Serial Attached SCSI (SAS) kotikäytössä

Liittynyt
07.03.2018
Viestejä
55
Onko monella täällä SAS-ohjaimia ja levyjä kotikäytössä? Onko hommassa järkeä? Ainakin itse voisin olla valmis maksamaan enemmän, jos levy on luotettavampi. Saako SAS HDD:llä merkittävästi parempaa luotettavuutta vs SATA? Nopeuttahan ainakin saisi. SAS HDD olisi lähtökohtaisesti 12Gb/s vs SATA 6Gb/s. Entä ohjaimet? Uutena ohjaimet ovat varsin kalliita, mutta entä käytettynä? Mikä ohjaimet voisivat olla kannattavia hankkia?
 
Onko monella täällä SAS-ohjaimia ja levyjä kotikäytössä?
Ohjain löytyy NASsista. Ihan pätevä peli kun emon sata paikat loppu kesken.
Onko hommassa järkeä?
Levyissä tuskin, mutta nassiin ohjain on ok valinta, jos emon satanpaikat loppuu kesken. Muuten en nää hyötyä. SAS levyt on ymmärtääkseni aikasta kalliita.
SAS HDD olisi lähtökohtaisesti 12Gb/s vs SATA 6Gb/s
Tää on ykshailee. Tavallinen hdd pääsee n. 200 MBps paikkeille, joten unohda.
Entä ohjaimet? Uutena ohjaimet ovat varsin kalliita, mutta entä käytettynä? Mikä ohjaimet voisivat olla kannattavia hankkia?
LSI Pcie HBA SAS ohjaimet ja niiden uudelleen brandatut versiot. Ebysta yms saa alkaen 50 € ylöspäin.

Kannattaa lukea tämä

Tossa sitten jotain juttua SAS:sista
 
Viimeksi muokattu:
Itse tuli tuossa tammikuun puolella tilailtua ebaysta Saksalaiselta myyjältä 10 kappaletta 8 TB Seagaten SAS-levyä 46 eurolla kappale. Kahdeksan meni käyttöön tiedostopalvelimeen RAIDZ2 pakkaan ja kaksi jäi spareiksi. Vielä on ainakin toimineet. Vähän toki noidenkin kanssa joutui säätämään kun tulivat IBM:n firmwarella ja noissa oli väärä looginen sektorikoko. Eli jokainen levy piti käydä sg_formatilla läpi, että sektorikoon sai levyn natiiviksi (4k).

Toki kun käytettyjä ostaa, niin eipä noista tiedä montako tuntiakaan noita on ajettu, eli riskin tuossa ottaa. Noita SAS-levyjä vaan löytyy välillä erittäinkin edullisesti ebaysta verrattuna SATA-levyihin. Luultavasti siksi, että noilla ei juuri kysyntää ole kuin yrityskäytössä ja silloin nuo ostetaan uutena.

Itsellä on levyt LSI 9300-i8 HBA-kortin perässä (SAS3008 piirillä), joka on IT-moodissa. Noita ainakin on ebayssa 30 eurolla tarjolla ja tukevat SAS ja SATA -levyjä. IT-moodissa nuo levyt näkyy suoraan käyttikselle, eli ns ohjaimen oma raid ei ole välissä käytössä. Noiden ohjaimien kanssa vaan sitten saa olla jokseenkin tarkkana ettei tule ostettua väärennöstä, nimittäin noitakin on liikkeellä. Voivat toimia oikein hyvin tai sitten tulee kummallisia ongelmia. Kortilla olevan siilin päälle kannattaa myös laittaa pieni tuuletin, nuo käyvät meinaan kuumana, eli ohjaimella oleva pelkkä siili ei välttämättä normaalissa kotelossa riitä kun ilmavirta ei ole riittävä.

Kotikäyttöä ajatellen SAS-levyjen ominaisuuksista ei pääse juurikaan hyötymään, eli siinä mielessä ei ole merkitystä onko levyt SATA vai SAS -levyjä. Jos kuitenkin ominaisuudet kiinnostaa, niin Wikipedian artikkelissa noita on käyty hyvin läpi: Serial Attached SCSI - Wikipedia

Ei nuo uudetkaan SAS-levyt enää nykypäivänä hirveästi eroa SATA-levyjen hinnoista kun mennään 16 TB+ kokoihin. Ainakin jos Seagaten ja Toshiban enterprise levyt kelpaa.
Esim.

Tosin noi SAS-levyt saattaa sitten olla hieman äänekkäämpiä ja lämmetäkin enemmän kun perus SATA-limput. Käyttötarkoitukset kun on hieman erilaisia.

Tässä on sitten ihan hyvin käyty noita eri ohjaimien eroja läpi:
 
Viimeksi muokattu:
SAS-ohjain ilmeisesti tarjoaa virheenkorjausmekanismeja. Eikös näistä voisi olla hyötyä myös, jos laittaa kiinni vain SATA-levyjä?
 
SAS-ohjain ilmeisesti tarjoaa virheenkorjausmekanismeja. Eikös näistä voisi olla hyötyä myös, jos laittaa kiinni vain SATA-levyjä?

Jos haluat kunnon virheenkorjausmekanismit ja turvan bit rottia vastaan, niin ZFS käyttöön. Toki pitänee sitten olla myös virheenkorjaavat, eli ECC-muistit.

Tähän ei tosiaan SAS-ohjainta tarvitse.
 
Jos vertaa vastaavaa SATA vs SAS kiintoelvyjä, onko eroa luotettavuudessa? Esimerkiksi saako SAS-levyllä pidemmän elinkaaren? Onko jotain tilastoja SATA- vs SAS-levyjen elinkaaresta?
 
Jos vertaa vastaavaa SATA vs SAS kiintoelvyjä, onko eroa luotettavuudessa? Esimerkiksi saako SAS-levyllä pidemmän elinkaaren? Onko jotain tilastoja SATA- vs SAS-levyjen elinkaaresta?
Samaa mekaniikkaa siellä on sisällä. Ei protokolla muuta sen luotettavuutta (pl. virheenkorjaukset). On olemassa myös NVME-protokollan kovalevyjä (HDD, ei SSD).
 
Jos haluaa luotettavuutta, ostaa kaksi levyä ja peilaa ne.

Jos haluaisi yhden levyn joka on suuremmalla todennäköisyydellä luotettava, joutuu ostamaan käytettyjä. Vain käytetyistä voi olla tietoa onko ne "kestäviä". En kuitenkaan oikein näe kenenkään näin tekevän. Ainoa mitä ihmiset tekee, jos heillä kosahtaa X merkkinen levy, he todennäköisesti eivät vähään aikaan osta sitä merkkiä.
 
Itselläni on ollut SAS kiintolevyt "tavanomaisessa kotikäytössä" Phenom II ajoilta kun ihan perusemolevyltäkin sattui löytymään SAS-tuki. Jossain vaiheessa huomasin että käytettyjä levyä on tarjolla ilmaiseksi tai edullisesti. Eipä tuohon ole tullut paljon sen enempää kiinnitettyä huomioita, toimivat siinä missä muutkin levyt (joskin ehkä keskimäärin hieman äänekkäämpiä ja/tai kuumempia.

Nykyisin (kun emolla ei enää suoraa tukea) käytössä on Dell Perc H200 ja lisäksi kun tuohon sattui sopimaan niin myös LTO-7 nauha-asema varmuuskopiointeja varten.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 543
Viestejä
4 539 847
Jäsenet
74 820
Uusin jäsen
Niemi_81

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom