Teiden talvikunnossa pito

Viestiketju alueella 'Autot ja liikenne' , aloittaja tuplaweeberit, 12.12.2017.

 1. tuplaweeberit

  tuplaweeberit

  Viestejä:
  308
  Rekisteröitynyt:
  08.04.2017
  Tähän ketjuu havaintoja huonosta kunnossa pidosta.

  Ketjun avaukseen antoi inspiraation se ettei tänään pk-seuudulla olevalle tielle ole klo 18,50 mennessä tehty mitään vaikka lunta tullut kokopäivän 10-15 cm. Perunapeltokin olisi ollut paremassa kunnos kuin tämä vilkas kantatie. Paikat meinasi tippua hampaista vaikka jono eteni 40-50 km/h. Tämä ei ole mitään uutta sama meininki on ollut koko 2010-luvun. Ainut mikä toimii on suolaus,pikkuisenkin on kuuraa tiessä niin johan suola-auton hyrrää joka päivä levittämässä paskaa tielle, mutta kun sitä aura-autoa todella tarvittais niin ei kokopäivänä ole käynyt auraamassa liikennetilanne sivun mukaan. Vituttaa kun joillekin hiekkaneekereille kyllä löytyy miljardi tuosta vaan,mutta tienpitoon ei muutamaan miljoonaa että tiet pysyis jotenkin ajettavassa kunnossa pikkulumipyryssä.
   
  Ho Lee Fuk, Gize, SR50La ja 3 muuta tykkäävät tästä.
 2. Super Hessu

  Super Hessu

  Viestejä:
  429
  Rekisteröitynyt:
  29.09.2017
  Suolan levitystä isoille teille voisi kyllä vähentää, ei ymmärrä mikä järki siinä on. Mäkiin tms. voi laittaa jos esim. raskas kalusto tarvii ja risteyksiin.
   
  Ho Lee Fuk, Wapaaherra, mRkukov ja 4 muuta tykkäävät tästä.
 3. tuplaweeberit

  tuplaweeberit

  Viestejä:
  308
  Rekisteröitynyt:
  08.04.2017
  Kun kattoo tuota liikennetilanne sivua talvikunnossapidon osalta niin ei voi muuta sanoa että suomi on tippunut banaanivaltion tasolle teiden hoidossa.
   
  emviiex tykkää tästä.
 4. Myrkky

  Myrkky

  Viestejä:
  3 943
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Motarilla tänään 80kmh rajoitus, 70kmh oli jo liioittelua, oli jäätä pohjalla, lunta ja loskaa, toinen kaista ummessa. Parilla rampilla rekkoja jumissa, oli kyllä myös kylän keskustassa. Toinen isohko valtatie rajoitus 80, no 50kmh oli sellainen siedettävä ettei ala osia tippumaan siinä tärinässä.
  Omaa kotikatua ei ole onneksi edes aurattu, muuten sais sellaisen kivan loskavallin siihen esteeksi. Onneks vettä tihuttaa on plussan puolella niin eiköhän nuo tuosta sula.
   
 5. teppemies

  teppemies

  Viestejä:
  782
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Saako tuollaista jäätynyttä röpelöpaskaa sileäksi muulla, kuin järeällä tiekarhulla? Onko niitä enää montaa pääkaupunkiseudun talleissa jäljellä? Ei ainakaan liikenteessä paljoa näy. Kaippa tuollaisen operointi ja etenkin kunnossapito maksaa sitten liikaa. VMP.
   
 6. valurauta

  valurauta

  Viestejä:
  1 171
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Ei taida tulla vettä enempää kuin tarvitaan lumen kyllästämiseen vedellä. Ei se mihinkään sula ja yöllä pakastuu.

  Tämän ketjun voisi sulkea aiheettomana tai siirtää jonnekin sketsiosastolle. :( Eihän ainakaan pk-seudulla mitään teiden talvikunnossapitoa ole. Esim. Helsinki ei saanut minkäänlaista aurauskalustoa liikkeelle, vaikka hyvän aikaa sitten ennakoitu lumimyräkkä iski kaupunkiin keskellä tuikitavallista arkipäivää.
   
  lnaukkar tykkää tästä.
 7. valurauta

  valurauta

  Viestejä:
  1 171
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Espoossa niitä kai on vielä muutamia mutta Helsinki lienee takonut moiset autoilun palvelijat pyörätelineiksi jo vuosia sitten.
   
  SR50La tykkää tästä.
 8. Myrkky

  Myrkky

  Viestejä:
  3 943
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mittari näyttää +4 ja mitä tietä vilkaisin niin siinä ei ole enää mitään aurattavaa, vesisade loppui jo mutta lumet sulaa hyvällä vauhdilla.
  No seuraavaa mayhamia odotellessa, hyvä ettei pitkiä matkoja tarvi ajella.
   
 9. Tellervo

  Tellervo

  Viestejä:
  823
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Onko täällä kellään tietoa, missä noista suolauksista päätetään?

  Tuntuu siltä, että nykyään aurausta pyritään välttämään ja hoitamaan lumenpoisto sulattamalla lumi suolan avulla. Lisäksi tuntuu, että suolan käytölle on jokin kiintiö: näin monta tonnia teille on kylvettävä suolaa talven aikana kelistä riippumatta. Autot ruostuu, ympäristö saastuu, maisemat pilaantuu ja pahimmassa tapauksessa tie muuttuu liukkaammaksi liiallisen suolan käytön takia.
   
  Gize tykkää tästä.
 10. sf78

  sf78

  Viestejä:
  182
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Helsingistä en tiedä mikä on kaupungin oman kaluston tilanne, mutta monissa muissa kaupungeissa koko homma on siirretty eri alihankkijoille joilla on tietty velvoite aurata/hiekoittaa/suolata talven aikana. Siellä sitten ajetaan aamu kolmelta suolaa ja hiekkaa sulaneille kaduille plussakelillä aurasta kipinät sinkoillen. Jos lunta oikeasti tulee, niin voi olla, että illalla on jo osa pääkaduista ja teistä aurattu.
   
 11. tuplaweeberit

  tuplaweeberit

  Viestejä:
  308
  Rekisteröitynyt:
  08.04.2017
  Iltalehdessä juttua. Siinäkin mainitaan että tietä ei aurata ennenkuin sade loppuu. Maakunnassa oli juttua että koulubussi ei ollut suostunut ajamaan vuoroa kun oli liian liukasta, melkosta touhua nykyään,päättäjät silmä kirkkaana valehteloo että suomi on rikkaampi niin koskaa vaikka valtiolla on velkaa ennemmän niin sota-aikana. Maailman parantamiseen kyllå löytyy varoja.

  Rekkamies teki kansalaisaloitteen, vaatii teille parempaa talvikunnossapitoa: ”Muuten odotetaan seuraavaa kuolonkolaria”

  Kansalaisaloite asiasta.

  Kansalaisaloitepalvelu - Lakiehdotus tiestön talvikunnossapidon minimivaatimuksille.
   
  SR50La tykkää tästä.
 12. lusikkamies

  lusikkamies

  Viestejä:
  308
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  VT21 viimeinki päässy hieman mediaanki, maikkarinpaskalla ainaki ollu juttua lyhyen ajan sisällä muutamaanki otteeseen. Toki osasyy on kokemattomat kuskit, mutta ei tuo kunnossapitokaan ole ihan syytön. Ja isoja eroja on tienpätkillä, riippuen siitä kuka sitä kunnossapitoa hoitaa. Toki tuo on haasteellinen pätkä, mutta rekkaliikenne kasvaa joka vuosi, ja kunnossapito huononee joka vuosi, ei ole hyvä yhtälö tämä.

  Rekat ravissa-fb ryhmää voi käyä kattelemassa jos nappaa. Jotain 300 rekkaa on ojasta kiskottu vuosittain, ja vaikka korvessa ollaanki, niin onhan tuo jonkumoinen määrä ko aattelee että talvisin nuo etupäässä tapahtuu.
   
 13. Zyrppa

  Zyrppa

  Viestejä:
  879
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Olipa tänään aamulla 9-tie Muurame - Korpilahti välillä suolaamatta ja aivan jäässä, Jämsässä oli sitten vähän suolaa ripoteltu. Se on kiva tunne kun lähdet kiihdyttämään rampin jälkeen ja 80 vauhdissa vielä sutii renkaat nelosvaihteella ja ESP vilkuttaa:rolleyes:. Piti loppumatka ottaa vähän varovasemmin.
   
 14. arix

  arix

  Viestejä:
  27
  Rekisteröitynyt:
  14.11.2016
  Se on se ulkoistusvimma mikä tekee alasta kuin alasta tehottoman, luvataan kaikkea kivaa ja tarvittaessa mitään ei saada.
   
  SR50La tykkää tästä.
 15. lusikkamies

  lusikkamies

  Viestejä:
  308
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Jep, säästöjä ehkä saadaan, mutta eihän tuo ihme ole jos hommat jätetään tekemättä tai tehään vasemmalla kädellä.

  Noh, robottiauto oli kuiten tehny jonkumoisen ennätyksen tässä älytien pätkällä. Tästähän toki voidaan johtaa semmonen päätelmä ettei tien kunnossapidossa mitään vikaa ole...
   
 16. Super Hessu

  Super Hessu

  Viestejä:
  429
  Rekisteröitynyt:
  29.09.2017
 17. miilvi

  miilvi

  Viestejä:
  70
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  On tuo teiden suolaus kyllä niin turhaa kuin vaan voi olla. Pari hiutaletta ilmassa ja jo ollaan heti suolaa kylvämässä vaikka ei olisi mitään tarvetta. Paska lentää ja autot ruostuu. Tuollainen pienen lumisateen lumi poistuu tielta ihan ajoviiman vaikutuksesta ja ajoura olisi hetkessä täysin kuiva. Nyt tiet jatkuvasti märkiä tuon suolan takia. Urat syvenee silmissä ja vt12 on kevääsen mennessä taas aivan urilla vaikka 2 vuotta sitten asvaltti uusittiin tieosuudelle mitä lähes päivittäin ajelen. Kylväisivät sitä suolaa risteyksiin, mutta kun täysin suoralle tiellekkin.
   
  oppilas84, Aliipa, Ho Lee Fuk ja 5 muuta tykkäävät tästä.
 18. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  4 112
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itse hyväksyn suolan käytön talven ensimmäisten lumien aikaan. Silloin porukkaa on vielä liikkeellä kesärenkailla ja on parempi että pääväylät ovat oikeasti sulat. Itse ajoin vaihtamaan kesärenkaat talvikelillä, koska tiesin että nelostie on 100% varmasti suolapaskaa täynnä. Niinhän se olikin.

  Näin talven tullen suola voitaisiin kuitenkin jättää kokonaan isommilta alueilta pois. Risteysalueille ihan ok, mutta ei niille loputtomille kilometreille hyvää suoraa tietä. Talvirenkaat on sitä varten ettei pieni lumikerros haittaa. Paljon mieluummin vähän lisää uria yms., kuin se kaiken valon nielevä suolamoska, joka tekee kaikesta mustaa ja likaista.

  Huomenna illasta taas ajamaan 300km nelostietä. Sen tietää mitä 99.9% matkasta on. Tuulilasin pesua, pimeyttä ja suolamössöä. :(
   
 19. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  3 053
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Joensuussa oli ainankin muutamana edellisenä viikkona teiden kunnossapito lähinnä luokatonta, kaupungin alueella, suureltaosin. Monilla teillä oli uria ja tai mieletöntä nimismiehen kiharaa / patteja. Autokorjaamot tykkäävät, kun pyörien ripustuksia vaihdatetaan..

  Jotenkin on nyt vain sellainen tunne, että nyt on "säästetty", muttei fiksusti. Monet tiet olisivat kaivanneet tiekarhun vähemmänkin hellää kosketusta.
   
 20. valurauta

  valurauta

  Viestejä:
  1 171
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Suomi on hyvää vauhtia matkalla talvikunnossapidon banaanisarjaan. Eihän tuollainen jää lähde muulla kuin kunnon tiekarhulla.

  Käykääpä joskus katsomassa, miten lumet hoidetaan Kanadassa. Koneet lähtevät liikkeelle kun alkaa tulla lunta, ja lumisateen päättyessä ... tadaa ... lumet on jo aurattu pois. Lumi on helppo ja kevyt aurata pois kun se ei pääse tamppautumaan tiiviiksi puhumattakaan siitä, että odotetaan tamppautuneen lumen muuntumista kovaksi jääksi.
   
  lnaukkar ja Gize tykkäävät tästä.
 21. Hellsinki

  Hellsinki Kapteeni pienkonekorjaaja Tukijäsen

  Viestejä:
  727
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Kunnon lumisateenaikaa noi pellet levittää vaa suolaa ja eihän se toimi, pahentaa vaan tilannetta.
   
  Wapaaherra tykkää tästä.
 22. valurauta

  valurauta

  Viestejä:
  1 171
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Suolalla on kyllä paikkansa paljaiden teiden pitämisessä jäättöminä varsinkin alku- ja lopputalvesta. Samoin vilkkaimpien väylien sulanapito sydäntalvellakin on perusteltua. Lentävä suolamoska on kuitenkin pienempi ongelma kuin tien leveydeltä vastaan luisteleva rekka.

  Toisaalta sydäntalvella ei pitäisi suolalla estää kunnon talvikelin muodostumista etenkään alemmalle tieverkolle. Talvella pitää aurata, hiekoittaa ja karhuta eikä suolata.

  Mitä suolauksen määrään tulee, niin suosittelen automatkaa Keski-Eurooppaan joskus nollakeleillä tai pikkupakkasilla. Voi käsitys siitä, että Suomessa suolattaisiin "älyttömän paljon", asettua vähän toisenlaiseen valoon, kun saa hiukan laajempaa näkemystä. Matkailu avartaa, talvellakin.
   
 23. E_Mustakari

  E_Mustakari

  Viestejä:
  476
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Ei missään tapauksessa suolaa talvikunnossa pidettäville teille, se sulattaa lumen ja jään. Jonkinlainen tankkiauto-lumitykki -yhdistelmä sen on oltava.
  Otsikkohan siis oli teiden talvikunnossa pito.
   
  Walla tykkää tästä.
 24. Jorsetti

  Jorsetti

  Viestejä:
  260
  Rekisteröitynyt:
  07.01.2017
  Nykyään kun (sivu)tiet päästetään tamppaantumaan, niin tiekarhuja on ollut ikävä. Eniten ehkä hämmästelen sitä, että edes bussipysäkeille ei riitä kunnon woimaa. Sinne sitä jyrää tarvitsisi eniten.
   
 25. Bapsu

  Bapsu

  Viestejä:
  1 116
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Ekojen lumien aikaan olin nimenomaan kesärenkailla motaria ajelemassa tmp-hml väliä, ei sitä suolaa silloin löytynyt. Nyt kun on talvirenkaat ja nollakeliä lähelläkään niin 15cm suolakerros laitetaan heti.

  Eniten tuossa suolassa vituttaa alustan tuhoutumista enemmänkin se lasolin määrä mikä kuluu ajaessa, mikäli haluaa nähdä jotakin. Säiliötä saa täyttää alvariinsa. Harkitsen vakavasti ajelevani jotakin pienempiä teitä kohta tuon saatanan moottoritien sijaan. Talvisin siis.
   
 26. Tellervo

  Tellervo

  Viestejä:
  823
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Se vituttaa täälläkin. Auto ilmeisesti ruiskii joka vedolla nestettä myös valoille, mikä on johtunanut siihen, että tänä syksynä olen joutunut ostamaan ainakin neljä kolmen kanisterin satsia pesunestettä. Ja juuri kaadoin viimeisen säiliöön..
   
 27. Bapsu

  Bapsu

  Viestejä:
  1 116
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Itse yrittänyt myös säästää lasolia laittamalla vettä leiliin koko syksyn, itsenäisyyspäivänä pääsi jäätymään. Nyt on toki jo lasolia seassa.

  Tuossa vedessä on se hyvä puoli, että se ei tee sitä kalvoakaan pestessä siihen lasille.

  Ja saappi pesee kanssa joo ajovaloja tms hyödytöntä.
   
 28. Paalausmestari

  Paalausmestari

  Viestejä:
  169
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ota virtajohto pois valopesureilta niin ei turhaan ruiski sinne valoille. Näin tein itse kun tuntu että ainetta menee enemmän sinne valoille kuin lasille.
   
  Bapsu tykkää tästä.
 29. Meisseli

  Meisseli

  Viestejä:
  544
  Rekisteröitynyt:
  03.03.2017
  Varsin turhia tosiaan nuo nykyiset valojen kastelijat, mutta vettä kuluu kyllä. Melkein ensi töikseni koodasin viivettä sen verran, että valot pestään vain kun pissapoikaa pitää päällä riittävän kauan yhtäjaksoisesti jotta voin itse päättää milloin valot kastellaan (eli yleensä ei ikinä).
   
 30. Gize

  Gize

  Viestejä:
  1 135
  Rekisteröitynyt:
  18.12.2016
  Yleensä on myös sulake niille erikseen, helpoin tapa jos haluaa kokonaan disabloida.
   
 31. Myrkky

  Myrkky

  Viestejä:
  3 943
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itse pistin lampunpesureiden letkut nippusiteellä kiinni, ja otin pyyhkijänsulat pois, volvot 850 ja V70. Nyt kun sulakkeet mainittu, niin olisi ollut ehkä helpompi katsella niitä ensin:vihellys:
   
 32. Tellervo

  Tellervo

  Viestejä:
  823
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Edellisestä autosta otin sulakkeen pois, kun rupesi vuotamaan. Tuossa nykyisessä kun on xenonit, niin ihan hyvä että niitä välillä pestään. Eipä se pesunesteen kustannus ole suuri, mutta ärsyttää niiden kanistereiden kanssa puljaaminen.
   
 33. Myrkky

  Myrkky

  Viestejä:
  3 943
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nykyisessä kehonkuljettimessa on tosin nappi erikseen lamppujen pesua varten, mikä on hyvä. Tosin tulee ajeltua pääsääntöisesti valaistuilla teillä, niin täytyy myöntää ettei niin hirveästi tule katseltua kuinka likaiset nuo valot oikeasti on, sikäli hyvä pointti.
  Muutenkin pitäisi pestä tuo vehje, ja sitten kilsan jälkeen samassa kunnossa..

  Ja kyllä on tiet reikiä täynnä, jos ei eilen ollut reikää jossain kohtaa, niin tänään kyllä. Ei sitä muistinvarassa ajella enää kun asfalti katoaa alta tuosta noin vaan.
   
 34. Asiantuntija

  Asiantuntija

  Viestejä:
  1 299
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Talvihoito - ELY-keskus
  Teiden talvihoitoluokat - Liikennevirasto
  Liukkauden torjunta - Liikennevirasto
  Liikennevirasto
  https://julkaisut.liikennevirasto.fi/thohje/pdf/1000199-v-08talvihoidon_toimintalinjat.pdf
  https://julkaisut.liikennevirasto.fi/pdf8/mt_talvihoito_2015_web.pdf
  Siitä tutustumaan. Urakoitsijat toimii noiden ohjeiden mukaan.
  Jos kuvittelet, että jotain pikkutietä hoidetaan samalla tavalla kuin pääteitä, niin kannattaa katsoa tuosta kartasta mikä sen hoitoluokka on ja katsoa sitten tuolta linkistä miten sitä hoidetaan ja mitkä sen laatuvaatimukset on.
   
  apoiuyt tykkää tästä.
 35. Asiantuntija

  Asiantuntija

  Viestejä:
  1 299
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Kaupungeilla on katujensa suhteen omia ohjeistuksia, joiden mukaan toimivat:
  Katujen hoitoluokitus
  Talvikunnossapito
  Talvikunnossapito

  Tuo palvelu on vasta koekäytössä ja siinä ei edes näy kaikkia talvikunnossapitotoimia, ainakaan reaaliajassa. "Palvelu on koekäytössä. Tiedoissa voi olla puutteita."
   
 36. j1m2

  j1m2

  Viestejä:
  479
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  kyllä on melko surkeaa täälläkin kuopion seudulla tienhoito,hirveät vallit lunta joka risteyksessä,ei edes liikenteenjakajia madalleta.Viimeksi äsken meinasin ajaa toisen alle kun ei näe jakajan yli millään,ihan viimesenteillä sain pysähtymään.
   
 37. humanteri

  humanteri

  Viestejä:
  9
  Rekisteröitynyt:
  24.07.2017
  Itse sahaan joka arki päivä 60 kilometrin työmatkaa täällä Pohjois-Savossa ja välillä auraus on hieman kyseenalaista, tai olen tottunut liian hyvälle. Jaa, kuinka niin? Ajan työkseni erilaisilla tienhoito koneilla, joten aura-autot ja tiehöylät ovat tuttuja muutenkin kuin vain hiekkalaatikolta tai kun aikoinaan isän kyydissä sain nauttia viitostien maisemista. Tiehöyliä en ole nähnyt yhtään kertaa polanteen poistossa Savon Kuljetuksen aikana. Luullaan että traktorin tai kuoma-auton alusterällä pystytään samaan jälkeen. Ei pystytä, ei ikinä.

  Pari kertaa viime talvena otin yhteyttä Savon Kuljetukseen ja ilmoitin muutamista huonolla mallilla olevista paikoista ja mitään ei tapahtunut. Vasta autoilijan linjalle soitto sai aikaiseksi jotain, mutta eipä silloinkaan mitään älyttömiä tapahtunut. No toivottavasti jatkossa tapahtuva ELY-keskuksen maksaminen yli menevältä osuudelta saa aikaan sen, että urakoitsijoilla alkaa olla kalusto hieman parempaa.
   
 38. a85

  a85

  Viestejä:
  577
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Kelit lauhtuu niin taas ruvetaan kilvan ajamaan suolaa teille. Ei vaan ymmärrä miksi sitä pitää koko ajan olla ajamassa sinne. Tiet menee ihan hirveeseen kuntoon kun se lumi sulatetaan sohjoksi. Paljon mukavampi ja turvallisempi on ajaa lumisella tiellä kuin siinä suolaloskassa. Ja alkutalvesta kun oli niitä räntäkelejä niin jätettiin ne loskat paikoitellen auraamatta ja nehän jäätyi sitten röpelöiksi ja uriksi tielle.

  Sitten kun on pidempiä poutaisia pakkasjaksoja joissa tiet kuivuvat, lumi ja jää kuluu pois, ajetaan siihen kuivalle asfaltille suolaa??? Sopivalla kelillä se suola imee ilmasta kosteuden siihen tiehen ja pakkasen kiristyessä jäätyy ja tiet on sitten aivan luistinratoja vaikka ne olisi pysynyt kunnossa ilman suolaamista.
   
  Legacy tykkää tästä.
 39. Myrkky

  Myrkky

  Viestejä:
  3 943
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ne on ne määrärahat, pitää kylvää sitä suolaa vaikka väkisin tietty määrä vuodessa tai muuten ei saa ensi vuodenksi lisää rahaa siihen suolaan.
  Ja se että asfaltiin ilmestyy reikiä kun kelit on jossain +-0 vaiheilla, tiedä sitten onko suolauksella paljon vaikutusta asfaltin kestävyyteen. Oletan että on, ainakin täällä rannikolla näyttä mittari plussa lukemia ja huomenna vielä lämpöisempää, saa lumet kyytiä.

  Vaihtoehtojakin on suolaukselle, käytetään mm. kanadassa. En nyt aineen nimeä muista tai löydä googlesta. Kuitenkin se on käytännössä luonnontuote ja ei vahingoita ympäristöä, tai autoa. Nimi nyt hakusessa, nestemäinen litku mitä muistaakseni eläimillekin voi syöttää ja joku sitten keksi että sehän toimii tien päälläkin.
  Mutta eihän nyt suomessa sentään, eletään menneisyydessä ja liian kallista (autoverotus?) ja kun aina ennenkin näin on tehty.

  Tiesuolan käyttö on nollakeleillä huipussaan – ympäristölle paras vaihtoehto liian kallis

  Jotain röppöä ylen uutisessa, mutta ei sekään, varmaan viittaa seuraavaan linkkiin.

  Kemion Oy
   
 40. Bapsu

  Bapsu

  Viestejä:
  1 116
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Lisääntynyt suolaus vaan on suoraan verrannollinen lasolinkulutuksen lisääntymiseen ja alustan paskaantumiseen...
   
 41. sf78

  sf78

  Viestejä:
  182
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
 42. Zyrppa

  Zyrppa

  Viestejä:
  879
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Mitäs nämä järkevät nopeudet on? Isolla tiellä voi ainakin ajella ihan rajoitusten mukaan vaikka vähän lunta tai jäätä onkin. Hiljempaa sitä tulee ajettua suolatulla tiellä kun kaikki valo imeytyy siihen sohjoon ja tuulilasi on koko ajan paskassa.
   
  afroilee ja Legacy tykkäävät tästä.
 43. null

  null

  Viestejä:
  473
  Rekisteröitynyt:
  06.11.2016
  Hanki paremmat sulat, hoh hoh.
   
 44. Zyrppa

  Zyrppa

  Viestejä:
  879
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Tai jos ei uskalla ajaa rajotusten mukaan kun on vähän jäätä siellä täällä. Pitää ne turvavälit niin pysähtyy ajoissa
   
 45. Asiantuntija

  Asiantuntija

  Viestejä:
  1 299
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Jos kaikki osaisivat ajaa, niin suolan käyttöä voisi vähentää paljon. Suolaa on vähän pakko kylvää tielle kun pinta on lauhtunut -10 asteesta viiteen-neljään pakkasasteeseen ja lauhtumisen yhteydessä alkaa sataa märkää lunta. Se lumi tamppaantuu aika mukavasti siihen pintaan, jos siellä ei ole suolaa pohjalla. Varsinkin yöllä kun liikennettä on vähemmän, niin liikenne ei kuluta uria puhtaaksi vaan muutama auto silloin tällöin lumisateella vain tamppaa sen lumen tiukasti pintaan. Siinä on sitten mukava lähteä rapsuttelemaan alusterällä sitä irti tai vaihtoehtoisesti käyttää 3x määrä suolaa sen sulattamiseen verrattuna tilanteeseen, jossa on jo suolattu sen sateen alle.
  e: tämä siis pääteillä, jos joku ei tajunnut
   
  Viimeksi muokattu: 25.01.2018
 46. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  4 112
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei voi ymmärtää kuka idiootti on mennyt suolaamaan 4-tien eteläpään (hki-jkl).

  5-6 astetta pakkasta ja pientä lumihöttöä. Lopputulos pelilijää hieman kosteana, eli aivan törkeän liukasta. Niin ja tietysti tuulilasi ja kaikki muu paskaisena suolamoskasta... miksi!?! Miksi sitä hiton suolaa pitää suoltaa sinne tien pintaan, vaikka ilman sitä olisi oikein hieno talvikeli ja pakkasta. Nopeusrajoituksien mukaan ajaessa moneen kertaan nelipyöräluisussa. Osa ei uskalla, eli jonossa 70km/h.
   
  SR50La tykkää tästä.
 47. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  4 112
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En kyllä nähnyt suola-autoa, mutta ei se tie noin vain -6 asteessa sula, varsinkaan ajourien ulkopuolelta. Ei voi ymmärtää moista.
   
 48. valurauta

  valurauta

  Viestejä:
  1 171
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Mahtoiko alla olla nasta- vai kitkarenkaat?:)
  Minusta suolaa oli eilen selvemmin lähinnä Mäntsälän eteläpuolella, eikä keli mitenkään erityisen vaikea ollut, ei suolalla eikä ilman. Ihan tavanomainen pakkasliukas asfaltti ja vähän lumipölyä päällä.

  -----------------------

  -----------------------

  Itse olen sitä mieltä, että vilkkaiden teiden suolaaminen on perusteltua (esim. pk-seudun kehät ja motarit), mutta anteeksiantamatonta on, että arki-iltana ei ole saatu ensimmäistäkään aura-autoa liikkeelle vaikka teille on muodostunut lumesta jo kunnon vallit kaistojen väliin.
   
 49. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  4 112
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Hyvät nastarenkaat. Iltaa kohden se vasta huononi.