Testissä HP Pavilion 15 -pelikannettava (15-dk0009no)

mehari

Mehumies
Ylläpidon jäsen
S Y N T H W A V E
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
376
pavilion-artikkelikuva.jpg


mehari kirjoitti uutisen/artikkelin:
Saimme HP:lta testattavaksi reilun 1000 euron hintaisen Pavilion 15 -pelikannettavan, joka on varustettu Intelin neliytimisellä Core i5-9300H -prosessorilla sekä NVIDIAn GeForce GTX 1660 Ti -näytönohjaimella. Otimme selvää houkuttelevan hintaisen pelikannettavan vahvuuksista ja heikkouksista io-techin läppäritesteistä tutuilla metodeilla ja vertailukohtina testeissä olivat aiemmin viime ja tänä vuonna testatut kannettavat.

Verrokkiläppäreistä mielenkiintoisin on noin puoli vuotta sitten testattu samalla näytönohjaimella ja AMD:n neliytimisellä Ryzen 7 3750H -prosessorilla varustettu Asuksen ROG Zephyrus G (GA502D), joka oli julkaisunsa aikaan noin 500 euroa Pavilionia kalliimpi.



Testiin saapuneen HP Pavilion 15 -pelikannettavan tarkka mallinimi on 15-dk0009no. Kannettava on varustettu 144 hertsin virkistystaajuutta tukevalla 15,6-tuumaisella Full HD -resoluution IPS-näyttöpaneelilla. Tallennustilasta vastaa yhden 256 gigatavun M.2 SSD ja keskusmuistia on 16 gigatavua. Kannettava edustaa pelikannettavien muotoilun ja rakenteen suhteen sirompaa kategoriaa ja se painaa latureineen noin kolme kiloa.
  • Ulkomitat: 36,5 cm x 26,5 cm x 2,4 cm
  • Paino: 2,3 kg
  • Laturin paino ja johdon pituus: 0,5 kg & 1,7 m

Kannettavan hinta on Suomessa tällä hetkellä 1100 euroa.



[gallery link="file" size="medium" ids="43110,43294,43115"]

Sisuksissa on Intelin neliytiminen Core i5-9300H -mobiiliprosessori, joka tukee Hyper-Threading-ominaisuutta ja sen myötä 8 säiettä. Sen peruskellotaajuus on 2,4 GHz ja yhdellä ytimellä Turbo-taajuus voi nousta maksimissaan 4,1 GHz:iin. Testiin saapuneessa mallissa oli 16 gigatavua keskusmuistia, joka toimi DDR4-2667-nopeudella ja löysillä CAS 19 -latensseilla. Käytössä oli kaksi 8 gigatavun muistikampaa eli kannettavassa on hyödynnetty kaksikanavaisen muistiohjaimen tarjoama suorituskyky.

GeForce GTX 1660 Ti -näytönohjaimen TU116-grafiikkapiirissä on käytössä 1536 CUDA-ydintä, se toimii 1140 MHz:n perustaajuudella ja 1335 MHz:n Boost-taajuudella. Boost-taajuus on 525 MHz alhaisempi kuin io-techissä testatussa Asus ROG Strix GeForce GTX 1660 Ti OC -työpöytänäytönohjaimessa.

[gallery columns="2" link="file" size="medium" ids="43127,43128"]



Prosessori toimi Handbrake-rasituksen alussa 4 GHz:n kellotaajuudella ja lämpötila nousi reiluun 95 asteeseen. Kellotaajuus tasottui lopulta noin 3,6 GHz:iin lämpötilan pyöriessä 80 asteen tuntumassa. Prosessorin ja näytönohjaimen yhteisrasituksessa Battlefield V -pelissä, prosessorin lämpötila vaihteli 80-85 asteen välillä ja kellotaajuuden ollessa noin 3,2 GHz. Näytönohjaimen grafikkapiirin kellotaajuus oli 1485 MHz:iä ja sen lämpötila nousi korkeimmillaan vajaaseen 70 asteeseen.



Läppärin mattamustassa kannessa on vihreällä muovilla taiteiltu HP:n logo ilman vailla kummempia valaistuksia ja kannettavan runko on muovia. Lämmin ilma puhalletaan ulos laitteen sisuksista kahdesta ulostuloaukosta, jotka molemmat sijaitsevat kannettavan takaosassa.

[gallery columns="2" link="file" size="medium" ids="43118,43295"]

Näppäimistö on väriltään ja taustavalaistukseltaan kauttaaltaan vihreä, jopa siinä määrin, ettei taustavalaistusta juuri erota päivänvalossa. Kosketuslevy on kooltaan melko suuri ja sijoitettu niin, että WASD-näppäimiä käytettäessä kämmen lepää osittain kosketuslevyn päällä. Lisäksi painikkeet ovat integroitu kosketuslevyyn, joten pelatessa saattaa helposti tulla virhepainalluksia kämmenen painosta. Kosketuslevyä ei myöskään saa kytketty pois päältä pikanäppäimellä, vaan se on tehtävä ohjelmiston avulla.

Virtakytkin on sijoitettu turhan lähelle Esc-näppäintä, josta voi seurata tietokoneen vahinkosammutus, jos ei ole painalluksissaan huolellinen.

[gallery columns="2" link="file" size="medium" ids="43117,43116"]

Kannettavan vasemmasta kyljestä löytyy HDMI 2.0 -näyttöliitin, USB 3.1 -liitin, RJ-45-verkkoliitin, Type-C -liitin sekä muistikortinlukija. Oikeasta kyljestä löytyy yhdistetty 3,5 mm:n liitin (mikrofonin sisääntulo- ja kuulokkeen lähtöliitäntä), kaksi USB 3.1 -liitintä sekä virtaliitin.

[gallery columns="2" link="file" size="medium" ids="43121,43296"]

Takakannen irrottamalla pääsee käsiksi akkuun, tallennusmedioihin sekä muistipaikkoihin. Testiin saapuneessa mallissa oli tyhjä paikka varattuna 2,5-tuumaiselle SSD-asemalle.



Kuvasimme kannettavan lämpökameralla noin 10 minuutin 3D-rasituksen jälkeen Battlefield V -pelissä. Lämpimin kohta oli melko korkea 47,3 astetta ja se löytyy hieman ikävästi keskeltä näppäimistöä. Mitään huomattavaa haittaa käyttökokemukselle lämmöstä ei kuitenkaan koitunut. Laite käy kuitenkin melko lämpimänä, vaikka se on varustettu neliytimisellä prosessorilla.


Suorituskykytestit


Testeissä keskityttiin vertailemaan Pavilion 15-dk0009no:n suorituskykyä prosessorin, näytönohjaimen, keskusmuistin ja tallennusratkaisun osalta. Vertailukohtina testeissä ovat io-techissä viime ja tänä testatut pelikannettavat sekä prosessoritesteissä vertailukohtina neliytiminen Core i7-7700K-, kuusiytiminen Core i7-8700K- sekä kahdeksanytiminen Core i9-9900K -työpöytäprosessori.

Ensisijainen vertailukohta testeissä on io-techissä aiemmin testattu Asus ROG Zephyrus G GA502D, joka on varustettu AMD:n neliytimisellä prosessorilla ja näytönohjain on molemmissa kannettavissa sama.



Taustatietoa testeistä

Huom!
Kannettavien keskinäistä vertailua voidaan pitää ainoastaan suuntaa antavana, sillä aiemmin io-techissä testatut pelikannettavat on jo palautettu takaisin valmistajille. Näin ollen emme ole pystyneet ajamaan tuoreita vertailutuloksia esimerkiksi päivitetyillä Windows-, peli- ja ajuriversioilla. testejä ajettaessa näytönohjainajurina oli NVIDIAn GeForce 441.66 DCH -versio.



Cinebench R15



Cinebench R15 -renderöintitestissä HP Pavilion oli noin 16 prosenttia suorituskykyisempi kuin neliytimisellä AMD Ryzen 7 3750H -prosessorilla varustettu Asuksen ROG Zephyrus G GA502D.



Handbrake 1.2.2



Pidempikestoisessa Handbrake-testissä ja 4k-videon x264-enkoodauksessa tulokseksi saatiin 22,3 FPS, jolla Pavilion 15 oli noin 23 % suorituskykyisempi kuin Zephyrus G GA502D.



AIDA64 v6.20



Kahta kahdeksan gigatavun muistikampaa ja muistikanavaa hyödyntävän Pavilion 15:n keskusmuistin luku-, ja kopiointinopeudet olivat reilun 30000 Mt/s luokkaa, kun kirjoitusnopeudessa päästiin hieman yli 37000 Mt/s nopeuteen.



CrystalDiskMark 7.0.0



Tallennusmedioiden luku- ja kirjoitusnopeus olivat keskitasoa, lukunopeuden ollessa noin 2700 Mt/s ja kirjoitusnopeuden ollessa noin 1600 Mt/s.

256 gigatavun kokoinen tallennustila on kuitenkin auttamatta riittämätön etenkin pelikannettavassa, kun nykypäivän pelit saattavat viedä aina 30 gigatavusta yli 100 gigatavuun per peli. Testien aikana läppärille oli asennettu Windows 10 -käyttöjärjestelmän lisäksi Shadow of the Tomb Raider- ja Battlefield V -pelit, jonka jälkeen tallennustila olikin jo lähes loppuun käytetty.



Battlefield V



Battlefield V -pelissä Pavilion 15:n keskimääräinen ruudunpäivitysnopeus oli 68 FPS, kun peliä pelattiin Full HD -resoluutiolla ja parhailla Ultra-kuvanlaatuasetuksilla. Samalla näytönohjaimella ja neliytimisellä AMD Ryzen 7 3750H -prosessorilla varustettuun Zephyrus G GA502D:hen verrattuna Pavilion 15 oli noin 19 % suorituskykyisempi.



Shadow of the Tomb Raider
pavilion-sotr.png


Shadow of the Tomb Raider -pelissä olemme törmänneet nyt useamman kerran kannettavien kanssa throttlausongelmiin, jotka ilmenevät alhaisina minimiruudunpäivitysnopeuksina. Keskimääräisen ruudunpäivitysnopeutensa puolesta Pavilion 15 oli Zephyrus G GA502D:tä noin 5 % suorituskykyisempi.


Akkukesto rasituksessa





Akkukesto mitattiin Battlefield V -pelissä, jossa Pavilion 15:n akkukapasiteetti riitti 63 minuutin verran. Aiemmat 3D-rasituksen akkukestotestit on ajettu Witcher 3 -pelissä, jossa prosessorin kuormitus on Battlefield V:sta alhaisempi.

Kuten lähes kaikkien testaamiemme pelikannettavien kanssa, myös Pavilion 15:n näytönohjaimen kellotaajuus putosi radikaalisti akkuvirralla, eikä näin ollen etenkään raskaiden pelien pelaaminen akun varassa ole missään mielessä nautinnollista tai mahdollista.





1080p-laatuista videota YouTubesta Wi-Fi-yhteydellä kokonäytöntilassa Pavilion 15:n akku pystyi pyörittämään 163 minuuttia eli 2 tuntia ja 43 minuuttia, joka on kohtalainen tulos pelikannettavaksi.


Tehonkulutus ja melumittaukset




Tehonkulutusta mitattiin seinästä Coltech EMT707CTL -mittarilla Battlefield V -pelissä, jossa rasitusta kohdistuu sekä prosessorille että näytönohjaimelle ja lisäksi Handbrake-testissä, joka kuormittaa vain prosessoria.

Prosessorirasituksessa Pavilion asettui samalle viivalle Zephyrus G GA502D:n kanssa, mutta 3D-rasituksessa sen tehonkulutus oli samasta näytönohjaimesta huolimatta lähes 30 wattia suurempi. Tähän vaikuttaa huomattavasti toki se, että Zephyruksen 3D-rasituksen tehonkulutus on mitattu eri pelissä.



A-painotuksella suoritetuissa melumittauksissa Velleman DVM805 -desibelimittari sijoitettiin 60 senttimetrin päähän näytöstä. Kannettavan melutaso mitattiin lepotilassa Windowsin työpöydällä, prosessorirasituksessa Handbrake-ohjelmalla ja Battlefield V -pelissä prosessorin ja näytönohjaimen yhteisrasituksessa. Virallisesti melua mitataan tiettyjen standardien mukaan, joten io-techin mittaukset ovat lähinnä suuntaa antavia.

Pavilion 15:n melutaso ylitti 40 desibelin rajan kaikissa rasitustesteissä, eikä näytönohjaimen rasituksella tuntunut mittausten varjossa olevan melutasoon mitään merkitystä. Vaikka yli 40 desibelin melutaso on äänekäs, niin Pavilion 15 oli kuitenkin noin 5-6 desibeliä hiljaisempi kuin AMD:n Ryzen 7 3750H -prosessorilla varustettu Zephyrus G GA502D.

Näyttötestit


Testasimme pintapuolisesti kannettavan näyttöä io-techin näyttöartikkeleista tutuilla metodeilla. Näytön eri mittaukset suoritimme Spyder 5 Elite- ja Xrite i1 Display Pro – näytönkalibrointilaitteiden avulla.

IPS-näyttöpaneelin kontrastisuhteeksi mitattiin 1328:1, mustantason ollessa 0,23 kandelaa per neliömetri (cd/m²) ja kirkkauden ollessa 300 cd/m², kun näytön kirkkaus oli säädetty täysille. Paneelin gamman arvoksi mitattiin 2,3 ja värilämpötilaksi kylmän puoleinen 7295 Kelviniä.



Väriavaruuden puolesta kannettavan paneeli kattoi 97 % sRGB-värialueesta ja 75 % AdobeRGB-värialueesta.



Näytön väritarkkuus on erityisen tärkeää kuvien ja videoiden käsittelyssä. Delta-E-arvolla kuvataan numeerisesti kahden värin eroavaisuutta. Yleisesti ottaen Delta-E-arvon ollessa alle 3, voidaan todeta näytön toistavan värejä riittävän tarkasti ja jälkituotannossa kalibroinnin tavoitteeksi otetaan 2 tai alle. Arvon ollessa yksi tai pienempi, väriero ei ole ihmissilmällä havaittavissa.

Väritarkkuudessa huomattavin poikkeama oli turkoosin kohdalla, jonka kohdalla mitattiin lähes 8 Delta-E:n arvo. Väritarkkuuden keskiarvoksi mitattiin 2,78 Delta-E, jonka puolesta paneelin väritarkkuuden voidaan todeta olevan riittävä.

Loppuyhteenveto




HP Pavilion 15-dk009no on pelikannettavaksi kohtalaisen edullinen noin 1100 euron hinnallaan. Sen neliytiminen Intel Core i5-9300H -mobiiliprosessori ja NVIDIA GeForce GTX 1660 Ti -näytönohjain tarjoavat yhdessä kelpo suorituskyvyn Full HD -pelaamiseen, mutta ilman erillisen tallennusmedian hankkimista pelejä ei kannettavaan mahdu kuin muutama kerrallaan. Pavilionin 15,6 -tuuman IPS-näyttöpaneeli ei häikäise kirkkaudellaan, mutta 144 hertsin virkistystaajuus tekee pelaamisesta sulavaa. Näytön pieni tuumakoko ei tarjoa optimaalisinta kokemusta pelaamiseen.

Testijakson aikana suurimmat päänvaivat aiheutuivat auttamatta liian vähäisen tallennustilan lisäksi lähinnä kosketuslevyn asettelusta ja toiminnasta sekä virtapainikkeen sijoittumisesta hyvin lähelle Esc-näppäintä. Verrattaessa Pavilion 15:ttä viime vuonna julkaistuun Asuksen ROG Zephyrus G GA502D:hen, sen suorituskyky, lämmöntuotto, melutaso ja näytön laatu olivat Zephyrusta edellä, vaikka Zephyrus oli julkaisunsa yhteydessä noin 500 euroa Pavilionia kalliimpi. Akunkesto sillä oli kuitenkin huomattavasti heikoimpi kuin GA502D:llä.

1000-2000 euroa kalliimmmat 6- ja 8-ytimisillä prosessoreilla ja GeForce RTX 20 -sarjan mobiilinäytönohjaimilla varustetut pelikannettavat tarjosivat esimerkiksi Battlefield V:ssä vain noin 10-30 % paremman ruudunpäivitysnopeuden kuin Pavilion 15. Tulosten valossa paremmalle pelisuoituskyvylle kertyy hintaa kohtuuttoman paljon.

Linkki alkuperäiseen juttuun
 
Viimeksi muokattu:
Eipä tonnille nykyään saa paljoa vastinetta. Ruma muovirunko, huono näyttö jossa karseat bezelit. Saa itse asentaa järkevän tallennustilan jälkikäteen. 1660 Ti jos ei sentään ala throttlaamaan, tuntuu olevan se ainoa myyntivaltti näissä. Tehokkaan pöytäkoneen kaveriksi kävisi paremmin vaikkapa uusin Acer Swift 3 (SF313) jos on tarkoitus pelata vähän vanhempia pelejä, ja töitäkin tehdä.
 
Ei kyllä säväytä mutta harva valmiskone sitä tekee.
Olisi saanut olla mielummin prossuna i5-1035G7 prossu ja malli missä nuo heikot muistit ei tarvitsisi ostaa niin ei menisi turhaa rahaa kun päivittää niitä parempiin.
Myös plussa tyhjästä 2,5" paikasta minne voi pistää ssd levyn vaikka peleille.
 
Voisko (etenkin) näissä (peli)läppäritesteissä mainita HDMI-portin version? :) Kummasti vaikuttaa päätökseen onko antiikkinen 1.4 niin kuin Asuksissa tuntuu olevan, vaiko 2.0 josta saa jo korkeammallakin resoluutiolla hertsikuvaa ulos.

Edit: Toki tässä on myös DisplayPort, mutta suinkaan aina näin ei ole. Joka tapauksessa hyödyllinen tieto tuo olisi :tup:
 
Voisko (etenkin) näissä (peli)läppäritesteissä mainita HDMI-portin version? :) Kummasti vaikuttaa päätökseen onko antiikkinen 1.4 niin kuin Asuksissa tuntuu olevan, vaiko 2.0 josta saa jo korkeammallakin resoluutiolla hertsikuvaa ulos.

Edit: Toki tässä on myös DisplayPort, mutta suinkaan aina näin ei ole. Joka tapauksessa hyödyllinen tieto tuo olisi :tup:

Hyvä huomio, lienee epähuomiossa jäänyt mainitsematta. Tässä on HDMI 2.0 ja tieto nyt lisätty artikkeliin.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
264 224
Viestejä
4 578 718
Jäsenet
75 374
Uusin jäsen
Sludge

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom