Suomi - kuituyhteyksien kehitysmaa

Liittynyt
31.07.2019
Viestejä
1 096
Ihmettelin tuota tietyn mediatalon "uutista" kuidun "tarpeettomuudesta".

Odotinkin jo, että milloinhan Valoo Täyskuidun Tj. Tommi Linna tarttuu asiaan, ja nyt on vastine kirjoitukseen somen puolella, jonka Tommi lupasi tänne julkaista.
Saako tänne laittaa kuvankaappauksen uutisesta joka on maksumuurin takana? Laitan nyt vain linkin artikkeliin

Tommin vastine:
"Alkaa välillä usko mennä suomalaiseen mediaan ja sen objektiivisuuteen.
Lännen Media (mm. Kaleva, Turun Sanomat jne.) julkaisi lauantaina harvinaisen yksipuolisen ja kapeakatseisen artikkelin tiedonsiirron tulevaisuudesta, jossa ääneen päästetään vain yksi osapuoli. Manner muutenkin on tykännyt antaa värikkäitä ja median tykkäämiä kommentteja, mutta nyt suurin osa niistä meni kyllä pahemman kerran ohisektoriin.
Noh, toisaalta, julkaisihan se Otavakin Kiira Korven runokirjan eli nykyisessä mediakentässä taitaa olla enemmän merkitystä sillä, millä saadaan lukijoita ja kaupallista menestystä kuin osaavalla ja analyyttisellä journalismilla.
Ao. juttu sisältää siis harvinaisen paljon asiavirheitä, alla muutamia nopeasti mieleen tulevia:
1. Valokuidusta ei tarvitse maksaa montaa tonnia. Valoo rakentaa valokuituliittymän täysin ilmaiseksi. Maksat vain käytöstä. Jatkossa voit myös vapaasti valita palveluntarjoajasi, eikä niin että "kaivaja päättää, ketkä saavat palveluja tarjota".
2. Valokuitu on täysin ylivoimainen tiedosiirtotapa. Sitä ei kannata, eikä edes pitäisi verrata muihin teknologioihin. Löpinät siitä, että vanha kupariliittymä on riittänyt sen hetken tarpeisiin osoittaa täydellistä kykenemättömyyttä nähdä, mitä tulevaisuus tuo tietoliikenteen osalta tullessaan. Akateemisen maailman edustajien ei pitäisi alentua antamaan näin täydellistä tietämättömyyttä osoittavia lausuntoja julkisuuteen.
3. Artikkelissa ei pureuduta ollenkaan pohtimaan problematiikkaa, miksi kaikissa muissa kehittyneemmissä Euroopan maissa on jo rakennettu kattava valokuitupeitto valmiiksi - tai vähintäänkin on kymmenien ellei jopa satojen miljardien eurojen investoinnit menossa niihin. Ja mitä tekee Suomi? Suomessa media, päättäjät ja alan isoimmat pelurit vakuuttelevat nykyisten mobiiliratkaisujen nostavan Suomen maailman johtavaksi digitaalisten palvelujen edelläkävijäksi. Sitä vain ihmettelen, että jos nykyiset verkot kerran riittävät, miksi ihmeessä täyttä häkää suunnitellaan jo seuraavaa geetä eli 6G-teknologiaa, jonka kehittämisessä Oulu on yksi maailman johtavista paikoista, ja jonka ensimmäiset kaupalliset toteutukset ovat tulossa lähivuosien aikana. Siksi, koska tiedonsiirron määrä kasvaa kauheaa vauhtia ja tarvitaan alati nopeampia yhteyksiä! Puhumattakaan sitten seuraavasta eli 7G:stä, joka puolestaan ratkaisee 6G:n kapasiteetti- ja muut ongelmat. Milloin ymmärretään, että jatkuva kädenvääntö siitä, tarvitaanko valokuitu koteihin vai pärjätäänkö mobiililla, on syytä lopettaa? Valokuitu on kotien kiinteä tietoliikenneyhteys ja sellaisenaan yhteiskunnan perusinfrastruktuuria, kuten vesi, sähkö ja viemäröinti. Langattomat mobiiliratkaisut sitten täydentävät tarjooman ihmisten ollessa liikkeellä. Ei se sen vaikeampaa ole ymmärtää. Valokuidussa kapasiteettikeskustelua ei tarvitse käydä, sillä kun kerran kuitu on saatu kotiin, siellä riittää kapasiteettia seuraavaksi sadaksi vuodeksi. Tai pitempään.
4. Moderni valokuituverkko kuluttaa murto-osan energiasta verrattuna Mannerin kehumiin kupariyhteyksiin. Ero voi olla jopa yli satakertainen tiedonsiirtoon käytettävän teknologian osalta. Sama koskee mobiilitekniikoita, ero on vähintään 20-kertainen valokuidun eduksi.
Tuossa muutamia nopeita ajatuksiani asiassa."
Oma vastineeni:
Sikäli Manner on oikeassa, että "aina vain nopeampia verkkoja ei tarvita"... Miksikö? No eihän mobiilissakaan ole tapahtunut mitään kehitystä ainakaan viiteentoista vuoteen!
Olipa 3gee, 4gee taikka 5gee, aina on ne hitaimmat hetket nopeus matelee siellä 1-5mbps. Ilmeisesti tämä on joillekin se riittävä, kun kissavideo näkyy tubesta mosaiikkina
Yhden käyttäjän kommentti tuohon omaan vastineeseen:
Kun näkyis edes mosaiikkina. Missään streaming-palvelussa ei ole edes kelvollista puskurointia, joten käytännössä sitä lataussymbolia sitten katsellaan iltaisin.

Suvi Linden kommentoi myös somen puolella:
Jos oikein muistan samainen Manner oli viestintäministerinä ollessani sitä mieltä, että 10 megaa riittää tulevaisuuden tarpeisiin. Nopeita yhteyksiä ei tarvita.
Eräs tietojenkäsittelyn professori totesi jo 1980-luvulla, että 300 bps on suurin nopeus, mitä tietoliikenteessä koskaan tullaan tarvitsemaan.
Perusteluna se, että ihminen ei pysty kirjoittamaan nopeammin merkkejä. Yhtäläisyys artikkelin kanssa on ilmiselvä, yhtä pihalla molemmat.

Manner: " Päätöstä valokuidun hankkimisesta ei tarvitse tehdä nopeasti, sillä mitään kiirettä ei ole. Netti toimii ilman valokuituakin, professori Jukka Manner rauhoittelee ja kertoo jutussamme, mikä on todellisuus myyntiväittämien takana."
Alla yhden nettikäyttäjän kommentti:
25 vuotta sitten mentiin modeemilla. Jos omaa historiaa miettii, niin tuohon aikaan mahtunut modeemeita, ADSL-kortteja (kyllä, ne olivat ensiksi kortteja), sitten taas ADSL (niitä ulkoisia), 3G, 4G ja 5G-mokkuloita vähintään 8kpl, kun aina uudelle on luvattu parempia nopeuksia, ulkoiset antennit…. Valtava määrä laitteita mahtuu tuohon 25 vuoteen. Jos ei tuo valokuitu ole kohta täällä näköpiirissä, niin tuota rumbaa jatketaan.
Nykyään, kun operaattori jakaa uutisen “parannamme verkkoa alueellasi”, niin meikäläisen aivotoiminnassa ei tapahdu mitään mitattavaa muutosta, kun innostusta asiaan mitataan. Viimeksi pari viikkoa sitten julkaistiin tuollainen uutinen omalla alueella. Pitäisi varmaan taas ostaa uusi reititin… “Päiväni murmelina” tulee mielee
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
11.12.2016
Viestejä
659
Ilmeisesti on närästänyt hinnat ja saatavuus omalla alueelle, ja sitten on vedetty hernettä nenään: " Parin tonnin investoinnilla ei saa kuin piuhan kotiin. Nettiyhteys pitää ostaa siihen päälle, ja kaivaja päättää, kuka saa myydä nettiyhteyden, Manner vetää yhteen."

Vielä vuosi sitten Manner on ollut samaa mieltä Tommin kanssa energiankulutuksesta:

Ja sitten, kun tuota juttua lukee, niin kahvit meni taas väärään kurkkuun: "Manner korostaa, että sivujen kokoa ja energiankulutusta voidaan pienentää merkittävästi esimerkiksi käyttämällä jpg-kuvaformaattien sijasta png-kuvia"

Eihän kukaan ole noin pihalla?

Ja palatakseni valokuituun ja mobiiliin:

Twitteristä bio: "Interested in mobile, cyber security, green ICT, and military communication.""

Päättäisi jo mitä mieltä on. Nuo on aivan ristiriidassa.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
276
Täyskuitu(Valoo) ja valokuitunen markkinoi viimevuonna ja passasin silloin. Valoo yritti kahdestikin.

Viikko sitten tuli Lounean tarjous ja tein sopimuksen. Nyt tuli GlobalConnectilta tarjous.

Uskaltaako useamman sopimuksen tehdä vai onko sitten riski, että tulee kaksi kuitua taloon?
Mä laitoin tilauksen sekä Lounealta että Global Connectilta. Olen tyytyväinen, jos edes toinen toteutuu. Puoli-ilmaisiahan nämä ovat. Jos molemmat toteutuu, vielä parempi.
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
11 165
Täyskuitu(Valoo) ja valokuitunen markkinoi viimevuonna ja passasin silloin. Valoo yritti kahdestikin.

Viikko sitten tuli Lounean tarjous ja tein sopimuksen. Nyt tuli GlobalConnectilta tarjous.

Uskaltaako useamman sopimuksen tehdä vai onko sitten riski, että tulee kaksi kuitua taloon?
GlobalConnect palstajuttujen mukaan ollut aika turvallinen valinta jos ei halua sopimusta :) No mennyt ei ole tae tulevasta.

Mutta oikeista, on mahdollista että useampi hanke toteutuu, ja joutuu ottamaan kaksi liittymää, eli kannattaa katsoa sopimusehdot, mitkä on peruutus maksu, ja neuvotella myyjän kanssa peruutusoikeudesta jos toinen toteutuu. (vaihtoehtoisesti pyytää ottaa ythteyttä kun hanke starttaa)


Kuluttaja yleensä valitsee halvimman, tai sen missä kovin rahoitustarjous. Mutta edullisimmalla yleensä kynnys aloitaa on korkein, eli tilaajia pitää olla paljon, jolla pätkälle sekään ei välttämättä riitä. Kalliimmalla voi riittää vähemmän, mutta jos alueella kaksi hanketta, ns alle tonnin sis 24kk netti ja 1500€ + palvelut, niin miksi monikaan tilaisi kalliimpaa, joten voi jäädä kumpikin toteutumatta, mutta osa on vetänyt varman päälle ja tehneet useamman sopimuksen. Toisen taktikoi niin että tekevät itse ykkösvaihtoehdon kanssa, jos tulee hylsy, niin sen jälkeen toista.

Noiden alle tonnin liittymien kanssa (siis ne missä 24kk määrikseen saa liittymän kaupanpäälle) jos kaksi sellaista ja jos kummassakin on 12> tai pidempi liukuma ottaa palvelu käyttöön, niin toivoo että saisi ne määriksen mahdollisimman peräkkäin, jolloin saa kaksi kuitua melkein yhden hinnalla. jos joka tapauksessa on sen netin ottamassa. jos saa ihan nappiin ajoituksen, niin saattaa tulla jopa halvemmaksi kuin yksi. 48kk netti.
 
Liittynyt
27.05.2017
Viestejä
6 951
Ilmeisesti on närästänyt hinnat ja saatavuus omalla alueelle, ja sitten on vedetty hernettä nenään: " Parin tonnin investoinnilla ei saa kuin piuhan kotiin. Nettiyhteys pitää ostaa siihen päälle, ja kaivaja päättää, kuka saa myydä nettiyhteyden, Manner vetää yhteen."

Vielä vuosi sitten Manner on ollut samaa mieltä Tommin kanssa energiankulutuksesta:

Ja sitten, kun tuota juttua lukee, niin kahvit meni taas väärään kurkkuun: "Manner korostaa, että sivujen kokoa ja energiankulutusta voidaan pienentää merkittävästi esimerkiksi käyttämällä jpg-kuvaformaattien sijasta png-kuvia"
Aika hauska tuo argumentti kuvien pakkaamisesta tehokkaammin.

Tuolla kuvien pakkaamisella tehokkaammin ei taida olla paskankaan merkitystä laajemmassa kuvassa jos kuvien koko pienenee jonkun muutama kymmenen prosenttia www-sivulla. Ja sekin sillä edellytyksellä että www-sivujen ylläpitäjät pakkaavat ne sivujensa kuvat uudelleen.

Kaistaa syö www-surffailun sijasta erityisestä liikkuva kuva. Nythän alkaa kodeissa yleistyä se 4k/UHD kuva, joka vie rankasti pakattuna AV1 tai HEVC koodekilla sen luokkaa 25-30 Mbit/s. Ja kehitys tuskin siihen pysähtyy vaan eiköhän porukka ala kaivata entistä vähemmän paskaksi pakattua kuvaa, niin sehän 4k kuva vie silloin häviättömästi pakattuna sen 6 gigabittiä sekunnissa kaistaa ja 8k kuvassa sen kaistantarpeen saa kertoa vielä neljällä. Alkaa olemaan jo vähän lujilla joku perheen 2G, 3G, 4G tai 5G mokkula kapasiteettinsa puolesta kun perheessä vaikka kolme henkilöä katsoo kotona jotain pakkaamatonta 8k videokuvaa. Viikon kun katsoo pyörivää latauspallukkaa nin ehkä sitä sen jälkeen on minuutin verran puskuria katsoa jo liikkuvaa videota.

Sehän internetin tiedonsiirto kasvaa suunnilleen Mooren lakia noudattaen eli tuplaantuu aina 18 kuukauden välein. Aika pian se on sillä vauhdilla tulossa seinä vastaan noilla alle 6 Ghz mokkulataajuuksilla kaistan suhteen. Millimetriaalloilla kaistaa saa lisää luokkaa 10-100 kertaisesti, mutta sekin on aika vauhdilla syöty ja se millimetriaallonpituuden 5G tai 6G verkko on peitoltaan Suomessa surkea ja tulee aina olemaan. Oiskohan peittoalue sillä nyt promillen tuhannesosa Suomen pint-alasta tai jotain vastaavaa suuuruusluokkaa?
 
Liittynyt
31.07.2019
Viestejä
1 096
Aika hauska tuo argumentti kuvien pakkaamisesta tehokkaammin.

Tuolla kuvien pakkaamisella tehokkaammin ei taida olla paskankaan merkitystä laajemmassa kuvassa jos kuvien koko pienenee jonkun muutama kymmenen prosenttia www-sivulla. Ja sekin sillä edellytyksellä että www-sivujen ylläpitäjät pakkaavat ne sivujensa kuvat uudelleen.

Kaistaa syö www-surffailun sijasta erityisestä liikkuva kuva. Nythän alkaa kodeissa yleistyä se 4k/UHD kuva, joka vie rankasti pakattuna AV1 tai HEVC koodekilla sen luokkaa 25-30 Mbit/s. Ja kehitys tuskin siihen pysähtyy vaan eiköhän porukka ala kaivata entistä vähemmän paskaksi pakattua kuvaa, niin sehän 4k kuva vie silloin häviättömästi pakattuna sen 6 gigabittiä sekunnissa kaistaa ja 8k kuvassa sen kaistantarpeen saa kertoa vielä neljällä. Alkaa olemaan jo vähän lujilla joku perheen 2G, 3G, 4G tai 5G mokkula kapasiteettinsa puolesta kun perheessä vaikka kolme henkilöä katsoo kotona jotain pakkaamatonta 8k videokuvaa. Viikon kun katsoo pyörivää latauspallukkaa nin ehkä sitä sen jälkeen on minuutin verran puskuria katsoa jo liikkuvaa videota.

Sehän internetin tiedonsiirto kasvaa suunnilleen Mooren lakia noudattaen eli tuplaantuu aina 18 kuukauden välein. Aika pian se on sillä vauhdilla tulossa seinä vastaan noilla alle 6 Ghz mokkulataajuuksilla kaistan suhteen. Millimetriaalloilla kaistaa saa lisää luokkaa 10-100 kertaisesti, mutta sekin on aika vauhdilla syöty ja se millimetriaallonpituuden 5G tai 6G verkko on peitoltaan Suomessa surkea ja tulee aina olemaan. Oiskohan peittoalue sillä nyt promillen tuhannesosa Suomen pint-alasta tai jotain vastaavaa suuuruusluokkaa?
Vai onko tulevaisuus se, että on olemassa järkyttävän tarkkalaatuista materiaalia, mutta juuri kukaan siitä ei pääse hyötymään, koska ei (mobiili/kupari/kaapeliverkot) sitä kestä :asif:
Eli olisi ollut sama pysyä siinä pal sdtv laadussa :lol: Ja VHS siihen perään niin avot :cool: Tuota matskuahan jo pakkaileekin kohtuu laadulla pienelle bittivirralle :lol:
 
Liittynyt
09.11.2016
Viestejä
793
Vanhempien omakotitalo alueella vedetään kuitua ja joku Elisalta oli soitellut että liittyminen olisi nyt vähän alle 500€ (en muista tarkkaa summaa) ja kk hinta jossain 30€ tienoilla. Omaan korvaan liittymismaksu ei kuulosta mahdottomalta? Oudompana pidin sitä että liittymä olisi 150 meganen josta ainakin 100 pitäisi tulla yötäpäivää. Mikä valokuitu tuollainen oikein on? En siis ite ollu puhelimessa, mutta pitäisi jotain kuulemma päättää. Mahtaisikohan liittyminen kannattaa jo asunnon jälleenmyyntiarvon kannalta?
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
7 011
Kuulostaa ”valokuidulta” eli voi olla joku langaton viritelmä. Kannattaa selvittää ennen kuin tarttuu.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
4 155
Eikö tuosta harhaanjohtavasta mainonnasta/myynnistä voisi jo tehdä kantelua eteenpäin?
Olen kyllä tuosta harvinaisen samaa mieltä. Useammankin kerran olen kuullut että on tarjottu "5G-kuitua" tai "langatonta kuitua" vähän kyseenalaisilla myyntipuheilla ja kerrottu että on periaatteessa yhtä hyvä kuin fyysinen kuitukin. Muutenkin operaattorit, varsinkin Elisa, yrittävät ihan väkisin tunkea nettiliittymiensä nimeen sanan kuitu vaikka todellisuudessa asiakkaalle tulee yhteys jollain muulla tekniikalla. Esimerkkinä taloyhtiökuitu, korttelikuitu jne. Jos yhteys tulee viimeiset metrit esimerkiksi kaapelimodeemin välityksellä niin miksei sellainen liittymä voisi olla nimeltäänkin kaapelimodeemiliittymä kuten joskus aikanaan oli. Mutta varsinkin noissa 5G-liittymissä mitä myydään "kuituna" tuo on jo törkeää kusetusta.
 
Liittynyt
31.07.2019
Viestejä
1 096
Levittäkäähän ko. alueella sanaa, ettei kukaan haksahtaisi tuohon valekuituun.
ja sanaa tulisi levittää myös jollekin viranomaiselle, jotta valheellinen markkinointi saadaan loppumaan.
 
Liittynyt
05.01.2021
Viestejä
878
Aika laukalle lähti spekulointi täällä. Elisalla ei ole mitään 150 nopeuksista 5G liittymää tarjolla. "kiinteät" Kotinetti 5G liittymät ovat joko 600 tai 1000 nopeuksilla. Ja nopeuslupaus taitaa olla hulppeat 10.

Sen sijaan Elisa Netti valokuitu omakotitaloille hinnastosta löytyy tuo mainittu 150M nopeus.
 

Obi-Lan

¯\_(ツ)_/¯
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 797
Eikös kuitulinkit ole pääasiassa gigaisilla optiikoilla ja operaattorilla on joku traffic shaper mikä jarruttaa nopeuden myytyyn? Eli periaatteessa nopeus vois olla mitä vain 0-1000 välillä
 
Liittynyt
09.11.2016
Viestejä
793
Täytyisi varmaan kokeilla 5G liittymällä että millaisia nopeuksia antaa tuolla. Kiinteä yhteys on tietysti aina langatonta parempi, mutta jos 5G:n kautta saa vaikka 200-300 alas niin tuollainen 100 megainen kuitu ei kuulosta erityisen houkuttelevalta diililtä enkä tiedä näkyykö asunnon jälleenmyyntiarvossa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
992
Nuo langattomat näyttää hyvältä vain siinä Speedtestin nopeustestissä, viiveet on edelleen yhtä kuraa kuin ennenkin ja varsinkin jos on mitään muuta liikennettä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
39
Täytyisi varmaan kokeilla 5G liittymällä että millaisia nopeuksia antaa tuolla. Kiinteä yhteys on tietysti aina langatonta parempi, mutta jos 5G:n kautta saa vaikka 200-300 alas niin tuollainen 100 megainen kuitu ei kuulosta erityisen houkuttelevalta diililtä enkä tiedä näkyykö asunnon jälleenmyyntiarvossa.
Jos puhutaan ihan oikeista valokuituliittymistä, on sellainen paljon käyttäjäystävällisempi 100 Mbps nopeudellakin kuin mikä tahansa mobiililiittymä. Mobiilissa latenssit ovat paitsi korkeammat, myös merkittävästi epävakaammat. Perusnettiselailussa ynnä muussa nykypäivän nettikäytössä latenssilla on merkittävä vaikutus, koska kaikki DNS-kyselyt ja uusiin kohteisiin avattavat yhteydet antavat odottaa itseään enemmän kuin mitä raaka kaistanleveys itsessään auttaa.
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
1 047
Jos tänään tulee 200-300, niin vuoden päästä saattaa tulla enää 20-30 + tosiaan nuo yllä mainitut viiveet. Taitaa muutenkin olla noiden 5G kotinetti hässäköissä asennusmaksut tyyliin samaa luokkaa kuin tuon kuidun liittymismaksu.
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
11 165
Saako tänne laittaa kuvankaappauksen uutisesta joka on maksumuurin takana? Laitan nyt vain linkin artikkeliin
https://www.kainuunsanomat.fi/artik...nopeampien-nettiyhteyksien-tarpeen-285856525/
Kokonaisia kuvakaappaksia ei saa laittaa (ei riipu maksumuurista), jos olet lukenut niin lainata saa ja lähtökohteisesti referoida mitä linkissä kerrottu

Juttu oli lievästi sanottuna outoa. Jos Jukalla oli jotain perusuteltua ajatusta niin se ei kyllä tuossa välittynyt.

Hehkutti kovasti kuparia, ja kuparin vapautta, ainakin PK seudulla. Käytännössä KTV verkossa ei ole kilpailua, ainoastaan vanhoissa puhelinkaapeleissa, niissäkkin tänäpäivänä aika merkityksetön, puhelin parikaapeli suunniteltu puhe taajuuksille, sen suorituskyky tietoliikenteessä huono ja tämänpäivän vaatimuksiin soveltuu hyvin lyhyissä yhtekissä.

PK seudusta selitti, ja kovasta kilpailusta, joten saatu negatiiviseksi, toki nosti ihan tosiasiallisia pointteja, mutta silti, jos kun viittaisi näihin edullisiin, halpoihin markkinaehtoisiin kuitutarjouksiin, niin hyvin outo asenne. Joo, monopoli kuidussa, mutta ei palveluissa, joo sisäänheitto hinnoittelua, mutta se tarina jäi vähän kesken.

Kainuu on ihan eri asia kuin PK seutu, vähän sivusi sitä että alueilla missä huonot yhteydet, ei kupari, ei tarjontaa, niin kuitu joo.

Oli vähän tontilla siinä että miettiä mitä siitä kuidusta kannattaa maksaa, onko kysyntää, miten ne yhteydet kustannustehokkaasti. Kainuussa monenlaista, ja kaikki ei ole markkinaehtoista, ja markkinaehtoiseen kuituun ei jokapaikassa yksinkertaisesti ole riittävästi kysyntään

Artikkelissa kommentoi ekolokisuuta, se oli ehkä vieläkin erikoisempi lähestyminen kuin muut. viittas laseriin ja käyttöasteeseen. ja käyttäjämääriin. Jos sille tasolle mennään, niin eroa mitä valintoja operaattori tekee. Mutta jos verokkina kupari niin en heti allekirjoita edullisuutta, kuka modeemit sammuttaa, jos se oli juttu.
Ja jos operaattori käyttää puhdasta sähköä, niin turha wateista kiistellä. Uudessa kuidussa se päästö on se hankkeen toteuttaminen.

Ainoa mikä ns osu tauluun oli se että kuitu ei ole ainoa media millä palveluita voi tarjota. Ja tapauskohaista mitä siitä kannattaa maksaa.
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
11 165
Vanhempien omakotitalo alueella vedetään kuitua ja joku Elisalta oli soitellut että liittyminen olisi nyt vähän alle 500€ (en muista tarkkaa summaa) ja kk hinta jossain 30€ tienoilla. Omaan korvaan liittymismaksu ei kuulosta mahdottomalta? Oudompana pidin sitä että liittymä olisi 150 meganen josta ainakin 100 pitäisi tulla yötäpäivää. Mikä valokuitu tuollainen oikein on? En siis ite ollu puhelimessa, mutta pitäisi jotain kuulemma päättää. Mahtaisikohan liittyminen kannattaa jo asunnon jälleenmyyntiarvon kannalta?
Täytyisi varmaan kokeilla 5G liittymällä että millaisia nopeuksia antaa tuolla. Kiinteä yhteys on tietysti aina langatonta parempi, mutta jos 5G:n kautta saa vaikka 200-300 alas niin tuollainen 100 megainen kuitu ei kuulosta erityisen houkuttelevalta diililtä enkä tiedä näkyykö asunnon jälleenmyyntiarvossa.
Jos kuidun saa 500€ liittyminen ja siihen 30€ 150 netin. ja oikeasti mietit 5G liittymää jolla "saa 200-300", niin mieti 5Gtä jos saat sen selkeästi halvemmalla ja kymppi kuussa on iso raha. (*

Muussa tapauksessa jos kiinteistöön saa kuidun viidellä sadalla ja siihen netin 30€/kk niin se on ostonpaikka. Joo, on osalle liikkaa ja kympin mokkula riittää tarpesiin.

Mutta jos pöydällä 400€ modeemi + 30€kk ilman laatulupausta 5G alueella jossa käytännön vauhdit 200-300, niin kiutu ehdottomasti. Jos alueelle joskus tulee hyvä 5G halvalla, niin sitten ottaa sen jos siltä tuntuu.

Tuon hintaisessa kuidussa suurin este on vaiva, se että kaivellaan ja joissain tapauksessa se että on siellä maassa.

enkä tiedä näkyykö asunnon jälleenmyyntiarvossa.
Skenaarioita voi olla monia, mutta yleistäen kuituliittymä nostaa kiinteistön arvoa. Joissain "erikois"tapauksissa voi laskea.

Jos kyse OK talosta, ja se sellaisenaan asumiskäyttöön myynnissä niin pääsääntöisesti nostaa arvoa.


(*
ja muista ei taattu mobiilin ehkä toteutuva nopeus ei ole varrannollinen sellaisen yhteyden kanssa jossavartaan vaihteluvälin alalaitaa + 10%.
Lisäksi kiinteissä usein paremmat palvelut.

Juttu ei ole sen mikä valitsevat, vaan se että valinta perustuu kohduulle oikeisiin asioihin.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
07.10.2017
Viestejä
1 082
Vanhempien omakotitalo alueella vedetään kuitua ja joku Elisalta oli soitellut että liittyminen olisi nyt vähän alle 500€ (en muista tarkkaa summaa) ja kk hinta jossain 30€ tienoilla. Omaan korvaan liittymismaksu ei kuulosta mahdottomalta? Oudompana pidin sitä että liittymä olisi 150 meganen josta ainakin 100 pitäisi tulla yötäpäivää. Mikä valokuitu tuollainen oikein on? En siis ite ollu puhelimessa, mutta pitäisi jotain kuulemma päättää. Mahtaisikohan liittyminen kannattaa jo asunnon jälleenmyyntiarvon kannalta?
Elisalla ei ole tuollaista liittymää edes langattomana myynnissä. Nyt on varmasti jossain välissä käynyt jokin informaatiokatkos tai väärinymmärrys. Aloitusmaksun perusteella tuo voi olla 5G tai kuitu. Kummatkin menevät elisalla tuohon haarukkaan.
Kannattaa ottaa tarkasti selvää mitä tilaa, ettei tuu 5G:tä kuidun sijaan
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
1 047
Elisalla ei ole tuollaista liittymää edes langattomana myynnissä. Nyt on varmasti jossain välissä käynyt jokin informaatiokatkos tai väärinymmärrys. Aloitusmaksun perusteella tuo voi olla 5G tai kuitu. Kummatkin menevät elisalla tuohon haarukkaan.
Kannattaa ottaa tarkasti selvää mitä tilaa, ettei tuu 5G:tä kuidun sijaan
Miten niin ei ole?

1680083073219.png

1680083094495.png


E: Itsellä on 600M Elisan kuituliittymä ja sielläkin lukee tuo vaihteluväli, vaikka koskaan en ole huomannut, että kävisi lähelläkään tuota minimiä. Eli käytännössä aina ulkokaistan täydeltä tulee, jossei nyt satu olemaan mikään 4k striimi auki tai pelien lataus käynnissä, luonnollisesti. Nytkin tulee 594M alas ja 198M ylös vaikka tässä kotosalla etätöissä, VPN yhteys firmaan auki, nettiradio päällä jne.
1680083169657.png
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
21.07.2020
Viestejä
337
itselle taas elisa ei tarjoa muuta kun 1000 tai 600 megasta nettiä.. Eli riippunee vissiin paikkakunnasta
 
Liittynyt
05.01.2021
Viestejä
878
Miten niin ei ole?
E: Itsellä on 600M Elisan kuituliittymä ja sielläkin lukee tuo vaihteluväli, vaikka koskaan en ole huomannut, että kävisi lähelläkään tuota minimiä. Eli käytännössä aina ulkokaistan täydeltä tulee, jossei nyt satu olemaan mikään 4k striimi auki tai pelien lataus käynnissä, luonnollisesti. Nytkin tulee 594M alas ja 198M ylös vaikka tässä kotosalla etätöissä, VPN yhteys firmaan auki, nettiradio päällä jne.
Avainsana langattomana.

itselle taas elisa ei tarjoa muuta kun 1000 tai 600 megasta nettiä.. Eli riippunee vissiin paikkakunnasta
Oletkin ilmeisesti pelkästään 5G alueella ilman kuitusaatavuutta.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 696
Kuitusopimus allekirjoitettu 1000/1000 liittymällä. Jos kaikki menee hyvin, niin ensi syksyyn mennessä pääsee tuosta hitaasta 4G-mobiiliverkosta eroon. Iltaruuhkan aikaan nopeudet on samaa luokkaa kuin 2000-luvun alun ADSL-liittymissä. Parannus olisi siis valtava.
 
Liittynyt
05.01.2021
Viestejä
878
Taitaa olla murreasioita miten tuon "edes" sanan ymmärtää.

Itse tulkitsin että tuo korostaa että sitä että "tuo ei voi olla langaton liittymä, koska Elisalla ei edes ole tuollaista 5g nopeutta vaihtoehtona."

Mutta ymmärrän nyt myös tulkintasi "Elisalla ei ole tuollaista nopeutta edes langattomana, eikä millään muullakaan liittymällä".

Mutta joo... Eiköhän tuo @Galaxy 'n vanhemmille tarjottu kuitu ihan oikea kuitu ole. Tuon voisi vaikka varmistaa vielä jos kysyy mitä muita nopeusvaihtoehtoja tuon tarjotun 150M tilalle on? Jos on vaikka 1000/400 liittymä niin tietää olevan kuitua.
 
Liittynyt
23.10.2016
Viestejä
1 047
Taitaa olla murreasioita miten tuon "edes" sanan ymmärtää.

Itse tulkitsin että tuo korostaa että sitä että "tuo ei voi olla langaton liittymä, koska Elisalla ei edes ole tuollaista 5g nopeutta vaihtoehtona."

Mutta ymmärrän nyt myös tulkintasi "Elisalla ei ole tuollaista nopeutta edes langattomana, eikä millään muullakaan liittymällä".

Mutta joo... Eiköhän tuo @Galaxy 'n vanhemmille tarjottu kuitu ihan oikea kuitu ole. Tuon voisi vaikka varmistaa vielä jos kysyy mitä muita nopeusvaihtoehtoja tuon tarjotun 150M tilalle on? Jos on vaikka 1000/400 liittymä niin tietää olevan kuitua.
Aivan totta joo. Luin viestiä yksioikoisesti oman tulkintani mukaan, mutta kyllähän tuon voi myös tulkintasi mukaan ymmärtää. Itsekin tulee kyllä käytettyä "edes" sanaa painottamaan sanomaa, mutta en tosiaan asiaa ajatellut näin, koska myöhemmin samassa viestissä tuli pohdintaa, että kyseessä voi olla 5G tai valokuitu. Plus kun tuossa aiemmin jo asiaa pohdittiin, niin ajattelin olisiko @pete874 missannut tuon sinun jakaman linkin ja katsellut saatavuutta esim. omaan osoitteeseensa. Mahtaako olla niin, ettei Elisalla ole vieläkään joka paikassa tuo 150M liittymä tarjolla, esim. taloyhtiöissä? Noita nopeusluokkia (ja hintoja laskettiin) nostettiin tuossa pari vuotta sitten.
 
Liittynyt
07.10.2017
Viestejä
1 082
Aivan totta joo. Luin viestiä yksioikoisesti oman tulkintani mukaan, mutta kyllähän tuon voi myös tulkintasi mukaan ymmärtää. Itsekin tulee kyllä käytettyä "edes" sanaa painottamaan sanomaa, mutta en tosiaan asiaa ajatellut näin, koska myöhemmin samassa viestissä tuli pohdintaa, että kyseessä voi olla 5G tai valokuitu. Plus kun tuossa aiemmin jo asiaa pohdittiin, niin ajattelin olisiko @pete874 missannut tuon sinun jakaman linkin ja katsellut saatavuutta esim. omaan osoitteeseensa. Mahtaako olla niin, ettei Elisalla ole vieläkään joka paikassa tuo 150M liittymä tarjolla, esim. taloyhtiöissä? Noita nopeusluokkia (ja hintoja laskettiin) nostettiin tuossa pari vuotta sitten.
Näköjään kuituna tuota nopeutta saakin joissain paikoissa. Voipi siiis olla että kyseessä todentotta onkin kuituyhteys, jota tarjottu. Hyvä näin :thumbsup:
 
Liittynyt
29.10.2021
Viestejä
18
Espoo, Lintuvaara, OneFiber/Global Connect kuitusopimus tehty syyskuussa. Mitään ei ole kuulunut, kyselin sähköpostilla tilannetta, niin rakentamispäätöstä ei olla kuulemma vieläkään tehty. Saa nähdä tehdäänkö sitten ollenkaan.
 
Liittynyt
05.01.2021
Viestejä
878
Espoo, Lintuvaara, OneFiber/Global Connect kuitusopimus tehty syyskuussa. Mitään ei ole kuulunut, kyselin sähköpostilla tilannetta, niin rakentamispäätöstä ei olla kuulemma vieläkään tehty. Saa nähdä tehdäänkö sitten ollenkaan.
Tuolla firmalle on tehty ihan jopa oma keskusteluketjukin jossa hyvin samanlaisia kokemuksia jaettu. Ei kovin varmalta tai aikaansaavalta firmalta vaikuta.

 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
5 492
Vuonna 2021 on julkisella tuella rakennettu 528km valokuituverkkoa. Ihan hirveitä julkisten tukien rohmuajia nämä valokuituliittymiä kauppaavat lafkat ei näköjään ole.
 
Liittynyt
07.10.2017
Viestejä
1 082
Tuolla firmalle on tehty ihan jopa oma keskusteluketjukin jossa hyvin samanlaisia kokemuksia jaettu. Ei kovin varmalta tai aikaansaavalta firmalta vaikuta.

Mahtaakohan kyseisellä firmalla olla liian tiukat vaatimukset alueen tilaajamäärissä, jonka takia ne eivät ikinä täyty ja rakennuspäätöksiä ei tule :hmm:
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 800
Mahtaakohan kyseisellä firmalla olla liian tiukat vaatimukset alueen tilaajamäärissä, jonka takia ne eivät ikinä täyty ja rakennuspäätöksiä ei tule :hmm:
Sitä miettinyt miten paljon nämä 0€ liittymismaksusetit "vääristävät kilpailua" (tai siis kuluttajien mielikuvia).
Kun joku aloittaa valokuidun ennakkomyynnin 1300€ liittymismaksulla ja heti perään tulee toiselta toimittajalta 0€ tarjous niin kuinkahan usein kumpaakaan ei tule vaikka yksinään kalliimpi ehkä toteutuisi. Eihän noita oikeasti suoraan kiinteällä asuinalueen ennakkotilausprosentilla päätetä, mutta periaatteellisella tasolla jos alueella 50% voisivat ottaa valokuidun ja niistä 2/3 ovat valmiita maksamaan liitymismaksua. Sitten 1300€ toimittaja haluaisi tilauksia 30% alueesta rakentamispäätöstä varten ja 0€ 60%. Lopputuloksena useimmat ihmiset valitsevat 0€ ratkaisun ja siihen ei riitä tilaajat, mutta jos sitä ei olisi olemassa niin toinen saisi 30% täyteen...

Yrittävätkö 0€ firmat tarkoituksella blokata rakentamista, tuntuu että voi mennä vuosia ilman liittymän tarjoamista ja sitten samaan paikkaan tarjotaan yhtä aikaa usempaa toimittajaa...
 
Liittynyt
07.10.2017
Viestejä
1 082
Sitä miettinyt miten paljon nämä 0€ liittymismaksusetit "vääristävät kilpailua" (tai siis kuluttajien mielikuvia).
Kun joku aloittaa valokuidun ennakkomyynnin 1300€ liittymismaksulla ja heti perään tulee toiselta toimittajalta 0€ tarjous niin kuinkahan usein kumpaakaan ei tule vaikka yksinään kalliimpi ehkä toteutuisi. Eihän noita oikeasti suoraan kiinteällä asuinalueen ennakkotilausprosentilla päätetä, mutta periaatteellisella tasolla jos alueella 50% voisivat ottaa valokuidun ja niistä 2/3 ovat valmiita maksamaan liitymismaksua. Sitten 1300€ toimittaja haluaisi tilauksia 30% alueesta rakentamispäätöstä varten ja 0€ 60%. Lopputuloksena useimmat ihmiset valitsevat 0€ ratkaisun ja siihen ei riitä tilaajat, mutta jos sitä ei olisi olemassa niin toinen saisi 30% täyteen...

Yrittävätkö 0€ firmat tarkoituksella blokata rakentamista, tuntuu että voi mennä vuosia ilman liittymän tarjoamista ja sitten samaan paikkaan tarjotaan yhtä aikaa usempaa toimittajaa...
Jep, mitä enemmän näitä firmoja tulee, sitä ongelmallisemmaksi mainitsemasi tilanne muuttuu.

Tuohon sopimuksella sitouttamiseen pitäis tulla selkeet säännöt ja semmoset säännöt, jotka oikeasti edistävät valokuidun rakentamista suomessa.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
7 011
Jep, mitä enemmän näitä firmoja tulee, sitä ongelmallisemmaksi mainitsemasi tilanne muuttuu.

Tuohon sopimuksella sitouttamiseen pitäis tulla selkeet säännöt ja semmoset säännöt, jotka oikeasti edistävät valokuidun rakentamista suomessa.
Nykyisellään enemmän peloite sitoutua.
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
11 165
Sitä miettinyt miten paljon nämä 0€ liittymismaksusetit "vääristävät kilpailua" (tai siis kuluttajien mielikuvia).
"Ryöstöhinnoittelua" periaatteessa vastustan, mutta näiden agressiivisesti ei tuettuje hankkeiden osalta kannatan.

Ne altatonin paketit selkeästi nostavat kysyntää , ja noiden toimijoiden rahoituksella on moni kotitalous saanut kuitua kotiin. Ihan yhtä monopoli se on kuin neljän tonnin liittymä, sillä erolla että noiden tonnilla myyjien on pidettävä palvelu hinnat jatkossakin sillä tasolla että asiakkaat pysyy.

Alueilla missä markkinavetoinen kilpailutoimii niin en lähtisi kauheasti säätelee, kunhan pidetään huoli että markkinointi on selkeää, rehtiä, oikeat hinnat, oikeat kustannukset ensin näkyvillä isoimmalla fontilla. Jos alueella kilpailee pari operaattoria jossa halvemmalla aloitus mini prosentti paljon isompi kuin kalliimalla, niin se on kalliimman tehtävä miettiä miten napsii halvemmasta kiinnostuneet jos halvempi luovuttaa.

Viranomaiset sen verran puuttu, että tänäpäivänä hanketta pohtiva ei voi sitouttaa ennakotilaajaa sitovasti kohtuuttoman pitkään. Hankkeille on kuitenkin tärkeää että voivat kerätä sitovia tilauksia.

Vuonna 2021 on julkisella tuella rakennettu 528km valokuituverkkoa. Ihan hirveitä julkisten tukien rohmuajia nämä valokuituliittymiä kauppaavat lafkat ei näköjään ole.
Yritin vähän katsoa dataa, kovan homman olet tehnyt jos noin tarkkaan sait laskettua. (tai jostain löytänyt ko luvun)

Nuo tainneet olle vuosikymmenen vaihteen häntiä. Jotain satunnaisia tuen saajia poimin, niin ne pisimmät vedot tehty ensin. Moni hanke kaatunut tai supistunut kysynnän puutteeseen.

2022 tuki rakentamista vielä vähemmän, vanhat finaalissa ja uusia tukiohjelmia vasta starttailaan.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
21.07.2020
Viestejä
337
Jokohan sitä nyt luottaisi että valokuitunen rakentaa kuidun kun tuli txt viesti ja sähköposti että alueella rakennetaan
 
Liittynyt
31.07.2019
Viestejä
1 096
Moni hanke kaatunut tai supistunut kysynnän puutteeseen.
Hyvin harva hanke kaatunut.

Sen sijaan suurin osa hankkeista on finaalissa, tai tulee finaaliin, ja yhä useammassa tehdään myös jälkikäteen uusia verkon laajennusta, esim. viereiselle paikkakunnalle,
koska kuidulle on kova kysyntä.
 
Liittynyt
11.12.2016
Viestejä
659
Sitä miettinyt miten paljon nämä 0€ liittymismaksusetit "vääristävät kilpailua" (tai siis kuluttajien mielikuvia).
Kun joku aloittaa valokuidun ennakkomyynnin 1300€ liittymismaksulla ja heti perään tulee toiselta toimittajalta 0€ tarjous niin kuinkahan usein kumpaakaan ei tule vaikka yksinään kalliimpi ehkä toteutuisi. Eihän noita oikeasti suoraan kiinteällä asuinalueen ennakkotilausprosentilla päätetä, mutta periaatteellisella tasolla jos alueella 50% voisivat ottaa valokuidun ja niistä 2/3 ovat valmiita maksamaan liitymismaksua. Sitten 1300€ toimittaja haluaisi tilauksia 30% alueesta rakentamispäätöstä varten ja 0€ 60%. Lopputuloksena useimmat ihmiset valitsevat 0€ ratkaisun ja siihen ei riitä tilaajat, mutta jos sitä ei olisi olemassa niin toinen saisi 30% täyteen...

Yrittävätkö 0€ firmat tarkoituksella blokata rakentamista, tuntuu että voi mennä vuosia ilman liittymän tarjoamista ja sitten samaan paikkaan tarjotaan yhtä aikaa usempaa toimittajaa...
Valoo (Täyskuitu) info mitä netistä löytyy.

"Klaus Varis Täyskuidulta muistuttaa.

Yleisesti alueilla pitää olla 30 prosenttia käyttäjinä, jotta rakentamaan aletaan. Tätä ennen asiakkaita lähestytään, ja urakoitsijan kanssa tehdään katselmus tonteilla." lähde

"Yhtiön mukaan rakentamispäätös tehdään sitten, kun noin neljännes alueen kotitalouksista on tilannut valokuidun kotiinsa." lähde
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 800
"Ryöstöhinnoittelua" periaatteessa vastustan, mutta näiden agressiivisesti ei tuettuje hankkeiden osalta kannatan.

Ne altatonin paketit selkeästi nostavat kysyntää , ja noiden toimijoiden rahoituksella on moni kotitalous saanut kuitua kotiin. Ihan yhtä monopoli se on kuin neljän tonnin liittymä, sillä erolla että noiden tonnilla myyjien on pidettävä palvelu hinnat jatkossakin sillä tasolla että asiakkaat pysyy.

Alueilla missä markkinavetoinen kilpailutoimii niin en lähtisi kauheasti säätelee, kunhan pidetään huoli että markkinointi on selkeää, rehtiä, oikeat hinnat, oikeat kustannukset ensin näkyvillä isoimmalla fontilla. Jos alueella kilpailee pari operaattoria jossa halvemmalla aloitus mini prosentti paljon isompi kuin kalliimalla, niin se on kalliimman tehtävä miettiä miten napsii halvemmasta kiinnostuneet jos halvempi luovuttaa.

Viranomaiset sen verran puuttu, että tänäpäivänä hanketta pohtiva ei voi sitouttaa ennakotilaajaa sitovasti kohtuuttoman pitkään. Hankkeille on kuitenkin tärkeää että voivat kerätä sitovia tilauksia.
Joo en itsekään toivo monopolia, mutta kyllähän tuollaisilla "0€ valokuitu"-tarjouksilla varmasti voi kusta toisen muroihin, oli tarkoitus rakentaa tai ei.

Meille tarjotaan tällä hetkellä samanaikaisesti reilun tonnin, 0€ ja ~300€ valokuituja. Yhdestäkään ei ole rakennuspäätöstä ja olen "ottanut" ne kaikki.

Ekana tuli tuo toista tonnia maksava (Valokuitunen) ja heti perään 0€ asennuksella Täyskuitu. Otin Täyskuidun, mutta yllättäen :think: ei saanut tilaajamääriä kasaan ("ennakkomyynti" jatkuu vaan), joten otin myös Valokuitusen. No eipä heiltäkään tullut rakentamispäätöstä, mutta enpä ihmettele jos samaan aikaan tarjotaan nollan euron pakettia niin tuskin ovat ykkösvaihtoehto kellekään. Nyt tuli tuo Elmo markkinoille, katsotaan miten sille käy...

Tietämättä oikeasti monta taloa pitäisi liittyä millekin tarjoajalle niin ihan spekulaatiotahan tämä on rakennettaisiinko vai ei vaikka olisi vain yksi tarjoaja :cigar2:


Valoo (Täyskuitu) info mitä netistä löytyy.

"Klaus Varis Täyskuidulta muistuttaa.

Yleisesti alueilla pitää olla 30 prosenttia käyttäjinä, jotta rakentamaan aletaan. Tätä ennen asiakkaita lähestytään, ja urakoitsijan kanssa tehdään katselmus tonteilla." lähde

"Yhtiön mukaan rakentamispäätös tehdään sitten, kun noin neljännes alueen kotitalouksista on tilannut valokuidun kotiinsa." lähde
Veikkaisin että todellisuudessa riippuu täysin alueesta, ei kai kukaan niin bisnestä pyöritä että sama prosentti olisi tiheällä ja harvempaan asutulla alueella...
 
Liittynyt
10.01.2019
Viestejä
11 165
Tietämättä oikeasti monta taloa pitäisi liittyä millekin tarjoajalle niin ihan spekulaatiotahan tämä on rakennettaisiinko vai ei vaikka olisi vain yksi tarjoaja :cigar2:
Huutokauppa olisi yksi, mutta siinä myytäisiin monopolia..

Valokuitusella usealla aueella pienempi prosentti vaatimus, olishanse vähän autoa jos se ei tee vielä yhtä kierrosta jos muut kilpailijat on luovuttaneet. Kai nyt joku potenttiaalinen asiakas soittaa ja kertoo asiasta (saa tiedon) ja kai heillä nyt on prosessit moinen tieto käsitellä.

Veikkaisin että todellisuudessa riippuu täysin alueesta, ei kai kukaan niin bisnestä pyöritä että sama prosentti olisi tiheällä ja harvempaan asutulla alueella...
Vahva mielikuva että mittari on aluekohtaiset laskelmat.
Jos vertaa alueita niin niissä niin paljon eroa että raja tuskin on sama prosentti, ja välillä isolla kynnällä piirelty, ettei aluetta rakenneta kokonaan vaikka kiinnostus olisi.

Tai siis riippuu operaattoreista osa voi vetää täysin kannattamattomia vetoja.
 
Liittynyt
31.07.2019
Viestejä
1 096
Kuituaktiivi Tommi Linnan vastine aiempaan hömppöuutiseen:

Lännen medialle (Kaleva ja Turun Sanomat) pisteitä siitä, että julkaisivat sentään vastineeni viime viikonlopun päättömään valokuituartikkeliin, jossa akateemisesti meritoitunut professori päästettiin laukomaan subjektiivisia ja kapea-alaisia mielipiteitään faktoina ilman minkäänlaista todellisuuspohjaa.
Ongelma tällaisessa asetelmassa on se, että lukijan on äärimmäisen helppo harhautua luulemaan, että tällaiset mielipiteet ovat faktoja, sillä ne ovat auktoriteettiasemassa olevan henkilön sanomia, vaikka ne eivät tosiasiallisesti pohjaudu mihinkään näyttöön vaan äärimmäisen subjektiiviseen mielipiteeseen, jossa ei oltu vaivauduttu perehtymään itse asiaan millään tasolla. 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
03.05.2018
Viestejä
2 778
Siellä olikin mielipidetohtorin kavereista kaks TS:n kommenteissa mukana höpäjämässä hevonpaska-asiantuntijuutta joka bitin täydeltä. Melkein tulee muistot mieleen ”Euroopan langattomasta viisgeestä^tm” josta joku naisihminen kirjoitti muutama vuosi sitten (en muista linnkittämääni tapausta tarkemmin, sukupuolella ei ole merkitystä).
 
Liittynyt
17.03.2022
Viestejä
949
Tuo professori-titteli tuo aikamoisen painon varsinkin painetussa lehdessä julkaistuna. Sillä ei oikeastaan ole mitään väliä mitä professori lausuu. Jos se on lehdessä, kirjoittaja on professori, väittää jotain, niin todella iso joukko ihmisistä ottaa sen ilman mietintää. Itsekkin jopa joskus.
Tämä nyt pienoisen ongelman aiheuttaa kun professori rupeaa oman erikoisalansa ulkopuolelta selittämään.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
5 492
Mikä oli se osoite josta pystyi hakemaan alueella toimivia kuituoperaattoreita?
 
Liittynyt
02.04.2023
Viestejä
3
Mikä oli se osoite josta pystyi hakemaan alueella toimivia kuituoperaattoreita?

Vai tarkoititko avoinkuitu.fi
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
5 492

Vai tarkoititko avoinkuitu.fi
En tiedä mitä tarkoitin, mutta olisiko olluttuo traficomin palvelu, tosin siihen ei silloin pitänyt mitenkään kirjautua, tai tunnistautua, vaan vain kartalta haettiin alue ja se kertoi mitä alueella on.

Täytyy tutustua tuohon traficomin verkkotietopisteeseen.
 
Liittynyt
31.07.2019
Viestejä
1 096
En tiedä mitä tarkoitin, mutta olisiko olluttuo traficomin palvelu, tosin siihen ei silloin pitänyt mitenkään kirjautua, tai tunnistautua, vaan vain kartalta haettiin alue ja se kertoi mitä alueella on.

Täytyy tutustua tuohon traficomin verkkotietopisteeseen.
Tiedän kyllä mitä tarkoitat, mutten vielä muista millä haulla se löytyy. Päivitän sen tähän, jos löytyy.
Edit, oliskohan se tämä
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
205 751
Viestejä
3 679 067
Jäsenet
64 370
Uusin jäsen
Taz75

Hinta.fi

Ylös Bottom