Mites Applen nykykännykät pitävät Suomen ilmastosta? Kestääkö nämä yhtään kireämpää pakkaspäivää?
En osaa sanoa, kun ei testijaksolla ollut yhtään kireämpää pakkaskeliä. Itselläni ei ole koskaan ollut iPhonejen kanssa ongelmia, mutta toisaalta olen kyllä nähnyt useita tapauksia, joissa iPhonet ovat kenkkuilleet pakkaskelillä.
”Applen 29-wattisen USB Type-C –laturin hinta on 59 euroa ja sen kaveriksi on ostettava vielä vähintään 29 euroa maksava USB Type-C Lightning –kaapeli”.
Tässä kohtaa voisi ehkä mainita, että mitään syytä Applen usb-c laturin ja kaapelin ostamiseen ei ole. Puhelin lataa itseään nopeasti vaikka vinkuintian kolmen pennin piuhalla ja laturilla, kunhan ne tukevat kaivattuja usb-c pd speksin jännitteitä ja virtoja.
Totta, MFI sertifioituja ja Applen tukemia lightning kaapeleita saa amazonista kyllä halvalla, mutta usb-c - lightning piuhoja ei vissiin ole virallisina versioina olemassa.
Tuollaiset 2.1A 5V laturit täyttävät nurkkia ihmisillä ylipäätään ja niistä iphonetkin lataavat selkeästi tuota 1A hitauslaturia nopeammin. X:n isolla akulla tuosta 18w latauksestakin olisi jo selkeää iloa tuohon normaaliin 10w lataukseen nähden.
Itse en ainakaan pystyisi elämään vain puhelinvalmistajan omilla latureilla. Gadgetteja on vaan liikaa...
Liioittelu ei edelleenkään lisää esitettyjen väitteiden vakuuttavuutta, vaan lähinnä vähentää sitä. Amazonista näyttäisi irtoavaan alkaen 19.90e noita usb-c pd latureita, tunnetummilta valmistajilta 30e kintailla. Päälle sitten applen 30e piuhasta, eli oikea pikalatauksen hinta on luokkaa 50-65e, ei satasta.
Se ei silti lohduta, sillä tottahan on se, että vähintään tuo 10W laturi pitäisi tulla boksissa mukana tai ainakin se USB-C - lightning piuha.
Omassa taloudessa kahden edellisen iphonen laturit ovat edelleen niissä laatikoissa joissa ne tulivat. Noita 2A latureita on sen verran paljon, ettei niitä 1A turhakkeita viitsi edes kaivaa laatikosta ulos.
Päivitin juttuun lisämainintoja eri latausvaihtoehdoista. Puhelimen mukana tulevan Lightning-kaapelin maksimilatausteho on tietääkseni 12 wattia, eli maksimilatausnopeuden saavuttamiseksi tarvitaan Apple-yhteensopiva kaapeli, joka tukee korkeampia lataustehoja. Testaan mielenkiinnosta tänään tuota latausnopeutta jonkun muun valmistajan min. 10 watin laturilla. iPhone X:hän tukee maksimissaan 15 watin lataustehoa, ei siis USB PD:n Profile 2:n maksimia 18 wattia.
Mielestäni ei voi kuitenkaan lähtökohtaisesti olettaa, että useimmat iPhone X:n ostajat osaisivat tai haluaisivat lähteä speksailemaan ja tilailemaan kiinasta tai ulkomailta jotain optimihintaisia USB PD -latureita. Tämän hintaisessa laitteessa maksiminopeuteen kykenevä pikalaturi pitäisi ehdottomasti tulla mukana.
Mutta se, että iPhone X toimii sitten pitkillä valotusajoilla kuvanvakaajan mahdollistamana ei auta liikkuviin kohteisiin lainkaan. Liikkuvat kohteet muistuttavat haamuja. Päiväkuvissa ei tahdo enää näissä kalliimmissa kamerakännyköissä eroa olla, niitä ilmenee enää niukan valon kuvissa.
Tein hiukan vertailua iPhone X kaksoiskameran ja Moto G5S plussan 2-kameran yökuvien välillä.
Ensin iPhone X:n IO-Tech-testin kuva ja 30% kropattuna Win10-koneen kuvankatseluohjelmalla. Ja sama Moto G5S plussalla niukkavaloiselta kadulta. Johtopäätökset jääköön täysin katsojien varaan.
iphone-x-kamera-kuva-11
iPhone X yökuvakrop 30%
IMG 20171206 163331994 LL
Moto G5S Plus yökuvakrop 30% suurennus
Kun on kyse eri kuvausolosuhteista ja kohteesta, niin ei noiden "vertailukuvien" perusteella voi päätellä oikein mitään. Faktahan myös on, ettei oikeastaan millään kamerapuhelimella saa heikossa valossa otettua kuvia, joissa liikkuvat kohteet olisivat teräviä. Se vaatii kuitenkin luokkaa alle 1/100 suljinajan, johon ei yksikään kamerapuhelin hämärällä pysty.
Lasista sanoisin näin lasialan ammattilaisena, että reunatyössä on selkeästi ollut ajatusta (Corning?), mutta puhelimen suunnittelussa on jätetty kyllä lasialan ammattilaisten neuvot huomiotta. Jos oikein tulkitsen, niin ainakin takalasin reuna on hetken matkaa paljaana, ennenkuin putoaa runkoelementin sisään?
Lasihan, kun se karkaistaan, kestää pirun hyvin iskua ja taivutusta raakaan lasiin verrattuna. Reunat on kuitenkin karkkarissa heikoin lenkki ja nuo Gorillalasit kun sattuu olemaan kaiken lisäksi kemiallisesti karkaistuja, niin tuon lasin saa puremalla ja muutaman vuoden käytön jälkeen kynnellä naputtamalla rikki. Kun kohdistaa kiukkunsa siihen klaasin reunaan.
Etupaneelin lasia olen luullut muotilla muotoilluksi, enkä saa google kuvahaun perusteella selvää onko etulasi oikeesti kaareva reunoista vai onko se hiottu tuohon muotoon. Sikäli jos on muotilla tehty, niin sen pitäisi teoriassa kestää pikkasen paremmin, kuin takalasin. Muutaman kk päästä meillä on tilasto kumpaa menee enemmän etu- vai takalasia.
Lasin reunojen pyöristysten valmistusmenetelmästä en osaa sanoa, mutta oma arvioni on, että ovat tehty muotissa. Sekä etu- että takalasin reunojen pyöristys näyttää hyvin samanlaiselta.
Hinta, akunkesto, kameroiden pikselimäärä, tuplat RAM muistia, latausnopeus, keveämpi, iskunkesto jne.
Jos rahalle saisi vastinetta niin ostais...
Custom PC:hen upotin varmaan lähemmäs kolme tonnia, mutta lähes jokainen euro toi lisätehoa, tuossa ei rahalle saa vastinetta.
Aika harvassa osa-alueessa OnePlus 5T iPhone X:n puhtaasti voittaa, jos nyt tuota speksilistaa käydään läpi. Oikeastaan vain RAM-muistia on enemmän, pikalataus nopeampi ja etukamera on OP5T:ssä parempi, mutta RAM-muistikaan ei ole vertailukelpoinen eri käyttöjärjestelmästä johtuen. Oikeastaan kaikilla muilla osa-alueilla iPhone X onkin sitten parempi.
Mutta eipä tuossa pelkkien speksien vertailemisessa yleensä ole mitään järkeä ja onhan laitteiden välinen hintaerokin 2,5-kertainen.