Suosituksia Wifi-vahvistimelle

Liittynyt
27.03.2019
Viestejä
189
Ongelmatilanteena on, että pitäisi saada wifi-verkkoa jatkettua talosta piharakennukseen. Matkaa piharakennuksesta talon seinään on 34 metriä. Ajattelin että järkevin ratkaisu olisi hommata wifi-vahvistin, jotta signaali yltäisi. En löydä kuitenkaan vahvistimien kantamaa ulkoilmassa. Vahvistimen saisi kiinni myös talon ulkoseinään, mutta tiedä sitten minkälainen laite kestäisi talvioloja. Onko mitään suosituksia vahvistimille?
Tätä ensin katsoin, mutta mahtaakohan riittää kantama noin pitkälle matkalle:
 

escalibur

"Random Tech Channel" @ YouTube
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 107
Henkilökohtaisesti unohtaisin nuo kuluttajille suunnatut "toivotaan että toimii"-laitteet ja sen sijaan asentaisin oikean ulkokäyttöön tarkoitetun langattoman tukiaseman.
 
Liittynyt
05.01.2021
Viestejä
1 451
Mitä siellä piharakennuksessa on tarkoitus yhteydellä tehdä? Noilla palikoilla lähinnä saa jonkun ilp-etäyhteyden toimimaan mutta suurempaan käyttöön (esim. Etätyöskentely) tuskin soveltuu.
 

A Lake Elk

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
12.11.2019
Viestejä
1 443
Komppaan @escalibur !

Itellä töissä jouduin kerran selvitteleen erään yrityksen verkko- ja nettiongelmia.

Kyseinen yritys ei toiminut pelkästään yhdessä rakennuksessa, vaan toiminta oli hajautettu 5-7 rakennuksen kesken. Nettiyhteys tuli 3G:nä, tai 4G:nä "toimisto rakennukseen", josta se jaettiin eteenpäin WLAN-sillalla "keskimmäiseen rakennukseen", josta se oli jaettu eteenpäin (muistaakseni) puh.kaapelointia pitkin kolmeen muuhun rakennukseen. Ja (muistaakseni) kahteen rakennukseen netti tuli "toimisto rakennuksen" wlania pitkin.

Työpyyntönä toi tuli meille tyyliin, netti ei toimi.

Asia OK, lähdettiin kaverin kanssa paikan päälle selvitämään tilannetta ja siellä selvisi, että netti toimii "toimisto rakennuksella", mutta pätkii/katkoo yhteyden pitkiksi ajoiksi muissa rakennuksissa, etenkin "keskimmäisessä rakennuksessa".

Noh a mikä on helpoin keino korjata Windows? Käynnistä se uudelleen... Ja se tietenkin auttoi ensimmäisellä kerralla, kun me olimme paikalla tutkimassa ongelmaa. Kaikki ongelma koneet sai taas yhteyden nettiin ja heidän verkkolevyyn. Testauksissa pingit toimi ok, tracert ok, päivityksen tehtiin kaikkiin koneisiin, speedtest.......... Noh, kuulemma parempi kuin edellinen operattori. Ajateltiin et homma selvä. No ei... Taas tuli seuraavana päivänä keikka samaan paikkaan ja samalla kuvauksella. Ja saatiin vika jopa näkymään meidän omilla koneilla, mutta se itse ongelma oli edelleen piilossa.

Vaati vielä kaksi-kolme uutta keikkaa samalle firmalle, ennekuin saatiin se ongelma paikallistettua. Suurin osa ajasta meni (yllättäen) siihen, kun heidän verkosta ei ollut pienintäkään dokumenttia johon nojata, vaan kaikki info oli firman omistajan omassa muistissa. Hänen muisti oli kieltämättä todella erinomainen (ja hänen aikansa meidän opastamiseen tietenkin todella rajallinen), mutta verkon topologiasta hänellä ei ollut sitten niinkään paljon tietoa. Vika saatiin paikallistettua "toimisto rakennuksen" ja "keskimmäisen rakennuksen" WLAN-siltaan, jonka "kesmmäisen-rakennuksen" pää ilmeisesti kuumeni liikaa ja lakkasi toimimasta. Tämä todettiin ottamalla keskasri-rakennuksen pää irti about viideksi minuutiksi ja sen jälkeen kun sen kytki takaisin pistokkeeseen silta palasi ja alkoi toimia. Lyhyempi aika ei kelvannut, siittä veikkaus ylikuumenemiseen.

Korjausehdotuksena annettiin heille:
  1. Langaton silta ulkoisilla antenneilla; Luotettavat ja varmatoimiset laitteet on arvoikkaita
  2. Vaihtaa nykyinen langaton silta toisen valmistajan vastaavanlaiseen pakettiin; Ei takuuta, että toimii paremmin; Hinta mahdollisesti
  3. Ulkokaapeli rakennusten välille; Työ arvokasta; Kaapeli halpaa; Varmatoiminen
He valitsivat vaihtoehto 4:sen: Sisäkaapeli; Itse kaivettuna ja asennettuna niin syvälle kuin puiden juurilta saa; Varmatoiminen (kunnes piuha menee poikki = routa + muut).

Tuon kokemuksen myötä en suosittele kenellekkään mitään langattomia laitteita laajentamaan verkkoa. Kotikäyttäjät saa sen tehdä omalla vastuullansa ja heidänkin kannatta pitää mielessä KAIKKI (pankit, lääkärit [tulee menemään tuohon suuntaan], lapset, lapsen lapset, IoT, jne.) ennekuin päättävät luopua kaapelista.


TL;DR:
Pitkä valitus siittä kuinka paskoja WLAN-toistimet ja -sillat on. Eli unohda toistimet ja sillat, vedä kaapeli ulos puuhun, tai johonkin rakennukseen, mihin voit asentaa oikean AP:n
 
Liittynyt
27.03.2019
Viestejä
189
Henkilökohtaisesti unohtaisin nuo kuluttajille suunnatut "toivotaan että toimii"-laitteet ja sen sijaan asentaisin oikean ulkokäyttöön tarkoitetun langattoman tukiaseman.
Mites esim. tämä:

Tosiaan, piharakennukseen tulisi valvontakameralle saada nettiyhteys. Siksi tämä koko homma.
Puhelimella yhteyden wifiverkkoon kadottaa jotain metrejä ennen piharakennusta, sinänsä ajattelisi ettei mitään älyttömän tehokasta vahvistinta tarvitsisi. Tosin puhelimella varmaan tehokkaampi verkonhaku kuin kameralla.

Tuo A Lake Elkin ehdottama kaapeli tietysti paras vaihtoehto olisi. Mikään pakko tuo yhteys ei ole saada, lähinnä ajattelin että jos asia onnistuu wifi-vahvistimella, niin voisi asentaa kameran. Jos ei, niin antaa olla. Ei viitsisi lähteä kokeilemaan tuollaisella vahvistimella, kun kuitenkin jää sitten turhaksi jos yhteys ei yllä niin pitkälle.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
5 395
Vielä kun yhteyden käyttötarkoitus on valvontakamera niin ainakin jos jatkuvaa striimiä sieltä haluaa niin heikko wifi on ihan tuhoontuomittu tapa toteuttaa tuo. Tietty joku yrityskäyttöön tarkoitettu laite saattaa toimia mutta nuo kamerastriimit ovat varsin herkkiä yhteyden laadulle yleensä eli sellainen just ja just toimii -yhteys ei aiheuta muuta kuin vitutusta. Wifi-toistimien käyttöä en muutenkaan kyllä suosittelisi, langallisella syötöllä oleva wifi-accesspoint on huomattavasti parempi ratkaisu jos kaapelia perille asti ei halua vetää.

Jonkun verran langattomien laitteiden kanssa joutuu duunissa hakkaamaan päätä seinään, eilenkin yksi sankari ihmetteli kun ei oikein 4G-yhteys toimi. No, ei kai se kovin hyvin toimi kun 4G-purkki oli asennettu metallisen, lähes umpinaisen laitekaapin sisälle... Ihan samoja aivopieruja tulee myös wifi-puolella vastaan melkeinpä viikottain, hankitaan halvin mahdollinen purkki ja ihmetellään kun toimii huonosti tai sijoitetaan laitteet johonkin älyttömään paikkaan tms.
 
Liittynyt
05.01.2021
Viestejä
4 949
Itse hommasin aikoinaan uuden toistimen / access pointin juuri tuollaista skenaariota varten. Sisälle piti saada hyvä verkko ja bonuksena oli hienoa jos takapihalla olis myös hyvä verkko. Asensin tälläisen access pointin sisälle ulkoseinälle ( ulkoseinän sisäpuollelle siis ):



Erittäin tyytyväinen olen ollut. Sisällä alakerassa hyvä nyt verkko, ja takapihalle netti toimi myös ongemitta. Paikkaan jossa takapaihalla tarvitsen nettiä on vain nloin 10 metrin päässsä, mutta signaaali on siellä tapissa ja varmasti kantaa hyvinkin pitkälle. Laiteessa neljä antennia jotka voi suunnata.

Hinta ei halvimmasta päästä, mutta tuntuu olevan varsin pätevä peli ja hyvät speksit. 1000m2 peittoalueesta valmistaja paukuttele henkseleitä.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
27.12.2018
Viestejä
2 385
1000m2 peittoalueesta valmistaja paukuttele henkseleitä.
Saahan sitä paukutella. Tässä tapauksessa vain pitäisi saada wifi tuplasti kauemmaksi, ja jos ulkoseinä on vielä välissä, niin ei taida tuokaan vekotin mitään auttaa
 
Liittynyt
27.12.2018
Viestejä
2 385
Mites esim. tämä
Tuon vanhentuneen sijaan uudempi Wifi 5 (ac) -malli on suositeltavampi: TP-LINK Omada EAP225 Dual-band -WiFi-tukiasema ulkokäyttöön 73,90
tosin Verkkokauppa.com:ista ei näytä olevan nyt saatavilla. Aiemmin niitä oli yksittäiskappaleina about samaan hintaan.

Jos tuollaisen saa näppärästi ulkoseinään ja sillä on suora näköyhteys webcameraan, niin ehkä se riittää, vaikka matkaa onkin. Webcameran lähetystehosta ja tuon vastaanottoherkkyydestä yhteyden toimivuus on lähinnä kiinni
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
289
Itse rakensin sukulaisille langattoman sillan talosta rantamökkiin. Matkaa noin 100 metriä. Siltaan ostin kaksi kappaletta Ubiquitin NanoBeam 2AC NBE-2AC-13 -siltoja. Valitsin 2,4 GHz:n taajuusalueen, koska välissä on muutamia puita, jotka vaimentavat 5 GHz:n taajuuksia enemmän kuin 2,4 GHz:n taajuuksia eikä ollut tarkoitus saavutella gigabitin nopeuksia. Toinen laite kiinni talon yläkerran parvelleen sivulle toinen mökin antennimastoon. Linkki mökkiin on toiminut hyvin. Nopeus on melko tasaisesti noin 250 Mbps.

Mökkiin sisälle asensin Ubiquitim UniFi UAP-AC-M Dual-band -tukiaseman. Kytkimeksi valitsin Ubiquitin 5-porttisen Switch Flex Minin, josta virta PoE:llä sekä tukiasemaan että antennimastoon.

Ikävinta asennuksessa oli, että kaapeleille tarvittiin läpiviennit sisältä ulos.

Edit:
Tukiasema UniFi UAP-AC-M olisi saanut ehkä jäädä ostamatta. Sen tosin sai helposti kiinni Ubiquitin PoE-kytkimeen.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
14.08.2017
Viestejä
2 370
Kaipailisin myös apua ulko-ap:n valitsemiseen. Tuo tulisi ulkoseinään poella kiinni ja saisi jaksaa puskea yhteyttä 5m päässä olevan varaston sisälle. Mielellään tietty kuuluvuus saisi kantaa 30m päähän pihan reunaan.

Tuntuu kaikki halvemman pään vaihtoehdot olevan vältettävien listoilla. Wifi 5 olisi hyvä ominaisuus, jotta toimisi 4k striimit varmemmin. Ubin AC-lite ei aivan jaksa puskea sisältä, talon keskeltä, tuonne varaston sisälle asti yhteyttä. Yksi vaihtoehto olisi vaihtaa tuo AC-Lite --> LR versioon.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
52
Yksi vaihtoehto olisi vaihtaa tuo AC-Lite --> LR versioon.
Ei se LR tuotenimessä vielä tee autuaaksi, kun päätelaitteenkin pitäisi vielä kuulua varastosta takaisin tukiasemalle. Ja koska tukiaseman resurssit jaetaan kaikkien päätelaitteiden kesken, laskisi ulkovaraston huonolaatuinen yhteys samalla kaikkien muidenkin laitteiden saamaa palvelutasoa.

UAP-AC-M on jossain määrin ulkokäyttöön sopiva ja melko edullinen. Vähän vanha malli jo, mutta harkitsemisen arvoinen ratkaisu tarpeeseesi.
 
Liittynyt
14.08.2017
Viestejä
2 370
Ei se LR tuotenimessä vielä tee autuaaksi, kun päätelaitteenkin pitäisi vielä kuulua varastosta takaisin tukiasemalle. Ja koska tukiaseman resurssit jaetaan kaikkien päätelaitteiden kesken, laskisi ulkovaraston huonolaatuinen yhteys samalla kaikkien muidenkin laitteiden saamaa palvelutasoa.

UAP-AC-M on jossain määrin ulkokäyttöön sopiva ja melko edullinen. Vähän vanha malli jo, mutta harkitsemisen arvoinen ratkaisu tarpeeseesi.
Tottahan tuo taitaa olla, ettei LR taida välttämättä ratkaista ongelmaa.

Tuon UAP-AC-M arvostelut tuntuvat olevan järjestäen kuraa, jos signaalilta vaaditaan yhtään enempää. Viimeisimmän mukaan ei läpäisisi seiniä ollenkaan.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
689
Itse käytin näitä vastaavassa tilanteessa. Hintaansa nähden toimivat aivan loistavasti.

Päärakennuksen verkon jatkaminen piharakennukselle. Matkaa 50 m, suora näköyhteys. Päärakennuksen katolla, valmiina olleessa antennimastossa lähettävä tukiasema. Piharakennuksen päätyyn kiinnitin antennimaston johon laitoin vastaanottavan tukiaseman.

Kokonaisuudessaan turhan monta osaa. 4G-reititin --> kaapeli --> lähettävä tukiasema --> langattomasti --> vastaanottava tukiasema --> kaapeli --> WLAN-tukiasema --> laite jolla yhteyttä käytetään.

Toimii silti hyvin. Toki 4G:n nopeus heittelee mutta jos päärakennuksella tulee suoraan reitittimeen yhdistäessä 50 mbps alas niin toisella rakennuksella tulee noin 43 mbps alas. Viivettä ei juurikaan. Toimii käytännössä koko pihalla, myös 80 m päässä lähettävästä tukiasemasta. Rakennuksen läpi ei toimi juurikaan eli syytä olla erillinen WLAN tai langallinen yhteys vastaanottavassa päässä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 991
Tottahan tuo taitaa olla, ettei LR taida välttämättä ratkaista ongelmaa.

Tuon UAP-AC-M arvostelut tuntuvat olevan järjestäen kuraa, jos signaalilta vaaditaan yhtään enempää. Viimeisimmän mukaan ei läpäisisi seiniä ollenkaan.
Itsellä UAP-AC-M mökillä ulkoseinällä ja näköyhteydellä wifi kantaa monta sataa metriä. Kuuluu myös sisälle, mutta AC-LR on sitten varsinaisena sisätukarina.

Näitähän voi laittaa toisen sinne ulkorakennuksen seinälle langattomasti mesh-tyyliin ja jatkaa verkkoa ethernetillä tarvittaessa. Tämä oli itsellä ajatuksena, mutta yksi kattoikin koko pihan niin ei tarvinnut toista.
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
289
Minä asensin tosiaan
Itse rakensin sukulaisille langattoman sillan talosta rantamökkiin. Matkaa noin 100 metriä. Siltaan ostin kaksi kappaletta Ubiquitin NanoBeam 2AC NBE-2AC-13 -siltoja. Valitsin 2,4 GHz:n taajuusalueen, koska välissä on muutamia puita, jotka vaimentavat 5 GHz:n taajuuksia enemmän kuin 2,4 GHz:n taajuuksia eikä ollut tarkoitus saavutella gigabitin nopeuksia. Toinen laite kiinni talon yläkerran parvelleen sivulle toinen mökin antennimastoon. Linkki mökkiin on toiminut hyvin. Nopeus on melko tasaisesti noin 250 Mbps.

Mökkiin sisälle asensin Ubiquitim UniFi UAP-AC-M Dual-band -tukiaseman. Kytkimeksi valitsin Ubiquitin 5-porttisen Switch Flex Minin, josta virta PoE:llä sekä tukiasemaan että antennimastoon.

Ikävinta asennuksessa oli, että kaapeleille tarvittiin läpiviennit sisältä ulos.

Edit:
Tukiasema UniFi UAP-AC-M olisi saanut ehkä jäädä ostamatta. Sen tosin sai helposti kiinni Ubiquitin PoE-kytkimeen.
Mökkiin asensin tosiaan UniFi UAP-AC-M, koska se tukee mesh-verkkoa. Mökin vieressä on erillinen sauna, jossa lämmitysjärjestelmä yhdistyy WLAN-verkkoon. Ajattelin, että jos verkko ei kanna kunnolla saunamökkiin, ostan mökkiin toisen UAP-AC-M:n. Mesh-ominaisuutta ei saa configuroitua lainkaan, jos ei asenna koneelle erillistä controlleri-ohjelmistoa. Kännykän sovelluksella ei voi kaikkia asetuksia säätää. Päätin hankkia saunarakennukseen TP-Linkin RE305:n. Toimii riittävän hyvin ja käyttö helppoa.

WLAN-tukiasemien ja siltojen lähetysteho on asetuksin rajoitettu EIRP-arvona (effective isotropic radiated power). Maksimilähetysteho esim. 2,4 GHz:n alueella on 20 dBm. Tähän lasketaan antenniin syötettävä teho, esim. 17 dBm ja antennin vahvistus 3 dBi, yhteensä 20 dBm. Mitä tehokkaampi antenni sitä pienempi täytyy antenniin syötettävän tehon olla. Tämän vuoksi tehokkaalla antennilla ei saa signaalia kantamaan pidemmälle. Tehokkaampi antenni antaa edun vastaanottopäässä. Heikkokin signaali saadaan vastaanotettua kohtuullisen voimakkaaksi. Jotta linkin etäisyys saadaan pitkäksi täytyy molemmissa päissä olla tehokkaan antennin. Muuten linkki toimii hyvin vain toiseen suuntaan.
 
Liittynyt
23.11.2016
Viestejä
747
Tarvis saada nykyisen Wifin kantamaa paremmin myös yläkerran työhuoneeseen. Onko suosituksia?
 
Liittynyt
05.01.2021
Viestejä
4 949
Tarvis saada nykyisen Wifin kantamaa paremmin myös yläkerran työhuoneeseen. Onko suosituksia?
Joku Wifi repeater tai access point.

Hommasin tälläisen taannoin. Tässä molemmat samassa. Mainio kantama.

 
Liittynyt
23.11.2016
Viestejä
747
Ainiin voisin lisätä sen että matkaa on noin 10m vain ja nyt signaali näyttää noin 1, joskus 2 palkkia.
 

escalibur

"Random Tech Channel" @ YouTube
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 107
Ainiin voisin lisätä sen että matkaa on noin 10m vain ja nyt signaali näyttää noin 1, joskus 2 palkkia.
Erillinen tukiasema on mielestäni ainut oikea ratkaisu. Esim Ubiquiti U6 Lite.
 
Liittynyt
27.12.2018
Viestejä
2 385
EIks toi vaadi rj-45:lla kiinni nettiin? Sellaista mahdollisuutta ei ole tai en jaksa vetää piuhoja.
Moni ei jaksa, mutta jaksaa taistella huonon wifin kanssa vuosikausia, tuttu juttu. En tiedä, onko joku kokeillut saada vaikka ylösalaisin olevalla AP:lla alakerrasta yläkertaan jonkinlaista wifiä, kun välipohja ei ole liian vaimentava ja AP on yläkerran kannalta oikeassa paikassa
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
239 681
Viestejä
4 188 687
Jäsenet
70 778
Uusin jäsen
Heiniks

Hinta.fi

Ylös Bottom