Sienet, sienireseptit kuvineen, sienien tunnistaminen...

Liittynyt
07.11.2016
Viestejä
505
Ei yhtäkkiä löytynyt asiaa sienistä, joten kokeillaan ottaisko tuulta alleen.

Itse en ole koskaan ollut sienien ystävä, saattaa tosin johtua siitä, etten koskaan ole eteeni saanut hyvin laitettua sieniruokaa.
Nyt kuitenkin syttyi kipinä, että olis mukava kokeilla kokata jotain, kun kävelylenkillä metsän läpi sieniä näkyy ihan hitosti.
Ongelma on vain se, etten tunnista niitä. Google Lens auttaa, mutta kuinka luotettava se on.
IMG_20210905_184551.jpg

IMG_20210905_184540.jpg

Herkkutatteja ovat ilmeisesti nuo, mutta mitä näille kannattaa tehdä? Haittaako madonreiät mitään?
Mitkä vaiheet pitää käydä läpi, ennenkuin heitetään pannulle?
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
169
Luontoportti auttaa tunnistamisessa ja arktiset aromit käsittelyssä. Pari syksyä sitten rupesin satunnaisesti poimimaan sieniä metsässä liikkuessani ja hyvin on pärjännyt kun poimii vain selkeitä tapauksia. Välissä voi sitten esim. paikallisen sieniseuran (tms) Facebook-sivuilta katsella muiden tunnistuskuvia tai varmistaa oman tulkinnan.

Joka syksy oppii 1-2 uutta sientä, nyt onnistuu jo eri rouskut, haperot, herkkutatti, kehnäsieni, korvasieni ja kartiohuhtasieni

Jotkut näyttää tekevän tästä elämäntavan, itse olen tyytynyt poimimaan toistaiseksi n. litran kerrallaan ja samana iltana pannun kautta huiviin.
 
Liittynyt
07.04.2018
Viestejä
476
Nuo kuvat ovat hienoja mutta niissä olevat tatit ovat kyllä jo ohittaneet syömäkelpoisen vaiheensa...

Kuvien perusteella ei pidä muuten ikinä tunnistaa pelkästään, sienikirjojen ja -neuvojen tekstiosuudet ovat erittäin tärkeitä lukea ja ymmärtää. Sienten ulkomuoto vaihtelee aika paljon olosuhteiden ja sienen iän myötä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
542
Itse veinaan kokeilla uudestaan, tuota melko jaloa taitoa kasvattaa omat sienet vain kotona. Eli tilataan helsienestä kitti "Sitruunavinokas" ja kasvamaan keittiön kaappiin.
Eka kasvatus kerta oli sen verran maukas ja helppo tehtävä, että tuli ostettua kunnon säkki olkipellettejä ja suurempi loota seuraavaan kasvatukseen.

Eli näin eka kasvatus onnistu. Olkipelletistä pohja.

1.jpg


Sitte murusti ympin tasasesti päälle ja sen päälle lisää olkipellettiä joka on kostutettu kiehutetulla vedellä. Miksi kiehutetulla, näin saadaan mahdollisimman homevapaa ympäristö sienelle kasvaa.

2.jpg


Tein myös reilun peukalon kokoisen reijän kupeeseen, josta mahdolliset lakit puskevat ulos. Siihen tuli hengittävä teippi.
Noin 2 viikossa rihmasto valtasikin koko kasvualustan kivasti.

3.jpg


Otin pois kannen ja pistin kelmun laatikon päälle ja yöksi jääkaappiin, jolla sainkin aktivoitua kasvun päälle.

4.jpg


Viikon päästä näyttikin tältä. Lakkia puski niin paljon kuin pystyy laskea.

5.jpg
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
542
Harvensin leivän päälle suurimman osan, oli muuten todella maukasta raakanakin. Säästin suuremmat lakit turpoamaan enemmän ja kun väri oli kohdalla sadon korjuu oli edessä:p

7.jpg


Tein niistä ehkä parhainta mitä voi vain yleensä tehdä. Eka pilkotaan sienet ja punasipuli vuokaan ja päälle kunnon voita ja suolaa. Airfyerissä 180´c 6min ja sekoitus ja viel toiset 6min.
Aivan käsittämättömän hyvää.

8.jpg


Suosittelen todellakin kokeilemaan sienien kasvatusta itsekukin. Sitä ei vain voi kuvitella kuinka huonoja/mauttomia on noi kaupan "herkku"sienet. Niissä ei ole mitään herkullista, pelkkiä massa tuotettuja pahveja. Kerran kun maistaa kunnon ruokasientä ymmärtää, miksi parhaimmissa ravintoloissa ei noi pahvit ole raaka-aineina.
 
Liittynyt
09.11.2016
Viestejä
701

On täällä sieniketju, ollut hiljaisempaa siellä nyt. Viimeksi tänään tuli muijan kanssa käytyä keräämässä korillinen rouskuja, haperoita, kanttarelleja, suppilovahveroita ja parit herkkutatitkin tarttui mukaan. Paljon iloa taas vain parin tunnin samoilusta. :)
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
362
Harvensin leivän päälle suurimman osan, oli muuten todella maukasta raakanakin. Säästin suuremmat lakit turpoamaan enemmän ja kun väri oli kohdalla sadon korjuu oli edessä:p



Tein niistä ehkä parhainta mitä voi vain yleensä tehdä. Eka pilkotaan sienet ja punasipuli vuokaan ja päälle kunnon voita ja suolaa. Airfyerissä 180´c 6min ja sekoitus ja viel toiset 6min.
Aivan käsittämättömän hyvää.



Suosittelen todellakin kokeilemaan sienien kasvatusta itsekukin. Sitä ei vain voi kuvitella kuinka huonoja/mauttomia on noi kaupan "herkku"sienet. Niissä ei ole mitään herkullista, pelkkiä massa tuotettuja pahveja. Kerran kun maistaa kunnon ruokasientä ymmärtää, miksi parhaimmissa ravintoloissa ei noi pahvit ole raaka-aineina.
Kiva huomata, että täällä muitakin osterivinokkaiden kasvattajia. Oisko sulla heittää enemmänkin reseptejä? Tuntuu vähän, että noit reseptejä on yllättävän vähän tarjolla vaikka muuten kyseinen sieni alkaa saamaan suosiota. Itse lähinnä käytellyt "mausteena" enkä niinkään pääraaka-aineena. Kasvatuksesta kiinnostuneille suosittelen ämpärin käyttöä kasvatusastiana.

E: Periaatteessa kiinnostais tänne ihan oma ketjukin tehdä sienten kasvatukseen liittyen. Redditistä yms. löytyy toki paljon keskustelua, mutta olisi se varmaan helpomaa alottelijalle, että selitetään suomeksi ja välineet yms. ois suomessa järkevästi hommattavissa jne. Helsienellä kuitenkin oma lehmä ojassa niin antavat mielellään jopa hieman virheellistä infoa kasvatukseen liittyen (+ toi helsienen myymä pellettipussin hinta vs muissa kaupoissa sama :( )
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
542
Oisko sulla heittää enemmänkin reseptejä? Tuntuu vähän, että noit reseptejä on yllättävän vähän tarjolla
Yksi kiva resepti on kyllä tarjota, jos haluat nähdä hieman vaivaa kokkailla.

Tähän tarvitaan voitaikina.


Ensiksi kaulitaan pahjalevy ohueksi, johon laitetaan päälle sieni/kananmuna/riisi sekoitus. Riisin voi tehdä vaikka puuroriisistä, jos haluaa sisällön olevan kiinteetä ja koossa pysyvää.
Itse yleensä oikasen tässä kohtaa ja käytän valmisriisiä.

Itse tykkään Intialaisesta. Oman maun mukaan voi riisin valita. Kananmunat kannattaa keittää ns.puolikypsiksi. Siihen pisteeseen, jossa keltuainen pysyy juuri ja juuri kasassa. Itse käytän tässä apuna sellaista munavahtia, joka laitetaan veteen mukaan ja siitä näkee kivasti munan kypsyyden.
1636733918483.jpeg

Tämä resepti toimii myös muiden sienien kanssa kivasti. Osterivinokasta käyttäen sieni on hyvä vain pilkkoa joukkoon raakana.
Riisi/sienet/kananmuna kevyesti sekaisin keskenään. Hiukan vettä mukaan, ettei seos kuivu uunissa.

Noin parin sentin kerros pohjan päälle ja ohueksi kaulittu voitaikina kanneksi. Reunat kiinni toisiinsa. Haarukalla siihen päälle jokunen reikä, ettei pullistu paistaessa. Lisäksi yksi kananmuna kuppiin sekaisin, jolla komeus voidellaan päältä. Tämä auttaa myös reunojen kiinnittämisessä toisiinsa.
Paistoa uunissa 180-200`c asteessa, kunnes voitaikinan pinta kivan kypsän näköinen.

Mielestäni Osterivinokas ei tarvitse sinällä lisää mausteita, vaan itse tykkään sen omasta mausta, niin jätän mahdolliset mausteet pois. Kumminkin jos käyttää jotain muuta sientä niin sisällön voi maustaa oman maun mukaan.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
542
Muutama kuva, missä nyt mennään kasvatuksessa. Isoimmassa laatikossa sienirihmasto alkaa saavuttamaan laatikon pohjaa hiljalleen.

1s.jpg


Päällä olevat kuusi hengittävillä teipeillä olevat reijät huolehtivat hiilidioksidin poistosta. Sieni ei sinällä tarvitse happea, mutta kasvusta johtuva hiilidioksidin on päästävä pois laatikosta. Noilla se onnistuu.

11s.jpg


Olen laittanut myös samaan aikaan toisenkin rasian kasvamaan, koska se toimii varmistuksena jos isommalle käy jotain todella pahaa ja siitä saan myös sienikannan kaverilleni kohtapuoliin.
Sen kannen avasinkin äsken ja totesin kaiken olevan hyvin myös siellä. Nenä kyllä kertoo heti onko hometta päässyt pesiytymään kasvatukseen. Ei ollut päässyt, vaan todella raikas tuoksu tuli kannen avattua.

111s.jpg


Tässä pistokas laatikossa hiilidioksidi reijät ovat kupeessa. Miksi kupeessa, siitä syystä koska tuo on keittiön kaapissa kasvamassa. Jos se alkaakin yllättäen puskemaan lakkeja niin ei ne törmää ylähyllyyn.;)

1111s.jpg


Sienien kasvatus on kärsivällisen ihmisen harrastusta. En edes odota, koska pääsen nauttimaan sadosta, mutta kun aika tulee ja satoa pääsee korjaamaan, voittaakin se kauppojen "pahvit"/sienet mennen tullen.
 

Liitteet

Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
362
Ite en oo kaapissa kokeillut kasvattaa, näemmä sielläkin toimis, kun vaan kärsivällisesti odottais. Onhan noi osterivinokkaat sen verran ärhäköitä, että kasvavat vaikka missä oloissa kunhan vaan odottaa.

Itellä kasvatukset ihan teltassa, jossa lamppu ajastuksella, tuuletin ja ilmankostutin kosteusmittarin kanssa. Eli kosteus pysyy tuolla n. 80-90 kohdilla kokoajan ja ilma kiertää suht ok (pitäis viel jotain lisää kehitellä varmaan, mutta toimii näin myös). Noin kerran viikossa ämpäri puskee uutta satoa. Kasvatusalustana oon käyttänyt ihan olkipellettejä pelkästään.
Ämpäri.jpeg
Tommonen 5l ämpäri ollut tässä testinä, nyt tässä poraillut reikiä 10l ämpäreihin, ois tarkotus huomenna laittaa 6 ämpäriä kerralla.

Pussisienet.jpeg

Testasin pusseissakin kasvattaa(kuva otettu tänään), mutta ei noin oikein vakuuttanut, varmaan jatkossa pelkästään ämpäreissä kasvatukset ja ympit sit pusseissa.



Spawn.jpeg
Suomeks nää taitaa mennä nimellä ymppi(?) itse ihan rihmastopusseiksi/spawniksi kutsun. Kauranjyvät käytetty 90min painekeittimessä pussissa jonka jälkeen rihmasto lisätty, leviää aika ärhäkästi.

Agar.jpeg

Agarilla tullut kanssa vähän leikittyä, kun ei sillon alussa jaksanut ymppiä tehä siitä pienestä helsienen pussista, niin otin sit ekasta erästä kloonit ja niiltä menty eteenpäin.
 
Viimeksi muokattu:
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
240 289
Viestejä
4 196 586
Jäsenet
70 885
Uusin jäsen
Miropetri

Hinta.fi

Ylös Bottom