- Liittynyt
- 19.10.2016
- Viestejä
- 1 264
Tapaus Aarnio oli/on kovasti rummutettu tapaus. Vaan kyllä siellä näemmä tapahtuu kaikenlaista muutakin.
Helsingin poliisin Karhu-ryhmän entiselle varajohtajalle vaaditaan ehdotonta vankeutta – ylikonstaapelia syytetään 150 000 euron petoksesta
Helsingin poliisin Karhu-ryhmän entiselle varajohtajalle vaaditaan ehdotonta vankeutta – ylikonstaapelia syytetään 150 000 euron petoksesta
Helsingin poliisin Karhu-ryhmän entiselle varajohtajalle vaaditaan ehdotonta vankeutta – ylikonstaapelia syytetään 150 000 euron petoksesta
Syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.
Karhu-ryhmä on tullut tunnetuksi operaatioista, joissa rikollisia on otettu kiinni joskus järeinkin välinein ja ottein. Marraskuussa 2012 poliisi piiritti Vantaalla kerrostaloa, jonka yhdessä asunnossa ammuttiin laukaus. (KUVA: Jarno Mela / Lehtikuva)
Lasse Kerkelä HS, Susanna Reinboth HS
Julkaistu: 14.12. 8:30 , Päivitetty: 14.12. 10:50
Syyttäjät vaativat Helsingin poliisin Karhu-ryhmän entiselle johtohenkilölle ehdotonta vankeutta törkeästä petoksesta ja muista rikoksista.
Petosoikeudenkäynti alkoi perjantaina valmisteluistunnolla Helsingin käräjäoikeudessa. Rikossyytteet liittyvät suomalaisyritykseen, jolta Karhu-ryhmä on ostanut erilaisia tuotteita.
Ylikonstaapelin ja Finnrappel oy:n johtohenkilön epäillään yhdessä erehdyttäneen Helsingin poliisilaitosta maksamaan yritykselle väärien laskujen perusteella aiheettomasti 153 000 euroa vuosina 2005–2012.
Varat päätyivät syytteiden mukaan ylikonstaapelille. Helsingin poliisilaitos vaatii oikeudessa koko summaa takaisin vahingonkorvauksina.
Nykyisin eläkkeellä oleva ylikonstaapeli toimi aiemmin valmiusryhmä Karhun varajohtajana.
Sekä ylikonstaapeli että yrityksen johtaja ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin. Ylikonstaapelin puolustus kieltäytyi kommentoimasta julkisuudessa rikossyytteitä perjantaina.
Perjantaina julki tulleiden syytteiden mukaan vääränsisältöiset laskut koskivat muun muassa sellaisia tuotteita, joita ei todellisuudessa ollut toimitettu poliisille. Osa laskuista oli hinnoiteltu tuotteiden todellista hintaa kalliimmiksi.
Syyttäjät vaativat tältä osin ylikonstaapelille ja yrityksen johtohenkilölle rangaistusta ensisijaisesti törkeästä petoksesta ja toissijaisesti törkeistä lahjusrikoksista. Myös Finnrappelin johtohenkilölle vaaditaan oikeudessa ehdotonta vankeutta.
Syytteiden mukaan ylikonstaapeli huijasi vuosina 2014–2015 työnsä ulkopuolella vääränsisältöisillä laskuilla myös Helsingin Gourmetclub oy:tä ja Kirjaclub-yhdistystä, joiden hallituksen puheenjohtajana hän toimi.
Yhtiö ja yhdistys maksoivat syytteiden mukaan väärien laskujen perusteella miehen henkilökohtaisia menoja yhteensä noin 16 500 euron edestä.
Epäilty rikosvyyhti alkoi aikanaan purkautua, kun Finnrappel yritti vähentää verotuksessa mainostuloja. Se ilmoitti verottajalle maksaneensa mainoskuluja kahdelle Helsingin poliisilaitoksen työntekijäkillalle viiden vuoden aikana yhteensä yli 27 000 euroa.
Pyynnöstä huolimatta yhtiö ei kuitenkaan toimittanut verottajalle nähtäväksi mainoksia.
Verottajan mielestä rahansiirrot olivat vähennyskelvottomia rahalahjoituksia. Yhtiö valitti Helsingin hallinto-oikeuteen, mutta hävisi siellä. Hallinto-oikeus sen sijaan toimitti päätöksensä Helsingin poliisilaitokselle.
Hallinto-oikeuden päätös sai hälytyskellot soimaan Helsingin poliisilaitoksella. Sen laillisuusvalvontayksikkö alkoi selvittää, mistä Karhu- ja Tepo-killan saamissa rahoissa oli kyse.
Selvittelyissä osoittautui, että Karhu-killalle oli mennyt rahaa mutta Tepo-killalle ei. Sen sijaan ylikonstaapelilla oli fiktiivinen T-kilta, jolle rahaa oli ohjautunut. Rahat menivät suoraan ylikonstaapelin henkilökohtaiselle tilille. Summa oli yhteensä 24 445 euroa.
Karhu-killalle meni yhteensä 18 550 euroa viitteellä ”Mainos”. Tilille maksetuista rahoista 2 000 euroa siirrettiin ylikonstaapelin omalle pankkitilille, loput nostettiin pankkiautomaatista. Ylikonstaapelilla oli tilin käyttöoikeus.
Ylikonstaapelia vastaan on nostettu syytteet myös muun muassa törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, kirjanpitorikoksesta, ampuma-aserikoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.
Yrityksen johtohenkilöä syytetään törkeän petoksen lisäksi myös kahdesta törkeästä veropetoksesta, kahdesta törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta.
Oikeudenkäynnin pääkäsittely alkaa 7. toukokuuta Helsingin käräjäoikeudessa.
Fakta
Helsingin poliisin toiminnasta vireillä lukuisia prosesseja
Karhu-ryhmän hankintoihin liittyvän oikeudenkäynnin lisäksi Helsingin poliisin toimintaa on selvitetty viime vuosien aikana useissa laajoissa prosesseissa.
Korkeaa poliisijohtoa syytetään Helsingin käräjäoikeudessa Helsingin huumepoliisin valvonnan laiminlyönnistä.
Jari Aarnion huumerikossyytteistä odotetaan Helsingin hovioikeuden päätöstä alkuvuodesta. Käräjäoikeus tuomitsi Aarnion kymmeneksi vuodeksi vankeuteen.
Helsingin poliisin hankintamenettelyä on selvitetty myös Trevoc-oikeudenkäynnissä. Jari Aarnio sai kolme vuotta vankeutta rahoituksen järjestämisestä seurantalaiteyhtiö Trevocille samaan aikaan, kun hän osallistui esteellisenä laitehankintoihin yhtiöltä.
Aarniota epäillään myös murhasta. Vireillä olevassa esitutkinnassa Aarnion epäillään tienneen etukäteen suunnitteilla olevasta palkkamurhasta. Se tapahtui vuonna 2003.