Suomen kielen oikoluku Firefoxiin

Viestiketju alueella 'Yleinen ohjelmistokeskustelu' , aloittaja east, 23.12.2017.

Tagit:
 1. east

  east

  Viestejä:
  457
  Rekisteröitynyt:
  29.04.2017
  Firefox ei edelleenkään tarjoa sanastoa suomen kielelle (kaikki muut Pohjoismaat, mukaan lukien Islanti, on tuettu), vain selaimen käyttölittymä on käännetty suomeksi. Voikko-lisäosa toimi aiemmin, tosin väitteiden mukaan kehittäjä on kiinnostunut vain Applen käyttöjärjestelmien tukemisesta — työkalu ei joka tapauksessa ole saatavilla WebExtension-siirtymän tultua voimaan.
  En tiedä, voiko Firefoxiin asentaa itse uutta sanastoa, vai onko lisäosan kehittäminen välttämätöntä. Voikon sanaston pitäisi löytyä kokonaisuudessaan Githubista lähdekoodin joukosta, mutta en tiedä kykeneekö Firefox esimerkiksi erottamaan taivutetut sanat perusmuodosta.
   
  Viimeksi muokattu: 23.12.2017
 2. halcyon

  halcyon

  Viestejä:
  740
  Rekisteröitynyt:
  09.07.2017
 3. kaakau<"'\\/>

  kaakau<"'\\/>

  Viestejä:
  480
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Mulla on nyt tekeillä lisäosa joka käyttää Voikkoa hyväkseen, kun sen voi kääntää JavaScriptiksi. Se tulee siis olemaan aivan erillään selaimen varsinaisesta oikoluvusta. Löysin tekniikan textareoiden virheellisten sanojen korostamiseen, jossa luodaan div-elementti textarean taakse ja textarea itse taidettiin muuttaa läpinäkyväksi. Tämä toimii jotenkuten, textarea kyllä muuttaa usein vähän muotoaan. Input-elementeillä ei toimi, mutta se voi ehkä onnistua. Sanojen lisääminen omaan sanastoon ei myöskään toimi, enkä tiedä tuleeko olemaankaan mahdollista.

  Ajattelin myös sellaista mahdollisuutta, että klikkaamalla hiirellä elementin kohdalla saisi ponnahtamaan textarean, johon voisi kirjoittaa ja joka oikoluetaan ja tekstin saisi helposti kopioitua alkuperäiseen elementtiin. Tällainen vaihtoehtoisena tapana, jos muuten ei toimi.

  Päälle ja pois oikoluvun saa nyt klikkaamalla browser action -kuvaketta.

  Laitan testattavaksi, jos saan aikaiseksi version, jossa olennaiset ominaisuudet pitäisi suurin piirtein toimia.
   
  rane58 ja halcyon tykkäävät tästä.
 4. halcyon

  halcyon

  Viestejä:
  740
  Rekisteröitynyt:
  09.07.2017
  Vaikuttaa hyvältä, testaan mielelläni!
   
  rane58 tykkää tästä.
 5. rane58

  rane58

  Viestejä:
  834
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Sitä vanhaa Voikkoa on ikävä, sehän vinkkasi virheet "reaaliajassa" samalla kuin kirjoitti niin punaviivasi virheet, muistelen.... :love:
  Jos vastaava ohjelma tulee, ottaisin mielleläni sellaisen käyttööni... :think:
   
 6. halcyon

  halcyon

  Viestejä:
  740
  Rekisteröitynyt:
  09.07.2017
  Sitä vanhaa voikkoa ei ole enää saanut Mozilla Firefoxiin, koska Mozilla poisti rajapinnan, joka mahdollisti Voikon käytön.

  Toivotaan, että Kaakau'n puukotusversio toimii :)
   
  rane58 tykkää tästä.
 7. kaakau<"'\\/>

  kaakau<"'\\/>

  Viestejä:
  480
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Tallensin videon miten toimii tällä hetkellä.

  Filebin :: bin 8i3mz2ndjmin56cx

  Niin kuin tuosta näkyy, niin tekstilaatikko voi vähän muuttua ulkonäöltään ja jälkimmäisessä korostusväri on vähän liikaa tekstin alapuolella.

  Mikä teistä olisi hyvä käytäntö milloin oikoluetaan? Niitä voisi ehkä lisätä asetuksiin erilaisia.
  • On/off kaikki sivut
  • Välilehdellä on/off
  • Jos otetaan käyttöön välilehdellä, niin sillä ja sen aladomaineilla, näitä voisi olla kiva ehkä muokatakin, eli muistetaan domain, missä on ollut käytössä ja otetaan aina käyttöön
  • HTTP-otsikoista ja HTML:n lang-attribuutista voi lukea, mutta menee ehkä turhan hifistelyksi
  Nyt se on välilehtikohtainen, päällä tai pois ja oikoluetaan vasta kun laatikkoon kirjoitetaan. Oikoluku suoritetaan jokaisella näppäimenpainalluksella koko tekstille, mutta se vaikuttaa olevan tarpeeksi nopea aika pitkälle tekstille. Tuossa ekassa oli melkein 5000 merkkiä. Sille voi sitten ehkä myöhemmin keksiä jonkun algoritmin, jossa tarkistus tehdään vain muutetulle sanalle.

  Muuta oikolukua ei saa sitten ohjelmoitua pois päältä, eli se pitää manuaalisesti kytkeä. Ei se kylläkään estä lisäosan toimintaa, korostus kannattaa siis tehdä eri tavalla, en tiedä saako CSS:llä tehtyäkään ihan samanlaista, taisi saada text-decorationiin wavy underline red vaikka.
   
  halcyon ja rane58 tykkäävät tästä.
 8. Xiyng

  Xiyng

  Viestejä:
  1 106
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Yhtenä oikolukuvaihtoehtona on varmaan myös elementtikohtainen oikoluku eli niin, että textarea-elementtiä oikealla painikkeella klikkaamalla saa kytkettyä elementille oikoluvun päälle. Todettakoon tosin samaan hengenvetoon, että en käytä oikolukua millään kielellä enkä tule tätäkään käyttämään (vaikka vaikuttaakin tilanteeseen nähden ihan pätevältä ratkaisulta), joten voi olla, että oikoluvun käyttäjien mielestä tämä ei ole erityisen hyödyllinen tapaus. Joka tapauksessa tämä pitkälti ratkaisee elementin ulkoasun muuttumisongelman: ei muutu jos ei halua. Sinänsähän tämä kyllä liippaa aika läheltä tuota, että oikoluku menee päälle vasta kirjoittaessa.
   
  rane58 tykkää tästä.
 9. rane58

  rane58

  Viestejä:
  834
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Olisi hyvä että sitä mukaa kuin kirjoittaa ja ohjelma huomaa jonkun virheen niin merkkaa sen että voi heti korjata.. o_O
  -Ja että toimisi sillä samalla kirjoitus sivulla...:sori:
  -Saisi olla helppokäyttöinen meille tumpuloille...;)
  Ei pitäisi arvostella ja katsoa lahjahevosen suuhun, täytyy olla kiitollinen kun joku edes tekee tälläisiä... :tup:

  En ymmärtänyt kaakau<"'\\/> teknistä kirjoitusta, sen takia tuo minun sepustus helposta ohjelmasta.... :think:
   
  Viimeksi muokattu: 27.02.2019
 10. kaakau<"'\\/>

  kaakau<"'\\/>

  Viestejä:
  480
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Videolla virheellinen tai tunnistamaton sana merkattiin keltaisella taustalla. Joitakin oikeita sanoja ei tunnistettu oikein, esim. "konvektiosateet". Voin laittaa sen ehkä asetuksiin, että käyttäjä voi muuttaa virheiden korostuksen haluamansa näköiseksi.

  Pitänee muuttaa keyup event inputiksi, niin liitettäessäkin teksti oikoluetaan, eikä vain näppäintä painettaessa.

  Jos jotakuta kiinnostaa miten korostus on toteutettu, niin se on tässä. Vähän pieleen taisi mennä minun lyhytkin selitys aiemmassa viestissä.

  https://codersblock.com/blog/highlight-text-inside-a-textarea/
  lonekorean/highlight-within-textarea
   
  rane58 tykkää tästä.
 11. kaakau<"'\\/>

  kaakau<"'\\/>

  Viestejä:
  480
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Niin kuin tässä viestissä kerroin, paketoin oikolukulisäosan, jos haluatte kokeilla sitä. On tosiaan aika lailla samassa pisteessä kuin yo. videossakin, kun en ole saanut aikaiseksi kehitellä tätä ja en tiennyt oikein minne suuntaan.

  Input-elementit eivät ainakaan todennäköisesti toimi juuri missään kunnolla, ne kannattaa ehkä poistaa asetuksista. Nämä siis. Sinne voi lisätä uusia elementtejä CSS-valitsimella jos osaa, en ole kokeillut muita.

  Koodi:
  input[type=search]
  input[type=text]
  
  Firefoxin oma oikoluku saattaa häiritä ja sen voi laittaa kokonaan pois Firefoxin asetuksista jos haluaa.

  Uusia sanoja ei pysty lisäämään.

  Sivulla pitää painaa lisäosarivin popupista löytyvästä napista päälle ja pois. Teksti oikoluetaan, kun seuraavan kerran kirjoitat jotain tekstikenttään.

  Ehdotuksia saa mahdollisesti vain virheellisiksi tunnistetuille sanoille kohdistamalla ensiksi kursori sanan päälle ja sitten painamalla oikeaa hiirennappia ja valikosta valitsemalla.

  Ei näemmä toimi täällä, tämä tekstikenttä taitaa olla iframessa, jonka pitäisi toimia, mutta se on p-elementtejä bodyssä, niin se on varmaan syynä.

  Allekirjoitettu xpi, hyväksy, että saa asentaa github.comista.
  Lähdekoodi.
   
  rane58, ourasi ja halcyon tykkäävät tästä.