Taloyhtiön pesutuvan käyttömaksut

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Benji, 14.11.2019.

 1. Benji

  Benji

  Viestejä:
  351
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
  Terve,

  Löytyisiköhän täältä ideoita miten järjestää taloyhtiön pesutuvan varauskalenteri ja laskutus kevyesti riittävän alhaisin kustannuksin. Tällä hetkellä laskutus toimii niin, että ne ketkä ovat ilmoittaneet käyttävänsä pesutupaa maksavat sen käytöstä kiinteän maksun. Nyt tätä halutaan tasavertaistaa siten, että tehtäisiin esim. tunti/kerta perusteinen maksu, jolloin maksu olisi suhteessa käytön määrään.

  Toimisikohan tässä joku google calendar/sheets -tyyppinen ratkaisu? Valmiita palveluja on jonkin verran, mutta niiden kustannukset tuntuvat syövän idean koko hommasta.
   
 2. Albireo

  Albireo

  Viestejä:
  624
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Meinaat että sillä taloyhtiön 85-v Aunella on tietokonetta, kompetenssia saati kiinnostusta käyttää jotain Googlen kalenteria? Tuskin edes kaikilla pesutupaa käyttävillä on tietokonetta/älypuhelinta. Pesutupaa käyttävät kun taitavat olla jotain työttömiä/muuten vaan köyhiä. Meillä varakkaimmilla kun käytössä on ihan oma pesukone :)
   
 3. janne

  janne Team R&T

  Viestejä:
  72
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Perinteinen varausvihko oveen tai sen välittömään läheisyyteen roikkumaan. Mobiilijutuissa se ongelma ettei toimi yhdenvertaisuusperiaate, vanhukset ei välttämättä pysty tai osaa käyttää.
   
 4. Soo

  Soo

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.02.2017
 5. Benji

  Benji

  Viestejä:
  351
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
 6. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  6 605
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Koitetaanpas pitää se keskustelu asiallisena ja jättää tällaiset turhat köyhien huutelut pois seasta, vaikka ehkä olikin vitsiksi tarkoitettu. Joku noihin kuitenkin aina välillä tarttuu ja sitten on joku aivan turha vääntö taas pystyssä.
   
 7. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 554
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Itseasiassa voi. Ite nähny systeemin eli pyykkitupa varattu iloq-avaimella ja todennäköisesti pyykkitupa ei avaudu kuin kyseisen asunnon avaimella
  juuri silloin kun on varattuna.
   
 8. Benji

  Benji

  Viestejä:
  351
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
  Olisiko antaa lisää tietoa? Minkälainen systeemi ja mitä kautta voisi perehtyä asiaan lisää?
   
 9. Ormu

  Ormu

  Viestejä:
  1 352
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Iloq-avainten käyttäminen kuulostaa ihan järkevältä.

  Toinen vaihtoehto voisi olla rahastinlaite, jollaisen saa yleensä talopesulakoneisiin lisävarusteena.
   
 10. Benji

  Benji

  Viestejä:
  351
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
  Pitäisi tosiaan saada kustannuksiltaan todella kevyt ratkaisu, jotta ei menisi suhteettoman suurta osuutta koko paletista järjestelmän pyörittämiseen. Rahastinlaite voisi olla hyvä, jos maksu toimisi sähköisesti. Muuten pitää fyysistä rahaa kiikutella ympäriinsä ja se voi houkutella myös ryöstöretkille jne.
   
 11. Fribo-71

  Fribo-71 Ex SMD,SMT,CNC

  Viestejä:
  1 564
  Rekisteröitynyt:
  27.01.2017
  -Minkälaiset kustannukset tuosta syntyy?
  Olettaen että jo olemassa oleva iloq lukitusjärjestelmä.
  -Flextilan käyttö,pyykkituvan varaaminen ja peruminen, vapaiden aikojen haku?

  Eiköhän joku vetoaa yhdenvertaisuus pykälään ja homma vaikeutuu/kaatuu siihen.
   
 12. Ormu

  Ormu

  Viestejä:
  1 352
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Puhelinrahastimia on olemassa, käynnistyvät soittamalla maksulliseen palvelunumeroon.

  Puhelinrahastin Talpet Santra - Talopesulat Oy

  Sekä korteilla ja mobiilimaksuilla toimivia:

  Rahastimet - Esteri Pesulakoneet Oy
   
 13. jaaha

  jaaha

  Viestejä:
  481
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2018
  Kannattanee varautua myös asukkaiden väliseen kinasteluun siitä onko pesutupaa käytetty varattua aikaa pidempään (vaikka ei menisi kenenkään vuoron yli, tai ylipäätään minkään yli).
   
 14. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 554
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
 15. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 554
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Iloq-systeemissä nähdään kyllä heti, että kuka siellä on käynyt mihin kellonaikaan ja häneltä voidaan rajoittaa pyykkivuorojen käyttöä ottamalla kulkuoikeudet pois. Eiköhän se lopu aika nopsaan siihen.
   
 16. MMXVI

  MMXVI

  Viestejä:
  163
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  Kuulostaa todella ihmisläheiseltä ja ongelmattomalta järjestelmältä. Vielä kun annetaan systeemin admin-oikeudet taloyhtiön kovimmalle kyttääjälle, voin vaan kuvitella miten riemu repeää.

  Jos ihan järjellä ajatellaan niin ei taloyhtiön pyykkitupaan oikeasti tarvita mitään sotilastason kulunvalvontajärjestelmää sähkölukkoineen logittamaan ihmisten liikkeitä minuuttien tarkkuudella. Tämä kääntyy helposti kyttäämiseksi ja on mahdollista että logien keruussa lainsäädäntökin tulee vastaan. Rahaa siihen ainakin uppoaa.

  Vihko ja mustekynä oven viereen lienee kaikessa tylsyydessään kaikista ongelmattomin valinta. Vai onko kohtuullista että pyykkituvan käyttöön on _pakko_ olla älypuhelin tai tietokone? Kuka ratkoo ongelmatilanteet?

  Teknisesti orientoituneet ihmiset aina helposti näissä tapauksissa innostuu virittelemään kaikenlaisia multimediahelvettejä, joita mummot ei sitten osaa tai pysty käyttämään ja lopputulos on kuitenkin se että Aunen pyykit on taas kerran kanissa sähkölukon takana kun se ovi nyt jostain syystä loksahti kiinni eikä enää aukea...
   
  Michael, ttjm, MedHot ja 7 muuta tykkäävät tästä.
 17. Zyrppa

  Zyrppa

  Viestejä:
  1 475
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Joku sähköinen ajanvarauskalenteri (tabletti oven pieleen, nettisivu, txt-viestipalvelu jne), missä jokaisella asunnolla oma koodi. Tällä estetään ettei voi naapurille varata.
  Kerran kuussa sitten lähetetään käytetyn ajan perusteella lasku niille ketkä käyttäneet pesutupaa.
   
 18. Lucas

  Lucas

  Viestejä:
  3 192
  Rekisteröitynyt:
  27.05.2017
  Itse olen asunut joskus myös taloyhtiössä jossa on tuollainen puhelimella tapahtuva rahastus jossa soittamalla 0600-numeroon pyykkikoneeseen kytkeytyy virrat noin tunniksi ja vartiksi. Soittamalla useamman kerran voi maksaa useamman tunnin maksut kerralla. Varauskalenterina sitten sellainen perinteinen vuoden päivät sisältävä paperinen kalenterikirja.

  Monessa taloyhtiössä maksujen perimisestä pesutuvan käytöstä on luovuttu, koska maksullisuus karkoittaa monet asukkaat käyttämään omaa pesukonetta ja kuivaamaan vaatteet omassa huoneistossaan ja siitä on taas seurannut home- ja kosteusvaurioita talon rakenteisiin. Eli se säästö voi tulla maksamaan sitä kautta paljon enemmän kuin mitä maksuttoman pyykkituvan tarjoaminen taloyhtiölle kustantaa.
   
  Delirium Tremens tykkää tästä.
 19. Eläin

  Eläin

  Viestejä:
  442
  Rekisteröitynyt:
  26.07.2017
  No se mitä nyt tässä lukenu erivaihtoehtoja, niin jos tuo pyykinpesu pitää nyt tahalleen tehdä tasa-arvoiseksi monimutkaistamalla. Niin mielummin käyn ostamassa itselleni pyykinpesukoneen osamaksulla. Onhan tuo todella outoa että eriarvoistetaan muita asukkaita. Taloyhtiöllä pitäisi olla ilmainen pesutupa ja siinä se. Jos kaikki ei käytä sitä, se on voi voi. Miksi tuota asiaa ei vain voi tehdä normaalilla tavalla.
  X ilmoittaa yhtiölle: "haluan pyykkivuoron 2x viikossa"
  yhtio: "selvä, nyt saat pestä."
  Pesutupaan taloyhtiö käy kirjaintaulukkoon lisäämässä kaiken kansan eteen asukkaan numeron C12. josta käy ilmi ketkä asukkaan saa pestä siellä pyykkiä.
  Henkilö Y menee pesemään pyykkiä ilman, että on ilmoittanut taloyhtiölle ja hänen numeroaan ei taulussa lue. Ja nyt henkilö Z älyää tämän tilanteen ja peruskyttääjänä valittaa siitä yhtiölle sekä myös kertoo laittomalle pyykinpesijälle.
   
 20. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  9 672
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Enpä osaa sanoa tätä kauniisti: Meillä on maahanmuuttajia, joita emme saa käyttämään pesukalenteria. Ei ne ymmärrä. Pesukone on alhaalla, sitä käytetään kun on tarve, eikä ikinä varata. Voi olla kielimuuri, tai muu este. On kuitenkin englanniksi ja arabiaksi nykyään ohjeet ja touhu jatkuu..

  Tuossa lainaamassasi viestissä oli Aune 85v. Sillä on sama homma, että käytetään vain niitä välineitä, joita osataan käyttää.

  Niin ja taidan tietää ihmisen, joka on meidän taloyhtiössä velattomassa asunnossa ilman omaa pesukonetta, koska halusi kalliin suihkukaapin ja hienon kylpyhuoneen pesukonetilan kustannuksella. Hän maksoi vielä suunnittelutoimistolle tuosta kylppäritilojen suunnittelusta, että raha ei ole ongelma.

  --

  Me olemme miettineet älylukkoa, jossa on käyttäjille omat avaimet. Se vaan maksaa asennuksineen enemmän kuin meidän pesukone ja sen käyttökustannukset. Ja mainittu Aune 85v hukkaa avaimen ja sitä ei saa järkevän vuosimaksun hinnalla uutta.

  --

  Ihan oikeasti, palvelun pitäisi olla käytettävissä kaikille ja silloin se täytyy suunnitella sen kaikkein vaikeimman käyttäjän mukaan. Nyt ei ole ehdottaa ratkaisua, kun meidän taloyhtiössä on samoja ongelmia. Katselen kuitenkin täältä, mitä keksitään, mutta ratkaisun täytyy olla
  a) halpa
  b) helposti ymmärrettävä (myös suomea osaamattomille)

  ..ja nyt on ihan pakko puhua Aune 85veestä ja muista osaamattomista väestöryhmistä, kun niille se suunnittelu on tehtävä. Kaikki eivät ole kolmekymppisiä insinöörejä, joilta sujuu kaikki järjestelmät ja eivät koskaan laske väärin tarvitsemaansa aikaa.

  Juu, itse mietin kanssa samanlaista kulunvalvontaa kuin @kurkimies . Mutta muut puhuivat minut järkiini. Soitin jo pari tarjoustakin ja kävin Bauhausissa katsomassa Abloyn ratkaisuja.

  En usko, että kukaan ihan silkkaa välinpitämättömyyttään tai pahuuttaan siellä varaamatta käyttää ja pesee. Kyse on todennäköisesti tiedon puutteesta ja ei osata paikallisia tapoja (ainakin meidän tapauksessa).

  --

  ..ja se laskutus. Tästä on niin suuri vaiva pyörittää pikkurahojen keräystä, että me emme lähteneet siihen ollenkaan. Löytyykö teiltä joku aktiivihenkilö, joka jaksaa näitä tilittää pankkiin ja pitää kirjanpitoa, ja jaksaako joku teillä seurata, ettei hän kavalla huimia pesurahoja (onko ehkä 100€-200€/kk).. Meillä isännöitsijätoimisto voisi hoitaa näitä tuntilaskutuksella, mutta tulos olisi plusmiinusnolla - niin tämä olisi vaan palvelun käyttäjien kiusausta.
   
  Bustis ja MMXVI tykkäävät tästä.
 21. Eläin

  Eläin

  Viestejä:
  442
  Rekisteröitynyt:
  26.07.2017
  Ehkä kuitenkin selkein vaihtoehto tähän olisi käyttää ihan perinteistä abloyn riippulukkoa jolla saa pyykinpesukoneen ympärillä olevan kaapin auki jossa pesukone on lukitussa tilassa. ja jokaiselle kuka on ostanut pyykkivuorot, niin taloyhtiö antaa siitä avaimen.

  ja vuorot raaputetaan kuulakärkikynällä A4-papereihin joita löytyy vinopino pöydältä päivämäärineen sekä kellonaikoineen ja siihen vain laittaa rastin ruutuun kun pyykkikone on varattu. Siinä saa pysyä vaikka anonyyminä ja Aune85v osaa kyllä katsoa siitä päivän ja kellonajan ja rastin tehdä. ja osaa sillä avaimella avata oven tai sen abloyn lukon kumpitahansa nyt tulee toteutettua.

  Mutta kaikista idioottivarmin keino on vain sarjoittaa pesutuvan lukko eriksi ja ihmiset ketkä ostaa sen pyykkivuoron niin saavat sitten siitä toisen oman avaimen yhtiöltä, jolla siis saa sen pesutuvan oven auki.

  eli tässä on homma vähän se mitä kaipasit. ne ketkä ei maksa ei pääse pesukoneeseen käsiksi.. eli niinhän sen piti ollakki?

  /tosin tässä tilanteessa nyt ne tyypit ketkä on saanu sen avaimet saattavat pestä enemmän kuin ilmoittavat, mutta mitä siitä? ei se talous siitä kaadu. Eiköhän suurin avaimen haluava käytä sitä perustarpeen mukaan eli ns. normaali määrä pyykkiä per viikko.. ja ne ketkä ei maksa yhtään mitään sen avaimen saamisesta, ei luonnollisti maksa sen pesutuvan käytöstä mitään koska heillä on oma pesukone muutenkin käytössä.
   
  Viimeksi muokattu: 15.11.2019
 22. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 554
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Jos on sähköiset avaimet, niin se vaan koodataan avaimeen eli kulkuoikeudet. Ne, jotka eivät maksa penniäkään, niin avaimet eivät toimi ja jos rupeaa maksamaan, niin koodataan vaan avaimeen kulkuoikeus sinne pyykkituvalle.
  Ei sen vaikeampaa
   
  Tonnin Seteli ja Melbac tykkäävät tästä.
 23. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  9 672
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mutta tässä taas kiusataan niitä, jotka ei vaan osaa ..

  "Tämä on vaan niille, jotka osaa käyttää varauslistaa, muut on lukittu ulos."

  On ihan taloyhtiön edunkin mukaista, että kaikilla on puhtaat lakanat ja vaatteet, eikä tänne pesiydy ötököitä.

  Kyllä itse näen, että ihmiset on enemmänkin tyhmiä ja osaamattomia, kuin tarkoittavat pahaa.
   
 24. Eläin

  Eläin

  Viestejä:
  442
  Rekisteröitynyt:
  26.07.2017
  no jos haluaa kulkuoikeushommia, niin tarkoitatko tuolla näitä sinisiä läkkäreitä joilla viedään/haetaan lapsi kerhosta, tarhasta sekä hoidosta? sekä avataan työpaikkojen henkilökuntatilojen ovet? Mutta onhan se tuokin, mutta tuohan on mun mielestä liian sotkevaa. Itse en ainakaan ole sellainen ihminen joka aina viikosta toiseen pitää tismalleen saman päivän ja tismalleen saman kellonajan pyykinpesulle. niin itsellä tuollainen tyyli ei tulisi toimimaan, enkä mie jaksais aina alkaa jonnekki ilmoittelee tai muokkaan jotain tietoja että mun läkkärä antaa avata oven.
   
 25. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 554
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Parissa edellisessä oli ilmaiset pyykkivuorot, niin senkun kuivasi rummussa pyykit tai ainakin ajeli pahimmat kosteudet lingon kautta.
   
 26. Melbac

  Melbac

  Viestejä:
  3 046
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Joku ovikoodi jonka saa kun maksaa kiinteän maksun eli jättää noi kikkailut pois.Tietenkin jos talossa on varkaita niin sitten kannattaa juuri joku että ovi avautuu vain avaimella jos on sun vuoro.Noissa pesutuvissa on paljon paremmat kuivaajat ja pesukoneet kuin mitä kotiin myydään ja jos ne hajoaa niin ne korjataan isännöitsijän kautta.Tossa on myös se ettei tarvitse pelätä että joku putki/pesukone/kuivain hajoaa himassa.
   
 27. MMXVI

  MMXVI

  Viestejä:
  163
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  Pohjimmiltaan olen tässä samaa mieltä.

  Kaikella todennäköisyydellä taloyhtiön kannalta paras ja asukkaille yksinkertaisin ratkaisu olisi tasapuolisesti kaikkien asukkaiden ilmaiseksi varattavissa ja käytettävissä oleva pesutupa, aivan kuten vaikkapa taloyhtiön roskis on. Tai voisihan jätehuollonkin jyvittää niin että siitä maksavat vain ne jotka jätettä tuottavat? Puntarit roskiskatokseen?

  Väärä ja/tai näennäinen säästäminen luo yhden tilalle helposti koko joukon uusia ongelmia. Onko kenenkään etu että pyykki kuivatetaan asunnoissa, pesutuvan koneet seisoo käyttämättä ja kuvitellut kustannussäästöt uppoaa kuitenkin kulunvalvonnan investointien kuolettamiseen tai webbipalvelun juokseviin kuluihin?
   
  Willema ja neko tykkäävät tästä.
 28. Benji

  Benji

  Viestejä:
  351
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
  Jätehuollon kulut taitaa olla eri kertaluokkaa kuin pesutuvan. Koneita pitää huoltaa, joskus myös korjata sekä hankkia uusia. Koneet kuluttavat sähköä ja vettä sekä pesutiloja myös siivotaan säännöllisesti. Meillä pesutuvan kulut ovat luokkaa tuhansia euroja vuodessa, joten kuulostaa reilulta, että siitä maksavat ne jotka käyttävät. Eihän tähän oikeaa ratkaisua ole ja jokin ratkaisu toimii toisessa yhtiössä ja toisessa ei. Tämä on kohtuu uusi yhtiö, jossa on koneellinen ilmanvaihto, joten en olisi niin huolissaan sisällä kuivaamisen aiheuttamasta kosteusrasituksesta.

  Edellä mainittujen seikkojen vuoksi totesinkin heti alkuun, että systeemin pitäisi olla mahdollisimman kevyt, jotta kustannukset eivät syö hyötyä pois. Voi olla, että pidetään paperikirja ja maksu määräytyy sen mukaan tyyliin lasku kerran vuodessa.
   
 29. Zyrppa

  Zyrppa

  Viestejä:
  1 475
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Tämä.
  Edellisessäkin talossa oli kolikolla toimiva pyykkikone ja se maksu otettiin vain siksi, että niillä tuotoilla saatiin vähän paikattua menoja mitä pyykinoesusta aiheutui (lähinnä siis koneen huoltoa). Nuo teollisuuskoneet kun ei ihan halpoja ole ostaa tai korjata..
   
 30. kjns

  kjns

  Viestejä:
  2 475
  Rekisteröitynyt:
  21.11.2016
  Kerran elämässäni olen asunut taloyhtiössä, jossa oli pesutupa. Varaus ja laskutus hoidettiin ruutuvihkolla, johon suttasit asuntosi numeron haluamasi vuoron kohdalle. Vuoro oli aina 1 tunti ja maksu tais olla 50 snt tai jotain sellaista (ei muista enää tarkasti kun yli 10 v aikaa). Taloyhtiö laskutteli sitten vuorot kerran vai kaksi vuodessa ruutuvihkojen tietojen mukaan.
   
 31. Narghar

  Narghar

  Viestejä:
  67
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2018
  Miksi tota ei vaan ympätä yhtiövastikkeeseen kaikille? Ei kai ton käyttökulut oo mitään tähtitieteellisiä?
   
 32. erihyva

  erihyva

  Viestejä:
  1 475
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Eiköhän se järjestelmä kannata mitoittaa mittakaavan mukaan, on aivan eri asia, käyttääkö pesulaa 30 vaiko 300 huoneistoa. Pienemmissä yhtiöissä tosiaan ruutuvihko ja maksuttomuus yhtiön kannalta kustannustehokkain, varausjärjestelmistä ja maksullisuudesta tulee vain liikaa kuluja.

  Maksuttomuus ei ole mikään ongelma, jos kaikilla huoneistoilla on pesulaan käyttömahdollisuus, kuten lenkkisaunassakin. Itsestä kiinni, käyttääkö niitä palveluja, vaiko ei. Pesulan varausmääriin voi asettaa rajoituksia, vaikka max 4 tuntia päivässä tai 10 viikossa, jos tulee ruuhkautumista. Tuntimäärät suhteutetaan pesukoneiden määrään.
   
 33. MasterBlaster

  MasterBlaster

  Viestejä:
  75
  Rekisteröitynyt:
  03.12.2017
  Ei mikään ihme että nykyään on kaikki niin vaikeata jos näin yksikertainen asia pitää vääntää noin vaikeaksi. Monessa taloyhtiössä on pesukoneen kyljessä laatikko johon laitetaan kolikko(esim euron) ja sillä saa sen yhden pesun. Varaus laitetaan vihkoon. Rahat voi kiikuttaa pankkiin hallituksen puheenjohtaja kun hänelle on se luottamus yhtiön puolesta suotu.
   
 34. Hetukkam

  Hetukkam

  Viestejä:
  96
  Rekisteröitynyt:
  14.03.2017
  Edellisessä taloyhtiössä kynä-vihkosysteemi toimi siten, että osa laittoi nimen ja heitä laskutettiin ja osa käytti härskisti ilmaiseksi kun siihen oli annettu mahdollisuus. Itse liputtaisin oikean sähköisen kulunvalvonnan puolesta, että kustannukset jakaantuisivat oikein.
   
  allapo tykkää tästä.
 35. Blood Eagle

  Blood Eagle

  Viestejä:
  20
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2019
  Tragedy of the commons
   
 36. Narghar

  Narghar

  Viestejä:
  67
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2018
  Paljon nää kustannukset sitten on kerran näihin halutaan jotain padeja/sähköistä tunnistautumista hommata?
   
 37. Taika-Jim

  Taika-Jim

  Viestejä:
  1 026
  Rekisteröitynyt:
  01.12.2016
  Mää kävin kysymässä että miten nyt tämä toimii tässä taloyhtiössä naapurin papalta. Patu sanoi, että hyvin, pese ja kuivaa. Jos on jonkun pestyt pyykit koneessa, ota pois ja laita syrjään. Jos on jonkun kuivat pyykit narulla, ota pois ja laita syrjään. Siellä on pyykkikorit näille. Ja 0e/kk tämä. Ei vihkoja, ei rasittavia systeemeitä, vaan. ns. kaupunkilaisjärki.
   
  Zyrppa tykkää tästä.
 38. zepi

  zepi

  Viestejä:
  5 192
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Se sähkölukko pesutupaan, jokaiselle omalla se rfid-avain ja kun joku käyttäjä on varoituksesta huolimatta pessyt toisen vuorolla, niin oikeudet oven avaamiseen veke. Eiköhän sitä opi noudattamaan sitä varauskalenteria kun pari kertaa jää pesut tekemättä.

  Hintaa kyllä tulee hieman, mutta minkäs teet.

  Itse tykkään kovasti kun käytössä on pesutupa ja oman kämpän tiloja ei tarvitse uhrata koneelle pyykin kuivaukselle. Talossa on 2 konetta ja rumpua 12 asuntoa kohden, joten kapasiteettia on aika kivasti.

  Varauskalenteriksi se perus kalenterivihko piisaa hyvin ja palvelustahan ei juuri kannata laskuttaa, ellei kapasiteetista ole pulaa.
   
 39. MMXVI

  MMXVI

  Viestejä:
  163
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  Reilulta kieltämättä kuulostaa.

  Pystytkö yhtään avaamaan, monenko kiloeuron summasta vuositasolla puhutaan ja miten kustannusrakenne tässä varsinaisesti muodostuu? Sähkön/vedenkulutuksen osuus, millainen konekanta, paljonko yllättäviin korjauksiin ja pakollisiin vuosihuoltoihin menee vuodessa? Paljonko pesutuvan siivouskulut maksaa ekstraa suhteessa kiinteistön muihin siivouskuluihin?

  Kuivurien sähkönkulutuksen vielä ymmärtää, varsinkin jos niitä on useita pyörimässä jatkuvasti, mutta muuten on vähän vaikea hahmottaa mihin niitä touhutonneja oikein uppoaa?
   
 40. Taika-Jim

  Taika-Jim

  Viestejä:
  1 026
  Rekisteröitynyt:
  01.12.2016
  ÖÖhh. Nyt oikeasti. Ei täällä nyt missään Hollywoodissa tai NewYorkin penthouseissa olla. Käyttäjä Benji ei ehkä juksaa. Tosin, mä tarjoan pesu- ja kuivauspalveluita edulliseen 626,50 +alv/kk. Yhteystieto AV:llä. Silitys ja tärkkäys sisältyy hintaan.
   
 41. MMXVI

  MMXVI

  Viestejä:
  163
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  Mikä on pointtisi?
   
 42. L2K2

  L2K2

  Viestejä:
  847
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ihan järkevältä tuo hintaluokka kuulostaa, näin ulkopuolelta katsoen. Toki, mielestäni tuota ei ole silti välttämättä mitään syytä laskuttaa niiltä käyttäjiltä (ainakaan millään monimutkaisella sähköisellä järjestelmällä). Jos ja kun siitä maksamisesta tekee liian hankalaa, niin se käyttöaste putoaa (mutta ne kulut eivät taloyhtiöltä oleellisesti laske muuta kuin purkamalla koko pesutila pois). Joku helppokäyttöinen tapa, kuten ne puhelimella toimivat rahastimet ovat kokemukseni mukaan ihan toimivia, mutta siinä taitaa olla aika iso se operaattorin siivu (HOAS aikoinaan piti noita joissain opiskelija-asuntoloissa, kunnes tulivat järkiinsä ja leipoivat kulut vuokriin).

  Kuluista:

  Aloitetaan vaikka siitä vaihtoehtoiskulusta, että ei olisi pesutupaa ollenkaan. Pesutuvan koko on vähintään sen 10 neliömetriä (todennäköisesti jopa pari kertaa tätä enemmän). Talon sijainnista riippuen tuon kokoisen varastotilan, jopa vedettömänä, kuukausivuokra olisi yli satasen (vrt. halvin PK-seudun pienvarasto kokoluokassa >10 neliömetriä). Pelkkä tilan olemassaolo pesutupana maksaa siis yhtiölle yli tonnin vuodessa. Vedellisenä tuo luultavasti olisi selvästi arvokkaampi.

  Sitten se käyttökustannus, isoimpana varmaan se siivooja X rahaa, missä X lienee luokkaa vähintään parikymmentä euroa per vierailukerta (esim. vaikka 40 € ja kahdesti kuussa olisi jo tuon tonnin vuodessa). Ok, tämä lienee yläkanttiin... riippuen toki kuinka porsastellen siellä eletään ja kuinka huolella esim. niitä koneita myös siivotaan. (Jos koneita ei säännöllisesti siivota, niin ne menevät aika nopeasti käyttökelvottoman törkyisiksi.)

  Koneiden kuoletuskin lienee sekin useampia satasia per vuosi (nuo tuota käyttöä kestävä ja siihen tuntiin pesevät teollisuuskoneet näyttäisivät nopealla googlauksella olevan luokkaa 2000 euroa kappaleelta, ja niitä on se vähintään kaksi: pyykinpesukone ja kuivausrumpu), oletetaan näille vaikka 10 vuoden käyttöikä ja se on jo 400 rahaa vuodessa.

  Sitten niitä pieniä virtoja kuten sähkö Y rahaa (~1 kWh per pesu teollisuuskoneella, 1–3 kWh per kuivaus teollisuuskoneella) ja todella pienenä norona se vesi Z rahaa (~40 litraa per pesu). Nämä menenevät noiden kolmen aikaisemman ison virhemarginaaliin. (Kevytkin pyykkitupakäyttö: 52 viikkoa, 20 käyttökertaa per viikko (pesu + kuivaus), ~1000 toistoa vuodessa ~3000 kWh, luokkaa 300 rahaa sähköön siirtoineen ja veroineen.)

  PS. Kaikki hihavakiona, ravistaen...
   
  Tonnin Seteli tykkää tästä.
 43. Copper

  Copper

  Viestejä:
  205
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2018
  Helpoin taitaisi olla kun tekee sopimuksen että montako kertaa kk/v suunnilleen sitä pyykkiä haluaa pestä. Tai kiinteä €/kk. Lähettää sitten laskun sillä perusteella. Jos siellä nyt joku pesee koneellisen ilman maksua niin eiköhän ne kyylät siitä ole heti ilmoittamassa. Ei tarvitse investoida turhaan erillisiin seuranta/laskutusjärjestelmiin.

  Edit: Tai teettäkää "pyykkiseteleitä" lounareiden tapaan. Ohjeistus että nimi seteliin ja tiputtaa sen lukittuun laatikkoon. Jonkun pitää sitten vain säännöllisesti laskea täsmääkö varaus- ja setelimäärät.
   
 44. Taika-Jim

  Taika-Jim

  Viestejä:
  1 026
  Rekisteröitynyt:
  01.12.2016
  Se että kellään pyykkikoneen ja kuivausrummun käyttö jossain homeisessa kellarissa EI maksa tuhansia vuodessa. Paitsi jos asut Trump Buildingissa tai Brad Pitin naapurissa.

  Hämmennyn porukan älyrajoitteisuudesta päivittäin.

  Kiitos.

  Ei kestä.

  Kiitos.
   
 45. edup

  edup

  Viestejä:
  2 430
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Helpostihan tuosta nyt tonneja tulee missä vaan kaupungissa jos pesutuvan neliöille laskee minkäänlaista arvoa. Yksin koneiden poistot, huollot, sähkö ja vesi tekee helposti nelinumeroisia summia vuodessa yhtään isommassa taloyhtiössä.
   
 46. ?..

  ?..

  Viestejä:
  990
  Rekisteröitynyt:
  06.04.2018
  Miten saat jonkun yhden pienen huoneen kellarissa tuottamaan rahaa, jos siinä ei olisi pesutupaa?
   
 47. MMXVI

  MMXVI

  Viestejä:
  163
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  Haarukoin tuossa itsekin sähkön ja vedenkulutuksen todennäköistä suuruusluokkaa ja jossain määrin olen laskelmien suhteen samoilla linjoilla. Hieman erilaisia summia tosin sain.

  Lainaukset epäjärjestyksessä, sori siitä.

  Laskin myös esimerkinomaisesti alle 30 asunnon taloyhtiölle, jolle riittänee yksi pesukone ja yksi kuivausrumpu. Suuremmassa taloyhtiössä kalustoa vaaditaan tietysti enemmän. Näillä syntyy sähkön ja veden osalta vuositasolla noin 570 euron käyttökustannukset.

  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
  Mitä siivoukseen tulee, siivoojahan kiertää taloyhtiön käytävät joka tapauksessa joten jos pelkkä pesutuvan lakaisu pudotetaan pois kierroksesta, säästyykö tässä vartti työaikaa? Neljänkympin tuntiveloituksella 20-40e/kk, riippuen vedetäänkö joka vai joka toinen viikko.

  vuositasolla 240-480 euroa, mutta hyvin karkea arvio tämäkin.

  Sivuhuomiona: empiiristen havaintojen perusteella koneiden "siivoilu" ei kuulu mitenkään siivoojan toimenkuvaan. Kiinteistöhuolto hoitaa (jos hoitaa) nukkasihtien ja suodatinten tsekkailut, valtuutettu huoltopalvelu puolestaan ongelmatilanteet.
  Koneiden hintatasosta tieto tuntuu olevan kiven alla, mutta Helsingin kaupungin dokumenteista tuli vastaan luonnehdinta, jonka mukaan "Talopesuloihin tarkoitettujen pesukoneiden keskimääräinen käyttöikä on ollut noin 20 vuotta."

  Koneiden hankintahinnan kuoletuksen sisällyttämisen käyttökustannusten laskentaan on jo asia jonka mielekkyyden voisin perustellusti kyseenalaistaa. Eihän autopaikkojen käyttökustannusten yhteydessäkään yleensä kuoleteta lämpötolppien tai asfaltin hankintahintaa? Toisaalta talopesulan koneiden uusimistarve on hyvin analoginen vaikkapa talosaunan ajoittaiseen remonttitarpeeseen. Parinkymmenen vuoden välein toistuvaa saunaremonttia ei silti yleensä lasketa saunan juokseviin kustannuksiin, vaan saunaremontit katsotaan osaksi kiinteistön normaaleja remontteja joita rahoitetaan viime kädessä hoitovastikkeella.
  Tästä olen jo verrattain eri mieltä. Kertaalleen jo rakennetun tilan olemassaolohan ei nimellisiä lämmityskustannuksia lukuunottamatta maksa yhtiölle yhtään mitään. Kyseessä on jo tehty investointi. Potentiaaliset tuotto-odotukset mahdollisille bisnesskenaarioille ovat kokonaan eri asia.

  Toki talon pyörävaraston, häkkikomeroiden tai väestönsuojan neliöillekin voidaan johtaa, leipoa tai arpoa enemmän tai vähemmän hypoteettisia kirjanpitoarvoja, mutta silloin kyseessä on jo pohjimmiltaan samanlainen ajatusleikki kuin idea ihmisten vapaa-ajan verotusarvosta.
   
 48. edup

  edup

  Viestejä:
  2 430
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Noita on joissain taloyhtiöissä muutettu vuokrattaviksi varastoiksi. Riippuu toki taloyhtiöstä ja sen aiemmista varastotiloista että miten on kysyntää ja kannattaako se.

  Joku suuruusluokkaa 10 häkkivarastoa 10e/kk tekee kuitenkin jo yli tonnin vuodessa.
   
 49. zepi

  zepi

  Viestejä:
  5 192
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ihmiset maksavat mielipuolisia hintoja noista pelican storageista. Mikä vaan varastotila hyvällä sijainnilla on mielenkiintoinen vuokrattava asia.
   
 50. Nipsu

  Nipsu

  Viestejä:
  46
  Rekisteröitynyt:
  21.05.2017
  Ehdottomasti helpoin systeemi on vihko varauksille ja pesu maksetaan ennen jokaista käyttöä soittamalla maksunumeroon (esim. Ainapay).

  Yllättävän suuria eroja pesukoneiden käyttömaksuissa. Edellisessä taloyhtiössä maksoi euron kerta ja nykyisessä maksaa kolme euroa per pesu. Halvemmassa oli taloyhtiöpesukoneena kotikäyttöön tarkoitettu LG, uudemmassa vanhahko pesulatason jättilaite (~10 kg kapasiteetti). Silti tuntuu tuo kolmen euron hinta aika suurelta ja oma kone hankinnassa.