Suomen tuleva hävittäjähankinta (tekninen keskustelu)

Liittynyt
17.12.2016
Viestejä
113
Noita F-22 Suomen pitäisi ostaa, se taitaa olla tämän hetken paras laite. Paha vaan, että on liian kallis jopa Ameriikan Yhdysvalloille.
Halukkaita löytyisi kyseiselle konetyypille ympäri maailmaa, mutta se ei vaan ole myytävänä (USA:n kongressi lätkäisi ehdottoman vientikiellon). Eikä sitä enää edes valmisteta.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
493
Halukkaita löytyisi kyseiselle konetyypille ympäri maailmaa, mutta se ei vaan ole myytävänä (USA:n kongressi lätkäisi ehdottoman vientikiellon). Eikä sitä enää edes valmisteta.
Varmasti on jokaisen ilmavoimakentsun unelma, mutta tosiostajia voisi olla harvassa, jos yhtään, niin tolkuttoman kalliista vehkeestä on kysymys.

Ostolisenssi tuskin olisi mikään ongelma, Sale on hyvää pataa Trumpin kanssa ja saa neuvotella homman kuntoon. Täytyyhän senkin jotain tehdä palkkion, asuntoedun yms. eteen. ;)
 
Liittynyt
27.12.2016
Viestejä
997
Miten onnettomuuksien suhde lentotuntimäärään pitäisi järkevästi suhteuttaa MTTF luvuksi, kun se on se oleellisempi lukema? Jos konetta on valmistettu sata kappaletta ja 100k yhteenlasketun tunnin jälkeen tulee yksi onnettomuus siitä keskimäärin tulee tuhat tuntia. Jos konetta on ilmassa tuhat kappaletta ja lentotunteja kaikkiaan puoli miljoonaa niin keskimäärin MTTF onkin vain 500 tuntia, vaikka luotettavuus lentotuntia kohden onkin parempi. Reaalimaailmassa homma on vielä hankalampi laskettava, mutta miten valmistajat yleensä luvun ilmoittavat?
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
6 181
Noita F-22 Suomen pitäisi ostaa, se taitaa olla tämän hetken paras laite. Paha vaan, että on liian kallis jopa Ameriikan Yhdysvalloille.
Ensinnäkin, F-22n valmistus on lopetettu, ja tuotannon uudelleenkäynnistäminen maksaisi suurin piirtein saman verran kuin mitä Suomella on varaa koko konehankintaan


Eli, suomella olisi varaa ostaa n. 0-5 kpl F-22ia riippuen valuuttakurssien heilahtelusta ja tuotantoprosessin uudelleenkäynnistämisen todellisista kustannuksista.

Joten "pitäisi ostaa" ei todellakaan pidä paikkaansa koska tällä konemäärällä ei pitkälle pötkitä. Suuri riski että rahat eivät riittäisi yhteenkään koneeseen.

Toisekseen:

Riippuu täysin tehtävästä, että mikä on "paras". Esim. F-35 lentää pidemmälle, kantaa isompia pommeja, ja sisältää paljon sensoreita ja maalinosoituslaitteita jne joita F-22sta ei löydy.

Puhtaassa ilmataistelussa F-22 tosiaan on keskimäärin "paras" kone, mutta hyvin harvalla maalla on enää varaa ostaa puhtaita ilmataistelukoneita, joiden lisäksi tarvitaan sitten muita koneita niiden rinnalle.

(ja joo, kyllä se F-22 myös muutaman pienen pommin kuskaa, muttei tarjoa niille lasermaalinosoitusta eikä sisällä infrapunakameraa niiden tähtäämiseen, mikä on vähän huono juttu esim. liikkuviin kohteisiin kuten ajoneuvoihin osumiseen)


Puhtaissa ilmasta-ilmaan-tehtävissäkin, vaikka F-22 on keskimäärin hiukan parempi, on F-35 tyypillisesti silti selvästi kustannustehokkaampi kone kuin F-22. Kumpi tahansa pieksee jotain Su-35ia aivan mennen tullen ja on vielä selvässä ylivoima-asemassa myös Su-57aan tai J-20een nähden. F-22 lähinnä
1) BVR-taistelussa voi ampua ohjuksensa suuremmasta vauhdista ja korkeudesta ja siten saada niille hiukan parmemman kantaman, ja toisaalta
2) WVR-taistelussa on hiukan ketterämpi (mutta kummallakaan ei pitäisi olla mitän tarvetta joutua siihen WVR-taisteluun kuin äärimmäisen harvoin)
3) Voi kantaa pari ohjusta enemmän sisäisesti.
4) Voi torjuntahävittäjätehtävissä saada kohteen kiinni hiukan nopeammin.

Toisaalta, F-35ssa on mutta F-22sta puuttuu ilmataistelussakin hyödyllisiä ominaisuuksia/sensoreita:
1) IRST jolla voidaan havaita vihollisen stealth-koneita joissain tilanteissa
2) DAS jonka ansiosta sen pilotilla on parempi tilannetietoisuus WVR-taistelussa.

Ja F-35n huolto- ja polttoainekustannukset tulee todella paljon F-22n huolto- ja polttoainekustannuksia halvemmiksi.


Ja F-35n hankintahinta on jo pudonnut alle puoleen siitä mitä F-22 aikoinaan maksoi.
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
89 615
Viestejä
1 831 762
Jäsenet
39 016
Uusin jäsen
Abavi

Hinta.fi

Ylös Bottom