Suomen kielen oikoluku Firefoxiin

Liittynyt
29.04.2017
Viestejä
457
Firefox ei edelleenkään tarjoa sanastoa suomen kielelle (kaikki muut Pohjoismaat, mukaan lukien Islanti, on tuettu), vain selaimen käyttölittymä on käännetty suomeksi. Voikko-lisäosa toimi aiemmin, tosin väitteiden mukaan kehittäjä on kiinnostunut vain Applen käyttöjärjestelmien tukemisesta — työkalu ei joka tapauksessa ole saatavilla WebExtension-siirtymän tultua voimaan.
En tiedä, voiko Firefoxiin asentaa itse uutta sanastoa, vai onko lisäosan kehittäminen välttämätöntä. Voikon sanaston pitäisi löytyä kokonaisuudessaan Githubista lähdekoodin joukosta, mutta en tiedä kykeneekö Firefox esimerkiksi erottamaan taivutetut sanat perusmuodosta.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
533
Mulla on nyt tekeillä lisäosa joka käyttää Voikkoa hyväkseen, kun sen voi kääntää JavaScriptiksi. Se tulee siis olemaan aivan erillään selaimen varsinaisesta oikoluvusta. Löysin tekniikan textareoiden virheellisten sanojen korostamiseen, jossa luodaan div-elementti textarean taakse ja textarea itse taidettiin muuttaa läpinäkyväksi. Tämä toimii jotenkuten, textarea kyllä muuttaa usein vähän muotoaan. Input-elementeillä ei toimi, mutta se voi ehkä onnistua. Sanojen lisääminen omaan sanastoon ei myöskään toimi, enkä tiedä tuleeko olemaankaan mahdollista.

Ajattelin myös sellaista mahdollisuutta, että klikkaamalla hiirellä elementin kohdalla saisi ponnahtamaan textarean, johon voisi kirjoittaa ja joka oikoluetaan ja tekstin saisi helposti kopioitua alkuperäiseen elementtiin. Tällainen vaihtoehtoisena tapana, jos muuten ei toimi.

Päälle ja pois oikoluvun saa nyt klikkaamalla browser action -kuvaketta.

Laitan testattavaksi, jos saan aikaiseksi version, jossa olennaiset ominaisuudet pitäisi suurin piirtein toimia.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
886
Sitä vanhaa Voikkoa on ikävä, sehän vinkkasi virheet "reaaliajassa" samalla kuin kirjoitti niin punaviivasi virheet, muistelen.... :love:
Jos vastaava ohjelma tulee, ottaisin mielleläni sellaisen käyttööni... :think:
 
Liittynyt
09.07.2017
Viestejä
1 010
Sitä vanhaa Voikkoa on ikävä, sehän vinkkasi virheet "reaaliajassa" samalla kuin kirjoitti niin punaviivasi virheet, muistelen.... :love:
Jos vastaava ohjelma tulee, ottaisin mielleläni sellaisen käyttööni... :think:
Sitä vanhaa voikkoa ei ole enää saanut Mozilla Firefoxiin, koska Mozilla poisti rajapinnan, joka mahdollisti Voikon käytön.

Toivotaan, että Kaakau'n puukotusversio toimii :)
 
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
533
Tallensin videon miten toimii tällä hetkellä.

Filebin :: bin 8i3mz2ndjmin56cx

Niin kuin tuosta näkyy, niin tekstilaatikko voi vähän muuttua ulkonäöltään ja jälkimmäisessä korostusväri on vähän liikaa tekstin alapuolella.

Mikä teistä olisi hyvä käytäntö milloin oikoluetaan? Niitä voisi ehkä lisätä asetuksiin erilaisia.
  • On/off kaikki sivut
  • Välilehdellä on/off
  • Jos otetaan käyttöön välilehdellä, niin sillä ja sen aladomaineilla, näitä voisi olla kiva ehkä muokatakin, eli muistetaan domain, missä on ollut käytössä ja otetaan aina käyttöön
  • HTTP-otsikoista ja HTML:n lang-attribuutista voi lukea, mutta menee ehkä turhan hifistelyksi
Nyt se on välilehtikohtainen, päällä tai pois ja oikoluetaan vasta kun laatikkoon kirjoitetaan. Oikoluku suoritetaan jokaisella näppäimenpainalluksella koko tekstille, mutta se vaikuttaa olevan tarpeeksi nopea aika pitkälle tekstille. Tuossa ekassa oli melkein 5000 merkkiä. Sille voi sitten ehkä myöhemmin keksiä jonkun algoritmin, jossa tarkistus tehdään vain muutetulle sanalle.

Muuta oikolukua ei saa sitten ohjelmoitua pois päältä, eli se pitää manuaalisesti kytkeä. Ei se kylläkään estä lisäosan toimintaa, korostus kannattaa siis tehdä eri tavalla, en tiedä saako CSS:llä tehtyäkään ihan samanlaista, taisi saada text-decorationiin wavy underline red vaikka.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 164
Yhtenä oikolukuvaihtoehtona on varmaan myös elementtikohtainen oikoluku eli niin, että textarea-elementtiä oikealla painikkeella klikkaamalla saa kytkettyä elementille oikoluvun päälle. Todettakoon tosin samaan hengenvetoon, että en käytä oikolukua millään kielellä enkä tule tätäkään käyttämään (vaikka vaikuttaakin tilanteeseen nähden ihan pätevältä ratkaisulta), joten voi olla, että oikoluvun käyttäjien mielestä tämä ei ole erityisen hyödyllinen tapaus. Joka tapauksessa tämä pitkälti ratkaisee elementin ulkoasun muuttumisongelman: ei muutu jos ei halua. Sinänsähän tämä kyllä liippaa aika läheltä tuota, että oikoluku menee päälle vasta kirjoittaessa.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
886
Olisi hyvä että sitä mukaa kuin kirjoittaa ja ohjelma huomaa jonkun virheen niin merkkaa sen että voi heti korjata.. o_O
-Ja että toimisi sillä samalla kirjoitus sivulla...:sori:
-Saisi olla helppokäyttöinen meille tumpuloille...;)
Ei pitäisi arvostella ja katsoa lahjahevosen suuhun, täytyy olla kiitollinen kun joku edes tekee tälläisiä... :tup:

En ymmärtänyt kaakau<"'\\/> teknistä kirjoitusta, sen takia tuo minun sepustus helposta ohjelmasta.... :think:
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
533
Olisi hyvä että sitä mukaa kuin kirjoittaa ja ohjelma huomaa jonkun virheen niin merkkaa sen että voi heti korjata.. o_O
Videolla virheellinen tai tunnistamaton sana merkattiin keltaisella taustalla. Joitakin oikeita sanoja ei tunnistettu oikein, esim. "konvektiosateet". Voin laittaa sen ehkä asetuksiin, että käyttäjä voi muuttaa virheiden korostuksen haluamansa näköiseksi.

Pitänee muuttaa keyup event inputiksi, niin liitettäessäkin teksti oikoluetaan, eikä vain näppäintä painettaessa.

Jos jotakuta kiinnostaa miten korostus on toteutettu, niin se on tässä. Vähän pieleen taisi mennä minun lyhytkin selitys aiemmassa viestissä.

https://codersblock.com/blog/highlight-text-inside-a-textarea/
lonekorean/highlight-within-textarea
 
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
533
Niin kuin tässä viestissä kerroin, paketoin oikolukulisäosan, jos haluatte kokeilla sitä. On tosiaan aika lailla samassa pisteessä kuin yo. videossakin, kun en ole saanut aikaiseksi kehitellä tätä ja en tiennyt oikein minne suuntaan.

Input-elementit eivät ainakaan todennäköisesti toimi juuri missään kunnolla, ne kannattaa ehkä poistaa asetuksista. Nämä siis. Sinne voi lisätä uusia elementtejä CSS-valitsimella jos osaa, en ole kokeillut muita.

Koodi:
input[type=search]
input[type=text]
Firefoxin oma oikoluku saattaa häiritä ja sen voi laittaa kokonaan pois Firefoxin asetuksista jos haluaa.

Uusia sanoja ei pysty lisäämään.

Sivulla pitää painaa lisäosarivin popupista löytyvästä napista päälle ja pois. Teksti oikoluetaan, kun seuraavan kerran kirjoitat jotain tekstikenttään.

Ehdotuksia saa mahdollisesti vain virheellisiksi tunnistetuille sanoille kohdistamalla ensiksi kursori sanan päälle ja sitten painamalla oikeaa hiirennappia ja valikosta valitsemalla.

Ei näemmä toimi täällä, tämä tekstikenttä taitaa olla iframessa, jonka pitäisi toimia, mutta se on p-elementtejä bodyssä, niin se on varmaan syynä.

Allekirjoitettu xpi, hyväksy, että saa asentaa github.comista.
Lähdekoodi.
 
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
533
Nyt sain lisättyä sivupaneelin, jota voi käyttää jos ei toimi muuten sivulla, niin kuin asianlaita hyvin usein on. Sen kokoa en osannut kunnolla säätää, niin sen voi säätää asetuksista sopivan kokoiseksi tai jos joku CSS:ä paremmin tunteva osaisi säätää. Pienen muutoksen tein myös käytettävyyteen, mutta ei se vieläkään tosiaan pysty hyvin tunnistamaan mikä on tekstikenttä. Saisipa Grammarlyltä tuon osan. En ole kokeillut, mutta oletettavasti se toimii paremmin kuin minun aikaansaannokseni. Tai oikoluku-API:n selaimeen, olisi muuten hyvä kilpailuvaltti Firefoxille ottaen huomioon, että esim. juuri tuo Grammarlykin joutuu tappelemaan saman asian kanssa.
Making Grammarly Feel Native On Every Website

Laitan uuden version ja koodit jakoon jahka huomenna olen kotona.
 
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
533
Nyt sain AMO:n kautta uuden version allekirjoitettua, sen pitäisi kaiketi päivittyä itsestäänkin, jos on asentanut aiemman version ja on automaattiset päivitykset päällä tai sitten manuaalisesti tarkistuttaa onko päivityksiä. Jos ei ole niin uusi versio löytyy GitHub:sta.

Sivupaanelin saa auki ctrl+shift+F näppäinyhdistelmällä tai sitä voi vaihtaa jos niin haluaa. Samalla ei saa suljettua ja en laittanut toista sulkemiselle, mutta voin laittaa jos joku tätä käyttää ja niin haluaa. Sivupaneelin textarean rivejä ja sarakkeita voi tosiaan muuttaa asetuksista, kai sen halutaan vievän mahdollisimman suuri tila näytöltä. Sivupaneelia voi kanssa vetää viemään puolet Firefoxin ikkunasta.

Muita muutoksia en oikeastaan tehnyt. Jos jollain olisi ideoita miten parantaa weppisivujen erilaisten contenteditable-elementtien tunnistusta tai korostusta, niin vihjeitä otetaan vastaan.
 
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
533
Jos haluaa oikoluvun toimivan mahdollisesti useammin, niin asetuksiin voi laittaa vielä seuraavat rivit.

Koodi:
*[contenteditable="true"]
*[spellcheck="true"]
Käyttäjän asettamaa korostusta ei otettu käyttöön sivupaneelissa, sen korjasin, mutten laittanut vielä uutta versiota.
Toinen muutos, jota mietin vielä, on spellcheck-ominaisuuden muuttaminen kaikista oikoluettavista elementeistä falseksi, niin tuplaoikoluku ei häiritsisi, eikä tarvitsisi muuttaa oikolukua muualta.

Edit. Voisin tarkistaa onko LibVoikkoon tullut paljonkin parannuksia, niin voisin päivittää sen uudempaan versioon.
 
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
533
Käyttääkö tätä kukaan? Kannattaisiko laittaa ihan varsinaisena lisäosana lisäosakauppaan, riittäisikö käyttäjiä? Varmaan tulee paljon valitusta toiminnan surkeudesta, mikä on tietysti totta.

Löysin forkin käyttämästäni korostuskirjastosta, joka vähän viilailee nykyisen puutteita. Kokeiluni perusteella se toimii hieman paremmin, ei riko niin usein textarean tai inputin ulkoasua ja korostus osuu paremmin kohdilleen.

Mietin myös, että olisi ehkä mahdollista lisätä omia sanoja ihan vain listana, niin se toimii natiivistikin.

Jos haluaa sivupaneelin kiinni ilman hiirtä, niin ilman että lisään uuden näppäinyhdistelmän, se onnistuu painamalla kaksi kertaa peräkkäin ctrl + H. Ensimmäinen avaa lisäosan sivupaneelin tilalle historiasivupaneelin ja toinen sulkee sen.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
886
Minulla se on käytössä, tai nyt jo kaksi.... :D
Mitä eroa on
Finnish Spellchecker tai
Fin Spell
Ohjelmilla...? o_O
Kysyy epätietoinenespoosta....:sori:
 
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
533
Minulla se on käytössä, tai nyt jo kaksi.... :D
Mitä eroa on
Finnish Spellchecker tai
Fin Spell
Ohjelmilla...? o_O
Kysyy epätietoinenespoosta....:sori:
Tässä säikeessä sanomani asiat koskevat Fin Spelliä. Se on Voikkoon perustuva tavallinen lisäosa. Finnish Spellchecker on taasen oikolukulisäosa, joka käyttää Firefoxissa olevaa oikolukuohjelmistoa, joka ei sovellu niin hyvin suomen kielelle. Se on enemmänkin vain sanasto, eikä kykene ymmärtämään kovin hyvin taivutuksia tai yhdyssanoja.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
886
Tässä säikeessä sanomani asiat koskevat Fin Spelliä. Se on Voikkoon perustuva tavallinen lisäosa. Finnish Spellchecker on taasen oikolukulisäosa, joka käyttää Firefoxissa olevaa oikolukuohjelmistoa, joka ei sovellu niin hyvin suomen kielelle. Se on enemmänkin vain sanasto, eikä kykene ymmärtämään kovin hyvin taivutuksia tai yhdyssanoja.
Eli minun kannattaa poistaa tuo Finnish Spellchecker ja käyttää vain Fin Spelliä...? :think:
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
886
Fin Spell ei valitettavasti toimi kaikilla sivuilla, mutta jos niissä tapauksissa sivupaneelissa toimiva oikoluku riittää sinulle, niin sitten ehkä. Mikään ei estä käyttämästä molempia toki.
Kiitos vastauksesta. :tup:
Olkoot sitten kun eivät ole haitaksi olleet.... :kahvi:
 
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
533
Päivitin lisäosan ja siirsin asetukset syncistä pois localiin ja taitaa päivittäessä asetukset pyyhkiytyä pois, joten ne joutuu palauttamaan manuaalisesti nyt.

Koodi:
*[contenteditable="true"]
*[spellcheck="true"]
textarea
input[type=search]
input[type=text]
Nuo tai osa noista ainakin.

Lisäsin tuen omille sanoille. Ne toimivat pelkkänä sanalistana, Voikko ei käytä niitä.
Ja korostus pitäisi toimia vähän paremmin, silloin kun ylipäätään toimii.
Oma korostus pitäisi toimia sivupaneelissa.
Natiivin oikoluvun pitäisi mennä pois päältä tekstielementistä, jossa lisäosan oikoluku otettiin käyttöön.
 
Liittynyt
04.03.2017
Viestejä
56
Saisko tuon oikoluvun asennuksesta ja käytöstä hieman seikkaperäisemmät ohjeet? Siis täsmälleen mistä asennetaan toimiva versio ja mitä koodeja sinne tyhjiin asetuslaatikoihin pitää laittaa?
Firefoxin oikoluku on kiinnostanut jo vuodesta 2006 lähtien, kun kirjoitin siitä ensimmäiset kommenttini:
Oikoluku Firefoxilla kirjoitettuihin viesteihin
Testailin siihen aikaan Andris Pavenikselle hänen versiotaan aika paljon, ja olisi mukava saada tämäkin toimimaan yhtä hyvin.
 
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
533
Saisko tuon oikoluvun asennuksesta ja käytöstä hieman seikkaperäisemmät ohjeet? Siis täsmälleen mistä asennetaan toimiva versio ja mitä koodeja sinne tyhjiin asetuslaatikoihin pitää laittaa?
Olitko asentanut aikaisemman version? Siinä tapauksessa lisäosa päivittyy itsestään tai voit tarkistaa onko päivityksiä about:addons-sivulla.

firefox_lisäosien_päivitysten_tarkistus.png


Asetukset voi säätää seuraavanlaisiksi. Sivupaneelin rivien ja sarakkeiden kanssa voi pelailla itselle sopiviksi.

fin_spell_asetukset.png


Jos et ollut asentanut, niin avaa tämä linkki ja hyväksy Firefoxin kysymykset. Tässä tapauksessa laatikoissa pitäisi olla tarvittavat tekstit.

Käyttö onnistuu aina yhdellä sivulla kerrallaan niin, että painat lisäosan kuvaketta lisäosariviltä ja napista päälle. Tämän jälkeen oikoluku toimii sillä sivulla, tai sitten ei, kun alat kirjoittamaan tekstikenttään. Nyt väärät sanat korostetaan keltaisella taustalla.

Ehdotuksia väärälle sanalle saat siirtämällä kursorin sanan kohdalle ja painamalla oikeaan hiirennappia ja Fin Spellin alla on ehdotukset, jos Voikko niitä antaa tai sanan voi lisätä sanalistaan.

Nyt oikoluku menee sivulta pois päältä jos päivität välilehden. Sen saa myös pois päältä painamalla lisäosan kuvakkeen kohdalta ja painamalla sen pois päältä.

ctrl + shift + F saat sivupaneelin auki, jossa oikoluku toimii aina.

Firefoxin oikoluku on kiinnostanut jo vuodesta 2006 lähtien, kun kirjoitin siitä ensimmäiset kommenttini:
Oikoluku Firefoxilla kirjoitettuihin viesteihin
Testailin siihen aikaan Andris Pavenikselle hänen versiotaan aika paljon, ja olisi mukava saada tämäkin toimimaan yhtä hyvin.
Se tulee olemaan kyllä erittäin haastavaa ja tällä hetkellä mahdotonta, koska lisäosa-API ei tue tekstikenttien tunnistamista ja oikolukua millään lailla.

Voisin itse edetä niin, että teen Firefoxille pyynnön lisätä lisäosille tuen oikoluvulle vaadittavaan API:n. Jos se ei ole mahdotonta, niin hyvin perustelemalla he voisivat osoittaa sille omiakin resursseja, ettei yhteisön tarvitse alkaa sitä itse toteuttamaan. Jos se toteutettaisiin, niin saataisiin varmasti virallinen lisäosa Voikolle.

Edit. Bugiraportteja on jo muutama asiaan liittyvä.
1140402 - develop an interface for grammar checkers
1343551 - mozISpellCheckingEngine equivalent API
1403735 - libvoikko support for continued Finnish spell checking
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
02.11.2016
Viestejä
533
Niitä sivuja, missä ei toimi voisi mainita tässä, niin voin katsoa voiko sille mitään. Täällähän ei toimi, eikä ainakaan helpolla saakaan toimimaan.

Edit. Täälläkin BB-koodieditorissa toimii, mutta rich text editor ei.
 
Viimeksi muokattu:
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
84 470
Viestejä
1 742 446
Jäsenet
37 490
Uusin jäsen
Manuttaja

Hinta.fi

Ylös Bottom