Tallennus tulevaisuudessa on huimaa - uskoisitko, että kone käynnistyy silmänräpäyksessä?

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja Tupsa
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
10.07.2017
Viestejä
749
SSD:t ovat mahtava juttu, kun verrataan "vanhanaikaisiin" mekaanisiin kiintolevyihin. Siirtonopeudet saattavat olla jopa kymmenkertaisia kovalevyihin nähden. Hakuajat ja satunnaisnopeudet ovat käytännön elämässä merkittävämpiä kuin tasainen siirtonopeus. Mutta miten käy, jos meillä on tulevaisuudessa tallennusmedia, joka onkin yhtä nopeaa haku- ja siirtonopeuksiltaan kuin tämän päivän RAM-muisti?

Siirtonopeudet DDR4-muisteissa taitaa olla parhaimmillaan lähes 30 gigaa sekunnissa. Nykyisissä nopeimmissa markkinoilla olevissa SSD-asemissa siirtonopeus lienee muutaman gigan sekunnissa. DDR:än haku- ja satunnaisnopeudet taitavat olla päätä huimaavia. En tähän hätään niitä löytänyt.

Mitenhän nopeasti kone käynnistyisi tai ylipäätään, millaistahan olisi käyttää teoreettista konetta, jossa massamuisti toimisi yhtä nopeasti kuin RAM? Niinhän se taitaa olla, että kun RAM-muistin nopeus saavutetaan massatallennuksessa, RAM-muistia ei enää sen jälkeen tietokoneessa tarvita ollenkaan.
 
Tuskis RAM-muistin nopeutta piankaan saavutetaan, koska se myös nopeutuu koko ajan, vaikka ei ehkä yhtä paljon ja isoina purskeina kun tallennusmuistien... Totta kumminkin että tulevaisuuden koneet tulee toimimaan eri tavalla johtuen näistä. Ehkä meillä on jossain vaiheessa vain CPUt ja muisti, siinä kaikki. RAM eli käyttömuisti on suoraan tallentuva haluttaessa, eikä tarvitse ladata erikseen ohjelmia muistista toiseen. Tällöin koneen käynnistys on suunnilleen samanlainen kuin on nyt suspend-tilasta herääminen.
 
Niin, tai jatkuuko samanlainen kaula myös tulevaisuudessa? Onko SSD:t nyt esimerkiksi ottaneet RAM-muistia kiinni, vai onko ero ollut SSD:n olemassaolon ajan suurinpiirtein samanlainen tai jopa suurentunut?

Jopa 8000 kertaa nykyistä pc:tä nopeampi – tällainen on tulevaisuuden tietokone

Eli memristorit eli ne, joita ajattelin. Olis "ihan kiva", jos vaikka Windows käynnistyisi 0,004 sekunnissa! Itse olen kuitenkin taipuvainen uskomaan, että softa raskautuu vastaavalla tavalla, kun rauta kehittyy.
 
Tulevaisuudessa voi olla, että RAM-muistin ja tallennukseen käytettävän muistin erot ja määritelmät hämärtyvät, mutta samalla muutosta on tapahduttava ohjelmistoissa ja niiden tavassa käsitellä eri muisteja. Nopea tallennustila tai -muisti tarjoaa monenlaisia mahdollisuuksia tietokoneen käytölle paljon muistia ja tallennustilaa vaativassa käytössä, kuten videoiden ja kuvien editointi, puhumattakaan jostain järeämmästä työasemakäytöstä, kuten CAD-suunnittelu tai suuresta datamäärästä suoritettavat tieteelliset tai taloudelliset laskennat. Ovathan nykyiset puhelimetkin tehokkaampia laitteita, kuin entisaikojen supertietokoneet.

Ohjelmistojenkin on kehityttävä tulevaisuudessa laitteiston kehittyessä. Yhteensopivuutta säilytetään mahdollisuuksien mukaan, vaikka aina se ei niin järkevää olisikaan ja uusilla laitteilla halutaan tehdä samoja asioita, kuin vanhoillakin ja mielellään samalla tavalla. Ihminen sopeutuu, mutta muutosta halutaan välttää liiaksi.

Itselläni ainakin tietokone, ainakin läppäri ja pöytäkone tuntuvat käynnistyvän nopeammin kuin puhelin. Puhelinta tosin ei ole tarpeellista käynnistää uudelleen kovinkaan usein, kun taas tietokoneessa nopealla käynnistyksellä ja sammutuksella saavutetaan käyttäjäystävällisyys ja suorana hyötynä käyttämättömän laitteiston sammutuksesta energiansäätöä. Pöytäkoneen kohdalla suora hyöty näkyy sähkölaskussa ja kannettavalla tietokoneella edun huomaa suoraan akun kestossa.
 
No en usko että käynnistyy silmänräpäyksessä, niin pitkään kun Intel ja Windows jarruttaa kehitystä, eli pitkään.
 
Olisihan siitä etua, esim. sellaisessa tilanteessa että windows asentaa päivityksiä ja on jo kirjannut käyttäjän ulos ja pitäisi saada kone pois verkkovirrasta mahdollisimman pian, esim. nopeasti yläpuolelle tulleen ukkosen takia. Ei siinä ole aikaa kahvitella 15 minuuttia "valmistellaan windowsia"- tekstiä katsellessa.
 
Tietokoneet käynnistyivät silmänräpäyksessä jo 1980-luvulla, jolloin käyttöjärjestelmä oli usein tietokoneen ROM-muistissa... ;)

Pahimmillaan mulla on mennyt jotain viisi(5) minuuttia tietokoneen käynnistymisessä, joskus Windows 7 -aikana kun oli vielä perinteinen kovalevy ja käyttis täynnä kaikkea sontaa.

Ennen kovalevyaikaa käyttis käynnistyi suhteellisen nopeasti diskettiasemalta, koska DOS oli hyvin yksinkertainen käyttis.
 
Atari ST:ssä taisi olla käyttöjärjestelmä vielä ROM-muistissa eli käynnistyi sekunneissa. Esimerkiksi Amiga taas lataili korppuasemalta.

ROM-muisti ei nykyaikana olisi oikein toimiva idea, koska käyttöjärjestelmään tuppaa tulemaan päivityksiä jatkuvasti...
 
Mielestäni koneiden boottinopeudet ovat jo nyt aivan riittävän nopeat. Esim. oma koneeni käynnistyy kylmäbootissa n. viidessä sekunissa työpöydälle (automaagisella kirjautumisella "ilman" salasanaa). Salasanan syöttäminen ottaa sen pari sekuntia normaalin bootin päälle. En oikein keksi mitä tekisin tuolla ylimääräisellä viidellä sekunilla, jos koneiden boottinopeudet saataisiin pudotettua jotakuinkin nolliin. Hieman toista se oli mekaanisten kiintolevyjen aikaan, jolloin bootti otti parhaimmillaan useita minuutteja.
 
Ymmärrän aloituspostaajan ajatuksen tulevaisuuden spekulointina, mutta todellisuudessa nykyihminen on jo jonkin aikaa ajanut itseään kohti ihmiskehon ja -mielen kestävyyden rajoja vaatiessaan yhä nopeampia koneita - huomaamattaan vaatien samalla itseltään yhä enemmän tehokkuutta kulutettua aikayksikköä kohden.

Tällöin todellinen innovatiivisuus ja luovuus loppuvat ja ihmisestä tulee yksi ”kone” muiden joukossa - sillä erolla, että meidän vikaantumisvälimme ei olekkaan 300 000 h vaan pahimmillaan 9600 h (noin vuosi)...

No, nyt mentiin taas uimaan vähän syviin vesiin, mutta ehkä ymmärrätte ajatukseni. Annetaan koneiden nopeutua, mutta palautetaan työpaikoille vanhan-ajan yhteiset kahvihuoneet ja kahvitauot, hiissataan ne ”kahvi”-automaatit kellariin, jätetään välillä työpiste ja jutellaan työkaverien kanssa. Silloin vuorovaikutus yrityksen sisällä käynnistyy ja yritys saa ilmaiseksi lisää tehoa työntekijöistään!
 
Kyllähän nytkin kone käynnistyisi hieman nopeammin mutta siinä on pakko olla reagointi aikaa jos käyttäjä haluaa käydä uefi-biosin tai vanhemman tyyppisen biosin puolella. Samaten windows 10 ns. hyödyllinen mutta pakotettu nettiyhteyden odottelu (että voit kirjautua sisälle todennettuna käyttäjänä) vie hetken aikaa.
 
No, nyt mentiin taas uimaan vähän syviin vesiin, mutta ehkä ymmärrätte ajatukseni. Annetaan koneiden nopeutua, mutta palautetaan työpaikoille vanhan-ajan yhteiset kahvihuoneet ja kahvitauot, hiissataan ne ”kahvi”-automaatit kellariin, jätetään välillä työpiste ja jutellaan työkaverien kanssa. Silloin vuorovaikutus yrityksen sisällä käynnistyy ja yritys saa ilmaiseksi lisää tehoa työntekijöistään!

Onhan se aika hämmästyttävää tosiaan, kun Pontso Pöntsinen päivittää huoneessaan - tai siis nykyään 49 ihmisen avotoimiston loosissaan - alue-ekologista suunnitelmaa niska kyttyrällä ja selkä pyöreänä. Kello on 9.25. Oi että tuo hälinä nyt vähän vie multa työtehoo, sama juttu joka päivä! hän ruotii mielessään. Kahvihammasta alkaa pahaenteisesti kolottaa. Tossa olis vieäl toi yks suokohde, äh, no en tieädä! Pontso miettii. Hän ottaa korttinsa, nousee ja lähtee. Hieman pyöreä kaveri tikkaa nopeasti kierreportaat alakertaan, jossa niin tuttu kaveri - kahviautomaatti - odottaa. Kaksi euroa sisään ja pahvimuki kouraan. Automaatti kilahtaa myöntymisen merkiksi ja ejektoi lastin kuppiin. Ei muuta kun kierreportaat ylös, käytävän päähän ja tähden muotoiseen avokonttoriin. Matkalla mennessä Pontso ehtii huikata moikkansa Tunnalle, joka näköjään oli tänäänkin töissä, olikohan se eilen?

Avokonttorin piti olla kait se sosiaalinen (inhoan tuota sanaa, kaikki on sosiaalisia halusi tai ei, kun jokainen joutuu toimimaan toisten kanssa, esim. jopa pultsarit, kun saavat sitä viinaa jostain) buutsi työpaikoille. Oliko näin? Tuskinpa, kun jos pidettäisiin niistä yhteisista pausseista kiinni, niin totta kai siinä tulisi yhteistä keskustelua asioista ja pientä irtautumistakin jatkuvasta työntekemisestä. On ihan uskottavaa, että tästä aiheutuisi hyviä vaikutuksia myös työtehoon.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 561
Viestejä
4 540 260
Jäsenet
74 822
Uusin jäsen
Volvosimo

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom