Raid 0:n variantilta tämä tosiaan vahvasti haiskahtaa. Mitenköhän toimintavarmuus?
Teknisesti tämä on lähellä RAID0aa, mutta motivaatiollisesti ei.
Kovalevy koostuu tyypillisesti monesta erillisestä kiekosta, monesta levypinnasta. Jokaiselle on joka tapauksessa AINA omat luku-/kirjoituspäänsä.
Jos halutaan
vain lisää raakaa siirtonopeutta, se levypintojen lukumäärän lisääminen tuo sitä raakaa siirtonopeutta ilman mitään tällaista lukupäiden jakamista useampaan osaan. Siihen ei tarvita mitään RAIDia, siihen tarvitaan vaan lisää lukupäitä eli lisää levypintoja.
RAID0lla päästään suurempaan maksimaaliseen siirtonopeuteen koska sillä saadaan
kahden erillisen kovalevyn lukupäät toimimaan rinnakkain.
Tämä levy on teoreettiselta siirtonopeudeltaan nopea, koska siellä on sisäisesti 8 levyä, yhteensä 16 levypintaa. Tämä on paljon enemmän kuin kovalevyissä yleensä.
Se näiden jakaminen kahteen erilliseen "clusteriin" sen sijaan tehdään sen takia, että
tosimaailman käytännön suorituskyky joka on eri asia kuin se lineaarinen maksiminopeus saadaan myös nopeammiksi kuin muilla levyillä; Tämä kovalevy voi palvella kahta accessia yhtä aikaa, mikäli ne osuvat eri clustereihin. (sama toki pätee myös RAID0aan mikäli pienet yhtäaikaiset accessit tulevat eri levyllä oleville blokeille)
Eli siis, mikäli sisään tulee kaksi yhtäaikaista satunnaiseen blokkiin tulevaa accessia, niillä on 50% mahkut osua eri clustereihin. MIkäli ne osuvat eri clustereihin, ne palvelllaan yhtä aikaa, hakuaika tulee vain kerran että saadaan molemmat siirrettyä. Perinteisellä kovalevyllä, ja tällä accessien osuessa samaan clusteriin kärsitään ensin hakuaika yhdestä, sitten hakuaika toisesta.
Eli tällä kahden clusterin ratkaisulla pyritään optimoimaan sitä, montako erillistä luku-/kirjoitusoperaatiota aikayksikköä kohden pystytään tekemään, ei sitä raakaa kaistaa.
Ja tämä keskimääräinen viive ja operaatioden määrä aikayksikköä kohden on paljon tärkeämpi asia kuin raaka siirtonopeus suurilla accesseilla.
Veikkaan, että muutaman vuoden sisällä tästä tulee malleja, jossa clusterien koko on pudotettu kahteen kiekkoon, eli 8 kiekon mallissa 4 clusteria ja/tai sen lisäksi tulee halvempi 4 kiekon malli kahdella clusterilla.