounted for)
[01:48:49] rawvideo-decoder done: 500 frames, 0 decoder errors
[01:48:49] sync: got 500 frames, 0 expected
[01:48:49] sync: framerate min 50.000 fps, max 50.000 fps, avg 50.000 fps
x264 [info]: frame I:1     Avg QP:33.94  size:234575
x264 [info]: frame P:499   Avg QP:34.99  size: 98623
x264 [info]: mb I  I16..4: 53.4%  0.0% 46.6%
x264 [info]: mb P  I16..4:  0.3%  0.0%  0.8%  P16..4: 35.0% 11.6%  7.8%  0.0%  0.0%    skip:44.4%
x264 [info]: coded y,uvDC,uvAC intra: 63.9% 79.0% 56.5% inter: 18.8% 23.5% 3.7%
x264 [info]: i16 v,h,dc,p: 36% 22% 11% 32%
x264 [info]: i4 v,h,dc,ddl,ddr,vr,hd,vl,hu: 15% 17% 27%  8%  7%  6%  8%  6%  7%
x264 [info]: i8c dc,h,v,p: 64% 14% 14%  8%
x264 [info]: Weighted P-Frames: Y:0.0% UV:0.0%
x264 [info]: ref P L0: 74.5% 20.1%  3.9%  1.5%
x264 [info]: kb/s:39558.15
[01:48:49] mux: track 0, 500 frames, 49447649 bytes, 39479.16 kbps, fifo 256
[01:48:49] libhb: work result = 0

# Encode Completed ...
Main ilman cabac (2)
Koodi:
[01:46:38] scan: 10 previews, 3840x2160, 50.000 fps, autocrop = 0/0/0/0, aspect 16:9, PAR 1:1
[01:46:38] libhb: scan thread found 1 valid title(s)
[01:46:38] starting job
[01:46:38] job configuration:
[01:46:38]  * source
[01:46:38]    + D:\Videoarkisto\park_joy_2160p50.y4m
[01:46:38]    + title 1, chapter(s) 1 to 1
[01:46:38]    + container: yuv4mpegpipe
[01:46:38]  * destination
[01:46:38]    + D:\Videoarkisto\2mainnocabac.m4v
[01:46:38]    + container: MPEG-4 (libavformat)
[01:46:38]  * video track
[01:46:38]    + decoder: rawvideo
[01:46:38]    + filters
[01:46:38]      + Framerate Shaper (mode=1:rate=27000000/540000)
[01:46:38]        + frame rate: 50.000 fps -> constant 50.000 fps
[01:46:38]      + Crop and Scale (width=3840:height=2160:crop-top=0:crop-bottom=0:crop-left=0:crop-right=0)
[01:46:38]        + source: 3840 * 2160, crop (0/0/0/0): 3840 * 2160, scale: 3840 * 2160
[01:46:38]    + Output geometry
[01:46:38]      + storage dimensions: 3840 x 2160
[01:46:38]      + pixel aspect ratio: 1 : 1
[01:46:38]      + display dimensions: 3840 x 2160
[01:46:38]    + encoder: H.264 (libx264)
[01:46:38]      + options: level=5.2:vbv-bufsize=240000:vbv-maxrate=240000:8x8dct=0:cabac=0:deblock=-1,-1
[01:46:38]      + quality: 28.00 (RF)
[01:46:38] sync: expecting 0 video frames
[01:46:38] encx264: min-keyint: 50, keyint: 500
[01:46:38] encx264: encoding at constant RF 28.000000
[01:46:38] encx264: unparsed options: level=5.2:vbv-bufsize=240000:vbv-maxrate=240000:8x8dct=0:cabac=0:deblock=-1,-1
x264 [info]: using SAR=1/1
x264 [info]: using cpu capabilities: MMX2 SSE2Fast SSSE3 SSE4.2 AVX
x264 [info]: profile Main, level 5.2
[01:46:38] sync: first pts video is 0
[01:46:38] sync: Chapter 1 at frame 1 time 0
[01:47:34] reader: done. 1 scr changes
[01:47:50] work: average encoding speed for job is 7.869479 fps
[01:47:50] vfr: 500 frames output, 0 dropped and 0 duped for CFR/PFR
[01:47:50] vfr: lost time: 0 (0 frames)
[01:47:50] vfr: gained time: 0 (0 frames) (0 not accounted for)
[01:47:50] rawvideo-decoder done: 500 frames, 0 decoder errors
[01:47:50] sync: got 500 frames, 0 expected
[01:47:50] sync: framerate min 50.000 fps, max 50.000 fps, avg 50.000 fps
x264 [info]: frame I:1     Avg QP:33.65  size:263176
x264 [info]: frame P:125   Avg QP:33.89  size:227329
x264 [info]: frame B:374   Avg QP:36.75  size: 57389
x264 [info]: consecutive B-frames:  0.2%  0.0%  0.6% 99.2%
x264 [info]: mb I  I16..4: 55.3%  0.0% 44.7%
x264 [info]: mb P  I16..4:  1.5%  0.0%  6.3%  P16..4: 39.0% 18.0%  6.3%  0.0%  0.0%    skip:28.9%
x264 [info]: mb B  I16..4:  0.1%  0.0%  0.2%  B16..8: 34.8%  4.8%  0.8%  direct: 4.3%  skip:54.9%  L0:37.4% L1:56.7% BI: 5.9%
x264 [info]: coded y,uvDC,uvAC intra: 66.7% 83.1% 57.5% inter: 12.0% 18.2% 1.7%
x264 [info]: i16 v,h,dc,p: 37% 23% 13% 28%
x264 [info]: i4 v,h,dc,ddl,ddr,vr,hd,vl,hu: 15% 18% 22%  9%  8%  6%  8%  6%  7%
x264 [info]: i8c dc,h,v,p: 63% 16% 14%  7%
x264 [info]: Weighted P-Frames: Y:0.0% UV:0.0%
x264 [info]: ref P L0: 65.6% 16.6% 13.3%  4.6%
x264 [info]: ref B L0: 94.7%  4.2%  1.1%
x264 [info]: ref B L1: 98.6%  1.4%
x264 [info]: kb/s:40114.26
[01:47:50] mux: track 0, 500 frames, 50142782 bytes, 40034.16 kbps, fifo 256
[01:47:50] libhb: work result = 0

# Encode Completed ...

Main ilman cabac/b-frames jne (1)
Koodi:
[01:02:34] scan: 10 previews, 3840x2160, 50.000 fps, autocrop = 0/0/0/0, aspect 16:9, PAR 1:1
[01:02:34] libhb: scan thread found 1 valid title(s)
[01:02:34] starting job
[01:02:34] job configuration:
[01:02:34]  * source
[01:02:34]    + D:\Videoarkisto\park_joy_2160p50.y4m
[01:02:34]    + title 1, chapter(s) 1 to 1
[01:02:34]    + container: yuv4mpegpipe
[01:02:34]  * destination
[01:02:34]    + D:\Videoarkisto\2main-nocabacbframes.m4v
[01:02:34]    + container: MPEG-4 (libavformat)
[01:02:34]  * video track
[01:02:34]    + decoder: rawvideo
[01:02:34]    + filters
[01:02:34]      + Framerate Shaper (mode=1:rate=27000000/540000)
[01:02:34]        + frame rate: 50.000 fps -> constant 50.000 fps
[01:02:34]      + Crop and Scale (width=3840:height=2160:crop-top=0:crop-bottom=0:crop-left=0:crop-right=0)
[01:02:34]        + source: 3840 * 2160, crop (0/0/0/0): 3840 * 2160, scale: 3840 * 2160
[01:02:34]    + Output geometry
[01:02:34]      + storage dimensions: 3840 x 2160
[01:02:34]      + pixel aspect ratio: 1 : 1
[01:02:34]      + display dimensions: 3840 x 2160
[01:02:34]    + encoder: H.264 (libx264)
[01:02:34]      + options: level=5.2:vbv-bufsize=240000:vbv-maxrate=240000:bframes=0:8x8dct=0:cabac=0:deblock=-1,-1
[01:02:34]      + quality: 28.00 (RF)
[01:02:34] sync: expecting 0 video frames
[01:02:34] encx264: min-keyint: 50, keyint: 500
[01:02:34] encx264: encoding at constant RF 28.000000
[01:02:34] encx264: unparsed options: level=5.2:vbv-bufsize=240000:vbv-maxrate=240000:bframes=0:8x8dct=0:cabac=0:deblock=-1,-1
x264 [info]: using SAR=1/1
x264 [info]: using cpu capabilities: MMX2 SSE2Fast SSSE3 SSE4.2 AVX
x264 [info]: profile Main, level 5.2
[01:02:34] sync: first pts video is 0
[01:02:34] sync: Chapter 1 at frame 1 time 0
[01:03:19] reader: done. 1 scr changes
[01:03:30] work: average encoding speed for job is 10.071003 fps
[01:03:30] vfr: 500 frames output, 0 dropped and 0 duped for CFR/PFR
[01:03:30] vfr: lost time: 0 (0 frames)
[01:03:30] vfr: gained time: 0 (0 frames) (0 not accounted for)
[01:03:30] rawvideo-decoder done: 500 frames, 0 decoder errors
[01:03:30] sync: got 500 frames, 0 expected
[01:03:30] sync: framerate min 50.000 fps, max 50.000 fps, avg 50.000 fps
x264 [info]: frame I:1     Avg QP:33.94  size:253302
x264 [info]: frame P:499   Avg QP:34.99  size:112079
x264 [info]: mb I  I16..4: 56.3%  0.0% 43.7%
x264 [info]: mb P  I16..4:  0.4%  0.0%  1.1%  P16..4: 38.5% 12.0%  3.9%  0.0%  0.0%    skip:44.1%
x264 [info]: coded y,uvDC,uvAC intra: 60.7% 78.8% 50.1% inter: 16.7% 25.2% 2.3%
x264 [info]: i16 v,h,dc,p: 38% 22% 11% 30%
x264 [info]: i4 v,h,dc,ddl,ddr,vr,hd,vl,hu: 15% 17% 26%  8%  8%  6%  8%  6%  7%
x264 [info]: i8c dc,h,v,p: 64% 14% 15%  7%
x264 [info]: Weighted P-Frames: Y:0.0% UV:0.0%
x264 [info]: ref P L0: 72.5% 21.8%  4.1%  1.6%
x264 [info]: kb/s:44944.50
[01:03:30] mux: track 0, 500 frames, 56180583 bytes, 44854.76 kbps, fifo 128
[01:03:30] libhb: work result = 0

# Encode Completed ...

Eikä tarina muutu hirveästi vaikka vaihdettaisiin x264 presetiksi superfast, muuta kuin se että x264 tekee typerämpiä valintoja ja ero 1 vs 4 välillä sen kuin kasvaa (~30%).
Placebo preset hulluuden kanssa ero 1 vs 4 välillä pienenee (~16%).

En tiedä mille "tasolle" järjestelmäpiirien jne rautaenkooderit sijoittuu x264 presettien suhteen mutta veikkaisin että lähellä superfastia.
En esimerkiksi tiedä käytetäänkö noissa B freimejä, jos ei niin sittenhän x264 ultrafast on lähin vastaava presetti. Ainakin DragonBoard 410C OMX Video Encoder ohjeessa ne on mainittu että miten ottaa käyttöön eli kyllähän kaikki tällainen on OEM valmistajien säädettävissä että mitä asetuksia käytetään ja olettaisin että SD835:n VPU mikälie tukee vaikka ja mitä.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
612
Hyvä arvostelu. :kippis:

Pieninäyttöiseksi puhelimeksi hyvän oloinen, erityisesti lähes muokkaamaton Android on hyvä asia. Oliko missään mainittu, tuleeko Nokia julkaisemaan edes kuusituumaista tai isompaa mallia ollenkaan?
 

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 359
"Neljän gigatavun RAM-muisti on riittävä, joskin 50-100 % vähemmän kuin edullisemmassa OnePlus 5:ssä."

Ei näin voi sanoa. 100% vähemmän kuin X on 0.
Totta, enpä tiedä mitä tuossa on tullut ajateltua :rofl: Todennäköisesti olen muokannut lausetta jälkikäteen toisenlaiseen muotoon.

En ole asiantuntija videopakkauksen tai esim h264 suhteen mutta..

Lyhyesti ja yksinkertaisesti se profiili kertoo h264 enkooderille että mitä "bells and whistles" se voi käyttää pakkauksessa.
Suurin juttu taitaa olla CABAC entropy coding.
Seuraavana sitten B freimit Video compression picture types - Wikipedia jotka mahdollistaa kaikkea jännää.

Pakkauksen monimutkaisuus/kuinka raskas se on yksinkertaisesta monimutkaiseen/kevyestä raskaaseen: Baseline > Main > High
Jos hakee esim Baseline vs Main keskusteluita niin joissakin puhutaan ~15% edusta pakkauksessa. Tosin se vaikuttaa myös siihen itse enkoodauksen laatuunkin..
Mutta jos otetaan ensin vain tuo 15% etu pakkaussuhteessa, niin se on vähän sama kuin puhuttaisiin pienemmästä valmistusprosessista ja mihinkä sen tuomat hyödyt voidaan laittaa.
sama laatu mutta pienempi bittivirta/koko
sama bittivirta mutta parempi laatu​
Tässä tapauksessa kuitenkin se koko on jo päätetty etukäteen (constant bitrate) niin siinä ei tule olemaan eroa.
Mutta, koska se enkooderi voi käyttää edistyneempiä pakkaus ominaisuuksia niin se videon laatu on korkeampi esim main profiililla koska se kykenee tunkemaan enemmän informaatiota siihen samaan tilaan.

Minulla oli tässä hieman tekemisen puutetta niin ajoin muutamat testienkoodaukset.
Tavoitteena vertailla tiedostokokoa laadun pysyessä (suurinpiirtein) samana.
Eli lähdetiedostona on park_joy 2160p50 raw sample ja työnnän sen Handbraken läpi erilaisilla asetuksilla.

Perus asetukset on constant quality 28.00 RF, x264 medium preset ja tune film.
Profiili main ja taso 5.2.

Sitten itse testit:
1) ei CABAC tai B-freimejä (eikä myöskään Pyramidal B-Frames, Adaptive B-Frames tai Adaptive Direct Mode)
2) CABAC päälle muttei B-freimejä
3) B-freimit presetin mukaiset 3kpl (sekä yo. asetukset) muttei CABACcia
4) presetin oletus asetukset eli CABAC on käytössä, B-freimit 3kpl ja yo. B-freimeihin liittyvät asetukset on myös käytössä
Tulokset:
1) 54869KB
2) 48294KB
3) 48977KB
4) 43383KB

Summarum:
jos otetaan vain CABAC käyttöön (1>2) niin tiedostokoko pieneni 12%
Jos otetaan vain B-freimit käyttöön (1>3) niin tiedostokoko pieneni 11%
Jos otetaan molemmat käyttöön (1>4) niin tiedostokoko pieneni 21%

Mutta, se itse enkoodauksen laatukin on erilainen.. Tein noista muutaman kirahvin (100% zoomi), screenshottien laatu tietenkin meni vessanpöntöstä alas kun tein nuo giffit mutta ympäripyöreästi esim puiden rungoissa on yllättävän suuri ero, ilman CABAC+B-frames rungot yhtä ruskeaa mössöä.
Tässä yhdestä freimistä
Ja toisesta
Ja kolmannesta
Heitin nuo enkoodatut tiedostot Dropboxiin jos jotakuta kiinnostaa.

Main (4)
Koodi:
[00:57:22] scan: 10 previews, 3840x2160, 50.000 fps, autocrop = 0/0/0/0, aspect 16:9, PAR 1:1
[00:57:22] libhb: scan thread found 1 valid title(s)
[00:57:22] starting job
[00:57:22] job configuration:
[00:57:22]  * source
[00:57:22]    + D:\Videoarkisto\park_joy_2160p50.y4m
[00:57:22]    + title 1, chapter(s) 1 to 1
[00:57:22]    + container: yuv4mpegpipe
[00:57:22]  * destination
[00:57:22]    + D:\Videoarkisto\2main.m4v
[00:57:22]    + container: MPEG-4 (libavformat)
[00:57:22]  * video track
[00:57:22]    + decoder: rawvideo
[00:57:22]    + filters
[00:57:22]      + Framerate Shaper (mode=1:rate=27000000/540000)
[00:57:22]        + frame rate: 50.000 fps -> constant 50.000 fps
[00:57:22]      + Crop and Scale (width=3840:height=2160:crop-top=0:crop-bottom=0:crop-left=0:crop-right=0)
[00:57:22]        + source: 3840 * 2160, crop (0/0/0/0): 3840 * 2160, scale: 3840 * 2160
[00:57:22]    + Output geometry
[00:57:22]      + storage dimensions: 3840 x 2160
[00:57:22]      + pixel aspect ratio: 1 : 1
[00:57:22]      + display dimensions: 3840 x 2160
[00:57:22]    + encoder: H.264 (libx264)
[00:57:22]      + preset:  medium
[00:57:22]      + tune:    film
[00:57:22]      + profile: main
[00:57:22]      + level:   5.2
[00:57:22]      + quality: 28.00 (RF)
[00:57:22] sync: expecting 0 video frames
[00:57:22] encx264: min-keyint: 50, keyint: 500
[00:57:22] encx264: encoding at constant RF 28.000000
[00:57:22] encx264: unparsed options: level=5.2:deblock=-1,-1:8x8dct=0:psy-rd=1,0.15:vbv-bufsize=240000:vbv-maxrate=240000
x264 [info]: using SAR=1/1
x264 [info]: using cpu capabilities: MMX2 SSE2Fast SSSE3 SSE4.2 AVX
x264 [info]: profile Main, level 5.2
[00:57:22] sync: first pts video is 0
[00:57:22] sync: Chapter 1 at frame 1 time 0
[00:58:22] reader: done. 1 scr changes
[00:58:38] work: average encoding speed for job is 7.394828 fps
[00:58:38] vfr: 500 frames output, 0 dropped and 0 duped for CFR/PFR
[00:58:38] vfr: lost time: 0 (0 frames)
[00:58:38] vfr: gained time: 0 (0 frames) (0 not accounted for)
[00:58:38] rawvideo-decoder done: 500 frames, 0 decoder errors
[00:58:38] sync: got 500 frames, 0 expected
[00:58:38] sync: framerate min 50.000 fps, max 50.000 fps, avg 50.000 fps
x264 [info]: frame I:1     Avg QP:33.65  size:244112
x264 [info]: frame P:125   Avg QP:33.89  size:201637
x264 [info]: frame B:374   Avg QP:36.58  size: 50713
x264 [info]: consecutive B-frames:  0.2%  0.0%  0.6% 99.2%
x264 [info]: mb I  I16..4: 52.3%  0.0% 47.7%
x264 [info]: mb P  I16..4:  1.2%  0.0%  4.8%  P16..4: 36.4% 18.6% 10.2%  0.0%  0.0%    skip:28.9%
x264 [info]: mb B  I16..4:  0.1%  0.0%  0.2%  B16..8: 42.6%  4.3%  1.2%  direct: 3.9%  skip:47.8%  L0:38.3% L1:56.5% BI: 5.2%
x264 [info]: coded y,uvDC,uvAC intra: 67.5% 82.1% 61.7% inter: 13.9% 16.5% 2.7%
x264 [info]: i16 v,h,dc,p: 36% 22% 12% 30%
x264 [info]: i4 v,h,dc,ddl,ddr,vr,hd,vl,hu: 16% 18% 23%  9%  8%  6%  8%  6%  7%
x264 [info]: i8c dc,h,v,p: 64% 15% 13%  8%
x264 [info]: Weighted P-Frames: Y:0.0% UV:0.0%
x264 [info]: ref P L0: 66.5% 15.2% 13.7%  4.7%
x264 [info]: ref B L0: 95.9%  3.3%  0.8%
x264 [info]: ref B L1: 99.1%  0.9%
x264 [info]: kb/s:35532.23
[00:58:38] mux: track 0, 500 frames, 44415241 bytes, 35461.27 kbps, fifo 256
[00:58:38] libhb: work result = 0

# Encode Completed ...
Main ilman b-frames jne (3)
Koodi:
[01:47:52] scan: 10 previews, 3840x2160, 50.000 fps, autocrop = 0/0/0/0, aspect 16:9, PAR 1:1
[01:47:52] libhb: scan thread found 1 valid title(s)
[01:47:52] starting job
[01:47:52] job configuration:
[01:47:52]  * source
[01:47:52]    + D:\Videoarkisto\park_joy_2160p50.y4m
[01:47:52]    + title 1, chapter(s) 1 to 1
[01:47:52]    + container: yuv4mpegpipe
[01:47:52]  * destination
[01:47:52]    + D:\Videoarkisto\2mainnobframes.m4v
[01:47:52]    + container: MPEG-4 (libavformat)
[01:47:52]  * video track
[01:47:52]    + decoder: rawvideo
[01:47:52]    + filters
[01:47:52]      + Framerate Shaper (mode=1:rate=27000000/540000)
[01:47:52]        + frame rate: 50.000 fps -> constant 50.000 fps
[01:47:52]      + Crop and Scale (width=3840:height=2160:crop-top=0:crop-bottom=0:crop-left=0:crop-right=0)
[01:47:52]        + source: 3840 * 2160, crop (0/0/0/0): 3840 * 2160, scale: 3840 * 2160
[01:47:52]    + Output geometry
[01:47:52]      + storage dimensions: 3840 x 2160
[01:47:52]      + pixel aspect ratio: 1 : 1
[01:47:52]      + display dimensions: 3840 x 2160
[01:47:52]    + encoder: H.264 (libx264)
[01:47:52]      + options: level=5.2:vbv-bufsize=240000:vbv-maxrate=240000:bframes=0:8x8dct=0:psy-rd=1.0,0.15:deblock=-1,-1
[01:47:52]      + quality: 28.00 (RF)
[01:47:52] sync: expecting 0 video frames
[01:47:52] encx264: min-keyint: 50, keyint: 500
[01:47:52] encx264: encoding at constant RF 28.000000
[01:47:52] encx264: unparsed options: level=5.2:vbv-bufsize=240000:vbv-maxrate=240000:bframes=0:8x8dct=0:psy-rd=1,0.15:deblock=-1,-1
x264 [info]: using SAR=1/1
x264 [info]: using cpu capabilities: MMX2 SSE2Fast SSSE3 SSE4.2 AVX
x264 [info]: profile Main, level 5.2
[01:47:52] sync: first pts video is 0
[01:47:52] sync: Chapter 1 at frame 1 time 0
[01:48:38] reader: done. 1 scr changes
[01:48:49] work: average encoding speed for job is 9.797396 fps
[01:48:49] vfr: 500 frames output, 0 dropped and 0 duped for CFR/PFR
[01:48:49] vfr: lost time: 0 (0 frames)
[01:48:49] vfr: gained time: 0 (0 frames) (0 not accounted for)
[01:48:49] rawvideo-decoder done: 500 frames, 0 decoder errors
[01:48:49] sync: got 500 frames, 0 expected
[01:48:49] sync: framerate min 50.000 fps, max 50.000 fps, avg 50.000 fps
x264 [info]: frame I:1     Avg QP:33.94  size:234575
x264 [info]: frame P:499   Avg QP:34.99  size: 98623
x264 [info]: mb I  I16..4: 53.4%  0.0% 46.6%
x264 [info]: mb P  I16..4:  0.3%  0.0%  0.8%  P16..4: 35.0% 11.6%  7.8%  0.0%  0.0%    skip:44.4%
x264 [info]: coded y,uvDC,uvAC intra: 63.9% 79.0% 56.5% inter: 18.8% 23.5% 3.7%
x264 [info]: i16 v,h,dc,p: 36% 22% 11% 32%
x264 [info]: i4 v,h,dc,ddl,ddr,vr,hd,vl,hu: 15% 17% 27%  8%  7%  6%  8%  6%  7%
x264 [info]: i8c dc,h,v,p: 64% 14% 14%  8%
x264 [info]: Weighted P-Frames: Y:0.0% UV:0.0%
x264 [info]: ref P L0: 74.5% 20.1%  3.9%  1.5%
x264 [info]: kb/s:39558.15
[01:48:49] mux: track 0, 500 frames, 49447649 bytes, 39479.16 kbps, fifo 256
[01:48:49] libhb: work result = 0

# Encode Completed ...
Main ilman cabac (2)
Koodi:
[01:46:38] scan: 10 previews, 3840x2160, 50.000 fps, autocrop = 0/0/0/0, aspect 16:9, PAR 1:1
[01:46:38] libhb: scan thread found 1 valid title(s)
[01:46:38] starting job
[01:46:38] job configuration:
[01:46:38]  * source
[01:46:38]    + D:\Videoarkisto\park_joy_2160p50.y4m
[01:46:38]    + title 1, chapter(s) 1 to 1
[01:46:38]    + container: yuv4mpegpipe
[01:46:38]  * destination
[01:46:38]    + D:\Videoarkisto\2mainnocabac.m4v
[01:46:38]    + container: MPEG-4 (libavformat)
[01:46:38]  * video track
[01:46:38]    + decoder: rawvideo
[01:46:38]    + filters
[01:46:38]      + Framerate Shaper (mode=1:rate=27000000/540000)
[01:46:38]        + frame rate: 50.000 fps -> constant 50.000 fps
[01:46:38]      + Crop and Scale (width=3840:height=2160:crop-top=0:crop-bottom=0:crop-left=0:crop-right=0)
[01:46:38]        + source: 3840 * 2160, crop (0/0/0/0): 3840 * 2160, scale: 3840 * 2160
[01:46:38]    + Output geometry
[01:46:38]      + storage dimensions: 3840 x 2160
[01:46:38]      + pixel aspect ratio: 1 : 1
[01:46:38]      + display dimensions: 3840 x 2160
[01:46:38]    + encoder: H.264 (libx264)
[01:46:38]      + options: level=5.2:vbv-bufsize=240000:vbv-maxrate=240000:8x8dct=0:cabac=0:deblock=-1,-1
[01:46:38]      + quality: 28.00 (RF)
[01:46:38] sync: expecting 0 video frames
[01:46:38] encx264: min-keyint: 50, keyint: 500
[01:46:38] encx264: encoding at constant RF 28.000000
[01:46:38] encx264: unparsed options: level=5.2:vbv-bufsize=240000:vbv-maxrate=240000:8x8dct=0:cabac=0:deblock=-1,-1
x264 [info]: using SAR=1/1
x264 [info]: using cpu capabilities: MMX2 SSE2Fast SSSE3 SSE4.2 AVX
x264 [info]: profile Main, level 5.2
[01:46:38] sync: first pts video is 0
[01:46:38] sync: Chapter 1 at frame 1 time 0
[01:47:34] reader: done. 1 scr changes
[01:47:50] work: average encoding speed for job is 7.869479 fps
[01:47:50] vfr: 500 frames output, 0 dropped and 0 duped for CFR/PFR
[01:47:50] vfr: lost time: 0 (0 frames)
[01:47:50] vfr: gained time: 0 (0 frames) (0 not accounted for)
[01:47:50] rawvideo-decoder done: 500 frames, 0 decoder errors
[01:47:50] sync: got 500 frames, 0 expected
[01:47:50] sync: framerate min 50.000 fps, max 50.000 fps, avg 50.000 fps
x264 [info]: frame I:1     Avg QP:33.65  size:263176
x264 [info]: frame P:125   Avg QP:33.89  size:227329
x264 [info]: frame B:374   Avg QP:36.75  size: 57389
x264 [info]: consecutive B-frames:  0.2%  0.0%  0.6% 99.2%
x264 [info]: mb I  I16..4: 55.3%  0.0% 44.7%
x264 [info]: mb P  I16..4:  1.5%  0.0%  6.3%  P16..4: 39.0% 18.0%  6.3%  0.0%  0.0%    skip:28.9%
x264 [info]: mb B  I16..4:  0.1%  0.0%  0.2%  B16..8: 34.8%  4.8%  0.8%  direct: 4.3%  skip:54.9%  L0:37.4% L1:56.7% BI: 5.9%
x264 [info]: coded y,uvDC,uvAC intra: 66.7% 83.1% 57.5% inter: 12.0% 18.2% 1.7%
x264 [info]: i16 v,h,dc,p: 37% 23% 13% 28%
x264 [info]: i4 v,h,dc,ddl,ddr,vr,hd,vl,hu: 15% 18% 22%  9%  8%  6%  8%  6%  7%
x264 [info]: i8c dc,h,v,p: 63% 16% 14%  7%
x264 [info]: Weighted P-Frames: Y:0.0% UV:0.0%
x264 [info]: ref P L0: 65.6% 16.6% 13.3%  4.6%
x264 [info]: ref B L0: 94.7%  4.2%  1.1%
x264 [info]: ref B L1: 98.6%  1.4%
x264 [info]: kb/s:40114.26
[01:47:50] mux: track 0, 500 frames, 50142782 bytes, 40034.16 kbps, fifo 256
[01:47:50] libhb: work result = 0

# Encode Completed ...

Main ilman cabac/b-frames jne (1)
Koodi:
[01:02:34] scan: 10 previews, 3840x2160, 50.000 fps, autocrop = 0/0/0/0, aspect 16:9, PAR 1:1
[01:02:34] libhb: scan thread found 1 valid title(s)
[01:02:34] starting job
[01:02:34] job configuration:
[01:02:34]  * source
[01:02:34]    + D:\Videoarkisto\park_joy_2160p50.y4m
[01:02:34]    + title 1, chapter(s) 1 to 1
[01:02:34]    + container: yuv4mpegpipe
[01:02:34]  * destination
[01:02:34]    + D:\Videoarkisto\2main-nocabacbframes.m4v
[01:02:34]    + container: MPEG-4 (libavformat)
[01:02:34]  * video track
[01:02:34]    + decoder: rawvideo
[01:02:34]    + filters
[01:02:34]      + Framerate Shaper (mode=1:rate=27000000/540000)
[01:02:34]        + frame rate: 50.000 fps -> constant 50.000 fps
[01:02:34]      + Crop and Scale (width=3840:height=2160:crop-top=0:crop-bottom=0:crop-left=0:crop-right=0)
[01:02:34]        + source: 3840 * 2160, crop (0/0/0/0): 3840 * 2160, scale: 3840 * 2160
[01:02:34]    + Output geometry
[01:02:34]      + storage dimensions: 3840 x 2160
[01:02:34]      + pixel aspect ratio: 1 : 1
[01:02:34]      + display dimensions: 3840 x 2160
[01:02:34]    + encoder: H.264 (libx264)
[01:02:34]      + options: level=5.2:vbv-bufsize=240000:vbv-maxrate=240000:bframes=0:8x8dct=0:cabac=0:deblock=-1,-1
[01:02:34]      + quality: 28.00 (RF)
[01:02:34] sync: expecting 0 video frames
[01:02:34] encx264: min-keyint: 50, keyint: 500
[01:02:34] encx264: encoding at constant RF 28.000000
[01:02:34] encx264: unparsed options: level=5.2:vbv-bufsize=240000:vbv-maxrate=240000:bframes=0:8x8dct=0:cabac=0:deblock=-1,-1
x264 [info]: using SAR=1/1
x264 [info]: using cpu capabilities: MMX2 SSE2Fast SSSE3 SSE4.2 AVX
x264 [info]: profile Main, level 5.2
[01:02:34] sync: first pts video is 0
[01:02:34] sync: Chapter 1 at frame 1 time 0
[01:03:19] reader: done. 1 scr changes
[01:03:30] work: average encoding speed for job is 10.071003 fps
[01:03:30] vfr: 500 frames output, 0 dropped and 0 duped for CFR/PFR
[01:03:30] vfr: lost time: 0 (0 frames)
[01:03:30] vfr: gained time: 0 (0 frames) (0 not accounted for)
[01:03:30] rawvideo-decoder done: 500 frames, 0 decoder errors
[01:03:30] sync: got 500 frames, 0 expected
[01:03:30] sync: framerate min 50.000 fps, max 50.000 fps, avg 50.000 fps
x264 [info]: frame I:1     Avg QP:33.94  size:253302
x264 [info]: frame P:499   Avg QP:34.99  size:112079
x264 [info]: mb I  I16..4: 56.3%  0.0% 43.7%
x264 [info]: mb P  I16..4:  0.4%  0.0%  1.1%  P16..4: 38.5% 12.0%  3.9%  0.0%  0.0%    skip:44.1%
x264 [info]: coded y,uvDC,uvAC intra: 60.7% 78.8% 50.1% inter: 16.7% 25.2% 2.3%
x264 [info]: i16 v,h,dc,p: 38% 22% 11% 30%
x264 [info]: i4 v,h,dc,ddl,ddr,vr,hd,vl,hu: 15% 17% 26%  8%  8%  6%  8%  6%  7%
x264 [info]: i8c dc,h,v,p: 64% 14% 15%  7%
x264 [info]: Weighted P-Frames: Y:0.0% UV:0.0%
x264 [info]: ref P L0: 72.5% 21.8%  4.1%  1.6%
x264 [info]: kb/s:44944.50
[01:03:30] mux: track 0, 500 frames, 56180583 bytes, 44854.76 kbps, fifo 128
[01:03:30] libhb: work result = 0

# Encode Completed ...

Eikä tarina muutu hirveästi vaikka vaihdettaisiin x264 presetiksi superfast, muuta kuin se että x264 tekee typerämpiä valintoja ja ero 1 vs 4 välillä sen kuin kasvaa (~30%).
Placebo preset hulluuden kanssa ero 1 vs 4 välillä pienenee (~16%).

En tiedä mille "tasolle" järjestelmäpiirien jne rautaenkooderit sijoittuu x264 presettien suhteen mutta veikkaisin että lähellä superfastia.
En esimerkiksi tiedä käytetäänkö noissa B freimejä, jos ei niin sittenhän x264 ultrafast on lähin vastaava presetti. Ainakin DragonBoard 410C OMX Video Encoder ohjeessa ne on mainittu että miten ottaa käyttöön eli kyllähän kaikki tällainen on OEM valmistajien säädettävissä että mitä asetuksia käytetään ja olettaisin että SD835:n VPU mikälie tukee vaikka ja mitä.
Melko rautainen viesti! Juuri tällaiset ovat tässä meidän yhteisössä poikkeuksellisen huikea juttu :tup: Luenpa oikein ajatuksella läpi.
 
Viimeksi muokattu:

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 097
Nokia 8 vaikuttaa olevan oikein tasapainoinen huippupuhelin, jonka vahvimpia puolia on laatutuntuma ja puhtaan Androidin mahdollistamat nopeat päivitykset. (Toivottavasti HMD Global myös kykenee pysymään lupauksessaan). Muuten mitään isompaa valttikorttia ei näytä olevan. Toivottavasti saavat lähitulevaisuudessa parennettua tuota kamerasoftaa ja pidemmällä tähtäimellä syvennettyä Zeiss yhteistyötä. Sitten olisi HMD Globalilla lisää aseita, joilla taistella markkinoilla. Nokia 8 iskee kuitenkin sopivaan rakoon, kun Google on hylännyt edulliset Nexus puhelimet ja tuonut tilalle astetta kalliimman Pixel sarjan.

Henkilökohtaisesti olisin kaivannut kameravertailuun Huawei P10:n, kun siinä on periaatteessa samanlainen kaksoiskamera ratkaisu kuin Nokia 8:ssa. (Ehkä tämä toteutuu vielä erillisessä kameravertailu -testissä ;)). Muuten erinomainen artikkeli :tup:.
 
Liittynyt
19.01.2017
Viestejä
144
Nokia 8 vaikuttaa olevan oikein tasapainoinen huippupuhelin, jonka vahvimpia puolia on laatutuntuma ja puhtaan Androidin mahdollistamat nopeat päivitykset. (Toivottavasti HMD Global myös kykenee pysymään lupauksessaan). Muuten mitään isompaa valttikorttia ei näytä olevan. Toivottavasti saavat lähitulevaisuudessa parennettua tuota kamerasoftaa ja pidemmällä tähtäimellä syvennettyä Zeiss yhteistyötä. Sitten olisi HMD Globalilla lisää aseita, joilla taistella markkinoilla. Nokia 8 iskee kuitenkin sopivaan rakoon, kun Google on hylännyt edulliset Nexus puhelimet ja tuonut tilalle astetta kalliimman Pixel sarjan.

Henkilökohtaisesti olisin kaivannut kameravertailuun Huawei P10:n, kun siinä on periaatteessa samanlainen kaksoiskamera ratkaisu kuin Nokia 8:ssa. (Ehkä tämä toteutuu vielä erillisessä kameravertailu -testissä ;)). Muuten erinomainen artikkeli :tup:.
http://m.gsmarena.com/nokia_8-review-1644p8.php

Gsmarenassa oli verrattu Nokia 8 ja Huawei P10. :)
 

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 359
Hyvä arvostelu Juha! Jatka samaan malliin! :) Ja aika nopeasti sait aikaiseksi.
Kiitos :geek: Laitteen saimme mukaan suoraan Lontoosta, joten testikäyttöä kerääntyi yhteensä 17 päivää. Juttuahan voi toki jo kirjoittaa tietyiltä osin testijakson aikana.
 

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 359
Henkilökohtaisesti olisin kaivannut kameravertailuun Huawei P10:n, kun siinä on periaatteessa samanlainen kaksoiskamera ratkaisu kuin Nokia 8:ssa. (Ehkä tämä toteutuu vielä erillisessä kameravertailu -testissä ;)). Muuten erinomainen artikkeli :tup:.
Tässä syksyn aikana tulee vielä erillinen kameravertailu, jossa on myös Huawein kaksoiskamera mukana. Tuo vertailuosuus oli muutenkin tässä jutussa lähinnä bonus, koska olin ottanut nuo kuvat jo aiemmin.
 

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
21 516
Hyvä arvostelu. :kippis:

Pieninäyttöiseksi puhelimeksi hyvän oloinen, erityisesti lähes muokkaamaton Android on hyvä asia. Oliko missään mainittu, tuleeko Nokia julkaisemaan edes kuusituumaista tai isompaa mallia ollenkaan?
Ei voi kyllä ymmärtää tällaista, tuohan on vähintään keskikokoinen ellei jopa suurikokoinen näyttö. Minullekin näytön järkevämpi koko oli suurimpia syitä valita Nokia 8 OnePlus 5:n sijasta. Nuo 6"+ koot ovat jo liki taulutietokoneita eikä puhelimia (poislukien nyt nämä muutamat mallit huippuohuine reunoineen, ne tietenkin muuttavat sitten tuota kokoluokkaa ylöspäin)
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
20
Ei voi kyllä ymmärtää tällaista, tuohan on vähintään keskikokoinen ellei jopa suurikokoinen näyttö. Minullekin näytön järkevämpi koko oli suurimpia syitä valita Nokia 8 OnePlus 5:n sijasta. Nuo 6"+ koot ovat jo liki taulutietokoneita eikä puhelimia (poislukien nyt nämä muutamat mallit huippuohuine reunoineen, ne tietenkin muuttavat sitten tuota kokoluokkaa ylöspäin)
Samoilla linjoilla. 5" ja alle -kokoisten näyttöjen sarjassa on aivan hävyttömän vähän huippupään rautaa sisältäviä puhelimia. Edellisen puhelinvaihdon tapauksessa jouduin vaihtamaan Androidista iOS-leiriin tämän takia. :eek:
 

CryptoKid

Jonkun tarttis varmaan tehrä jottain
Make ATK Great Again
Team Linux
Team H2O
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
242
Olisi ollut hauska nähdä muutama kuvapari jossa sama tilanne olisi kuvattu sekä pelkkää värikameraa käyttäen että molemmilla, niin olisi nähnyt mitä eroa se tekee.

Mutta muuten oikein hyvä arvostelu mielenkiintoisen oloisesta puhelimesta!
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
1 011
Mielestäni tuon "Akku ei käyttäjän irrotettavissa" voisi jo jättää miinuksista pois. Kuten itsekin totesit, niin puhelimia ei enää kauaa tulla irroitettavilla akuilla tekemään. Liekö enää yhtään high end puhelinta jossa näin olisi?
 

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 359
Mielestäni tuon "Akku ei käyttäjän irrotettavissa" voisi jo jättää miinuksista pois. Kuten itsekin totesit, niin puhelimia ei enää kauaa tulla irroitettavilla akuilla tekemään. Liekö enää yhtään high end puhelinta jossa näin olisi?
Senhän voi lukija jättää mielessään pois, jos näkee tarpeettomaksi :think: Koskee oikeastaan kaikkia plussia ja miinuksia, jotka ovat vain kirjoittajan tulkintoja/näkemyksiä tuotteesta. Huono suuntaushan tuo on, vaikka onkin valloillaan.
Ei voi kyllä ymmärtää tällaista, tuohan on vähintään keskikokoinen ellei jopa suurikokoinen näyttö. Minullekin näytön järkevämpi koko oli suurimpia syitä valita Nokia 8 OnePlus 5:n sijasta. Nuo 6"+ koot ovat jo liki taulutietokoneita eikä puhelimia (poislukien nyt nämä muutamat mallit huippuohuine reunoineen, ne tietenkin muuttavat sitten tuota kokoluokkaa ylöspäin)
Jos katsotaan vaikkapa vuonna 2017 myytyjen älypuhelimien keskimääräistä näyttökokoa, niin uskoisin tämän 5,3-tuumaisen sijoittuvan jonnekin keskiluokkaan/alempaan keskiluokkaan. 5,5 tuumaa alkaa nykypäivänä olla melkolailla yleinen näyttökoko, oli pieninäyttöisten puhelinten ystävät sitten asiasta mitä mieltä tahansa.

Jos nyt pitelee OnePlus 5 ja Nokia 8 rinnatusten kourassa, niin eihän noissa kovin merkittävää kokoeroa ole, koska Nokialaisen screen-to-body-ratio on niin heikko.
Olisi ollut hauska nähdä muutama kuvapari jossa sama tilanne olisi kuvattu sekä pelkkää värikameraa käyttäen että molemmilla, niin olisi nähnyt mitä eroa se tekee.

Mutta muuten oikein hyvä arvostelu mielenkiintoisen oloisesta puhelimesta!
Kiitos! Näitä vertailtavia ja tarkemmin tutkittavia asioita olisi älypuhelimissa niin miljoona erilaista, että jotain on aina jätettävä pois. Tuo bändikuva on ainakin sellainen, joka on otettu samasta tilanteesta värikameralla ja mustavalkoisella.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
612
Ei voi kyllä ymmärtää tällaista, tuohan on vähintään keskikokoinen ellei jopa suurikokoinen näyttö. Minullekin näytön järkevämpi koko oli suurimpia syitä valita Nokia 8 OnePlus 5:n sijasta. Nuo 6"+ koot ovat jo liki taulutietokoneita eikä puhelimia (poislukien nyt nämä muutamat mallit huippuohuine reunoineen, ne tietenkin muuttavat sitten tuota kokoluokkaa ylöspäin)
Hyvähän se on, että näitä pieniä mallejakin on olemassa. :tup:

Itse en vain pysty enää vaihtamaan nykyistä 5.9-tuumaista pienempään, kun tämäkin tuntuu postimerkiltä. Pienet reunukset toki helpottavat, sillä mahtuuhan tämä taskuun poikkeuksetta ja tuntuu varsin pienikokoiselta kädessä. :) Näin ollen Nokiat taitavat jäädä jatkossakin kokeilematta/ostamatta, mikäli eivät "isoa" mallia julkaise sellaista kaipaaville. Harmi, melkolailla puhdas Android olisi kiinnostanut kovasti.
 

Tup3x

Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
2 332
Senhän voi lukija jättää mielessään pois, jos näkee tarpeettomaksi :think: Koskee oikeastaan kaikkia plussia ja miinuksia, jotka ovat vain kirjoittajan tulkintoja/näkemyksiä tuotteesta. Huono suuntaushan tuo on, vaikka onkin valloillaan.

Jos katsotaan vaikkapa vuonna 2017 myytyjen älypuhelimien keskimääräistä näyttökokoa, niin uskoisin tämän 5,3-tuumaisen sijoittuvan jonnekin keskiluokkaan/alempaan keskiluokkaan. 5,5 tuumaa alkaa nykypäivänä olla melkolailla yleinen näyttökoko, oli pieninäyttöisten puhelinten ystävät sitten asiasta mitä mieltä tahansa.

Jos nyt pitelee OnePlus 5 ja Nokia 8 rinnatusten kourassa, niin eihän noissa kovin merkittävää kokoeroa ole, koska Nokialaisen screen-to-body-ratio on niin heikko.

Kiitos! Näitä vertailtavia ja tarkemmin tutkittavia asioita olisi älypuhelimissa niin miljoona erilaista, että jotain on aina jätettävä pois. Tuo bändikuva on ainakin sellainen, joka on otettu samasta tilanteesta värikameralla ja mustavalkoisella.
Näytön koon sijasta pitäisi verrata puhelimen mittoja. Nuo näyttöjen eri kuvasuhteet tekevät sen, että eri puhelimia ei oikein voi verrata.

Itellä homma menee niin, että leveys olisi hyvä pysyä siinä 7cm tuntumassa. 7,5cm olisi jo sen verran leveä, että käytettävyys alkaa menemään reippaasti huonommaksi. Korkeus ei ole niin kriittinen, mutta mielummin lähempänä 14cm kuin 15cm. Ainakaan ei saisi yli 15cm mennä. Paksuus alle 1cm. Näyttö sitten vaan niin iso kun noihin raameihin mahtuu. Reunojen, kulmien ja takaosan muotoilu voi myös vaikuttaa yllättävän paljon käsituntumaan, vaikka olisi hieman leveämpi laite.


Mitään kannettavaa telkkaria en missään nimessä halua.
 

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 359
Näytön koon sijasta pitäisi verrata puhelimen mittoja. Nuo näyttöjen eri kuvasuhteet tekevät sen, että eri puehlimia ei oikein voi verrata.

Itellä homma menee niin, että leveys olisi hyvä pysyä siinä 7cm tuntumassa. 7,5cm olisi jo sen verran leveä, että käytettävyys alkaa menemään reippaasti huonommaksi. Korkeus ei ole niin kriittinen, mutta mielummin lähempänä 14cm kuin 15cm. Ainakaan ei saisi yli 15cm mennä. Näyttö sitten vaan niin iso kun noihin raameihin mahtuu.
Just näin. Ja tärkeintähän on lopulta se, miten luuri istuu käteen ja kuinka sujuva sitä on käyttää. Kaikki näyttökoot ja ulkomitat ovat lopulta sen suhteen aika merkityksettömiä. Toki etenkin ulkomitat vaikuttavat varsin oleellisesti tuohon käsituntumaan :D
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 097
Jos katsotaan vaikkapa vuonna 2017 myytyjen älypuhelimien keskimääräistä näyttökokoa, niin uskoisin tämän 5,3-tuumaisen sijoittuvan jonnekin keskiluokkaan/alempaan keskiluokkaan. 5,5 tuumaa alkaa nykypäivänä olla melkolailla yleinen näyttökoko, oli pieninäyttöisten puhelinten ystävät sitten asiasta mitä mieltä tahansa.
IDC:n tekemän arvion mukaan 5''<5.5'':n puhelimia on tällä hetkellä yhtä paljon kuin 5.5''<6'':n puhelimia. Kuitenkin alle 5'':n puhelimia on huomattavasti enemmän kuin yli 6'':n puhelimia.


Gsmarenan mukaan tänä vuonna on julkaistu 141 puhelinta ≥5,3'':n näytöllä. Vastaavasti ≤5,2'':n näytöllä on julkaistu 156 puhelinta. Eli ainakin toistaiseksi luokittelisin tuon 5,3'':n luurin keskiluokkaan/ylempaan keskiluokkaan.

Itseäni harmittaa, että hyvin lyhyessä ajassa hävisi ensin 4,7'':n lippulaivapuhelimet ja nyt ovat katoamassa 5,0'':n lippulaivat. (Sony sentään pitää vielä hengissä Compact -sarjaa). Nämä uudet kapeat kuvasuhteet toivottavasti tuovat vielä mukanaan pieniä puhelimia. Esimerkiksi Galaxy S8 on kuitenkin suurempi kuin Galaxy S7.

Sitten aiheeseen: Miksiköhän HMD Global ei paljasta tuota käytettyä kamerasensoria? Todennäköisesti se on Sony IMX 258.
 

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 359
IDC:n tekemän arvion mukaan 5''<5.5'':n puhelimia on tällä hetkellä yhtä paljon kuin 5.5''<6'':n puhelimia. Kuitenkin alle 5'':n puhelimia on huomattavasti enemmän kuin yli 6'':n puhelimia.

Gsmarenan mukaan tänä vuonna on julkaistu 141 puhelinta ≥5,3'':n näytöllä. Vastaavasti ≤5,2'':n näytöllä on julkaistu 156 puhelinta. Eli ainakin toistaiseksi luokittelisin tuon 5,3'':n luurin keskiluokkaan/ylempaan keskiluokkaan.

Itseäni harmittaa, että hyvin lyhyessä ajassa hävisi ensin 4,7'':n lippulaivapuhelimet ja nyt ovat katoamassa 5,0'':n lippulaivat. (Sony sentään pitää vielä hengissä Compact -sarjaa). Nämä uudet kapeat kuvasuhteet toivottavasti tuovat vielä mukanaan pieniä puhelimia. Esimerkiksi Galaxy S8 on kuitenkin suurempi kuin Galaxy S7.

Sitten aiheeseen: Miksiköhän HMD Global ei paljasta tuota käytettyä kamerasensoria? Todennäköisesti se on Sony IMX 258.
Hyvä analyysi.

HMD:ltä sanoivat, etteivät kommentoi kamerakomponenttien toimittajia/valmistajia.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
199
Tuo yhtye ei oikein testannut videokuvauksen äänenlaatua tarpeeksi. Pitäisi klubilla eturivissä kajareiden vieressä olla kuvaamassa niin saisi tarkemman kuvan äänenlaadusta meluisassa ympäristössä :btooth:
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
475
Menee vähän ohi aiheen, mutta onko HMD:llä tarkoitus julkaista Nokia 7? Mielestäni ainakin Nokia 6 ja Nokia 8 välissä on sen verran suuri ero, että siihen kyllä mahtuisi yksi puhelin.
Lähinnä USB type C ja SD 430 parempi prosessori noin 300€ hintaluokassa olisi kyllä kaivattu.
 
Liittynyt
19.01.2017
Viestejä
144
Ei voi kyllä ymmärtää tällaista, tuohan on vähintään keskikokoinen ellei jopa suurikokoinen näyttö. Minullekin näytön järkevämpi koko oli suurimpia syitä valita Nokia 8 OnePlus 5:n sijasta. Nuo 6"+ koot ovat jo liki taulutietokoneita eikä puhelimia (poislukien nyt nämä muutamat mallit huippuohuine reunoineen, ne tietenkin muuttavat sitten tuota kokoluokkaa ylöspäin)
Samoilla linjoilla. 5" ja alle -kokoisten näyttöjen sarjassa on aivan hävyttömän vähän huippupään rautaa sisältäviä puhelimia. Edellisen puhelinvaihdon tapauksessa jouduin vaihtamaan Androidista iOS-leiriin tämän takia. :eek:
No nyt tuli juuri Sonylta uusi Compact malli missä on snapdragon 835. :)
 

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 359
Menee vähän ohi aiheen, mutta onko HMD:llä tarkoitus julkaista Nokia 7? Mielestäni ainakin Nokia 6 ja Nokia 8 välissä on sen verran suuri ero, että siihen kyllä mahtuisi yksi puhelin.
Lähinnä USB type C ja SD 430 parempi prosessori noin 300€ hintaluokassa olisi kyllä kaivattu.
Eivät ole mitään virallista tulevista malleista kertoneet, mutta olisihan siinä aika looginen rako keskihintaluokan mallille, jossa Snapdragon 630 tai 660 -piiri. Nokia 3, 5 ja 6 ovat omasta mielestäni asemoitu vähän liiankin lähelle toisiaan.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 302
Sitten aiheeseen: Miksiköhän HMD Global ei paljasta tuota käytettyä kamerasensoria? Todennäköisesti se on Sony IMX 258.
Eikös tuon pysty katsomaan terminaalista, jos vaan on rootattu puhelin? Vai oliko tuo jippo Mi4c:n kanssa joku "hoaxi" aikoinaan?

Download a terminal app on the play store --> allow root for it -->reboot --> open terminal app and type: su dmesg | grep -i imx you should have "imx probe succeded""] (Mi4c:n kanssa tuli "IMX258 probe succeeded." tjsp., josta tiesi, että se oli paremmalla Sonyn sensorilla.
 
Liittynyt
14.12.2016
Viestejä
2 768
Ei voi kyllä ymmärtää tällaista, tuohan on vähintään keskikokoinen ellei jopa suurikokoinen näyttö. Minullekin näytön järkevämpi koko oli suurimpia syitä valita Nokia 8 OnePlus 5:n sijasta. Nuo 6"+ koot ovat jo liki taulutietokoneita eikä puhelimia (poislukien nyt nämä muutamat mallit huippuohuine reunoineen, ne tietenkin muuttavat sitten tuota kokoluokkaa ylöspäin)
Samoilla linjoilla. 5" ja alle -kokoisten näyttöjen sarjassa on aivan hävyttömän vähän huippupään rautaa sisältäviä puhelimia. Edellisen puhelinvaihdon tapauksessa jouduin vaihtamaan Androidista iOS-leiriin tämän takia. :eek:
No nyt tuli juuri Sonylta uusi Compact malli missä on snapdragon 835. :)
Onneksi, mutta itseäni ei haittaisi yhtään jos Samsung, Nokia, LG, Motorola iskisivät samaan saumaan, niin olisi valinnan varaa ja kilpailua silläkin saralla. Nyt Sony on (ja on ollut) ainut kovaa rautaa kätevään kokoon tunkenut valmistaja Android puolella.
Jep, Apple on ollut sitten ainut toinen järkevä vaihtoehto kätevän kokoista puhelinta etsittäessä.
 
Liittynyt
14.12.2016
Viestejä
2 768
Mielestäni tuon "Akku ei käyttäjän irrotettavissa" voisi jo jättää miinuksista pois. Kuten itsekin totesit, niin puhelimia ei enää kauaa tulla irroitettavilla akuilla tekemään. Liekö enää yhtään high end puhelinta jossa näin olisi?
Senhän voi lukija jättää mielessään pois, jos näkee tarpeettomaksi :think: Koskee oikeastaan kaikkia plussia ja miinuksia, jotka ovat vain kirjoittajan tulkintoja/näkemyksiä tuotteesta. Huono suuntaushan tuo on, vaikka onkin valloillaan.
Ei voi kyllä ymmärtää tällaista, tuohan on vähintään keskikokoinen ellei jopa suurikokoinen näyttö. Minullekin näytön järkevämpi koko oli suurimpia syitä valita Nokia 8 OnePlus 5:n sijasta. Nuo 6"+ koot ovat jo liki taulutietokoneita eikä puhelimia (poislukien nyt nämä muutamat mallit huippuohuine reunoineen, ne tietenkin muuttavat sitten tuota kokoluokkaa ylöspäin)
Jos katsotaan vaikkapa vuonna 2017 myytyjen älypuhelimien keskimääräistä näyttökokoa, niin uskoisin tämän 5,3-tuumaisen sijoittuvan jonnekin keskiluokkaan/alempaan keskiluokkaan. 5,5 tuumaa alkaa nykypäivänä olla melkolailla yleinen näyttökoko, oli pieninäyttöisten puhelinten ystävät sitten asiasta mitä mieltä tahansa.

Jos nyt pitelee OnePlus 5 ja Nokia 8 rinnatusten kourassa, niin eihän noissa kovin merkittävää kokoeroa ole, koska Nokialaisen screen-to-body-ratio on niin heikko.
Olisi ollut hauska nähdä muutama kuvapari jossa sama tilanne olisi kuvattu sekä pelkkää värikameraa käyttäen että molemmilla, niin olisi nähnyt mitä eroa se tekee.

Mutta muuten oikein hyvä arvostelu mielenkiintoisen oloisesta puhelimesta!
Kiitos! Näitä vertailtavia ja tarkemmin tutkittavia asioita olisi älypuhelimissa niin miljoona erilaista, että jotain on aina jätettävä pois. Tuo bändikuva on ainakin sellainen, joka on otettu samasta tilanteesta värikameralla ja mustavalkoisella.
Samaa mieltä. Itselle kelpailisi 835 prossalla varustettu puhelin johon saisi akun vaihtettua.
Jossain 835 prossassa riittää varmasti potkua seuraavaksi 5-15 vuodeksi. Onko akku enää huipputimmissä enää siinä viiden vuoden jälkeen onkin paljon isompi ongelma.
Pari milliä lisää paksuutta ei haittaisi yhtään!
 

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Premium-jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 097
Eikös tuon pysty katsomaan terminaalista, jos vaan on rootattu puhelin? Vai oliko tuo jippo Mi4c:n kanssa joku "hoaxi" aikoinaan?

Download a terminal app on the play store --> allow root for it -->reboot --> open terminal app and type: su dmesg | grep -i imx you should have "imx probe succeded""] (Mi4c:n kanssa tuli "IMX258 probe succeeded." tjsp., josta tiesi, että se oli paremmalla Sonyn sensorilla.
Rootin avullahan sen pystyisi todennäköisesti selvittämään mutta toistaiseksi ei ole roottia Nokia 8:lle.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
8 374
IDC:n tekemän arvion mukaan 5''<5.5'':n puhelimia on tällä hetkellä yhtä paljon kuin 5.5''<6'':n puhelimia. Kuitenkin alle 5'':n puhelimia on huomattavasti enemmän kuin yli 6'':n puhelimia.


Gsmarenan mukaan tänä vuonna on julkaistu 141 puhelinta ≥5,3'':n näytöllä. Vastaavasti ≤5,2'':n näytöllä on julkaistu 156 puhelinta. Eli ainakin toistaiseksi luokittelisin tuon 5,3'':n luurin keskiluokkaan/ylempaan keskiluokkaan.

Itseäni harmittaa, että hyvin lyhyessä ajassa hävisi ensin 4,7'':n lippulaivapuhelimet ja nyt ovat katoamassa 5,0'':n lippulaivat. (Sony sentään pitää vielä hengissä Compact -sarjaa). Nämä uudet kapeat kuvasuhteet toivottavasti tuovat vielä mukanaan pieniä puhelimia. Esimerkiksi Galaxy S8 on kuitenkin suurempi kuin Galaxy S7.

Sitten aiheeseen: Miksiköhän HMD Global ei paljasta tuota käytettyä kamerasensoria? Todennäköisesti se on Sony IMX 258.
Kuinkahan iso osa noista pienemmistä puhelimista on kolmansien maiden markkinoille? Esim. Gigantin sivuilla 3/4 puhelimista vähintään 5" näytöillä, loput lähinnä applen se mallia.
 

Juha Uotila

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
4 935
Eikös tuon pysty katsomaan terminaalista, jos vaan on rootattu puhelin? Vai oliko tuo jippo Mi4c:n kanssa joku "hoaxi" aikoinaan?

Download a terminal app on the play store --> allow root for it -->reboot --> open terminal app and type: su dmesg | grep -i imx you should have "imx probe succeded""] (Mi4c:n kanssa tuli "IMX258 probe succeeded." tjsp., josta tiesi, että se oli paremmalla Sonyn sensorilla.
1) Nokia 8:n bootloaderia ei tällä hetkellä saa auki millään keinolla
2) se itse root softa puuttuu myös
3) ei oo kyllä custom recoveryäkään jolla sen rootin flashais :)
 

Marti77

Team H2O
Liittynyt
16.12.2016
Viestejä
4 419
Kiitos taas hyvästä arvostelusta.
Puhelin vaikuttaa ihan ok ei tarjoa mitään erikoista mutta ei ole mitään pahoja heikkouksia.
Vielä kun saisivat hieman pienemmän mallin markkinoille samalla raudalla niin voisi harkita.
Sonyn uusi comapct malli on tällä hetkellä se sopivin vaihtoehto itselle koon ja suorituskyvyn ehdoilla(toivottavasti kamera on lopulta saatu toimimaan)
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
2 133
Melko rautainen viesti! Juuri tällaiset ovat tässä meidän yhteisössä poikkeuksellisen huikea juttu :tup: Luenpa oikein ajatuksella läpi.
Yksi lause vielä unohtui tuosta postauksestani, eli kun siirrytään baselinestä main tai high profiiliin niin niissä se suurin juttu on se CABAC ja B freimit.
Baseline idea siis on video konferenssit jne käyttökohteet joissa halutaan mahdollisimman pieni latenssi eli "ei voida" käyttää noita parempia pakkaus algoritmeja.

Yksi argumentti baselinen käytölle voisi olla yhteensopivuus mutta ei sekään ole oikein vedenpitävä. Tietokoneet kyllä jaksaa purkaa suoraan prosessorillakin noita jossei rautakiihdytystä löydy. Puhelimien kannalta ehkä mutta nykyään yleinen on että puhelinta käytetään pari kolme vuotta ja sitten pistetään vaihtoon.
Miten videoita jaetaan muille? Harvempi nyt siirtää sen mp4/mkv tiedoston sellaisenaan?
Helpompi laittaa Youtubeen tai käytetään esimerkiksi Google Photossia. Joissa molemmissa se video enkoodautuu uudestaan.
Dropbox tjsp pilvipalvelun kautta toki sitten eri tarina..

Tähän yhteensopivuuteen liittyen lähdin sitten tutkimaan että minkälainen minun ensimmäisen Android puhelimen, HTC Desire, järjestelmäpiirin H264 dekooderi on.
Muutaman eri mediasoittimen tuettujen laitteiden listassa mainittu 720p High@3.1
Seuraavassa, Galaxy Note N7000, näyttäisi olevan 1080p High@5.1
Että eiköhän se ollut siinä se yhteensopivuus argumentti profiilien suhteen.
Johan nyt itse main profiili on ollut mukana alkuperäisessä H264 standardissa (2003, Edition 1) ja high profiili tuli kaksi vuotta myöhemmin (Edition 2).​

P.S. Jos nuo videotiedostojen metadata kiinnostaa niin MediaInfo on omasta mielestä yksi parhaimmista ohjelmista tähän tarkoitukseen
MediaInfo
Jos näitä haluaa tarkastella suoraan puhelimesta niin yksi vaihtoehto on MX Player. Tosin se näyttää vain videon profiilin. VLC, VLC Beta, BSPlayer, 321 Player ei näyttäneet sitäkään.
MediaInfo lähdekoodi pitäisi kyllä olla yhteensopiva ja onhan tuolla Play Storessa yksi MediaInfo niminen sovellus (Speedwayltä) joka käyttää juurikin sitä MediaInfo kirjastoa mutta ei se näyttänyt toimivan kun kokeilin.
 
Liittynyt
26.07.2017
Viestejä
235
5,5 tuumaa alkaa nykypäivänä olla melkolailla yleinen näyttökoko, oli pieninäyttöisten puhelinten ystävät sitten asiasta mitä mieltä tahansa.
Eivätkö pieninäyttöisten puhelinten ystävät ole yleensä nimenomaan sitä mieltä, että tuon kokoiset puhelimet ovat liian yleisiä?
 
Liittynyt
13.12.2016
Viestejä
6
Täytyy kyllä myöntää että nyt useamman päivän jälkeen vaikuttaa oikein mainiolta puhelimelta, ei oikeastaan mitään valitettavaa, varsinkaan kun edellinen puhelin oli SGS4+.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
147
FM-radiota ei enää testeissä kokeilla tai mainita? Tärkeä jos liikkuu pikitie-Suomen ulkopuolella. Akkukesto fm-radio vs nettiradio(wlan kotona) vs nettiradio(3g/4g) olisi hyvä lukema statseihin.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
11 345
Tuo yhtye ei oikein testannut videokuvauksen äänenlaatua tarpeeksi. Pitäisi klubilla eturivissä kajareiden vieressä olla kuvaamassa niin saisi tarkemman kuvan äänenlaadusta meluisassa ympäristössä :btooth:
Tämä. Tuollainen puoliakustinen "ylisivistynyt" setti ei oikein normi-bändikeikka tilannetta vastaa. Itsekin kun Nosturissa, Tavastialla yms käy metallibändejä katsomassa niin äänenpaineet on vähän eri, tai ulkoilmakeikoilla(Tuska/Stadion tms) jos lähempänä lavaa on.

Itsellä ollut viimeisimmät puhelimet tuossa huonoja, SGS2 ja Sony M5, molemmissa menee puuroksi jos tuollaisisa tallentaa. Kuintenkin tuubissa näkee että joillain puhelimilla saa aina hyvää ääntä aikaiseksi, saisivat tuubissakin aina sanoa lataajat että millä laitteella otettu video/ääni.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
239 280
Viestejä
4 190 107
Jäsenet
70 718
Uusin jäsen
StriderX

Hinta.fi

Ylös Bottom