[SOLVED] Emolevy tunnistaa SSDn mutta ei buuttaa siltä

Liittynyt
23.02.2021
Viestejä
199
Moi!
Seuraavanlaista:

Tarkoitus asennella uusi htpc olkkariin ja tätä varten hommasin Asrock j4105b-itx emolevyn.
Kyseinen emo oli jo osana pientä htpctä jonka purin ja otin vain tuon emon mukaan tähän uuteen kokoonpanoon.

Uudessa kokoonpanossa 2.5¨ SSD kiinni emossa ja buutatessa heittää suoraan biosiin.
Kyseiseen kovoon on asennettu tuore win10 pro toisella koneella jolla toimi hyvin.

Bios tunnistaa kovalevyn kun menee storage asetuksia kyyläilemään, mutta se ei tarjoa kovoa buuttivaihtoehdoksi.
Jos koneen käynnistää suoraan boot-valikkoon, siellä näkyy 2 NÄKYMÄTÖNTÄ boot-vaihtoehtoa (kuva).

Testasin piruuttani boottimedian sisältävää usb-tikkua koneeseen.
Tämän järjestelmä tunnistaa oikein hyvin ja sille kelpaa buutata. Tämä siis win10 asennustikku.

Lisäys:
Emo otettu tosiaan toisesta htpcstä jossa oli kiinni perus HDD kovo windowsilla joka buuttasi maaliin asti.

Eli visainen ongelma, jeesi todella arvostettua! Laitan kuvia liitteeksi miltä biosissa näyttää.
Siinä käy myös ilmi tuo bootjärjestys jolloin minulla oli koneessa kiinni win-asennustikku joka oli ainoa boot-vaihtoehto. Vaikka SSD oli kokoajan kiinni.

Ja vielä sellainen lisäys että win-korjaus työkalun cmdllä kun listaa kovot niin siellä kuikuilee tuo SSD vallan mainiosti.
 

Liitteet

Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
6 184
Ei kai ole Windows asennettu Secure boot päällä toisessa koneessa ja tuolla koneella ei ole päällä, taikka toisinpäin?
Eli tarkista Secure boot ja Compatibility Support Module (CSM) asetukset, että ovat oikein BIOSissa, millä se Windows on asennettu....
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 939
Oletko kokeillut aloittaa käyttiksen asennusta, saatko siellä levyn näkyville?

Se vähän ihmetyttää, miksi tuo SSD-levy on noin täynnä, vapaata tilaa ainoastaan 1024Kb.
Periaatteessa sillä ei pitäisi olla merkitystä, vaikka asennusta ei ole tehty tuolla koneella, jos bios asetukset vaan täsmää.

Edit: Kaikesta päätellen tuolla levyn nykyisellä asennuksella ei ole mahdollista bootata koneessa, koska se ei näy boot menussa.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
23.02.2021
Viestejä
199
Käyn tässä pian molempien koneiden bios asetukset läpi. Onko sillä siis väliä millaiset asetukset biosissa on kun windowsia asentaa jos kovo on tarkoitus siirtää toiseen koneeseen? :o

edit. eikö bios asetukset tallennu enimmäkseen emolle eikä kovolle?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 939
Mutta bios asetus vaikuttaa, miten windows asennetaan kovalevylle, eli mainitsemasi CMS.
 
Liittynyt
23.02.2021
Viestejä
199
@Copra innoittamana koitin asentaa winukkaa uusiksi tällä uudella setupilla. Levy näkyy ja alustuksen jälkeen kun koittaa aloittaa asennusta antaa tämän virheilmoituksen.
Varmaan googlettelemalla löytyisi vastaus nopiaan mutta kun kerran täällä olen jo meuhkaamassa aiheesta niin kysytään nyt täälläkin että miten toimia seuraavaksi? :D
 

Liitteet

Liittynyt
18.03.2017
Viestejä
509
Copraa kompaten, tuossa diskpart-kuvakaappauksessa gpt-sarakkeessa ei näy tähtiä, eli levy on osioitu perinteisellä MBR-tyylillä. Uusi emolevy taas boottaa UEFI-tyylillä, ja Microsoft on suuressa viisaudessaan päättänyt että kun Windows käynnistetään UEFI-tyylillä, systeemilevyn on oltava GPT-tyylillä osioitu. Vastaavasti perinteisen BIOS/CSM bootin yhteydessä pitää käyttää MBR-osioitua systeemilevyä.

Yhdistelmä UEFI-bootti + MBR-tyylillä osioitu systeemilevy ei toimi Windowsin kanssa, ja juuri sellainen yhdistelmä on levyn siirron jälkeen syntynyt.

Jos laitat BIOS-asetuksista Secure Bootin pois päältä, sen pitäisi avata mahdollisuus kytkeä CSM eli perinteinen BIOS-yhteensopivuustoiminto päälle. Sitä kautta voisi saada vanhan asennuksen käyttöön, mutta parempi mennä uudella tyylillä jos vanhaa asennusta ei erityisesti tarvitse säästää.

Vastaus viimeisen postauksen kysymykseen: paina OK, sitten valitse yksi kerrallaan olemassaolevat osiot ja paina Poista osio, kunnes jäljellä on vain "Aseman 0 vapaa tila". Valitse se ja paina "Seuraava". Nyt asennusohjelma hoksaa että osiointitavan vaihto on mahdollinen koska levy on täysin tyhjä, ja asennus lähtee osioimaan levyn automaattisesti GPT-tyylillä.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
23.02.2021
Viestejä
199
Vastaus viimeisen postauksen kysymykseen: paina OK, sitten valitse yksi kerrallaan olemassaolevat osiot ja paina Poista osio, kunnes jäljellä on vain "Aseman 0 vapaa tila". Valitse se ja paina "Seuraava". Nyt asennusohjelma hoksaa että osiointitavan vaihto on mahdollinen koska levy on täysin tyhjä, ja asennus lähtee osioimaan levyn automaattisesti GPT-tyylillä.
Ja jes! Osioiden poiston jälkeen homma rokkasi ja asennus alkoi! Eli koko paska johtui periaatteessa siitä että kun asensin winukan koneella jonka emo tuki asennushetkellä MBR/Legacy-osiointia ja kun koitin käynnistää sitä emolla joka mitä ilmeisemmin tukee pelkästään UEFI/GPT-osointia niin tämä ei käynyt päinsä? Tuo kone jolla asentelin winukan on Dellin Optiplex 380. En tiedä olisiko sillä saanut osioitua GPT-muotoon mutta ei sen niin väliä.

Kiitos kaikille! :)
 
Liittynyt
18.03.2017
Viestejä
509
Nykyisin uudet koneet (sanotaan ainakin vuoden 2018 jälkeen valmistetut) toimitetaan pääsääntöisesti Secure Boot oletuksena päällä, mikä tarkoittaa samalla sitä että perinteinen BIOS-tyylinen bootti on oletuksena estettu, koska Secure Boot on mahdollinen vain UEFI:n kanssa.

Eli koko paska johtui periaatteessa siitä että kun asensin winukan koneella jonka emo tuki asennushetkellä MBR/Legacy-osiointia ja kun koitin käynnistää sitä emolla joka mitä ilmeisemmin tukee pelkästään UEFI/GPT-osointia niin tämä ei käynyt päinsä?
Jep. Jos ensin ottaa Secure Bootin pois päältä firmisasetuksissa, näkyviin saattaa tulla valinta joka mahdollistaa CSM-yhteensopivuusmoduulin käyttöönoton - eli perinteisen BIOS-tyylisen bootin ja niin ollen MBR-osioinnin Windows-systeemilevyllä. Mutta ennemmin tai myöhemmin konevalmistajat jättävät tämän vaihtoehdon kokonaan pois, ja näin UEFI on sitten kokonaan korvannut perinteisen BIOSin ja boottiprosessin joka periytyy suoraan ensimmäisestä IBM PC/AT:stä vuodelta 1986 tai jotain. (Okei, BIOSiin on sen reilun 30-vuotisen elinkaaren aikana lätkitty laajennusta ja purkkapaikkaa oikein urakalla.)

Jos asennat Windowsia koneeseen joka on valmistettu noin vuosien 2011-2019 välillä, kone saattaa tukea molempia boottitapoja, ja firmisasetuksissa ("BIOS-asetuksissa") saattaa olla mahdollisuus valita kumpi tapa on ensisijainen. Windows-asennusmedia on boottikelpoinen kummallakin tavalla. Sekaannusten välttämiseksi kannattaa päättää kumpaa tapaa haluaa käyttää, ja asettaa BIOS-asetuksissa vain se tapa sallituksi, jos suinkin mahdollista.

Jekku on siinä, että se kummalla tavalla asennusohjelma käynnistetään ratkaisee myös sen kumpaa boottitapaa asennettava Windows tulee käyttämään, mutta asennusohjelma ei tätä mitenkään erityisesti mainitse. Ja boottitapa ratkaisee sitten edelleen sen, pitääkö järjestelmälevyn osiointitavan olla MBR vai GPT. Jos asennettavana on merkkikone jonka BIOS-asetukset on karsittu minimaalisiksi, voi olla vaikea tietää kummalla tavalla asennusmedialta boottaava kone oikeastaan boottaakaan.

Tuo osiointityylin ja boottitavan sitominen toisiinsa on ihan Microsoftin omaa keksintöä: Linux ei vastaavaa pakotusta tee, mutta sitten pitää tietää että jos haluaa bootata UEFI-tyylillä MBR-osioidulta levyltä, levyllä pitää olla UEFI-boottia varten ns. ESP-osio, joka tarkoittaa FAT32-osiota jolla on MBR-osioinnissa tyyppinumero 0xEF heksana. Tai jos haluaa käyttää Linux-maailman yleisen GRUB-boottilataajan perinteistä i386-pc-versiota GPT-osioidun levyn kanssa, levylle pitää tehdä ns. biosboot-osio johon GRUB pääsee upottamaan boottikoodinsa, koska GPT-osioinnissa ei ole samanlaista taattua tyhjää tilaa osiotaulukon ja ensimmäisen levyosion alun välissä kuin MBR-osioinnissa on.

Sitten jos on tarkoitus rakentaa tuplabootti Windowsin ja Linuxin kesken, silloin näitä sekasikiötyylejä ei myöskään kannata käyttää, koska perinteisestä MBR-bootista ei voi sitten mitenkään siirtyä lennossa UEFI-boottiprosessiin, ja toisinpäin UEFIsta perinteiseen MBR:ään lennossa siirtymisen onnistuminen ei ole taattu (onnistuu vain joillakin UEFI-toteutuksilla). Käytännössä tämä tarkoittaa, että jos haluaa koneeseen boottivalikon josta voi valita minkä käyttöjärjestelmän haluaa kulloinkin käynnistää, kaikkien käyttöjärjestelmien pitää käyttää samaa boottitapaa, ja jos Windows on yksi valittavista käyttöjärjestelmistä, myös osiointitapa pitää valita boottitavan mukaan.
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
237 430
Viestejä
4 161 390
Jäsenet
70 408
Uusin jäsen
allun90

Hinta.fi

Ylös Bottom