Sony Android-televisioiden kuvaprosessorit

Sonyttelija

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
22.04.2019
Viestejä
251
Sonyn esitemateriaaleista (mm. Sony.fi-sivusto) on luettavissa, että Sonyyn on saatavilla erilaatuisia kuvaprosessoreita, on 4K X1 Ultimate,4K X1 Extreme,4K X1 HDR, 4K X1.
Alemman luokan, mm XF75 ja XF80-televisioiden osalta teknisissä tiedoissa lukee: Kuvaprosessori: EI. Tietyllä tavalla tuntuu luonnolliselta että mitä kalliimpi televisio, sitä tehokkaampi kuvaprosessori. Mutta että ei ollenkaan kuvaprosessoria? Sehän on kuin tietokoneessa ei olisi ollenkaan näytönohjainta!
Aloin tutkimaan asiaa - ja totuus osoittautui tarua ihmeellisemmäksi! Sonyn Android- televisioissa on käytetty kolmea runkoa eli piirilevyä: Varhaisempi ATV1, vuonna 2017 käytössä ollut ATV2, ja uusin ATV3. Vuoden 2018 malleissa ilmoitetaan rungoksi ATV3 GB, joka on uudelleennimetty ATV2! No, on siellä "pikku nappeja" uusittu (Bluetooth, wlan yms..), mutta joka tapauksessa sama piirilevy.

Kussakin runkotyypissä on täsmälleen samat kuvaprosessorit television mallista riippumatta.
Asiaa voidaan katsoa Sonyn X1 -markkinointitermien kautta:
4K X-Reality Pro : Mali T860 MP2 (ATV2/ATV3 GB)
X1 : Mali T624 (ATV1)
X1 Extreme: Mali T860 MP2 (ATV2/ATV 3 GB)
X1 Ultimate: Mali T71 (ATV3)

Eli esimerkiksi vuoden 2018 malleissa AF8, XF90, XF87/85, XF83, XF80, XF75 on täsmälleen samat prosessorit ja muistit! Nuo Sonyn X1 -markkinointitermit kuvaavat lähinnä kuvaprosessorin tehtäväaluetta, onhan selvää että televisiossa jossa on 50 Hz paneli eikä paikallista himmennystä, työtä on vähemmän kuin esim. 120 Hz panelilla varustetussa FALD-televisiossa. Jos halutaan yksilöidä joku konkreettinen kohde missä on eroja, se on siis prosessoria ohjaava mikrokoodi.
 
Viimeksi muokattu:
Luulen että olet nyt hakoteillä. Tuo ATV lienee Mediatekin platformi missä AndroidTV pyörii, ja sillä ei ole kuvaprosessoinnin kanssa mitään tekemistä.
 
Mediatekin prosessori toimii cpu:na, mutta samalla piirilevyllä olevana GPU:na toimii Mali. Tämä ei ole luulon asia, kysehän on Android-laitteista, ja kuka tahansa voi tarkistaa tilanteen oman laitteensa osalta. Kukin harkitsee itse millaisia appeja televisioonsa lataa, mutta jos haluaa prosessoritietoa televisiostaan voi ladata vaikkapa Aida64:n tai CPU-Z:n ilmaisversiot.
Näyttöpaneleiden ominaisuuksiin nämä eivät yllä, joten jos Display-kohdassa resoluutioksi ilmoitetaan esim. 1920 x 1080, ei kannata hermostua.
 
Viimeksi muokattu:
Mediatekilta tulee koko Anrdoid-chipsetti mukaankukien cpu, gpu, jne. Mutta kuten sanottua ei näillä ole mitään tekemistä kuvaprosessoinnin kanssa jos nyt puhutaan leffojen katsomisesta yms.
 
Meinaan että Sony luottaa televisioissaan Mediatekin CPU:hin ja ARM Mali GPU:hin. Mitään "omia piirejä" eivät televisiovalmistajat tee, ei niillä ole prosessorivalmistusta (pl. Samsung, mutta sekään ei valmista kuvaprosessoreita) . Hienointa on, että olen pystynyt sen myös todistamaan!
Mm. GFXBench -ohjelmisto ei löydä testeisssään mitään muuta kuin ARM Malin.
 
Viimeksi muokattu:
Hyvä, että olet tyytyväinen itseesi.

Mutta missä sanotaan, että benchmarkki-sovellukset osaisivat edes etsiä Android TV-valmistajien omat inhouse-suunnitellut kuvanparannuspiirit?
 
Jos televisiossa olisi kuvanparannuspiirejä jotka eivät vaativammissakaan tilanteissa ole käytössä, mitä hyötyä niistä olisi ?
Testitilastojen mukaan nimittäin Sonyn markkinointinimikkeet "X1 ..." eivät vaikuta mitenkään testituloksiin.
Mennäänpä analyyttisiksi: tietokoneen GPU on joko erillinen näytönohjainkortti, joka on liitetty emolevyyn, emolevyllä oleva näytönohjainpiiri tai CPU:ssa olevat GPU-ytimet (esim Intel i5, i7). Televisiot ovat nykyään "tietokoneita", niissä erillistä GPU-korttia ei ole, vaan siellä on joko piirilevyllä tai prosessorissa olevat GPU-piiri. Periaatteessa voi olla olemassa jopa molemmat, mutta silloin toisen tulee olla deaktivoitu, ja silloin GFXBenchin, CPU-Z:n ja Aida64:n tapaiset sovellukset löytävät sen aktiivisena olevan vaihtoehdon. Se vaihtoehto, että olisi "kuvanparannuspiiri" ikäänkuin "sarjassa" varsinaisen GPU:n kanssa, on minulle tuntematon, samoin se että aktiivinen GPU vaihtuisi kuormituksen mukaan.
 
Nyt ”tietosi” muuttuu koko ajan enemmän arvailemiseksi.

Sillä, ettei joku PC- tai mobiilikäyttöön tarkoitettu sovellus tunnista television kuvankäsittelypiirejä (joita voi olla enemmänkin kuin yksi) ei voi perustella niiden olemassaoloa tai olemattomuutta.

Mitä ovat nämä testitilastot, joihin viittaat?
 
Mun perustason Sony on ollut ihan riittävä - ihan ilman tällaisia arvuuttelujakin. Seuraavaksi tosin sit tulee jokin fiksu 75" ruutu jossa hinta ja laatu kohtaa. Eli veikkaan että Sampan puolelle menee seuraava investointi. Sori OT. :D
 
Viimeksi muokattu:
Kerro lisää. Perustele vielä väitteesi.

Sunlaiset ihmiset on kyllä rasittavia, olet täysin väärässä, et selvästikään ymmärrä hevonhelvettiä teknologiasta ja sitten olevinaan perustelet kantasi ihan vääriä johtopäätöksiä käyttäen :D

Voit vaikka Googlen kuvahaulla etsiä "sony x1 Ultimate chip".

Tottakai siellä on androidin SoC cpu+gpu setti jota tarvitaan androidpuoleen ym, MUTTA se "kuvaprosessori" on ihan oma juttunsa joka liittyy elokuvien ym katselussa tapahtuvaan prosessointiin.

Taidat nyt ajatella kuvaprosessori = cpu, tai jotain vastaavaa, vaikka kyse on omasta erikoispiiristä joka hoitaa kuvankäsittelyä.

Yhtälailla tietokoneessa voi olla se integroitu gpu ja tonnin erillinen, väitätkö silloinkin että koneessa on vaan integroitu jos ohjelmisto ei löytäisi erilliskorttia?
 
En ole Sonyn piirilevyä nähnyt, että onko siellä erillinen piiri vai ei, mutta aivan hyvin voi olla. Se ettei Androidsoftat näe sitä, ei tarkoita mitään. Se kuvanparannuspiiri kun ei ole mikään perus GPU, vaan kaikki tavara mikä tulee HDMI:n, netin tai virittimen kautta käsitellään sillä. GPU on sitten käytössä purkamassa videota tai pyörittämässä peliä tai piirtämässä telkkarin UI elementtejä (eli vaikka sitä Androidia). Ethän PC:lläkään näe näyttöohjainta vaan näytönohjaimen kokonaisuutena. Näyttöohjain on siis se, joka fyysisesti on yhteydessä näyttöliitäntöihin ja joka loppupeleissä määrittelee kortin maksimiresoluution ja virkistystaajuuden.

Kuvanparannuspiiri siis vähintään muuntaa signaalin paneelille sopivaan muotoon, ja skaalaa sen oikeaan kokoon. Käyttäjän valinnoista riippuen siihen voidaan tehdä paljon muutakin, kuten liuskoittumisen vähennystä (joka muuten on Sonyn töllöissä yksi parhaista), liikkeenparannusta (jälleen Sonyllä yksi parhaista) ja värisävyjen hienosäätöä. Vain muutamia mainitakseni. Uskoisin, että näitä toimintoja ei ajeta Malilla, vaan nimenomaan erillisellä piirillä.

Se ettei Sony itse valmista piirejä, ei ole merkitystä. Aivan hyvin he voivat tilata sen kolmannelta osapuolelta, aivan kuten ovat tilanneet sen ATV alustankin. Ja vaikka kaikki ajettaisiinkin Malilla, niin entäs sitten? Softa on se, mikä ratkaisee nykyään. Käytetäänhän autoissakin paljon samoja osia ja softalla valitaan sopivat toiminnot päälle. Tesla ehkä räikeimpänä esimerkkinä, johon käyttäjä voi vielä jälkikäteen ruksata lisää varusteita, koska kaikki rauta on jo asennettuna. Ja AMD:llä on ollut prossuja, joista on softalla poistettu ytimiä käytöstä ja nämä ytimet on voinut itse ottaa takaisin käyttöön, jos osaa. Halvempi tehdä vain muutamaa eri rautaa ja tehdä tuotesegmentointi softalla.
 
Joku kysyi, mikä tämän viestiketjun tarkoitus on ? Tarkoitus on etsiä totuutta, ja tällä hetkellä yksikään täällä keskusteleva ei ole esittänyt ainoatakaan todistetta siitä, että olisi olemassa jotain "ylimääräisiä" kuvaprosessoreja ATV -piirilevyn vakioprossujen lisäksi. Minä olen puolestaan kertonut mitä olen huomannut, eli näyttöpaneliin yhteydessä oleva GPU on ARM Mali.
Silloin harvoin,kun Sony kertoo kuvaprosessorin muistimäärän, se on sama kuin ARM Malin muistin koko. Ja Sonyn itsensä mukaan 4K Ultra HD/Suuri dynaaminen alue (HDR) - televisio ei tarvitse erillistä kuvaprosessoria, joten puheet jostain "Android-GPU:sta" voidaan unohtaa.
 
Joku kysyi, mikä tämän viestiketjun tarkoitus on ? Tarkoitus on etsiä totuutta, ja tällä hetkellä yksikään täällä keskusteleva ei ole esittänyt ainoatakaan todistetta siitä, että olisi olemassa jotain "ylimääräisiä" kuvaprosessoreja ATV -piirilevyn vakioprossujen lisäksi.
Wikipediasta:
Mali (GPU) - Wikipedia
Like other embedded IP cores for 3D rendering acceleration, the Mali GPU does not include display controllers driving monitors, in contrast to common desktop video cards. Instead, the Mali ARM core is a pure 3D engine that renders graphics into memory and passes the rendered image over to another core to handle display.
 
onko tässä nyt pointti se että osta halvin sony kun siinä on yhtä hyvä/huono kuva kuin kalleimmissakin???
 
Jos käyttäisit edes puolet tuosta energiasta työhösi, olisit varmasti loistava insinööri :geek:
 
En oikein tiedä, miten panelityyppi liittyy keskusteluketjun aiheeseen. Mutta jonkin asianhan voi todistaa täydellisesti linkkaamalla toisen foorumin keskusteluketjuun, jossa joku esittää vahvoja mielipiteitä, joissa on jo asiavirhe valmiina: Sony ei tuota ips-paneleita, se käyttää niitä, kuten moni muukin tv-valmistaja. Toinen vaihtoehto on lukea luotettavia televisiotestejä, mutta sehän on tylsää, kun sitä "garbagea" ei välttämättä löydykään siitä halutusta panelityypistä.
 
Viimeksi muokattu:
Meinaan että Sony luottaa televisioissaan Mediatekin CPU:hin ja ARM Mali GPU:hin. Mitään "omia piirejä" eivät televisiovalmistajat tee, ei niillä ole prosessorivalmistusta (pl. Samsung, mutta sekään ei valmista kuvaprosessoreita) . Hienointa on, että olen pystynyt sen myös todistamaan!
Mm. GFXBench -ohjelmisto ei löydä testeisssään mitään muuta kuin ARM Malin.

... eipä ole Applellakaan puhelimien valmistusta mutta kyllä mulla iPhone silti on kädessä. Ja sen sisällä on Applen suunnitelmia piirejä, jotka joku muu on valmistanut. Edelleen se Android TV pyörii ihan omassa chipsetissään.

Analogia on se että jos pistät Android-puhelimen kaapelilla kiinni telkkuun niin ei se puhelimen testisofta tiedä television raudasta ja mahdollisesta kuvankäsittelystä yhtään mitään vaikka kuva telkusta näkyykin.
 
En nyt ota kantaa tähän juttuun, mutta lupaan napata ensi viikolla kuvat Philips 9002:n emosta ilman jäähyjä. Noissakin lupaillaan P5-piiriä, tosin samassa piirissä saattaa olla kaikki. Jos nuo jotain kiinnostaa.

Jää tuossa meinaan ukkosen jäljiltä yksi ylimääräiseksi.

Sonyn lankuista en löytänyt valmiita kuvia emoista.

Ja jos tarvii muita kuvia 9002:n sisältä niin ilmoitelkaa.
 
Viimeksi muokattu:
... eipä ole Applellakaan puhelimien valmistusta mutta kyllä mulla iPhone silti on kädessä. Ja sen sisällä on Applen suunnitelmia piirejä, jotka joku muu on valmistanut. Edelleen se Android TV pyörii ihan omassa chipsetissään.

Analogia on se että jos pistät Android-puhelimen kaapelilla kiinni telkkuun niin ei se puhelimen testisofta tiedä television raudasta ja mahdollisesta kuvankäsittelystä yhtään mitään vaikka kuva telkusta näkyykin.
Näin varmaan on, että puhelimen testisofta ei löydä televisiosta mitään mutta television testisofta alkaa jo löytää...
 
Eivåt nuo testisoftat näytä edes puhelimista kaikkea oikein, saati sitten televisiosta.
 
Kerro esimerkki.

No katso vaikka siitä armaasta Sonystäsi Aida64:llä, että minkälainen kamera siitä löytyy ja kuinka lämpimänä akku käy. Mieti sen jälkeen sitten noiden sovellusten luotettavuutta argumentoinnin tukena.

Toisaalta tämä varmaan päättyy siihen, että väität televisiosta löytyvän kameran ja akun...
 
Rakas Sonyni ei omaa kameraa eikä akkua, ja Aida64 ei niitä myöskään tunnista. Tosin jonkinlainen pitoakku siellä lienee, jotta asetukset eivät huku virtakatkon aikana. Mitähän tälläkin on prosessorien kanssa tekemistä?
 
Rakas Sonyni ei omaa kameraa eikä akkua, ja Aida64 ei niitä myöskään tunnista. Tosin jonkinlainen pitoakku siellä lienee, jotta asetukset eivät huku virtakatkon aikana. Mitähän tälläkin on prosessorien kanssa tekemistä?
Ei asetusten pitoon mitään akkua tarvita. Kyllä ne pysyväismuistissa pysyy ilman virtaa siinä missä tietokoneen kiintolevyllä tai kameran muistikortillakin. Se mihin noita pieniä akkuja tai superkonkkia joskus käytetään, on kellon ajan säilyttäminen. Telkkarissa ei ole sillekkään tarvetta, kun sen saa päivitettyä kuitenkin heti virran palattua netistä ja/tai televisiosignaalista.

HeEBELIn pointti taisi olla se, että Aida64 ei välttämättä kerro kaikkea oikein eli se saattaa näyttää kameran tiedot, vaikkei sellaista edes ole.
 
Olihan TM:n testissä olevassa TCL-televisiossa myös Android-käyttöliittymässä kaikki kameran käyttöön liittyvä mukana; kameran sai jopa "päälle", kuva vain oli musta koska itse laitetta ei ollut. Niin, mitäpä nämä Aida64 ja CPU-Z tutkivatkaan ? Tietenkin Linuxin laiteajureita; jos tv-valmistaja on "ylimääräisiä" ajureita laitteeseen jättänyt, ne tietenkin näkyvät. Periaatteessa voisi olla päinvastoinkin eli piirilevyllä on laitteita joihin Linuxilla ei ole ajureita, mutta se tarkoittaa tietenkin myös että ao. laitteet eivät ole käytössä. Voisiko televisiossa olla sitten joku piirilevy, jonka laitteet eivät ole Linuxin hallinnoimia ? Sillä edellytyksellä voisi, että ristiriitatilanteita Linuxin hallinnoiman ympäristön kanssa ei tule. Jos olisi esimerkiksi ylimääräinen ei-Linux kuvaprosessori, sillä pitäisi olla liittymä Linuxiin, jotta se ei olisi ristiriidassa Linuxin hallinnoiman GPU:n kanssa. Ja se liittymä näkyisi.
 
Eipä signaalitiellä oleva Sonyn kuvanhuononnus DSP näy millekkään androidille. Se ei tarvitse toimiakseen mitään linux laiteajureita. Toki sitä DSP:tä ohjataan jotenki sieltä androidin puolelta mutta ei sen tarvitse androidille näkyä minään laitteena.
 
Televisiossa on lukuisia digitaalisen signaalin prosessoreita, mm. CPU, GPU ja myös audioprosessori on DSP. Tämä johtuu siitä että lähete tulee digitaalisena. Mutta onhan Linuxin "ulkopuolella" toki prosessoreita, tärkeimpänä tulee mieleen T-Con (Timing Controller), joka muuntaa tavallisen videosignaalin LCD-panelin ja rivi- ja sarakeohjaimen signaaliksi. Tssä ajoitus on eräs kriittisimmistä jutuista nykytelevisioissa, jopa (latta)kaapeleiden pituuden on oltava täsmalleen oikea. T-Con piirilevy tuleekin LCD-panelin valmistajalta, enkä usko sen olevan missään tekemisessä Linuxin (Andeoid) kanssa. Linuxin "valtakunta" päättyy siihen kun digitaalisignaali siirtyy T-Con -piirilevylle.
 
Ensin ei voi olla muita prosessoreja koska Aida64 sun muut, sitten niitä voikin olla... jestas mitä vatvomista.
 
Televisiossa on lukuisia digitaalisen signaalin prosessoreita, mm. CPU, GPU ja myös audioprosessori on DSP. Tämä johtuu siitä että lähete tulee digitaalisena. Mutta onhan Linuxin "ulkopuolella" toki prosessoreita, tärkeimpänä tulee mieleen T-Con (Timing Controller), joka muuntaa tavallisen videosignaalin LCD-panelin ja rivi- ja sarakeohjaimen signaaliksi. Tssä ajoitus on eräs kriittisimmistä jutuista nykytelevisioissa, jopa (latta)kaapeleiden pituuden on oltava täsmalleen oikea. T-Con piirilevy tuleekin LCD-panelin valmistajalta, enkä usko sen olevan missään tekemisessä Linuxin (Andeoid) kanssa. Linuxin "valtakunta" päättyy siihen kun digitaalisignaali siirtyy T-Con -piirilevylle.

Huoh. CPU ja GPU ei ole DSP.
 
olsiko tuossa selitystä mitä kuvaprosessori tekee.
OLED LED/LCD TV Picture Quality Technology | Sony US

Sehän on kuin tietokoneessa ei olisi ollenkaan näytönohjainta!

Voisi ennenmin verrata kohinan vaimennukseen äänelle.
Kuvaprosessori on kuin equalisointi, spatial stereo ja kohinanvaimennus äänelle.
Eli korjaa käytännässä paneelin toistovirheitä ohjelmallisesti ja luo näennäisesti mitellyttävämmän kokemuksen.
 
Viimeksi muokattu:
Esim Philipsin 55POS9002 Android TV:stä löytyy kyllä ihan P5-niminen siru (vaikka Aida64 ei tällaista löydäkään).
Varmasti on/voi olla näin myös Sonyissä.

Kuvallisia todisteita:
Kuva emolevystä siilin kanssa
Kuva emolevystä ilman siiliä

Jep, näyttäisi löytyvän:

IMG_20190618_182536.jpg
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 685
Viestejä
4 562 266
Jäsenet
75 009
Uusin jäsen
Slx

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom