Suomessa rakennettiin laajakaistaa tuhansiin kerrostaloihin aikoinaan HomePNA-tekniikalla, jolla voitiin jakaa yhteys kiinteistön vanhojen puhelinpiuhojen kautta. Nopeus on vuosien saatossa nousi ensin alkuperäisestä megabitistä teoriassa 100-kertaiseksi. Nyt uusi standardiversio lupaa edelleen kolminkertaistaa nopeuden.
HomePNA Alliance on julkistanut, että uusin standardi nostaa tiedonsiirtonopeudet 320 megabittiin sekunnissa ja optimaalisissa olosuhteissa jopa 640 megabittiin sekunnissa. Fast EoC-nimellä kutsuttu tekniikka on valmistajien mukaan helppo asentaa ja halpa ottaa käyttöön.
Ensimmäinen HomePNA 1.0 -versio rajoittui 1 Mbit/s -nopeuteen. Se yleistyi Suomessa noin 10 vuotta sitten. Siitä tuli suosittu, koska tavallisen puhelinkaapeloinnin kautta saatiin yhteys kerrostalohuoneistoihin asti ja kilpailua operaattoreiden dsl-linjoille.
Vaikka nopeus nyt nouseekin tämän päivän vaatimusten tasolle, aikoinaan HomePNA-tekniikasta innostuneen asiantuntijakin mielestä kannattaa jo harkita muita vaihtoehtoja.
Myöhemmin nopeudesta tuli pullonkaula. HomePNA 2.0 ja 3.0 nostivat nopeudet 10 ja 10 megabittiin. HomePNA-laitteita maahantuoneen ja myyneen Microdata Finlandin myyntipäällikkö
Matti Joutkoski kertoo, etteivät kakkos- ja kolmosversiot yleistyneet Suomessa, koska ne eivät olleet vakaita.
Niissä ongelmana oli ylikuuluminen. Se söi tehot, kun talossa oli useita verkkosegmenttejä. Ongelmia tuli jo yhdessä segmentissä, kun siellä oli paljon liikennettä. Tällöin nopeus putosi jopa kymmenesosaan teoreettisesta.
Suomessa on kuitenkin edelleen jopa tuhansia taloyhtiöitä, joissa on yhä vanhat HomePNA-laitteet. Joutkoski kertoo, että koska 1.0-sukupolven HomePNA-kytkimiä ei enää saa, niitä on yrityksessä korjattu. Kotiin tulevia päätelaitteita saa yhä, ja niitä on myyty tänä vuonnakin vielä yli 1000.
Monissa taloyhtiöissä on kuitenkin vaihdettu adsl-, vdsl- tai valokuitutekniikkaan asuinhuoneistojen verkottamisessa. Taloyhtiölle dsl-laitteet tulevat jo selvästi HomePNA:ta edullisemmiksi, Joutkoski arvioi.
Joutkoski uskoo, että tekniikka on jäänyt jo Suomessa historiaan. ”Hyvin epätodennäköisenä pidän, että uusi 300 megabitin HomePNA yleistyisi”, hän sanoo. Hän arvioi, että korkeisiin nopeuksiin voidaan päästä lähinnä asuntojen sisällä, mutta siellä on muitakin vaihtoehtoja verkottamiseen, kuten perinteinen ethernet, langaton wlan ja sähköpistokkeiden kautta jaettava homeplug-verkko.