Mainos Television osto-opas – mitä pitää miettiä ennen television ostoa

Liittynyt
18.05.2018
Viestejä
46



Tämä on LG:n kanssa toteutettu kaupallinen yhteistyö:

Koko? 4K-resoluutio? HDR? Paras televisio jalkapallon MM-kisojen katseluun? Television hankinnassa on paljon mietittävää ja paljon vaihtoehtoja, käsittelemme tässä joukon tärkeimpiä pohdittavia asioita.

Kun sijoittaa rahaa uuteen televisioon, on monta asiaa, joita on hyvä ottaa huomioon. Joidenkin mielestä kyseessä on vaivalloinen mutta vaativa prosessi, toisista sietämätön tehtävä, jonka haluaisi pois päiväjärjestyksestä mahdollisimman pian. Kaikki televisionkatsojat ovat yksilöitä, ja kaikilla on omat mieltymyksensä, mutta valintoihin vaikuttavat samat perusasiat. Käymme tässä artikkelissa läpi, mitkä ovat tärkeimmät asiat pitää mielessä, kun olet ostamassa televisiota.
Tiivistettynä:
  • Koolla on tärkeä rooli – mutta yhtä tärkeää on etäisyys televisioon
  • Ultra HD 4k tulee kaupan päälle – käytä sopivia videolähteitä, niin saat siitä täyden hyödyn
  • OLED on premium-laatua, LCD ja LED puolestaan antaa rahoille eniten vastinetta kuvakoon suhteen – kuvaprosessori vaikuttaa kuvaan ja toimintoihin
  • HDR tekee kuvaelämyksestä luonnollisemman – valitse oikea HDR-formaatti ja valmistaudu HFR:n tuloon
  • Älytelevisio ei tarkoita pelkkiä sovelluksia, vaan sitä voi myös ohjata eleillä ja äänellä
  • Älä unohda ääntä – täydennä surround-järjestelmällä tai soundbar-kaiuttimella


1. Panosta kunnolla – tai siirrä sohvaa eteenpäin


Kirjaimellisestikin suurin kysymys monelle televisionostajalle on, minkä kokoinen televisio kannattaa hankkia. Valinnassa pitää ottaa huomioon niin budjetti, kalusteet kuin oma sisustusmakukin, mutta on myös totta, että hyvin harva joutuu katumaan liian suuren television ostamista. Totumme yllättävän nopeasti television kokoon, ja tieteellisten tutkimusten mukaan monelle tavanomaiselta 3–4 metrin etäisyydeltä televisiota katsovalle jättikokoinen televisio tuottaa parhaan katselukokemuksen. Society of Motion Picture & Television Engineers -järjestön ohjeiden mukaan television pitää täyttää 30 astetta näkökentästä, kun katsotaan vaihtelevaa videoaineistoa (elokuvia, urheilua, pelejä), ja 40 astetta, kun katsotaan elokuvia. Se tarkoittaa sitä, että urheilua katsoessa istutaan noin 2,7 metrin päässä ja elokuvaa katsottaessa kahden metrin päässä 65-tuumaisesta televisiosta.



[table id=3 /]

Aiemmin television resoluutio oli tärkeä tekijä siinä, miten lähellä ruutua pitää istua, mutta Ultra HD -tarkkuus on miltei poistanut kyseisen kriteerin merkityksen. 4K-TV:n pikselit ovat niin pieniä, ettei niitä pysty erottamaan mukavalta katseluetäisyydeltä, vaan rajoittavana tekijänä on pikemminkin videomateriaalin laatu.

Vaikkei television koko olekaan ainoa tekijä, se vaikuttaa paljon katselukokemukseen. Tästä syystä onkin hyvä antaa budjetin ja katseluetäisyyden määrätä kuinka suuren ruudun valitset ja pitää mielessä myös muut tärkeät näkökohdat. Tällä hetkellä eniten Euroopassa myytävät televisiot ovat kooltaan 60–69-tuumaisia ja 65-tuumainen onkin sopiva suuntaviiva useimmille kuluttajille.

Vinkki: Hyvä henkilökohtainen mittatikku on se, millä rivillä mieluiten istut elokuvateatterissa. Mitä lähempänä valkokangasta istut, sitä suurempi televisio tai lyhempi katseluetäisyys todennäköisesti miellyttää sinua kotonakin. Ei siis kannata ujostella vetää sohvaa lähemmäs televisiota tai istua nojatuolissa suoraan television edessä, kun haluaa nauttia kunnolla lempielokuvastasi.


2. Ultra HD 4K tulee lähinnä kaupan päälle


Korkeampi resoluutio, jossa on enemmän pikseleitä, tuottaa paremman tarkkuuden ja näyttää enemmän yksityiskohtia. Ultra HD 4K on tällä hetkellä vakioresoluutio, jota miltei kaikki uudet televisiot tukevat ilman varsinaista lisäkustannusta. Ei ole oikeastaan mitään syytä valita alempaa resoluutiota, ja vaikka tavallisia televisiolähetyksiä ei lähetetäkään 4K-tarkkuudella, monessa televisiossa on skaalaustoiminto, joka saa aikaan hieman terävämmältä näyttävän kuvan. Kun valitsee 4K-tarkkuuden, televisio kestää kehitystä pidempään ja television jälleenmyyntiarvo käytettynä säilyy paremmin.

Vinkki: Kuten aikaisemmin on jo mainittu, 4K-tarkkuudesta nauttii enemmän, kun istuu lähempänä televisiota. Ultra HD Blu-ray, Netflix, YouTube, Xbox One X, Playstation 4 Pro ja Apple TV 4K ovat esimerkkejä laitteista ja palveluista, joissa on tarjolla paljon materiaalia 4K-tarkkuudella.


3. LCD/LED, OLED ja kuvaprosessori


Useimmat ovat kuulleet lyhenteet LCD ja OLED, jotka ovat kaksi televisioissa ja näyttölaitteissa käytettävää eri kuvapaneelitekniikkaa. Eroja on monia, mutta suurimpana erona on se, että LCD-paneelissa käytetään valodiodeja ruudun takana säätämään TV:n pikselien valotehoa, josta tulee myös nimitys LED-TV (LED, light emitting diode). Tuloksena on valovoimainen televisio, jonka valmistuskustannukset ovat kohtuullisen matalat. OLED-paneelissa jokainen erillinen pikseli (joita 4K-TV:ssä on yli 8 miljoonaa) on oma valonlähteensä, joka LCD-television pikselistä poiketen voidaan sammuttaa kokonaan. Sen ansiosta OLED-tekniikka toistaa mustan värin ja kontrastit erinomaisesti, mikä on tärkeää etenkin elokuvien ja TV-pelien yhteydessä. OLED on kuitenkin kalliimpi valmistaa, ja kustannus kuvapinta-alaa kohden on suurempi kuin useimmilla LCD-televisioilla.



OLED-tekniikassa ei käytetä erillistä taustavalaistusta, vaan kukin pikseli on oma valonlähteensä.

Kuvapaneelit ovat toki erittäin tärkeässä roolissa, mutta moni unohtaa niitä ohjaavat prosessorit. OLED-paneelin 8 miljoonan yksittäisen pikselin ohjaamiseen tarvitaan paljon laskentatehoa. Tehokkaampi kuvaprosessori mahdollistaa kehittyneiden kuvatekniikoiden käytön esimerkiksi nopeatempoisten urheilulähetysten, kuten jalkapallon MM-kisojen, kuvanparannukseen sekä videopelien viiveen minimoimiseen. Jokainen uusi televisiosukupolvi käyttää aikaisempaa tehokkaampia kuvaprosessoreita, mutta toisinaan tekniikassa otetaan suurempi harppaus, mikä kannattaa pitää mielessä televisiota valittaessa.

Vinkki: Kuvaprosessori vaikuttaa television kuvanlaatuun, suorituskykyyn ja toimintoihin. Kannattaa siis miettiä, mitä toimintoja edellyttää televisiolta ja kuinka pitkään toivoo hankkimasi television pysyvän kehityksessä mukana. Kun verrataan LCD- ja OLED-näyttötekniikoita, OLED tuottaa yleensä parhaan kuvanlaadun ja LCD on usein hinnaltaan edullisin kuvapinta-alaa kohden.
Lyhyesti: LG α (Alpha) 9

LG:n uusi OLED-kuvaprosessori α9 on laskentakapasiteetiltaan 35 % suorituskykyisempi kuin aikaisemmat prosessorit ja se tukee 10-bittistä värinkäsittelyä. Sen ansiosta uudet OLED-televisiot voivat määritellä 7,3 kertaa enemmän värejä kuin viime vuoden mallit. Prosessori voi minimoida kaikkien kuvalähteiden värisiirtymien rakeisuus- ja raidallisuuskohinaa nelivaiheisesti, mikä on kaksinkertainen tehokkuus viime vuoden malleihin verrattuna. Minimointi voidaan tehdä niin televisiolähetyksille, korkearesoluutioiselle materiaalille kuin muulle pakatulle kuvamateriaalille, kuten striimauspalveluille ja ladatuille videoille. Prosessori mahdollistaa myös television ääniohjauksen, kuvamateriaalin toiston enimmillään 100 fps:n taajuudella sekä erittäin lyhyen 20,9 millisekunnin kuvaviiveen HDR-peleille.​




4. HDR ja HFR


High Dynamic Range (HDR) on tekniikka, jonka avulla televisiot ja näytöt voivat esittää kuvamateriaalia, joka laajemman dynamiikkansa (erottuvan kirkkausalueen laajuus) ansiosta on entistä todellisemman tuntuista. Teknisesti tarkasteltuna HDR-materiaalissa on lisäparametreja (metadataa), jotka ohjeistavat HDR-televisiota näyttämään lisää yksityiskohtia kuvan vaaleissa ja tummissa kohdissa. HDR- ja SDR-materiaalin (Standard Dynamic Range) ero saattaa kuluttajatutkimusten mukaan vaikuttaa katselukokemukseen enemmän kuin 1080p-tarkkuudesta 4K-tarkkuuteen siirtyminen.
  • HDR10 – tällä hetkellä käytetyin standardi
  • Dolby Vision – kehittynein HDR-standardi, jonka suosio on kasvussa
  • HLG HDR – standardi (Hybrid Log Gamma), jonka arvioidaan nousevan televisiolähetysten standardiksi
  • Technicolor HDR – tekniikka, jolla voidaan lähettää sekä HDR- että SDR-materiaalia samanaikaisesti

HFR (High Frame Rate) on uusi tekniikka, joka mahdollistaa kuvamateriaalin ja lähetykset 100–120 kuvaa sekunnissa ruudunpäivitysnopeudella. Elokuvat kuvataan usein 25–30 kuvaa sekunnissa ruudunpäivitysnopeudella, jonka monet katsojat kokevat parhaaksi. Tilanne on kuitenkin eri, kun kyse on urheilusta ja peleistä. Kun kuvassa on nopeaa liikettä, vaikkapa verkon yli kiitävä tennispallo, tarvitaan korkeampi kuvataajuus, jotta vaikutelmasta ei tule nykivä. Ensimmäisten HFR-lähetysten odotetaan alkavan Yhdysvalloissa tämän vuoden aikana ja niissä keskitytään pääosin urheiluun sekä muihin ohjelmiin, joissa korkeammasta kuvataajuudesta on hyötyä. Muun muassa analyysiyhtiö IHS on kertonut, että myös tämä tekniikka vaikuttaa katselukokemukseen enemmän kuin resoluution kasvattaminen.



LG:n uusimmat OLED-televisiot ovat markkinoiden ensimmäiset televisiot, jotka tukevat HFR-tekniikkaa 100/120 kuvaa sekunnissa ruudunpäivitysnopeudella (EU/US).

Vinkki: Jos haluat käyttää TV:tään monia vuosia, kannattaa valita malli, joka tukee mahdollisimman monta kuvastandardia.


5. Älykkäät toiminnot sekä ääni- ja eleohjaus


Useimmat uusista televisioista ovat enemmän tai vähemmän älykkäitä. Televisioissa on useimmiten integroituja sovelluksia, joilla voidaan käyttää erilaisia palveluita, kuten Netflixiä tai YouTubea, tai toistaa videotiedostoja jotka olet tallentanut verkkoosi tai muistitikulle. Älytelevision käyttö ei kuitenkaan aina ole intuitiivista tavallisella kaukosäätimellä. Jo pelkkä valikoiden selaaminen voi olla turhauttavaa puhumattakaan kirjautumistietojen syöttämisestä nuolinäppäimillä.



Netflixin kaltaiset palvelut on usein integroitu suoraan televisioon – tässä on LG:n Magic Remote omine pikanäppäimineen.

Jotkin televisiomallit tukevat sekä ääneen että eleisiin perustuvaa ohjausta. Sen ansiosta monen painikenäppäilyn sijasta voi suoraan osoittaa Netflixissä televisiosarjaa, jota haluaa katsoa. Television voi myös käynnistää äänellä kertomalla vaikkapa haluavansa katsoa Netflixissä ohjelmaa Stranger Things.

Vinkki: Kun Google julkaisee Google Assistant -tuen kielellesi, voit ohjata Philips Hue -lamppuja ja muita soveltuvia älylaitteita televisiolla, jossa on integroitu Google Assistant.


Lyhyesti: Magic Remote ja WebOS 4.0

LG toimittaa OLED-televisioidensa mukana Magic Remote -kaukosäätimen, jonka avulla voi osoittaa, napsauttaa ja selata valikoita käden liikkeillä. WebOS 4.0 -käyttöjärjestelmässä voi myös avata sovelluksia, kuten Netflix ja YouTube, puhumalla kaukosäätimelle. Google Assistant on integroitu televisioon ja sillä voi ääniohjata muita tuotteita, kun Google julkaisee Google Assistant -tuen kielellesi. Älypuhelimesta voi myös striimata kuvamateriaalia televisiolle Miracastin avulla tai käyttää OLED-televisiota jättikokoisena kuvakehyksenä, jolla näytetään Google Photo- tai Instagram-tilin kuvia.



LG Magic Remote -kaukosäätimessä on osoitin, jolla navigoidaan pyyhkäisemällä näytöllä.


6. Ääni on merkittävä osa katselukokemusta


Kuvanlaatu on kieltämättä television tärkein ominaisuus, mutta äänenlaadunkaan merkitystä ei pidä aliarvioida. Vaikka onkin hämmästyttävää, miten hyvä ääni uusimmista erittäin ohuista televisioista onnistutaan saamaan, fysiikan lakeja ei silti pystytä rikkomaan. Jos haluaa täyden elokuvakokemuksen tai tuntea istuvansa jalkapallostadionilla, on televisiota täydennettävä ulkoisella äänijärjestelmällä.

Vannoutuneiden kotiteatteriharrastajien kannattaa sijoittaa erilliseen kotiteatterivahvistimeen sekä surround-järjestelmään, jossa on vähintään 6 kaiutinta (5.1 kanavat) ja mielellään 8 kaiutinta (5.1.2 Dolby Atmos). Siihen tarvitaan kuitenkin kohtalainen budjetti sekä sopivat sisustusratkaisut.



LG SK10Y Soundbar tukee Dolby Atmos 5.1.2 -ääntä, mutta sen voi myös yhdistää langattomiin takakaiuttimiin, kun järjestelmän halutaan toistavan 7.1.2-ääntä.

Kätevä ja tehokas vaihtoehto on täydentää televisiota soundbar-kaiuttimella. Soundbar on surround-järjestelmä kompaktissa muodossa, joka sisältää usein monta kaiutinelementtiä surround-äänen tuottamiseen sekä mahdollisuuden yhdistää ulkoisia laitteita, kuten pelikonsoleita tai muita äänilähteitä. Useissa soundbar-kaiuttimissa on myös ylöspäin suunnatut kaiuttimet, joilla saadaan aikaan Dolby Atmos -ääni, ja niiden kanssa käytetään usein subwooferia vaikuttavan bassokokemuksen synnyttämiseksi. Käytännössä televisioon voi valita minkä tahansa soundbar-kaiuttimen, mutta usein on etua hankkia molemmat samalta valmistajalta, jolloin esimerkiksi television ja soundbarin ohjaaminen onnistuu helpommin samalla kaukosäätimellä.

Vinkki: Jos olet hankkimassa kotiteatterivahvistinta tai soundbar-kaiutinta, muista tarkastaa, että laite tukee HDCP 2.2 -standardia. Sillä saat täyden tuen 4K HDR -kuvalle ja pakkaamattomille äänijärjestelmille, kuten Dolby Atmos -äänelle. Huomaa myös, että kaikki televisiot eivät kykene toistamaan Dolby Atmos -ääntä integroiduista sovelluksista, kuten Netflixistä.

Seuraavassa osassa keskitymme siihen, miten saat televisiostasi parhaan kuvakokemuksen. Sitä odotellessa voit lukea lisää LG:n OLEDista täältä.

Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
12 044
1. Montakohan vuotta LG ajattelee tarjota käyttispäivityksiä laitteilleen?
2. Mikäköhän mahtaa olla laitteiden arvioitu kestoikä LG:llä? (Aikoinaan kuvaputkelliset televisiot kestivät maltillisella korjausmäärällä yleensä sen 10-25 vuotta.)
 
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
283
Tässä oli ihan hyvin informaatiota yleisesti televisioiden eri tekniikoista :). Oliko suora copy-paste LG:ltä, vai kuinka vapaasti voitte lisätä omia näkemyksiä ja mielipiteitä näihin?
 

Juha Kokkonen

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13 269
Tässä oli ihan hyvin informaatiota yleisesti televisioiden eri tekniikoista :). Oliko suora copy-paste LG:ltä, vai kuinka vapaasti voitte lisätä omia näkemyksiä ja mielipiteitä näihin?
Teksti tuli suoraan mainostajalta ja itse kävin sen läpi ja tein pieniä korjauksia lähinnä lauserakenteisiin ja muotoiluun.
 
Liittynyt
05.11.2016
Viestejä
1 528
Pidän tätä mainosartikkelia jopa ihan hyvänä sisältönä, ei liikaa mainostettu omia tuotteita vaan ihan yleiselläkin tasolla kerrottiin TV asiaa.
 

Alensia

Custom-titteli
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 811
Mainokseksi yllättävän hyvä ja informatiivinen artikkeli :tup:
 

Aaltoliike

Alkuperäinen jäsen
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 249
Tämähän oli jo aika hyvää tavaraa. Hyödyllistä mainontaa :)
 
Liittynyt
21.08.2017
Viestejä
6 851
HDR:tä käytettäessä välttämättä se ei näytä ihan hyvälle näillä halvimmilla telkkareilla vaan laatua saadaan vasta siellä mentäessä johonkin +900€ telkkareihin.

Vaikka telkkari tukisi(kin) paneelilla sitö 100/120fps, mutta onko sisääntulot edelleen max 60fps? Ja hinnathan ovat laskeneet aika kovasti, kun itse hommasin muutama vuosi sitten 40" fullhd paneelilla olevan Samsungin telkkarin 800€ hintaan ja nykyään tuolla hinnalla saa melkeinpä sitä 60" 4k telkkaria tai jollain 500€ 4K 40" telkkaria
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 518
1. Montakohan vuotta LG ajattelee tarjota käyttispäivityksiä laitteilleen?
2. Mikäköhän mahtaa olla laitteiden arvioitu kestoikä LG:llä? (Aikoinaan kuvaputkelliset televisiot kestivät maltillisella korjausmäärällä yleensä sen 10-25 vuotta.)
LG:n telkkarit on kestäneet aika hyvin. En muista että vielä olisi rikkoontunut. Itsellä 2009 ostettu 42" LG telkkari. Plus pari muuta ja siis ihan tarpeeksi kauan tuntuu kestävän ehjänä. Samaan aikaan ostettu myös jääkaappipakastin ja tiskikone. Ja maalämpöpumppu on myös saman ikäinen.
 
Liittynyt
05.02.2017
Viestejä
5 124
Vaikka telkkari tukisi(kin) paneelilla sitö 100/120fps, mutta onko sisääntulot edelleen max 60fps?
LG:n kohdalla ilmeisesti noin, eli kaikki hertsit saa käyttöön vain striimaamalla (teoriassa, koska noin korkean taajuuden striimejä ei ole) tai sopivia tiedostoja toistamalla.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 320
LG:n kohdalla ilmeisesti noin, eli kaikki hertsit saa käyttöön vain striimaamalla (teoriassa, koska noin korkean taajuuden striimejä ei ole) tai sopivia tiedostoja toistamalla.
LG:n sivuilta:
  • HFR-toimintoa voi käyttää ainoastaan USB-liitännällä vuoden 2018 LG OLED -televisioissa.
 
Liittynyt
25.01.2017
Viestejä
68
1. Montakohan vuotta LG ajattelee tarjota käyttispäivityksiä laitteilleen?
2. Mikäköhän mahtaa olla laitteiden arvioitu kestoikä LG:llä? (Aikoinaan kuvaputkelliset televisiot kestivät maltillisella korjausmäärällä yleensä sen 10-25 vuotta.)
Oledit tuskin kestävät järin pitkään, kun pikkuhiljaa (ali)pikselit kuolevat ja ruutuun palaa kuvioita kiinni. Ohessa testiä muutamalla yksilöllä siitä kuinka pitkään tässä suunnilleen kestää: https://www.rtings.com/tv/learn/real-life-oled-burn-in-test
Mitä olen ymmärtänyt niin se on vähän tuuripeliä kuinka pitkään milläkin yksilöllä kestää ennen kuin ne kuviot ruutuun tulevat, muttta luonnollisesti ei LG:n takuuseen mene. Eli vähän riskisijoituksia ovat vielä tässä kohtaa.

LG: n ips-paneelilla olevat töllöt todennäköisesti kestävät niin pitkään kuin sieltä konkka paukkuu ja siinäkin kohtaa ovat melko yksinkertaisesti korjattavissa. Tosin niitä suosittelen välttämään kuin ruttoa, jos katselukulman ei ole pakko olla kauhean laaja. Va-paneelilla olevat kilpailijat (eli kutakuinkin kaikki Samsungit sekä Sonyn ja Philipsin paremmat mallit) tekevät aika lailla kaiken muun paremmin.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 424
Viestejä
4 161 213
Jäsenet
70 408
Uusin jäsen
allun90

Hinta.fi

Ylös Bottom