Sukututkimus harrastuksena

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja vemkki
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
05.02.2017
Viestejä
5 637
En ole huomannut, että täällä olisi ollut sukututkimuksesta vielä ketjua, joten aloitanpa sellaisen. :) Itselleni sukututkimus on nyt noin kuukauden vanha harrastus, mutta kovasti se on vienyt mennessään! Into lähti oikeastaan Geni-palvelusta, jonne ihmiset kasaavat yhteistä sukupuuta. Itselläni oli aika hatara käsitys omista sukujuuristani, mutta muistin sentään isänäidin nimen, ja hän löytyi valmiiksi tuosta palvelusta erään aiemmin tuntemattoman pikkuserkkuni syöttämänä. Siitä homma lähti käyntiin aika sujuvasti. Sitten kyselin vanhemmiltani lisää tietoja, ja nyt kuukauden jälkeen mulla on yli 10000 verisukulaista ja 259 esivanhempaa palvelussa, vanhin heistä syntynyt 1480-luvulla. Muutamalla samaan aikaan aloittaneella kaverillani on asiat vielä paremmin. Hommat hoituvat näppärästi tietokoneen ääressä. Ennen vanhaan olisi pitänyt rampata arkistoissa ympäri maata.

Tuolta palvelusta voi myös sihdata, että mitä sukua on erinäisille julkisuuden henkilöille. Itse löysin Staliniin yhteyden kahdeksan avioliiton kautta. :rolleyes: Yksi pitempään harrastanut kaverini on löytänyt suoran sukulinjan Kaarle Suureen.

Muutamia vinkkejä:
  • Geniä voi käyttää maksutta, mutta se tyrkyttää maksullisia palveluita koko ajan. Ilmaisversiolla pärjää kuitenkin ihan hyvin. Ilmaisversiossa ei pysty kirjautuneena hakemaan muita profiileja. Tämän voi välttää käyttämällä ohessa toista selainta, jossa ei ole kirjautuneena. Samoin Googlea voi käyttää laittamalla hakuehtoon mukaan sanan "geni".
  • Kirkonkirjoista löytää hyvin tietoja erityisesti 1800-luvulla ja jopa aiemmin eläneistä ihmisistä. Alle 100 vuotta vanhat tiedot eivät ole julkista tietoa, joten niitä ei pääse lukemaan.
  • Digihakemisto-palvelusta löytyy skannattuja kirkonkirjoja. Tästä saa myös hyvät lähdeviitteet. Muut ihmiset saattavat haluta tehdä jatkotutkimusta, joten on hyvä olla profiileissa jotain lähdeviitteitä, jos suinkin mahdollista.
  • Hiski-palvelulla voi tehdä hakukonehakuja kirkonkirjoihin. Tämä myös osaltaan auttaa tulkitsemaan kirkonkirjoja, koska välillä käsiala on hyvin epäselvää. Tosin tässä pitää muistaa, että tulkinta on jonkun ihmisen tekemää, eli virheitä voi olla.
  • Jos on sukua luovutetun Karjalan puolella, niin Karjala-tietokanta Katiha on hyvä hakukone.
  • Jos tietää, että on sukulaisia menehtynyt sodassa, niin heitä voi hakea Sotasampo-palvelusta.
Geni tukee myös DNA-tietoja, tosin itse en ole testejä teettänyt. Genin omistaa sama firma kuin MyHeritage, mutta erona on, että MyHeritagessa kaikki kasaavat omaa sukupuutaan. Tällöin samat henkilöt voivat olla monessa sukupuussa samaan aikaan. Geni tarjoilee myös MyHeritage-linkkejä, jos onnistuu löytämään osumia. Niistä voi saada täydentävää tietoa. Harmillisesti ilman maksullista MyHeritage-tilausta niistä osumista ei ole kovin paljon hyötyä, mutta ainakin saa jotain osviittaa.

Suosittelen kokeilemaan sukututkimusta. On ihan hauska harrastus. :)
 
Ihan mielenkiintoinen aihe ja täälläkin on moni testit teettänyt. Geneettisestä sukututkimuksesta on jo ollut ainakin tämä ketju:

 
Joku sukulainen on tutkimusta tehnyt ja rmgb-tiedosto löytyisi. Sukujuuret oli selvillä jonnekkin tyyliin 1400-luvun tietämille tms. kun tiedostoa joskus tutkin. Sukunimi oli vaihtunut kerran matkalla kun maahanmuuttajina tultiin tänne. Dna tutkimusta en ole teettäny, mutta mielenkiintoinen aihe, sääli että softat on 90-luvulta, kuten myös noiden palveluiden käytettävyys.
 
Olen ollut digitoimassa Karjala-tietokantaa luovutetun Karjalan alueen ihmisistä.
Välillä tuli eteen nykykieleen melko omituisia nimiä kuten Sipro. Lisäksi digitoitavissa dokumenteissä oli sairaustietoja jotka suoraan syötetttiin järjestelmään sellaisenaan.
Jep jep, omassakin suvussa on ollut Karjalan puolella yksi Sipro. Muutenkin jännää, kun löytää nimiä, jotka ovat ihan kadonneet, vaikka nykyään paljon harrastetaankin vanhojen nimien kierrätystä. Joku Tahvana tai Pertteli ei kuulosta etunimenä oikealla tavalla hienolta. :)

Pitää nostaa kyllä hattua digitoijille, sillä on varmasti ollut kova urakka.
 
Ihan mielenkiintoinen aihe ja täälläkin on moni testit teettänyt. Geneettisestä sukututkimuksesta on jo ollut ainakin tämä ketju:

Geenitesteissä on vähän se ongelma, että suomalaiset ovat aika läheistä sukua toisilleen, mutta tietysti voi löytyä jotain eksoottisempia mausteita.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 800
Viestejä
4 547 629
Jäsenet
74 849
Uusin jäsen
ookooo

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom