Suomen kielen oikoluku Firefoxiin

Viestiketju alueella 'Yleinen ohjelmistokeskustelu' , aloittaja east, 23.12.2017.

Tagit:
 1. east

  east

  Viestejä:
  457
  Rekisteröitynyt:
  29.04.2017
  Firefox ei edelleenkään tarjoa sanastoa suomen kielelle (kaikki muut Pohjoismaat, mukaan lukien Islanti, on tuettu), vain selaimen käyttölittymä on käännetty suomeksi. Voikko-lisäosa toimi aiemmin, tosin väitteiden mukaan kehittäjä on kiinnostunut vain Applen käyttöjärjestelmien tukemisesta — työkalu ei joka tapauksessa ole saatavilla WebExtension-siirtymän tultua voimaan.
  En tiedä, voiko Firefoxiin asentaa itse uutta sanastoa, vai onko lisäosan kehittäminen välttämätöntä. Voikon sanaston pitäisi löytyä kokonaisuudessaan Githubista lähdekoodin joukosta, mutta en tiedä kykeneekö Firefox esimerkiksi erottamaan taivutetut sanat perusmuodosta.
   
  Viimeksi muokattu: 23.12.2017
 2. halcyon

  halcyon

  Viestejä:
  786
  Rekisteröitynyt:
  09.07.2017
 3. kaakau<"'\\/>

  kaakau<"'\\/>

  Viestejä:
  510
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Mulla on nyt tekeillä lisäosa joka käyttää Voikkoa hyväkseen, kun sen voi kääntää JavaScriptiksi. Se tulee siis olemaan aivan erillään selaimen varsinaisesta oikoluvusta. Löysin tekniikan textareoiden virheellisten sanojen korostamiseen, jossa luodaan div-elementti textarean taakse ja textarea itse taidettiin muuttaa läpinäkyväksi. Tämä toimii jotenkuten, textarea kyllä muuttaa usein vähän muotoaan. Input-elementeillä ei toimi, mutta se voi ehkä onnistua. Sanojen lisääminen omaan sanastoon ei myöskään toimi, enkä tiedä tuleeko olemaankaan mahdollista.

  Ajattelin myös sellaista mahdollisuutta, että klikkaamalla hiirellä elementin kohdalla saisi ponnahtamaan textarean, johon voisi kirjoittaa ja joka oikoluetaan ja tekstin saisi helposti kopioitua alkuperäiseen elementtiin. Tällainen vaihtoehtoisena tapana, jos muuten ei toimi.

  Päälle ja pois oikoluvun saa nyt klikkaamalla browser action -kuvaketta.

  Laitan testattavaksi, jos saan aikaiseksi version, jossa olennaiset ominaisuudet pitäisi suurin piirtein toimia.
   
  rane58 ja halcyon tykkäävät tästä.
 4. halcyon

  halcyon

  Viestejä:
  786
  Rekisteröitynyt:
  09.07.2017
  Vaikuttaa hyvältä, testaan mielelläni!
   
  rane58 tykkää tästä.
 5. rane58

  rane58

  Viestejä:
  882
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Sitä vanhaa Voikkoa on ikävä, sehän vinkkasi virheet "reaaliajassa" samalla kuin kirjoitti niin punaviivasi virheet, muistelen.... :love:
  Jos vastaava ohjelma tulee, ottaisin mielleläni sellaisen käyttööni... :think:
   
 6. halcyon

  halcyon

  Viestejä:
  786
  Rekisteröitynyt:
  09.07.2017
  Sitä vanhaa voikkoa ei ole enää saanut Mozilla Firefoxiin, koska Mozilla poisti rajapinnan, joka mahdollisti Voikon käytön.

  Toivotaan, että Kaakau'n puukotusversio toimii :)
   
  rane58 tykkää tästä.
 7. kaakau<"'\\/>

  kaakau<"'\\/>

  Viestejä:
  510
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Tallensin videon miten toimii tällä hetkellä.

  Filebin :: bin 8i3mz2ndjmin56cx

  Niin kuin tuosta näkyy, niin tekstilaatikko voi vähän muuttua ulkonäöltään ja jälkimmäisessä korostusväri on vähän liikaa tekstin alapuolella.

  Mikä teistä olisi hyvä käytäntö milloin oikoluetaan? Niitä voisi ehkä lisätä asetuksiin erilaisia.
  • On/off kaikki sivut
  • Välilehdellä on/off
  • Jos otetaan käyttöön välilehdellä, niin sillä ja sen aladomaineilla, näitä voisi olla kiva ehkä muokatakin, eli muistetaan domain, missä on ollut käytössä ja otetaan aina käyttöön
  • HTTP-otsikoista ja HTML:n lang-attribuutista voi lukea, mutta menee ehkä turhan hifistelyksi
  Nyt se on välilehtikohtainen, päällä tai pois ja oikoluetaan vasta kun laatikkoon kirjoitetaan. Oikoluku suoritetaan jokaisella näppäimenpainalluksella koko tekstille, mutta se vaikuttaa olevan tarpeeksi nopea aika pitkälle tekstille. Tuossa ekassa oli melkein 5000 merkkiä. Sille voi sitten ehkä myöhemmin keksiä jonkun algoritmin, jossa tarkistus tehdään vain muutetulle sanalle.

  Muuta oikolukua ei saa sitten ohjelmoitua pois päältä, eli se pitää manuaalisesti kytkeä. Ei se kylläkään estä lisäosan toimintaa, korostus kannattaa siis tehdä eri tavalla, en tiedä saako CSS:llä tehtyäkään ihan samanlaista, taisi saada text-decorationiin wavy underline red vaikka.
   
  halcyon ja rane58 tykkäävät tästä.
 8. Xiyng

  Xiyng

  Viestejä:
  1 129
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Yhtenä oikolukuvaihtoehtona on varmaan myös elementtikohtainen oikoluku eli niin, että textarea-elementtiä oikealla painikkeella klikkaamalla saa kytkettyä elementille oikoluvun päälle. Todettakoon tosin samaan hengenvetoon, että en käytä oikolukua millään kielellä enkä tule tätäkään käyttämään (vaikka vaikuttaakin tilanteeseen nähden ihan pätevältä ratkaisulta), joten voi olla, että oikoluvun käyttäjien mielestä tämä ei ole erityisen hyödyllinen tapaus. Joka tapauksessa tämä pitkälti ratkaisee elementin ulkoasun muuttumisongelman: ei muutu jos ei halua. Sinänsähän tämä kyllä liippaa aika läheltä tuota, että oikoluku menee päälle vasta kirjoittaessa.
   
  rane58 tykkää tästä.
 9. rane58

  rane58

  Viestejä:
  882
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Olisi hyvä että sitä mukaa kuin kirjoittaa ja ohjelma huomaa jonkun virheen niin merkkaa sen että voi heti korjata.. o_O
  -Ja että toimisi sillä samalla kirjoitus sivulla...:sori:
  -Saisi olla helppokäyttöinen meille tumpuloille...;)
  Ei pitäisi arvostella ja katsoa lahjahevosen suuhun, täytyy olla kiitollinen kun joku edes tekee tälläisiä... :tup:

  En ymmärtänyt kaakau<"'\\/> teknistä kirjoitusta, sen takia tuo minun sepustus helposta ohjelmasta.... :think:
   
  Viimeksi muokattu: 27.02.2019
 10. kaakau<"'\\/>

  kaakau<"'\\/>

  Viestejä:
  510
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Videolla virheellinen tai tunnistamaton sana merkattiin keltaisella taustalla. Joitakin oikeita sanoja ei tunnistettu oikein, esim. "konvektiosateet". Voin laittaa sen ehkä asetuksiin, että käyttäjä voi muuttaa virheiden korostuksen haluamansa näköiseksi.

  Pitänee muuttaa keyup event inputiksi, niin liitettäessäkin teksti oikoluetaan, eikä vain näppäintä painettaessa.

  Jos jotakuta kiinnostaa miten korostus on toteutettu, niin se on tässä. Vähän pieleen taisi mennä minun lyhytkin selitys aiemmassa viestissä.

  https://codersblock.com/blog/highlight-text-inside-a-textarea/
  lonekorean/highlight-within-textarea
   
  rane58 tykkää tästä.
 11. kaakau<"'\\/>

  kaakau<"'\\/>

  Viestejä:
  510
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Niin kuin tässä viestissä kerroin, paketoin oikolukulisäosan, jos haluatte kokeilla sitä. On tosiaan aika lailla samassa pisteessä kuin yo. videossakin, kun en ole saanut aikaiseksi kehitellä tätä ja en tiennyt oikein minne suuntaan.

  Input-elementit eivät ainakaan todennäköisesti toimi juuri missään kunnolla, ne kannattaa ehkä poistaa asetuksista. Nämä siis. Sinne voi lisätä uusia elementtejä CSS-valitsimella jos osaa, en ole kokeillut muita.

  Koodi:
  input[type=search]
  input[type=text]
  
  Firefoxin oma oikoluku saattaa häiritä ja sen voi laittaa kokonaan pois Firefoxin asetuksista jos haluaa.

  Uusia sanoja ei pysty lisäämään.

  Sivulla pitää painaa lisäosarivin popupista löytyvästä napista päälle ja pois. Teksti oikoluetaan, kun seuraavan kerran kirjoitat jotain tekstikenttään.

  Ehdotuksia saa mahdollisesti vain virheellisiksi tunnistetuille sanoille kohdistamalla ensiksi kursori sanan päälle ja sitten painamalla oikeaa hiirennappia ja valikosta valitsemalla.

  Ei näemmä toimi täällä, tämä tekstikenttä taitaa olla iframessa, jonka pitäisi toimia, mutta se on p-elementtejä bodyssä, niin se on varmaan syynä.

  Allekirjoitettu xpi, hyväksy, että saa asentaa github.comista.
  Lähdekoodi.
   
  rane58, ourasi ja halcyon tykkäävät tästä.
 12. kaakau<"'\\/>

  kaakau<"'\\/>

  Viestejä:
  510
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Nyt sain lisättyä sivupaneelin, jota voi käyttää jos ei toimi muuten sivulla, niin kuin asianlaita hyvin usein on. Sen kokoa en osannut kunnolla säätää, niin sen voi säätää asetuksista sopivan kokoiseksi tai jos joku CSS:ä paremmin tunteva osaisi säätää. Pienen muutoksen tein myös käytettävyyteen, mutta ei se vieläkään tosiaan pysty hyvin tunnistamaan mikä on tekstikenttä. Saisipa Grammarlyltä tuon osan. En ole kokeillut, mutta oletettavasti se toimii paremmin kuin minun aikaansaannokseni. Tai oikoluku-API:n selaimeen, olisi muuten hyvä kilpailuvaltti Firefoxille ottaen huomioon, että esim. juuri tuo Grammarlykin joutuu tappelemaan saman asian kanssa.
  Making Grammarly Feel Native On Every Website

  Laitan uuden version ja koodit jakoon jahka huomenna olen kotona.
   
  halcyon ja rane58 tykkäävät tästä.
 13. halcyon

  halcyon

  Viestejä:
  786
  Rekisteröitynyt:
  09.07.2017
  Mahtavaa, kiitos!
   
 14. kaakau<"'\\/>

  kaakau<"'\\/>

  Viestejä:
  510
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Nyt sain AMO:n kautta uuden version allekirjoitettua, sen pitäisi kaiketi päivittyä itsestäänkin, jos on asentanut aiemman version ja on automaattiset päivitykset päällä tai sitten manuaalisesti tarkistuttaa onko päivityksiä. Jos ei ole niin uusi versio löytyy GitHub:sta.

  Sivupaanelin saa auki ctrl+shift+F näppäinyhdistelmällä tai sitä voi vaihtaa jos niin haluaa. Samalla ei saa suljettua ja en laittanut toista sulkemiselle, mutta voin laittaa jos joku tätä käyttää ja niin haluaa. Sivupaneelin textarean rivejä ja sarakkeita voi tosiaan muuttaa asetuksista, kai sen halutaan vievän mahdollisimman suuri tila näytöltä. Sivupaneelia voi kanssa vetää viemään puolet Firefoxin ikkunasta.

  Muita muutoksia en oikeastaan tehnyt. Jos jollain olisi ideoita miten parantaa weppisivujen erilaisten contenteditable-elementtien tunnistusta tai korostusta, niin vihjeitä otetaan vastaan.
   
 15. kaakau<"'\\/>

  kaakau<"'\\/>

  Viestejä:
  510
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Jos haluaa oikoluvun toimivan mahdollisesti useammin, niin asetuksiin voi laittaa vielä seuraavat rivit.

  Koodi:
  *[contenteditable="true"]
  *[spellcheck="true"]
  
  Käyttäjän asettamaa korostusta ei otettu käyttöön sivupaneelissa, sen korjasin, mutten laittanut vielä uutta versiota.
  Toinen muutos, jota mietin vielä, on spellcheck-ominaisuuden muuttaminen kaikista oikoluettavista elementeistä falseksi, niin tuplaoikoluku ei häiritsisi, eikä tarvitsisi muuttaa oikolukua muualta.

  Edit. Voisin tarkistaa onko LibVoikkoon tullut paljonkin parannuksia, niin voisin päivittää sen uudempaan versioon.
   
 16. kaakau<"'\\/>

  kaakau<"'\\/>

  Viestejä:
  510
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Käyttääkö tätä kukaan? Kannattaisiko laittaa ihan varsinaisena lisäosana lisäosakauppaan, riittäisikö käyttäjiä? Varmaan tulee paljon valitusta toiminnan surkeudesta, mikä on tietysti totta.

  Löysin forkin käyttämästäni korostuskirjastosta, joka vähän viilailee nykyisen puutteita. Kokeiluni perusteella se toimii hieman paremmin, ei riko niin usein textarean tai inputin ulkoasua ja korostus osuu paremmin kohdilleen.

  Mietin myös, että olisi ehkä mahdollista lisätä omia sanoja ihan vain listana, niin se toimii natiivistikin.

  Jos haluaa sivupaneelin kiinni ilman hiirtä, niin ilman että lisään uuden näppäinyhdistelmän, se onnistuu painamalla kaksi kertaa peräkkäin ctrl + H. Ensimmäinen avaa lisäosan sivupaneelin tilalle historiasivupaneelin ja toinen sulkee sen.
   
 17. rane58

  rane58

  Viestejä:
  882
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Minulla se on käytössä, tai nyt jo kaksi.... :D
  Mitä eroa on
  Finnish Spellchecker tai
  Fin Spell
  Ohjelmilla...? o_O
  Kysyy epätietoinenespoosta....:sori:
   
 18. kaakau<"'\\/>

  kaakau<"'\\/>

  Viestejä:
  510
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Tässä säikeessä sanomani asiat koskevat Fin Spelliä. Se on Voikkoon perustuva tavallinen lisäosa. Finnish Spellchecker on taasen oikolukulisäosa, joka käyttää Firefoxissa olevaa oikolukuohjelmistoa, joka ei sovellu niin hyvin suomen kielelle. Se on enemmänkin vain sanasto, eikä kykene ymmärtämään kovin hyvin taivutuksia tai yhdyssanoja.
   
  rane58 tykkää tästä.
 19. rane58

  rane58

  Viestejä:
  882
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Eli minun kannattaa poistaa tuo Finnish Spellchecker ja käyttää vain Fin Spelliä...? :think:
   
 20. kaakau<"'\\/>

  kaakau<"'\\/>

  Viestejä:
  510
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Fin Spell ei valitettavasti toimi kaikilla sivuilla, mutta jos niissä tapauksissa sivupaneelissa toimiva oikoluku riittää sinulle, niin sitten ehkä. Mikään ei estä käyttämästä molempia toki.
   
  halcyon ja rane58 tykkäävät tästä.
 21. rane58

  rane58

  Viestejä:
  882
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Kiitos vastauksesta. :tup:
  Olkoot sitten kun eivät ole haitaksi olleet.... :kahvi:
   
 22. kaakau<"'\\/>

  kaakau<"'\\/>

  Viestejä:
  510
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Päivitin lisäosan ja siirsin asetukset syncistä pois localiin ja taitaa päivittäessä asetukset pyyhkiytyä pois, joten ne joutuu palauttamaan manuaalisesti nyt.

  Koodi:
  *[contenteditable="true"]
  *[spellcheck="true"]
  textarea
  input[type=search]
  input[type=text]
  
  Nuo tai osa noista ainakin.

  Lisäsin tuen omille sanoille. Ne toimivat pelkkänä sanalistana, Voikko ei käytä niitä.
  Ja korostus pitäisi toimia vähän paremmin, silloin kun ylipäätään toimii.
  Oma korostus pitäisi toimia sivupaneelissa.
  Natiivin oikoluvun pitäisi mennä pois päältä tekstielementistä, jossa lisäosan oikoluku otettiin käyttöön.